:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,022,950
Активни 106
Страници 13,416
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

От таа държава нищо не става

Бойко Ламбовски
Не знам как е при вас, но колкото повече слушам горната фраза, толкова повече ми доскучава. Вчера я чух от готвачката в една закусвалня, преди седмица-две нещо подобно подхвърли участничка в тъповато шоу, огорчена от зрителски вот, осъществен не според нейните представи за правилност и неправилност. Прочитал съм я, разбира се, с вариации, в книгите на няколко модни и съвременни български писатели, изречена от устите на героите им или от техните лично усти в интервюта.

Чел съм я от класици на миналото - Петко Славейков например с огорчение процежда:Не сме народ, а мърша...Слушал съм десетки, стотици пъти хора от народа да твърдят, че управниците ни са абсолютни говеда и крадци. Тези, предишните, по-предишните и още по-предишните...Близко до логиката е, че бъдещите влизат априори в този кюп. Слушал съм управници, в тесен кръг и на чашка, доверително да шепнат, че с тоя прост и крадлив народ нищо не може да се направи, а съм ги чувал и публично да се вайкат заради лошия "матрял", с който им се налага да работят.

От емигранти съм я чувал - горецитираната фраза, но и от хора, които не са помирисвали чужбина през живота си. От вторите по-често. Вече ми втръсна до такава степен, че не виждам смисъла зад нея, нито знам това мантра ли е, заклинание ли е, рефрен ли е или поздрав, нещо като добър ден...

Забелязвам само, че тези, които произнасят въпросната фраза, ми стават все по-неинтересни. Защото някак ми се вижда тъпо да повтаряш едно и също с десетилетия. Има и друга причина сигурно, ще се опитам да я изчопля. Недоумявам къде е разковничето на този мазохистичен синдром, на тази тавтология на отрицанието. Смея също така да твърдя, че този вопъл ни е отличителен белег между народите. Подобна фраза не се произнася с такава честота и наситеност както от народи, благополучни и проспериращи, така и от мизерстващи, бедстващи общности по света. Виждал съм немалко и такива, и онакива.

Негодуванието българско не е само срещу властта - така да беше, щях да го разбера. То е срещу институциите, срещу авторитетите, срещу личните хора...Но и срещу безличните, срещу порядките и обичаите, срещу начините на функциониране на обществените механизми; но и срещу самите механизми, срещу работниците и работодателя;срещу комуняките, седесариата и герберастите,срещу старите и срещу младите, срещу турците, циганите, евреите, срещу педерастите и мачовците, срещу тъпите кифли и тъпите кляфки, срещу селяните и гражданите, срещу пушачите и непушачите...

Както вече казах, чудя се отде идва това. Опитвам се да разбера. Със сигурност не мога да изчерпя всички исторически предпоставки и етнопсихологически характеристики, но като надникна в дълбините на това усещане, че си прецакан, ми хрумва ето какво. Така се усещаш, когато 1) Желаеш силно успеха, и 2) Имаш чувството, че от теб нищо не зависи.

За второто чувство разполагам с много обяснения - исторически съдбата ни е била такава, че външни, често далечни на род и индивидуалните интереси сили тук са налагали волята си безкомпромисно, често нерационално, непродуктивно. Така неусетно стигаш - индивидуално - до масовото унило убеждение, че каквото и да правиш, то някой отдалеко ще те ограби, измести, изтика, ще развали от зла умисъл или от дебелашко безхаберие и най-фините ти построения.

Цветан Тодоров говори за този дух на отрицанието (по Петър Мутафчиев) в светлината на Дионисиевия комплекс. А Иван Хаджийски простичко е характеризирал нарицателното "българска работа" така: "Българска работа" (конгрес, културно тържество, състояние, обществено предприятие и пр.), това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои."

Все пак един от поводите на Хаджийски да нарече теорията си "оптимистична" е тъкмо първата характеристика, която споменах по-горе. А тя е някакво обещание за възможен пробив, за разбиване на унилата карма...Всъщност това съчетание твори в политически, икономически, културен и демографски план какви ли не последствия, но в индивидиуален просто създавапо-голям брой нещастни хораАз бих си позволил да предложа на всеки, който е обзет неудържимо от желанието да постигне временен свой психологически уют, като се извади от общия контекст и се тури в ролята на зрител-изобличител чрез тази прословута фраза; на всеки, който се кани да я произнесе, да не спира, когато я почне, а да я завършва винаги ето така:

"От тази държава нищо не става - щом аз съм й гражданин."

Иначе да си мълчи. Мисля, че за първоначален цяр става.
89
10293
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
89
 Видими 
19 Ноември 2012 20:00
Бойко, мой човек си си и това си е.
19 Ноември 2012 20:06
Много думи за нещо, което Левски е формулирал със 6 букви и 4 въпросителни (чуденки): Народе ????
19 Ноември 2012 20:12
Мноо думи, пък СЕГА пак не разбрах аз - последно от таа държава става ли нещо или не става
19 Ноември 2012 20:34
Авторът!
19 Ноември 2012 20:42
"От тази държава нищо не става - щом аз съм й гражданин."

Като литературен образ звучи добре, но пък се губи от прецизността. За да става нещо от една държава, трябва да има една критична маса от граждани на държавата, които стават. В частност "стават" означава, че не чакат държавата да ги "оправи". Колко е точно тази критична маса, не знам, но вероятно поне между 1/4 до 1/3 от населението.
19 Ноември 2012 20:42

"От тази държава нищо не става - щом аз съм й гражданин."

и още едно:
ебаси държавата, щом аз съм и министър!
и двете в десетката!
19 Ноември 2012 20:46
От таа държава нищо не става

Вече!
Да уточним само.
19 Ноември 2012 20:47
От таа държава нищо не става

Вече!
Да уточним само.
Не, че има значение де.
19 Ноември 2012 20:53
Нормално.... Високи очаквания просто.
19 Ноември 2012 20:58
Хмм. Преди има-няма 130 години бай ви Ганя, гордо се е биел в косматите гърди. И е крещял : "Болгар, Болгар". Пътувал е напред-назад из Европата като волна птичка ,с мускалите розово масло в пояса. Та защо разни негови, "интелектуални наследници", са се свряли в миши дупки сега и правят метани и поклони?
19 Ноември 2012 21:20
Нямат си пояс...
19 Ноември 2012 21:24
Така се усещаш, когато 1) Желаеш силно успеха, и 2) Имаш чувството, че от теб нищо не зависи.

Много се съмнявам, уважаеми г- н Ламбовски, че от горното предикатно отношение може да се изведе умозаключението "От таа държава нищо не става"
После, българите добавяме "таа", в смисъл нашата, към "държава" единствено заради здравата си философия, че все пак някъде може да има и държава, от която става нещо. Иначе твърдо знаем, че държавата - и нашата, и която и да е друга, по принцип не става за каквото и да било.
Мисля си, че дълбокото ни недоверие към държавата и трезвата оценка на ролята й в живота на хората, са сред най- ценните ни национални черти.
19 Ноември 2012 21:41
За да става нещо от една държава, трябва да има една критична маса от граждани на държавата, които стават.

Критичната маса граждани е необходима за общество. Държавата я създават три други нужди : от вътрешна и външна сигурност, от няколко общонационални инфраструктури и потребността от някакво външнополитическо представителство
19 Ноември 2012 21:43
От таа държава нищо не става

Вече!
Да уточним само.


Така е, допреди 5-6 г. имаше с 1 повече оптимистичен теоретик, вече - НЕ! Останалото е внимателно лянчене.

ПП Пропуснато е от изкуствата парчето на Сл. Трифонов (нема такаа държаа), който няма основания да е недоволен от ниското ниво - инак щеше да е виолист в някой оркестър нейде по света, ако не държат чак толкова на дипломите...
19 Ноември 2012 21:59
Отдайте се на алкохолизъм и всичко ще е по-приятно! И няма да ви пука нито за гражданството, нито да държавността.
Хубавото е, че и все пак сме в Европа, а не в центъра на Африка...
19 Ноември 2012 22:08
Аз пък установих, че колкото повече обикалям по света, толкова повече България ми харесва...
19 Ноември 2012 22:15
Прав си Еvasion,(снимка: натиснете тук) и аз след повече от 30 години емигрантство съм убеден в твоето твърдение
19 Ноември 2012 22:21
И въпреки всичко смятам, че ние българите можем да направляваме собствената си съдба без да разчитаме на някой отвън.
Защото имаме едни от най-важните черти - любопитство, практичност, отвореност към новото.
19 Ноември 2012 22:21
Големия проблем на България е това, че хората търсят лидерите и водачите си сред политиците.
Политиците по дифиниция са "слуги" на избирателите. Те са назначени за определен период да извършат определена работа, те са нещо като мениджъри на обществото с определен мандат. Те са една представителна извадка на избрателите. Каквито са избирателите - такива са и политиците.
Тези, които се очаква да са водачите, моралните стожери - трябва да са сред интелектуалния елит. Този елит не се създава за година или две. Това е процес, който отнема поколения.
Българинът се лута, защото не вижда положителен пример, посока на развитие, оптимизъм сред тези, които трябва да са уж елит.
19 Ноември 2012 23:26
Думичката беше "хейтър"...
19 Ноември 2012 23:28
До Boev (19 Ноември 2012 22:21),

"Големия проблем на България е това, че хората търсят лидерите и водачите си сред политиците."

Големият проблем е, че материалът, от който е направен политическия ни елит е развален, а качествен не се предлага на политическия ни пазар.
19 Ноември 2012 23:47
rmarkov
Опитвам се да обясня, че проблемите идват НЕ от политическия елит, а от интелектуалците.
Когато интелектуалците са на ниво, и изпълняват ролята си в обществото да възпитават във високи стандарти хората (избирателите), те в един момент ще започнат да избират политици, които да отговарят на очакванията им.
Засега този момент в българското общество го няма.
Каквито са избирателите, такива са и избранниците.
Няма изненада тука.
19 Ноември 2012 23:57
Аз пък установих, че колкото повече обикалям по света, толкова повече България ми харесва...

Доста странно твърдение, почвам да се чудя по кои места и като какъв си обикалял.
(да не би да става дума за носталгия, защото това е съвсем друго нещо)
Явно това е част от проблема, виждаме с очите си колко безвъзвратно сме изостанали спрямо развитите общества, но с ирационална упоритост твърдим, че нашата си кочина е най-хубавата и най-миризливата.
19 Ноември 2012 23:59
Подкрепям изцяло "внимателният" и "Boev"
Намирам лакърдиите на Ламбровски за смешни. И той не знае какво иска да каже, една правилна мисъл няма.
Тази негова сентенция
За да става нещо от една държава, трябва да има една критична маса от граждани на държавата, които стават.

трябва да стане така, както го дава "внимателният"
За да става нещо от едно общество, трябва да има една критична маса от граждани на държавата"-

по точно критична маса от ИНТЕЛИГЕНЦИЯ.
Boev е много прав
"Тези, които се очаква да са водачите, моралните стожери - трябва да са сред интелектуалния елит"
т. е ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА - ТЯ Е ВОДАЧЪТ ВЪВ ВСЯКО ОБЩЕСТВО.
Българският народ трябва да разбере, че през прехода се роди политическа мафия ,която е най-страшната в Европа, дори и традиционно мафиотска Италия няма подобна мафия, каквато има България. Тази политическа мафия унищожава бъдещето му и за това той трябва да започне да мисли как да и отнеме властта и отстрани от Парламента. Защото ръка за ръка с нея няма бъдеще, тя го убива, до 10 години България няма да я има, ще остане само едно географско петно( спомен) на територията на Европа.
Някои твърдят, че българинът е разбрал това отдавна и за това няма"доверие " в никоя партия. Липсата на доверие не е достатъчно за каузата"Вън мафията от Парламента и властта!".
По точно народът ни не знае КАК да извади тази мафия от Парламента и как да и отнеме властта и за това е отчаян до безкрайност.
Да се каже КАК е работа не на редовия българин, а на неговата интелигенция.
А ТОЗИ ПРОБЛЕМ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА РЕШИ САМО АКО ПОЛЗВА РАЗВИТИЯ ОПИТ НА ЕВРОПА.
Но, голямото нещастие на България е, че няма интелигенция, която да мисли по този въпрос и да покаже КАК на народа си. Това може да каже само интелигенция, която познава развития опит на Европа и го донесе в България. А развития опит на Европа означава, че тази Европа е минала по пътищата, по които сега върви България и намерила вече решения.
Сега България няма европейски образована и възпитана интелигенция и това е огромното и нещастие.
България сега има два вида друга интелигенция:
1) купена и зомбирана от Отворено общество в "неолиберални американски ценности" и водеща американска политика в България;
2) зомбирана от комунистически идеологеми, гледаща НЕ към сърцето на Европа,а към Москва и надяваща се "дядо Иван" отново да ни освободи този път от "новото олигархично робство"( какъв парадокс?).
България е неделима част от Европа, тя е нейното цивилизационно лоно. Но има нещастна историческа съдба. До 14 век Европа се движи след България, а след Освобождението ни става обратно- България се движи на куц крак след Европа.
Това нашите деди-хъшовете ни от Освобождението, които са тогавашната интелигенция на България, са прозрели гениално. Всички идеи на епохата на нашето Възраждане и Освобождение са родени под влиянието на европейските идеи и най -вече на идеите на Френската революция за свобода, независимост, равенство и справедливост. Хъшовете ни ги докарват в България, Левски ражда своята идеология"За чиста и свята република" и с тях образоват народа ни, за да го вдигнат на борба за свобода.
Сега България няма интелигенция да повтори подвига на хъшовете и!
20 Ноември 2012 00:00
Boev,

Съгласен. Така е навсякъде по света. Но качествени избиратели и избранници трябва да бъдат "отгледани" едновременно. Тъй като липсата на поне единия от двата компонента е достатъчна да доведе до лош резултат, а именно избирането на развален политически елит.
20 Ноември 2012 00:15
Примерно 1/3 са такива, за които пише в статията, но 2/3 не са такива и на тях се крепи "таа държава".
По друг начин казано, повечето българи оправдават вековното определение - "горд като българин", докато една по-малка част, мрънкат - защо сме били такива, омръзнаха ми ония и т.н.
20 Ноември 2012 00:22
rmarkov Тъй като липсата на поне единия от двата компонента е достатъчна да доведе до лош резултат, а именно избирането на развален политически елит.

Аз мисля, че този проблем с избора на елита го имаше до 2000 г, сега вече народът ни няма проблема с избора на елита, а той се самоизбира с помощта на извънредно криминалната избирателна система, измислена от мафията и поддържана от нея.
Българската избирателна система сега в година 2012 продължава като време ОНО по комунистически да бъде ПОЛИТИЗИРАНА, като партиите държат, контролират и провеждат изборите чрез своя "партийна ЦИК", в която става нагласянето/фалшификациите на крайните резултати и процентът на избирателната активност в полза на партиите и подменяне на вота на избирателите. Това народът ни е прозрял и за това не отива да гласува, не иска партиите да му откраднат единственото, което не са му окрали през прехода"доброволния му вот". Такава избирателна система има само в други две страни -Турция и Русия, но няма в нито една друга европейска страна." Политизацията" е е белегът на неразвитата демокрация, а ДЕполитизацията е основен принцип на съвременната европейска правова държава и нейната "реална демокрация". Всичко останало което се случва в българските избори е вследствие на тази политизация.
Един мой анализ по този въпрос , където се цитира опита на развитите европейски демокрации-"КАК ДА ПОСТИГНЕМ ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗБОР И КАКВА ДА БЪДЕ НОВАТА НИ" Натисни тук
20 Ноември 2012 00:43
До ideyazabulgaria (20 Ноември 2012 00:22),

Много интересно. Ще Ви контактувам директно по-нататък.
Хвърлете едно око тук, когато имате време:

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/
20 Ноември 2012 00:46
Както вече казах, чудя се отде идва това. Опитвам се да разбера. Със сигурност не мога да изчерпя всички исторически предпоставки и етнопсихологически характеристики, но като надникна в дълбините на това усещане, че си прецакан, ми хрумва ето какво. Така се усещаш, когато 1) Желаеш силно успеха, и 2) Имаш чувството, че от теб нищо не зависи.

За второто чувство разполагам с много обяснения - исторически съдбата ни е била такава, че външни, често далечни на род и индивидуалните интереси сили тук са налагали волята си безкомпромисно, често нерационално, непродуктивно. Така неусетно стигаш - индивидуално - до масовото унило убеждение, че каквото и да правиш, то някой отдалеко ще те ограби, измести, изтика, ще развали от зла умисъл или от дебелашко безхаберие и най-фините ти построения.


И какво излиза: българинът, който по традиция .... хммм..... е силно подозрителен и дистанциран към държавата (защото същата тази държава пет века била чужда налагала му робия и т.н. и т.н.), проектирал държавния опит върху себе си и се поставя в свят, в който нищо не зависи него.

Тъй де, дори и пораженческото мислене има причина извън нас.
===
Боев, разбира се е прав, че надеждите са отправени в грешна посока.
20 Ноември 2012 01:22
Абе, добри ми приятели!
Преди да съдите интелектуалците, кажете - добре ли е те да се хранят по три пъти на ден, или не?
За се хранят, трябва ли да изкарват пари отнякъде? Като таксиджии например. Или като продавачи на "Славейков".
Или да напътстват народа, вместо да изкарват пари?
Защото за да напътстват народа никой няма да им даде пари. Ония с парите се научиха сами да вършат тая работа. И смятат, че я вършат добре.
20 Ноември 2012 01:41
Ако генерализираме - може би от хората нищо не става за да станат по-човеци и да имат съответо общество.
Тук коментарите за братя Стругацки ( Трудно е да бъеш бог ) са уместни.
Има такъв проект "Атапуерка", който иска да замени сегшните хора с други отговарящи на идеал за Човек същества и да се самоунищожат доброволно сега съществувщите. Не е нова идея, но е интересна
20 Ноември 2012 02:21
"Длъжностите на писателите и журналистите" от Ботев Натисни тук
20 Ноември 2012 04:05
Manrico 19 Ноември 2012 20:42
"От тази държава нищо не става - щом аз съм й гражданин."

Като литературен образ звучи добре, но пък се губи от прецизността. За да става нещо от една държава, трябва да има една критична маса от граждани на държавата, които стават. В частност "стават" означава, че не чакат държавата да ги "оправи". Колко е точно тази критична маса, не знам, но вероятно поне между 1/4 до 1/3 от населението.Точно една трета е критичната граница при хората.
Опитно установено в заводите на Тойота.
Те имат една специална програма за обучение и ВЪЗПИТАНИЕ на новопостъпилите работници отнемаща 5 г. След това те осмислят и чувстват работата си като призвание , а не просто начин на препитание. .
Наречена е " Тойота Уей " .
Та по времето на експаанзията им на пазара се налагало да откриват много нови заводи, да наемат нови и да командироват обучени кадри в тях. И така полека - лека съотношението на обучени и нови се влошавало и в момента когато в даден завод Тойотауейците падали под 33% системата там рухвала и дори част от убучените се демотивирали деградирали до обикновените работници. После почнаха гафовете с качеството които развеяха ореола на перфектната сглобка от Тойота.
По мое скромно мнение читавите хора в България никога не са се приближавали към критичната граница от 33% така че ....

ПС.
При твърдия алкохол границата е 40%.
Установено в лабораторни условия по селските казани и практически потвърдено по кръчмите.
20 Ноември 2012 04:31
Според мене българите са си много добри хора на всекидневно равнище, в гражданското общество. Могат да бъдат не само рационални, но и щедри, и всеотдайни. Че могат да бъдат работливи, упорити, трезви и похватни ни е известно от историята.

Бедата идва, когато на българите им замирише на власт, политика, правоотношения, публичност, медии. Причината за това мисля се корени главно в покварата на османския девлет и фанариотската църква и в липсата на исторически български елити. Други славянски народи намират у себе си подобен проблем и си го обясняват със славянската неуправляемост и междуособици.
20 Ноември 2012 04:46
Президентът Обама отправи покана към министър-председателя на Република България за среща в Белия дом през месец декември тази година
20 ноември 2012
По време на работното си посещение във Вашингтон вицепремиерът Цветан Цветанов се срещна в Белия дом с Джон Бренън, специален съветник на президента Обама по въпросите на контратероризма, съобщиха от пресцентъра на МВР. В началото на срещата министър Цветанов предаде поздравления от името на министър председателя Бойко Борисов към президента Барак Обама, във връзка с преизбирането му за втори президентски мандат и пожеланията му за успешни нови четири години начело на американската държава и лидер на демократичния свят. Джон Бренън прие поздравленията и изказа мнение, че администрацията на президента Обама и американският народ като цяло винаги са считали България за важен стратегически съюзник в Европа и света.
В самият край на срещата Бренън предаде покана на президента Обама към министър-председателят на Република България Бойко Борисов да се срещнат в Белия дом през месец декември 2012 г. Джон Бренън специално подчерта, че това ще бъде една от първите срещи на президента Обама с чуждестранен ръководител след преизбирането му за президент.
20 Ноември 2012 06:13
Обама напира , ама дали БоБо ще намери прозорец в своята програма за Декември ?
20 Ноември 2012 07:54
От срещата Обама - Борисов Борисов няма да спечели, пък САЩ направо ще загубят. Просто демократите за пореден път, уви, ще демонстрират безпринципност. Не беше тъй далеч във времето, че да забравим, когато критикуваха администрацията на Буш, че разчита в "борбата с тероризма" на криминални типове като Борисов. Не сме забравили и лишената от маска и грим оценка, която тези, дето за това американските данъкоплатци им плащат заплатите, дадоха на Борисов - мутра и наркотрафикант. Та казвам, САЩ ще загубят, защото за просветения българин това е ясен знак - Белия дом приравнява България - страна член на ЕС, на бананова република, управлявана от лоялна на интересите на САЩ хунта, или пък на ... балканския им конструкт Косово, начело с военнопрестъпника Хашим "Змията" Тачи. Обама да послуша професионалистите - да използва Борисов, но да не забравя с кого си има работа. Защото ние не забравяме.
20 Ноември 2012 09:16
Firmin
20 Ноември 2012 09:33
Едва ли има някой, който да не знае какво се съдържа израза - от таа държава нищо не става. Има се предвид хората, а не държавата като цяло.В определени моменти тя става, а в други не. В зависимост, кой се упражнява в деден момент да управлява. В началото на прехода някой / не помня кой вече/ се опита с плах глас да обясни, че когато се взимат решения трябва да се взима предвид МАНТАЛИТЕТА на хората в държавата ни. Но ... ние знаейки се отхвърлихме с презрение такова едно скверно твърдение. А какъв е манталитета също се знае - балкански. "Балкански" е обща характеристика на всички народи на балканите формирали се под турско влияние в продължение на половин хилядолетие. Това е факт, който ние всячески отричаме, но който ни държи здраво разкрачени м/у Европа и Ориента. Хем искаме да сме като европейците, хем не съвсем. Дори такова нещо като християнската религия, нещо което на пръв поглед ни обединява, също ни разделя от западна Европа. Сега искаме да сме други, но някак си да сме си същите. Дълбоко в семе си сме заровили знанието, че половин хилядолетие Истанбул е бил наша столица, че сме били "един" народ с турци, гърци, сириици, дори мароканци, а не с австриици, германци, французи, англичани и тези последните и до ден днешен ни припознават като част от империята на турците. И то е точно заради манталитета, който все още носим. Дори не искаме да признаем, че последните, през този период са били в политико-икономически отношения с Турция,което е позволяволо тя да бъде суверен на нашите земи. Упорството с което се бутаме да ни признаят поне за малкооо равни с тях е удивитело. И унизително. Ми не сме като тях. Формирали сме се като нация през изминалото хилядолетие при други условия. Изграден е друг, различен манталитет от техния. Не ми се мисли, какво би ни се искало да бъдем при една хипотеза, при която примерно Латинска Америка предложи на света друга алтернатива и стане водеща и модерна култура. Или пък Китай, Индия ... Все страни, който всячески се стремят да се наложат все повече и повече в днешния свят. Колко много хора днес използват древни китайски поговорки за да подсилят ефекта на ръзсъжденията си или пък други, които намират индийският аскетизъм за единственно правилния начин живот. И ние какво? Всеки път, ще се променяме и ще се плюем, че не сме като тях? Хъм, критична маса от граждани, които да набиват канчето на 2/3 от сънародниците си, че са тъпи? И това е познато, просто "тъпите" помитат "критичната"" маса. На това след време му викат революция.
20 Ноември 2012 10:05
Синдромът "това не е държава" и "това не е народ", иначе казано - синдромът на националния нихилизъм, има много причини. Без да претендирам за изчерпателност, ще посоча няколко.

Първата и, може би, най-важната, е историческа. През годините 44-89-а, бяхме обект на масирана бравурно-еуфористична пропаганда на постиженията и успехите на т.нар. "народна власт", които, естествено, генерираха отрицателна реакция. Непрестанно ни надуваха главите с очевидно неадекватни и не отговарящи на истината хвалби и при отсъствието на всякаква възможност да ги опровергаем публично, ни оставаше само да ги иронизираме. А иронията е най-силния убиец на идеалите.
(Днешната власт много успешно продължава традициите на предците си - смехотворните хвалби на Борисов и Дянков действат не по-малко корумпиращо към доверието в държавата)


Другото, свързано с онези години, е не много известният факт, че властта умишлено поддържаше и разпространяваше всякакви слухове, легенди и вицове, насочени към насаждане на недоверие между хората и разединение. Целта е очевидна - превантивни действия срещу евентуални организирани протести и по-сериозни антиправителствени действия.

Така стигнахме до "промяната", когато от едната страна застанаха "добрите" демократи, развяващи сини платчета, а от другата - БКП/БСП, издигнала националния трибагреник. Отново понятия като Родина, патриотизъм, народ бяха свързани с "лошите", с комунягите и трябваше да бъдат осмивани и отхвърляни. Което и стана - всеки опит да се прояви родолюбие незабавно биваше квалифициран като поддръжка на БСП и отсвирван.

После се намеси и емигрантската вълна, търсеща легитимация на поведението си чрез очерняне на Родината.

И на последно място ще обърна внимание на ролята на медиите и журналистите. Някъде да сте чули, видяли или прочели колко хубаво нещо е България, колко готини хора сме ние, българите ? Няма такова. За сметка на това изобилстват примери, в които един или друг общочовешки недъг се обявява за типично български и с него се спекулира. Или пък да сте чули и видяли журналист да опонира на някоя "участничка в тъповато шоу" ? Дори в самата статия по-горе виждате ли поне едно изречение, което да намеква, че не, от "таа държава" може да стане нещо и да, този народ е добродушен, работлив и не по-лош от който и друг да е, само дето не умее да се организира и да тегли един шут по задника на управниците си ?
20 Ноември 2012 10:24
Това с Балканския манталитет е валидно предположение, по което си заслужава да се помисли. И аз го направих, потърсих вътрешната логика, но не я видях.
Българският народ е: трудолюбив и трудоспособен, уважава знанието и мъдростта, умее да работи в общност, и най-важното - духовната му култура е последно формирана от християнската идеология. Прочее, съвременна Турция просперира.
Аз съм категоричен, че НЯМА различия между "народите".
Хората са едни и същи навсякъде.
Но тяхното поведение е различно, заради различните обстоятелства.
Тези "различия" обикновено се разглеждат в хоризонтална перспектива. Например, аз имам Жигули, а ти БМВ, очевидно сме различни, но колко?
И двамата можем да си позволим да работим на ... примерно 20 км от дома.
А има и ВЕРТИКАЛНИ разлики. Ако аз нямам кола въобще, как мога да си мисля дори - да работя на 20 км?
Моето мислене се променя, ще си търся работа наоколо. Аз нямам СВОБОДАТА да мисля в десетки километри.
Така е и с нашия народ.
Планомерно и Системно неговото мислене е свито в пешеходен периметър.
Но не по негова вина.
съдбата ни е била такава, че външни, често далечни на род и индивидуалните интереси сили тук са налагали волята си

Казваш го, Бойко, но не развиваш тезата.
Достатъчно е да се загледаме в подборката на политиците ни, че те са дори под средното ниво. Някой съмнява ли се, че това не е случайно?
20 Ноември 2012 10:24
От таа държава нищо не става


От държавата не става нищо, щото нейните граждани не стават.
Казано си е: "Прост народ - слаба държава!"
Ерго, от силата и слабостта на държавата, може да се съди за умствения багаж на народа...

Аз съм категоричен, че НЯМА различия между "народите".


Да бе, да...
Един народ - 20 години след като е изгубил война, която е водил с половината свят, прави от държавата си световна икономическа сила.
Друг - 35 години строи една магистрала и още не я е построил...
20 Ноември 2012 10:25
Мисля, че оригиналът е "Нема такава държава!". Виждал съм го дори написано с големи букви на задното стъкло на автомобил. Фразата е характерна за хора, държащи отговорни за битието си някой друг - политици, администрация, т.е. - държавата. В тоя дух, надписът на герба трябва да е "Нема такъв народ".
20 Ноември 2012 10:25
АТЛАНТИС Наистина сме ориенталци и манталитета ни е средиземноморско-ориенталски. По близки сме с турци и цигани, отколкото с финландци и холандски граждани. Учудих се когато един мой шеф и то от голямите, ме запита : ,,Къде си се затичал, работата не е заек, няма да избяга..." Коментарите от Вас.
20 Ноември 2012 10:55
Ами какво да правим като
От таа държава нищо не става
20 Ноември 2012 11:02
Като забъркаш башибозушки идеал робите да ти работят а ти да седиш с чибука на чердака, с болшевишка дисциплина да не хвърляш никого от своите на вълците - коктеайла е доста смъртоносен..
20 Ноември 2012 11:06
Наистина сме ориенталци и манталитета ни е

А какво става с този манталитет, когато българи живеят в държава с нормално, некомандвано отвън, обществено управление?
Къде изчезва той? Защо там имаме друг манталитет? Европейци ли са българите в Германия? Да.
Имат ли културни, психологически, физиологични ако щеш трудности да бъдат пълноценни граждани там? Не.
Е?
20 Ноември 2012 11:20
От таа държава нищо не става. Не, просто няма такава държава.
20 Ноември 2012 11:31
Ние имаме политическа прослойка, но не и политически елит.
Ние нямаме политически елит, той все не успява да се формира, защото фило-фобството го раздира във фракционерни борби.
По някаква причина вярността и любовта към една чужда държава е по-силна от естествената и социо-биологично по-обоснованата привързаност към собствения род.
Логично е и естествено всеки ръководител да се стреми към просперитета на организацията, която води, защото така и той ще става по-силен. Във враждебната околна среда всеки човек гледа да опази своя род и семейство, защото главно на него ще разчита за помощ и съдействие.
Нали така?
Е, как си обясняваме тогава погрома нанесен на българската държава след '89-та, извършен от нейните ръководители?
Техните мотиви за това НЕ СА естествени.
В криза всяко общество се стреми да се консолидира. И при нас имаше такъв устрем, желание за промяна и подем, но...
наместо това на политиците ни бе наредено държавата да се разглоби и разпродаде на безценица.
И те се съгласиха!
Защо? Какъв човек трябва да си за да направиш това на Рода си?
Ами как какъв - престъпник, с вече натрупани престъпления, на когото бе обещано, че възмездия няма да има.
И ето, няма търсене на отговорност.
...

20 Ноември 2012 11:45
Не, просто няма такава държава.

Да.
В собствен смисъл БЪЛГАРСКА държава няма, форнмално имаме държава, в която живеят българи и ... толкоз.
Защото нямаме обединителна сила, която превръща група хора от тълпа в организация.
ОБЩАТА ЦЕЛ е това, което организира хората.
ТЯ поставя ред. Дава смисъл и оценка на ставащото.

До 89-та имахме цели. Дори и фалшиви, надути, насилени, те пречеха на Хаоса да царува.
И затова бяха премахнати.
И на тяхно място остана едно голямо НИЩО.

Днес, като българи, ние имаме предизвикателството да си намерим ЦЕЛ, за да може да се обединим около нея.
Ако не съумеем - те са там, чакат, очите на вълците святкат в тъмнината наоколо, чакат огънят ни съвсем да загасне,
... те чакат... и милост няма да има...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД