:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,226,768
Активни 87
Страници 15,721
За един ден 1,302,066

За честта на пагона

ГЕРБ прави нещо, което откак имаме държава, никой не е правил - противопоставя офицери и войници
Петьо Цеков
Конфликтът между министъра на отбраната - генерал от резерва Аню Ангелов, и офицерите от Легия "Раковски" е най-странният, който съм виждал през последните години. В нормалния свят такъв конфликт не може да съществува. Или поне не бива. Въпреки че има ясни проблеми, поставени от МО, и въпреки че е налице обяснимо напрежение сред офицерския състав, този конфликт не трябваше да вижда бял свят. А се случва точно обратното - напрежението ескалира всеки ден и в разпалването на огъня се включват министри, военни и дори президентът на страната.Какво става в армията?Накратко става следното - членът на ПП ГЕРБ Аню Ангелов предлага да се вдигнат заплатите на офицерите, а те не искат. Те не искат, защото правителството обвързва вдигането на заплатите с промени в начина им на пенсиониране. Под натиска на Дянков Ангелов настоява военните да се пенсионират не само когато изкарат определен брой години под пагон, но и когато изпълнят второ условие - години за пенсиониране. С две думи - вече им искат и възраст, не само 27 години стаж. Предлаганата възраст е 52 години - за офицери и сержанти, 54 - за старши офицери. Много важна подробност - промените засягат само офицерите в БА. За сержантите те вече са факт, а обикновените наемни войници не се пенсионират като военнослужещи. Освен това в МО работят и около 9000 души, които са цивилни и се пенсионират като нас (63 г. за мъжете, 60 - за жените).

Та, Ангелов предлага едно цивилизовано решение. В смисъл - връзката стаж - възраст, е широко използвана в развитите осигурителни системи.

Това решение не се харесва на офицерите по съвсем разбираеми причини. Така на практикаМО променя договорите имАко досега офицер можеше да работи 27 години и след това да напусне моментално системата с до 20 заплати накуп, то сега пак ще може да напусне, но ще чака за пенсия, докато навърши годините. Докато чака пенсията извън системата на МО, примерно 2 години, сигурно ще започне да работи, но едва ли ще бъде осигуряван така, както е осигуряван от държавата в системата на отбраната. Което означава, че пенсията може да не му е чак толкова голяма.

В този момент, когато на масата бяха сложени разумни доводи от двете страни, вместо да търсят решение, цивилното ръководство и военните се хванаха за гушата.

В интерес на истината, пръв стреля министърът. Той си позволи нещо, което в последвалата суматоха малцина забелязаха - Ангелов противопостави българските войници на българските офицери - нещо, което не си е позволявал нито един министър на войната от 130 години насам.

Той директно заяви, че офицерите не са представители на военните (?!) и не смята да говори с тях. Не знам как тези реплики звучат вътре в армията. Но отвън звучат като обида. Предполагам и вътре звучат обидно, тъй като в армията освен субординация, винаги е имало чест и достойнството.

Само за сведение - в Българската армия, която по численост в момента е сведенадо размера й след Ньойския договор,служат 7-8 хиляди офицери. Те не са обединени в синдикат, защото нямат право на такъв. Но членуват в Легия "Раковски", която не е синдикална организация. Тази легия е в договорни отношения с МО и е член на Евромил. Шефът на Легия "Раковски" е летецът Иван Милов, който за 15-те си години в армията е сменил поне около 5 министъра.

Освен Ангелов, опит за разкол в армията си позволи да вкара и Росен Плевнелиев. Президентът каза: "Имаме войници, сержанти, младши офицери, имаме всякакви. Не може, и няма да приема, една малка група хора да монополизират и манипулират с действията си прогнозите и плановете на управлението на правителството, както и моите такива..." Двамата политици, рожби на ПП ГЕРБ действат прозрачно - разделят военните на групи и ги атакуват.

Офицерите не се сдържаха и заплашиха с шествие, което не е най-добрият вариант за действие. Тъй като те нямат право на протест, както нямат и един куп други граждански права - на синдикална дейност, на участие в политически партии и т.н., те започнаха да говорят за шествие. Евфемизъм, който ги спасява от уволнение, разбира се. Особено след твърдението на Ангелов, че: "Протестът е флагрантно неизпълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили за военнослужещите." Това, разбира се, не спасява легията от провокатори, които със сигурност ще се появят на 14 октомври.

С две думи -един доказал се професионалист,който от 10 години живее като политик - Аню Ангелов, и едни хора на честта - като българските офицери, заспориха махленски пред очите на цялото общество. В този странен спор се стигна до там, че Ангелов изключително лъжовно подхвърли, че офицерите се повлияни от политически партии.

Единственият разумен начин за прекратяване на този конфликт може би е въвеждането на гратисен период за нововъведенията в армейското пенсиониране. Офицерите трябва да имат право на избор - едни да се пенсионират по старите правила, други - по новите. Дори и в армията не може да се бърка в джоба на хората по команда.

Ако има разум, нещата могат да приключат с разходка на офицери по жълтите павета. Ако представителите на ГЕРБ обаче продължават да втвърдяват тона, могат да се случат далеч по-тъжни неща. Българското офицерство - независимо от това дали симпатизира на легията, или не, ще подкрепи шествието. Военните не могат да протестират, но не забравяйте, че две големи групи от сферата на сигурността - полицаите и надзирателите, т.е. структури към МВР и правосъдието, са в режим на протест и спокойно могат да подкрепят офицерската буна. Защото и те са наясно, че щом реформата чука на вратата на съседа, може да дойде и при тях. Ако трите структури се обединят, тогава идват тежки времена за ГЕРБ.

Партията, която винаги е показвала привързаността си към силовите структури, може да получи единен отпор от тях, и то точно преди изборите. Защо им трябва на Борисов, Ангелов и Плевнелиев точно това?

Още текстове от автора - http://www.tlaka.com/


Снимка: Архив
Министърът на отбраната Николай Свинаров и председателят на Българската офицерска легия "Г. С. Раковски" старши-лейтенант Иван Милов подписаха преди 10 години Споразумение за съвместна дейност.
46
13027
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
08 Октомври 2012 19:55
Противопоставянето идва от това, че вече и войниците, и офицерите са наемници. Верно е, че това е за първи път, откакто имаме държава, но и за първи път имаме такава ситуация. А като цяло, си е нормално за две групи платени служители с коренно различни интереси. Както беше нормално за двете групи безплатни - старослужещи и новобранци. Е, тогава не се боричкахме "за честта на пагона", а кой да полива розите например
08 Октомври 2012 20:02
Не съм съгласен!
08 Октомври 2012 20:06
Абе ясно е, че условието И за възраст за пенсия ще се въведе, АА се е предал и сега търси как да замаже очис повишение на заплатите.
Предполагам, че решението е взето на математическа основа - колко офицерски гласа И и на семействата им) ще се изгубят, дали компактно ще идат в една политическа сила или ще се разпилеят. Вероятно е отчетен и факта, че през 2008/9 г. Цонев изсипа ред допълнителни плащания и социални пакети на военните, но пак не го избраха в Сливен.
Освен всичко друго има и неравнопоставеност - ако има двама съвипускници на НВУ, единият я карал по лекия начин и стигнал до капитан; другият се бъхтил да учи и се доказва и станал майор-(под)полковник; двамата са на 52 г. и ги съкратят - капитанчето веднага с пенсия, а бъхтилият се ще чака още 2 г. (което неминуемо ще му понижи коефицента за изчисляване на пенсията) и щепали свещи междувременно да не вдигнат възрастта, както за нула време им вдигнаха стажа от 25 на 27 г.
08 Октомври 2012 20:09
Накратко става следното - членът на ПП ГЕРБ Аню Ангелов предлага да се вдигнат заплатите на офицерите, а те не искат. Те не искат, защото правителството обвързва вдигането на заплатите с промени в начина им на пенсиониране.С военните са ми само, спомените от казармата. И вицът, че когато дедо Господ раздавал акъл на хората на моста, те са форсирали реката. Та затуй се питам: всеки един от тях има ли някакъв договор с МО, незавимо, от коя година и какво пише в него?
08 Октомври 2012 20:20
Военните са станали военни по две причини: 1. Добри заплати, малко работа. 2. Пенсионери на 42. Втората сега искат да им я отнемат. Само първата им остава.

Опс забравих третата - брутните заплати при напускане.

Че то само бонуси.

Поне да ги ползвахме при потушаване на пожарите.. това че 50-100 войника от 30 хил армия са се включили не се брои.
08 Октомври 2012 20:26
Цялата дандания я вдига един млад "революционер" - Преслав Панчалиев от pan.bg.


Ууупс, Мечо не си прав
Познавам лично човека, и се радвам на това, което прави.
08 Октомври 2012 20:27
Малко съм разочарован...
Толкова дълго чаках да прочета нещо от Петьо Цеков, а дочаках материал, който касае и вълнува твърде малко хора.
08 Октомври 2012 20:30
Чак такава статия не е имало скоро: "Айде чуй го, бе, той е добро момче, и като го чуеш, направи квото ти казва, че лошо ще стане..."
08 Октомври 2012 20:37
Така на практика МО променя договорите им
Безсрочен договор не значи вечен договор. Ако МО не сключва договори съгласно условията на общите устройствени закони (Кодекса за социаолно осигуравоне), то НОИ ще трябва да плаща месечна пенсия в размер под 60 лв. на "героите на честта" в продължение на 9 години до навършаване на пенсионна възраст.
Засега НОИ плаща, включително прибра (под натиска на правителството) под крилото си други "първокласни" работници, които иначе щяха да палучават максимум 63 лв. пенсия от "великите" частни пенсионни фондове. Но ако НОИ продължи по тоя курвенски начин да плаща, след 2017 г. няма да има никава пенсионна система - само инвалиди, работещи в сивата икономика.
Може да съм забравил, в кой професионален пенсионен фонд са включени военни, полицаи и следователи? Тоя фонд, дето трябваше да плаща пенсии на "първокласните" работници за времето от пенсиониране (50-55 г.) до навършване на пенсионна възраст - 63 г. за мъжете и 60 г. за жените. Да не би НОИ да им плаща от парите на долнопробните трета категория работници с надеждата тия простаци, трета категория, да не доживеят пенсионна възраст !?
08 Октомври 2012 20:37
Мик - "компетентът" пък съвсем не биваше да се изаква

Дедо Аню памперсът е удобен министър със възрастта си и деменцията. Това е тенденцията, от началото на демокрацията вижте кои са били военни министри - Сталийски, Луджев - наздравето, Бойко Ноев и Георги Ананиев, Свинаров, Цонев и сегашния външен министър - разбирачи, познавачи и стратези отвсякъде За президентските съветници също не ми се говори, като се почне от Желювия ген. Андреев, една от най-гнусните фигури в Българската авиация
08 Октомври 2012 20:56
nikola_tsanev 08 Октомври 2012 20:37 - тук всички сме "компетентни"

Не знаех, че честта на пагона е в пенсионирането и в брутните заплати бонус
08 Октомври 2012 20:59
Не стана ясно какво е развълнувало petyotsekov.
08 Октомври 2012 21:23
Г-н Цеков, не е от нежелание - от неможене си е!
Простимо за тях, непростимо за матряла.
За какво говорим?Въпреки, че не е точно мой авторитет, бих цитирал един известен форумец - "...даа, Аню знае - жълтото на гащите - отзад!"
Главнокомандващия и толкова не знае.
Икзекутив приматя - още по малко.
Матряла - също.
Дано поне последния се усети.
п.с.Мъ едва ли, като гледам!

08 Октомври 2012 21:24
Пак повторение
08 Октомври 2012 21:31
Хайде дружно да се чудим , къде е причината , тра - ла - ла и т.н. ...
08 Октомври 2012 21:31

Само аз ли забелязвам, че годините за пенсиониране вече не са 63 за мъжете и 60 за жените?
08 Октомври 2012 21:52
ГЕРБ прави нещо, което откак имаме държава, никой не е правил - противопоставя офицери и войници

Оная песневка с лекарите свърши ли? Язък. Как благо звучеше само.
08 Октомври 2012 23:03Язе не видох нищо за войниците.Те сигур са презадоволени, таковата? И не са наши чеда.
08 Октомври 2012 23:37
Уважаеми г-н Цеков, по въпроса за "Честта на журналистическия пагон" - трябваше да направите пълен и точен анализ на състоянието на Българската войска и МВР в момента, както и кой и как ги докара до това дередже към края на 2012 година!
А не така повърхностно.
Защото "Законът за Отбраната и Въоръжениете сили на Република България" и "Законът за МВР" - ми то... който не е дошъл на власт, той не ги е пренаписал!
Натисни тук за Въоръжените сили и Натисни тук за МВР
Вижте само колко са поправките откакто ГЕРБ са на власт, и ще ви се врътне представата за "наемни работници".

Не знам що така - явно управляващите доста ги е шубе от силовите министерства, и първата им работа... айде по пързалката - да се кюскат там помежду си, да не пречат на "перестройките", и да си траят.
Иначе "папо" нанайки!
Ако бяхте поразгледали внимателно двата Закона, щеше ви падне капата от противоречия и недоразумения, включително от явни и безпардонни глупости!!
Ще цитирам само член и в двата Закона - за задължението военнослужещите и полицаите да са на 24 часово "разположение" на началството през цялата календарна година, при това без никакви компенсации при внезапни ситуации!
Че на това отгоре и с администратиени санкции - няма отпуск, няма болест, трябва постоянно да си "на линия", иначе кофти.. и то много.
И изведнъж... айде всичко да го направим по "Кодекса на Труда", както е при останалите бюджетни.
Ами не става!
08 Октомври 2012 23:42
Не знаех, че честта на пагона е в пенсионирането и в брутните заплати бонус

Вече Е. Да го знаеш.
08 Октомври 2012 23:47
Мараба Калки - последно кога беше в "запас" на палатка?
09 Октомври 2012 01:06
който не е дошъл на власт, той не ги е пренаписал
А тук , който е дошъл на власт по пет пъти е пренаписвал. Само за 2012 г. има шест изменения, а тя още не е свършила .
И не е "кодексът на труда" и двайсетте брутни заплати, става дума за 120 заплати минимум (40 - 25 = 15 години по 12 месеца са 180 заплати) - липсващите 30% осигуровки на тия заплати и изплатените 60% пенсии. Тия пари не се вземат от държавния бюджет еднократно като 20-те заплати, нито се изработват. Просто с тия пари се намалят пенсиите на останалите. Пенсиите на останалите не са от държавния бюджет, а от джоба им. Това че в момента фондовете на НОИ се субсидират от държавния бюджет с малко повече от 40%, не значи, че на клона могат да се покатерят безкрайно много маймунки - и инвалиди, и социални пенсии и вдовишки надбавки, и здравни осигуровки (едно изхитряне на държавата да плаща 50% по-малко от най-ниското, което плащат другите), и "категорийни работници. Просто отношението работещи/неработещи с годините (от 2005 г.) непрекъснато намаля.
Отделно, че на МО годишния бюджет е непрекъснато е завишен от 2007 г. уж за провеждане на реформите и изплащането на обезщетения. И всяка година с изненада се открива, че няма реформи и трябват още пари за реформи. Освен това, 2013 г. е една хубава година за реформи в МО и МВР - ще се пенсионирват, родените след 1960 г. А за тях както е известно, ще имат "мощната" подкрепа на частните пенсионни фондове за допълнителна "достойна" пенсия. При това натрупана за период две трети от годините за изискуемия стаж както се изчислява стажа. каквото пивикало, такова се е обадило!
09 Октомври 2012 01:09
"Който не храни своята армия, ще храни чужда!"
09 Октомври 2012 02:04
А който храни чужда армия (Афганистан, Ирак, чужди военни бази и въоражение), остава без собствена политика.
Философски кое първа да се счупи - яйцето или кокошката (тя се заколва) - спира се "храненето" на чужди армии и политики или се водят ясни политики кой за какво "храни"?
Тия простовати мантри от сорта "дайте да дадем", "Всеки народ заслужава управлението си", "Не народ, а овце" и тям подобни простотии са ми дошли до гуша.
Освен това от хранене до хранене има огромна разлика. Ако си разделим за теб яйцето, а за мен кокошката може и да го схванеш.
09 Октомври 2012 07:16
Аполитичен, забравил си още една мантра - "А в другите държави от НАТО как е?"
И един въпрос от многото/не ми се почва темата с прокурорите и съдиите/ - с каква цел Държавата "събира" Държавен бюджет?
09 Октомври 2012 08:43
И един въпрос от многото... с каква цел Държавата "събира" Държавен бюджет?

Ако е с цел да финансира 'поддържащи операции' на САЩ нейде по света, аз съм против. Както съм против безплатните военни бази на САЩ в България.

Като цяло съм против да имаме такава армия. България трябва да се демилитаризира и да поддържа само сили за сигурност и борба с безредици и теоризъм.
09 Октомври 2012 08:46
И един въпрос от многото... с каква цел Държавата "събира" Държавен бюджет?

Ако е с цел да финансира 'поддържащи операции' на САЩ нейде по света, аз съм против. Както съм против безплатните военни бази на САЩ в България.

Като цяло съм против да имаме такава армия. България трябва да се демилитаризира и да поддържа само сили за сигурност и борба с безредици и теоризъм.
09 Октомври 2012 08:47
"Който не храни своята армия, ще храни чужда!"

Изобщо не съм наясно чия армия храним в момента - българска или международни сили за нечия сигурност
09 Октомври 2012 09:29
1. Може ли армията да опази държавата в този си вид и численост в случай на външна агресия ? Или поне да причини такива щети на агресора че за него да е по-изгодно да не воюва с България ?
2. За какво ни е армия която не може да си изпълнява задълженията ?
3. За какво ни е държава ?
09 Октомври 2012 10:29
в армията е важно не само какво правиш, но и как го правиш.

и по двата критерия този министър трябва да бъде уволнен за тъпота или осъден за престъпление по служба.
09 Октомври 2012 10:52
Военни, милиционери - полезни само за себе си същества. Искат - ами какво да правят. А ние както припомня Don, до 65 и 63, ама кой знае. Преди това ще шестват зад нас към гробищата.
09 Октомври 2012 11:33
Бай Йордан-подполковник-инж.на ескадрила.Планирани са полети.Проведена е предварителна подготовка.Техник ,в края на работното време/след предварителната към 17 и 30ч/Казва на инженера: другарю подполковник ,нещо не съм добре,моля не ме планирайте за утре.Инженера поглежда плановата таблица и наличните машини,клати глава и вика: Не може синко.Червата в кошница, но утре в 6 на старта.Годината беше 67 или68.Това беше,когато България имаше АРМИЯ и АВИАЦИЯ и БОЙНА ГОТОВНОСТ.Който тук във форума плямпа глупости,срещу военните му пожелавам да го вземат запас за една седмица само,да то юрнат при онези изисквания и после да се изказва компетентно.А,че АА е за гонене да,но не само той,а след набедения за генерал-лейтенант ББ и останалата ..../попълнете прилагателно по ваш избор/
09 Октомври 2012 12:57
Бай Любене, на неудачниците им се вижда, че службата в армията е нищоправене, защото виждат другите такива, каквито са те самите - некадърни мързеливци. Затова и плюят, да да скрият собствената си безполезност.
09 Октомври 2012 13:04
Така на практика МО променя договорите им


Аз не знам в нечий договор да пише, че трябва да се пенсионира при определени условия.
Освен това, фуражките да не би да са първите, на които се променят условията за пенсиониране?

09 Октомври 2012 13:13
Дедо Либене, каквото и да им казваш на "цивилните гарги", едва ли ще те разберат!
Не се коси, излишно е.

Radanova, след като ГЕРБ започнаха с т.нар "Пенсионна реформа", всички пропищяхте орталъка, а синдикатите се настофърчиха!
Наясно ли си, че военните нямат право на синдикални организации и защита, за разлика от полицаите?
А можеш ли да обясниш защо е така?!

09 Октомври 2012 13:23
"никой не е правил - противопоставя офицери и войници"
Ха-ха-ха! Ами Владайското въстание!
09 Октомври 2012 14:18
Офицерите не се сдържаха и заплашиха с шествие,
помня шествието и на турските офицери пред 1980г., ква веселба падна сред техните политиците, че тогава и пмперсите не бяха на мода. Нашите да се земът о ръце и да направят подобаващо шествие-парад с военна техника и маршируващи пешаци,като тръгнат и доста от резервисти (запасняци) ще се включат, например да вземат пример от "шествието" на офицерите от Звено.
09 Октомври 2012 14:28
обикновените наемни войници не се пенсионират като военнослужещи

Дали нещо аз не съм прочел правилно?
09 Октомври 2012 14:52
С две думи - вече им искат и възраст, не само 27 години стаж. Предлаганата възраст е 52 години - за офицери и сержанти, 54 - за старши офицери. Много важна подробност - промените засягат само офицерите в БА. За сержантите те вече са факт, а обикновените наемни войници не се пенсионират като военнослужещи.


Как тогава ги противопоставя? Не ги ли изравнява?
09 Октомври 2012 16:19
Хортувайте си помежду си, колко сте славни в дембелхаане. Който ви е виждал в действие (каква неуместна дума за случая) знае за какво става дума. Дембели.
09 Октомври 2012 17:21
Къде им беше честта на Военните , когато трябваше да я защитават ??? С идването на Демокрацията , пристигна и тяхното скопяване ! Когато видях да дърпат Миг-29 по шосето , като циганска каруца , а Михо Мухлев (Генерал от ВВС )беше министър ми стана ясно ,че БА е един труп .Сега Ченгетата са повече и държат и хляба и ножа !!! Армията отдавна не е това , което трябваше да е !!! Близо 10 000 чантаджии и чиновници , които получават вредни за да местят папки и листи . Останалите ако гръмнат един път годишно се радват . Това ли е Армията и нейното " ГОРДО " Офицерство ??? Няма го ВЕЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ ОФИЦЕР !!! Има подайдупета и лизачи на шефски задници ! И нищо няма да се промени ... Това ни е съдбата !!!
09 Октомври 2012 18:57
доказал се професионалист

Брей, и как по-точно се е доказал зенитчикът Ангелов!?
09 Октомври 2012 19:00
Ох Ламя,дано не си напълно прав,че инак жална и майка на Майка България.
09 Октомври 2012 20:11
Останалите ако гръмнат един път годишно се радват
Ами то годишно гърми я склад с боеприпаси, я самолет, а от тая година и летища. На кое точно се радват!?
с каква цел Държавата "събира" Държавен бюджет?
За издръжка и на армията - прилични заплати (средната армейска с 50 до 100% над средната за страната) и гарантирано плащани навреме, но осигуровките и пенсионирането са за сметка на тези, които са получили заплати*. Пълно снабдяване за изпълнение на поставените задачи и техника, не най-добрата или най-модерната, а тази, която армията най-добре, ефективно може да ползва и икономиката да поддържа. Щото като им се дадат пари в повече на военолюбците, почват да ми спрягат "ракетен щит" за прихващане на извънгалактически ракети; ескадрили, една, та две, от совалки за обстрелване на шпионски спътници в космоса; атомна подводница - държавата на сушата не може да пусне един реактор, та камо ли под вода. Не бих се изненадал на някоя идея и за самолетоносач.
Ако някъде снаражението не е "конкурентноспособно", тогава се набляга на дипломацията - договори (уж цяло външно министрество има, ама само едни бежанци са им у главата), производствени лицензии и нау-хау. А не както сега "пушечно месо" и надупване с изсулени гащи.

*пенсионната реформа стартира в "конфликт на интересите", наложен от синдикатите - задължението на работодателя да внася пенсионна осигуровка, за което задължение синдикатите се виждаха като "златните посредници", ачик кат онзи "балансьор", Сопола. Работодателят може да бъде задължен да плаща "солидарно" здравна осигуровка/застраховка или осигуровка за безработица или трудова злополука, защото е съотговорен за работоспособността на работника и има интерес да е на нужното ниво. Но да плаща за "пенсионното бъдеще" на работник/служител, за който не е ясно още колко работодатели ще смени, е върховна глупост. И тая глупост е влетена в данъчното облагане, защото народът бил прост и му било по-лесно да смята на "брутния доход" вместо да се облага само това, което му остава реално като доход.
Не един път сме дискутирали с тебе, но пак ще го дам примера - брутна заплата 1000 лв., брутна осигуровка 30%, поделена:
а) 100% плащана от работодателя. Фонд раб. заплата (бюджет заплати) става 1300 лв.; Облагаем доход ДОД - 1000 лв.
б) 20% от работника, 80% от работодателя. Фонд. раб. заплата става 1240 лв.; Облагаем доход ДОД - 940 лв.; 60 лв. отиват за "данък печалба"
в) 50% : 50%; Фонд раб. заплати става 1150 лв.; Облагаем доход ДОД - 850 лв.; 150 лв. отиват за към "данък печалба"
г) 100% от работника - Фонд раб. заплати си е 1000 лв.; Облагаем доход ДОД - 700 лв.; 300 лв. отиват за "данък печалба" или опция за по-висока заплата.
После тия четири типа като се пенсионират, всички са се осигурявали на 1000 лв. и ще имат еднакви пенсии, ами едни са доживели с 30% по-висок доход, а други не.
Няма нужда да споменавам другите врътки за укриване/спестяване на осигуровки ( хитовите ваучери, с които щял бил да се развива бизнеса ), когато базата е принипно сгрешена.
10 Октомври 2012 09:27
Тези действия нa Aню Aнгелов не сa издържaни в политиЧески и финaнсов aспект - порaди което би следвaло Бойко Борисов дa го свaли от зaемaния пост. Товa не е първaтa негaтивнa проявa нa министърa с която внaся рaзкол в aрмиятa с потенциaл съществено дa понижи бойнaтa й готовност. Aнaлизирaйки думите нa президентa би следвaло дa си нaпрaвим следните изводи: 1. Годишно от aрмиятa се пенсионирaт 100-150 Човекa, които нa фонa нa 96000 пенсионери по Чл.69 и отпдaщи годишно 2000 и новопенсионирaщи се по други Членове 100000 (от които половинaтa по болест) сa пренебрежимо мaлко. 2. С новите промени се рискувa до крaя нa годинaтa в пенсия дa излязaт към 1000 Човекa - което би увелиЧило рaзходите зa пенсии. 3. Военните могaт дa отложaт пенсионирaнето си с още няколко години кaто им се повиши пределнaтa възрaст зa притежaвaното военно звaние, без дa се променя изискуемия стaж. 4. Военният министър не си дaвa сметкa, Че тaкa променя еднострaнно веЧе договорени условия зa преминaвaне нa военнaтa службa. 5. Aнгелов не е оценил фaктa, Че сюе Членове нa Aлиaнсa и много военни имaт достъп дп тaйните нa блокa. Недоволния Човек понякогa вземa неaдеквaтни решения и всяко изтиЧaне нa Чувствителнa информaция може дa доведе дори до милиaрдни зaгуби зa нaс и съюзниците. ПолитиЧеския aспект: 1. По т.5 ще бъде много негaтивен и никой нямa дa ни имa доверие. 2. Предстоящите избори ще сa пaгубни зa ГЕРБ.
11 Октомври 2012 07:17
В тaзи ситуaция е нaй-добре промените дa се отложaт с няколко месецa - нищо нямa дa се слуЧи с държaвния бюджет през товa време. Редно е товa дa се използвa зa водене нa конструктивни преговори и дa се постигне взaимен компромис. Редно е Aнгелов след кaто цитирa кaк е по другите aрмии с възрaстa зa пенсионирaне дa кaже кой модел ще прилaгaме в неговaтa цялост - aмерикaнски, гермaнски, френски или турски. Кaто пишa цялост товa ознaЧaвa: основнa зaплaтa и добaвки към нея, бонуси, коледни, квaртирни, дaнъци, социaлни рaзходи, военни мaгaзини, комaндировъЧни и други плaщaния. Уверен съм, Че aко кaже цялaтa истинa тя нямa дa е в неговa ползa. A зa създaвaне нa нaпрежение в aрмиятa с което се подривaвa бойнaтa и готовност би следвaло дa се зaдействa и военнaтa прокурaтурa.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД