:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,547,933
Активни 97
Страници 11,469
За един ден 1,302,066
Седмицата

Топло и светло: за национализация трябва нация

Димитър Денков
Въпросът е клиширан дотам, че, ако може да се каже така, е почти вечен. Започва с "Какво да се прави..." И се допълва с каквото поискате; тия дни и у нас - "с ЕРП-тата и цената на тока?". От отговорите му най-силен шум вдигна най-редкият, най-точният, най-невъзможният: "Национализация!". Тук-там из страната той бе издигнат под национални знамена и портрети на Левски и Ботев от протестиращите, справедливо възмутени, че дължат сметки за топлина и светлина, надхвърлящи заплати и пенсии. Особено пенсии. Протестът ги връща по особен начин в младостта, когато не можеха да протестират, но пък бяха от набор, двукратно по-голям от сегашните, и без особени проблеми със светлото бъдещето. Поради което днес им става някак топло при протеста.

Тая подозрителна носталгия не предизвика топли и светли отзиви за гражданска доблест, на които се радвахме покрай миналогодишните блокади на "Орлов мост" от по-малко и по-млади хора, търсещи чиста природа на всяка, предимно висока цена, която могат да си позволят в свободното извън офиса и аудиториите време. Затова и мнозина се възмутиха от тия по същество битови протести. Което не попречи параноидално да им се явят залп на "Аврора", нагъл отказ от пазарна икономика, приобщаване на страна от ЕС към оста КНДР-Куба-Венецуела и даже първа стъпка по пътя, в чийто край стои ГУЛАГ, както прозорливо - за кой ли път? - предвиди министърът Дянков.

Всичко бе отразено в медийно преобладаващия БКП (Бареков-Кръстева-Пеевски) style, хитро сбутващ протести срещу властта в края на новините, но хвалещ паническите персонални промени като облагодетелстваща народа реформа. В опита на българската нация обаче още от времената на Танзимата под това се разбира нещо просто и безлично, изразено в забележителното обяснение: реформа ще рече "да се въведе каква годе система в обирите, в кражбите и насилията", като ти вземат данък за кравата, а после я откраднат черкезите. (Вж. Хр. Ботев, Реформите и нововъведенията в Турция прикриват грабежа, в. "Знаме", 21 февруарий1875). Феновете на цикличността в историята могат да открият тук обяснение и на реформите в съвременността, където данъкът е заместен с евроизисквания за кравите, а черкезите - с цигани.

Но нека оставим историята на историците ида се върнем към злободневиетоВ него страшките с национализация могат да плашат гаргите и вманиачените в следдеветосептемврийските ужаси люде по една-единствена причина: те не разбират, че за национализация най-напред трябва да има нация. С оглед на това въпросът не е защо и как българската нация може или трябва да осъществи национализация, а дали изобщо нацията днес съществува извън носталгията за някогашните си способности. Горе-долу така, както си я спомнят и представят повечето от протестиращите - сравнително млада, сравнително единна, сравнително солидарна и вярваща в бъдещето си.

Какво е нация е ясно и без знаменитото определение на бащата на народите, наредил в него общ език, територия, икономически живот и психически свойства, проявяващи се в общността на културата (вж. Й.В. Сталин, "Марксизм и национальный вопрос", Соч., т. 2, цит. т. 11, с. 333). Очевидно то не е подходящо за днешното състояние на нацията, нямаща кажи-речи нищо общо с който и да е от горните маркери. Далеч по-точно би било буквалното й разбиране като способност за раждане. С това нещата стават безпощадно ясни. Българската нация се ражда с Възраждането, расте и съзрява докъм края на ХХ в., днес застрашително застарява. И спира да ражда - каквото поискате, но най-вече деца. Упоителните исторически илюзии за една от най-старите държави в Европа и за българите първи европейци, малко могат да помогнат тук. Затова национализацията на ЕРП-тата е най-малкият проблем. Най-големият е, че нацията не ражда. Токът скъп, памперсите - също.Защо да се плашим със и от национализация?Та дори пленумът на БСП в предизборните си задевки се побоя да говори за национализация, а само за одържавяване. Обясненията по-нататък бяха още по-скопени: значело държавата да изкупи дела си от въпросните ЕРП-та. Добре звучи и за инвеститори, и за държава, че и за протестиращи. Особено ако не им се поясни, че тоя дял е продаден на борсата преди година на цена, по-ниска от тая, на която е оценен преди девет, но ще бъде купен на пазарната днес. Поясни ли им се обаче, ще грейне положителният смисъл на одържавяването - именно на загубите, неминуемо условие за приватизация на печалбите. Стоплят ли това, на протестиращите няма как да не им просветнат други класици, определящи държавата като комитет за уреждане на делата на буржоазията в ущърб на народа. С което пак става безпощадно ясно: всички наши "буржоазии" - чорбаджийската, гешефтарската, придворната, пропруската, проруската, червената, реститутската, европейската, демократическата, мафиотската и т.н. - злоупотребяваха, яхнали сами или в коалиции държавата, с надеждите на нацията -дотам, че ги опропастиха в името на собствеността и властта си и тогава, когато държавата, властта и собствеността се наричаха общонародни. На всички им помагаше статутът на винаги най-верен съюзник, естествено за защита на чужди национални или имперски интереси. Така, както българската държава с приватизация защити чрез ЧЕЗ интереса на чешката държава, чрез EVN - на Долна Австрия, и чрез E.ON - на един от големите наднационални концерни в енергетиката. Но покрай това защитаваше и защитава интересите на държавните си олицетворения - в охранявани от народната любов оазиси, пазени от закони, от държавни и частни бодигардове, от комисари и наблюдатели, от академии за обществени науки и социално управление, от институти за пазарна икономика и НПО за всякакви интеграции. А при крайна нужда - с полиция, милиция, пак полиция и жандармерия.

Това сигурно е свързано с обстоятелството, че властта се страхува от народа. При застаряващите народи обаче по-скоро народът се страхува от властта. Затова в Албания е възможно масов протест да доведе до изгонване на ЧЕЗ; у нас е възможно обещание за разсрочване на плащането и туткане на държавата. Разбира се, засега плащане от страна на протестиращите. Но те имат едно последно оръжие - надеждата, че ако не те, децата или внуците им, все някой ден ще поискат сметка за толкова много отсрочени плащания. И тогава ще има нация. А дали ще има и национализация, Божа работа, глас народен - глас Божи. За това обаче - другата седмица, когато българската публичност ще бъде развълнувана от избора на патриарх и раздаването на "Оскар"-и, сиреч пак от нещо светло и топло така, както и тая я занимаваха с оставката на Римския владика, възможните арести за покушението над Златко Баретата и продажбата на цигари в онлайн магазина на новата шефка на ДКЕВР.

72
13076
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
15 Февруари 2013 19:23
Добре написано и много точно. Няма нация!!!
Аз бих допълнил че няма и общество. Българина няма представа какво означава да се живее в общество.
15 Февруари 2013 19:28
най-невъзможният: "Национализация!".

Май и този автор е станал нещатен сътрудник на ИПИ
Какво по-нормално, естествено и логично от национализация на естествените монополи ?!
15 Февруари 2013 19:29
"Така, както българската държава с приватизация защити чрез ЧЕЗ интереса на чешката държава, чрез EVN - на Долна Австрия"
-----------------------------------------------------
Абсолютно правилно фактологчески! .. браво авторе!!
Като АЗ няколко дена, питах разпитвах .. като e имало в EVN управление на Ланд Нидерьостерайх ... по-лошо ли е качеството на услугата на ЕВН и фирмата дали е някаква скапана ... а и за собствеността се чудех - като не е на централното правителство във Виена, а е на Нидерьостерайх .. дали е все пак държавна .. или пък - не е??! ..
И никой не ми отговори.. ни Манерко .. ни начетените с трудовете навидният иконом-соросоид Г.Ангелов съфорумци ..
Защо някъде на земята Електроразпределенията са си били с управление на избирани от народа структури- например за ЕВН - Регирунг на Нидерьостерайх .. не знаят ли,тези хора,че приватизирано електроразпределение винаги е с по-високо качество??! .. или не знаят и си перкат по старому ... а в България ..

За къв ни беше да ги продаваме ??! и това питам начетените съфорумци?!
15 Февруари 2013 19:30
Особено пенсии. Протестът ги връща по особен начин в младостта, когато не можеха да протестират, но пък бяха от набор, двукратно по-голям от сегашните, и без особени проблеми със светлото бъдещето. Поради което днес им става някак топло при протеста.

А това вече е гнусно. Срамно и позорно.
Денков, ще остарееш ...
15 Февруари 2013 19:32
Та .. КАТО Е ИМАЛ НИДЕРЬОСТЕРАЙХ 51% в ЕВН .. това не означава ли,че фирмата си е държавна??!
Като е била държавна - защо сме си продали нашето имущество на подобна фирма??!
.. аре разправайте соросоиди как "държавата е лош стопанин" ...
15 Февруари 2013 19:34
За къв ни беше да ги продаваме ??!

За да ни приемат в ЕС, както обясняваха Кунева и Паси.
15 Февруари 2013 19:34
Калки
15 Фев 2013 19:30
.

А това вече е гнусно. Срамно и позорно.
Денков, ще остарееш ...

Наистина е гнусно .... ... ...
15 Февруари 2013 19:46
Малкия Мук и дедо да бъдат линчувани като за начало.
15 Февруари 2013 20:19
През 1944 1949 г. се извърши експроприация частната собственност стана държавна земята кооперативна ТКЗС АПК ПАК всичко по съветски
образец доброзорно принудително от БКП и верния БЗНС .През 1990 1997 г всичко което бе държавно премина в ръцете на синовете и
вуците на тези които извършиха одържавяването .Това е най голямата кражба от както съществува България .Извърши я отново БКП БСП
ивсичките и произцводни СДС и ДПС .Българският народ вече не е нация.Младите и умни хора напускат България не искат да слугуват на
мутрите да работят без пари .Като няма млади кадри имапровал в икономиката няма да има и пенсии .Всичкият този провал е от БКП и
производните и партии .Бог помага ала не вкарва в кошарата която се пази от вълците на 100 г. вълчица.Изборите тропат на вратата.
Прост е този който ще избере наново тези които изгони от властта преди 4 години.
15 Февруари 2013 20:22
Денков, !
15 Февруари 2013 20:23
Денков,
"...Какво е нация е ясно и без знаменитото определение на бащата на народите..."

Определението за нация е на Ленин, а не на Сталин. Империите, включително и руската (съветската) са имали нужда от определението за "нации", с което да оправдаят изкуствените си държави и империи. После, сам Ленин казва, че комунизма ще го бъде само с електрификация.
Обаче, това нещо не се отнася за България, понеже:
Българите са истински народ, а не измислена "нация". Сетне, при скромните си възможности Третото Българско царство е най-проспериращата държава в Европа, благодарение на икономическата свобода и инициативност на българите. Това се отнася и за електрификацията на София и други български градове, изпреварили в развитието си много други европейски градове.
Въпросът е: защо това нещо не се случва в Републиката, създадена от каскетите?
15 Февруари 2013 20:25
lzdq
15 Фев 2013 20:19

Браво, сержант ! Само така !
15 Февруари 2013 20:31
Какво по-нормално, естествено и логично от национализация на естествените монополи ?!
При национализация се плаща. Както и при приватизация. Само джоба и стойностите са различни. Така че авторът е прав. Само при експроприацията не се дължат обещетения на собствениците, но пак има разходи, дори надвишаващи тези, необходими за разписването на един точен, ясен и справедлив регламент.
15 Февруари 2013 20:42
Текстът на Денков ми спомни един документален филм, който гледах преди време. Заснети бяха разкази на участници в национализацията на ... Суецкия канал. Що ли се сетих? Сигурно покрай ... нацията. Тези хора изпитваха гордост, национална гордост, че са творяли ... история.
15 Февруари 2013 20:43
А при разваляне на договора .. не плащаме нищо и ги съдим .. само трябва да покажем че са виновната страна , което албанците вече направиха , например ..
и им отнемаме лиценза и да се оправят!
15 Февруари 2013 20:45
а момчето ..

lzdq
15 Фев 2013 20:19

е право - да помним КОЙ ПРОДАДЕ ЕРП-ТАТА ..кои бяха в екипа ..!
..наистина идват избори ...
15 Февруари 2013 20:58
да помним КОЙ ПРОДАДЕ ЕРП-ТАТА ..

Мигар пак Станишев ?
15 Февруари 2013 21:36
Има българска нация.
Може да е смачкана, омаломощена, но все още я има.

Има я, като наследство още от едно време, когато имало хора дето направили национално възраждане, и дали на българите стремеж да имат своя държава.
Тия хора днес им казваме народни будители.

А такива като Денков, който сладко и лежерно глаголи че било нямало българска нация, и му личи че не му пука има или няма - тия са други.
Тия са народни поспаланковци.
15 Февруари 2013 21:52
Денков на амбразурата. Тъжно за българската журналистика.
Денков, не само че е възможна национализацията , както иска мнозинството от народа и така както стана в Латинска Америка, но и все по-вероятна , защото страната ни придобива все повече облика на страна от Латинска преди промените във Венецуела, Аржентина, Боливия, Еквадор, Никарагуа и прочие страни.
Апропо ,за невъзможната национализация защо не обясни на бай Ворлик че е така , когато много финансови институции , пък и не само такива , бяха национализирани в САЩ ? Верно, с цел спасяването им и с различна от Латинска Америка цел , но като акт - възможна.
15 Февруари 2013 22:13
Нация ... http://vbox7.com/play:825a5954
15 Февруари 2013 22:21
Дали са му на Денков някой лев от ЧЕЗ .. то ясно ...
15 Февруари 2013 22:44
Адаш мили, ,
Кучето от години лае понятието за Национално общество, ама само през Привидностите на псевдопрактическата му Достоверност. Хайванчето не е виновно...
15 Февруари 2013 22:44
Нацията е съвкупността от хора, които имат граждански и политически Права и Задължения по една и съща Конституция и закони!!!
Нацията няма нищо общо с Етноса- даже вътре в Нацията има различни Етноси!
Има ли Държава- значи има Нация, чиято е съответната държава! И обратно- има ли Нация, значи има нейна държава!
А "национална принадлежност" НЕ е нищо друго, освен притежаване на Гражданство(паспорт) на държавата на съответната Нация!
А "Национализацията" е ВЪЗМЕЗНО принудително Отчуждаване на ЧАСТНА собственост- за нужди на държавата и Обществото!
"Национализацията" НЕ е нито Конфискация(като наказание), нито Експоприация(безвъзмездно отчуждаване)!
В случая с ЧЕЗ-България е интересно как българската държава ще "национализира" чужда ДЪРЖАВНА(на Чехия) собственост?!
Апропо, докато съществуват Нации, ще съществува Национална принадлежност и..."Национализъм"!!!
П.П. Откритието на автора, че "за национализация трябва нация", е повече от банално! Защото, Национализацията е акт на държавната власт! А има ли държавна власт, има ли Държава, значи има Нация- НЯМА Държава без Нация, нито Нация без Държава! Ерго, НЕбаналното "откритие" по тази тема би трябвало да е: ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ТРЯБВА ДЪРЖАВА!
15 Февруари 2013 22:53
Много си прав Пара.

"...Нацията няма нищо общо с Етноса- даже вътре в Нацията има различни Етноси..."

Точно затова и Левски е писал:

"Народе????"

Понеже ние българите сме НАРОД, а не измислена "нация", с различни етноси.
15 Февруари 2013 23:09
Абе, каква национализация ви гони! Бабуинът и Станишко от служба на съмнителни интереси са се смахнали и гледат да насочат народното недовослтво към чуждите компании. Хубав сигнал към чуждестранните инвеститори! Добре ли сте? След 10 години и без ток ще останете от много акъл. ЕРП-тата били виновни!?!?! Ами, нали са регулирани от ДКЕВР ли беше, ДВИНАВР ли?... Къде бяха Бочко и Сатанишко толкова години? Нали имат хора, знаят методиката, наясно са с най-добрия и най-лошия вариант. Нямат ли представа как се очаква да расте цената на тока в следващите 10 години и какво се очаква да плащат хората? Имат, ама мълчат. Хайде, да осерем ЕРП-тата, щото е най-лесно, а червените *** ще овикат чужденците. Сините и атакистите изключвам - те са вече вън от политиката за добро. Аман от тъпаци в тази държава! Нито знаят кой е отговорен, нито смеят да търсят отговорност.
15 Февруари 2013 23:21
ЩУРЧО,
Точно затова в Устава на ООН е казано, че НАРОДИТЕ( а НЕ Нациите!) имат право на Самоопределение(т.е., на собствена държава)!
Защото Нациите са си самоопределени- те имат техни си държави!!! А ако нямаха, или са им били отнети, тогава са Народи(но и Народ няма нищо общо с Етнос- в един Народ може да има много етноси!)! Вярно е, че често се ползва думата "Народ" вместо "Нация"- но това е правилно само в в случай, когато НЕ се акцентува върху "държавната организираност" на Народа, а съвкупността му!
15 Февруари 2013 23:24
Ммм даа,
Тоз който стимулира народното недоволство срещу ЕРП -тата, гледа да замаже нечии фалити на държавни сектори в отрасъла и да запази привилегиите за крадене от някои частни.Може и да има някои грешки на ЕРП-тата , ама те не са довели до катастрофалното положение. .
15 Февруари 2013 23:25
Споко, бе! Народа иска национализация само на ЕРП-тата и Софийска вода.След него- златодобива.
За реститутските дюкяни все още не е дошла реч. Ама, покрай сухото- може и мокрото да изгори.
Тъй че - за всеки случай правилно си биеш тревога.
15 Февруари 2013 23:38
"...Защото Нациите са си самоопределени- те имат техни си държави!!!"

И народите си имат държави. Точно като българите.
Само, че има изкуствени държави, за които е измислено през 18-19в. изкуственото понятие "нации". Сбор от кол и въже на етноси, с цел да си оправдаят създаването.
Да кажеме: белгийци, югославяни, швейцарци, американци...
15 Февруари 2013 23:41
FANTATA,
Ако българската държава беше разрешила и дала същите Привилегии, които даде на приватизаторите, то нямаше да има нужда от Приватизация!!!
А да гарантира Държавата висок % печалба на приватизаторите, но да НЕ гарантира същото на собствените си предприятия преди да ги приватизира- това е Предателство и Вредителство спрямо Държавата и Народа, извършено от управляващите държавата! Да даде Държавата, чрез Приватизация, банковата и застрахователната сфера в ръцете на частници и чужденци- това е удар под кръста както на самата Държава, така и на Народа! Да замениш държавния монопол с частен такъв(макар и на териториален принцип- ЕРП-тата), това е убийствен за Народа Монополизъм!
Да, приватизаторите("инвеститорите" нямат вина( освен ако са давали подкупи!?), че Държавата(управляващите я!) им е продала и те са купили приватизираните предприятия- но това НЕ означава, че Народът няма право да негодува и да протестира и да иска ДЕприватизация( а НЕ национализация) на бившата ОБЩОНАРОДНА собственост, щом след Приватизацията й Животът на Народа е станал по-труден и по-скъп!
15 Февруари 2013 23:45
Все още исканията за национализация са плахи, немасови, но набират скорост. Винаги съм твърдял, че беззаконието, липсата на държава и олигополите ще доведат до болшевизация.

Всичко може да се понесе, но липсата на справедливост - не.
15 Февруари 2013 23:47
Дори и ЕРП-тата да са "допуснали" някоя грешка или да са извъртели някоя далавера, пита се къде е държавата при условие, че бизнесът им е регулиран. Комисията е за регулиране, нали? Ама, в комисията има крадливи комити назначени там от още по безогледни управленци. Възползване от ситуацията е съвсем нормално както за ЕРП-тата така и за другите играчи (зелени, атомни, кюмюрени) при наличие на подобна сган в регулирането. Те са там за да правят пари! И ако им позволяват, непременно ще се възползват. Всичко опира до облагодетелстването на тези които трябва да ги контролират. А кой ги контролира? Сатаниш и Бочко! Е, какво искате тогава!?!?!?
15 Февруари 2013 23:53
Параграфе, изветрял ли си? Проблеми с паметта ли имате в Атака?!?! Белоглавият затова ви яха. Забравихте ли, че държавните предприятия бяха просто източени!? Или бленувате путьовизация на страната, където рекета се плаща на Бащицата и никой не може да мръдне? Там става, щото освен господар с камшик друго още не са виждали. Пак ли тук го искате? Аман!
15 Февруари 2013 23:59
ЩУРЧО,
"Народ" е едно, а "държавнотворен Етнос" е съвсем друго! Народът е повече от Етнос- Народът включва в себе си Етноси!
В далечното минало един или няколко етноса(Народ) са преминали към държавна форма на устройство на вътрешноетносните отношения! И още от тогава Етносът, или най-многобройният от етносите в новосъздадената държава я е нарекъл на свое име! Затова и в днешно време почти всички държави носят имената на държавнотворния им етнос: германи- Германия, французи-Франция, българи-България и т.н.! Но държави като САЩ, Австралия, Канада и др., нямат "държавнотворен етнос"- и по тази причина НЕ носят името на такъв! Тези държави са създадени от хора, които вече са имали тяхна Национална принадлежност(но са се отказали от нея, за да създадат нова Нация, чрез нова държава)!
Градацията е: семейство, род, племе, етнос, народ! А Народ, който има негова държава, е Нация( а ако държавата му бъде завладяна от друга, пак става Народ)! В съвременния Свят НЯМА, НЕ може да има и НЕ трябва да има етнически "чисти", МОНОетнически Народи и Нации!
16 Февруари 2013 00:08
"Национализация", "колективизация", "одържавяване" и т.н., какво означава?
Политически лидери и техните партии да управляват, вместо собствениците, в полза на народа. И докъде я доведоха болшевиките цялата работа?
16 Февруари 2013 00:09
FANTATA,
/:/"Параграфе, изветрял ли си? Проблеми с паметта ли имате в Атака?!?! Белоглавият затова ви яха. Забравихте ли, че държавните предприятия бяха просто източени!? Или бленувате путьовизация на страната, където рекета се плаща на Бащицата и никой не може да мръдне? Там става, щото освен господар с камшик друго още не са виждали. Пак ли тук го искате? Аман!
............................................................................
Да ти го кажа в твой стил: изветряват, например, безалкохолните напитки!
Предприятията бяха "източени" целенасочено- за да бъдат приватизирани, като вече "губещи"! А някои бяха приватизирани и като печелещи(БТК, например)! НЕ бъркай Процедура с Цел!
Освен това, аз казвам ДЕприватизация, а НЕ "национализация"- защото под Национализация обикновено се разбира ВЪЗМЕЗДНО Отчуждаване на собственост, която е възникнала и е била винаги частна! А тук става въпрос за "национализация"- ДЕприватизация!- на бивша държавна собственост, която е била приватизирана!
Всъщност, ти какво предлагаш вместо ДЕприватизация?!
П.П. НЕ съм чул или чел в Русия да се извършва или да е извършена ДЕприватизация?! А ти?!
16 Февруари 2013 00:20
...Градацията е: семейство, род, племе, етнос, народ!

Тука си абсолютно прав.

...А Народ, който има негова държава, е Нация...

Това, обаче не е вярно. Българите имаме държава от времето на Авитохол. Още от около 165г., според "Именника на българските владетели". Без да смятаме тракийските царства.
16 Февруари 2013 00:31
Правителството да отнеме лиценза на електроразпределителните дружества
Националистите внесоха проекторешение в Народното събрание
В сряда, 13 февруари 2013 г., АТАКА внесе в Народното събрание проект за решение, според което в едномесечен срок правителството на Република България да осъществи необходимите действия за отнемане на лицензиите на електроразпределителните дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО, прекратяване на приватизационните договори с тях и връщане на имуществото им в активите на държавата.
В мотивите към проекторешението е записано следното:
През 2004 г. правителството на Симеон Сакскобургготски извърши престъпната приватизация, за жълти стотинки (на цената на кабелите), по отношение на собствеността на трите електроразпределителни дружества в България. За две от тях – ЧЕЗ и ЕВН не се касаеше дори за приватизация, тъй като приобритателите им бяха Чехословакия и общината на град Виена.
Новите собственици не спазиха основните и най-важни параметри от приватизационните договори – договорените работни места за работници и служители в тях не бяха запазени; не се вложиха уговорените инвестиции в комуникации, кабелна мрежа и съоръжения, влошено беше, в нарушение на приватизационните договори, и качеството на услугата. Вместо договорите да бъдат прекратени и лицензионните договори отнети, тъй като бяха налице всички условия за това, сегашното правителство, въпреки липсата на съгласие между основните политически сили, прехвърли на трите дружества и миноритарните пакети от собствеността върху тях в размер по на 33%.
През всичките години от дейността им в България електроразпределителните дружества системно нарушаваха българските закони, надписваха сметките на потребителите, подаваха ток с влошени параметри, опитваха се да манипулират българските граждани, прикриваха реализираната печалба с ловки счетоводни и финансови манипулации, скриваха и не плащаха данъци, непрекъснато претендираха за увеличаване цената на електроенергията, без реални причини за това, като ДКЕВР примирително и услужливо се съгласяваше, отказваха да изплатят в срок и в пълния му размер полагаемия се на държавата дивидент от собствеността й върху миноритарните пакети.
През последните дни общественото недоволство от дейността и присъствието в страната ни на чуждите фирми-монополисти, собственици на трите електроразпределителни дружества, се засили и се изрази в многохилядни протести в цялата страна с искания за прекратяване на договорите с тях. Това не е нова идея и в обществото такива искания са изразявани през годините многократно, още повече, че имаме примерите с Унгария, която изгони дружеството ЕВН, а в Албания неотдавна същото се случи и с ЧЕЗ.
Затова настояваме българското правителство да осъществи всички законови и конституционни действия за прекратяването на договорите и отнемането на лицензиите по отношение на всяко едно от трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО в качеството му на правоприемник на приватизатора ЕОН.16 Февруари 2013 02:12
Пара, слагаш каруцата пред коня! От кого ще купуват предприятията и на кого ще продават? Или се опитваш да твърдиш, че там ще бъде сложено неподкупно ръководство, или трябва да очакваме нагоре и надолу по веригата пак държавни предприятия? Това май сме го виждали... И не, никой не е източвал предприятия за да ги приватизира. Ако можеха да ги точат, още щяха да го правят. Всеки гледа на баницата мекото и на работата лекото! Няма луд да се хване да точи, че да приватизира. Точно защото ги точеха се наложи да се приватизират. В нормална среда фалират и друг (някой дето не позволява да го точат) влиза на тяхно място на освободения пазар - или частник, или неподкупен държавен мениджър. Второто, както ни учи историята на Балканите, е оксиморон. Ама, това е друга по-дълбока тема с която не ми се захваща....
16 Февруари 2013 02:34
Тази рубрика е над възможностите на автора, нищо че пише once in a blue moon, веднъж на тримесечие.

Първо, няма нищо екзотично и невъзможно в национализацията на public utilities сама по себе си - става дума за развитите западни страни, в последните години и наблюдавахме такива случаи, и чухме сериозни намерения за други. Национализацията не винаги се нарича "национализация", може да се нарича примерно и Troubled Asset Relief Program, но смисълът й е тоя. Дискусиите по този въпрос на запад са легитимни и оживени. Ето например от един случаен американски сайт тук - анкета "Should Utility Companies Be Nationalized?" и отговори - ДА - 44%, НЕ - 41%, "Само където са монополи" - 15%. В САЩ и здравното застраховане е до голяма степен монопол и е в ужасно състояние, и там най-прогресивните сили искат неговата национализация, социализирана медицина.

Второ, национализацията (одържавяването) няма еднозначно отношение към "нацията" в смисъла на автора, като някакво морално-политическо цяло.

Трето, размислите на автора за края на българската нация са банални и провинциални и звучат реакционно.

Но пък че политиката в България ще се развива в руслото на класовата борба (Klassenkampf по марксистки) или класовата война (Class Warfare по американски) е очевидно, и то е налице още от времето на Костов, само дето още няма ясно класово съзнание у експлоатираните.
16 Февруари 2013 03:54
Пак ни прецакват:
Цената на тока пада! Звучи невероятно, но това обеща новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова. Очаква се намалението да стане възможно, след като от енергийния микс, който изкупува Националната електрическа компания, се изхвърлят ТЕЦ. Тяхното производство е сред най-скъпите, затова трябва да се замести с по-евтино. Идеята подхвърли преди два дни и икономическият министър Делян Добрев. Той заръча на ДКЕВР да провери дали може да изхвърли от микса ТЕЦ на Христо Ковачки, които продават ток с надути цени, а количествата да бъдат заменени с евтиното електричество от АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток 2".[/b]
В момента комисия в регулатора анализира всеки от компонентите, образуващи крайната тарифа за потребителите. Ако сметките излязат, намалението на цените ще стане факт от 1 юли
.


Ни дума за перки и слънцеотражатели, за свинщините на ЕРП-тата с техните подозрителни електромери, аутсорсвани дейности, джипове и прочие капиталоневложения - ни дума за истинска промяна. В неделя - на протест!
16 Февруари 2013 06:42
Че кандисате май на газчица по 100 долара.
Вместо сегашните 420...
16 Февруари 2013 07:34
Да, за да има национализация - трябва нация. Но, за да се възроди нацията, е необходима национализация. Напред!
16 Февруари 2013 08:55
Национализация", "колективизация", "одържавяване" и т.н., какво означава?


Означава изправяне на гърбовете и странен блясък в очите. И потъркване на длани.

Ма то и "приватизация" същото означава!?
16 Февруари 2013 09:19
Не е нормално в една изключително бедна държава, каквато е България, да се сключват договори с чужди и родни компании надуващи с лека ръка цените на ел.енергията до непоносимост. Как се сключват подобни сделки всички можем да предположим - с многомилионни комисионни, отиващи в джобовете на преговарящите от наша страна. Какви бяха тези договори за реконструкция на ТЕЦ-овете "Марица", за продажба на ЕРП-тата или тези с приближени български инвеститори за строеж на мощности за добив на "зелена енергия", всичките осигуряващи огромни леки печалби на инвеститорите, естествено на гърба на изнемогващия роден потребител? Следващият ход ще е предоставянето на строеж на 7-ми и 8-ми реактор на чужди компании, при което държавата няма да може да регулира производствените цени на тока, което несъмнено ще доведе до тяхното удвояване, ако не утрояване в не толкова далечна перспектива.

В същото време властимащите в България предоставиха на чужди компании да добиват тонове злато годишно срещу нищожните 5 млн. приход в националния бюджет!!! Това ако не е безотговорност и продажност!!!
16 Февруари 2013 09:41
Това е нормално източване на колония от метрополията. Запада има столетия опит в тази дейност. Само дето след ВСВ се изменя малко схемата, вече не се държи чужда армия в завладяната страна, а се купува местния елит. Излиза по-ефтинко. Тъпаците дет скачаха по площадите си мислеха че на запад ги чакат за да ги направят богати. Е, получиха си заслуженото за глупоста.
ПП Ем, същите скакалци с упоение повтаряха некъв лаф че "немало безплатен обяд", действително човешката глупост е по-безкрайна от вселената.
16 Февруари 2013 10:04
Fantata
15 Фев 2013 23:09

Абе, каква национализация ви гони!

Защото държавното управление е лошо?! ... това ще ми обясниш??!
Ако отворим обаче, фирмената история на ЕРП ..и ??! .. Какво виждаме ...
Die EVN AG
Die Mehrheit von 51 % des Aktienkapitals gehört dem Land Niederösterreich.
Каква националицация всъщност ..
16 Февруари 2013 10:41
станишев и сие говорят за износ на бг - само че износ може да е само към турция (западните балкани така или иначе ще станат част от ес по някое време). "износът" към гърция е равен на "износ" от плевен към пазарджик. не можем да се проникнем още от идеята, че сме европейци, а не национална държава. и че чехия и долна австрия са толкова част от европа, колкото и смолян.
16 Февруари 2013 10:44
Не сме европейци, и не само защото сме българи /макар че и това е фактор/, а защото Европа никога няма да ни приеме за европейци. Ще ни смучат, като африканска колония докато изпукаме. Ние за тях НЕ сме европейци, ФАКТ.
16 Февруари 2013 11:25
mehudi...не можем да се проникнем още от идеята, че сме европейци, а не национална държава. и че чехия и долна австрия са толкова част от европа, колкото и смолян..

Идеята е..че докато в Чехия и Долна Австрия лапат виенски шницел, в Смолян маат картофи (ако ги има,де).
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД