:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,003,427
Активни 390
Страници 1,350
За един ден 1,302,066

Британец и японец вземат Нобелова награда за медицина

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Томас Перлман от Института Каролинска в Стокхолм обявява, че японецът Шиниа Яманака (на екрана вдясно) и британецът Джон Гърдън (вляво на екрана) са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за медицина.
Шиниа Яманака от Япония и Джон Б. Гърдън от Великобритания спечелиха Нобелова награда за медицина за революционните си изследвания за стволовите клетки, съобщи Нобеловият комитет вчера.

Двамата изследователи бяха удостоени с престижното отличие "за откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани така, че да станат плурипотентни", аргументира се журито. Двамата учени открили, че "зрели, специализирани клетки могат да бъдат препрограмирани, за да станат незрели клетки, способни да се развиват във всички тъкани в тялото". Чрез препрограмирането на човешки клетки "учените създадоха нови възможности за изследване на заболявания и развиване на методи за диагноза и терапия", съобщи Нобеловият комитет. Гърдън в момента работи в Института Гърдън в Кеймбридж, а Яманака е професор в университета в Киото, Япония.

Лауреатите на Нобеловата награда за медицина са първите, които бяха обявени в тазгодишния Нобелов цикъл. Заради икономическата криза Нобеловата фондация намали паричната сума на наградата на осем милиона шведски крони (1.2 милиона долара, 930 000 евро) от 10 милиона крони, присъждани от 2001 г. насам.

Носителите на наградата тази година ще получат отличието си на официална церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на годишнината на създателя на наградата Алфред Нобел, починал през 1896 г.
2
883
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
09 Октомври 2012 00:04
Таз година рак, догодина Дарт Вейдър!
09 Октомври 2012 12:01
И какво ни грее това? За сега от подобни методи се ползват само лабораторните мишки, при това БЕЗПЛАТНО. Всички мишки се лекуват от рак успешно и регенерират органите си на 100%. Няма неизлекувана мишка. Ние хората обаче си мрем по един и същи начин от сърдечно съдови, рак, инфаркт, диабет и от каквото още се сетите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД