:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 172
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И научните изследвания се окичиха с обръчи от фирми. Отменете конкурса!

В Европа рамковите програми за наука се насочват към високите технологии и природните науки, у нас са зареяни в миналото
Камен Велев
Последните скандали около фонд "Научни изследвания" преляха чашата на търпението както с безпардонното потъпкване на общоприети правила за финансиране на научните изследвания, така и с арогантното поведение на Светата Троица - министърa на образованието, младежта и науката (дали пък последното не е вече излишно) проф. Сергей Игнатов, председателя на Изпълнителния съвет на фонда анголския професор Рангел Гюров и управителя Христо Петров, които търсят вината за скандала навсякъде другаде, но не и в себе си. Което е обяснимо, като се има предвид, че чрез фонда се разпределят петцифрени суми по некоректен, да не кажа, порочен начин.

----

Според сайта на фонда приоритетни области в Стратегията за развитие на науката в България до 2020 г. са:

1. Енергия, енергийна ефективност и транспорт. Развитие на зелени и екотехнологии;

2. Здраве и качество на живота, биотехнологии и екологично чисти храни;

3. Нови материали и технологии;

4. Културно историческо наследство;

5. Информационни и комуникационни технологии.

Тези приоритетни области бяха приети от Изпълнителния съвет на фонда още през 2004 г. и очевидно и Слава Богу не са променени от тогава. Президентът Плевнелиев също ги изброява, колчем заговори за модернизация. И това е нормално, тъй като"икономиката на знанието"се основава на четири от петте приоритетни области. Дотук обаче с приликите. Разликите започват още от състава на съвета. В този състав има само двама учени, които покриват втората и четвъртата приоритетна област и чиито имена са известни в нашата научна общност. За сметка на това има цели трима от Науки за Земята (защо ли такива проекти са така щедро финансирани?) и един юрист.

Друго, и то много съществено, изкривяване представляват сумите, с които са финансирани проектите по отделните приоритетни области. Един обстоен анализ показва, че за проектите от четирите области, свързани с ускореното технологично развитие на страната, са заделени половината от средствата за тазгодишната сесия. Над 7 от общо 14 млн. лв. са разпределени за проекти, свързани с културно-историческото наследство (4.3 млн. лв.), и за проекти, които не могат да бъдат отнесени към нито един от приоритетите (2.8 млн. лв.). Но защо ли да се учудваме, като видяхме какъв е съставът на ИС на фонда?!

Каква е практиката при финансирането на научните изследвания от Европейската комисия (основно по рамковите програми) и на националните фондове за научни изследвания в напредналите страни? Преобладаващата част от средствата (80-90%) се насочват за финансиране на фундаментални научни изследвания в областта на природните науки и главно на научноприложни изследвания в областта на високите технологии. Такава беше практиката и на нашия фонд по времето, когато бях председател на ИС (2004-2006). И това е естествено, защото основното ни внимание трябва да бъде насочено към бъдещето на нацията, а не зареяно в миналото й величие.

По отношение на бенефициентите на фонда тазгодишната сесия няма аналог в европейската практика. Основните индикатори за финансирането на научни изследвания са заявените цели, очакваните резултати и възможностите за тяхната реализация. Последният индикатор включва наличието на научен потенциал (подготвени и мотивирани изследователи) и на научна инфраструктура (адекватна материално-техническа база). Без тях и най-добрите намерения ще останат без ефективна реализация, която да оправдае изразходваните средства. За съжаление научният потенциал и научната инфраструктура у нас са съсредоточени почти изцяло в държавните научни организации, и то предимно в част от институтите на БАН и в 4-5 висши училища (СУ, ПУ, МУ-София, ТУ-София, ХТМУ), които създават и над 90% от видимата в световен мащаб научна продукция. Големите компании (почти всички транснационални) развиват научни изследвания извън страната ни, а малките и средните нямат необходимия ресурс за това.Какво показват тазгодишните резултати от конкурса на фонда?Одобрени са 16 проекта на фирми, фондации, сдружения и т.н. на стойност 4.33 млн. лв., или над 30% от цялата сума по конкурса. Тези бенефициенти не отговарят на условията за наличие на собствен научен потенциал и/или собствена научна инфраструктура (някои са регистрирани в апартаменти), но печелят проекти, чиято стойност варира между 150 и 480 хил. лв. Асоциацията с крилатата фраза за "обръчи от фирми" не се ли налага от само себе си? И дали не сме отново първопроходци, когато частни фирми ползват публични средства за научни изследвания, вместо самите те да финансират научните изследвания.

Очебийно е несъответствието във финансирането на проекти, свързани със скъпоструващи изследвания, и такива, които изискват само проучване на източници на информация. Например проектът "Получаване, очистване и съхранение на водород и др. енергийни източници на основата на биомаса чрез разработване на нови катализатори и адсорбенти" с участието на Институтите по катализ и по органична химия към БАН и на СУ, ПУ и ХТМУ е финансиран със 100 хил. лв., апроектът с гръмкото заглавие"Срещу кризата в образованието. Стратегия за интелигентен растеж чрез нов комуникативен подход за мултидисциплинарно интерактивно обучение" с участието на НБУ, ЮЗУ, Институт за изследване на изкуствата и НХА е финансиран с 400 хил. лв. Ще попитате защо и първите не са си поискали повече? Най-вероятно са се опасявали, че едва ли ще получат и това, което са им дали, а и в точните науки са свикнали с мизерното финансиране. Тези два примера бяха съвсем случайно подбрани, но такива има още много.

Интересно е да се види и как са разпределени парите за проекти между някои висши училища. За сравнение ще вземем 4 водещи в научно отношение университета (СУ, МУ-София, ТУ-София и ХТМУ), които образуват Асоциация на изследователските университети в България, и 2 други, които имат значително по-слаби наукометрични показатели (УНИБИТ и НБУ). Последните два не са взети случайно, защото председателят на ИС е преподавател във втория (впрочем какъвто е и министърът) и е прясно произведен като "доктор на науките" в първия. (Интересно дали с новия Закон за развитие на академичния състав и конят на Калигула не може да стане "доктор на науките? Трябва просто да се намерят подходяща научна организация и подходящо жури, което у нас не е особено трудно.) При пресмятанията сме приели допускането, че в съвместните проекти парите се разпределят поравно между участниците. Ето каква е картината: СУ участва в 10 проекта, от които в 2 самостоятелно, и получава 1.1 млн. лв. Съответните числа за другите университети са: МУ-София - 7 проекта, 5 самостоятелни, 1.25 млн. лв.; ТУ-София - 3 проекта, 2 самостоятелни, 410 хил. лв.; ХТМУ - 4 проекта, 0 самостоятелни, 120 хил. лв.; УНИБИТ (т.нар. Библиотекарски) - 4 проекта, 3 самостоятелни, 870 хил. лв.; НБУ - 5 проекта, 2 самостоятелни, 830 хил. лв. От представените данни се вижда, че финансирането на проекти на СУ, който има 16 факултета, е малко по-голямо от това на УНИБИТ, койтоима само 2 факултетаДали не е време Асоциацията на изследователските университети да замести ТУ-София и ХТМУ с НБУ и УНИБИТ? Или просто става дума за неща като конфликт на интереси и търговия с влияние, които обаче са от друга опера и оценката им е обект на други критици?

В заключение, очевидно е, че последният конкурс на ФНИ е опорочен. И всякакви гръмки изявления на министъра и неговите подчинени не могат да убедят никого в обратното. Реакцията на учените, и то на младите, е показателна и трябва да бъде подкрепена, защото това е елемент на създаване на истинско гражданско общество, за което много се говори, но малко се прави. Единственият правилен ход в момента е анулирането на конкурса, въпреки че това ще ощети и много стойностни проекти. В обществото обаче не бива да остава чувството за нагласена работа. Необходимо е да се помисли и за цялостно преструктуриране на системата за проектно финансиране на научните изследвания. Но това очевидно министър Игнатов не е способен да проведе. Нека го остави на следващия министър.

---

Проф. д.т.н. Камен Велев, ректор на ХТМУ (1993-2003), председател на Съвета на ректорите (1998-2003), зам.-министър на образованието (2003-2005), председател на ИС на фонд "Научни изследвания" (2004-2005).
Снимка: Борислав Николов
Протест на учените срещу начина на оценяване на проктите, кандидатствали за финансиране
Снимка: Борислав Николов
На 5 декември представителите на протестиращите учени не се разбраха с министър Сергей Игнатов, който настоява на своето, че няма проблем с конкурса.
54
5525
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
09 Декември 2012 20:10
Винаги е имало обръчи от фирми! При зам.-министър Камен Велев също. Вярно, видинският египтолог се самозабрави. Ама той има една ориентация, която е много склонна към това. Оливането е толкова грандиозно, че НБУ е взело почти всичко. Ех, мазнюшкото Борислав Цеков изследва нещо с Алма матер, ама тва е само, за да вземе някой лев зализан Цеков.

09 Декември 2012 21:43
Вярно, че сега се развихри голям скандал, ама все пак друго е да "разпределяш" 100-тина милиона, друго - 15 милиона. Сега тези за които няма от копанката са много повече естествено. Не че резултатите и преди не бяха съшите...
09 Декември 2012 21:47
Който е бил вече във властта и се е осрал - трябва да се завре в миша дупка и да си мълчи; единственото, което може да ме направи фен на нескопосаната политика на ГЕРБ в сектора ВОН - това е наглостта на техните критици.
09 Декември 2012 22:04
Статията е добра и точна Обаче, нещо не го виждам ХТМУ като голям изследователски център. Истински научни центрове в България са БАН и СУ. Има и в други университети някои силни групи - Лабораторията на Ованес Мекенян в Бургас, във Фармацевтичния факултет на МУ знам една силна група, в Пловдивския университет също.
За съжаление спиране на сесията е невъзможно защото парите са вече раздадени и те се харчат вече. Никой няма да върне пари при подписан Договор (ни най-малко аз). Така, че г-н професорът да пие една студена вода.
Истината е, това правителство, което бъка от калинки, трябва да бъде изритано и Игнатов, Гюров , Денчев и др. да бъдат подгонени за безобразията, които натвориха, не само с фонда, но и с творенето на рояци от професори и доценти и мн. др. неща.
09 Декември 2012 22:42
Я! Главният историк - лаятел и той с темичка. Че старите научни пердета се уредили пак.
Наши историци ще броят потури в султанския архив

Колко овце и потури може да се преброят срещу 300 000 лева? Отговора го знаят единствено във фонда за научни изследвания. Ръководството му е отпуснало солидната сума за проект, който ще изследва брутния вътрешен продукт и стандарта на живот по родните земи от 1500 до 2000 година. “Ще смятат колко потури са ушили дедите ни за султанския аскер и колко овце са остригали”, шегуват се учени, пише “Стандарт”. Парите ще бъдат усвоени от екип от Софийския университет начело с декана на Историческия факултет доц. Пламен Митев.
10 Декември 2012 00:08
По митингите май са само млади хора. Защо старите академици, член-кореспонденти не подкрепят младите на митинга? Защо те не хвърлят един домат? Защо те не се срещнат вкупом с Игнатов или с Боко (нито един от двамата може да им откаже)? А пращат някакви нахални и тъпи хлапетии да разговарят с Игнатов.
От друга страна, като преди време стана дума да се защити бйуджета на БАН, всички старци се бяха изсипали на манифестацията, начело а академици и член- кореспонденти.
Защо тази разлика? Много просто: тук става дума за наука. Това тях не ги интересува и затова са така вяли: гласуваха едно писмо в БАН и до там. Плйус това парите са малко. НО, когато стане дума за бйуджета на БАН (техните заплати и заплатите на техните протежета и т.н., привилегии, командировки и т.н.) е съвсем друго - там става дума за техния джоб. Плйус това не искат те да се карат с властимащите, понеже същите знаят техните (на академиците) далавери и могат да ги ударят лошо вкл. затвор.
Затова изтикват хлапетиите на топа на устата - те нали са прости, се дърлят като пинчерчета.
10 Декември 2012 00:25
Здравей, Марксе. Ти пишеш:" Обаче, нещо не го виждам ХТМУ като голям изследователски център. Истински научни центрове в България са БАН и СУ. "
Ха-ха-ха-ха, театър "Сълза и смях"! Вчера аз зададох един въпрос на БАНяджиите: "Хайде кажи ми един пример, само един, когато в България в БАН е измислена една идея, на базата на която после е реализирано някакво производство, продуктите на което се изнасят в чужбина и в България влизат пари.". Времеви интервал: от хан Крум до днес. Никой не отговори (понеже няма какво да отговори).
Ако сега запитам същия въпрос хората от ХТМУ и от ТУ, те ще ми извадят един дълъг списък с техни приложни и полезни за България разработки. Разработки от които са следвали производство и износ в чужбина. Може да е от времето на Тодор Живков (когато имаше дълги периоди на развитие на промишлеността), но все пак има с какво да се похвалят. А какво полезно за България даде БАН през времето на Тодор Живков, когато на БАН се изсипваха милионите с камари? [size=3]0[/size=3].
10 Декември 2012 00:27
Извинявам се, края да се чете: "А какво полезно за България даде БАН през времето на Тодор Живков, когато на БАН се изсипваха милионите с камари? Нула."
10 Декември 2012 00:50
Автора: "Каква е практиката при финансирането на научните изследвания от Европейската комисия (основно по рамковите програми) и на националните фондове за научни изследвания в напредналите страни?"
Проф. Велев, с цялото ми уважение, един въпрос: България напреднала страна ли е? Тук може да ми отговори с "да" самой някой глупак. Тъй като проф. Велев е умен човек, той би отговорил с "не". Логично следва въпрос: След като България е малка и бедна страна от третия свят, разумно ли е развитието на нейната наука да следва развитието на науката в развитите, големи и богати страни, да й се поставят същите цели? Или трябва да се търси собствен път на развитие: науката да бъде приложна и насочена към разработване на приложни научни продукти които биха облагодетелствали България, именно България?
Вижте как започнаха в Китай. Да не би да са започнали с развитие на фундаменталната наука (където те започнаха да се появяват едва в последните години)? Или започнаха с чисто приложни проекти и продукти?
10 Декември 2012 00:54

Не мога да си обясня как Гюров и Игнатов изобщо са си представяли че резултатите от т. нар. "конкурс" ще минат. Трябва да си много алчен и много глупав за да си въобразяваш че такова нещо някак си ще бъде преглътнато и няма да се вдигне шум.
Игнатов все-пак не е Цветанов че да запази поста въпреки безобразието, а анголският "професор" ще бъде заврян под тектоничните плочи, чак до земното ядро.
10 Декември 2012 01:44
Поздравеления за статията.Когато фактите говорят...и боговете...
10 Декември 2012 02:11
"Не мога да си обясня как Гюров и Игнатов изобщо са си представяли че резултатите от т. нар. "конкурс" ще минат. "
Аз пък не мога да си обясня защо да не минат. Игнатов го обясни много подробно: само ще изгърмят проектите по които има формални нередности (4 - 5), всичко друго ще си получи парите и ще ги изяде.
Натисни тук
10 Декември 2012 03:16
Натисни тук
Новият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров …
Акад. Воденичаров заяви, че БАН трябва да засили връзките си с българските производители, (Той явно чете Форума на СЕГА ) ...и трябва да стане инструмент в ръцете на администрацията (СЕГА разбрахте ли защо старчетата ги няма на протестите).
Той заяви, че е оптимист за бъдещето на БАН, защото вече чувствал добронамереност от страна на управляващите(???). Явно трябва да се получават задачите, (приложните) за да се получават пари, обобщи акад. Воденичаров."
10 Декември 2012 03:47
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1664784
Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров: Очакваме задачи от премиера, може да помогнем

- В момента имам среща с част от министрите. Мисля, че те гледат с голямо уважение на БАН . Досега се срещнах с министрите Сергей Игнатов и Симеон Дянков. Очаквам среща с министър-председателя.
Според тях програмата, която Общото събрание прие за управление, е разумна. Защото в нея е подчертано, че БАН трябва да има видими резултати и да е ясно как се харчат парите на данъкоплатеца. Те казват: правилно, ако редовно показвате какво сте свършили и какво сте постигнали, каква е ползата от вас, ще ви подкрепяме.
- До края на този месец академията трябва да се настрои за изпълнение на тази програма. Като покажем, че редовно се отчитаме какво правим и що струваме, станем активни в работата си в обществото, ще може да приказваме. Така е и редно. Първото, което трябва да направим, е да видим какви нужди на администрацията може да решим. Преди много години е имало практика председателят на академията да получава задачи от МС и премиера, които веднага е трябвало да реши. Надявам се, че тази добра практика ще бъде възвърната."
Да-а-а, полека лека БАН влиза в пътя.
10 Декември 2012 05:09
>>><<<
Баба ми Яга може да е права за необходимостта да се дава предимство на приложните изследвания. Ако е така обаче Гюров се е направо окопал в темата за
предупредителните мероприятия при земетръс в районите Перник-софия, а не предвиждане на земетъръси, в което цветата църква го обвинява. Темата е актуална до болка и няма начин да бъде отхвърлена, защото Гюров имал някаква теория за тирбушона. Която и комисия да прочете материалите ще се убеди в това. От друга страна Денчев е такава личност, че може да бъде оприличен на маслинка, гонена в чинийката от пиян. Ами, няма начин да я набоде. А колкото до справедливостта...тя е както във вица за Иванчо, който пръднал в клас и когато го изгонили и директора го питал защо, Иванчо със сълзи се позовал на справедливостта - справедливо ли е всички да стоят в стаята и миришат пръднята, а той да е на чист въздух...нооо, таквъв е живота. ....
Що пръдня сте издишали в жажда за справедливост.
10 Декември 2012 07:53
Мафията отвръща с контраатака - изпратени са с нотариални покани съобщения за финансов одит на избрани проекти от минали
конкурси - все на видни протестиращи "паразити" по терминологията на управителя Христо Петров...

Манипулативното предаване на Боклуков по ТВ7 с мумията е било очевидно нещо като старт на кампанията - докато ФНИ все така пази в дълбока тайна цялата инфо за проведения току-що конкурс, Петров (от същата отцепена от царистите партийка, от която е и Боклуков) му е предоставил избирателна информация за минали проекти, които се размахваха в присъствието на уж учудената мумия - голям театър и грозна манипулация... какво падение на някогашния студентски "революционер"...

Същата тактика , като тази срещу професор Хорозов, който е засипан с глоби за административни нарушения - заради финансови пропуски в договори, проверката на които е била задължение на главния юрист на ФНИ, а днес Управител на ФНИ Петров.
10 Декември 2012 08:27
Новият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров …
Акад. Воденичаров заяви, че БАН трябва да засили връзките си с българските производители, (Той явно чете Форума на СЕГА ) ...и трябва да стане инструмент в ръцете на администрацията (СЕГА разбрахте ли защо старчетата ги няма на протестите).
Той заяви, че е оптимист за бъдещето на БАН, защото вече чувствал добронамереност от страна на управляващите(???). Явно трябва да се получават задачите, (приложните) за да се получават пари, обобщи акад. Воденичаров."
А кои са тези проиводители, като нямаме наукоемко производство. Ние имаме производство на ишлеме, което не се нуждае много от наука.
А добронамереността на управляващите се получи следствие яките протести и наближаващите избори.
БАН преди 1989г. работеше с производството. Да напомня, че там бях създадени първите компютри, откъдето тръгна нашата електроника, там беше даден тласък на нефтопреработващата промишленост, на биотехнологиите, на полимерните производства, ядрената енергетика (с опитния реактор на 8-ми километър) и мн. др. Освен като център на фундаментални изследвания, тогава БАН беше и с приложни направления и нещо много важно той беше център за експертно мнени по редица въпроси, от какъвто център се нуждае всяка държава.
Някой субекти като нашето Манрико не съзнават, че именно на развитието на информационните технологии в БАН дължат сегашното си положение. Защото нашите програмисти се бяха прочули и с правенето на вируси и със защитата от тях (лабораторията в ИМ към БАН). ШЕфът ми в Германия изяви желание да основе фирма у нас имено защото нашите програмисти се бяха прочули. И затова у нас надойдоха редица ИТ фирми и някои като нашето Манрико се облажиха (а няма да дойдат зарадди Боковите магистрали - шефът пътува по магистралата София-Пловдив ама съвсем не се впечатли). Ама сега Манрикото и др. като него рИват срещу БАН, въпреки, че той ги направи хора. Когато една фирма избира къде да направи подразделение, първо гледа финансовите условия, след това гледа какво е нивото на дадената държава в дадената област - наличие на подготвени кадри, ниво на научните изследвания. Ако последните не ги удовлетворяват фирмата въобще няма да стигне до Боковите магистрали.
10 Декември 2012 08:33
Ха-ха-ха-ха, театър "Сълза и смях"! Вчера аз зададох един въпрос на БАНяджиите: "Хайде кажи ми един пример, само един, когато в България в БАН е измислена една идея, на базата на която после е реализирано някакво производство, продуктите на което се изнасят в чужбина и в България влизат пари.". Времеви интервал: от хан Крум до днес. Никой не отговори (понеже няма какво да отговори).
Малко по-отгоре съм отговорил.
А конкретните разработки, които бяха внедрени сча се много, много повече, аз знам само някои от тях - първият електронен калкулатор в света, бляскообразувателите, с които станахме втората страна в света, леенето под налягане и мн. др.
Така, че бабо Яго га не знаеш някои неща хвайщай метлата и дим да те няма, както се пее в една тазгодишна песньовка.
10 Декември 2012 08:58
Неабавно Игнатов да подаде оставка!
10 Декември 2012 09:02
И научните изследвания се окичиха с обръчи от фирми.

Що да не е тъй, като в цялата страна е пак тъй?!
10 Декември 2012 09:47
марксе, това грантове ли са или нещо друго?
10 Декември 2012 10:34
Няма нужда нашите "историци" да маат гащи до Турция за 300 000лв., за да проучват нещо си. Много по-евтино ще бъде да им изпратят копия на документите, които ги интересуват и да си анализират в кабинетите. И без това има сключена спогодба между България и Турция за архивите.
10 Декември 2012 10:40
В Европа рамковите програми за наука се насочват към високите технологии и природните науки, у нас са зареяни в миналото

Сциентист-фундаменталист е авторът на тази мъдрост.
Значи историци и филолози да просят по улиците, а изобретателите на "нано-сатели" да закусват с милиони - мъдро
10 Декември 2012 11:13
Не, не значи това, ама трябва малко акъл, за да разбереш какво значи.
Значи - да има някаква пропорционалност между отпуснатото финансиране на даден проект и действителните разходи за извършване на работата. Анализ на документи в повечето случаи изисква много по-малко средства, отколкото археологическо проучване или научна разработка (с много скъпо оборудване и консумативи). Обръщането на пропорцията говори за нещо нездраво. А това, че ти виждаш само крайностите, е проблем, който трябва да си решиш сам.
10 Декември 2012 11:21
Значи историци и филолози да просят по улиците, а изобретателите на "нано-сатели" да закусват с милиони - мъдро

Чак пък да просят.... Винаги могат да преподават в университетите и в свободното от преподаване време да изследват историята или да философстват. А и пустеещите земи и мотиките не са се свършили.
10 Декември 2012 11:28
Отнасям се с разбиране към всички, които използват случая, за да атакуват министеро - без съмнение, той натрупа страшно много негативи с не особено умните си решения и нерядко арогантните си изказвания; но все пак - моля ви да вникнете в конкретния конфликт - той НЕ Е между "истинските" и "фалшивите" учени или между "реформатори" и "консерватори" и дори (о, ужас) не е между "комунисти" и "демократи". Хората, които в момента атакуват министерството и фонда са две групи:
- "високоимпактната група" физици и химици, най-вече от СУ и БАН, които са свикнали да гълтат огромни (недопустимо огромни, според мен) за нашите мащаби средства за едни изследвания, които може и да имат някакво мизерно значение за развитието на световната наука, но българският данъкоплатец няма никаква полза от тях;
- една групичка юманитари, също свикнали юнашки да гълтат последните години, които смятат че целият свят им е длъжен, щото са чели Киркегор в оригинал - мисля, излишно е да казвам, че от техните скъпоплатени стратегии, визии, пърформанси, мърформанси, и пр., българският данъкоплатец също не е видял никакъв кяр.
Та, В ТОЗИ КОНКРЕТЕН КОНФЛИКТ (а не въобще!) аз съм на страната на тутанкамона - защото не виждам с какво са по-свестни от него посочените две групи - и смятам, че както за мен, така и за простия люд, ще е по-добре ако министърът ги постави на място и им отреже безграничните финансови апетити.
10 Декември 2012 11:52
Андрейчо, нищичко не си разбрал. Конфликта е между учените и посредническата дейност на фирмите. Мумифицираният се възползва от калпавия регламент, за да си направи обръчите. Ти щом си на негова страна означава , че също си в очакване да се сипе нещо и в твоето канче. Освен това има огромна разлика между вузове, които извършват изследователска работа по принцип и такива които се включват в ей такива предварително нагласени конкурси.
10 Декември 2012 12:00
Андрей, би ли казал какви са "огромните" (недопустимо огромни) суми, давани за проекти до преди 2008-2009? Например по времето на Велев? Защото аз знам, и ми се струва, че говориш празни приказки, без да имаш никаква информация.
Второ - парите не са "спестени", те са разпилени, източени. Това ли одобряваш? Те не са оставени в бюджета, те са дадени (в голямата си част) за нищо. Защо това ти харесва повече, отколкото ако наистина отидат по предназначение?
И не, фирмите дори не са посредници. Те са отходна тръба, през която всичко изтича. Грозна работа.
10 Декември 2012 12:09
Далавера - това е мръсна сделка, в която определящите я като такава не са поканени да участват.
10 Декември 2012 12:18
Далавера - това е мръсна сделка, в която определящите я като такава не са поканени да участват.

верно!
10 Декември 2012 12:18
Манрико,
ти искаш историци и филолози да се спасяват с преподаване за 500-600 лв. (чистачките бягат от такива заплати!) и да си мълчат, защото нано-сат-елит-ният елит на нацията не е свикнал за по-малко от 500 000 лв. да ходи до касата.
10 Декември 2012 12:40
Андрейчо,
на теб Христо Петров и Гюров ли ти ги спускат тия изказвания? По-късно може да отделя малко време да ти поотговоря, барем ти светне нещо.
10 Декември 2012 13:49
"Да напомня, че там бях създадени първите компютри (първите компйутри в световен мащаб? и създадохте производтсво и изнасяхте?), откъдето тръгна нашата електроника (която я изнасяхте къде?), там беше даден тласък на нефтопреработващата промишленост (къде, в коя страна, сте построили нефтопреработващи заводи? понеже Бургас е по руска технология), на биотехнологиите (в коя страна сте построили по ваша технология пердприятие? или изнасяхте биотехнологични продукти - в коя страна?), на полимерните производства (същите въпроси), ядрената енергетика (с опитния реактор на 8-ми километър)(АЕЦ Козлодуй е по изцяло руска технология, а вие в коя страна сте строили или участвали в построяването на АЕЦ?). и мн. др.
10 Декември 2012 14:51
Андрейчо, лукавиш. Мумията няма как да отреже споменатите "юманитари", защото той е част от тях и дължи поста си на свързаните с тях влиятелни НПО-та. Чуждите фондации им намалиха напоследък финансирането (като изпълнили мисията си да помагат в "отварянето" и "демократизирането" на страната), и тези паразити се насочиха към фонда за наука - още от сесията 2008-2009, а някои - и преди това.

Всъщност несвързаните с НБУ хуманитаристи също са ощетени. Като изключим многото пари за археология, по-голямата част от хуманитарните проекти не спадат към хуманитаристичния приоритет в дянковата Стратегия, а са от т.н. обществени науки, камуфлирали се с този приоритет.

Забравил си и "третите", заради които се разгоря скандала - облажената по незнайни причини от ФНИ внушителна армия от частни фирми и фондации, нямащи нищо общо нито с "високоимпактна", нито с "юманитарна" ,нито с "приложна", науки. Отделна струйка пък са смехотворните "безимпактни" проекти, допуснати от тайните гюровски рецензенти - като унищожаваш "високоимпактната " фундаментална наука, на нейно място се намества неизбежно долнопробна имитация на наука, срамна за страна от ЕС.

Говориш пълни глупости за "свикналите да гълтат огромни средства " физици и химици - годишната субсидия на един от най-успешните институти по химия, с учени, заради които България е разпознаваема в световната наука, е малко над 800 000 лв - точно половината от средствата на "българския данъкоплатец", току-що профукани с благословията на мумията за печатниците на дипломи НБУ и УНИБИТ.

Когато скандално назначаваш ректора на посредствен частен уманитарен ВУЗ да отговаря за науката, резултатът е предвидим. Той изхвърли световно признат математик и почтен човек като Хорозов, потули далаверите на чиновниците в МОМН като вечната Албена Вуцова, назначи на мястото на Хорозов първо пенсиониран филолог, после юристът, взел активно участие в далаверите, назначи за председател на ИС на ФНИ съмнителен субект от НБУ , не-учен по всички възприети по света научни критерии. Субектът пък надолу назначи себеподобни, или тук-там и нормални учени, готови да слушкат, че да падне нещо и за тях. Три години след скандалите във ФНИ министърът не направи нищо, за да се променят правилата във ФНИ, а в момента защитава нагло и безсрамно напълно опорочения конкурс, впрегнал за целта всички контролирани от държавата медии.

Наистина, не са от вчера безобразията във ФНИ, и отговорните за тях са много. Но Игнатов и Дянков са главните виновници за окончателното корумпиране и мафиотизиране на българската наука, паралелно с провеждания геноцид срещу малкото оцеляла наука, видима и представяща България по света.


10 Декември 2012 14:55
Марксе, както винаги и тука грешиш много:
"А добронамереността на управляващите се получи следствие яките протести и наближаващите избори. "
Никаква добронамереност няма. Просто СЕГА правителството ще спуска задачите на БАН. И това няма да бъдат задачи за фундаментална наука. А в приложната наука вие сте безпомощни. Когато това се види, те просто ще ви спрат парите. И освен вас лично, никой от БГ населението няма да има нещо против.
А за изборите: вашата изборна тежест клони към нула.
А за вашите протести: май вестник СЕГА единствен поддържа огъня. Другите вестници спряха да се занимават с тях. Както и предвидих. След 1 месец Игнатов ще напише една огромна статия какви грешки има БАН в своите проекти, с какви глоби ще ви накаже и с това ще се свърши.
А прочутата статия в Нейчър: какъв процент от БГ населението я е чел? И колко ги интересува. Напротив, Боко ще каже че ващите пари е дал за пенсии ли здравеопазване, и всички ще са срещу вас.
Вие сте в положение: "губи - губи".
10 Декември 2012 15:03
България във фокуса на чуждите медии
"Дойче веле":

Скандалът с Фонд "Научни изследвания" - едно съвсем нормално безобразие


Защитната реакция на паникьосаната за постовете си посредственост е напълно стандартна за българските условия

10 Декември 2012 15:51
първият електронен калкулатор в света

Не думай, наистина ли?
10 Декември 2012 16:00
Колко сполучливо Университетите ги наричат Алма Матер! Майка хранилница. Всеки знае, че майката е безкористна в грижите към детето си, дори то да е куцо, кьораво и сакато идиотче.
10 Декември 2012 17:05

Не думай, наистина ли?
ОК може да не е съвсем първият, но един от първите. Натисни тук

Ето един епизод от посещението на Франсоа Митеран през 1989г.
“Поисках тази среща, за да благодаря най-искрено и от името на
всички французи за впечатляващото развитие на българската наука и
българската изчислителна техника”, казва Митеран. Наобиколилите го
академици се изумяват и от буквалния му реверанс. Френският прези-
дент наведе ниско главата си и се поклони, твърди още един присъствал
на необичайната сбирка.
Митеран напомни на елитните български учени, че французинът Жан-
Лу Кретиен излетя през 1982 г. на борда на съветския кораб “Союз Т 6”
и стана първият аеронавт от Западна Европа. През ноември 1988 г. той
отново летя със съветски екипаж. Скачиха се с орбиталната станция
“Мир” и даже излязоха за около 6 часа в открития космос.
“Бяхме силно изненадани да узнаем, че обработките на информаци-
ята от космоса са поверени на български изчислителни машини. Не крия,
че това първоначално породи немалко безпокойства у нас. Затова бях-
ме още по-щастливи да чуем лично от самия Жан-Лу, когато се върна,
че вашите уреди са работили безупречно.
По тази причина аз сметнах за свой дълг да дойда и лично да благо-
даря за забележителния прогрес на вашата наука”, отново свел глава в
знак на признателност и почтителен поклон френският президент.
Натисни тук
10 Декември 2012 17:14
бабаяга1 дека у главата го стяга
А в приложната наука вие сте безпомощни. Когато това се види, те просто ще ви спрат парите. И освен вас лично, никой от БГ населението няма да има нещо против.

1. момше аз не съм сега в БАН;
2. мойта наука е такава, че и в Германия и в САЩ съм канен във фирми;
10 Декември 2012 17:27
Баба яго, ти никогаш нема да станеш професор.

Работиш с неверни данни, прилагаш неправилно неразрешени действия и искаш да получиш верен резултат.

По тъпи и прости писания за БАН не съм виждал. Явно не знаеш за какво става дума там, какво са направили, какво могат и т.н.
Затова искаш там да открият " български закон на Ом" и други подобни. Това го иска и професора по конусите.
10 Декември 2012 18:02
Сега нещо интересно - имах възможност да се запозная с автореферата за докторската дисертация нана Рангел Гюров
1. той е пазен в тайна, въпреки закона го няма на страниците на Библиотекарския;
2. Библиотекарския не е акредитиран да дава степени по Геологи;
Заглавието на дисертацията не можах да запомня, щото такива щуротии не се помнят. Нещо бешше за многокомпонентна информационна система в геологията
Съдържанието на 75% от автореферата е описание на различни теории за възникаване на земята като се започне от теорията на Кант-Лаплас, т.е. неща, които учехме в средните училища или гледаме по National Geographic. Картинките са смъкнати от Интернет, даже повечето не са преведени от английски. Накрая в очакване да видим тази многокомпонентна информационна система се казват някакви мъгляви общи думи, няма нито схема на тази система, за компонентите се споменава само за GPS и още нещо, което не го запомних.
Най впечетляващи са, обаче публикациите. Те се делят н международни - 3 на брой и български - 6 на брой. Международните са 1 португалска конференция и 2 конференции в Москва (дали са доклади или постери не е ясно). Българските са 1 конференция (не е ясно поради каква причина е на руски) в Москва, 3 конференции във Враца и 2 конференции на тема "Астронавтика нанотехнологии и сигурност" (ако не се лъжа в заглавието) в БАН (никой от тези, с които говорих в БАН не може да се сети за такава конференция). Нека тук да поясня, че доказването за присъствие на конференция става с резюметата - те не се реферират, а автоматично се включват в материалите. След това може и да си посетил, а може и да не си посетил конференцията. Въобще тези неща не се считат за публикации, а отделно се отбелязва на какви конференции са докладвани резултатите. Практически ДИСЕРТАЦИЯТА НА г-н Гюров е без публикации. Прочутата теория и формули ги няма.
Вижте, в нашия съвет на ВАК, такава дисертация няма да вземе и малка дикторска степен, нещо повече никой не би посмял да кандидатства, защото ще стане за смях. Ние имахме дисертанти за малка докторска с по 8 статии в най-реномирани международни и американски списания.
Изискванията за голяма докторска бяха 35 статии, от които 25 в реномирани чужди списания, 50 цитирания. В нашият съвет са се явавли кандидати за доктор с над 200 статии в чужди списания и с над 800 цитата.
Порнографията е пълна. Учените геолози се събират да дадт отпор на тази порнография. Чакайте нови материали от учени.
10 Декември 2012 18:22
Добре е да се прочетат следващите неща, особено от заблудени, акто баба ви Яга
Назад няма нищо, от което да се срамуваме.
А не сме взели оттам всичко, което е годно да ни послужи.
“През 70-те години завоювахме много важни позиции в изчисли-
телната техника. Това беше десетилетие на фантастичен компютъ-
рен възход. Успяхме да изпреварим всички страни от СИВ в многонаправления и особено в запаметяващите устройства. Разгърна се
невиждано строителство на десетки специализирани заводи, в които
намериха реализация стотици хиляди българи. Строеше се и се произ-
веждаше. Ръстът на производството се мереше не в проценти, а в пъти.
Страната ни зае първо място по производство на изчислителна
техника в Източна Европа, а по износа є на глава от населението
стана световен лидер.
Срещу една-единствена дискова памет от 7 мегабайта страната ни
внасяше 7 леки коли. Заводите ни бяха едни от най-големите в Европа.
Възвръщаемостта достигаше до невероятните 400%. Само за една годи-
на цялото строителство и обзавеждането на заводите се изплащаха”,
пише Димитър Шишков в “Звездните мигове на българската електрони-
ка”, с. 239.
---------------------------------------------
По повод на изложбата във Франкфурт през 1977 г., и преди да се
появи в западния печат статията “Червените компютри настъпват”, ня-
кои хора все пак са създали тия умни машини, произведени в България,
нали? Кои са тези хора? Защо да са анонимни, щом за тази цел е упот-
ребен животът на цяло поколение?
---------------------------------------------------
Затова разклоненията на приборостроенето, към цифрово-про-
грамните устройства и гъвкавите автоматизирани производствени
системи са възприети просто като натрупване на доказателства към
най-важното – състоялото се чудо в нашата електроника. Избрани
са само десетина образцови изделия, модерни и предизвикателни
за времето си, и само няколко примера как на наша почва са се раж-
10 Декември 2012 18:40
(първите компйутри в световен мащаб? и създадохте производтсво и изнасяхте?)

Няма никакво значение дали са били с няколко години по-късно или не. Важното е, че са послужили. Важното е, че компетентността е била на достатъчно ниво, за да създаде нещо с неголяма задръжка във времето. Да, било е създадено производство и е имало достатъчно голям износ.

, откъдето тръгна нашата електроника (която я изнасяхте къде?)

Вероятно не знаеш, но не само в СИВ.

(къде, в коя страна, сте построили нефтопреработващи заводи? понеже Бургас е по руска технология)

Без специално търсене на информация не мога да отговоря, но със сигурност бяха строени много пречиствателни станции, и много заводи за техника.

, на биотехнологиите (в коя страна сте построили по ваша технология пердприятие? или изнасяхте биотехнологични продукти - в коя страна?)

Защо трябва да е в друга страна? У нас имаше достатъчно предприятия. Имало е специален институт, разработващ ваксини и покриващ почти напълно не само соц-паара, но и Африка и Южна Америка. Един от първите демократично разрушени. От потърпевши лично знам, че е бил съборен тухла по тухла и отгоре му засаден райграс, под благата усмивка на съответния посланик. Да си знаят овцете мястото и да не смеят друг път да се опитват да правят такива неща.

ядрената енергетика (с опитния реактор на 8-ми километър)(АЕЦ Козлодуй е по изцяло руска технология, а вие в коя страна сте строили или участвали в построяването на АЕЦ?). и мн. др.

АЕЦ-ът е една от най-ценните придобивки, които имаме. Ако нямаше научно направление по ядрена физика, с достатъчна критична маса способни учени, жална ни майка. Техничари да управляват АЕЦ - мечтата на безотговорния "частник". Ако не беше силният ТИМ-аджийски натиск, експерименталният реактор отдавна щеше да работи и да снабдява онко-болниците. Сега всичко това - лекарства, изотопи и т.н., се внася на безбожни цени. След което манриковците врещят, че медицината е скъпа - тя е нарочно направена скъпа, а може да е много по-евтина. Далеч по-евтино е да плащаш на собствените си учени за разработка на лекарства и консумативи, отколкото да купуваш чужди. Лъжа е, че покупката е по-евтина. Голяма, мащабна лъжа.

Скоро няма да остане пукнат физик да работи в радиологиите - но мисля, че дори тогава няма да ви светне, че липсата на тези физици е част от липсата на всякакви физици и част от липсата на всякакви учени. А после хората от новосъздадени фирмички със средно образование ще ви изследват и храните, и безопасността на прилагани от чужди (!) фирми технологии и заболяванията ще растат и медицината ще става все по-скъпа ... И само дребни душици с инфантилна ненавист към науката ще се радват - може да умират болни, но учените няма да ги има. Да ви имам щастието, честна дума
10 Декември 2012 18:58
Подкрепям колегите от природните и техническите науки и като цяло протестите срещу финансирането и ползването на наука в България. Искам да добавя обаче, че не трябва да подценявате социалните и хуманитарните науки. Да, някои са фокусирани върху миналото, но това е необходимо, понеже не сме свършили досега работата по осмислянето на миналото си. Социалните ни науки са гола вода, а могат да служат (както в нормалните държави) за формулиране и провеждане на добра държавна и обществена политика в социалната, здравната и икономическата сфера. Лошото ни управление е резултат както от корупция, така и от абсолютно незнание как социалните науки могат да се използват за решаване на обществени проблеми.
10 Декември 2012 18:58
И само дребни душици с инфантилна ненавист към науката ще се радват - може да умират болни, но учените няма да ги има. Да ви имам щастието, честна дума

Лошото е, че в цялата държава, с всичко е такова положението. Нищо не е пощадено от подхода на полуграмотника. Такива махат всичко, което им пречи. "Морето им е до колене". После ще се скрият някъде, направо ще изчезнат, сякаш никога не ги е имало. Последствията са ясни отсега. Ама какво да се прави? Парадоксът е на лице. Дано дойде и решението!
10 Декември 2012 19:25
Скоро няма да остане пукнат физик да работи в радиологиите


Душо не само физици, дори техници няма да има. В и-тута сега упорито се говори за циклотрон и това е едно от малкото хубави неща в последните години.

Кокото до лицата серготеп и РГ и ползата от науката, няма смисъл да се обяснява на невежите, те няма да го разберат.
10 Декември 2012 19:45
(къде, в коя страна, сте построили нефтопреработващи заводи? понеже Бургас е по руска технология)
Нефтокомбинатът в Бургас, който е дълъг 3 спирки на влака за Бургас се дели от административните сгради на две - на запад са производствата на горива и на органични реагенти, а на изток са много заводи за полимери - полиетилен високо и ниско налягане, полистирол, булана (ПАН влакна), изкуствен каучук, полиметилметакрилат (плексиглас). Всичко на изток е строено от западни фирми, само рафинериите за горива и крекинга са руски. Сега нищо не работи на изток, а на запад само тези рафинерии и крекинга. Скоро внесоха реактори за дълбочинна обработка на гудрона и нмазута до дизел. Затова Боцата търча в Албания за гудрон за асфалта.
Заводите в Ямбол за полиестерни влакна бяха строени от Круп и Лунге, а във Видин за гуми от Мишелин - те не работят. Единствено построения от р4уснаците завод Свилоза в Свищов все още пуши.
Така, че кой какво е построил няма значение. Има значение, че демокрякъците всичко съсипаха.
10 Декември 2012 19:52
А в приложната наука вие сте безпомощни.

Пропуснах да коментирам това. Понятието "приложна наука" е общо взето, модерна измислица. Има си точен термин (но звучи някак ... недемократично) - развойна дейност. Развойната дейност е различна от научната и малцина са тези, които могат да се справят и с двете. Така че цитираното изречение има не повече смисъл от "Хексето в балета е безпомощна" или "Пирксът в оперното пеене хич го няма". Не ни е това работата. Развойната дейност стъпва на нашата, но е съвършено различна по характер. И няма нищо срамно в това, че аз например не съм подходяща за това. Не съм подходяща и за хирург - и затова не се занимавам с хирургия. Но да унищожиш промишлеността и развойните предприятия, след което да ревнеш - нямаме нужда от наука - това са думи на човек, който мрази България и не иска никога в обозримо бъдеще тя да стане нормална държава.
Е, ние искаме. И има един начин за това.

ПП Между другото, не подценявам хуманитаристиката. Много подигравки отнесе прословутата тема за бельото, но според мен е интересна Единственото, което не трябва да се допуска, са тези фрапиращи диспропорции.
10 Декември 2012 20:57
Уважаеми хуманитаристи,
Потресаващо е оплакването ви че нямате достатъчно поле за изяви или че „импактните“ учени ви пречат. Ако се разгледа Интернет пространството и пресата в България в последните 20-25 години, то спокойно може да се каже че те са ваши – гигантски брой и обем на публикации с хуманитарна насоченост – то не са социологически, икономически, етнически, политически, исторически, културоложки, исторически, фолклорни, изкуствоведски, окултни и не знам какви още изследвания, проучвания, семинари, блогове… Думи думи думи, кои по поръчка срещу добро заплащане, кои от славолюбие. Кой ви ги чете, и по-важния въпрос - на кой извън вашия кръг и менторите ви са помогнали за каквото и да било???? Говорите за духовност, ама каква? Духовност чрез словоблудство? Все едно изпълнявате прочутия лозунг – чрез нахалство към прогрес. Да не говорим, че извън България едва ли сте толкова познати и тачени колкото ви се иска. Да не говорим, че огромното мнозинство от вас не публикуват в международни научни списания с импакт фактор, за да ви види и светът все пак, колко струвате. Но устите ви тук вкъщи са големи – и за говорене и за лапане на пари, и за лобиране, и за манипулиране. Предимно представители от вашите кръгове играят в един отбор с политиците и силните на деня, хора от вашите кръгове дават мило и драго да бъдат самите политици и силните на деня. Е, докъде ни докарахте тогава, не е ли очевадно??? Има принципна неизличима разлика между хуманитарите и природните науки, която не може да отречете – природните науки изследват законите такива каквито Бог ги е създал, и следователно в тези науки доста трудно се лъже и прикрива лъжата. А хуманитарите „изследват“ човека и човешките му закони, които неминуемо са повлияни и от Дявола.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД