:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 637
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България в ЕС е като стар москвич по нов аутобан

След 6 години в еврочленство страната ни остава по-близо до Албания, отколкото до Австрия. В същото време Чехия надбяга Италия и Испания
Таблица 1
Новините от последните дни сякаш са произведени в цеха на БСП за компромати. Те описват нерадостна картина - капанът на бедността щрака за все повече хора, армията на безработните не спира да расте и България не успява да смали дори с милиметър разстоянието, което я дели от заможните европейски страни.

Но това не са злобни внушения на местната опозиция, а обективни факти - изстрадани от българите и установени от най-различни европейски и световни организации, на които работата им е да правят проучвания и сравнения. Точно такова изследване е публикуваният преди дни The CatchUp Index - Индексът на настигането/догонването*. Той показва сближават ли се "нова" и "стара" Европа.

В новия индекс България изглежда като бедно семейство, което насред лютата европейска зима пърпори по магистрала с раздрънкан москвич с летни гуми, сипва от най-евтиния бензин, "обогатен" с котелно гориво, оставя след себе си черна пушилка и често губи посоката, защото няма GPS и разчита на парцаливи пътни карти. В същото време край него летят добре оборудвани джипове, лъскави хибриди, наперени електромобили, но в тях се возят скандинавци, германци, австрийци. Според The CatchUp Index Чехия е задминала Италия и Испания, Полша вече се изравнява с Португалия, а България - след 6 години членство в ЕС - си остава по-близо до Сърбия, Македония и Албания, отколкото до Словакия и Словения.

Изследването за "настигането", което тази година е озаглавено



"Какво направи кризата с Европа?",



оценява 35 държави по 47 показателя в 4 категории - икономическо развитие, качество на живот, управление и демокрация. Става дума за конкретни измерители - покупателна сила на населението и продължителност на живот, построени километри шосета, процент на децата, които не ходят на училище, дял на безработните и бедните, колко стоки и услуги се произвеждат на калпак от населението, развито ли е електронното управление. Има и показатели, които косвено оценяват положението - например за нивото на корупция, за ефективност на изпълнителната власт и на съдебната система, за ролята на бюрокрацията. Всеки може да се сети къде е България по тези критерии - с малки изключения тя е последна в целия ЕС. И се тътри на 29-о място от 35 възможни.

Кризата е ударила всички в Европа, но България е единствената от десетте източноевропейски членки, която е влошила представянето си спрямо миналогодишния The CatchUp Index. Шест държави са запазили позиции - Естония, Литва, Латвия, Унгария, Словения и Словакия. Tри подобряват класирането си - Чехия, Полша, които са посочени като примери за успех, и Румъния, която просто е изместила с едно рамо нашата страна. Авторите на изследването коментират, че България и Румъния са разочарование, защото нямат никакви съществени подобрения в показателите. Въпросът е защо някои новаци в ЕС вече мерят сили със "стара Европа", а



ние не може да се измъкнем от тъмното балканско кьоше



Най-големите провали на страната ни са в: качество на здравеопазването - 34 място, енергийна ефективност - 34 място, свобода на медиите - 30 място. Усещането за корупция, както може да се предположи, е силно у българите. Но още по-болезнено е усещането ни за нулев контрол над корупцията. В онези, развитите държави, по които въздишаме, хората са убедени, че има силен отпор срещу корупцията."Върховенство на закона" е друг индикатор, който отчетливо ни отдалечава от отличниците от Скандинавия. България събира едва 53 точки от 100 възможни, докато Чехия и Естония имат над 80, а Швеция, Германия, Австрия - над 90. Слаба утеха е, че македонците и сърбите са по-зле и от нас по доверие в Темида.

Здравеопазването ни е толкова лошо, че сме предпоследни на цял континент. Албания например има по-добра система от нашата, показва The CatchUp проучването. Ужасното е, че диагнозата е ясна от много години, но лечение няма - никое правителство не смее да хване скалпела, само дето ГЕРБ се класира за книгата на Гинес по брой смени на здравни министри в един мандат.

Индексът на настигането ясно показва, че в сравнение с другите европейци произвеждаме по-малко - колкото и да не ни се вярва, и потребяваме по-малко - което си го знаем и без статистики. И качеството на живот е нас е ниско - не само заради ниските доходи. Ако голяма част от гражданите предпочитат да се самолекуват и избягват срещи с доктори, защото нямат пари за "благодарности", консумативи и скъпи процедури, ако има много недоучили или с безполезни дипломи, както е в нашия случай, няма как да се мерим с холандци и шведи. Обидно слаби са резултатите от тестовете PISA, от които излиза, че българското школо произвежда слабограмотни ученици, та е цяло чудо, че все пак българчетата често печелят олимпиади и състезания.



Дори прехвалените ни магистрали са като краката на лъжата - късички.



Да, има удължаване от предната година с 50-ина километра, и с 3.94 км на 1000 кв. км територия разбиваме румънците, които имат само 1.4 км магистрали на 1000 кв. км. Но пък сме 3 пъти по-зле от Гърция, където на 1000 кв. км площ се падат 12.3 км аутобан, а в Германия покритието е 10 пъти по-добро от нашето. Пък и само с магистрали не стават икономически чудеса.

Ушите ни заболяха от приказки за "зелена" икономика, енергийна ефективност, саниране, слънчеви панели, пестелива употреба на ток, топлина, горива. Истината е, че България си остава енергийната ламя на ЕС - у нас за производството на единица стока отива 10 пъти повече енергия, отколкото в Германия, и 5 пъти повече, отколкото в Гърция, сочи Индексът на догонването.

Вярно е, че голямото енергийно лапане донякъде се дължи на лошата наследствена структура на икономиката ни - мръсни производства, стари машини и прочее.



Нима и през XXII век ще се оправдаваме с лошото наследство



А индустриалният ландшафт днес можеше да е съвсем различен, ако не беше лакомията на политиците и техните роднински и приятелски бизнес обръчи, които през последните петилетки полудяха да градят хотели, вили, голф и ски комплекси и превърнаха дюните и боровите гори в строителни площадки. За тези кръгове еврофондовете и бюджетът не са инвестиционни оръжия, а дойни крави. Докато доячите се бият за достъп, 2/3 от еврофондовете остават неизползвани, а другата 1/3 е повече "усвоена", отколкото оползотворена. Колко повече пътища, ВиК мрежа и "зелени" производства можеше да имаме, ако "усвояването" не се процеждаше през чиновническа лакомия и безхаберие, партийни отчисления, нагло връзкарство и безсрамни рушвети.

Вероятно някой ще възрази - че къде няма корупция? Е, ако разсъждаваме така, ще си стоим в задния двор на Европа. Който иска да настига, трябва да прави дръзки, революционни, коренни промени. За последното десетилетие единствената голяма реформа в България си остава въвеждането на плоския данък. Как не разбират управляващите, че има и други важни неща освен ниските данъци и магистралите!

Както знаем от министър Дянков, България е вицешампион на Европа по нисък държавен дълг (Естония е №1). Но това е и единствената ни гордост в The CatchUp Index. Ниският дълг е плюс, но сам по себе си не вдига нито БВП, нито доходите. Бизнес средата си остава отровена - от безсрамно високи такси, излишни разрешителни и безумни лицензи. Негово величество Чиновникът продължава да мести важно папки и да тормози фирми и граждани по гишета и кабинети. Властимащите все така подпират своите кръгове в обществените поръчки, а в храмовете на Темида трайно е заседнало недоверие в правосъдието. Ако нещо спешно не се промени, и след 5 години последното място в The CatchUp Index ни е гарантирано - със или без ГЕРБ.
 Таблица 2
59
6562
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
13 Януари 2013 18:47
Новините от последните дни сякаш са произведени в цеха на БСП за компромати.

Новините - не или поне не всички. Част от интерпретациите на новините обаче вероятно са произведени там.
13 Януари 2013 18:48
Що гледат данните, а не питат Пицко и Кастрата?
----------------------------
Блогът на Генек
13 Януари 2013 19:03
България изглежда като бедно семейство, което насред лютата европейска зима пърпори по магистрала с раздрънкан москвич с летни гуми, сипва от най-евтиния бензин, "обогатен" с котелно гориво, оставя след себе си черна пушилка и често губи посоката, защото няма GPS и разчита на парцаливи пътни карти.

13 Януари 2013 19:09
Забавно, но вярно и тъжно четиво!
13 Януари 2013 19:47
България в ЕС е като стар москвич по нов аутобан

Да, но московецът върви напред, а не назад.
13 Януари 2013 19:50
Най-големите провали на страната ни са в: качество на здравеопазването - 34 място, енергийна ефективност - 34 място, свобода на медиите - 30 място. Усещането за корупция, както може да се предположи, е силно у българите. Но още по-болезнено е усещането ни за нулев контрол над корупцията.
Гарантирано от ГЕРБ - нека не забравяме
13 Януари 2013 19:57
За по-младите читатели трябва да обясним че москвич освен жител на русчушкия най-голям град е и МеПеСе което понякога даже се движи. За произведените в петък и понеделник горното не важи.На външен вид е като насъпена консервна кутия.
13 Януари 2013 20:02
А можеше да бъде Запорожец, производство 58 г.,модел "последен майтап на Хрушчов към света"...И то по селски път...
13 Януари 2013 20:03
Едно от най-положителните качества на форума е, че съществуват достойни, грамотни люде като г-н Еповери н'нам кой си, които са жертвоготови да светнат младите хора веднага, вместо да ги оставят да се лутат несретни из гугъла
13 Януари 2013 20:04
След 6 години в еврочленство страната ни остава по-близо до Албания, отколкото до Австрия.

Е аФторката какво очаква, за 6 години членство в Евросъюза България да има стандарта на Австрия ли???
Големи глупости е нацвъкала в тази статия.
Сравненията с Гърция Испания и Италия също са нелепи. Милярди са наливани в Гърция Испания и Италия през последните 3 десетилетия докато България беше още в комунизма. Дори и днес Гърция Испания и Италия биха били фалирали държави ако ЕЦБ и Евросъюза не продължава да им налива милярди. Само в Гърция през миналата година бяха наляти минимум 46 милярда евро.
Така че по спокойно с критиките и мрънкането България върви в правилната посока.
13 Януари 2013 20:05
След 6 години в еврочленство страната ни остава по-близо до Албания, отколкото до Австрия.

Пълни дръжки. С австрийските куманези сме братя по оружие.
Да питат Хохегер.
13 Януари 2013 20:21
Статията регистрира истината.
Но причината е, че държавата, т.е. обществото, не са пожелавали някакво положително развитие.
Така че е логично днес да нямаме такова.

За да си УТРЕ по-добре от днес, трябва да го пожелаеш.

13 Януари 2013 20:21
А индустриалният ландшафт днес можеше да е съвсем различен, ако не беше лакомията на политиците и техните роднински и приятелски бизнес обръчи, които през последните петилетки полудяха да градят хотели, вили, голф и ски комплекси...

Няма как да е по-добре при положение, че през всичките петилетки от 1945г. насам, каскето-църволанковските партийци неуморно избутват на предните фронтови линии в бизнеса своите уродливи отрочета.
13 Януари 2013 21:52
МАТ`РИАЛАААА, МАТ`РИАЛАААААААААААААААА
13 Януари 2013 22:09
А индустриалният ландшафт днес можеше да е съвсем различен ....


Давал съм примера с Шкода безброй пъти. Приватизираха я моментално - 1990г. Дадоха я на немци!!!!!!
По онова време, че и досега в Бантустана светлата куманезка мисла беше измислила да се бори срещи "разпродаване на националното богатство".... И досега четем разни къчове срещу плана "Ран-Ът" ли беше.... През онова време Лильов мазно се хилече от екрана, Продев плямпотеше за "сполука" на своите "мили хора", други поемаха "вината с мезетата"...

и т.н. ..........
13 Януари 2013 22:11
Абе, москвич... москвич, ама кола
13 Януари 2013 22:15
В същото време Чехия надбяга Италия и Испания

Обаче в Чехия или по-точно Чехословакия се стачкуваше докато не изчезна и последния представител на комунистическата партия, после свободни избори и веднага закон за лустрацията. Всяка година в училищата им показват документ с исторически моменти какво правят шебек-тумбак рънгоч комунезите през старо време. Там показват техните ещебаци, тоест чески кадесари. Във вилаета ако бе така нямаше да сме на опашката, а Боцата щяха го показват по училищата като виден кадесар и гривест шебек тумбак рънгоч комунез. Е да ама осиротялият премиерства а булгарстанците пафкат цигари, смучат ракийца и боцкат салатки. Заслужават си, още може.
13 Януари 2013 22:25
А ние чрез " ЧЕЗ " подхранваме пенсионната им система, както апелираха едни емкости по-горе. И на ЕВН и челопеч тоже пък и още може.
13 Януари 2013 22:26
България само губи от членството си в лошо скроения ЕС и от валутния борд, фиксиращ лева към чужда валута и фактически правещ българската икономика зависима от грешната икономическата политика на чуждата държава (в случая с еврото дори няма държава). Скоро ще публикувам план за действие на бългрското правителство, което ще възвърне фиатния лев при свободен валутен курс. Частта за българската банкова система, БНБ и министерството на финансите ще е изработена на базата на следния документ.

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_4.html?m=1

А за българското здравеопазване може да погледнете тук:

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_131.html?m=1
13 Януари 2013 22:31
За произведените в петък и понеделник горното не важи.


Другарят явно най-добре знае как е било в завода в Ловеч, може би от първа ръка му е информацията
13 Януари 2013 22:40
Абе тез "мильони" и "милярди" някои още не могат да ги оправят, а за развита държава требе хора дето и от висша математика да отбират и по-малце да философстват..... далечна работа
13 Януари 2013 22:43
Аcho1: Дори и днес Гърция Испания и Италия биха били фалирали държави ако ЕЦБ и Евросъюза не продължава да им налива милярди.


Интересно как нашите високо образовани сънародници смятат ,че вземането на заеми и то с високи лихви е равнозначно на "наливане".Според мен по-точно би било "отливане" на средства във вид на високи лихви от Испания и Италия към Севера(който от своя страна се финансира почти на нулева лихва)
13 Януари 2013 22:47
България има шанс само с БРИКС!
ЕС е в колапс и без това.
13 Януари 2013 23:03
Kotka
13 Януари 2013 22:47

България има шанс само с БРИКС!
А БРИКС ще има ли шанс с България ?
13 Януари 2013 23:09
Истината е, че България си остава енергийната ламя на ЕС - у нас за производството на единица стока отива 10 пъти повече енергия, отколкото в Германия, и 5 пъти повече, отколкото в Гърция, сочи Индексът на догонването.
Ами ние нищо не произвеждаме, как сметнаха колко енергия отива за производство? Да не би Манерко да пише програми 10 пъти по-бавно от един немски програмист?
13 Януари 2013 23:18
Динайн, що се радваш толкова бе пич. Знаем , че си патриот на друга Държава, но понякога прекаляваш, не се усещаш, иде ти от вътре май.
13 Януари 2013 23:21
Как да не произвеждаме нищо? Клечки за кибрит, за зъби, салца, компоти, сирене, пшеница, дори коли сглобяваме, дървен мат'рял изнасяме... Милионите туристи не стоят на тъмно я, всеки като щракне по 2-3 икономични крушки отгоре и се явява преразход.
13 Януари 2013 23:32
PARAGRAF22 13 Януари 2013 23:03
Kotka
13 Януари 2013 22:47

България има шанс само с БРИКС!
А БРИКС ще има ли шанс с България ?

Разбира се! Що за въпрос?
13 Януари 2013 23:36
Котка, БРИКС не е някаква организация а събирателно име на големи развиващи се държави измислено от икономисти, членство там няма, единственото което правят е да си удрят по някое рамо в Г-20
14 Януари 2013 00:12
Усещането за корупция, както може да се предположи, е силно у българите. Но още по-болезнено е усещането ни за нулев контрол над корупцията. В онези, развитите държави, по които въздишаме, хората са убедени, че има силен отпор срещу корупцията."Върховенство на закона" е друг индикатор, който отчетливо ни отдалечава от отличниците от Скандинавия. България събира едва 53 точки от 100 възможни, докато Чехия и Естония имат над 80, а Швеция, Германия, Австрия - над 90. Слаба утеха е, че македонците и сърбите са по-зле и от нас по доверие в Темида.


От 23 години т.н. ПРЕХОД се води задкулисно все от едни и същи едри представители на червено-черната номенклатура. Българите не съумяха да се освободят от тяхната опека и затова резултатите са коренно различни за простия народец и за кукловодите. Циркът с избора на нов глаДен прокурор е показателен с произволното газене на конституция, закони, правилници, наредби и просто човешки морал. Дали това е само поради правовата неграмотност на юристите в "цирка" и те подругому не могат или е съзнателно газене и подпичкване с правовия ред в една уж "европейска държава"? А може да е и едното и другото. Затова имам съмнения, че "великите кормчии" и москвич толкова могат да управляват, колкото и държава. И май са го подкарали на заден ход...

Указът на президента за главпрокурор незаконен?

https://bivol.bg/ukaz-cacarov-nezakonen.html
14 Януари 2013 01:02

Брайтман,
виж Райчо ( rmarkov ) каква засилка е набрал! Според мен вече те води с около обиколка, обиколка и половина. Така ли ще го оставиш? Скоро май не си пускал тук препратки към МЛТ (Модерната Либерална Теория) на партия Либертас и ММТ (Модерната Монетарна Теория) на Райчо дръпна напред. Много те моля, не се давай така лесно на някакви зелени откриватели на топлата вода, които си личи от километър, че нямат и на четвърт от твоите познания и дълбочина.

14 Януари 2013 01:34
До Пенка от Прокатния 14 Януари 2013 01:02,

Към днешна дата българска ММТ партия не съществува. Ако никоя от съществуващите партии в България не осъзнае и приеме ММТ идеите за икономически подем, тогава ММТ партия ще бъдв създадена. Ще го направя, защото никой друг не предлага тези идеи на политическия пазар. Купувачите-избиратели поне ще имат една нова стока в повече за избор. В момента те нямат тази възможност и не знаят, че ММТ идеите дори съществуват. Благодаря.
14 Януари 2013 02:30
Скоро ще публикувам план за действие на бългрското правителство, което ще възвърне фиатния лев при свободен валутен курс. Частта за българската банкова система, БНБ и министерството на финансите ще е изработена на базата на следния документ.


Тва за фиатния лев не го сфащам!
Наверно е некъф леф произведен въф фабриките на Аниели, Фиат

ПП Документот не прочетоф, обфанат ф триумение

ППП Ламбето да стяга останалите десетина члена на партия Либераст, че я колко млади дихатели са налазили идеята за свободно парлатисване на чужди кинти!
14 Януари 2013 04:07
Като сравнявате впечатляващият напредък на другите източноевропейски страни в сравнение с българското мудно влачене да не си мислите че има някаква връзка с понятия като "лустрация" , "бърза прозрачна приватизация " , " Рязане на топлата връзка с КГБ " и други такива .
Неее, няма нищо подобно.
Техните постижения са плод на ориентацията им към БРИК.
14 Януари 2013 08:35

14 Януари 2013 08:46
Нима и през XXII век ще се оправдаваме с лошото наследство

Кога пък влязохме в XXII век? Аз все си мисля, че сме в XXI век. А тук се изреждат неща, като здравеопазване, електрификация и др., в които бяхме много добре през XX век, в сравнение с другите страни (преди 1989г., разбира се). А това, че Чехия е добре е само по числа. На мен един българин живеещ в Чехия ми се оплаква, че и там ги дъни 10% безработица. За Естония май е по-голяма. Скоро писаха и за Словения, че и там запада. А сравнението с Испания, Португалия и Италия е защото последните яко са я закъсали, а не че чехите и поляците много са се изсилили. Обикновен капитализъм.
14 Януари 2013 09:15
Авторката не е толкова млада,за да я попитам:
Беше ли България след споменатите отличници преди 30г., а преди 20г., а преди 10, а преди 5? Беше. Тогава какво очаквате? Хората не стоят на едно място - и те работят. Не може да не се отчете, че и ние напредваме - не с темпа който ни се иска, но напредваме. Наскоро бях в Унгария - те са много по-отчаени и недоволно от нас. Миналото лято в Гърция поне 10 души ми казаха,че у нас се живее по-добре отколкото там - наистина хората, които го казаха не са с особено престижни професии. Така,че да спрем да се оплакваме . А иначе статията е силно поръчкова, но трябва да свикваме- това все повече ще се случва.
14 Януари 2013 09:42
На мен един българин живеещ в Чехия ми се оплаква, че и там ги дъни 10% безработица.

Безработицата дъни навсякъде в Европа, но като сме при нея е редно да се погледне що е то безработица в ЕС и колко е тя в отделните страни. Чешката безработица е един идеал за БГ/ не е 10% и никога не е била. По-скоро ще станем вилает на Турция през 1989 (а не в много близко бъдеще) отколкото да се стигне нивото на чешката безработица. И има отрасли дето непрекъснато дърпат нагоре. Шкода е с над 6% ръст за 2012, рекорден е и Хюндай, и там работят чехи, и са минали на три смяни, че на успяват да произвеждат търсеното по време на криза. А у нас гривести шебек-тумбак рънгоч комунези продължават да приземяват, присвояват и усвояват благини и твърдят, че навсякъде е зле и
булгарстенецо тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи, тръпи
. Примерно напоследък Цецо и Кумецо са героите на нашето време.
14 Януари 2013 09:47
Наскоро бях в Унгария - те са много по-отчаени и недоволно от нас.

В Унгария живееха 90-те години, тогава го беа подкарали и на дълг, ама мандрата свърши. мисля, че средният българин би се чуствал приятно на мястото на средния унгарец или грък.
14 Януари 2013 10:06
Не разсъждавате по същество. На нас все другите ни са виновни и все на други се кланяме. Нямаме собствено мнение, вярваме на глупостите, които ръсят управляващите по медиите. А трябва да се погледне в банковите сметки, в броя на имотите - кой откъде и как ги е натрупал. Нали самолети летяха, снимаха ...и какво от това?!! Кучетат си лаят, керванът си върви.
Няма дългосрочни програми за развитие, не се чува гласа на учените...(чувам само за тангенти, южни дъги...дори и опери... ушите ме заболяха)
14 Януари 2013 10:11
Положението в България е зле, за което говорят подновените през последните години вълни от гастарбайтери на запад. Износът спада, външните финансови потоци (кредити, инвестиции и еврофондове) пресъват, а в същото време мафията, олигархията и обръчите от фирми в страната държат да запазят предкризисните нива на обороти и печалби, в изпълнение на което е впрегната почти цялата централна и местна власт. При това положение, няма как състоянието на обикновените българи да се подобрява.
14 Януари 2013 10:46
Изглежда авторката не много запозната с финасовата политика на ЕС и НАТО спрямо спецялно Гърция Португалия и Испания а най вече за позициите на България по Живково време И за неино сведение 30 г Москвич в движение съм виждал не ведъж но 30 годишно БМВ не. Въпреки че са от едно и също конструкторско бюро





14 Януари 2013 10:53
Истината е, че просто толкова си можеме.

За другите не знам. Може те да имат по-различни познати, но над 60% от хората, които аз познавам, не стават за нищо. Нищо не знаят, нищо не умеят, да се учат или да се стараят повече нямат желание, а като изискаш нещо от тях се сърдят и гледат зло.

Е, могат ли подобни хора да сътворят нещо добро? Като не могат - време е вече да се примирим с този факт и да спрем да участваме в класации, които не са за нас.
14 Януари 2013 11:19

Некои във форума пак не са схванали посланието - ако си последен, трябва да бягаш по-бързо от останалите, за да ги настигнеш. Докато Чехия, Естония, Полша надбягват западняци, ние си стоим на опашката и хленчим, че сме тръгнали от лоши стартови позиции.
Това е проблемът!!!

Пиша това най-вече като реплика на Аcho1, който се гневи: "След 6 години в еврочленство страната ни остава по-близо до Албания, отколкото до Австрия - Е аФторката какво очаква, за 6 години членство в Евросъюза България да има стандарта на Австрия ли??? ...България върви в правилната посока."

Ачо, посоката може да е вярна, ама скоростта е "гола вода"!
14 Януари 2013 11:39
и какво чудно има, нима никой не знае това?
14 Януари 2013 12:22
Мачкай ги Бойче!
А тези новини са измислени от камунезите и червените прашки, Станищев им е платил

Я за завършек- феновете на бай ви Бабуин обувайте зелените чорапки и бързо на рапорт в милицията, колко работа сте свършили във форума, че иначе няма пари
14 Януари 2013 13:31
Хахо,ма ти си бил много запознат с инструкциите - личен опит ли,що ли
14 Януари 2013 14:19
Истината е, че всичко в България си върви както беше планирано в планът РанЪт и от демократите появили се след 1989-та година в България. Да, зле сме, но защо някои си мислят, че трябва да се оправим?! Такъв ли е плана или по-вероятното е, че ни очаква да станем планово по-зле? Огромният проблем в България беше, че властта я взеха демократи от седерастки тип, които бързо станаха част от мафията и позволиха на мафията да си има държава в България. Характерното за мафията е съсипването на икономиката - най-вече чрез стремежа към незабавна печалба днес, без никаква мисъл за печалбата утре, след година или след 10 години, но такава е българската демокрация и българската пазарна икономика.
Старият москвич поне се движеше, а България в ЕС не само, че не кара лека кола, ами бута останалите.
14 Януари 2013 14:27
Колко повече пътища, ВиК мрежа и "зелени" производства можеше да имаме, ако "усвояването" не се процеждаше през чиновническа лакомия и безхаберие, партийни отчисления, нагло връзкарство и безсрамни рушвети.

"Чиновническата лакомия" в скучая е мит, който много грижливо се поддържа, за да не би някой да заподозре кои са истинските причини за неусвояването на европейските фондове, а и не само това. Главната причина е некадърността и "лакомията" на партийно назначените министри и останалата висша партийна паплач. Чиновникът просто изпълнява нарежданията на партийците, които "народа е избрал да го управляват". Лакомията в случая означава смес от всякакви престъпни практики, чрез които управляващия в момента клан на мафията цели да забогатее докато още е на власт, както и да отстрани конкуриращите го други кланове на мафията. Разбира се винаги има изключения и има и чиновници, които се опитват да използват служебното си положение за незаконни доходи, но така е навсякъде по света, а в България си има и още една причина за това - безмерно ниските заплати.
14 Януари 2013 14:41

30 г Москвич в движение съм виждал не ведъж но 30 годишно БМВ не. Въпреки че са от едно и също конструкторско бюро

Е кое си е верно оно си е истина

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД