:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 254
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът иска президентът да публикува указите за помилване

Да се приемат законови промени, с които указите на президента за помилване да станат публични - това гласуваха депутатите, които вчера одобриха доклада на т.нар. комисия по помилванията. Според авторите на документа са необходими и поправки в закона за изпълнение на наказанията, с които да се разпишат подробни норми за процедурите и отговорностите на длъжностните лица, които дават становища на помощната комисия към вицепрезидента. Липсват и законови критерии за психологическата оценка, която се извършва от специалисти към затворите за поискалите помилване, констатират още депутатите.

Комисията е вторият опит на управляващите да създадат орган, който да проверява действията на президентската двойка Георги Първанов - Ангел Марин по помилванията, даването на гражданство и опрощаването на държавни вземания. Първата комисия, оглавявана от Яне Янев, бе забранена от Конституционния съд, и от ГЕРБ набързо предложиха нова, която да ги проверява, но като граждани.

Владимир Тошев от ГЕРБ повтори вече известни факти, че са помилвани убийци, българско гражданство е давано за неизвестни заслуги, подалите документи да станат българи са принуждавани да чакат понякога години, докато при някои решението е взимано за дни. Като пример той посочи, че за гражданство е предложена украинка, участвала в конкурс за красота от името на България.

От БСП отново обвиниха, че комисията е създадена с цел политическа разправа с предишния президент. Според Мая Манолова с предлаганите законодателни промени ГЕРБ цели да ограничи президентските правомощия.

4
1128
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
01 Ноември 2012 19:59
Владимир Тошев от ГЕРБ повтори вече известни факти, че са помилвани убийци, българско гражданство е давано за неизвестни заслуги, подалите документи да станат българи са принуждавани да чакат понякога години, докато при някои решението е взимано за дни.



От БСП отново обвиниха, че комисията е създадена с цел политическа разправа с предишния президент. Според Мая Манолова с предлаганите законодателни промени ГЕРБ цели да ограничи президентските правомощия.

02 Ноември 2012 09:07
Ами Бългаския народ в крайна сметка трябва да знае :
1. Кой и за какво е осъден
2. Кой и за какво е помилван
3. Работят ли институциите в интерес на държавата и народа
02 Ноември 2012 10:20
правилно, нека има публичност, все пак президентската институция е на държавна издръжка, т.е. бюджетът й е взет от парите от данъците и други такси, плащани от целия народ.
Да се знае за какво и по какви причини се помилват дебили и идиоти престъпници!
02 Ноември 2012 13:57
Категорично против преотстъпване на правомощието помилване от Президента / който и да е той/ на вицето. От къде го измислиха този пунт и пластика. Царската милост затова е царска защото е от Царя, не от друг. Чехльо трябва да помилва не друг. Той мисли различно от вицето, следователно не е едно и също. Против съм и огласяването на помилванията,както и даване на обяснения за мотивите на Президента. Конституцията трябва да се пази. Ако не Ви харесва-променете я. Толкова.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД