:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,787,164
Активни 111
Страници 10
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Енциклопедия на глупостта

Димитри Иванов
РЕЗЮМЕ После да не кажете, че не съм ви предупредил: В това писмо няма нещо сериозно; не си губете времето да го прочетете. Писмото е как се залових да съставям "Малка енциклопедия на глупостта" и как не я съставих и защо. Писмото може да ви подразни с това, че в него много пъти казвам турската дума "ексиколсун". Край на резюмето.

Нали съм си само прост преводач, все езиците ме блазнят. Хем не мога да говоря турски, хем имам слабост към останалите в нашия народен език турски думи и мъдрости като "ексиколсун", което на никой друг език не е тъй кратко и ясно.

Гръцкият също ми допада. Няма да забравя как леля Змарайда, като се откърши клонът на смокинята, от който й пусках смокини в престилката и тупнах на земята, каза: Дзимо, Дзимо, ти за нисто не ставас.

И сръбският ми харесваше, когато четях Бранислав Нушич или чувах "Као секретарица е дупе, а као дупе е фантастична."

За македонския "език", измислен от Коминтерна, мълча. Ще кажа само "Прав ви път, македонци. Станете шиптари или сърби, щом отричате, че сте българи. От вас ще остане само големият лаф: "Луно, луно, земльо македонска".

Тези дни се зачетох в много къс сборник с много къси разкази на бургазлията Калин К. Герджиков. Сборникът се казва "До коленете в морето от спомени". Такива спомени събуждат твоите собствени спомени, когато си бил дете на село и по цял ден на реката и знаеш всички върби и къде в подмолите има черна мряна, къде водни змии, а в града по цял ден си с другите деца и никой не може да ви хване, понеже вие знаете как през едно мазе да излезете в задния двор на друга къща и през дупката в оградата на друга улица. Не съм сигурен, но си мисля, че сега децата затлъстяват, понеже тяхното детство не минава в истински игри, а в компютърни игри. И дори да са били насам-натам по разни континенти и територии по света, те не са имали село или градска махала, които да са били тяхна територия, която те са познавали като джобчето на панталонките си.

Разказите са донякъде като вицовете; най-кратките са най-хубавите. И като няма "художествени измислици", още по-хубаво. Тогава споделеното какво са правили другите, докато ти си бил другаде, става твое, понеже то не е измислено и понеже събужда собствените ти спомени. Ексиколсун от световните търговски операции за разните там Хари Потър и други бестселъри. Бургазлията Калин К. Герджиков се родил в Атия, военното пристанище в югоизточния край на Бургаския залив. Но да, знам я Атия. Той живеел в "Митницата", където имаше ведомствени жилища за служещи в пристанищното управление. Да, помня я "Митницата", макар че не съм бургазлия. Между камъните в плитчините момчетата улавяли с ръце едри зелени скариди, казвали им "бабаджани", и ги изяждали. Ние, по на север, никак не им казвахме, щото не ги хващахме, понеже те бягаха, но миди беряхме щото мидите не бягат и ние също бяхме добри в "далдисването" - две минути под вода, пък едно момче можеше три минути. Онези бакелитови ученически мастилници, дето са отгоре като обърнат конус и са неразливаеми; същите имахме в нашето софийско училище. Онези скали в морето, Биволите, да, знам ги. Коко каза: "Ще се разбием в Биволята" и Ахото престана да мие палубата на катамарана на Коко и се втурна да помага на Коко да заобиколим Биволята.

Ахото, писателят Борис Априлов, беше приятел на Коко, бъдещия самотен мореплавател Николай Джамбазов. Те двамата си строяха ветроходни яхти по различен начин. На Ахото занаятът му беше да пише "Приключенията на Лиско" и каквото припечелваше даваше го на хора да му правят яхтата на морето. На Коко занаятът беше да прави мотоциклетно шоу в "тоното на смъртта" - два мотоциклета се движат по талпи, сковани като чаша, и от центробежната сила мотоциклетите стигат до ръба на чашата и се разминават, когато мислиш, че те ще се сблъскат. На мен занаятът ми беше да превеждам. Слава Богу, никой от нас тримата не говореше за култура и философия, нито - о, ужас! - да пише стихове, и се разбирахме.

"Коко - обясни ми Ахото - увещавал телевизията, комсомола и всякакви началници за пари да си купи дъб и бяла мура, пък той сам ще си направи яхта "Тангра" и сам ще обиколи земното кълбо. Но се закучила работата и Коко казал: ексиколсун."

Коко заряза тоното на смъртта и за да има заплата, постъпи на работа да поправя шевните машини в големия шивашки цех във високата сграда на Лъвовия мост, визави на онази, милиционерската сграда. В бараката си на Околовръстното, където беше направил катамарана, той сготвяше тенджера боб, слагаше го в мрежа и мрежата на въже я пускаше да стои на хладно в кладенеца, понеже и хладилник си нямаше и я караше само на хляб и боб. И мотоциклет вече нямаше. Аз пък имах нова-новеничка "Тойота Корола", която някакъв "мару", нали всички японски кораби са "мару", един ден ми стовари на пристанището - ключовете в жабката, както разказва за онези автомобили "Триумф" бургазлията Калин К. Герджиков. Давах тойотата на Коко, когато той ми я поискваше, а той ми я връщаше измита, с пълен резервоар и в по-добро състояние, щото Коко, нали техничар; направил разни реглажи, центровки, не знам какво.

Не знам, понеже и аз като Коко бях мономаниак, обсебен от една идея - да съставя "Малка енциклопедия на глупостта". Защото има сборници от мъдри цитати и максими и мисли на гениални хора. Пък няма енциклопедия на глупостите, пък тя може да е даже по-поучителна. Смейте ми се вие; то и аз си се смея на себе си, де. Унгарската писателка Магда Сабо има един израз, който аз много харесах, понеже реших, че много ми подхожда: "Енциклопедично невежество".

Нашата дума "всичколози" също е хубава. Бидейки енциклопедично невеж, защо пък да не мога. Ще съм като Айнщайн, който мислел, че само Вселената и глупостта са безкрайни, но в първото не бил сигурен. Ще съм като Еразъм, който написал "Възхвала на глупостта".

Я да видя аз какво съм писал в моята чернова на "Енциклопедия на глупостта".

Буквата "в". В, в, в, варварин, Волтер. Волтер казал, че Шекспир е варварин, който ще остане в забвение, понеже пише на език, който се говори, при това лошо, от само четири и половина милиона души.

Буквата "е". Еразъм Ротердамски. Един холандски ветроход претърпял крушение в Японско море. Вълните изхвърлили на брега фигурата на Еразъм, издялана от дърво, над вълнореза. Японците я изложили с надпис: "Холандски варварин".

Буквата "г". Гьоте казал, че в Италия готвят отвратително и селяните ядат един отвратителен люспест зеленчук (артишок, ангинарий).

Буквата "м". Маркс бил опроверган от историята.

Буквата "ф": Франсис Фукуяма казал, че сривът на СССР е крайната победа на капитализма и е настъпил краят на историята.

Гръцките планинари навремето носели на връх Олимп камъни в раниците си и ги трупали на върха, че Олимп да стане по-висок от Мусала, след като тригонометричните замервания доказали, че връх Мусала е малко по-висок от Олимп. Спрях да пиша енциклопедията на глупостта през 1990 година, понеже глупостите станаха прекомерно много и вече не можех да насмогна.

Турците струпаха камънак и тетраподи и отклониха на север устието на Резовска река, по която върви българско-турската граница, за да вземат от българския шелф със залежите под морското дъно, ако ги има. Ние пък, понеже станахме "демократични" и добри съседи, разрушихме граничните съоръжения заради сътрудничеството. Тогава казах по телевизията ексиколсун от такова сътрудничество. Сега ако турците вземат водите на река Резовска (Мутлудере по турски), защото Цариград се нуждае от прясна вода, губим хиляди декари гори и лонгоз с растения и животинки, дето ги няма другаде, единственият в света отровен смок, ако щете.

Пак през 1990 година САЩ пратиха на България за помощ царевица. Тя пък мухлясала. Вместо да я изхвърлят от силозите, предприемчивият US бизнес я продал на програмата за външна помощ да се помогне на България, само че по US закон царевицата може само с кораби под US флаг да се транспортира при високо US навло, платено от благодарния български бенефициент. Ексиколсун от такава помощ.

Сега през 2012 година за българските бедни, по линия на Червения кръст - боб с червеи и паразити. Ексиколсун от такава помощ, все едно дали хитрецът е в България или не.

За българските ВВС стари изтребители, западни бракми. За ВМС пребоядисани фрегати. За АЕЦ "Белене" - непродаваеми, морално остарели руски и западни джаджи и технологии. Ексиколсун, ексиколсун!

Като видях толкова много глупости, разбрах, че не ми е по силите да съставя енциклопедия на глупостите.

Jusautor DI copyright

100
24132
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
100
 Видими 
06 Ноември 2012 19:38


Да. Благодаря. Прилича на спирала - почва в една точка, после се завърта и се отдалечава в най-неочаквани посоки.И бонуса:
http://bit.ly/VQCMaK
http://bit.ly/UhxLae
http://bit.ly/OHdM3K
06 Ноември 2012 19:43
Бачи Мити -
06 Ноември 2012 19:59
06 Ноември 2012 20:05
Джимо, ашколсун!
06 Ноември 2012 20:09
Няма да сколасаш, Джимо, само герберските глупости ще напълнят 12-томна епопея, пък ако решиш и да ги обясняваш, щото нали енциклопедия, таквоз... не ми се мисли. То да обясняваш глупостите на ЦвЦв е кауза пердута.
06 Ноември 2012 20:15
За АЕЦ "Белене" - непродаваеми, морално остарели руски и западни джаджи и технологии. Ексиколсун, ексиколсун!
Не ги разбираш, но злоупотребяваш с авторитета си.
06 Ноември 2012 20:18
Milady2009


Ще те гони май бялата мечка!?
06 Ноември 2012 20:32
.
06 Ноември 2012 20:46
турците хвърляли камъни от едната страна на р. Резовска, ама ние хвърляхме от другата страна...Аз пък си спомням, когато там се ходеше с открит лист и нямаше хотели и вили на този и онзи в Резово. На Бутамята имаше някалко "генерлски" бунгалца и граничарчетата ни наловиха раци от близката чиста рекичка и бяха много вкусни...Беше някъде в началото на 80-те...След години един полковник ми каза, че там акостирали корабите с държавната контрабанда - цигари, уиски и т.н. Тогава, преди 30 г., шефът на граничарите ми сподели, че се носи легендада, когато се прокарвали новите граници след Първата световна война, баш началникът на турците е искал не знам си колко злато, за да прокара границата оттатък хубавият плаж, който се вижда от Резово! Това беше по повод възхищението ми от готиният турски залив зад устието на Резово. Кой ли от нас не си го е мечтал да е наш...пък и малко отвъд та чак до Мидия!!? А сега - затрупаното устие на рекичката може съвсем да заприлича на вадичка, както казва Джимо, а да не говорим за мераците на турците да строят сега само ТЕЦ пък после можело и АЕЦ!?
06 Ноември 2012 20:50
Стихомразец Храбър! За теб, драги ДИ:

Натисни тук

06 Ноември 2012 20:50
Всеки ексиколсун с Времето си, и всяко Време с ексиколсуна си!
Толкоз!

Иначе спомените са хубава нещо, ама довреми!
06 Ноември 2012 21:03
За българските ВВС стари изтребители, западни бракми. За ВМС пребоядисани фрегати. За АЕЦ "Белене" - непродаваеми, морално остарели руски и западни джаджи и технологии. Ексиколсун, ексиколсун!

Като видях толкова много глупости, разбрах, че не ми е по силите да съставя енциклопедия на глупостите.


Тъй, тъй. За всекиго по нещо, от разните фили и фоби за наша, българска сметка.
06 Ноември 2012 21:10
връх Олимп камъни в раниците си и ги трупали на върха, че Олимп да стане по-висок от Мусала, след като тригонометричните замервания доказали, че връх Мусала е малко по-висок от Олимп

Митикас, Митика е най- високият връх на планината Олимп
06 Ноември 2012 21:12
Мишел Константен
06 Ноември 2012 21:12
За всичко без това за "Белене"
Бих допълнил "Енциклопедията" на буква "Д" с:
Дуайт Айзенхауер: "Изразявам учудване и тревога по повод заключението, че половината от всички американци са под средното ниво на интелигентност."
06 Ноември 2012 21:20
Поздравявам ДИ със статията "Глупост" из 73-те думи на Милан Кундера:

ГЛУПОСТ. „Приблизително година преди смъртта на татко бях излязъл с него на обичайната ни разходка [...] Колкото повече униваха хората, толкова повече ги веселяха с музика от високоговорителите [...] Татко се спря, вдигна очи към апарата, от който долиташе шумът, и аз усетих, че иска да ми съобщи нещо много важно. Изговори бавно и мъчително: „Глупостта на музиката." („Книга на смеха и на забравата"
С Франсоа Керел, моя (чудесен) преводач на френски, отначало решихме да бъде „идиотщината на музиката". Но идиотщина е дума агресивна, емоционална, ругателна. Трябва да се каже: глупостта. Това е точна, неемоционална констатация, обяснена между другото от изреченията, които следват думите на баща ми в книгата: „Искаше да ми каже, струва ми се, че съществува едно изначално състояние на музиката, състояние отпреди историята й, отпреди първото питане, отпреди първото заиграване с един мотив или една тема. В това първично състояние на музиката (музика без мисъл) се отразява неотделимата от човешкото съществуване глупост."
Има езици, в които думата „глупост" може да бъде преведена единствено с агресивни думи, от рода на кретения, тъпота, безмозъчност и пр. Като че ли глупостта е нещо изключително, някакъв недостатък и аномалия, а не състояние, „неотделимо от човешкото съществуване".
Превод от френски: КРАСИМИР МИРЧЕВ

И това ми харесваше:

ШРИФТ. Книгите се публикуват с все по-дребен шрифт. Представям си края на литературата: малко по малко, без някой да обърне внимание, буквите ще продължат да се смаляват, докато станат невидими.
06 Ноември 2012 21:34
...И Desiderius Erasmus Roterodamus!

"А дураков, каких мало, - оказывается-то много!" - надпис на вавилонска крайбрежна скала.

06 Ноември 2012 21:51
. Благодаря за удоволствието г-н Иванов. Отново сте в стихията си и озарявате битието ни. Заинтересува ме като херпетолог любител за "единственият в света отровен смок, ако щете". Ще помоля за повече инфо, защото чичко "гугъл" нищо не ми разкри. Не само Вас, но и колегите форумци /или форомци/, ако знаят нещо нека споделят. Благодаря предварително.
06 Ноември 2012 21:51
Пак през 1990 година САЩ пратиха на България за помощ царевица. Тя пък мухлясала. Вместо да я изхвърлят от силозите, предприемчивият US бизнес я продал на програмата за външна помощ да се помогне на България, само че по US закон царевицата може само с кораби под US флаг да се транспортира при високо US навло, платено от благодарния български бенефициент. Ексиколсун от такава помощ.


За нЕкои други списуватели тук - камарад д-р Хърсев (+камарад Гергов, този не пише) - царевицата си беше Ашколсун.
06 Ноември 2012 21:59
>>><<<
Така е било Змей - половината, а сега и другата половина
06 Ноември 2012 22:08
Дорис, дурак это не диагноз... это состояние души!
06 Ноември 2012 22:13
Слънчо,
И още нещо от политическата риторика:
"Нашите военни са неустоима сила, която предстои да се сблъска с непоклатимо препятствие."
06 Ноември 2012 22:14
"Олсун" е ясна - "нека! да бъде! да е!"
Но "ексик" е много богата дума. От простите "недостиг" и "недостатък",
през лиричните "липса", "липсва / ми/"
Omzumda başın eksik, yatağımda kokun
Tenimde tenin eksik, gel de bir dokun
Gecelerden uykum eksik, yüzde tebessüm
Elimde elin eksik, yaşlı hep gözüm
Your head's missing on my shoulder and your scent's missing on my bed,
your skin's missing on mine, come on touch.
My sleep's missing in the nights and smile's missing on face,
your hand's missing in mine, my eyes're always full with tears.

до противоположните им значения в идиомите
"eksik, etmemek" - "винаги да имам на разположение",
"eksik, olmasın!" - "Да му даде Бог здраве и щастие!"
Майка ми, Бог да я прости! - чиста българка от гръцка Македония - употребяваше "ексик" в толкова значения, че доскоро си мислех, че главното е "излишък".
"Ашк / aşк, любов / олсун" е също многозначна. В Азербайджан и днес могат да се видят надписи от съветско време "Даниз нефтчиларина, ешк олсун!" - "Слава морским нефтяникам!".
Основното й значение обаче не е "браво!" или "да живей!", а "Да бъде любов!"
06 Ноември 2012 22:19
Е, ся... С Коко да е плавал ДИ? Де? Той и Коко беше маймун, но ...

Лека нощ.
06 Ноември 2012 22:28
.
06 Ноември 2012 22:29
Може би думата БАКТЪМ или БАКТЪН ? е синоним на ексиколсун?Така ли е?Бачи Джимо пак навърза към спомените си актуалното битие и страдание на българите.И,с изключение за Белене,всичко е точно / О.К./ All is corekt, както съкратено е слагал резолюциите си Президент Линкълн.
06 Ноември 2012 22:35
Думата е "бактън".
А по-тежката - "байгън".
Но това са подробности, по-важното е "Живео ДСЧИ"!
Щото иде Референдум...
06 Ноември 2012 22:38
"Као секретарица е дупе, а као дупе е фантастична."


Класиката си е класика!
Както и ДИ.......
06 Ноември 2012 22:41
Буквата "м". Маркс бил опроверган от историята.
Коя история? Нашата, Българската? Или друга? Свежо по безкрайната тема за глупостта....
06 Ноември 2012 22:43
сичко е точно / О.К./ All is corekt, както съкратено е слагал резолюциите си Президент Линкълн.

Не е Линкълн, Ендрю Джаксън е (легендата).

Споменаването му ме накара да разлистя гугъла* и да открия, че Джаксън е богат робовладелец, водил политическа битка срещу (!) недемократичната аристокрация. Бил е също така радетел на клиентелистката система (раздаване на държавни служби на политически поддръжници), която толкова ни удивлява днес в Гърция.

* - признавам си (за разлика) че тази информация е била в друг вагон.
06 Ноември 2012 22:45
И мисля, че е редно Миледи2009 да почерпи
06 Ноември 2012 22:56
* - признавам си (за разлика) че тази информация е била в друг вагон.

Като каза вагон и уцели.
О.К. пишели с тебешир неграмотните железничари по вагоните, които са проверени и вече са готови за път.*
----------------------------
*Тази информация вероятно е била в третия вагон.
06 Ноември 2012 23:04
Благодаря на Лейди Ди за линковете!
Приключениата на Лиско ми беше любимо четиво в 1-ви или 2-ри клас, но препрочитайки го в момента, не мога да избегна усещането, че чета анлийски детски разказ,директно преведен на български - странният словоред,английски звучащите имена Димби,Домби,Мокси или Фокси (самия Лиско!),типично английскиат плосък хумор......силно ми миришат на плагиатство - но пък по онова време това май беше съвсем законно....
Също както и цели пасажи от творенията на Богомил Райнов - копирани от френски.....Той поне умееше да копира увлекателно
06 Ноември 2012 23:21
. Г-н Иванов извинете, че под вашата тема поствам това: http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-strasburg-todor-dimov-chakara-12358875?nt=4 , но мисля всички трябва да си спомним...
06 Ноември 2012 23:28
Наистина, историята опроверга само революциите, не еволюцията. Под „С“ може да напишете, например, че Соломон Паси е голям политик и имаше шанс да стане Генерален секретар на НАТО. Или, че Стоян Ганев се е отказал от политическите си амбиции и работи като обикновен адвокат на улица „Бунтовник“, живее в „Люлин“, никога не е служил на бившата ДС, а винаги на България, чиито интереси не е предавал. „Ж“ -- Жельо Желев е лидер и като президент на Балканския политически клуб постигна много. Във „Ф“ допълнете, ако искате, че Филип Димитров работи в Грузия само и единствено за ЕС. А към „О“, в случай че все пак не ги подреждате по фамилии /вместо в „Ш“/ може да се запише, че Огнян Шентов работи за демокрацията в България. Виждате, „Файненшъл таймс“ вчера разпространи данни от публикувания финансов отчет на сирийската опозиция в лицето на т.нар. Сирийски национален съвет, от където се вижда, че най-големия донор бил Либия. И това също е в рубриката към „Р“, нали
06 Ноември 2012 23:43

" ... . В България се срещат 17 различни вида змии от 4 различни семейства. От тях 6 са отровни.
Това са: пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточел смок, като последните две могат да използват отровата си само при нападение на малки бозайници, с които се хранят, тъй като отровните им зъби се намират навътре в устата. ... "

07 Ноември 2012 00:26
. SPQR - Благодаря ти. Започвам да чета задълбочено всичко което намеря за вдлъбнаточел смок. Наистина ми е много интересно всичко за змиите в България. Благодаря от сърце
07 Ноември 2012 00:34
. Намирам само това в уикипедия: "Вдлъбнаточелият смок (Malpolon monspessulanus) е вид сравнително едра змия от семейство Смокообразни (Colubridae). Достига до 2 m дължина, а най-големият екземпляр, намиран в България, е дълъг 157 cm. Окраската на гърба варира от тъмно- до светлосива, а младите индивиди са пъстри. Нарича се вдлъбнаточел поради факта, че надочните му щитчета са изпъкнали.
Вдлъбнаточелият смок е много пъргава змия, която в случай на опасност бърза да се скрие. При невъзможност да избяга, обаче, е агресивен, яростно съска и хапе, като заема отбранителна поза, понякога издигайки предната част на тялото си, подобно на кобрите. Отровните му зъби са разположени на задния край на горната челюст, като сведенията за това, дали е опасен за човека, са противоречиви."... Ще се занимая по-сериозно по въпроса отровен ли е или не?
07 Ноември 2012 00:40

На свободу - с чистой совестью!
07 Ноември 2012 00:44

Отровен е, но тъй като отровните му зъби са отзад, опасен е за дребни животни и ако си навреш пръста в устата му.

+
http://summit-fever.blogspot.com/2012/02/blog-post_8443.html

07 Ноември 2012 04:22
Милейди, ще черпиш по едно "виртуално"
Поздрави от, дето Миряна вика:‌РАЯ ( което не е далеч от истината):
Натисни тук
Ех, пак трябва да се саморекламирам, тъй като гледам,че вие тук раздел "После" не го четете, а понякога трябва.
Димитри, ашколсун!
07 Ноември 2012 07:32
"Сега ако турците вземат водите на река Резовска (Мутлудере по турски), защото Цариград се нуждае от прясна вода..."
Интересно...как бачу ви Джиму знае,че Резовска я зоват Мутлу дере,а се не сята за настоящето име на Цариграда.
Иначе ...фнимателният наистина ме изненада приятно с думите от страхотната моя любима песничка на талантливия Mustafa Ceceli:
"Omzumda başın eksik, yatağımda kokun
Tenimde tenin eksik, gel de bir dokun
Gecelerden uykum eksik, yüzde tebessüm
Elimde elin eksik, yaşlı hep gözüm"

Както знаете,у превода съм гола вода,но нека се опитам:
"На рамото ми твоето чело липсва,в леглото ми-твоето ухание
На плътта ми твоята плът липсва,ела и докосни ме
През нощите сънят ми липсва,а на лицето-усмивка
В ръката ми твоята ръка липсва,очите ми вечно сълзят"
Послушайте я таа песничка ...нема да съжалявате.
***
А...и да не забравя-ЧЕСТИТА ПОБЕДА НА НАШ БАРАК ХЮСЕИН !!!
На форумните шамани,де предвещаваха категоричен крах ...

07 Ноември 2012 07:46

Κωνσταντινούπολις
07 Ноември 2012 08:17
Натисни тук - поздрав за всички глупаци
07 Ноември 2012 08:41
Оппааа! И Макао се добави към колекцията ми. Поздрави!
07 Ноември 2012 08:44
Йори!!!
07 Ноември 2012 08:47
Байо, Цариград е вечното име на Константинопол (Византион) за нас. А как е сегашното име на Пловдив за турците?
07 Ноември 2012 08:56
Bay Hasan
Чудесен текст, наистина! Даже и не знаех, че мъж може да напише нещо подобно! (Нали е мъж?)

Имам и един въпрос: Като малка по долно-южното море транзисторът ни често хващаше мелодии, подчертано тъжни и монотонни - и веднъж баща ми каза, че сам не знае защо - но много обича да слуша турската музика - много го вълнувала, но не може да си обясни защо. Пеят предимно жени.

ТОГАВА и аз обърнах внимание на тези песни и се позаслушвам - хем в тях, хем в спомена. И въпросът ми е ЗАЩО са толкова тъжни, наистина? В БГ фолклор най-тъжните песни са предимно свързани с разказ за някакво поражение от въпросния съсед.

Но каква е болката в турските?

(Това най-сериозно ме интересува - от години. Моля да ми отговорите, ако знаете езика?)

Милейди, дружелюбна...
07 Ноември 2012 09:17
. SPQR - Благодаря ти. Започвам да чета задълбочено всичко което намеря за вдлъбнаточел смок. Наистина ми е много интересно всичко за змиите в България. Благодаря от сърце

Защо му се подиграваш? Човека се е включил точно в стила на форума под "творчеството" на великия Джимо - кой каквото знае (или намери), да си го каже, пейстне, линкне. Статията не прочете ли? Тя е на същия принцип.
Иначе с днешното писане малко неловко се получава. Вдигнатите палчета пак си ги има, но твърде начесто с досадното уточнение, че за централата не били съгласни. Съчинителят се трепал да нафърля тонове (вагони) мегаинтелектуален балсат с всичките му премърди салтанати, пикантни умности и так далее, а вие баш за Беленето несъгласни. Язък.
07 Ноември 2012 09:21
Аферим !
Нека да е на хаирлия и на Хюсеина !
От декември марихуаната е законна във Вашингтон стейт !
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД