:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,908,297
Активни 140
Страници 34,165
За един ден 1,302,066
Казуси

Как датчани станаха религиозно малцинство в родния си град

Проблемът за адаптацията става все по-остър в толерантна Европа
Кокедал е провинциален град в Северна Зеландия. От тук до Копенхаген е една ръка разстояние - 20 км, което на практика го превръща в предградие на датската столица. Тук няма особени забележителности, ако не се брои белоснежният замък на кралица София-Магдалена, строен през XVIII век. Извън това Кокедал е обикновено датско градче с население 9500 души - има и работнически квартал, има и такъв със скъпи вили, макар че на пръв поглед човек не ги различава - в Дания не е прието да се парадира с богатство. По-особено в града стои жилищният комплекс "Егедалсвенге", построен като комплекс със социални жилища в периода 1971-1973 г. Архитектурният му стил е типичен за Скандинавия през 70-те г. - бели панелни 4-етажни блокчета с плоски покриви и бетонни балкони, но всичко е чисто и спретнато, потънало в зеленина."Социално жилище" е евфемизъм за понятието "къща за бедните"В Кокедал тази социална категория е заета от имигрантите, а такъв тук е всеки четвърти жител. Първите преселници се появяват в Кокедал в края на 60-те години, когато в страната започва да навлиза евтина работна ръка от Турция, Пакистан и Северна Африка. Вторият значителен поток от чужденци е през 80-те и 90-те г. - в малкото датско градче тогава намират подслон бежанци от Сомалия, палестинските територии, Афганистан, Иран, Косово.

През изминалите години "Егедалсвенге" изминава пътя до типичното гето - днес комплексът от 668 жилища се отличава с най-висока населеност при минимална квадратура жилищна площ на човек.

Когато чуе думата "гето", читателят сигурно си представя Харлем или предградията на Багдад, но го очаква изненада - средногодишният доход на семейство в "Егедалсвенге" е 320 536 датски крони (около 55 хиляди долара). Което принципно съвсем не е зле за квартал, в който 62% от жителите не са заети на трудовия пазар. Тук трябва да добивам и това, че пренаселеността също е по датски стандарти - средната площ на жилищата в "Егедалсвенге" е 86 кв. м.

Историята на заселването на Кокедал е типична за Дания като цяло - през последните десетилетия в страната, чийто флаг е украсен с християнски символ, убежище все по-често намират носители на друга култура - исляма. С всички произтичащи от това последствия - градът започва редовно да фигурира в полицейските сводки във връзка с улични безредици, предизвиквани от имигрантската младеж. А в документален филм, показан от тв Канал 5, датски полицаи разясняват правилата за поведение в "Егедалсвенге", където обикновено пазителите на закона са посрещани от град от камъни. "Безусловно осъзнавам, че не трябва да излизам от колата и не бива да преследвам престъпници в такива райони. Вкъщи ме чака семейство и искам след работа да се прибера при близките си", споделя един от членовете на полицейски патрул.

Демографското изкривяване в съчетание с чуждата културна среда води до това, че кореняците датчани тихомълком започнаха да напускат "Егедалсвенге", освобождавайки място за нови обитатели с недатски имена. Днес в комплекса, в който живеят 1377 души, само 522-ма са етнически датчани. Останалите 855 души, или63%, са имигранти мюсюлмани и потомците им,вече четвърто поколение.

На оръжието, което виси на стената в първо действие и задължително трябва да гръмне до края на пиесата, в "Егедалсвенге" му дойде времето. Ролята на оръжието обаче изигра един съвършено мирен предмет - коледната елха, която в комплекса, както и в цяла Дания, по традиция се украсява през декември. И тази година на събрание обитателите на комплекса обсъждаха въпроса да се отделят 5000 датски крони (около 850 долара) за купуване на празничното дърво, играчки и електрически гирлянди за елхата. Когато се стигна до гласуването, стана ясно, че 5-има членове на управителния съвет, които представляват мюсюлманското мнозинство, гласуват "против". И шокираната председателка на управителното тяло на комплекса Карин Лигорд Хансен е принудена да констатира, че жителите на "Егедалсвенге" ще празнуват Рождество без елха.

Иронията е в това, че решението за отказа е прието три дни след като в същия този "Егедалсвенге" приключват празнуването на мюсюлманския празник Ураз байрям, ознаменуващ края на Рамадана. За организирането на празненствата управителният съвет гласува единодушно да се отделят 60 000 датски крони, с които се вземат под наем атракциони и детски забавления. В празника се включили и араби, и сомалийци, и турци, и датските съседи от квартала.

Отказът от празнуването на християнското Рождество, меко казано, разочарова немюсюлманските жители на района, които обясняват това решение с липсата на толерантност и откритост от страна на мюсюлманската общност."Не е правилно, но какво да се прави - това е демокрацията.Трябва да се подчиним", въздишат датски пенсионери.

Историята с отменянето на Рождество намери отклик в цялата страна, предизвика бурна обществена дискусия за датските културни ценности и заплахата от ислямизация на Дания. Но датчаните не биха били датчани, ако не разрешат проблема по демократичен начин и най-вече като не оставят "Егедалсвенге" без елха. Във "Фейсбук" бе организирана всенародна кампания за набиране на средства за купуване на коледно дърво, а пари за провеждане на тържествата обещаха и датски предложил да плати с лични средства организацията на тържествата за Коледа и за Ураз байрям.

И точно тогава се случи онова, което шокира дори най-жилавите привърженици на демократичните принципи - мюсюлманското мнозинство в съвета на комплекса отказа да приеме дара и безплатната елха. "Преди всичко смятам, че сме длъжни да отстояваме своето решение, доколкото не става дума за пари, а за принципи. Струва ми се смешно, че като мюсюлманин съм длъжен да организирам провеждането на християнски празник. Никога не съм празнувал Рождество и не искам да го отбелязвам и сега", заяви пред журналисти един от петимата мюсюлмани в управителния орган Исмаил Местази.

Това изявление имаше ефекта на бомба, то не остави равнодушен никого в Дания, да не говорим за десните партии. Включилите се в дебата защитници на датските традиции от националистическата Датска народна партия заявиха, че в исканията си мюсюлманите са отишли твърде далеч. Представителят на датските консерватори Том Бенке бе категоричен: "Хората трябва да имат право да отбелязват своите празници, но и вие сте длъжни да уважавате тържествата на страната, в която сте дошли. Не бива да се опитвате да превърнете Дания в мюсюлманска страна единствено защото вие изповядвате тази религия. Това никога няма да се случи. Напротив, нужно ни е взаимно уважение. А това е пример на отсъствие на уважение към датските традиции и култура".

В същото време ситуацията в "Егедалсвенге" прие драматичен обрат - група обитатели започнаха подписка за гласуване на вот на недоверие на управителния орган. Когато екип на тв канал TV2 се опита да заснеме репортаж по темата, банда млади имигранти разби стъклата на микробуса на телевизията и журналистите бяха принудени да си тръгнат. Скоро обект на нападение стана и председателката Карин Лигорд Хансен - неизвестни изпочупиха всички прозорци в жилището й. Полицията се зае с разследването, избягвайки всякакви коментари.

Ситуацията в малкото градче е далеч от разрешение и това няма нищо общо с факта дали има и ще има занапред елха в квартала или не.КАК В ЕВРОПА СЕ ОТНАСЯТ КЪМ ИМИГРАНТИТЕ

80% от запитаните европейци считат, че за последните 5 г. броят на имигрантите в страната им се е увеличил.

53% смятат влиянието на имигрантите в страната за изцяло негативно. Причините - прекалено много имигранти (56% от анкетираните), за местното население става по-трудно да си намери работа (45%), за коренните жители става по-сложно да ползват здравеопазването, обществения транспорт и да получат образование (56%).

46% от европейците мислят, че имиграцията влияе негативно на икономиката на страната им. Освен това колкото по-ниско е нивото на имиграцията в страната, толкова повече от запитаните смятат, че страната им е станала "по-интересна за преживяване". Изключение правят шведите, които независимо от големия брой имигранти им се радват. Най-отрицателно е отношението към имигрантите в южноевропейските страни.

41% считат, че предпочитание трябва да се дава на имигранти с висше образование и нужните за страната професии.

Мнението, че имиграцията застрашава пазара на труда, не е свързано с лична загуба на работното място във Великобритания и Белгия, а в Испания, Италия и Унгария е свързано с лична загуба на работа сред анкетираните.Източник: Ipsos Global @dvisor 2011 Public Attitudes to immigration (Ipsos е една от най-големите изследователски организации във Великобритания)28
15597
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
13 Януари 2013 18:53
Това е демокрацията???
Това е религиозната инвазия на диваците от пустините...
Помните ли приказката за човека, стоплил змията върху гърдите си...
------------------------------
Блогът на Генек
13 Януари 2013 19:09
Някак, започвам да си мисля, че този който преди 20-на години е взел решението за преименуване на турците и циганите е бил прозорлив, ама много прозорлив човек. Не е предвидил само, че идеята му ще се стопира.
13 Януари 2013 19:12
Да, точно това е демокрацията. Не само когато си мнозинство, а когато си и малцинство.
13 Януари 2013 19:19
на някои крайни либерали късно ще им дойде акъла в главата. цяла Европа я чака този сблъсък.
13 Януари 2013 19:30
че то демокрация няма, а в същото време носи негативи...как се изроди светът
13 Януари 2013 19:34
Га ги приемали - пеяли дитирамби на толерантността и либералността, га се установили - плакали!
13 Януари 2013 19:56
И ние сме на дереджето на Дания! Датчаните могат да ги изгонят, ние не можем....
13 Януари 2013 20:02
Така и европейските социалисти допуснаха троянския кон да се командват от съвецки куманез.
После, ясно. - Р.Овч и Р.Петк европейски демократи.
13 Януари 2013 20:15
Хинин, точно.
Ако се замени "датчани" с "българи" и "емигранти" с "цигани", то голяма част от статията все едно е писана в някое малко населено място в България.
13 Януари 2013 20:50
Т.е там ще празнуват Банго Васил вместо НГ ли?
13 Януари 2013 21:00
Първите преселници се появяват в Кокедал в края на 60-те години, когато в страната започва да навлиза евтина работна ръка от Турция, Пакистан и Северна Африка.

Каквото посееш, това ще поникне. Датските пенсионери нема що да се правят на улави. Щом са отглеждали 4 поколения евтина мохамеданска работна ръка, Коледата за тях ще е невъзможна. Така ще и за сите европейци, дето досега си правеха стандарта с колониални ресурси.
13 Януари 2013 22:56
Да, точно това е демокрацията. Не само когато си мнозинство, а когато си и малцинство.


И когато си набутан в концлагер като ивицата Газа също ли ?
13 Януари 2013 23:14
Може ли въпроса да се реши или вече е късно ?
Кое ще жертват - либерализма или християнството ?
И не е ли вече време да се започне и у нас ?
14 Януари 2013 01:19
Не само, че не могат да ги изгонят, но и по-лошо ще става Християнският свят продължава да спи дълбок, вековен сън. И никаква поука от историята, къса памет .... Всъщност се съмнявам, че из Европа изобщо учат история.
14 Януари 2013 03:13
"Може ли въпроса да се реши или вече е късно ?"
По принцип въпросът може да се разреши за 1-2 години. Но са нужни твърдо не-демократични мерки.
А реално погледнато, за вас вече е късно. Като говоря "за вас" имам впредвид европейците. Съществуването на ЕС с неговите "хуманни" виждания ви слага пранги на ръцете и краката.
Ако го нямаше ЕС, всяка страна можеше да се справи както си иска. И не е необходимо да се говори само за физическото унищожение на въпросните, както беше започнал Хитлер. Вижте как Тодор Живков държеше циганите в някакви допустими норми: задължителен труд (трудови войски), много бой, който не слуша - в концлагер (където пак има робски труд).
Всяка паразитна формация напуска сама, или умира, ако условията за нейното възпроизводство станат неблагоприятни.
14 Януари 2013 03:25
Мога да ви дам пример от всекидневието.
Във вашата къща се появяват хлебарки. Вие мислите че можете да ги убиете? НО, в ЕС има закони, които повеляват: "Хлебарките не трябва да се убиват, те трябва да се пре-възпитават". И има ред закони и параграфи за това, има и съответните органи, които бдят много зорко да не се нарушават правата на хлебарките.
И вие започвате да превъзпитавате хлебарките. И за да не нарушите техните права, трябва да ги храните обилно. Вие виждате че този метод не дава никакъв резултат, виждате че е глупост, хлебарките стават милиони, НО има Брйуксел, ЕС и т.н. И ви казват, че нищо не може да се направи,че вината е у вас, понеже не сте достатъчно кадърни да превъзпитате хлебарките. Така че отгоре на всичко ви тръсват една глоба, поради вашата некадърност в превъзпитаването.
Това е ЕС.
Аз вече 15 години живея в Мексико, имам много колаборации, ходил съм поне в 100 града - и малки и големи. Не съм видял нито една джамия. Евреи, протестанти, секти и т.н. - да, има. НО джамия - няма.
14 Януари 2013 03:37
Натисни тук
Оказа се че имало мйусулмани в Мексико, имало и джамии. Но вижте какви....
14 Януари 2013 03:54

Ето къде е златното клйуче:

“México no tolera a musulmanes” (Мексико не понася мйусулманите)
Натисни тук

Muhammad Ruiz Al Meksiki, director del Centro Salafi, afirma que son muy vigilados, se les despide y se les niega el trabajo"
(Директорът на някакъв салафитски център в Мексико твърди, че мйусулманите са под постоянно наблйудение, уволняват ги и не ги приемат на работа само понеже са мйусулмани)
От този сайт се вижда,че в Мексико има осем (!!!) джамии. На една страна от 110,000,000 население!
14 Януари 2013 03:57
Натисни тук
Made in ЕС
14 Януари 2013 04:24
Изниква един екзистенциален въпрос :
Трябва ли , аджеба , да се прилагат принципите на демокрацията към индивиди които не ги признават ?

Ейговна оня дет никога не бил празнувал Коледа и нямал намерение да разрешава празнуването И в неговото градче.
А ония местните били длъжни да празнуват байряма му гаче ли са го празнували от времето на викингите .
Между другото , викингите са се ползвали с уважение сред средиземноморските сарацини.
За разлика от днешните им мекюшави потомци.
14 Януари 2013 09:30
Толерастията и либерастията ще погубят Европа - това е сигурно !
14 Януари 2013 10:05
С ислямските атакаджии трябва да се действа поне толкова твърдо, колкото и с нашенските.
14 Януари 2013 10:37
С ислямските атакаджии трябва да се действа поне толкова твърдо, колкото и с нашенските.

С меки китки няма как да действаш твърдо орацле. И следващия път като няма какво да кажеш, не се обаждай. щурчо е прав, сега датчаните берат отровните плодове на неоколониалната политика, която Европа водеше през последния най-малко век.
14 Януари 2013 10:49
По цял свят циганите са неразбрани,мразени и кълнати.Сигурно са лоши по характер,възпитание,крадливи,мързеливи...Друго нещо са РОМИТЕ - ученолюбиви,чисти,честни,работливи.....
14 Януари 2013 11:04
Дания в мюсюлманска страна единствено защото вие изповядвате тази религия. Това никога няма да се случи. Напротив, нужно ни е взаимно уважение. А това е пример на отсъствие на уважение към датските традиции и култура".
Да говориш на мюсюлманин за взаимно уважение и толерантност в една мултирелигиозна общност, е все едно да говориш на индианец за пишеща машина - той нито разбира, нито приема това явление. В народопсихологията на последователите на Мохамед дълбоко е залегнало разбирането, че проявата на благосклонност и толерантност към друговерец е проява на слабост и малодушие. Те не разбират и дори се надсмиват над прословутата европейска толерантност и ако и да се възползват от нея (дори да изискват тя да бъде проявена, когато смятат, че правата им са нарушени), никак не желаят да отвърнат със същото, когато от тях се изисква реципрочно поведение. Западноевропейците тепърва има да патят от това, че доброволно пуснаха вълка в кошарата. Въпреки всичко, на запад все още се чуват гласове, че източноеворпейците са по-голяма заплаха за социалната стабилност на съответните общества, отколкото азиатците и африканците.
14 Януари 2013 11:44
"Не е правилно, но какво да се прави - това е демокрацията. Трябва да се подчиним", въздишат датски пенсионери.

По този път - с такава "демокрация", Европа много зле ще свърши ! Като Косово.
14 Януари 2013 16:55
Харманли да си води бележки.
14 Януари 2013 17:58
сега датчаните берат отровните плодове на неоколониалната политика, която Европа водеше през последния най-малко век.

Или, както са казвали нашите прадеди: Кеф голям, Византия падна под турско!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД