:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Консулт

Наследници по права линия не плащат данък и за влоговете

Дължи ли се данък наследство за влогове в банка на наследодателя, ако той е роднина по права линия на наследниците? Какво е необходимо, за да може човек да разполага с тези пари?

В.Т., София





Според чл.29 от закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) с данък върху наследствата се облагат наследените по закон или по завещание имущества в страната или в чужбина на български граждани, както и имуществата в страната на чуждите граждани. Тук се има предвид всичко - недвижими имоти, автомобили, вземания и задължения, парични влогове в страната и чужбина и всичко останало. Наследеното имущество се събира като една маса и се определя и оценява в левове към момента на откриване на наследството. Това става по определена процедура. Така например недвижимите имоти се оценяват по данъчна оценка, чуждестранната валута и благородните метали - по централния курс на Българската народна банка, ценните книжа - по пазарна стойност. Превозните средства - автомобили, самолети, трактори и т.н., се оценяват по застрахователна стойност, останалите движими вещи и права - по пазарна стойност.

От актива на облагаемата наследствена маса, определен по този ред, се приспадат установените по основание и размер задължения на наследодателя към момента на откриване на наследството. Тези задължения се оценяват по реда, по който се оценяват и активите.

Според чл.31, ал.1 от ЗМДТ данъкът върху наследството се заплаща от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците. Още в следващата разпоредба е записано обаче, че данък върху наследството не се заплаща от преживелия съпруг и от наследниците по права линия без ограничения. Тази норма е от 2005 г. и важи и в момента. Това означава, че например син, дъщеря, внук на наследодател не дължат данък наследство. При това както върху наследени имоти, автомобили, участия във фирми, така и върху парични влогове в банки.

В чл. 43 от ЗМДТ е записано, че банките, застрахователните и другите търговски дружества, както и всички други лица, които са влогодържатели или длъжници по ценни книги, пари или друго имущество, което влиза в едно наследство, за което знаят, че е открито, са длъжни преди плащането, предаването или прехвърлянето на това имущество да изпратят опис на имуществото на общината по местооткриване на наследството.

Законът разпорежда, че сумите по сметки на починали лица се изплащат на техните наследници след представяне на удостоверение от общината, че са посочени в декларацията за облагане с данък върху наследствата и данъкът е платен. "Когато данъкът не е платен, той се удържа и се превежда по сметката на съответната община в едномесечен срок от представянето на документ за размера на дължимия данък, а на наследниците се изплащат суми до размера на остатъка по сметката на наследодателя", е записано в ЗМДТ. Същото се прилага съответно и при изплащане на обезщетения по договор за застраховка "Живот", сключен от наследодателя в полза на трети лица.

На практика това би означавало, че дори роднините по права линия трябва да подават декларации и да получават от общината бележка за платен данък, за да могат да теглят парите. Но по нормите от 2005 г. те не плащат данък. Съществува документ-разяснение на шефа на Национална агенция по приходите - № 94-С-247 от 15.09.2009 г. относно подаване на декларация от наследниците на починало лице, които получават по наследство облагаеми имущества - имоти и превозни средства. В него е записано, че при смърт на физическо лице лицата, имащи качеството на наследници по закон, получават имуществото на починалия по силата на общо универсално правоприемство, при което цялата съвкупност от права и задължения на починалия преминава върху наследниците по силата на законова разпоредба. Припомня се, че наследниците имат право да приемат или да се откажат от наследството.

В Закона за местните данъци и такси е установено задължение не за прехвърляне на имущества, а за подаване на декларация от наследниците на починало лице, които получават по наследство облагаеми имущества - имоти и превозни средства. Декларациите за придобити имоти се подават в 6-месечен срок от откриване на наследството (т.е. от смъртта на наследодателя) за всеки имот поотделно в общината по местонахождение на имота. В данъчните партиди на недвижимите имоти не могат да фигурират като данъчно задължени лица, които са починали.

Наследниците по права линия и преживелият съпруг не подават декларация за облагане с данък върху наследствата по чл. 32 ЗМДТ, тъй като не са данъчно задължени лица (чл. 31, ал. 2 ЗМДТ), пишат от НАП.

Според друго указание на НАП, пуснато веднага след промяната през 2005 г. (№ 24-00-276 от 18.02.2005 г. ), е записано, че качеството си на наследници по права линия и съпруг лицата установяват пред съответната институция с удостоверението за наследници. Това би трябвало да означава, че тези наследници представят само удостоверението за наследници пред банките, за да могат да се разпореждат с влоговете.

45242
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД