:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,350,355
Активни 76
Страници 12,487
За един ден 1,302,066
Казус

Американци съдят банки заради измами с лихви

Необоснованото повишаване на ставката по ипотечните им кредити увеличила дължимите вноски за жилища, се казва в съдебния иск
Снимка: Twitter
Адвокатът Джон Шарбро ще представлява ищците по колективния съдебен иск срещу 12 от най-големите световни банки.
Собственици на жилища в САЩ са подали колективен съдебен иск в Ню Йорк срещу 12 от най-големите световни банки, замесени в скандала с манипулация на референтната междубанкова лихва LIBOR. Ищците по делото обвиняват финансовите институции, че заради измамите, правени при определянето на LIBOR в периода между 2000 г. и 2009 г., е трябвало да плащат по-големи лихви по ипотечни си заеми. Те имат претенции към британската "Барклис", американските "Банк ъф Америка" и "Джей Пи Морган Чейз", "Ситигруп", швейцарската "Ю Би Ес" и др.

Колективният съдебен иск, подаден във федерален съд в Ню Йорк, е поредният срещу най-големите световни банки заради измамите с LIBOR. Преди месец подобни дела заведоха градските власти в няколко американски града, малки банки и индивидуални клиенти, които също смятат, че са понесли значителни загуби заради манипулирането на междубанковата лихва.

Скандалът, завихрил се около LIBOR, прикова общественото внимание през лятото, когато британската банка"Барклис" призна, че е манипулирала лихвата,и се съгласи на извънсъдебно споразумение с регулаторните органи в САЩ и Великобритания на стойност 453 млн. долара. Другите банки, които участват в определянето на LIBOR, сред които са "Джей Пи Морган", "Ю Би Ес", "Ситигруп" и HSBC, разкриха, че сътрудничат на продължаващото разследване. Очаква се да бъдат постигнати още извънсъдебни споразумения, твърди в. "Хъфингтън пост".

Референтната междубанкова лихва LIBOR (London InterВank Offered Rate) се определя в 10 валути от Асоциацията на британските банкери. LIBOR се изчислява всеки работен ден от 1986 г. насам. Асоциацията на британските банкери определя лихвата въз основа на данни, предоставени й от специално подбрани банки за това колко им струва да заемат пари от други финансови институции за определен период от време и в дадена валута. Данните се събират и обобщават, като се взима средната стойност от предоставената от банките информация. LIBOR участва при формирането на условията, при които банките взаимно си отпускат кредити. LIBOR се използва за определяне и на лихвите на редица финансови продукти - от потребителски кредити до ипотеки, както и при сключването на сделки на световния финансов пазар, чийто обем достига 360 трилиона долара. В момента 12 от най-големите световни банки са разследвани заради подозрения, че в продължение на години са манипулирали LIBOR, за да увеличат печалбите си, като сапредоставяли нереални данниВ съдебния иск, заведен от собствениците на имоти в САЩ начело с пенсионерката Ани Бел Адамс, се казва, че банките, които определят нивото на шестмесечния LIBOR в американски долари, последователно и умишлено се повишава стойността му в първия работен ден на всеки месец в периода между 2000 г. и 2009 г. Това са дните, които банките използват при определянето на лихвите по ипотеки с плаваща лихва. Тъй като стойността на LIBOR в тези дни е по-висока заради манипулациите, то собствениците на жилища са били принудени да плащат доста повече от реалните си задължения, се казва в съдебния им иск. Главната ищца Адамс например е загубила дома си, тъй като не е можела да плаща вноските по ипотечния си кредит за имота. Щателна проверка на стойностите на шестмесечния LIBOR за американски долари от 2000 г. до 2001 г. "показва необяснимо увеличаване на лихвата в първия работен ден на всеки месец," се казва в иска и се добавя, че подобни промени се появяват до февруари 2009 г. Банките отказват да коментират тези необясними промени в лихвените проценти.Хиляди американци може да се присъединяткъм подадения вече колективен съдебен иск, твърди адвокатът Джон Шарбро от щата Алабама, който се е заел да защитава интересите на ищците. Само в периода между 2005 и 2009 г. финансовите институции в САЩ са отпуснали около 900 000 ипотечни кредити с плаваща лихва, определяна на базата на LIBOR, според Службата за валутен контрол.

В съдебния иск не е уточнена стойността на щетите, които ищците са понесли в резултат на манипулациите на LIBOR, но те твърдят, че банките - ответници по делото, са "спечелили неправомерно стотици милиони, ако не и милиарди долари" чрез измами на клиентите си, собственици на жилища, закупени с ипотечни заеми. Според адвокат Джон Шарбро клиент на банка, взел ипотечен заем с лихва, определяна от LIBOR, е платил допълнително средно годишно около 300 долара в резултат на предполагаемия заговор за манипулации на лихвата.

Повечето от съдебните дела, заведени срещу банките досега, са от лица и организации (най-често кредитори), чиито инвестиции се увеличават или намаляват в синхрон със стойностите на LIBOR. Те твърдят, че са загубили пари, когато стойностите на лихвения процент са били занижени по време на финансовата криза. В случая със собствениците на жилища, които са кредитополучатели обаче, случаят е обратен - те са загубили пари в резултат на редовното завишаване на LIBOR от 2000 г. насам.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британската банка "Бърклис" се съгласи на извънсъдебно споразумение с властите в САЩ и Великобритания, след като призна за манипулации на LIBOR.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Хиляди американци, пострадали от манипулациите на LIBOR, може да се присъединят към подадения вече колективен съдебен иск срещу големите финансови институции.
21
2439
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
23 Октомври 2012 19:45
Най-много да "намажат" адвокатите.
Както винаги.
23 Октомври 2012 19:53
Tова хубаво.
А кога ще погнат банките за картелната им схема на вноските - че в началото на ипотеката вноската се състои от 2/3 лихва и 1/3 главница - демек супер-приоритетно плащаш първо лихвата, а най-накрая главницата?
Да не говорим как всяка банка вдига цените на "услугите" с по 20-50% ГОДИШНО без никакво последствие и гробовно мълчание на "регулиращите" органи?
Изобщо - световната банковата система от почти век е АБСОЛЮТНО ПАРАЗИТНА върху цялото народонаселение по простата причина, че вече НЕ РАБОТИ С КЛИЕНТСКИ ПАРИ, а само с шума от печатниците. По същата логика и аз мога да съзадм банка (ама нямам "лоби", пусто...) и да почна да давам заеми, демек - нули и едниници в компютрите и да порибирам СЪВСЕМ РЕАЛНИ ПАРИ от простолюдието - разлика няма...
Ще видя надежда за бъдещето на света едва когато почнат да висят банкери по уличните стълбове. Съвсем сериозно - времето застрашително наближава!
23 Октомври 2012 19:59
Капитане, де да беше 1/3 и 2/3.
Много по-лошо е.
Вземи един амортизационен скеджъл за 30 години, при САМО 8% годишна лихва - и косата ще ти настръхне...
ДЕСЕТ към едно е съотношението.
23 Октомври 2012 20:04
За 100к заем, при 8% годишна лихва, за 30 години:
Вноските ще са по 734, за 360 месеца...
Първия месец плащането е 734 (главница 67, лихва 667)
10:1

По-нататък съотношението се изменя, ама който издържи.
23 Октомври 2012 20:15
Ако това стане световно движение и всички потърпевши заведат дела срещу банките, те би трябвало да фалират. Ясно е обаче, че политиците, избрани от същите тези банки няма да го допуснат.
Интересно е и дали лицето Дянков няма да заведе дело от името на бедна България, която загубила от тая далавера към 32 млн. евро за година.
23 Октомври 2012 20:22
А дано, ама надали...

Оня ден излезна една книга от някой си Грег Смит - работил 12 години като вице президент на Гoлдман Сакс.
Обвинява СИСТЕМАТА, че манипулират клиентите (корпоративни клиенти), като им продават разни деривативи надуват цената, и клиентите ХАБЕР‌ си нямат какво купуват, и какъв е риска.
Казва в прав текст, че лъжат на едро.

И‌ как реагират АКУЛИТЕ‌ на Уол Стрийт на тази информация?

Дреме ИМ ‌на оная работа.

Така е изградена СИСТЕМАТА.
23 Октомври 2012 20:26
Няма да има световно движение.
Кой да го организира?
23 Октомври 2012 20:38
Boev
23 Октомври 2012 20:26
Няма да има световно движение.
Кой да го организира?

Е, образно казано...когато се отвори кутията на Пандора и алчните адвокати надушат, че тука има голяма далавера, смятай какво става. Подобно нещо имаше при делата спрямо тютюневите компании. Така че не е много трудно да се масовизира.
23 Октомври 2012 20:49
Втора Смяна - че мазните адвокати са рамо до рамо в листата за приоритетно бесене и са НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ от Системата... не забравяй...
Лично аз смятам, че едиственото реално "решение" е голяма война, ресет на броячите и живот като във филма "Лудият Макс"...
Дано да бъркам...
23 Октомври 2012 21:01
Капитане, НИКАКВО ‌зануляване няма да има.
Това, за което говориш може да се случи, ако една критична маса хора са на такова положение, че няма какво да губят.
А това съвсем не е така.

Тези, които са на предела на физическото си оцеляване са в Африка, и някои страни на Латинска Америка и Азия.

Тях даже Монсанто им стига.

Тези, на които се надяваш да предприемат нещо - в Европа и Северна Америка - им се подхвъля по малко, колкото да ги залъжат, че а-ха ще достигнат до заветната мечта за средна класа.

СИСТЕМАТА го е измислила.
23 Октомври 2012 21:03
Капитан Немо
23 Октомври 2012 20:49
Втора Смяна - че мазните адвокати са рамо до рамо в листата за приоритетно бесене и са НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ от Системата... не забравяй...
Лично аз смятам, че едиственото реално "решение" е голяма война, ресет на броячите и живот като във филма "Лудият Макс"...
Дано да бъркам...


Капитан Немо, твоята версия е най-вероятна. Въпросът е война и/или хиперинфлация, щото системата се нулира и от едното и от другото. Ама опита сочи, че е най-вероятна хиперинфлация последвана от световна война.
23 Октомври 2012 21:09
вoev
23 Октомври 2012 21:01
Капитане, НИКАКВО ‌зануляване няма да има.
Това, за което говориш може да се случи, ако една критична маса хора са на такова положение, че няма какво да губят.
А това съвсем не е така.

Тези, които са на предела на физическото си оцеляване са в Африка, и някои страни на Латинска Америка и Азия.

Тях даже Монсанто им стига.

Тези, на които се надяваш да предприемат нещо - в Европа и Северна Америка - им се подхвъля по малко, колкото да ги залъжат, че а-ха ще достигнат до заветната мечта за средна класа.

СИСТЕМАТА го е измислила.


Не си много прав да ти кажа...инфлационните вълни още не са предизвикали сериозно вдигане на цените. Това, което имаме като инфлация в момента е в резултат само на QE1, а има и второ и трето печатане с по 40 млрд. на месец. След всичко това физическото оцеляване в Третия свят ще е огромен проблем, а средната класа ще изчезне на запад.
23 Октомври 2012 21:37
Това моя милост го е отбелязала още на 16 октомври в темата си СЪБУЖДАНЕТО
В теми на форумци, 25-та стр.
23 Октомври 2012 21:56
Тези, които са на предела на физическото си оцеляване са в Африка, и някои страни на Латинска Америка и Азия.

Тука нещо си се объркал. Сигурно много филмчета си гледал по Нешънъл Географик и си ги взел за чиста монета.
Точно хората от Африка, Азия и Латинска Америка изкяриха най-много последните 20г от глобализациата и получиха достъп до възможности немислими преди това. И като резултат се развиват с темпове, които западния свят няма да види следващите 20г поне.
Нищо не може да спаси тази част от жителите на Запада, които увиснаха в неконкурентни индустрии. Китайци и всякви други им подяждат паничката с всеки изминат ден. В същото време в тези западни общества където успеят да запазят свободата на предприемачество и мисълта и узаптят бюрократите да не създават пречки пред измислянето и внедряването на нои иновативни продукти и всичко това става при сравнително прости и ясни правила ще дръпнат яко.
За съжаление Европа като цяло не се очертава такова общество, а пък нашего хич. Ние по стар соц рефлекс усвовяване най-тъпто от Европа, като натегацията ни прилача на отчайващо тъп и страхлив зубрач пред другарката учителка.
23 Октомври 2012 22:08
тука вече ми мирише на ТСВ
по целото земното кълбо
народа срешту банките
вапросът е известен
как ште ги стигнем?
24 Октомври 2012 09:53
...една книга от някой си Грег Смит...
Обвинява СИСТЕМАТА, че манипулират клиентите (корпоративни клиенти), като им продават разни деривативи надуват цената, и клиентите ХАБЕР‌ си нямат какво купуват, и какъв е риска.

Сори, ама не е луд който яде зелника. По мое скромно мнение, на такива клиенти - така им се пада! Като искат да печелят пари от въздуха да не се сърдят, че има и по-големи акули от тях. Ако си бяха инвестирали и управлявали парите САМИ, това нямаше да им се случи. А като си дадеш парите на друг трябва да си съвсем наясно, че първо и основополагащо правило на капитализма е, че този друг ще помисли първом за себе си и чак след това, ако нещо остане - за теб. Прочее - харчете и управлявайте парите си сами. Това е истинския капитализъм.
24 Октомври 2012 12:01
на такива клиенти - така им се пада!

е де
ама и на такива банки така им се пада
24 Октомври 2012 12:28
Да, съгласна съм - и на тях (да им)...
24 Октомври 2012 16:46
250-годишният цивилизационен модел на съвременния капитализъм е смъртно ранен в сърцето. Атакува се неговото верую - лихвата. На всичко отгоре, кредитирането е все по-запушено... Накъде отива този свят?!
24 Октомври 2012 19:14
Ами не е много запушено кредитирането.

Даже напротив.

Имаш ли хабер КОЛКО ‌кредити са раздадени за студентски заеми?!

Някъде по другите теми бях споменал, но ще повторя:

Има студенти с по 300К заеми.

Хайде направи сметка по колко на месец ще се връщат, за 20 години при средна лихва 8%.
24 Октомври 2012 21:49
Ако на банките в България бъде забранено да увеличават своеволно лихвите по кредитите по време на договора и да намаляват пак своеволно лихвите по дипозитите също по време на договорите - те ще загинат за три години...Няма нищо по-подло,фалшиво и неморално от нашата банкова система...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД