:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,351,161
Активни 141
Страници 33,816
За един ден 1,302,066

Оседлаха държавата, сега искат да обяздят и църквата

Възможно ли е циркът с избора на Венета Марковска да се повтори в църковен вариант?
Ясен Бориславов
Как ще се развие изборът на български патриарх след блажената кончина на дядо Максим? Този въпрос вече втора седмица се търкаля в медиите, будейки известна тревога у клириците и благочестивия народ, както и нездраво сеирджийско любопитство у всякога жадна за зрелищни кавги масова публика. Ден след погребението на патриарх Максим стана ясно, че в синода има разномислие относно предстоящия патриаршески избирателен събор, който трябва да се проведе не по-късно от 6 март 2013 г. Противно на уставните правила и съвсем за кратко управляващ вдовстващата Софийска епархия се оказа младият и енергичен, но предизвикващ все по-противоречиви оценки Пловдивски митрополит Николай. Това е станало възможно поради отсъствието от страната на двама синодални архиереи. След това в заседанието на Св. синод от 10 ноември за наместник-председател на Св. синод беше избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който по право ще управлява и Софийска епархия до избора на патриарх. Това предизвика видимо недоволство у дядо Николай. Той първо се опита да оспори избора в медиите и след това обяви, че до Коледа ще спазва траур, потъва в мълчание и няма да участва в заседанията на синода. Явно става дума за "тактически" траур. Още двама митрополити - Калиник Врачански и Игнатий Плевенски, отказаха да подпишат протокола. Ден по-късно, неясно поради какви подбуди, Великотърновският митрополит Григорий обяви, че оттегля подписа си. Така засега в синода има два оформени лагера - четворката Николай, Калиник, Игнатий и Григорий срещу останалите девет владици. Позицията на Западноевропейския дядо Симеон е неясна. Според църковници той е твърде болен и почти сигурно няма да участва в синодалните заседания.

"Подчертаваме, че БПЦ е самоуправляваща се институция и Светият синод няма да позволи да приема тълкувания, внушения и да работи под натиск от когото и да било, включително и от членове на Светия синод, когато го правят извън установения ред в заседанията на Светия синод", се казва в изявление на синодалните старци от 14 ноември по повод поведението на Николай. В него е обяснено също, че оттеглянето на подпис от официален документ е логически и правен абсурд, който противоречи и на каноните. Изрично е казано още, че след кончината на патриарха не може да се свика църковен събор, който да промени устава, тъй като това би било в нарушение на самия устав и на каноните. Не е възможно уставът да се променя и с вътрешни синодални наредби, каквито подмятания в медиите беше направил директорът на Дирекцията по изповеданията Емил Велинов. В подобен смисъл се бяха изказали и други общественици, като идеята е съвсем прозрачна - да се отвори път към патриаршеския престол за владиката Николай. От тона на синодалното изявление личи, че този път старците са решили да не допускат намеса на държавата и разни външни за църквата центрове на власт, но личи също известен страх, че такива опити ще бъдат правени.Какво може да се очаква оттук насетне?Ясно е, че дядо Николай е дисквалифициран от състезанието. Засега. Проблемът не е само във възрастта му - има навършени 43 години, а трябва да е на 50, за да бъде достоизбираем. Той е амбициозен и енергичен, но видимо неуравновесен, себичен и явно вече е успял да настрои срещу себе си по-голямата част от синода. Дразнещо е влечението му към лукса (скъпи коли, часовници), както и демонстративната близост с олигархични елити. Освен това прояви много лош вкус и безцеремонност, като облепи с тапети стенописите в църквата "Св. Марина" в Пловдив. Заради това сполучливо беше наречен дядо Тапетко от града под тепетата. Няма да споменаваме скандалните от църковна и морална гледна точка архонтски хиротонии, на които Николай се оказа горещ привърженик.

Процедурата за избор на патриарх предполага Светият синод да излъчи трима митрополити, от които след това Патриаршески избирателен църковен събор да избере един за предстоятел. Всеки от тримата трябва да бъде избран с тайно гласуване от две трети от членовете на Св. синод (чл. 45). Изглежда това е капанът, който четиримата владици около Николай ще се опитат да заложат при бъдещия избор на патриарх, ако още някой от синода се закачи към тях. Как би могло да стане това? Баналните начини са два - с пари или с шантаж и компромати.

От 14-те митрополити достоизбираеми са 12, но за повече от тях е ясно, че няма да участват. Дядо Йоаникий писмено обяви, че се оттегля, тъй като е дал обет да си остане сливенски митрополит. Някои са със силно разклатено здраве или на преклонна възраст. За други е ясно, че няма да получат подкрепа. Като най-вероятни претенденти за бялото було се смятат Варненският Кирил, Ловчанският Гавриил, Русенският Неофит и Американски и Австралийски Йосиф. От четиримата само Гавриил няма агентурно минало в ДС, от което обаче не следва, че точно той ще бъде избран за патриарх. Най-вероятно тази тема изобщо няма да присъства сред аргументите при издигането на една или друга кандидатура или за всеки от кандидатите ще се съди отделно според конкретни неща, които е вършил. За част от владиците агентурното минало може да не е било свързано с някакви укорителни деяния, а по-скоро да е било непреодолима формалност. Сигурно е, че ако темата за досиетата се превърне във водещ мотив за достоизбираемост, ще се окаже, че изборът всъщност е предопределен и отново вече несъществуващата ДС задочно диктува кадровата политика на църквата.

Сигурно е също, че през идните седмици в медиите ще се изприказват всякакви верни и неверни неща за всеки от четиримата потенциални претенденти, както и за други владици. Ще има разкази за линкълни и ролекси, за подозрителни бизнес контакти между владици и субекти от стопанския ъндърграунд, за православни спа центрове, разни пикантерии и т.н. Неприятно е, че сигурно част от лошите работи ще се окажат и верни. Медийната гълчава обаче няма да има особено значение за избора.

Разколниците около Инокентий може също да се включат в играта, но е малко вероятно да постигнат нещо повече от скромна роля в медийния миманс. Те биха имали някакъв шанс само ако властта се заиграе с тях. Бойко Борисов не е дал признаци, че би го направил. По-скоро обратното, той сгълча шефа на изповеданията, че се бърка в синодалните работи. При всички проблеми, които правителството и ГЕРБ си създадоха, едва ли биха си причинили и забъркване в църковни междуособици. Което обаче не изключва вероятността някоя близка до управляващите икономическа групировка да го направи.Каква е технологията на избора?Патриаршеският избирателен събор според чл. 41 от устава включва всички митрополити и епископи, по петима избиратели от всяка епархия (трима клирици и двама миряни), по един представител на ставропигиалните манастири, по двама представители на епархийски манастири (един монах и една монахиня), определени от епархийския митрополит, и по един представител на средните духовни училища. Общо около 110 избиратели. От Софийска епархия избирателите са десет (6 клирици и 4 миряни). От така подредената избирателна пирамида ясно личи, че решаващ глас при избора ще имат клириците.

След като избирателните списъци са готови, в предварително насрочен неделен ден ще се проведе и изборът в Синодалната палата. Ако един от тримата кандидати събере две трети от гласовете на първи тур, става патриарх. Ако не, изборът продължава между първите двама.

Макар че изборът е таен, практиката е доказала, че в такива случаи най-често всеки от избирателите следва волята на своя митрополит. Поради което решаващо за избора на патриарх може да се окаже предварителното договаряне между синодалните архиереи. Това обяснява и амбицията на Николай да управлява вдовстващата Софийска епархия до избора на патриарх, макар да не е избран за наместник-председател. То би му гарантирало повече гласове при договарянията.

Оптимистичният вариант при това положение е синодалите да се обединят около компромисна и обединителна личност. Песимистичният е църквата да влезе в нова спирала на безкрайни крамоли и пазарлъци, да се феодализира. Подозренията сред част от църковниците са, че влиятелни лица с чисто икономически интереси към църквата ще се опитат да й наложат свой избор.

Възможно ли е да се повтори в църковен вариант циркът с избора на Венета Марковска за конституционен съдия? Не е изключено онези, които оседлаха държавата, да опитат да обяздят и църквата. Предстои да се види дали ще успеят.
Снимка: Борислав Николов
До избора на патриарх църквата ще бъде управлявана от Варненския митрополит Кирил.
Снимка: БГНЕС
Отстраняването на пловдивския митрополит Николай от временното ръководство на църквата видимо го ядоса. Той първо се опита да оспори избора в медиите и след това обяви, че до Коледа ще спазва траур, потъва в мълчание и няма да участва в заседанията на синода. Явно става дума за "тактически" траур.
21
8599
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
19 Ноември 2012 19:51
Доброноамерено да поправя автора, че Ловчанският митрополит не е Григорий, а Гавриил.
19 Ноември 2012 20:02
Забележителна градация! От факта:
Бойко Борисов не е дал признаци, че би го направил. По-скоро обратното, той сгълча шефа на изповеданията, че се бърка в синодалните работи.

през предположението:
При всички проблеми, които правителството и ГЕРБ си създадоха, едва ли биха си причинили и забъркване в църковни междуособици.

до заключението:
Не е изключено онези, които оседлаха държавата, да опитат да обяздят и църквата.

и заглавието:
Оседлаха държавата, сега искат да обяздят и църквата

Направо го е смъднал бъбрека Боко. Мати-маскара са направили човека, без да им мигне окото! Ашколсун!
19 Ноември 2012 21:20
Оседлаха държавата, сега искат да обяздят и църквата

Може ли да коригирам?
Усраха държавата, сега искат да окъкат и църквата....
19 Ноември 2012 21:39
Хубава статия и много полезна. Много нови неща научих от "кухнята на БПЦ". Благодаря на автора. Но има една съществена грешка, направена със СДСарски уклон:
изборът всъщност е предопределен и отново вече несъществуващата ДС задочно диктува кадровата политика на църквата

Не може "несъществуваща ДС" да диктува задочно. Как и чрез кого диктува? Тезата за "невидимата ДС" манипулирала целия преход и виновна за всички беди е родена от СДС с цел да прикрият държавниците в техните редици и най вече Иван Костов,нанесли огромни щети на държавата при СДС управление, подлежащи на СЪД във всяка правова държава. Сега те остават непипнати, защото България не е правова държава.
На мястото на несъществуващата ДС сега има ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ- съставена от кланове , притежатели на всички управлявали партии, начело с БПС-майката на мафията.
Останките от бившата политическа полиция в ДС сега са разпределени между тези мафиотски политически кланове и работят като техни инструменти в "битката" за политическа власт между тях и за награда това получава някой пай от тяхната олигархично-мафиотска трапеза.
Всеки клан от тази политическа мафия иска да обязди и БПЦ и си сложи "свой човек" за патриарх. Така искат да сложат и БПЦ под своята политическа шапка, както беше едно време когато БКП бе прибрала държавата и църквата под шапката си и диктуваше. Нищо не се е променило от тогава до сега вече 23 години. Все старите маниери и мислене от време ОНО. Всяка идваща партия на власт е поставяла държавата под шапката си. ББ веднага показа "амбициите си" да продължи този маниер, като постави цялата държава под мишницата си и най-вече съдебната система, за да крадат мафиотските кланове безнаказано..
В момента има две големи партии на два мафиотски клана, които водят битка помежду си за бъдещата политическа власт в държавата- БСП и ГЕРБ и техните мафии водят и битка за обяздване на БПЦ.
19 Ноември 2012 21:57
Дребнотемия и крамоли. Всъщност, каква ще бъде бъдещата политика на БПЦ? Ще, се завърне ли отново при своя многострадален народ? Несъразмерно голямата Пловдивска епархия не трябва ли да бъде поделена със Смолянска? При положение, че смолянчани изградиха едни от най-големите и красиви съвременни църковни храмове, както на Пампорово, така и в самият град? Изобщо един владика за Родопите не е ли църковен, държавен и политически приоритет?
19 Ноември 2012 22:20
Изобщо един владика за Родопите не е ли църковен, държавен и политически приоритет?

Ако имате предвид Николай, той е най-обикновена мутра. Николай за патриарх означава и "мутризация на БПЦ" и тоталното и ликвидиарне. А БПЦ е най важния институт, който определя морала на обществото, пази неговата култура и традиции. Сега ни трябва патриарх, който да да поведе БПЦ в битката на българското общество за излизане от мутренско бандитския ни преход и освобождаване от "новото олигархично робство" към истинското бъдещето на България. Както навремето БПЦ оглави борбата на българския народ за Освобождение от турско робство.
20 Ноември 2012 03:04
Управлението на ГЕРБ е пълна съсипия. Това бедствие сигурно е Божие изпитание за нашия народ.
20 Ноември 2012 03:32
Като се има предвид че сите висши чернодрешковци са агенти на ДС страхът някой ДРУГ да не обязди църквата ми се види безпочвен.
20 Ноември 2012 03:59
От документите на сайта на БПЦ-Българска патриаршия е видно, че Калиник признава избора на 10 ноември, мака да е напуснал заседанието след него, Симеон го признава, но е болен и не може да дойде в София (живее в Калифорния, макар седалището му да е в Берлин), Йосиф признава избора и трябва да пристигне в София утре. Само Николай, Игнатий и незаконно оттеглилия подписа си от 10 ноември Григорий не признават избора на наместник-председател. Писмото на Симеон е написано на ръка на бланка, а на Калиник - на стар развален принтер. Двамата без досиета (Гавриил и Амвросий) признават избора и Гавриил (както и Галактион) е написал особено мнение против Николай.

След като Николай си остава неизбираем и срещу него са твърдо 8 от 14-те (подписалите декларацията от 14 ноември), а Йоаникий се отказва, силната фигура безспорно е Кирил. Николай е и кандидатът на Борисов, затова Кирил е и приемливият кандидат за тия, които не искат Борисов да обязди църквата.
20 Ноември 2012 03:59
Има една стара приказка "Гузен -негонен бега"Отнася се най вече за комунистите

Премиерът Бойко Борисов няма да окаже влияние върху избора на нов патриарх. Това каза директорът на НИМ Божидар Димитров в коментар за скандалите в църквата пред bTV. Митрополитите казват, че изборът ще бъде ръководен от Светия дух, а Бойко Борисов няма намерение да играе тази роля, посочи историкът.


Натисни тук

ideyazabulgaria
20 Ноември 2012 05:37
Целта на всяка партия е да "оседлае" , "обязди" и "язди" Държавата- за да служи Държавата на интересите на членовете и гласоподавателите и спонсорите на тази партия!
Ако някой си мисли, че, при Демокрацията, партията, взела властта и управляваща Държавата, е длъжна(?!), чрез управляването на Държавата и ресурсите й, да реализира и защитава интересите и на лица извън членовете, гласоподавателите и спонсорите на управляващата (в) Държавата партия, той жестоко и глупаво се ЛЪЖЕ!
Ерго, ако на управляващата пария е нужна подчиненост на Църквата спрямо Държавата, управляващите ще опитват да постигнат такава подчиненост- това е толкоз просто и логично! Защото, при подчиненост на Църквата спрямо Държавата, ще има и подчиненост на вярващите спрямо Държавата- нали Църквата ги ръководи и направява! А всяка партия има интерес колкото е възможно повече Граждани-Избиратели да са подчинени на Държавата- включително и чрез подчинеността на Църквата спрямо Държавата!
Впрочем, Истината е, че, като изключим атеистичните "комунистически времена", светската и клирската власт, у нас по Света, почти винаги са вървяли ръка за ръка и взаимно са се крепяли, за да имат Властта- ако НЕ доброволно и в съзаклятническа комбина, то доброзорно! , въпреки битките коя от тях да е отгоре! Даже, допреди 100-200 години, клирската власт е била винаги доминираща( с малки изключения, като в Англия, например)! В сегашни времена клирската власт е доминираща в почти целия мюсюлмански свят- а където НЕ е, започват "граждански", уж, войни там- а, всъщност, войни за власт, между различните кланове в клирската власт, или война за власт между светската власт и клирската власт! Но войни заради Властта, а НЕ заради Вярата/невярата, или "за благото на Народа"!!!
20 Ноември 2012 06:07
Пара , поздравления.
20 Ноември 2012 07:50
paragraph39
В разплячкосана държава неразплячкосана църква трудно ще се запази. Освен ако наистина има Всевишен.
Ама като гледам наместниците му как ежедневно се "самодоказват" и какво правят, хич не е за вярване да го има...
Не че е лесно да се устои на "Шоковата доктрина" на сатанизма, банково корпоративен тоталитаризъм, ВИЖ ТУК, но те дори не се и опитват. А вместо това обслужват и шоковата доктрина, и сатанизма.
И филмът, и книгата ШОКСОВА ДОКТРИНА показват как правителствата по целия свят използват природните бедствия, икономическите кризи и войните, за да прокарат радикалните политики на свободния пазар. Клайн нарича това "капитализъм на разрухата/бедствията" (disaster capitalism) и според нея той е толкова ефективен, колкото психиатричната шокова терапия при изтриването на нашата колективна памет.

Активите на църквата ни са достатъчен повод тя да бъде изтрита още в началото на ПОДМЯНАТА, наречена "преход".
В такъв свят и в такива времена живеем просто защото на пазещите стадото им се разрешава да го изядат.
"ШОКОВА ТЕРАПИЯ" ВИЖ ТУК
20 Ноември 2012 08:45
Възможно ли е циркът с избора на Венета Марковска да се повтори в църковен вариант?

с риск да стане банално, но пак ще припомня Любо - нека все пак не обиждаме цирковото изкуство
20 Ноември 2012 08:47
Оседлаха държавата, сега искат да обяздят и църквата

Eдно станичевско пасквилче на фона на ченгето Максим избрано на конгрес на БЕКАПЕ. Ей, срамата, бе. Срамата.
20 Ноември 2012 09:18
Четете Елин Пелин, бе хора! В "На оня свят" дядо Матейко научава такива неща, с които ние сега си чешем езиците/клавиатурите/!
20 Ноември 2012 12:23
Все пак законът за досиетатат НЕ Е ЛУСТРАЦИЯ! Някои се опитвам да го направят = разбира се доколкото и когато им е изгодно.
20 Ноември 2012 12:33
Циркаджиите да повторят номер - абсурд.
20 Ноември 2012 13:13
С плашилото ДС отвличат вниманието на българите от 23 годишните кражби и разфасоване на държавата. От друга страна , днешния продажен политически "елит" много добре знае , че няма друга по-добре организирана и дисциплинирана , задружна структура в обществото ни , която би могла да им се противопостави на разрабването на държавата , освен бившите служители на ДС . Затова е и този постоянен огън по тях. Бившите ДС / някога млади/ днес си джиткат бизнеса и използват шлифованите си в службата качества вече за свои цели, а не за склеротясали партийни активисти, като някои от тях - днес видни демосрати, ги хвърлиха на кучетата и си измиха ръцете с тях.
Разкола в църквата и днешния й хал , моралното падение там, стана не заради ДС , а заради желанието на "предприемчивите" да овладяват имотите на БПЦ, които при времената на ДС щяха да търкат наровете за подобни и други далавери.
Що се отнася до ДС и клира , мнозинството от днешните ни "политици" не могат да се мерят и на малкия пръст на един дядо Дометиан например, който по указания на разузнавателните служби е направил много за БГ. Или дори Кирил Линкълнски е направил по гръцка линия толкова , колкото два мандата на днешните пишман дипломати няма да стигнат.
20 Ноември 2012 13:45
Българският народ никога не е бил сериозно вярващ народ. Езичници покрити с лека христианска глазура отгоре за цвят. Фолклорът е добра илюстрация за тази моя теза. Затова и църквата му е в това състояние, не са виновни нито ченгетата от ДС, нито комунистите. С такава вяра, такава църква ...
20 Ноември 2012 14:32
"Възможно ли е циркът с избора на Венета Марковска да се повтори в църковен вариант?"
Дали е възможно- направо си е задължително. Етюдът вече е отигран веднъж- какъв е проблемът да се играе винаги при нужда? Още повече, че миряните са благодатна почва за манипулиране.
Не е ли странен фактът, че месеци наред са вторачени всички медии във возилото на дядо Кирил, а никой не отваря дума за возилата на депутатите. Има и общо и различно. Общото е, че и народните избраници и владиките са елита на съсловието, което представляват. Разликите са, че свещениците са 14, а депутатите 240. Че за владиците има задължителен ценз, а за депутатите няма. Че депутатите харчат парите на данъкоплатците, а клирът харчи парите на църквата, които не се събират с данъци и налози. Че църквата не разполага с пропагандната машина на държавата, а разчита на собствените си сили и добрата работа на свещениците си.
Защо изобщо си поставяме въпроса дали и църквата ще бъде обяздена? Опитите започнаха още в зората на демокрацията с Христофор Събев и агитката му, минаха през отцепниците и вторият синод, през замерването с досиета, компромати и всички налични средства в арсенала на службите.
Не разбирам защо никой не пита, а и никой не обяснява основни положения в демократичната ни държава, а именно:
Защо са толкова страшни владиците- ченгета, а не всички политици на прехода ни. Оказа се, че ако не всички болшинството са сътрудници на службите.
С какво кадровите милиционери са достойни да управляват страната, а поповете- ченгета не могат да управляват църквата?
Какво кара всички да се тревожат толкова за църковните дела, при положение, че са вярващи само докато показват тоалети на Коледа и Великден?
Кое може да събуди интереса им, освен църковните имоти... въобще средствата за изкарване парите на църквата? Какво остана неизядено и недооглозгано- църковните имоти. Е това е отговорът на въпроса защо е завишен интересът към църковните борби и кой ще оглави Българската православна църква.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД