:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Проблемът не е Дянков, а слабото управление

През 2009-2010 г.държавните органи провеждаха терористични актове спрямо бизнеса, счита бившият зам. финансов министър Любомир Дацов
Любомир Дацов
- Г-н Дацов, как бихте коментирали оставката на финансовия министър Симеон Дянков? Доколко тя е следствие от политическата конюнктура и спадащия рейтинг на правителството и доколко е резултат от конкретен повод - извънредното превеждане на земеделските субсидии?

- Симеон Дянков демонстрира безпогрешен усет за излизане от ситуацията. С тази оставка той успя да стане симпатичен на много хора. В случая Дянков защитава нещо принципно добро. В момент, в който хазната не разполага със средства, нормално и достойно е финансовият министър да каже "не" на чисто предизборното емитиране на близо 1 млрд. лв. дълг. От друга страна, самият Дянков е лично отговорен като финансов министър, че бюджетът стигна до това състояние. Няма нито едно обстоятелство, което да не е било известно в последните месеци и което да е попречило да се планират съответните мерки, така че необходимите средства за земеделските субсидии да бъдат осигурени. В случая сме свидетели на резултатите от една слаба политика през целия мандат на управление на ГЕРБ. Този резултат е неизбежен на фона на приемането на бюджети с дефицити в последните 4 години. На второ място Дянков като политик имаше собствени интереси, които бяха различни от интересите на Борисов и политическата партия, която представлява - да не бъде натискан за допълнителни средства, което противоречеше на неговата политика да показва пред света, че бюджетът е що-годе стабилен. Но така Дянков изтощаваше всички налични ресурси. Вървейки по една граница, отвъд която ставаш нестабилен, той смекчаваше натиска за допълнителни разходи от страна на министерствата. Това му изигра лоша шега и доведе и до оставка.

- Все пак, ако трябва да влезем в детайли за управлението от последните 4 години, доколко легитимна е претенцията за успех на кабинета в поддържането на фискалната стабилност? Приемате ли критиката срещу Дянков за замразяването на социалните плащания, което се сочи като основен повод за напрежение?

- Не мисля, че Дянков бе човекът, който управлява бюджета. Всеки, който е запознат, знае, че Дянков нито разбираше от бюджет, нито директно имаше отношение към ежедневната работа по бюджета. Той по-скоро свеждаше нещата до спазването на няколко макроикономически баланса. Но това, че Дянков се е бил срещу лошите хора, които искат да изхарчат парите, срещу тези, които са на социални помощи и т.н., на мен не ми звучи състоятелно. Ако за нещо се даваха пари в последните 4 години, това бяха социалните сфери. Това са плащанията, които растяха като относителен дял на фона всички останали, а бюджетът растеше и като номинални суми. Всички правителства след 1997 г. следваха политика на икономическа стабилност. Само че наред с нея те водеха и политика на икономически растеж. Сегашното правителство и Дянков в частност се интересуваше от бюджета чисто счетоводно, а не като инструмент за постигане на икономически цели. Сегашният екип на министерството на финансите върна бюджета на нивото от 1994-1996 г. като начин на управление, като разбиране какво се прави с бюджета в икономиката. Бяха загърбени близо 8 години труд по разработване на бюджета на база на програмно бюджетиране, с цел ползване на бюджета като инструмент на икономическо въздействие, за по-голяма заетост и растеж. Вземането на решения къде да отидат парите от нашите данъци не ставаше по нормалния път - чрез анализи и прогнози, а на базата на лични решения. Дянков си има и позитиви, и негативи, но проблемът не е Дянков, а в начина на управление на цялото правителство.

- Какво според вас пропусна да направи това правителство?

- Правителството пропусна много шансове. Икономиката се справи въпреки правителството. Правителството пропусна да обърне тенденцията, както например северните държави в Европа. Публичните финанси са стабилни отпреди мандата на ГЕРБ, имаше солидни резерви, имаше много ниско ниво на дълг, което позволяваше на правителството да има маневреност. Важно е да има възможност за кредитиране, за да може да се налеят пари в икономиката в момент, в който тя буксува, да се осигурят ресурси за преструктуриране и реформи. В тази посока се допуснаха няколко основни грешки. Правителството извади координацията на икономическите политики извън финансовото министерство, закри няколко агенции, в които имаше капацитет да се провежда икономическа политика. Управлението ден за ден просто нямаше нужда от хора, които да казват какво може да се случи и как да бъде направено, за да има резултат през следващите години. Данъчната политика няма да я коментирам, тук са важни не само ставките, част от които бяха увеличени, а какво се случва в данъчната администрация и митниците, така че бизнесът да бъде облекчен. 2009-2010 г. буквално се провеждаха терористични актове спрямо бизнеса от страна на държавните органи, защото трябваше да бъдат овладени структурите, да бъдат поставени под контрол. Бизнесът да разбере, че трябва да се страхува. Тогава бяха проведени много наказателни акции - от агенцията по храните, пожарни, данъчни, които съвместно влизаха и мачкаха малкия бизнес, съвсем целенасочено, защото трябваше да се внуши страх. Според мен успяха, включително и в медиите. До миналата седмица не вярвах, че хладилникът ще победи телевизора.

Пропуски имаше и в разходната политика на държавата. Изпълнението на капиталовите разходи, които в кризата трябва да спасяват бизнеса и да осигуряват достатъчно заетост, миналата година е 67.68%. Това удържа дефицита, но защо точно тези разходи? Държавата заложи почти изцяло на европейски средства, без национални инвестиции, а забравяме, че европейските средства са допълняемост към националните инвестициите. Хубавото в оставката на министър Дянков е, че Томислав Дончев ще бъде едновременно министър на финансите и на еврофондовете. За да има ефективно управление на еврофондовете, те трябва да бъдат интегрирани в бюджета.

- Г-н Дянков имаше претенцията да бъде един от най-реформаторските министри, той се вписва и като един от най-десните министри в едно правителство с не много ясен профил...

- От гледна точка на публичните изяви на г-н Дянков, за него наистина може да се каже, че е десен политик. Но публичното говорене се разминаваше с реалността. Дянков говореше за балансирани бюджети, а през всичките 4 години бюджетите бяха на дефицити. Политиката уж бе на намаление на данъците, но реално имаме увеличение на данъците. Говори се за ефикасност и ефективност на разходите, но превес взеха точно неефективните разходи - издръжка на ведомствата, заплати, социалните разходите. В този мандат не се случи нито една реформа. Имаше много думи, много заявки, като се започне от промени в данъчната администрация, но нищо съществено не се промени, даже открито се затваряха очи за контрабандата. Много се изприказва за административната реформа, но имитацията и тук до нищо не доведе.

- Какво оставя след себе си г-н Дянков? Фискалният резерв е на минимума, дългът порасна, макар и да е един от най-ниските в Европа.

- Защо г-н Дянков? Въпросът е какво оставя това правителство. Следващото правителство две години ще оправя бакиите на това правителство. Освен изчерпаните ресурси следващото правителство ще има проблеми и с политиката на разходите, които не са гъвкави.

- Очаква ли се предизборно влошаване на финансовата дисциплина?

- Това е много нехомогенно правителство. Дянков имаше много добри реакции - например излиза един министър и слага на масата предложения за минимална работна заплата, които звучат, меко казано, странно, поне за икономистите. Министерството на финансите реагира в този случай много адекватно. Но в това правителство има хора, събрани по различни критерии, с различни виждания и невъзможност да се взимат последователни решения. Вътрешните противоречия не успяха да излязат достатъчно на бял свят и бяха потушавани с желязната ръка на премиера. Но като нямаш общи виждания, не се движиш напред.

29
4787
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
19 Февруари 2013 20:45
Я, едно интервю в което са казани много истини.
Съгласен с интервюирания.
19 Февруари 2013 20:52
eвтино
19 Февруари 2013 21:06
19 Февруари 2013 21:19
Най - после да прочета едно компетентно мнение по въпроса за управлението на държавата ни през последните 4 години! Браво на този господин явно си разбира от работата!
19 Февруари 2013 21:30
'
19 Февруари 2013 21:39
ДОЛУ ТИКВАТА!

И Тикварите преди него и над него.
19 Февруари 2013 22:37


Най-сетне едно мнение на компетентен човек. Ще бъде много добре ако можем да прочетем и мнението на Орешарски, както и на Иван Костов.
19 Февруари 2013 23:05
- От гледна точка на публичните изяви на г-н Дянков, за него наистина може да се каже, че е десен политик. Но публичното говорене се разминаваше с реалността. Дянков говореше за балансирани бюджети, а през всичките 4 години бюджетите бяха на дефицити. Политиката уж бе на намаление на данъците, но реално имаме увеличение на данъците. Говори се за ефикасност и ефективност на разходите, но превес взеха точно неефективните разходи - издръжка на ведомствата, заплати, социалните разходите. В този мандат не се случи нито една реформа. Имаше много думи, много заявки, като се започне от промени в данъчната администрация, но нищо съществено не се промени, даже открито се затваряха очи за контрабандата. Много се изприказва за административната реформа, но имитацията и тук до нищо не доведе.


Неведнъж сме се убеждавали, че за форума на тази газета е важно кой го казва, а не какво е казаното.
Все пак, поздравления интервюто.
19 Февруари 2013 23:34
В държава, която е във Валутен борд, да си финансов министър е фасулска работа!
И въобще не си мислете, че в държавите с финасов дефицит финансовите им министри са некомпетентни, некадърни! Финансовият дефицит е въпрос на Политика, а не въпрос на Счетоводство! А Политиката я мислят и правят Политиците и т.нар. "Политическа Класа"! Заради желанието им да бъдат преизбрани и да управляват дълго (и да кярят дълго, покрай управлението), управляващите харчат повече, отколкото са приходите в бюджета, и поддържат така изкуствено по-висок стандарт на живота! Но, в един момент(неизбежен!) финансовият "балон" се пука- и виждаме какво става в Гърция, Италия, Ирландия, Португалия, Испания, Франция и къде ли не още! Но в България, заради това, че е във Валутен борд, управляващите нямат възможност да харчат вповече, отколкото има в бюджета! Така че, Дянков НЕ е "велик финансов министър" и НЕ е негова заслуга финансовата стабилност на България, а е голям късметлия, че е(бил) финансов министър в държава във Валутен борд-България!
20 Февруари 2013 01:42
Браво, Любо
20 Февруари 2013 02:04
...Дянков говореше за балансирани бюджети, а през всичките 4 години бюджетите бяха на дефицити. Политиката уж бе на намаление на данъците, но реално имаме увеличение на данъците. Говори се за ефикасност и ефективност на разходите, но превес взеха точно неефективните разходи..

Некадърникът невДянков винаги е бил проблем. От назначението му до онзи ден.
След Грузия трябваше най-много да бъде пазач на водопад..но след една ревизия, ще стане ясно дали не е за Централния.
20 Февруари 2013 02:10
Сефте го чувам тоз` пич, но едва ли са му писали отговорите.
20 Февруари 2013 02:26
Дацов е виден бюджетар, зам. министър при Велчев и Орешарски.
20 Февруари 2013 02:29
Док, бюджетарът беше Кирчо Ананиев
20 Февруари 2013 02:37
Ананиев беше Зам. при Костов, Сакса и Станишев...Но май беше от квотата на ДС.
20 Февруари 2013 02:41
Ананиев е най-дългогодишният зам.- още преди Костов. Здравият разум беше пренебрегнат при тиквите и това много личи, има и тежки последствия
20 Февруари 2013 02:44
Последствията тепърва ще пораждат причини..
20 Февруари 2013 02:47
Така е!
Я си представете колко щеше да издържи една Америка
на ГАЗ по 520 долара вместо по 90 долара???
И ру.овч.ру - необесен...
20 Февруари 2013 06:39
Невдянков беше и некомпетентен, и с погрешна идеология, и беше прогнозиран пълен провал.
20 Февруари 2013 08:11
Doctora
20 Фев 2013 02:26
Мнения: 18,025
От: Bulgaria
Дацов е виден бюджетар, зам. министър при Велчев и Орешарски.

и кадър на НДСВ
20 Февруари 2013 08:31
В държава, която е във Валутен борд, да си финансов министър е фасулска работа!


За социопата се оказа, че не е фасулска работа, а непреодолима трудност.
Първо искам да припомня някои негови обещания. Обеща да намали социалните плащания при приемането на поста. После каза, че страната няма да има бюджетен дефицит, но обърка бюджетен с касов дефицит. В резултат на което не плати на бизнеса огромни средства и той влезе в тежка криза. На следващата година обеща да намали ДДС, после да влезем в ЕРМ 2. Обеща безработицата да не надхвърля 10% през мандата. След което национализира резерва на НЗОК и го опука. След него взе 100 млн. от универсалните пенсионни фондове, после отново посегна на НЗОК. Опита се да национализира и Сребърния фонд, но БНБ и Европейската централна банка му скръцнаха със зъби и не посмя. Не се сбъдна нито една от прогнозите му за ръста на БВП. Например за 2012 - 2,3%. А несбъдната прогноза на финансов министър в отрицателна посока означава единствено, че той е некадърен. Предвиди да излезем от кризата през април 2010 г., после още на три пъти предсказваше, че излизаме от кризата. Опука фискалният резерв. Увеличи външния и вътрешния дълг. Направи невероятно калпав бюджет 2013, който управляваше още по-калпаво. В резултат на което страната се оказа в ликвидна криза и трябваше да се тегли нов вътрешен заем (извънредната емисия около 850 млн.лв ДЦК) за земеделските субсидии на единица площ. А беше длъжен да знае, че през януари му предстои такова плащане. Има меморандум с Националната асоциация на зърнопроизводителите през 2010 г., според който директните плащания за единица площ, финансирани от ЕС, ще се изплащат до края на януари. Като финансов министър беше длъжен да си сметне паричните потоци, а не да се изненадва, че през януари се събират прекалено много разходи. Такива освен въпросните субсидиите за малко над 841 млн. лв. са още главницата по глобалните облигации в евро – 1600 млн. лв., 120 млн. лв. лихви по тези книжа, 89 млн. долара лихви по другата емисия глобални облигации, падежираща през януари 2015 г., плащания по ДЦК на вътрешния пазар – 139.4 млн. лв. Само дотук се събират над 2.5 млрд. лв., при положение че всички публични разходи през януари 2012 г. са 2.1 млрд. лв., като последните включват още пенсии, заплати, издръжка, лихви, капиталови разходи и други. Накратко – трябва да е било ясно, че приходите няма как да покрият плащанията за януари. Връщането на главницата по глобалните облигации беше подсигурено с емисия външен дълг през лятото на 2012 г., а останалите средства?
Извод: СОЦИОПАТЪТ Е ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК.
20 Февруари 2013 09:18
За интервюто - , много истини и то от човек бил в "кухнята".
Но остана въпросът - защо избрахме Боко?
20 Февруари 2013 09:54
За интервюто - , много истини и то от човек бил в "кухнята".
Но остана въпросът - защо избрахме Боко?

Ми, като е бил в кухнята, що не го е сготвил той ? Най-лесно е да критикуваш, а доста по-трудно е да направиш.
Тоя никъде не каза какво той е свършил в МФ, което Дянков е развалил. Зам. министър в две правителства, а дори не го помня. Сигурно защото няма с какво да бъде запомнен. Поредният удобен безличник, казал нещо за да напълнят страницата. Много по-качествен материал би станал от мнения на форумците.
20 Февруари 2013 12:01
БирникЪ, извинявай ама как до говори за себе си, като го питат за работата на Дянков? Не това е целта на интервюто, целта е да се покаже мннието на финансист от изпълнителната власт, макар и бивш. Освен това човекът просто посочва какво е направил Дянков и какво не без да го критикува или обижда, просто отбелязва фактите и прави изводи. И го прави от позицията на собствения си опит като бивш заместник-министър на финансите.
20 Февруари 2013 13:07
Престъпникът невДянков плаче за прокурор. След 4 години, той завещава 8 милиарда дълг, а сега емитира заем за още 800 млн.лева с падеж август.
По лошото от тъпак е работлив тъпак.

Който и да дойде сега, ще се наложи да мие огромни Авгиеви обори.
20 Февруари 2013 13:14
Поредният удобен безличник, казал нещо за да напълнят страницата.

Това изчерпва коментарите на пасквилчето 100%.

БирникЪ
20 Февруари 2013 14:30
Сегашното правителство и Дянков в частност се интересуваше от бюджета чисто счетоводно, а не като инструмент за постигане на икономически цели. .....
Бяха загърбени близо 8 години труд по разработване на бюджета на база на програмно бюджетиране, с цел ползване на бюджета като инструмент на икономическо въздействие

Хубаво де, но това се предполагаше още преди изборите през 2009-та, а след изборите доста бързо се потвърди.
20 Февруари 2013 15:55
Зам. министър в две правителства, а дори не го помня.


И кво има да го помниш? Зам-министрите на финансите обикновено не са медийни и PR звезди, че да са известни на широките трудещи се маси.
Който трябва, го помни.
20 Февруари 2013 16:47
Бирникъ казва: "Тоя никъде не каза какво той е свършил в МФ, което Дянков е развалил"

Казва, казва, ама трябва и да знаеш за какво се говори. Тоя същия 10 години се бори за ПРОГРАМНО БЮДЖЕТИРАНЕ, което Дянков затри - тоест, министерствата като изпълнители на определена политика в тяхната сфера да получават пари на база защитена програма и свършена работа, а не на база колко са взели миналата година, което ти гарантира реформи и следователно резултати. Тоя същия е от тези ЕКСПЕРТИ, които стоят не пред телевизора, ами правят това, с което другите се хвалят по телевизията. Направи много и за публично-частното партньорство, фискалната децентрализация и още нещица, които сигурно ти звучат сложно. Същия този, с която и партия да го свързват, е в МФ от ранна младежка възраст при сумати правителства и то почвайки от най-ниската позиция, за да стигне до зам-министър на база качества, а не на база кой го знае. Безличен или не, има нужда някой да разбира от това, което прави, особено когато говорим за моите и твоите пари във вид на бюджет. Като него има още в МФ, но Дянков ги изгони и разруши духа на едно министерство, което беше самостоятелен механизъм и вървеше добре без критично значение кой е министър, правейки стратегическо планиране за по 10 години напред, а Дянков не може да сметне утре колко джобни ще му трябват. Но драги ми Бирник, в икономиката има едно нещо, което се нарича времеви лаг. Тоест, трябва време нещо да се случи, семето да се посее, да се полее, разкопае, порасне и да ти влезне в хладилника. Не е като баница - режеш и ядеш, излизаш по телевизията, казваш го, взимаш пръчката и утре хей го на! Затова тези по-личните днес са осанна, утре ги разпъваме, щот и на некадърността й трябва време да се види.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД