:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 685
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как му беше името на ЕС?

С изключение на еврофондовете България изгуби интерес към общата европейска политика
Светослав Терзиев
Как се казва онова, в което България влезе преди пет години? Не е нужно да питате разни Златки в телевизионни шоу програми, за да се посмеете. Скоро повечето българи ще забравят, че са част от Европейския съюз, както забравиха, че България членува и в Съвета на Европа.

Докато брюкселски мъдреци вихрят фантазията си за изграждане на европейска федерация върху основите на клатушкащата се еврозона, нашите политици полека се усамотяват



на границата между Европа и Анадола



с единствената надежда да ги оставят спокойно да консумират европейските фондове. Нищо друго не ги интересува. Последното официално доказателство е съобщението на Външно министерство как протече на 24 септември Съветът на ЕС по общи въпроси. Текстът заслужава да бъде цитиран, за да се види образец на европейското мислене на българския администратор: "Заместник-министърът на външните работи Иван Найденов участва в Брюксел в заседанието на Съвета "Общи въпроси" на ЕС, който се съсредоточи изцяло върху Многогодишната финансова рамка на съюза за периода 2014-2020 г. България като член на групата на Приятелите на кохезионната политика потвърди своята политика в подкрепа на предложението на Европейската комисия за общия обем и разпределението на средствата по отделни политики. Тя защити и съвместната позиция на групата, че кохезионната политика не следва да бъде обект на по-нататъшно съкращение на финансирането. От българска страна основен акцент бе поставен върху постигането на справедливо разпределение на средствата за кохезионната политика, като се отчита фактът, че по-голямо финансиране следва да се задели за по-слабо развитите области и държави. Подчертано бе, че по отношение на Общата селскостопанска политика следва да се върви към сближаване на досегашните преки плащания на хектар между страните членки, без да се намалява досегашният им среден обем."

От този кратък, но съдържателен текст научаваме три неща: първо, че Съветът на ЕС се е концентрирал върху бюджета през следващия 7-годишен период; второ, че България е сред Приятелите на кохезионната (хармонизиращата) политика, която според нас не само не бива да съкращава бюджета си, а е хубаво да заделя още повече пари за слабо развити държави като нашата; трето, ЕС трябва да дава повече пари и на българското село. Исканията са основателни, защото главният мотив за влизането на България в ЕС бе да ускори развитието си и да заприлича на "нормалните държави" в Европа. Доколкото обаче европарите позлатяват с прашеца си главно пръстите на администрацията, през които минават, обикновеният българин остава далеч от кохезионната политика на ЕС. Никакво сближаване на стандарта на живот не се наблюдава през последните пет години и по този показател продължаваме да се чувстваме 1/5 европейци, измерено по доходи и покупателна способност.

Българинът обаче е свикнал с мизерията си, защото се е сродил с нея, откакто се помни. Онова, с което още не се примирява, е грубото мачкане на чувството му за справедливост. Противно му е, че го яздят откровени разбойници, крадци, празноглавци, и все му се струва, че в един клуб на порядъчни и образовани държави няма да има място за тях, защото и на чужденците ще им се догади. Факт е, че и те извръщат глави, което личи от периодичните доклади на Еврокомисията за организираната престъпност и корупцията в България. И какво от това?

Нашите управляващи станаха толкова



дебелокожи срещу стреличките на Брюксел,



че вече не ги забелязват. Въпросният Съвет на ЕС прие "Заключения..." по последните доклади на ЕК за България и Румъния, но нашето Външно дори не ги спомена в съобщението си за заседанието. Как е възможно заместник-министър да присъства и да ги пропусне? Много просто. България отдавна си е запушила ушите за брюкселските мантри. Главният извод в "Заключенията" е, че държавата ни приема закони, без да ги прилага - с други думи, обслужва беззаконието. Доколкото първото условие за членство в ЕС съгласно Копенхагенските критерии е наличието на правова държава, би трябвало другите страни членки да не я търпят в своята среда. Те обаче също са се примирили, че нищо не може да се направи, и продължават да отправят критики по-скоро по инерция, отколкото с реалното намерение да променят положението. Тактиката им напоследък е да избутват България в периферията на ЕС, където и без това й е хубаво, за да не ги дразни.

През последните месеци България не е включвана в нито един съществен дебат за европейската интеграция, където се обсъжда бъдещето на ЕС. А и самата тя не се натиска. Франция се сети за нея покрай проблемите си с ромите, но когато се опита да й търси сметка защо не ги интегрира, че да не й гостуват без покана, се сконфузи, защото преброи едва около 250 български роми на своя територия, както съобщи на "Сега" дипломат в Брюксел. По тази причина френските министри на вътрешните работи и европейската интеграция Манюел Валс и Бернар Казньов, които в средата на септември трябваше да посетят България и Румъния, стигнаха само до Румъния и в последния момент се отказаха да дойдат у нас.

Чул ли е някой досега каква е българската позиция по предложението на Германия за нов европейски договор? Той би засилил властта в Брюксел чрез отстъпване на още суверенитет от страните членки. Перспективата е някой ден България да стане 27-и щат на Съединените европейски щати, но равнодушието й е още по-голямо дори от някогашното й угодничество за превръщането й в 16-ата съветска република, което все пак е било съчетано с оживена дискусия на високо равнище.



Държавата живее извън дневния ред на Евросъюза



и затова неговата "мека сила" не я променя. Наблюдението на Брюксел над нея ще бъде точно толкова успешно, колкото беше предишното наблюдение на Страсбург (Парламентарната асамблея на Съвета на Европа - ПАСЕ). Интересно е, че в деня, когато бе обявено заключението на Съвета на ЕС по механизма за наблюдение над България, ПАСЕ съобщи, че изпраща докладчика си за България Лука Волонте (италиански консерватор) да провери как София изпълнява задълженията си по т. нар. постмониторингов диалог. Горкият! Той не подозираше, че властите у нас съвсем са забравили за съществуването на неговата организация и че трябва да започне с обяснение за разликата между Съвета на Европа, Европейския съвет (висшия орган на ЕС) и Съвета на ЕС (ресорните министри). Няма нищо лошо Европа да се интересува от България, само че как да им запомниш имената на всичките тия европейски структури, които все ни интегрират и все сме си същите? Поне една да бе успяла, че да можем да я различим от другите.

Христо Комарницки
Ръководителят на правителството вече не прави и подобни героични и кухи пози
52
6413
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
04 Октомври 2012 20:52
Ако се появи антиевропейска партия, бая електорат ще събере...
-------------------------------------------------------
Блогът на Генек

04 Октомври 2012 21:25
И защо?...
04 Октомври 2012 21:34
Как му беше името на ЕС?


Общ пазар. За кюмюр, железо и скрап.
04 Октомври 2012 21:51
С изключение на еврофондовете България изгуби интерес към общата европейска политика

А нима някога е имала друг интерес ?
04 Октомври 2012 22:05
Всеки път като улезнем някъде си викам - край!
Повече или няма да ни приемат другаде, или няма да успеем да наWe@eм това в което сме улезнАли.
И всеки път - греша!
04 Октомври 2012 22:17
Заглавието ми иде , като Диалектика на противопожарния процес ...
04 Октомври 2012 22:20
Споко Терзиев, след шеф на ПЕС, Станишко ше стане шеф на ЕС!
04 Октомври 2012 22:46
България като член на групата на Приятелите на кохезионната политика потвърди своята политика в подкрепа на предложението на Европейската комисия за общия обем и разпределението на средствата по отделни политики.
05 Октомври 2012 00:03
Те му се караха, той се криеше под фикуса, не ги разбираше, те не го бръснеха, той загуби подкрепата им.
Все мотиви от латерната. Днешната е - той загуби интерес.
05 Октомври 2012 00:16
Европейският съюз не е за простаци. Още по-малко за нагли, нахални и безмерно лакоми и крадливи простаци. Чудно е все пак защо ни приеха. Едва ли е заради чистото донорство...
05 Октомври 2012 01:47
след шеф на ПЕС, Станишко ше стане шеф на ЕС
Не може, има си президент(Мисли все пак и за Гоцетата)! Но за ПАСЕ става.
Чудно е все пак защо ни приеха.
Направо бяха се отказали. Ама американска външна политика - джуркане на Балканите, военни бази, космически щитове, пушечно месо. От де всичко това? Е, нещата винаги имат добра и лоша страна, и за американската политика дори.
05 Октомври 2012 05:48
....трябва да започне с обяснение за разликата между Съвета на Европа, Европейския съвет (висшия орган на ЕС) и Съвета на ЕС (ресорните министри).
Верно голем тюлю-гювеч е в таз Европа.
05 Октомври 2012 06:00
Забравил си ЕК(Европейската комисия), най-бюроклатичната машина в ЕС - 27 комисари "обслужвани" от 24 000 клатикурници/справка - пак там/.
Основни задачи - ощастливяване на кокошки, развеселяване на прасета, изправяне на криви краставици, въвеждане на всевъзможни ограничения, и пр. особено ценни дейности.
05 Октомври 2012 08:05
Българите продължават и днес да плащат със стандарта си на живот собствения си идиотизъм през 2001, когато избраха мадридския баламурник за цар и за нерешителността си през 2005, когато избраха номенклатурчиците да ги грабят отново.
Сега и да недоволстват, хак им е- ако ги изберат още веднъж, с България е свършено.....и спасение от ЕС недейте чака - помогни си сам, за да ти помогне Господ!
Изхвърлете БСП, ДПС и подлогите им от политиката!
05 Октомври 2012 08:32
Казвах им аз да не се стискат за 3-4 шлепа , ама ей го в на !
05 Октомври 2012 08:59
Любо
05 Октомври 2012 09:04
Изхвърлянето на всички партии на прехода и елититите им на бунището на историята е просто задължително.Да видим на изборите дали ще уврат най-накря кухите български кратуни,или нормално мислещите пак ще останат малцинство.
05 Октомври 2012 09:19
нашите политици полека се усамотяват на границата между Европа и Анадола с единствената надежда да ги оставят спокойно да консумират европейските фондове. Нищо друго не ги интересува.

Терзиев , това изчерпва темата
05 Октомври 2012 09:21
Sorry azdebil_bg, но куха кратуна не увира!
05 Октомври 2012 10:40
Държавата живее извън дневния ред на Евросъюза

Всъщност не е точно така. Няколкото теми, за които е споменал авторът (колкото и важни да му се струват) далеч не изчерпват дневния ред на ЕС. Освен тях има още много, по които текат консултации, обсъждания, работни групи. И в тях България взима активно участие. Особено пък при договарянето на многогодишната финансова рамка за следващия програмен период 2014 - 2020 г. Да не забравяме, че при договарянето на правилата за настоящия финансов период, България нямаше думата. И това до известна степен ни тежи. Сега, след като вече знаем кое ни пречи, активно работим за нашите си интереси. Не винаги успяваме, но поне опитваме. Авторът може да отиде в ПП-то и да попите какви са позициите на България по различните досиета, как се развиват дебатите, и пак да дойде да ни разкаже. Иначе става като очерк на БТВ.
05 Октомври 2012 11:22
нашите политици полека се усамотяват на границата между Европа и Анадола с единствената надежда да ги оставят спокойно да консумират европейските фондове. Нищо друго не ги интересува.

Фондовете се консумират от едни тукашни хора, които си напазаруваха политици. Да се твърди, че политиците са баш консуматорите е повърхностно и обслужва интересите на истинските консуматори, дето ДС ги създаде (както създаде и обслужващия персонал разбира се).
05 Октомври 2012 11:34
Сближаването в ЕС е бич за българския политически елит. Единствено субсидиите са нещо разумно за него. Всичко останало е отдалечаване от копанята. Браво Терзиев . Представил си неща , които са валидни за цялата политическа класа колкото и да не ти се иска.
05 Октомври 2012 11:40
Държавата ни наистина живее извън дневния ред на Евросъюза
05 Октомври 2012 11:41
ЕС в момента има много по-големи проблеми от нашите крадливи некадърници.

Политическите кризи в Унгария и Румъния, и икономическите в Южна Европа са далеч по-тежки и опани от нашите балкански тарикатлъци.

Само че ЕС не разполага само с "мека сила". Напротив - колкото повече за всичко разчитаме на парите от ЕС, толкова по-твърда става силата на този, който може да върти кранчето на евро-парите. А който плаща музиката - той я поръчва.

Така че ледът се пропуква, господа съдебни заседатели - руското енергийно кранче губи сила, европейското финансово става все по-важно. Заседанието продължава!
05 Октомври 2012 12:05
Абе не бих казал че руското енергийно кранче губи сила , ама вече не е монопол върху силата.
05 Октомври 2012 12:38
Evasion,
Като всеки лакействащ дребен чиновник на хранилката от подхвърлени огризки на немския ЕСсср, в типично брюкселския нищонеказващ "новоезик", се опитваш да ни убедиш, колко е готино че сме на евро-подаянията, любимите на туземната мутроолигархия евро грантове, евро-псевдопрограми и евро анти-помощи, които вече успяха да ерозират до разпад на нормалните капиталистически пазарни отношения в страните, които попаднаха в немския евро-капан...Случаят с най-богатата и най-просперираща източноевропейска страна Словения, е най-зловещото предупреждение за немската нео-колониална евро-стратегия "Колкото по-зле са съседите, толкова по-добре съм аз (Германия)" и чийто основен проводник е немската слугинска бюрократична сган в Брюксел, която системно унищожава европейската икономика, социални и политически структури.... Това не го казвам аз, а чешкия президент и виден световен икономист Вацлав Клаус, унгарския премиер Виктор Орбан и съвсем наскоро ясно го артикулира и Силвио Берлускони, с което предизвика истеричен припадък на тлъстото Фрау и нейните брюкселски лакеи, които щяха да се задушат от гняв, че някой ги нарече с истинските им имена....Да ви на измисления анти-европейски съюз, гарантиращ на все повече европейци мизерия, безработица и дивашка бедност....
05 Октомври 2012 13:00
Pavlik, едно не можах да разбера - март 2013г., когато АМ"Тракия" ще бъде завършена, ЕС ще плати ли 70% от стойността на строежа, или пак ше "духаме таратора"?
05 Октомври 2012 14:05
Я, дън, не знаех, че толкова много европейски политици са взели отношение по написаното от мен във форума на в. "Сега"
Чудя се, кога ли са смогнали
P.S. Да не бъркаме генералната линия на политиката, прокарвана от една или друга страна със защитата на националните интереси. Лично мога да ти гарантирам, че българската позиция не винаги съвпада с немските предложения. Разбирай го както искаш.
05 Октомври 2012 14:13
Evasion,
, дребното лакействащо чиновниче, след като се е наплюскало по обяд, доволно от немските огризки, сега ни убеждава, че има и "българска позиция".... , силно подценяваш интелигентността на сънародниците си, което е характерна черта за всяко бюрократично слугинче...това може да мине пред колегите-лакеи, но нали се сещаш, че номера, че някой представител на туземната мутроолигархия да има "различно мнение" от това на тези, които му плащат да ограбва сънародниците си, звучи и цинично и меко казано фантастично- клинично....
05 Октомври 2012 14:27
пън,предполагам и себе си включваш в "интелигентността на сънародниците си",да ? Голяма самозаблуда от твоя страна А пръстчетата си ги прибери,че като знам откъде си ги извадил.......
05 Октомври 2012 14:35
Ednookia Smok,
Благодаря за красноречивият евро- отговор, това е идеалната илюстрация за "защита на българските интереси" от немската колониална бюрокрация в Брюксел, хвала на таквиз истински немски анти-български и анти-европейски "патриоти" .......
05 Октомври 2012 14:39
Evasion
05 Октомври 2012 14:47
нашите политици полека се усамотяват
на границата между Европа и Анадола
с единствената надежда да ги оставят спокойно да консумират европейските фондове.
Не е учудващо. Така са им наредили задкулисните им господари, които инкасираха приходите от приватизираната държавна икономика след 1989 г. и след като я унищожиха, сега целят да приватизират еврофондовете, постъпващи в страната.
05 Октомври 2012 14:48
дън, като изключим личните нападки, имаш ли нещо да кажеш? Или просто си лазиш и се чудиш къде да омажеш
05 Октомври 2012 14:49
aЛИСА,
Още един дежурен по евро- лакействане изпълзя...
05 Октомври 2012 14:55
Evasion,
Винаги съм имал доста резерви за интелигентността на лакействащите евро-слугинчета, но ти биеш другите по точки... , как по-ясно да ти обясня, че лъжеш по лакейски примитивно и нахално в унизително-пропаганден маниер и, че това което твърдиш в комичния си бюрократичен стил, няма нищо общо с действителното анти-българско и анти-европейско немско блюдолизничество на българските т.н. "представители" в Брюксел...
05 Октомври 2012 15:10
Пънчо нещо го е стегнала шапката...може да са му забавили пенсийката А пък щом толкова му се да вземем да му подадем а
05 Октомври 2012 15:13
Ednookia Smok,
Е, убеди ме, категорично , че наистина си евро- , защото само те мислят в категории като евро-подаяния и пенсийки....
05 Октомври 2012 15:21
Съвсем изгуби нишката на мисълта си молодец - стегни се,че ще ти спрат надника
05 Октомври 2012 15:41
дън, успокой се. 18-ия конгрес на ККП ще мине и замине. Решенията как китайците да господстват над света ще бъдат взети. Всичко върви по план. Вади старите вестници, сложи ги под мишница, и спокойно се усамоти. Ти си знаеш къде, там на двора, по пътечката вляво. И да залостиш отвътре, че някоя коварна шваба може да те изненада. Ти знаеш, че ТЕ те дебнат
P.S. Внимавай с напъването, че
05 Октомври 2012 15:51
Evasion,
,агресивната евро-слугинска глупост, винаги е някак си доста комична именно с примитивноста на мисленето и реакциите и, когато я наречеш с истинските и имена....



05 Октомври 2012 15:52
Нали?
P.S. Внимавай, нали помниш -
05 Октомври 2012 16:15
Стърчишев много се интересуваше от и други работи на ЕС ама не можеше да ползва фондовете.
05 Октомври 2012 16:29
тъщолюб,
Нека не набъркваме гей-чо в дискусията, моят въпрос е повече от конкретен и ясен:След като германската колониална политика на евро-подаяния, разруши нормалните пазарни отношения не само в Гърция, но и в много други страни вкл. и нашата, как си представяш, че където вече страната е деиндустриализирана и опоскана от брюкселските и немските скакалци и липсват нормални капиталистически пазарни отношения и конкуренция, и населението е икономически и социално дрогирано от евро-подаяния, евро-грантове и евро-програми, може отново да влязат в нормални стопански релси, като липсва реално конкуренция и действат кретенските брюкселски правила и идиотии и предприемачеството е мръсна дума....
05 Октомври 2012 16:44
Тоз матрял смайва с дълбочината на прозренията. Очевидно е плод на дълго-годишни журналистически разследвания.
Пулицър му е малко.
05 Октомври 2012 16:45
като липсва реално конкуренция и действат кретенските брюкселски правила и идиотии и предприемачеството е мръсна дума....
А ако към тази картинка прибавим и пагубната дейност на местната мафия и олигархия, ситуацията наистина става неудържима.
05 Октомври 2012 16:56
Чул ли е някой досега каква е българската позиция по предложението на Германия за нов европейски договор? Той би засилил властта в Брюксел чрез отстъпване на още суверенитет от страните членки. Перспективата е някой ден България да стане 27-и щат на Съединените европейски щати, но равнодушието й е още по-голямо дори от някогашното й угодничество за превръщането й в 16-ата съветска република, което все пак е било съчетано с оживена дискусия на високо равнище.

05 Октомври 2012 17:05
вече страната е деиндустриализирана и опоскана от брюкселските и немските скакалци и липсват нормални капиталистически пазарни отношения

Точно така. А родните мутри, "демократи", червени аристократи и т.н. само се въртят наоколо с гладен поглед в очите и ни лук яли, ни лук мирисали
05 Октомври 2012 17:15
Чудно е все пак защо ни приеха


Една от причините е да станем гето на азиатската и ислямската емиграция, защитен вал за цивилизизована Европа. Тя се опитва да поправи грешките си с гастарбайтерите от миналото, които постепенно се превръщат в заплаха. Е, не отчетоха циганското нашествие, ама то се ядва пред потенциалните емигранти от Изтока. Особено след постоянното миро и демократо налагане от Големия брат в тези райони.
05 Октомври 2012 17:38
Хаоса и анархията случващи се по света -- космическите дългове на всички държави към наддържавната глобална банкерската мафия, пещерният материализъм, добрия здрав капитализъм -- мутирал във финансизъм, фалшивата ценностна система и моралната развала на Европа и САЩ, развала и поквара тръгнала от част от интелигенцията -- оная гнилата, чиито умове се поддадоха на Промивката, упрвлението на държавите от невежи и славолюбиви хора, всичко това е по програма изпълнявана последователно и целенасочено от векове.
Но във века на информацията и най-отличителното му явление -- ускорението, ускорение във всички области на битието, всичко започна да се случва със шеметна бързина. Това което преди десетилетия някои само загатваха, но не доживяха да го видят, сега става само в рамките на едно поколение.
Прочетете Протоколите --- става точно това което е писано там. Положението е било почти отчайващо и около 1920 г. когато първия милиардер в света -- Хенри Форд разкри глобалните мафиоти в оная книга и прозря дори Втората Световна Война.
Сега стотици неправителствени организации (разобличени от легендарната книга на българката Достена Лаверн -- " Експертите на прехода" ) и хората в НПО, ошашавени и не знаещи къде се намират и какво правят, провеждат именно ръководната роля на Протоколите, под димната завеса на магическата дума "демокрация".
Прочетете ги, бе хора -- Протоколите задължително трябва да се изучават за да се знае какво става. Прочетете и оная книга, дето и двете и издания са изкупувани направо от книжарниците и горени. Прочетете словото на един от най-великите умове живял на земята -- първия милиардер --- Хенри Форд. Прочетете Протоколите и оная книга на Форд и всичките дивотии по света ще ви се изяснят. Не се лутайте и вайкайте в догадки какво става -- отдавна се знае, но няма кой да чета.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД