:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,367,836
Активни 155
Страници 11,604
За един ден 1,302,066
Абракадабра

При ГЕРБ всеки километър е златен

За шест месеца кабинетът промени 8 пъти идеите си къде и какво ще се ремонтира, и колко ще струва това. Така един участък излиза ту 7, ту 10, ту 37 млн. лв.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Въпреки финансирането от Европа кабинетът заделя и извънредни бюджетни средства за пътищата.
Когато премиерът съветва да показваме "пътища, аули, библиотеки и спортни зали и да не коментираме нищо", това е по-скоро знак да се вгледаме по-внимателно какво се случва с парите за инфраструктура. На пръв поглед любимите на Борисов пътища са една от малкото области, в които той демонстрира последователност. Зад стройната програма от рязане на ленти обаче стои една особено хаотична политика на това управление. Подробен прочит на документите поставя под съмнение способността на управляващите въобще да планират какво и кога се ремонтира и срещу какви пари. Приоритетните пътни проекти непрекъснато се подменят, а цената на един и същи обект може да се различава драстично в различните месеци.

----

Начинът, по който бюджетът налива извънредни средства за строеж и ремонт на пътища у нас, е удивително потаен, като се има предвид колко шум се вдига около всеки етап на въпросните обекти. Постановление № 86 на Министерския съвет, с което се отпускат допълнителните пари извън официално гласуваните от парламента разходи не е сред стратегическите документи на регионалното министерство, въпреки че в него става дума за пътища повече, отколкото във всеки друг нормативен акт. Единственият шанс да се запознаете с него е да влезете в правната система на правителството, но пък трудно ще се ориентирате за какво точно става дума. Причината е, че от април до края на 2012 г. документът е променян осем пъти - част от пътните проекти в него ту изчезват, ту се появяват, а стойността им рязко се мени. Така парите, отпускани с постановлението, нарастват от 85 млн. на 128 млн. лв. Не изглежда много на фона на милиардите, които получаваме от ЕС за инфраструктура, но не е и малко, за да се харчи по този начин. За сравнение - очакваните приходи от новия данък върху лихвите тази година са 110 млн. лв. Кабинетът непрекъснато увеличава и средствата за резервни пътни проекти, които се реализират, ако се спестят средства - от 28.7 млн. лв. на 121.7 млн. лв.

На практика намеренията на правителството се менят всеки месец от 25 април 2012 г. насам, когато е прието постановлението. В края на годината кабинетът още по-трескаво размества суми и проекти - с парите за пътища министрите се занимават и на 12 декември, и на последното си заседание преди Нова година на 19 декември. Сумите, естествено, непрекъснато се увеличават. Всичко това се прави без яснота защо се маха един или се добавя друг проект.Няма никакво обяснениезащо цената на един пътен участък може да се увеличи няколко пъти за няколко месеца. Смущаващо е, че тези точки обикновено не влизат в дневния ред, нито пък се обявяват впоследствие. Както във всички случаи досега вносител на промените е премиерът Бойко Борисов.

Изключение от потайността, с която се разпределят парите за пътища, е драматичният случай с трите виадукта на магистрала "Хемус" и магистрала "Тракия". Във всяко друго отношение той е отличен пример за хаотичната политика на кабинета в този ресор. За спешната реконструкция на виадуктите Борисов настоя лично в поредица изявления, от които изглеждаше, че съоръженията всеки миг ще се срутят. После всякакви експерти определиха на око най-различни цени и срокове за ремонтите. В крайна сметка се разбра, че работата не е от толкова спешен характер, и не е чудно, че стартът й все още предстои. Какво обаче се случи междувременно?

Заради "спешните" виадукти министрите извадиха четири от проектите за ново строителство, които чакаха пари от бюджета. Сред тях е и участък от автомагистрала "Хемус", чиято стойност първоначално е 10.767 млн. лв. Той отшумява в резервите, които ще видят бял свят, ако се спестят пари. Това "понижение" кой знае защо се отразява и на стойността му - тя вече е 7.7 млн. лв. Това се случва на 1 юни. В края на август любопитният проект претърпява един далеч по-рязък обрат и изграждането на трасето до Варна вече се появява в документите с цена 37.7 млн. лв.

"За участъка от АМ "Хемус" първоначално е предвиден бюджет, съобразен с възможностите за финансово осигуряване. През август 2012 г. стойността е коригирана до сумата, необходима за цялостно реализиране на проекта" - така от Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха пред "Сега" метаморфозите в сумите. Тези колебания в стойността на обектите обаче са хронични. Първоначално за ремонта на трите виадукта например са отпуснати по 14 млн. лв., независимо че те са с различни параметри. По-късно сумите са коригирани и намалени - на 10.3 млн. и 13.6 млн. за съоръженията на "Тракия" и на 10 млн. лв. за виадукта на "Хемус".

Интересен завой прави и иначе чудесното намерение да се ремонтира пътят на юг от Царево. Първоначално кабинетът определя 3.148 млн. лв. за ремонт на шосето до Ахтопол. "Плановете ни са от Царево до Резово да стане еднa хубава двулентова отсечка. Тя ще свързва едни от най-хубавите места по нашето Черноморие. Имаме финансовите възможности да постигнем това. До края на годината всичко трябва да е приключило. Даваме пари и за нови археологически разкопки, такадо есента ще се поздравим не само с нов път,но и с нова визия за туризма тук", заявява на 1 юни 2012 г. вицепремиерът Симеон Дянков, цитиран от "БургасНюз". Тогава той прави първа копка на пътя, чийто строител е "Бургаспътстрой" АД, част от "Холдинг Пътища" на Васил Божков. На 28 август обаче е факт нова промяна в постановлението, с което пътят е удължен до Резово, а цената му скача на 8 448 000 лв.

По това време - в края на лятото, общата сума за пътища се увеличава от 85 млн. на 103 млн. лв. Тогава отново е върнат един от проектите в "Ново строителство" - участък край обход Поморие, който ще струва 5.5 млн. лв. Добавени са и два изцяло нови проекта за рехабилитация на републиканската пътна мрежа за 7.2 млн. лв. Не минават обаче и два месеца и премиерът отново размества суми и обекти. На 10 октомври общата сума става 113 млн. лв. Тогава се увеличават с още 5 млн. лв. парите за нови проекти, а парите по програма "Поддържане на републиканската пътна мрежа" изненадващо скачат от 4.8 млн. лв. на 27.3 млн. лв.

С последната промяна, където отпуснатата сума става 128 млн. лв, се дават допълнително 10 млн. лв. за изцяло нов проект - преодоляване на свлачища по пътя Видин - София - Кулата, и почти двойно се увеличават средствата за три отсечки, изпълнявани със заем от Европейската инвестиционна банка. Например парите, които се отпускат за рехабилитация на част от пътя Силистра - Шумен, нарастват от 2.126 млн. на 4.443 млн. лв. Сумата е променяна два пъти за осем месеца.

Агенция "Пътна инфраструктура" отговаря протоколно на въпроса защо се налага отпускането на допълнителни пари за ремонта за пътища, след като разполага с одобрен бюджет за това. В същото време милиони евро се дават и за съфинансиране на европроекти за пътища. "Необходимостта от подобряване състоянието на републиканската пътна мрежа, която е около 20 хил. километра, налага отпускането на допълнителни средства. Немалка част от второкласните и третокласните пътища не са ремонтирани от 20-30 години, а те се ползват ежедневно от хората за връзка между отделните населени места. В условията на ограничени финансови ресурси е разумно да се пренасочват средства в рамките на бюджетната година", коментираха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Тази странна политика обаче поражда и по-големия въпросоткъде правителството отделя парите,които така произволно размества чрез постановление № 86. Според първоначалния му вариант това става чрез преструктуриране на целеви разходи по централния бюджет. Съмненията на опозицията обаче са, че това става за сметка на скрит буфер в бюджета, който се използва от министрите за насочване на пари по приоритетни за тях проекти. Депутатът от "Коалиция за България" Димчо Михалевски е на мнение, че буферът в миналогодишния бюджет е между 400 и 600 млн. лв., но никой не може да каже колко точно. Той се зарече и да отправи питане към регионалното министерство колко от отпуснатите пари по постановление № 86 са били усвоени. Преди празниците, въпреки поредното разместване в последните работни дни, управляващите се кълняха, че ще ги усвоят на 100%.----------------

ФИНАНСИРАНЕ

Парите за поддръжка на пътищата идват от няколко източника. Естествено най-сериозното перо са европейските средства - над 500 млн. лв. за този програмен период за ниския клас пътища. Вторият източник са приходите на пътната агенция от винетки - над 200 млн. лв., събрани през 2012 г., ще се използват за пълнене на дупки и нов асфалт. И след това са извънредните пари от държавния бюджет.

------------------Засега Станишев води на Борисов с 8 км магистрали повече

Каквото и да попитате премиера Бойко Борисов, той ще започне и ще завърши с "магистрали". Крилатите му мисли по тази тема са безчет: "Мен ще ме забравите, магистралите и мостовете ще си останат", "магистралите и метрото, това е демокрацията" и пр. Постоянното натякване явно дойде в повече на някои граждани, защото по едно време миналата есен из социалните мрежи плъзнаха сметки, според които Станишев е построил повече магистрални километри от Борисов.

На базата на публичните регистри "Сега" провери построените километри магистрали по времето на Сергей Станишев и от началото на мандата на Бойко Борисов досега. Меренето на километри към днешна дата наистина е в полза на първия, макар и преднината да е съвсем малка - 8 километра. И това, при положение че припишем единствената изцяло завършена магистрала в момента на сметката на Борисов, въпреки че първите километри от нея са от времето на Станишев. Магистрала "Люлин" обаче стана нарицателно за тежките злоупотреби в пътния фонд по времето на тройната коалиция.

До края на мандата си обаче Борисов ще надмине предшественика си. С предстоящите откривания на отсечки точно преди изборите, Борисов ще е построил за първия си мандат 220 км магистрали при 123 км при Станишев. Изготвени или в крайна фаза ще са проектите за останалите отсечки, което не е за подценяване, особено проектът за най-трудната магистрална отсечка - на "Струма" през Кресненското дефиле.Магистрала "Тракия"

По времето на Сергей Станишев от "Тракия" са построени 74 км. Открити са два лота - 38.7 км от Оризово до Стара Загора и 35.2 км от Карнобат до Бургас. Първият лот се строи от 2003 г., а отсечката Карнобат-Бургас е започната още в края на 1980-те. Останалите лотове от магистралата също са проектирани от кабинета "Станишев" и дори през 2008 г. на два пъти е обявявана поръчката за изграждането на участъка от Стара Загора до Нова Загора, но заради скандалите в пътната агенция ЕК изпраща писма, че страната ни нарушава всички правила, спира парите за пътища и търговете се прекратяват.

Досега Борисов е построил 82 км. Предстои да открие напролет, тъкмо преди изборите, още 34 км в последния участък, с което "Тракия" ще е изцяло завършена.Магистрала "Хемус"

Станишев открива 13 км от магистралата, но едва в началото на управлението си - в края на 2005 г. От "Хемус" към днешна дата Борисов не е завършил участък. През май се очаква да се открие 8 км - връзката на магистралата със Софийския околовръстен път. Тази отсечка е проектирана по времето на Станишев.Магистрала "Струма"

От "Струма" Станишев построява 19 км (от Даскалово до Долна Диканя). Тук кабинетът Борисов прави съществен пробив в изграждането, въпреки че към момента няма открит нито един завършен километър. До края на управлението Борисов ще е резнал лентичката само на 17-те км от Долна Диканя до Дупница. Всички останали лотове остават за следващия кабинет. В момента се избира строител за 37-те км от Дупница до Благоевград. Строи се и последната отсечка преди границата - 15-те км от Сандански до ГКПП-Кулата. По времето на Борисов ще се проектира и най-сложното трасе от "Струма" - през Кресненското дефиле. То е 65 км, от които 15 км тунел. В момента тече процедура за избор на проектант на участъка, като се очаква в началото на 2014 г. България да има готов проект, с който да кандидатства за финансиране от Брюксел.Магистрала "Марица"

Подобно на другите и тази магистрала е с дълга и често злополучна история. През 2007 г. Станишев пуска 17 км от магистралата между Харманли и Любимец. Участъкът е построен некачествено, което налага затварянето му за основен ремонт. Така през 2010 г. Борисов открива 30 км (включително и ремонтираните Станишеви 17 км). Кабинетът на Борисов проектира и започва да строи през 2011 г. два лота - лот 1 "Оризово - Димитровград" (31 км) и лот 2 "Димитровград - Харманли" (34 км).Магистрала "Люлин"

Борисов откри 20-те км от единствената ни напълно завършена магистрала. Но тя бе проектирана, започната и построена на около 40% по времето на Станишев.
Снимка: Борислав Николов
Пътните приоритети на правителството се сменят понякога и всяка седмица.

София е получила десетки милиони по постановление № 86. Над 7.5 млн. са дадени само за покупка на земя за Западната дъга на Софийския околовръстен път. На 22 август министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски направиха първата копка на участъка.

 София е получила десетки милиони по постановление № 86. Над 7.5 млн. са дадени само за покупка на земя за Западната дъга на Софийския околовръстен път. На 22 август министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски направиха първата копка на участъка.


22
6302
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
06 Януари 2013 19:31
Много поучително четиво !

Мисля да си го запазя и да го цитирам всеки път, когато се заговори как Бойко строял магистрали.
06 Януари 2013 19:44
Мутропожарникарина усвои маниерите на Усмихнатият крадец още когато го наследи на кметския стол.
Най-бързият начин да откраднеш много пари е пътно-асфалтовия.
06 Януари 2013 20:03
Който пътува по магистрала "Люлин", трябва да си тананика "Камъните падат...". Когато вали дъжд си носете чадър в метрото.
06 Януари 2013 20:20
Един Рапонски километър магистрала е равен на минимум 5 Станишкови, защото е изграден в условията на най-тежката криза след войната(на розите, 30-годишната, 7-годишната, две световни и войната на семейство Роуз).
06 Януари 2013 20:40
Щом и Чук Камъникешън забиват пирони в устоите на власта, значи им е спукана работата.
06 Януари 2013 20:58
Умишлено или не, в статията цари пълна бъркотия при сравнението на километрите при Станишев и Борисов между понятията "построени" и "открити". Ако двата лота на Тракия, открити при Станишев, са започнати преди него, как така тези лотове участват в сравнението с пълната си дължина? Същото се отнася за Хемус.
06 Януари 2013 21:05
Поздравления за пояснителния автор Десислава Колева. Предполагаме, че е завършила математическия факултет.

С=74+13+19+17+08=131
Б=84+00+00+13+12=111

С всите уговорки спазени в текста, Станишев води с 20 км което е около 250% грешка на съ-автора.
От там и огромното ни недоверие към него.


06 Януари 2013 21:23
Аз пък нямам доверие към хора, които обичат тъщите си

Само но Ловкия му вярвам, но не безрезервно
06 Януари 2013 21:24
При ГЕРБ всеки километър е златен. При Станищов всеки километър е безплатен. Особенно за Батко и Братко...
07 Януари 2013 00:46
С предстоящите откривания на отсечки точно преди изборите, Борисов ще е построил за първия си мандат 220 км магистрали при 123 км при Станишев.


Едва ли тези двамцата могат да построят и кучешка колибка, щот са непроизводителни "сили". Нереализиран пожарникар и историк на съветските униформи, с 0 г. 0 м. 0 д. стаж в реалния сектор, могат да построят единствено смехотворни словесни конструкции, на които и бабките вече не се хващат.
07 Януари 2013 01:02
Слабо - много пропагандно
07 Януари 2013 07:50
За падналото мостче на р. Струма до Петрич са отделени 9млн лева. Моста не се изгражда отначало а само се ремонтира. Първоначално казаха 900х. лева ама много скоро се поправиха на 8-9млн. Ходил съм на обекта да поразгледам и установих, че с тези 9млн. може да искат да наредят мостчето със столевки от до, другаде няма къде да сложат парите.
07 Януари 2013 08:24
    При ГЕРБ всеки километър е златен


Построените при Тиквоний магистрали са платени засега само частично.
Истинската им цена ще усетим, като върнем средства от еврофинансирането им - след одита на ЕС през 2014- за качеството на построеното и за начина на изразходване на евросредствата.


07 Януари 2013 10:06
Засега Станишев води на Борисов с 8 км магистрали повече

.....
Магистрала "Тракия"

По времето на Сергей Станишев от "Тракия" са построени 74 км. Открити са два лота - 38.7 км от Оризово до Стара Загора и 35.2 км от Карнобат до Бургас. Първият лот се строи от 2003 г., а отсечката Карнобат-Бургас е започната още в края на 1980-те.

Нека добавим и спестените пари от озеленяване, поради което там вече има доста осезателни коловози и нагъвания.
.....
Магистрала "Хемус"

Станишев открива 13 км от магистралата, но едва в началото на управлението си - в края на 2005 г.

.....
Магистрала "Струма"

От "Струма" Станишев построява 19 км (от Даскалово до Долна Диканя).

Taка и не става ясно защо и до ден днешен на тази "магистрала" има ограничение от 90 км/ч???
.....
Магистрала "Люлин"

Борисов откри 20-те км от единствената ни напълно завършена магистрала. Но тя бе проектирана, започната и построена на около 40% по времето на Станишев.

Всичко това, естествено, не пречи при появата на проблеми, свързани с проектирането, да се търси отговорност от сегашните. Да не говорим за завършеното - 5 километра с пътни знаци и маркировка, преди полагането на последните два слоя асфалт. За да можем да впечатлим някаква евродепупатка...
.....
Магистрала "Марица"

Подобно на другите и тази магистрала е с дълга и често злополучна история. През 2007 г. Станишев пуска 17 км от магистралата между Харманли и Любимец. Участъкът е построен некачествено, което налага затварянето му за основен ремонт.

.....
И какво излиза? Че ПЕСераста е довършвал строителство, започнато от предишните; каквото е строил, е било некачествено, а за следващите е оставил само проблеми със спряно финансиране заради далавери. И нито един строящ се обект. Ако някой спомене "Люлин", то там фесовете от Мапа Ченгиз си бяха събрали чуковете и си бяха тръгнали, като по договор никой никаква неустойка не можеше да им търси.
Браво, другаре!
07 Януари 2013 11:15
единствено Сър Джон е видял несъответствието в сравненията.
Все едно да се сравняват автомобилни и велосипедни гуми ... или костюм и часовник ...
07 Януари 2013 11:57
Да,но мен магистралите не ме топлят!За Вас със сигурност са златни,защото не малко пари прибирате от поставени фирми!Народа е гладен,а гладна мечка хоро не играе!Оставете се с тези магистралки!Това ли за вас означава една развита и икономично стабилна държава?
07 Януари 2013 12:06
Умишлено или не, в статията цари пълна бъркотия при сравнението на километрите при Станишев и Борисов между понятията "построени" и "открити". Ако двата лота на Тракия, открити при Станишев, са започнати преди него, как така тези лотове участват в сравнението с пълната си дължина? Същото се отнася за Хемус.


Ако приложите същия мисловен модел към сегашното ленторязане, току-виж сте стигнали до откритието, че държавата съществува по-дълго от което и да било правителство. А от това откритие до идеята за приемственост в постигането на дългосрочни цели крачката е много малка. А ако пък направите тази малка крачка, може би ще видите колко идиотско е на всеки 4 години да се започва от кота 0.
07 Януари 2013 12:12
гладна мечка хоро не играе

но и сит мургав българин работа не върши ...
07 Януари 2013 12:18
Зад стройната програма от рязане на ленти обаче стои една особено хаотична политика на това управление.

Няма никаква хаотичност.За политика да не говорим, такава никога не е имало през това "управление".
Просто при строежа на пътища има най добра възможност за далавери.
Традиционно.
Просто като гербаджия.
07 Януари 2013 12:19
Най-хубаво е за ГЕРБ нищо да не правят - както другите правителства досега. Те само крадяха, без да правят нещо. И сега са първи критици на управлението!
07 Януари 2013 12:20
Чичото
07 Яну 2013 12:19
07 Януари 2013 20:12
Колкото и да построят ГЕРБ, ще се прибавят към построените от Тройната и тези от соца и .......за всички ще плащаме ТОЛ-такси на правилната фирма 'Черпакова"!А "дивидентите" ще си разпределят по " отрязаните лентички"!Ха честито да ни е!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД