:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 400
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Времена

Снимката с диктатор носи слава, но има горчива цена

Фотографиите на радостни деца с партийния ръководител са любим сюжет на пропагандата, зад който често стоят разбити съдби
Оригиналният кадър на Гела Маркизова с Йосиф Сталин. Вдясно е Михей Ербанов, по това време първи секретар на Бурято-Монголската АССР, разстрелян година по-късно.
Вождовете на тоталитарните режими обичат да се снимат с деца и да бъдат представяни пред обществото като любящи и загрижени за младото поколение ръководители. Част от тези фотографии са случайни, други режисирани, но задължително, след силен ретуш, се превръщат в част от огромната пропагандна машина на режима. Те стават основа за плакати, художествени картини и скулптури, тиражират се върху марки или се цитират във филми. Някои от хлапетата са реални личности, като Нушка Григорова - детето в ръцете на Георги Димитров. Или пък са фикционални герои - като момиченцето, на което Владимир Илич помага да пише - в действителност това е кадър от филма "Ленин през октомври", но тиражиран успешно в официалната съветска пропаганда. Едни от тях получават добър старт в живота благодарение на тези кадри, други са забравени почти веднага. За трети обаче досегът с диктаторите след краткотрайната слава води до драматичен обрат в съдбата им.



Славата

Кремъл, 27 януари 1936 г. На тържествен прием малко бурятско момиченце в матроско костюмче се приближава с два букета до Сталин. Той става, прегръща го и взема цветята. Сцената е запечатана от фотографите и още на следващия ден се превръща в един от най-тиражираните пропагандни символи на Сталиновия режим и основа на пропагандния плакат "Благодарим на другаря Сталин за нашето щастливо детство". Снимката се тиражира във всички медии, а художникът Георгий Лавров прави скулптура от нея, която е възпроизведена в 3 милиона гипсови копия. В масовото съзнание дълги години тя е позната като "Сталин и Мамлакат". Истината обаче е съвсем друга. Момиченцето е шестгодишната Гела (Енгелсина) Маркизова и е дъщеря на народния комисар по земеделието на Бурято-Монголската АССР Ардан Маркизов, който я взема със себе си на приема в Кремъл. По-късно делегатите получават държавни награди, а Гела е удостоена лично от Сталин с ръчен часовник и патефон (преносим грамофон). Популярността на малкото дете е невероятна - продажбите на матроски костюмчета нарастват неимоверно, а най-често срещаната прическа е "като на момичето от снимката".

Берлин, 20 април 1945 г. Няколко момчета в униформа чакат строени в двора на райхсканцеларията. След малко при тях се появява лично Адолф Хитлер, за да им раздаде военни отличия. Сред наградените е и 12-годишният член на "Юнгфолк" Алфред Чех. Фюрерът, който празнува 56-ия си рожден ден, се спира до него, потупва го по бузата и приятелски го разпитва. Този момент е запечатан от специално пристигналите фотографи и кинохроникьори. Още на другия ден образът на малкия герой, награден лично от фюрера, се появява на кинопрегледите и вестникарските страници.

Чех получава своя железен кръст за храброст за подвига си, извършен няколко седмици по-рано. Фронтовата линия вече е близо до родното му село Голденау в Силезия. След като съзира няколко ранени германски войници, без колебание изтичва и взема бащината двуколка, с която спасява общо 12 човека. Години по късно в интервю той заявява: "Аз тогава вярвах в Хитлер, но спасих хората, воден от дълга си към своите другари, а не заради фюрера. Щях да направя същото и ако войниците бяха руснаци".



Обратът

Само година след прословутата снимка за Гела нещата се преобръщат драматично. Баща й е арестуван през 1937 г. и след изфабрикуван процес е екзекутиран. Разстрелян е и човекът до Гела и Сталин на снимката - Михей Ербанов, по това време първи секретар на Бурято-Монголската АССР. Майка й също е затворена за кратко, а през 1939 г. заедно с дъщеря си е заточена в град Туркестан. Там тя работи като детски лекар, но не задълго. По време на една нощна смяна я откриват с прерязано гърло. Заключението е ... "самоубийство". Останала без родители, Гела е изпратена в детски дом. Остава обаче открит въпросът какво да се прави с милионите плакати и скулптури. Невъзможно е дъщеря на "враг на народа" да бъде прегръщана от Вожда. И решението бързо е намерено в лицето на няколко години по-възрастната таджикска девойка Мамлакат Нахангова. Тя се прочува една година преди Гела с постиженията си в брането на памук и също има снимка със Сталин. Набързо всички скулптури "Сталин и Гела" се преименуват "Сталин и Мамлакат", даже се стига дотам Мамлакат да ходи в студиото на Георгий Лавров, където уж е позирала. И за да не стане провал, за всеки случай скулпторът набързо е осъден на 15 години и изпратен в лагер. Години по-късно Гела започва нов живот благодарение на свои роднини - вече със сменена фамилия. Едва петдесет години след трагичните събития тя се добира до документите за делото на баща си, както и бележка от началника на Туркестанското НКВД до Берия, отнасяща се за майка й: "Тук се намира заточената Маркизова, която пази подаръци от Сталин и пет снимки на дъщеря й с вожда. Какво да правим?". Саморъчната резолюция върху листа гласи "Да се отстрани!"

В Берлин само 10 дни след церемонията в двора на райхсканцеларията Хитлер се самоубива, а животът на Алфред Чех се преобръща наопаки. Докато той е бил в столицата, съветските войски вече са завзели родното му място и той не може да се завърне. Така по ирония се изпълва и желанието му, споделено пред фюрера - да отиде на фронта, вместо вкъщи. Изпратен е в анексираната от Чехословакия Судетска област. Само дни по-късно в градчето Брунтал за Алфред войната приключва - той е ранен тежко в гърдите. Все още не оздравял, той се озовава във военнопленнически лагер в Чехия, откъдето излиза едва през 1947 г. След дълги перипетии той се завръща у дома, но там го чакат нови беди. Голденау (вече Голухув) е част от Полша, много от съседите му са избягали в Германия, а на тяхно място са дошли полски преселници от окупираните от СССР територии на Източна Полша. Неговият баща е бил привлечен в опълчението Фолкщурм и е убит в последните дни на войната. Срещата с Хитлер вече го преследва навсякъде - новите власти го арестуват, а червеноармейците, открили снимката му в неговия дом, принуждават сестра му да я накъса и изяде.



Финалът

Въпреки обратите, и Гела, и Алфред успяват да се справят успешно с предизвикателствата на живота. Гела завършва история в Московския университет, където по ирония на съдбата учи заедно с дъщерята на Сталин - Светлана. Специализира в изтоковедството и има многобройни научни публикации. Като съпруга на културния аташе в Индия, тя отново се появява на официалните фотоси с видни политически лидери. Вторият й съпруг Марат Чешков също е специалист по Изтока и с него имат успешен 40-годишен брак. Историята със снимката е забравена чак до "перестройката" в края на 80-те години, когато пръв за нея се разравя един немски журналист. През 2004 г. белоруският кинодокументалист Анатолий Алай прави кратко телевизионно интервю с нея. Договарят се да направят голям филм за живота й, когато се върне от ваканцията в Турция. За жалост този замисъл не се осъществява - Гела е намерена мъртва на шезлонга си в Анталия.

Зрелите години на Алфред са изпълнени с перипетии. Работи като миньор в родния си край и непрекъснато подава молби за емиграция в Германия. Накрая в началото на 60-те му разрешават, но едва след като, по съвета на приятели, става член на полската комунистическа партия. Премества се в Хюкелховен, Рейнланд, където работи като строител. Създава многолюдно семейство - има 10 деца и 20 внуци. "Железният кръст", връчен му от Хитлер, го е захвърлил още при пленяването му в Судетите. Но снимката на малкото момче с ордена от онова време си стои в дневната му и в наши дни. През юни 2011 г. Алфред Чех умира на 79 години.

 Сталин награждава Гела с часовник.
 Ретушираният кадър
 Пропаганден плакат с кадъра от пионерския лагер в Артек
 Копие на прословутата скулптурна група
 Сталин и Мамлакат
 Гела (на преден план вдясно) и Джавахарлал Неру
 Алфред Чех в наши дни
 Адолф Хитлер разговаря с Алфред Чех в двора на райхсканцеларията.
 Най-популярното изображение на Ленин с дете всъщност е от игрален филм.
51
7401
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
13 Януари 2013 19:14
Тая статия кърти мивки.
13 Януари 2013 19:21
Иво Ников, както винаги висока класа.
Жалко е, че само вднъж в месеца чета нещо от тебе. Наистина са необходими много труд и усилия, за да се направят толкова задълбочени проучвания и паралели на човешките съдби и политическите системи. Още веднъж браво и да си жив и здрав.
13 Януари 2013 19:26
Хубаво е да се преразказват познати истории...Преразказ на изучаван текст... Съгласен с Динаин...
-----------------------------------------
Блогът на Генек
13 Януари 2013 21:48
. М-да... А снимка на вожда Борисов сред младежта на ГЕРБ няма ли да има...?
13 Януари 2013 22:02
Натисни тук
Още една снимка с диктаторИ...
13 Януари 2013 23:36
Един вид искаш да внушиш, че между Хитлер и Сталин няма разлика?
Има разлика. Сталин спаси СССР като унищожи троцкистките банди
и превратаджиите през 1937/38 и размаза фашистката сган, в това число и
фанатизираните членове на хитлерюгенд и фолтсщурма.
Недей да дрънкаш сълзливи горбачовщини.
14 Януари 2013 00:59
Ние имаме незабравим хендшейк на фор_умния Чичо с копчеведа на булгаристанската комдемокрация Сер Дмитрич и с нетърпение очакваме нашите да вземат властта за да може Чичо да смени втръсналата на всички Поптодорова.
14 Януари 2013 01:31
Диктаторите навсякъде са еднакви-сеят смърт !
14 Януари 2013 03:52
Иво Ников
Глътка свеж въздух след серията петринщини.
14 Януари 2013 07:31
"Един вид искаш да внушиш, че между Хитлер и Сталин няма разлика?"
Има много разлики и прилики. 1939г. Хитлер удари Полша от запад, Сталин удари Полша от изток - разлика. Хитлер удари Дания, Холандия и т.н. и ги завзе, Сталин удари Финландия, трите балтийски републики, части от Румъния и т.н. и ги завзе (без Финландия)- разлика. Хитлер и Сталин искаха да завладеят цяла Европа - не можаха, завладяха само части - прилика. Хитлер и Сталин искаха да завладеят целия свят завинаги - можаха да завладеят части само временно -прилика. И Хитлер, и Сталин се готвеха за завоевателна война един с друг, но първи удари Хитлер - разлика. Когато в СССР имаше концентрационни лагери (ГУЛАГ), Хитлер още не беше дошъл на власт - разлика. Знамето на Хитлер беше червено, знамето на Сталин беше червено - прилика. Партията на Хитлер беше работническа и социалистическа, партията на Сталин беше комунистическа - разлика ? или прилика?
14 Януари 2013 07:43
Войските на Хитлер се прославиха с нечувани зверщини на окупираните територии, войските на Сталин се прославиха с нечувани зверщини на окупираните територии - прилика. Преди Втората Световна Война руските танкисти се подготвяха в Русия, германските танкисти се подготвяха в Русия - прилика. Германия на Хитлер нямаше необходимите природни ресурси за водене на война (нефт, желязо, редки метали, жито и т.н.), СССР имаше всички ресурси за водене на война - разлика. Затова СССР съгласно двата договора - за ненападение (Молотов - Рибентроп) от август 1939г. и дружба от сепрември 1939 - помагаше на Германия за водене на бойните действия като й предоставяше нужните суровини, какво да правиш, братски партии - социалистически.
14 Януари 2013 07:49
Натисни тук
22.09.1939г. Съвместен фашистко - съветски парад на братските армии в Брест. Обмяна на документи за взаимно уважение между двете братски армии.
14 Януари 2013 07:58
проклятието на славата
подхранвано от зависта на подлеците
14 Януари 2013 09:09
Този пък автор какво го е пернала съчмата да пише този материал Разбира се Сталин идва в определен момент, когато след 1-та световна война след революцията и Гражданската война в Русия трябва да бъде възстановен реда от хаоса и това определя и действията му. Зад него стоеше огромна маса от народите там. Аз съм чувал от руснаци, които са били в лагери в СССР, които казваха: "Нас ни провериха и ни пуснаха".
След всяка революция настъпва диктатура. Така е било и при буржоазните революции - диктатурата на Кромуел в Англия, на Наполеон, на Наполеон 3-ти във Франция и т.н. Капитализмът на Запад е дошъл след много кръв, революции и войни.
Що се отнася до Георги Димитров, неговата философия е била "народната демокрация", което е означавало да има няколко партии, които не са били свързани с хитлеризма у нас, които да се състезават. Но Студената война и смъртта му попречват да се осъществи това. Той беше за кратко министър-председател и съвсем не може да се говори за диктатор.
Тук авторът повтаря мантрите на наш Зелю, дето не може да различи, какво е ляво и какво дясно.
Баба ви Яга, както винаги е яхнала метлата откъм дръжката. Той или не знае историята или не иска да си я спомни. Преди пакта Робентроп-Молотов имаше Мюнхенски договор, който развърза ръцете на Хитлер да навлезе в Чехословакия. Сталин беше принуден да подпише пакта, защото оставаше сам срещу Хитлер, Западът беше отказал да сътрудничи с него срещу Хитлер. Едва когато Англия се видя нападната и в огромна опасност Чърчил се сети за СССР. От друга страна той си възвърна земите, които бяха заграбени от Русия по време на настъплението на германците през 1-та световна война и по време на Полската агресия - Западна Украйна и Белорусия, балтийските държави.
14 Януари 2013 09:17
Що се отнася до Георги Димитров, неговата философия е била "народната демокрация",

И колко хиляди българи са избите без съд и присъда или с присъда на т.н. народен съд в името на философията на Тарабата?
14 Януари 2013 09:20
Хайде сега да плачиме за съдбата ба този Алфред Чех дето искал да стане хитлерист, ама не му се е осъществила мечтата. То в уж демократичните Франция и Италия що колаборационисти на Хитлер и Мусолини очеткаха. Той и Нюрнберския трибунал ще изкарат, че не е законен. След войната в цяла Европа от Франция до Полша и Югославия и у нас е господствал духа на отмъщението заради огромните жертви. Това е историята, а горния автор р54ешил да я напудри с демокрация.
14 Януари 2013 09:27
И колко хиляди българи са избите без съд и присъда или с присъда на т.н. народен съд в името на философията на Тарабата?
Аз писах, малко по-горе, че не само българи, но и французи и италианци и мн. други, които са били колаборационисти на Хитлер са били избити. Сега светна ли ти какво е ставало в Европа. У нас избиванията са следствие на избиванията преди 1944г., които започват с Владайското въстание, превратът 1923г., Юнското въстание на земеделците, Септемврийското въстание, масовите избивания през 1925г. и избиванията по време на Съпротивата 1940-44г., горенето на къще, и т.н. както избиванията между леви и десни от ВМРО. Запознай се с Горно Джиумайските събития, където Ванче Михайлов е избил 200 ( а според македонски източници много повече ) души от този край.
14 Януари 2013 09:47
...Сталин беше принуден да подпише пакта, защото оставаше сам срещу Хитлер...

Тука няма нито истина, нито логика. Полша е била стената, между Германия и СССР. Целостта и независимостта на Полша е била гарантирана от Запада. Ако Сталин е искал в Европа да има мир, никога нямаше да разбие тази преграда. Само, че неговата цел е била точно обратната. Война и съветска инвазия в Европа. Съветската военна машина изобщо не е била подготвена за отбранителна война, а за настъпателна. Точно поради тази причина, германците я попиляват за три месеца.
14 Януари 2013 09:51
Изводът е един - стой по-далеч от вождовете и пази децата си!
14 Януари 2013 09:58
Той и Нюрнберския трибунал ще изкарат, че не е законен.
Да де, но на този процес са съдени най-големите военопрестъпници и там са издадени 12 (дванадесет) смъртни присъди (Натисни тук), докато т.нар. Народен съд издава 2730 смъртни присъди, повечето от които изпълнени, вкл. и предварително (Натисни тук), а още хиляди са избити без съд и присъда.
Ще ви се да сравнявате ябъли с круши, но не върви.
14 Януари 2013 11:41
пропагандни символи

Написано е в статията, снимките с дечица в ръцете и скутовете на идиоти, кръволоци и социопати са само пропаганда.
14 Януари 2013 12:03
Маркс++ е ясен. А ние скоро няма да разберем колко точно са били жертвите у нас от двете страни. На някои не им отърва. За премазаната народна енергия понастоящем, да не говорим. Ще ми се крият зад Вапцаров, Смирненски, Гео Милев. Вредни мизерабли и чужди слуги са комунистите.
14 Януари 2013 13:01
А за култовата реплика на Сталин след снимката нито думичка. Всъщност, след като фотографите са си свършили работа, Сталин на грузински е пошепнал :" Махнете тая пикла!"
14 Януари 2013 13:13
това не променя идеята - нали трябва да се блъска пропаганда на масите
14 Януари 2013 13:52
Много добра статия,която логично е подразнила разни мухлясали марскове,гевреци и прочее сволоч.....
14 Януари 2013 14:13
Да де, но на този процес са съдени най-големите военопрестъпници и там са издадени 12 (дванадесет) смъртни присъди
Освен основния Нюрбергски процес е имало и доста други. САЩ, обаче са ги спрели, защото им е трябвало приятелство със(западно) германския народ. А инак без процеси, за отмъщение доста народ е очеткан, както във Франция, така и в Италия (барабар с Мусолини и любовницата му).
14 Януари 2013 14:15
Англия се видя нападната и в огромна опасност Чърчил се сети за СССР.
И все пак случайно ли е, когато Англия беше победена и оставаше без много усилия да бъде довършена от Хитлер, той взе че нападна СССР?
Бабо, и Хитлер и Сталин са бомбили наред в името на обединена Европа, сега УСА бомби за обединен глобален свят. Прилика?
И щеше ли да ни е по зле, ако Хитлер и Сталин си бяха разделили Полша със стабилна граница ? Реално погледнато България е загубила най много от този вероломен акт срещу СССР.
14 Януари 2013 14:16
Маркс++ е ясен.
На теб нищо не ти е ясно. Смирнески е починал от туберкулоза. А нито Гео Милев, нито Румянцев, нито Хербс са били комунисти и още хиляди избити преди 1944г.
14 Януари 2013 14:23
когато Англия беше победена и оставаше без много усилия да бъде довършена от Хитлер, той взе че нападна СССР?
14 Януари 2013 14:23
Тука няма нито истина, нито логика. Полша е била стената, между Германия и СССР. Целостта и независимостта на Полша е била гарантирана от Запада.
Абе шурчо, много щуротии ти се въртят в куфалницата. Много точно си си избрал ника. След като Полша напада СССР по време на гражданската война там, СССР и Полша са врагове. Нещо повече Полша навлиза в Чехословакия заедно с Хитлер. Тук се писа, че през 1936г. Полша е искала от Хитлер да нападнат СССР заедно, за да завземе цяла Украйна до Черно море - полската мечта. Смяташ ли, че Сталин не е бил информиран за това. СССР се е опитвал с много сържави да подпише пакт за ненападение, даже на България е предлагал Северна Добруджа, ако се съгласи, но Борис не се съгласил, за да ни вкара в коалиция с Германия с всички последствия след това. Хайде сопрете се с фантазиите си.
14 Януари 2013 14:23
Точно това е загадката.
14 Януари 2013 14:27
и Хитлер и Сталин са бомбили наред в името на обединена Европа,
Сталин не е бомбил, с изключерние на една бомбардировк над Берлин. На него са му били нужни самолетите в бойните действия в страната. За никаква обединена Европа не се е домогвал Сталин. Неговата доктрина е била победата на социализма в една страна.
14 Януари 2013 14:28
Точно това е загадката
Загадката е какво има в главата ти.
14 Януари 2013 14:28
през 1936г. Полша е искала от Хитлер да нападнат СССР заедно, за да завземе цяла Украйна до Черно море - полската мечта.

И ако това е вярно, а не е поредната "много истинска история преди ВСВ", защо според теб Хитлер не е приел предложението на Полша?
14 Януари 2013 14:30
За никаква обединена Европа не се е домогвал Сталин. Неговата доктрина е била победата на социализма в една страна.

напротив, всички исторически данни и факти показват, че Сталин се е готвел за настъпателни бойни действия. Хитлер също е бил наясно, не е имал избор и го е нападнал пръв.
Иначе как да си обясним унищожаването на дълбоко ешелонираните отбранителни линии на СССР по западната граница.
А това едно време не се посочваше, само за вероломното нападение се говореше. То си е вероломно, но преди това има едни интересни неща, които са се случвали.
14 Януари 2013 14:40
Полша е искала от Хитлер да нападнат СССР заедно, за да завземе цяла Украйна до Черно море

Аха, виж ти каква била работата. Само, че миролюбиват чичо Джо, решил да бастиса Полша и да си направи обща граница с Германия. А пък след това от 1939 до 1941г., вместо да си прави защитни линии по новата граница, (за всеки случай) той произвежда, бързи и леки танкове за екскурзия в Европа. Пък сетне Вермахта, като ги нагазва руснаците, не може да ги стигне чак до Москва, щото мустакатия мъдрец, хич не вярвал, че такова нещо ще се случи и ще бъде изпреварен.
14 Януари 2013 14:59
всъщност крайната цел на Сталин е била не обединена Европа, а социалистическа Европа. Което е почти като обединена, но под неговия ботуш.
14 Януари 2013 16:19
А инак без процеси, за отмъщение доста народ е очеткан, както във Франция, така и в Италия (барабар с Мусолини и любовницата му).
Това ли вече ви служи за оправдание?
14 Януари 2013 16:20
Брайтли, горе долу това се канех да напиша, варна ме. Соца тоже обединява, даже се и съединяват от вси страни.
14 Януари 2013 16:23
И ако това е вярно, а не е поредната "много истинска история преди ВСВ", защо според теб Хитлер не е приел предложението на Полша?

Защото през 1936г., когато Полша отправя предложението си (според Б.Лидъл-Харт) СССР е щял да размята обединените сили на Германия и Полша, като свиня блажен вестник. Основа на германските танкови сили по това време са Pz-І и Pz-ІІ в крупното количество от около 300 бр., бронираните коли отделно. Артилерията е съставена от екземпляри оцелели след погрома през ПСВ, гръбнак на изтребителната авиация не е Ме-109, а биплана Не-51, щуката е още по изпитателните полигони и т.н. Да не говорим, че Гудериан току-що си е взел китапа за завършени курсове по теория на дълбоката операция в СССР.
От друга страна, по същото време поляците се хвалят на англичаните с възможността си за "кавалерийска атака към Берлин".
Та затова общо-взето, хер Хитлер не е приел предложението на Полша. Това по никакъв начин не отменя факта, че тов. Сталин му е кроил кюляфа и ако ефрейтора се беше помотал още малко, грузинеца щеше да му отпори гьона още през 1941 г.
14 Януари 2013 18:06
А инак без процеси, за отмъщение доста народ е очеткан, както във Франция, така и в Италия (барабар с Мусолини и любовницата му).
Това ли вече ви служи за оправдание?

Абе за какво оправдание говориш бе. Аз ти казвам какво е станало и защо е станало. Какво оправдание в историята. Хитлеристите, заедно със вътрешните колаборационисти на Петен и Мусолини за избивали, след това пък другите са си отмъщавали. Това е, лошо хубаво това е било. Какиво имам да оправфдавам. Само казвам фактите. А вие искате историята да е такава, каквато ви се иска да е била. Онези избивали, а тези най-демоктратичноо им прощавали. Те христиените дето Христос им казал, като ти ударят едната буза подложи другата, че и те що кръв проляха през вековете да си отмъщават, че сегашните няма да ги последват.
14 Януари 2013 18:11
напротив, всички исторически данни и факти показват, че Сталин се е готвел за настъпателни бойни действия. Хитлер също е бил наясно, не е имал избор и го е нападнал пръв.
Хе, хе, хе, откъде ги избаца тези исторически данни бе... От Суворов. Няма никакви такива исторически данни, те са само от булевардната историческа литература, дето се е загнездила в празните ви глави. Всички около Сталин казват, че той се 3е страхувал много и е гледал да избегне една война с Германия или поне да я отдалечи. Вместо да четеш глуповетините на Суворов, чети Жуков.
14 Януари 2013 20:12
И защо Жуков, бе?
15 Януари 2013 08:40
Да бе, да. Хитлер превантивно нападнал, защото е знаел че Сталин е щял до го нападне. Дъвка за малолетни.
То и САЩ нападнаха Йрак, тъй като Ирак се е готвел да ги нападне с ОМП. Нал тъй ?
Сиреч нападаш която си страна пожелаеш и казваш, че те са искали да те нападнат, а ти си чист като сълза.
Кртмвк.
15 Януари 2013 11:03
Mrx++
Ама Суворов е по интересен бе Всичко звучи като роман А за тези които се интересуват сериозно, трябва хубаво да прочетат историта на Полша периода 20 -39 г и лесно ще разберат защо поляците са го отнесли и от Запад и от Изсток едновременно И тъй като сега от време навреме правят същите забежки /напоследък по-малко /може да има пак съместен парад някъде из Полша не военен а икономически
15 Януари 2013 13:52
Няма никакви такива исторически данни, те са само от булевардната историческа литература, дето се е загнездила в празните ви глави

очевидно в твоята пълна с нищо глава пък се е загнездила единствено червена пропаганда.
Попитах защо Сталин бързо и припряно унищожава дълбоко ешелонирана отбранителна линия по цялата си западна граница. Това е от нячалото на 1941 г до към април същата година? Това не са исторически данни, това са факти. ти имаш ли представа какво означава организиране на дълбоко ешелонирана отбранителна система, започваща от границата с Полша и продължаваща навътре в СССР в протежение на стотици километри? Единственият отговор от военна гледна точка е, защото се е готвил за настъпление, при което тези дълбоко ешелонирани линии са щели да му пречат - за изнасяне на инколонираните сили и за по-бързо придвижване (ако случайно това е убягнало от пълната ти глава). И като ги премахва, а Хитлер го напада - затова немците толкова бързо успяват да навлязат дълбоко в територията на СССР. Ако Сталин не беше унищожил тези линии, знаеш ли кога и докъде щяха да стигнат немците? Има няма - 50-на километра и после бой до Берлин. Само че Сталин не е предвидил, че Хитлер може да го изпревари. Вероятно се е предоверявал на подписания с Рибентроп пакт, вероятно е бил подведен от неправилни анализи на обстановката, това в случая няма значение, защото не е успял да удари Хитлер пръв.
Но това удобно се прескача като факт от поддръжниците на "плашливия" Сталин и посочващи разни тъпи писания на ренегати шпиончета.
За разлика от теб не съм чел този въздухар, иначе съм слушал много разпалени спорове около тезите му. Обобщено може да се каже следното:
Този пише по този начин, за да си плати за безоблачния престой под чуждо име и самоличност някъде на Запад.
Което пък няма нищо общо с фактите, че Сталин си съсипва една добре организирана отбрана в името на неговите цели. А да го е било страх - това сигурно пак са исторически данни или сам си го чувал да си признава? Но пък жаждата му за социализъм в цяла Европа е била доста силна.
И още един въпрос - при нападението на Хитлер СССР разполага с хора и средства, дву и трикратно превъзхождащи силите на Германия. Като качество и възможности на авиацията нещата са съпоставими, като способности на сухопътната бронирана техника - също. Като подготовка на личния състав - има забележки. И защо тогава немците стигат Москва за 4 месеца? Ами защото никой в СССР и в Червената армия не се е подготвял още от 1940 г. за отбранителни бойни действия. Случайно да правиш разлика между двата вида бойни действия - отбранителни и настъпателни? Отработвани са само варианти на настъпление. Което се припокрива със затрупаните и унищожени отбранителни съоръжения по западната граница на СССР.
ПП: чел съм Жуков, и винаги съм мислил, че с ресурсите, с които е разполагал, треторазреден капитан от строителни войски би станал "Жуков". Замислял ли си се върху това? Как и защо СССР побеждава във войната, с цената на какво и на какво - не? Как се запушва пробив в отбраната на Москва по отделно направление с ... една дивизия, от която всички загиват за не повече от няколко дни? Знаеш ли какво е да изпратиш на сигурна гибел 15-18 000 души така? Кой е разполагал с този лукс по това време - само СССР.
ПП: Сталин по сходен начин води и войната срещу Финландия - никаква оценка на обстановката, само пушечно месо и безброй избити войници.
15 Януари 2013 14:31
Хубаво де, съветското военно разузнаване толкова ли не е видяло, че срещу западната им граница се струпва милионна армия и техника, очевидно не заради купон. Как може няколко месеца по-късно разузнаването да разгадае намерението на японците да се насочат към Тихия океан и да атакуват американците на Хаваите, което от своя страна дава възможност на свежите сибирски дивизии да се насочат в защита на Москва, а пък не е предусетено намерението на германците да нахлуят в СССР.
15 Януари 2013 14:46
Rakita
15 Яну 2013 14:31

не съм запознат с всички факти, че да мога да коментирам какво е свършило и какво не ГРУ. Пък и в много от случаите, независимо от докладите на НКВД и ГРУ, Сталин е вземал решения, основаващи се на на посочените в такива доклади факти и анализи.
Много е вероятно и в този случай да е било така. Факт е обаче това: Натисни тук което надявам се дава отговор на въпроса ти, както и потвърждава моето мнение.
Ако не ти се чете целият материал, ето извадката:
В навечерието на германското нашествие в Съветския съюз на 22 юни 1941 г. ГРУ успява да предупреди съветските лидери за замисляното нападение, но Сталин пренебрегва информацията.

В потвърждение на това са и фактите около действията на други съветски разузнавачи, също предупредили достатъчно навреме за подготвяното нападение, а някои от тях дали дори и часа и датата на нападението (например Рихард Зорге). Въпреки заливащата го от всякъде информация, която в голяма степен се потвърждава и покрива, Сталин си е бил в своята параноя - за чужда дезинформационна кампания, за двойни агенти и какво ли не още.
15 Януари 2013 17:11
Разбира се Сталин идва в определен момент, когато след 1-та световна война след революцията и Гражданската война в Русия трябва да бъде възстановен реда от хаоса и това определя и действията му. Зад него стоеше огромна маса от народите там. Аз съм чувал от руснаци, които са били в лагери в СССР, които казваха: "Нас ни провериха и ни пуснаха".


Мъко, робска, мъкоооооооооооооо !
15 Януари 2013 18:07
Mrx++
„За никаква обединена Европа не се е домогвал Сталин. Неговата доктрина е била победата на социализма в една страна.”
С някои неща от казаното от теб съм съгласен,и с първата част от казаното по-горе също.Но не и с втората. Освен ако под „победата на социализма в една страна”,като „страна” обозначаваш цяла Европа. Доктрината е била завладяване на цяла Европа.На това е подчинена и подготовката на огромната и вече отлично въоръжена армия,а не пробутваното по-късно как армията била още в процес на превъоръжаване в момента на нападението на Германия – това било довело до бързия успех на германците та чак до Москва.Просто военното ръководство не е очаквало,че Хитлер ще се усети,че съветската армия е разгърната и съсредоточена за стратегическо настъпление,а не за стратегическа отбрана.Стратегическа отбрана и то с огромния мобилизационен ресурс на Съв.съюз не може да се преодолее за няколко месеца!! Това Германия не е могла да осъществи със силите, които е съсредоточила за нападение. Разликата е огромна и това е заплатено с живота на милиони – и военни и цивилни.Но с ограничения ум на сатрап,Сталин сигурно си е мислел само за това,че населението на Съв.съюз е по-голямо от това на Германия и ще може да се оправи.Практиката е показала другото.Иначе всичко за тайно подготвяното нападение е било базирано на перфектно разработената и с недостигната прецизност от Владимир Триандафилов „Стратегическа настъпателна операция”. Ефективността на тази операция се доказва по-късно,но безсмислено дадените жертви в началото на войната са тъжен,срамен и престъпен факт за управляващите Съв.съюз.Крайната победа с огромните,заради глупост,жертви е по-зле дори от Пировата, където загубите са значително по-малки. Повлиян от удобната пропаганда си приел за любимец Жуков,но той е любимец и на Сталин.За да може Жуков да влезе пръв в Берлин, загиват повече от 300000 руснаци - заради чистата глупост и суета на Сталин.Това не е информация от Суворов,а потвърждаван от военните историци факт.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД