:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 254
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Българската пролет" пукна

Само за 16 години у нас имаше три големи и няколко по-малки протеста, които предизвикаха сериозни трусове във властта
Снимка: Архив
Януари 1997 г. Дупница.
От две седмици България се тресе от протести. Правителството на Борисов, което изглеждаше непоклатимо само допреди седмица, подаде оставка. Привидната народна любов изби в люта омраза, демонстрирана на улицата. Това определено са събития, които ще влязат в историята на развитието на гражданското общество у нас, въпреки че тя не започва от днес. Преди няколко дни няколко информационни сайта писаха "Българската пролет" пукна".

Първият истински всенароден протест с конкретни искания, очаквания и конкретно изразена политическа воля от по-голямата част от народа беше "зимата на нашето недоволство" през 1997 г. Събитията от началото на 90-те години бяха някак по-хаотични, обществото все още се колебаеше дали страната трябва да поеме по европейски път, важно беше да се махнат бившите комунисти, спешно преименували се на социалисти. Но в крайна сметка новите социалисти успяха да запазят властта. Докато през 1997 г. огромната част от българския народ вече беше убедена, че за България няма друг път освен евроинтеграцията, и БСП загуби катастрофално изборите, които последваха протестите. Конкретният повод за многохилядните митинги срещу кабинета на Жан Виденов бе фактът, че



инфлацията стопи доходите



А некадърното управление на кабинета докара космически стойности на долара към лева и пълно обезценяване на националната валута. Събитията през 1997 г. много повече наподобяваха истинска всенародна революция за разлика от 1989 г., когато бе извършен най-обикновен дворцов преврат. Протестите, които формално бяха срещу кабинета на Виденов, изпълниха своята истинска задача, при това удивително бързо. Ако някой беше казал на хората, излезли по улици и площади тогава, че само след 10 години България ще е член на ЕС, едва ли някой щеше да му повярва.

И до днес на "Позитано" 20 витае травматичният спомен от събитията през 1997 г., колкото и да се опитват да ги омаловажават. В миналия мандат шефът на НС Георги Пирински слагаше ограждения около парламента при най-малкия протест. И не се свенеше да нарушава правилника и да не дава думата на опозицията, ако това случайно може да катализира обществено възмущение срещу управлението на тройната коалиция. В настоящия момент активът на БСП се опитва да засенчи спомена от събитията през 1997 г. и тогавашния им провал. Като абсолютни числа на участници тогава и сега е трудно да се прецени, но за разлика отпреди 16 г. сега демонстрации имаше в 35 града в страната, при това големият заряд на протестите тръгна от Варна - досега не се беше случвало, но, естествено се ожесточиха в София.

Друг голям протест отново по времето БСП, но при участието й в тройната коалиция, е стачката на учителите от есента на 2007 г. Хиляди педагози обсадиха тогава парламента. За разлика от сега това се случи в пленарен ден, когато вътре бе пълно с депутати. Протестиращите учители събраха хиляди подписи в своя подкрепа. Родители на ученици им месеха баници, някои им даваха и пари, за да компенсират поне малко финансовите им загуби от стачката. Голяма част от тогавашните учители бяха същите онези студенти, които 10 години по-рано скачаха и пееха по софийските улици: "Когато падне БСП, не искам аз да съм отдолу, за да не падне върху мен". Студентите, които свалиха Виденов, вече са в активна житейска позиция и всяко следващо правителство би трябвало да се съобразява с този факт. На последните две правителства - на тройната коалиция и на ГЕРБ - тази малка подробност определено им убягна.



Днешните протести обаче имат връзка



с онези от 1997 г. и дори могат да се разглеждат като тяхно естествено, макар и позакъсняло продължение. Преди 16 години българите протестираха, защото искаха да влязат в ЕС. Сега протестират, защото не искат да бъдат граждани на ЕС само формално, а реално - като стандарт на живот, като истинска пазарна икономика и конкурентна среда, в която няма монополи, и т.н. Лошото е, че у нас монополите станаха фалшив синоним на либерализацията. Както и демокрацията стана фасада на олигархичното задкулисно управление. Затова протестите, докато бяха само за цената на тока, достигнаха до исканията за национализация.

Само за седмица страната влезе в ситуация, в която не може да се направи прогноза какво ще се случи в следващите 10 часа. Към този час днес властта се търкаля по улицата и никой не иска да се наведе и да я вземе. Освен Яне Янев. Последното не е виц, а естествено продължение в серията неадекватни изяви, които наблюдаваме от понеделник насам. Дотолкова, че в сряда преди обяд финансовият министър в оставка Дянков се държа пред камерите на телевизиите не по-различно от Яне Янев, който е вече политически стандарт за одиозност, меко казано.

Друга особеност на настоящите протести, които заплашват да продължат, защото новият служебен кабинет - какъвто и да е той, ще встъпи в длъжност с много къс кредит на доверие, е, че са хаотични и без ясно изразени послания. Това са протести, диктувани от мизерията, и те ще се възпаляват отново и отново при още по-тежките икономически трудности, които предстоят в страната. Парадоксално, но положението в България само за седмица заприлича на гръцкото въпреки прехвалената финансова стабилност у нас. Другата разлика в международен план е, че на България няма да й обърнат кой знае какво внимание при задълбочаване на кризата тук, защото не е голям длъжник като Гърция. А както знаем, винаги най-добре охранявани и обгрижвани са големите длъжници.

Миналата година Гърция проведе парламентарни избори на два пъти, може да ни чака същото. Улицата не желае да чуе в момента за нито една от партиите и политиците, участвали в прехода. Улицата иска смяна на системата, Велико Народно събрание, друга конституция. Улицата иска нещо друго, но не може да формулира какво точно. По-разумните от протестиращите, разбира се, са наясно, че национализацията не е решение, че един монопол винаги е монопол, бил той държавен или частен.

Колкото и сложна и объркана да изглежда в момента обстановката, поне твърденията за робската психика на българите изглеждат все по-неверни. Няма кой да каже в момента какъв ще е резултатът от този бунт, но бунтът се състоя.



каре

Да не мерим феномените на XXI век със схващанията от XX!



Николай Слатински във "Фейсбук"

Когато България единствена спа, питахме се защо спи. Когато България излезе на протест, питаме - ама защо за това, а не за онова; защо срещу ЕРП-тата, а не срещу ДКЦ-тата; обвиняваме в организиране я БСП, я ГЕРБ, я падащия астероид; тревожим се, че протестират не на Лъвов, а на Орлов мост, и не на "Дондуков", а на "Корсаков"...

Нека вярваме на младите, на предпочелите да протестират на площадите, а не да недоволстват в кухните; нека им се протестира, нека наберат смелост, нека се почувстват много и значими, това е необходимото условие нещо у нас да се промени!

Да се разсъждава за протестите преди всичко в посока - кой ги организира, кой ги надъхва, кой ги спонсорира, кой ги инструментализира, означава тотално, абсолютно, отчайващо и шокиращо да не се разбират спецификите на времето, в което вече живеем.

А това е време на мрежовите структури, а не на йерархическите (каквито са и партиите); на социалните мобилизации по хоризонтала, а не по вертикала; на спонтанно възникващите общности; на автентичните изблици на обществена енергия; на стихийните самоорганизации.

Единствената прилика е, че поради йерархичността на държавата и властта и поради старото, останало в XX век мислене на политиците, мрежовите протестиращи трябва да излязат на площадите като едно време (защото политиците не се досещат да падат и си подават оставките, когато са загубили битката в информационното пространство на социалните мрежи).Така че да не мерим феномените на XXI век с инерционните ни схващания от XX век!

Снимка: Михаела Катеринска
Орлов мост, февруари 2013 г.
41
4353
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
20 Февруари 2013 19:41
Към младите: ако не искате да пропилеете залудо следващите десетина години от живота си, знаете че има два изхода--Терминал 1 и Терминал 2.
20 Февруари 2013 20:25
Властта се затъркаля от тази сутрин по улицата, но Тя не иска да я вземе! Или пък хабер си няма как да го стори!
20 Февруари 2013 20:27
Трябва мажоритарна избирателна система. Искам да погледна в очите кандидатите за депутати, да ги чуя, а ако ги изберат, всяка седмица да се отчитат пред избирателите си какво са свършили.
20 Февруари 2013 20:33
Народът даде всички възможни власти на ГЕРБ и сега го попита: "Защо преяде с власт, бе?"
Защото си прост народе и избра поредният лъже-месия.
20 Февруари 2013 20:54
Днешните протести обаче имат връзка с онези от 1997 г. и дори могат да се разглеждат като тяхно естествено, макар и позакъсняло продължение. Преди 16 години българите протестираха, защото искаха да влязат в ЕС. Сега протестират, защото не искат да бъдат граждани на ЕС
Имат връзка, но общото не е ЕС. И преди, и сега "политическата класа" отказва да носи отговорност и да се отчита пред обществото. Преди обществото не разбра какво възмездие получиха пишман-банкерите, сега не разбра как "енергийната ефективност" им изпразни джобовете.
Другото общо е преднамерената политическа и медийна манипулация. Преди осъществена от "здравите насинени сили", сега от "реформираните почервенени сили". Винаги има манипулация, но прекомерната олабва доверието и това се връща като бумеранг към манипулатора. След "успешните" икономически и социални реформи, резултатът от изборите през 2001 г. беше "приказка с неочакван край" за реформаторите. Същото се случи с постигането на поставените цели (улазянето в ЕС) от коалицията на безкопромисния компромис и неочаквания край през 2009 г. Така че, не виждам "Българската пролет" да е пукнала, и в двата смисъла - умряла или вързала. За "пролет" може да говорим, когато на някои от следващите избори няма "хвърлени" обвинения в медиите или "на прокурора", а само редовно и обосновано, без предположения, подадени жалби в ЦИК, респективно в съда.
20 Февруари 2013 21:11
"Българската пролет" пукна

Така е. Скандиранията в момента са "Българи-юнаци"!!! Омацаните партии са в кюшето и си кютат. Протестиращите искат Нова система. Ново Велико народно събрание. Нова конституция. Нова България. Всеки читав юрист-конституционалист, точно сега требе да помага!!!
20 Февруари 2013 21:18
***
20 Февруари 2013 21:58
Събитията от началото на 90-те години бяха някак по-хаотични, обществото все още се колебаеше дали страната трябва да поеме по европейски път, важно беше да се махнат бившите комунисти, спешно преименували се на социалисти. Но в крайна сметка новите социалисти успяха да запазят властта. Докато през 1997 г. огромната част от българския народ вече беше убедена, че за България няма друг път освен евроинтеграцията, и БСП загуби катастрофално изборите, които последваха протестите

Това чисто и просто не е вярно!!!
Защото правителството на Виденов внесе молбата за присъединяване на България към Европейския съюз!!!
Ама, Бога ми, да не би да искате за 7 години (1990 - 1997) да стане едновременно чренове на Европейския съюз, НАТО, и да станем суперсилата в световен мащаб по всичко.
Ама айде стига вече, бе!!!
Изводът от горното твърдение е, че сме станали членове на ЕС, щото Иван Костов бил пич!
За тези 7 години приоритет бяха на ЕС и НАТО, а смяната на собствеността, щото как ще станеш член на въпросните структури със социалистическа икономика.
Друг е въпросът как го направихме този икономически преход.
20 Февруари 2013 22:03
Щурчо мили,
Моето "ешелонирано" наблюдение показва, че днешните ни "конституционалисти" не доказват, че са нещо повече от лектори от дружество "Георги Кирков". Имай предвид това, дори и при "европееца" Атанас Семов. Просто пазят "политическите играчи на прехода". Срещу доста по-добро заплащане...
20 Февруари 2013 22:06
Днешните протести обаче имат връзка



с онези от 1997 г. и дори могат да се разглеждат като тяхно естествено, макар и позакъсняло продължение. Преди 16 години българите протестираха, защото искаха да влязат в ЕС. Сега протестират, защото не искат да бъдат граждани на ЕС само формално, а реално - като стандарт на живот, като истинска пазарна икономика и конкурентна среда, в която няма монополи, и т.н. Лошото е, че у нас монополите станаха фалшив синоним на либерализацията. Както и демокрацията стана фасада на олигархичното задкулисно управление. Затова протестите, докато бяха само за цената на тока, достигнаха до исканията за национализация.

Абсолютно повърхностна и погрешна постановка.
Авторът явно не разбира, че днешните протести правят огромен завой в развитието на страната, което само по себе си е историческо явление, като се сменя обектът на недоволството от преди 23 - 16 години. Мисля, че посткомунистическият преход окончатело приключи. Наздраве!
20 Февруари 2013 22:20
В тежко заблуждение падаш, mercury от 20 Февруари 2013 22:06,
Това което ни очаква, не е едноактна пиеса, а продължителен Процес на политическата фаза на Прехода, Към модерна Политическа демокрация. С времето тези ключови понятия ще просветнат и в пространството. Дано младите успеят в първата си битка и не останат излъгани от нас. Първото разочарование е най-жестоко и дано им помогноем да го избегнат в това море от всякак престъпност, която ни дави...
20 Февруари 2013 22:27
Това е друг преход, при друга изградена социално-икономическа система.
20 Февруари 2013 22:50
...Имай предвид това, дори и при "европееца" Атанас Семов...

Аз уважавам баща му Марко. Също и много от идеите на Атанас. Жалко, че не беше на правилното място и в правилното време. Тъй или инак, всеки читав конституционалист-патриот е важен в момента. Ако требе да се започне от Търновската конситуция. Системата вече требе да се сменя.
21 Февруари 2013 00:05
Отново подчертавам, на смяна подлежи, не Системата, а нейният партийно-олигархичен Модел. Знакът на победата е : "За повече Общество в собствено Политиката!!!"...
21 Февруари 2013 00:55
Чудя се, дали бате Бойко не си организира лично българската пролет, заради днешния жест?
21 Февруари 2013 01:36
Ако требе да се започне от Търновската конситуция. Системата вече требе да се сменя


Ако искаш да сменяш Системата, трябва да си много наясно с какво искаш да я смениш. А такава яснота за сега у протестиращите няма. Има стихийно социалистически тежнения, но поради идеологическата пропаганда в последните 23 години, никой не си и помисля да ги назове с автентичното им име
Не можеш да смениш властта с нова и всичкото това без партии. Такъв 'филм' няма в по-новата история, дори Октомврийската революция е била, така да се каже, "партийно организирана'. Освен това, много ми е интересно как ще отнемем по мирен начин копанята на олигарсите и западните компании, които ядат от нашия труд - доброволно ли ще се предадат? И ей така ще престанат да ни ограбват за нашите честни очи и ежедневни мирни протести? Страх ме е, че сега същите тези олигарси ни кроят шапката, и ново Велико народно събрание ще е заколението ни при тази идейна незрялост на народа - хитреците, които ни управляват като нищо конституционно и с наше позволение ще ни спретнат такъв фашизъм, че ще вием на умряло.
21 Февруари 2013 05:39
Ех какви лъжи!96-97-ма нямаше революция,а пладнешки грабеж на спестяванията на хората,организиран от олигарсите и кредитните милионери!Наивните,които бяха по улиците тогава, пак бяха подведени,че нещо се случва и е добре за тях.Не Виденов създаде банките и не той ги фалира.Вече започва да говори,но прикрива много хора,които се облажиха от курса на долара и сега дърпат конците на правителствата.Аз знам какви са исканията на хората сега,те са правилни и справедливи,те вече узряха какво е демокрация.Но онези,които създадоха този модел няма да позволят промяната.Те ще ги използват за своите цели,както през 97-ма.Онези,които сложиха Борисов на власт,за да им прокарва интересите,не са доволни от него.А другите,които искат и за тях да има от баницата,направо го изритаха.Приятелчетата му искат да напусне властта,за да може да се върне в бяло и пак да им услужва като се отърве от негативите на мизерията,която докара и която вбесява хората.И така всички си гледат плановете.
21 Февруари 2013 05:54
Това са протести, диктувани от мизерията, и те ще се възпаляват отново и отново при още по-тежките икономически трудности, които предстоят в страната.





От тук си проличава не само объркването на журналиста, но подобно е и объркването на повечето интелектуалци за ставащото в България. Те просто подценяват народа. Това не е стихиен процес, породен от мизерията. Хората, излезли на улицата, са с ясното намерение да променят системата. Т.е. техните цели са осъзнати и много по-големи и по-далечни. Това не е стихиен бунт, който ще заглъхне бързо. Изводът е- народът е по-умен от журналистите, които отразяват събитията.
21 Февруари 2013 05:59
Лошото е, че у нас монополите станаха фалшив синоним на либерализацията. Както и демокрацията стана фасада на олигархичното задкулисно управление. Затова протестите, докато бяха само за цената на тока, достигнаха до исканията за национализация.

Това е вярно, разбира се. Но, когато политическата върхушка няма желание да реформира съществуващите икономически отношения и политическата система, се достига естествено до тяхното отрицание. ГЕРБ имаше златния шанс да извърши необходимите реформи, но и обективната невъзможност да го стори. Златният шанс идеше от безпрецедентната подкрепа, кято ГЕРБ имаше в началото на мандата. Макар и в малцинство, ГЕРБ можеше да разчита на 163 депутата (Атака, СК и РЗС) или поне на 150, за да направи необходимите реформи. Обективната невъзможност дойде от скритите зависимости на Борисов и заиграването му с българската олигархия.
Субективната невъзможност за реални промени пък е резултат от желанието на Борисов да се хареса на всички.
Вместо да използва дадената му подкрепа да реформира политическата система, да поизчисти корумпираната администрация, да проведе реални реформи, да ограничи влиянието на монополите, да разкара цялата гнилост от службите за сигурност, Борисов реши да циментира властта си, като разруши именно подкрепящите го в НС сили: последва разпад на парламентарните групи на РЗС и "Атака", както и нанасяне на окончателен удар върху Синята коалиция. Макар и завършили с политическа победа (формиране на ефективно мнозинство и монополизиране на условно дясното), тези операции ликвидираха широката парламентарна подкрепа за Борисов и откриха възможността за лобизъм и морална нечистоплътност на новосформираното правителствено мнозинство.
21 Февруари 2013 06:25
Слабо. Всъщност и 1997, и 2013 бяха хлебни бунтове (както и в Тунис и Египет впрочем) - хората се уплашиха, че не могат да свържат двата края. И двете кризи бяха изкуствено предизвикани - в 1997 от банкери и кредитни милионери срещу безпомощен премиер, в 2013 - от твърде дълго ултранекадърно, ултракорумпирано и идеологически погрешно управление. Писаното от автора за тройната е необективно. Всъщност при тройната хората натрупаха резервите, благодарение на които гладните бунтове настъпиха едва в началото на 2013 г., а не в 2010, както отначало прогнозирах.
21 Февруари 2013 06:32
Улицата не желае да чуе в момента за нито една от партиите и политиците, участвали в прехода. Улицата иска смяна на системата, Велико Народно събрание, друга конституция. Улицата иска нещо друго, но не може да формулира какво точно. По-разумните от протестиращите, разбира се, са наясно, че национализацията не е решение, че един монопол винаги е монопол, бил той държавен или частен.




Това, че улицата игнорира политиците и партиите на прехода, показва зрелостта на улицата. Политиците и партиите от прехода са изцяло свързани с олигархичния модел, а улицата точно за това се бори, да премахне този модел. Улицата не иска нищо друго, освен да смени системата и да промени правилата на играта.
Кое е това друго нещо, което улицата иска, но не може да го формулира, може да го търсим само в главата на автора на статията. Улицата много ясно е формулирала искането си. И то означава обръщане на тенденцията, обръщане на процесите- от процеси, водещи до олигархичен режим, към процеси, водещи съм обратното- икономическа и политическа власт на мнозинството. А това означава, че улицата ще има във времето хиляди искания, които ще обърнат процесите. Ако авторът на статията си представа подобна задача с едно, две, три искания, то той просто няма представа за какво става въпрос.
От последното изречение от цитата става ясно, че според автора национализацията е неразумно решение. Нека поставим въпроса по този начин- за частна собственост ли сме или за държавна? И нека да отговорим така- ние сме за частна собственост. Следва друг въпрос- за каква частна собственост сме- собственост в ръцете на мафиоти, олигарси и криминали, които са я придобили по незаконен и корупционен път и са я концентрирали в ръцете си, и които са същевременно некадърници в областта на мениджмънта, и алчни задници, които са готови да погребат всички останали в името на личните си интереси? Или ние сме за частна собственост, но собственост, която е разпределена сравнително справедливо сред населението, която е придобита по напълно легален и морален път, от хора, които са образовани, кадърни и при които личната изгода се съчетава с обществения интерес? От самия въпрос отговорът става ясен. А това означава, че на собствеността трябва да се отнеме от сегашните собственици, защото е придобита незаконно, чрез корупция, неморално и е концентрирана в ръцете на неколцина чорбаджии. Освен това тези чорбаджии са се проявили като некадърници, като некадърни мениджъри, които единствено могат да грабят народа със съдействието на правителството. Т.е. те са доказани некадърници. /80 процента от българските работодатели са с основно образование/. И нашият отговор идва логически- ние сме за частна собственост, но не при частна собственост на посочените криминали и некадърници. Собствеността трябва да им се отнеме. Именно затова е нужна национализация. Национализацията не е за да установи собствеността като единствено държавна, а да се отнеме от ръцете на частниците, които не я заслужават. А след това можем да кажем- ние сме за частна собственост, но за собственост от втория вид- широко разпределена сред населението / а не концентрирана в ръцете на неколцина олигарси/, придобита законно и в ръцете на хора, които ще я развиват и използват в своя полза и в най-добър обществен интерес. С други думи- ние сме за частна собственост, която съчетава личния с обществения интерес. И ние сме против частна собственост, която обслужва единствено личния интерес и противоречи на обществения интерес.
Изнесох тук една лекция на уважаемия журналист, безплатно, по отношение на собствеността. Но очевидно е, че в журналистическия факултет се учи само как да се пише, а не какво да се пише. Така, да е красиво оформено, по всички граматически правила. А съдържанието няма значение.
21 Февруари 2013 06:39
Страхотно спекулиране става с тази национализация. Все едно хората искат само държавна собственост и никаква друга. А проблемът е, че хората не искат частна собственост именно в ръцете на настоящите частници, на сегашните криминални типове и бизнес-некадърници. Хората нямат нищо против частна собственост, но в ръцете на съвсем други частници, които ще я използват по най-добрия начин за всички. Няма друг способ за отнемане собствеността на сегашните криминали, освен национализация. А след това, може да е на следващия ден, може да се извърши обратно приватизация, но по съвсем друг, абсолютно приемлив за всички членове на обществото начин. Не е все едно дали собствеността ще се приватизира в ръцете на мутрата с основно образование или в ръцете на високообразования специалист, който е способен да добър мениджмънт и който е човек достатъчно морален, за да не прекрачва определена граница в ограбването и експлоатацията на народа, или на потребителите. И който ще прави пари от по-добър мениджмънт, а не от ограбване на населението.
21 Февруари 2013 07:10
В нивото на статиите, публикувани от "Сега" напоследък, се наблюдава ужасяващ срив. Тази представлява поредният пример в това отношение: думи без съдържание, липса на каквото и да било послание, тенденциозност в представянето на фактите, дъра-бъра сто чадъра.
Авторе, дърва се секат за словоблудстването ти...
Ако ще продължава така, ще чета само статиите на Джимо, Дончев, Денков и мненията на форумците.
21 Февруари 2013 08:31
Надявам се тази статия да е писана от дете. Само да поясня някои неща:

Преди 16 години българите протестираха, защото искаха да влязат в ЕС.
Правителството на Жан Виденов подписа предприсъединителния договор с ЕС и започна преговорите за влизане в съюза. Дано това да не ви травмира, понеже би трябвало да обърка изцяло начина на мислене изложен в статията.

Студентите, които свалиха Виденов, вече са в активна житейска позиция
Студенти които са сваляли Виденов просто няма, защото правителството на Виденов подаде оставка... 1996 г.
*
И да допълня, защото по един манипулативен и профанизиран начин се отбягва факта, че най-големите протести срещу Тройната коалиция бяха 2009 г - горе-долу по същото време на годината и по същото време на мандата. Но тогава Станишев действа много по добре от Борисов и полицията си свърши работата, а протестите скоро бяха забравени. Който не вярва - ето видео: Натисни тук. В една демокрация няма място за натиск от улицата. Има достатъчно механизми за въздействие на властта (не само избори). А нестабилността на държавата и сцените с побоища и хаос по улиците вредят на всички. А в международен план сега каквото и лого да турим, във възприятията на хората за България ще са окървавени глави и обидения бивш премиер, който не можеше да носи отговорност.
21 Февруари 2013 08:34
За съжаление,демокрацията не е измислила нищо по-добро и в световен мащаб.Другото е анрхия и след това някакъв вид диктатура,на една партия или на един човек.
Протестиращите граждани са на кръстопът-вече трябва да се вземат решения или поне да ги предложат.
В средите на протеста обаче има от възрастни и улегнали хора,семейства с деца,през различни търсещи политическа изява до млади момчета на 14-18 години с бушуваща кръв.Консенсусат е почти невъзможен.
Чуват се крайни искания за разпускане на партиите и съд на всички били във властта последните 23 години.Звучи справедливо,но ще вкара всички в спирала на анархия и още по-голяма бедност.Веднъж го правихме в през 40-те.
Иска се и Велико народно събрание, или за кръгла маса подобна на тази от времето на падането на Живков.Може,но ще ни остави в сегашното тежко положение за още няколко години.И най-вероятно ще възпроизведе същите стари муцуни.
За да не разрушим напълно държавата си,най-добре да се извърши лустрация на всички, били на ръководни постове в партии,държава,агенции,и лустрация на всички доносници и служители ДС отваряне на абсолютно всички досиета.
Самите партии са кухо название,виновните са хората правили поразиите последните 23 години.
Прекалено много зависими хора продължават да се назначават,за да им се дърпат лесно конците и да не могат да се еманципират.
Натисни тук
21 Февруари 2013 08:37
В България все е менте.
Демокрацията, пазарната икономика, ракията и политиците.
На здраве!
21 Февруари 2013 08:44
Правителството на Жан Виденов подписа предприсъединителния договор с ЕС и започна преговорите за влизане в съюза. Дано това да не ви травмира, понеже би трябвало да обърка изцяло начина на мислене изложен в статията.


И какво от това:
Натисни тук
21 Февруари 2013 08:50
Ето още един клип от 2009та. Натисни тук Нещо познато? И какво се оказа? Полицията си свърши работата, правителството остана, правителствена криза нямаше, а протестът беше забравен (най-малко съдейки по статията по горе).
21 Февруари 2013 08:53
И какво от това:
Натисни тук
Киркор вика на Гарабед, че видял жена му с друг мъж на гарата в Тбилиси. Бонг... ъъ Гарабед вика "е па и то е една гара..."
21 Февруари 2013 09:33
които предизвикаха сериозни трусове във властта

тези трусове във властта се ограничиха единствено до изстискването и доизтръскването на де каквото още беше останало читаво в държавата, както и съсипването му. От това властта не се е разтресла много.
21 Февруари 2013 09:36
"Българската пролет" СЕ пукна
21 Февруари 2013 09:39
И Обретенов писал писание, като за учебник по история преди 10.11.89
21 Февруари 2013 09:49
Интернета им разката майката на нашите политици и точно защото не са в час с реалността се опитват да пробутват номера от 90-те. Само че това вече не работи. Няма как да минат такива евтини номера и лъжи в новата информационна ера, когато информацията и идеите циркулират свободно в нета и са достъпни за все повече хора. Този процес на събуждане и създаване на нещо като "информирано и интерактивно" общество се засили още от преди 5-6 години. Сега вече на всеки следващ политик ще му е все по-трудно и по-трудно да мами и манипулира. Ще трябва да поработят на полза роду, колкото и да не им се иска. Но при всички положения бунта и натиска трябва да продължи, докато тия мръсници не бъдат принудени да се съобразяват с интересите на хората.
21 Февруари 2013 09:53
Няма как да минат такива евтини номера и лъжи в новата информационна ера, когато информацията и идеите циркулират свободно в нета и са достъпни за все повече хора.

това нали си наясно колко лесно може да бъде елиминирано като спрат захранването
21 Февруари 2013 10:06
Бойчо2 21 Февруари 2013 09:49 - Напротив с интернет хората даже по-лесно се манипулират. Изобщо не е ясно кога една информация е истина, кога не. Всеки сам избира, и го прави в зависимост от "облъчването"
21 Февруари 2013 10:36
Трябва да се направи стъклен дом за цялата администрация: централна, общинска, правна и т.н. Тази администрация требе да си знае, че нема да има скрито-покрито. Секакви далаверки и корупционни мераци да секнат. Инак пак ще има разни тайни договорчета, като тези с ерепетата. Сите чиновници требе да са под строг граждански контрол и да станат слуги на гражданите. Назначаването там да става само след истински конкурси. Сите партийни калинки-аут.Пълна отчетност и контрол за всичко и по всяко време. Друго спасение няма.
21 Февруари 2013 11:42
Киркор вика на Гарабед,


Какво си казват арменците един на друг не зная. И Русия изяви желание за влизане и в ЕС и в НАТО , не се получи. Турция колко време кандидатства за ЕС?
Дадох ти връзка, но може би защото не владееш друг чужд език освен руски не си обърнал внимание: има критерии за влизането в ЕС и правителството на Жан Виденов не ги изпълняваше.
21 Февруари 2013 20:30
Добра статия !
21 Февруари 2013 21:18
Не искайте от автора повече, от тожа, което той може да даде.

Гозамбо същo е прав, за много от написаното !
21 Февруари 2013 21:21
A Янтар - не ! Единстжено под натиска на улицата партиите и политиците реагират на исканията на хората. Така е, откакто свят светува.
22 Февруари 2013 07:25
да се протестира на площадите,а не в кухните или пред ТВ-приемниците. Важно е да се протестира!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД