:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дежа вю

Правителството се превърна в Дядо Мраз за университетите

Бонусите за "добрите" вузове са поредната имитация на реформи
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Ректорът на библиотекарския университет проф. Стоян Денчев споделя напълно идеите за "реформи" на министър Игнатов.
Качеството на българските дипломи за висше образование се превърна в дежурна тема в последните месеци. Ако питате ректорите - българското образование си е много добро, нищо че български университет рядко попада в някакви класации, а в най-престижните хич ни няма. Пак според ректорите решението на Турция да не признава автоматично българските дипломи за висше образование си е чиста провокация. Сякаш в подкрепа на това идва и разпределението на бонусите за качество. Излиза, че образованието си е суперкачествено, понеже 2/3 от 37-те държавни висши училища получават допълнително финансиране за модернизиране на обучението си по различните научни области.



Така ли е в действителност?



Т.нар. система за диференцирано финансиране беше въведена миналата година от правителството на ГЕРБ, а целта беше да се стимулират най-добрите висши училища за съответното направление. Класацията беше въз основа на рейтинга. За обвързването на финансирането с качеството се говори от години, но то не бе възможно преди изработването на рейтинг на университетите. В същото време бонусите за качество не бяха записани в закона за висшето образование - системата от критерии, по които ще се изчислява допълнителното финансиране за всеки вуз, се определя с решение на правителството. През 2011 г. парите бяха 6.7 млн. лв., разпределени между 19 висши училища. Около 900 000 лв. се върнаха в бюджета, тъй като за някои дисциплини университетите не успяха да покрият критериите.

Какво се случи през 2012-а? В годината преди изборите правителството развърза кесията и отпусна почти 15 млн. лв. С вдигането на мизата обаче явно и мераците са повече. Успоредно с това министрите раздробиха критериите, което доведе до масово раздаване на пари. Благодарение на новата система на оценяване на качеството общо 29 висши училища получиха бонуси.

Раздуването на щата на "добрите" се получава заради изкривени критерии, по които да се оценява кой е качествен и кой не. Най-голямата тежест в оценката например се пада на индикатора за реализация на завършилите студенти - цели 45%. Включването на подобен критерий и натоварването му с такава тежест обаче води до съществени аномалии в класацията. Причината е, че реализацията на дипломираните висшисти е тясно зависима от нивото на безработица и от субективното желание на самите специалисти да работят. Какво са виновни студентите от Берковица и Търговище, че в тези региони има по-висока безработица в сравнение с градове като София и Варна? Очевидно столицата не може да подсигури хляб за 50 000 или 60 000 студенти, които завършват всяка година. Изобщо вкарването на критерия за реализация в подобна методика е



крайно неподходящ, особено във време на криза и при 11-12% безработица



Решаващо се оказва и допускането на повече от два университета за съответното професионално направление. Така се стига до абсурдната ситуация в някои дисциплини бонуси да получават почти всички акредитирани държавни вузове. Типичен пример е правото - 5 от 6 държавни университета взимат допълнително финансиране, макар от години да се знае, че обучението по тази специалност се крепи на преподаватели, които четат лекции из цялата страна.

В други случаи изчисляването на стимулите е абсолютно произволно и прилича на "стъкмистика". Колкото и парадоксално да звучи, в някои случаи при прилагането на собствената си измислена схема министерството на просветата е ощетило някои вузове и вместо полагащите им се 12.5% е дало 9% бонус. Пример за това са бонусите на Софийския университет за направленията физически и химически науки. В същото време други са толерирани. Така по новата методика бонуси получават Библиотекарският университет и Техническият във Варна.

Ако теглим чертата, излиза, че т.нар. система за стимулиране на качеството



се изроди в поредното отчитане на дейност



Не се заблуждавайте в чистите помисли на управляващите. Полза от "кривото огледало" на министър Сергей Игнатов имат и правителството, и ректорите. Бонусите са червена точка в своеобразното CV на кабинета за предстоящата предизборна кампания. За вузовете пък са безплатна реклама, която могат да развяват като флаг за предстоящата кандидатстудентска кампания. Истинската поука е, че това е поредната имитация на реформи, които управляващите така и не се осмелиха да предприемат в сферата на образованието - шансовете на новия училищен закон да види бял свят изтляват с всеки изминал ден, а за нов закон за висшето образование вече дори не се говори. Фанфарните лозунги, с които ГЕРБ дойде на власт, са сгънати като непотребни плакати от минали предизборни кампании. Имитацията на реформи обаче не може да прикрие срива в качеството на образованието, с каквото и да е замаскиран той.
10
3286
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
19 Ноември 2012 20:06
Изобщо вкарването на критерия за реализация в подобна методика е
крайно неподходящ, особено във време на криза и при 11-12% безработица

Напротив, именно в криза и безработица този критерий е много показателен. В подем на икономиката и ниска безработица всеки може да си намери работа. В криза и при по-висока безработица - само по-добрите.
19 Ноември 2012 20:08
Само да каже Дедо Мраз коя му е Снежанката, за да не го опънат и него в тарапаната благодарните от жеста.
19 Ноември 2012 20:42
На снимката: Ректорът на библиотекарския университет проф. Стоян Денчев споделя напълно идеите за "реформи" на министър Игнатов.


"Споделянето" се възнаграждава... Субектът на снимката, ректор на т.н. УНИБИТ, е възнаграден тези дни лично с проект за 400 000 лв от Фонда за научни иизследвания. Същият ВУЗ е отличник със "спечелени" общо 4 проекта за почти 1 млн лв. По някаква "случайност", Управителят на Изпълнителния Съвет на ФНИ, хидрогеологът от НБУ и анголски професор Гюров, протеже на министъра, наскоро е съумял да защити голяма докторска... тъкмо във въпросния библиотекарски ВУЗ на С. Денчев.

19 Ноември 2012 23:21
Мошеници и крадци. И то мноооого. Вече не са само само от НБУ! Познава ли някой пестицид срещу "университетски" паразити?
20 Ноември 2012 07:07
Бонусите за "добрите" вузове са поредната имитация на реформи

Кавичките са малко пресилени.
Не знам какво точно има в Берковица и Търговище,
ама със сигурност не е Университет като "Св.Климент Охридски".
20 Ноември 2012 08:50
Heщо такова не четохме ли и вчера на първа страница. Където очаквахме да са новините за газа и посредниците.
20 Ноември 2012 11:28
Точно реализацията трябва да е с основна тежест. Включително за колко време, на каква заплата... Никакво значение няма, че сега безработицата е висока (тя важи за всички университети, нали). Тези критерии не трябва да се подчиняват на конюнктурата. Днес такива, утре други, а да са стабилни във времето! Ако ти произвеждаш безработни "специалисти" си променяш плановете и дисциплините. Правиш дългосрочни прогнози, говориш с бизнеса, адаптираш се. Ако не можеш да си гъвкав и да отговориш на нуждите на пазара - отпадаш. Не е важно колко на брой висшисти "произвеждаш", а с какво качество!
Поздрави...
20 Ноември 2012 12:04
Абе тоя министър кога ще го мумифицират да миряса просветата от него?
20 Ноември 2012 16:07
Дали съм го чел вече, или просто така ми се е счуло, но министъРА се гласеше да приложи подобна бонусна система и в БАН. Някому ... к-к-конус, а на когото трябва - бонус
20 Ноември 2012 19:50
Мразя тая дума "бонус". На български е "премия", нали така? Бонусът е като пениса, в края на краищата се ти го издухват.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД