:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,490,086
Активни 119
Страници 27,294
За един ден 1,302,066

Не ни занимавайте с нова конституция, има по-належащи решения

Изходът от патовата ситуация минава през демократизирането на изборните правила и облекчаването на процедурата за референдуми
Галя Горанова
Протестите върнаха прехода в изходната му точка, а заедно с него и модата на кръглите маси и споровете за нова конституция. В общата гълчава останаха на заден план насъщните проблеми, извели хората на улицата - високите сметки за ток, парно, вода и пр. и неравната битка на потребителите с монополите. Дебатът инстинктивно се пренасочи от икономическите към политическите недъзи на държавата, като протестиращите постепенно осъзнаха, че повечето решения минават през парламентарната зала. И понеже партиите на прехода са завардили отвсякъде този терен и упорито отказват да чуят ропота на непредставените, недоволството изби на улицата.

Сега разни хитреци се опитват да насочат гнева към капана на безконечните дебати за промяна на конституционното устройство. Това е нужен, но несвоевременен дебат, който гълта много усилия и време. А през това време сметките ще продължат да пристигат и монополите ще останат недосегаеми. Натискът на улицата задължително трябва да продължи като единствено оръжие на протестиращите. Чрез него те трябва да принудят износената политическа каста да приеме техните условия за предоговаряне на основни клаузи в обществения договор. Времето за това е точно сега, преди изборите, когато се пишат управленските програми. Протестиращите трябва да заставят всички потенциални участници в следващия парламент да преразгледат трите най-важни закона, които гарантират равноправното участие на всички граждани в политическия процес и създават възможности за пряко влияние на гражданството върху взимането на управленски решения. Това са Изборният кодекс, законът за политическите партии и този за референдумите.С бързата промяна на тези три закона може да се постигне до голяма степен онова,което се възлага на промените в конституцията - разширяване на терена на демокрацията, обновяване на политическия елит и едва тогава, вече на спокойствие, може да се мисли за промяна на основния закон. Изборният кодекс е ключов от гледна точка на достъпа до участие в изборите. Колкото и да не им се иска на протестиращите, участието в избори си остава единственият законен начин да се влияе на политиката. Другата е пряката демокрация, но за нея - после. Да, този процес неизменно минава през създаването на партии, колкото и да се зловиди това на протестиращите. Партията, която не е нищо повече от сдружение на единомишленици, дава друга легитимност на лидерите, осигурява им по-трайна обществена подкрепа. За да стане обаче това възможно, трябва да се премахнат някои забранителни бариери в Изборния кодекс - големият брой подписи за регистрация, високите депозити за участие, неизброимите документи, необходими за регистрация в съда, и пр. Всички те бяха въведени от тройната коалиция под благовидния претекст, че така се решава проблемът с "файтонните" партии, но всъщност бетонираха статуквото. В неизгодна позиция са поставени и инициативните комитети, които издигат независими кандидати за избираеми длъжности. С гигантската държавна субсидия, регламентирана в закона за политическите партии, старата политическа класа получи допълнителен бонус - гарантирано финансово превъзходство пред всеки нов, който дръзне да й отнема терен, на практика - служебна победа. Когато на избори се явява ГЕРБ с 60 млн. лв. държавна субсидия, а насреща й излиза партията на протеста с доброволно събрани дарения, трудно може да се говори за равнопоставеност.Държавната субсидия трябва да бъде сведенадо приемливи размери или изобщо отменена.

По-лесният достъп до участие в политиката ще освежи политическия театър, който напоследък прилича повече на музей на восъчни фигури. И ще реши днешната криза на политическото представителство, която принуждава хората всеки път да избират между голямото и малкото зло, т. е. да се упражняват в мазохизъм до пълното им свикване с болката.

А сега за референдумите. Спешната промяна на закона, който показа множество дефекти при провеждането на ядрения референдум, ще даде възможност на големи групи граждани да инициират допитвания по всички важни за обществото въпроси през главата на парламентарното мнозинство. За целта обаче трябва първо да се занижи броят на подписите, необходим за иницииране на плебисцит. Сега трябват 200 000 подписа, за да бъде разгледан въпросът от Народното събрание и 500 000 подписа, за да е задължително допитването. При това положение само добре организирани структури, каквито са големите политическите партии, могат да се справят със задачата за кратките срокове, предвидени в закона. Затова е важно да бъде удължено и времето за събиране на подписите. Условието на национален референдум да са гласували толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, за да бъде зачетен резултатът, зачерква на практика целия закон и го прави негоден. Затова е важно тази непреодолима бариера да отпадне и на нейно място да се предвиди достатъчно висок, но не и забранителен праг - 30-40% от имащите право на глас, например.

И тук опираме до най-важното - за да имат ефект гореизброените стъпки, трябва партиите да бъдат притиснати да въведат активната регистрация за участие в избори. Така ще бъдат веднъж завинаги изчистени милионите фантоми в избирателните списъци, с които партиите безогледно търгуват и извращават целия политически процес.

И понеже за нови партии до предсрочните избори е вече късно - поради дългите процедури и хилядите цедки в кодекса, - трябва да бъде отправено ясно послание към износената политическа класа, която ще управлява и след вота: ако не предприеме тези решителни законодателни промени и не отвори вратите на парламента за нови, свободно сдружени граждани, натискът на улицата ще продължи и рано или късно гражданството ще потърси реванш. Само че последиците могат да се окажат непредвидими.Снимка: Импактпресгруп
Във Варна горят чучелото на политиката
92
6100
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
92
 Видими 
26 Февруари 2013 20:11
beagle-то щеше да каже в такъв случай: Галка, мила, трябваше да започнеш с последния абзац на материала - ако не промените изборния кодекс , закона за политическите партии и условията за референдум , този път следващата есен / зима ще има кьотек . Демократично.
26 Февруари 2013 20:20
Само че последиците могат да се окажат непредвидими.
То това им е интересното и общото на войните и революциите. Последиците им никога не са това което е замислено. Диалектика.
26 Февруари 2013 20:35
Diko,
Пропускаш, вероятно напълно съзнателно като авторката, необходимостта от радикална промяна на Закона за съдебната власт, НПК, ГПК, НК и т.н., които дават олигархичния облик на сега действуващо нещо като "конституция"...Всъщност в момента в България няма действаща конституция, а всички власти, особено съдебната, я нарушават агресивно и целенасочено. Пак повтарям, в момента в България няма действаща конституция, а отделни текстове от нея се използват за обслужване на най-криминализираната част от икономическата и политическата мутро-олигархия. Въпрос на национално и личностно икономическо и социално оцеляване е много спешното създаване и приемане на нова, работеща конституция....
26 Февруари 2013 20:51
И тук опираме до най-важното - за да имат ефект гореизброените стъпки, трябва партиите да бъдат притиснати да въведат активната регистрация за участие в избори.
Само тук съм съгласен с Галя Горанова.
26 Февруари 2013 20:56
ГАЛЯ ГОРАНОВА

Браво. Добра логика, хладнокръвно и точно. Това е начинът да се пребориме с тази жестока система. Бог да ни е на помощ.
26 Февруари 2013 21:00
Партията, която не е нищо повече от сдружение на единомишленици, дава друга легитимност на лидерите, осигурява им по-трайна обществена подкрепа. За да стане обаче това възможно, трябва да се премахнат някои забранителни бариери в Изборния кодекс - големият брой подписи за регистрация, високите депозити за участие, неизброимите документи, необходими за регистрация в съда, и пр. Всички те бяха въведени от тройната коалиция под благовидния претекст, че така се решава проблемът с "файтонните" партии, но всъщност бетонираха статуквото. В неизгодна позиция са поставени и инициативните комитети, които издигат независими кандидати за избираеми длъжности. С гигантската държавна субсидия, регламентирана в закона за политическите партии, старата политическа класа получи допълнителен бонус - гарантирано финансово превъзходство пред всеки нов, който дръзне да й отнема терен, на практика - служебна победа. Когато на избори се явява ГЕРБ с 60 млн. лв. държавна субсидия, а насреща й излиза партията на протеста с доброволно събрани дарения, трудно може да се говори за равнопоставеност.

26 Февруари 2013 21:04
Заглавието протеворечи на част от изложените в текста предложени мерки.
26 Февруари 2013 21:06
И понеже за нови партии до предсрочните избори е вече късно - поради дългите процедури и хилядите цедки в кодекса, - трябва да бъде отправено ясно послание към износената политическа класа, която ще управлява и след вота: ако не предприеме тези решителни законодателни промени и не отвори вратите на парламента за нови, свободно сдружени граждани, натискът на улицата ще продължи и рано или късно гражданството ще потърси реванш. Само че последиците могат да се окажат непредвидими.


Това означава масов бойкот на изборите и нови протести при съставянето на новия парламент, които може да са доста крути.
26 Февруари 2013 21:20
Галка мила,
Това е Революция, но съседката продължава да ми я обяснява, като овулация. Защо все кучето ще е виновно, Господи, след като поне няколко години я въртеше и сучеше, да не се увлича в "мач за мач", а да ходи да се прегледа ???...
26 Февруари 2013 21:23
Ако ставаше с нова конституция или нови закони, то да се наемат няколко преводача и готово, добри закони и конституции колкото шеш, за седмица работа е....
26 Февруари 2013 21:26
Някой вече попита, ама и аз да питам. Ако препишем конституцията на Швейцария, ще заживеем ли мигом като швейцарци? Може да сменим конституцията, но не можем да сменим народа. А народът, с извинение, е прост. Ама яко прост. Аз не съм, де. Да не речете нещо. Гражданите (и селяните) могат да влияят на политиката посредством политиците, тоест партиите. Проблемът на пенявещите се политикомразци, дето искат да съборят всички от всякъде, е, че осъзнават, че това е така. Ама в България останаха само две истински партии. Едната е етническа, а другата е Партия. И щом така, долу партиите!
26 Февруари 2013 21:33
Галя Горанова
26 Февруари 2013 21:38
И понеже за нови партии до предсрочните избори е вече късно...

Това е така, но само ако сега веднага се тръгне да се прави нова партия. Нови партии, с нови хора, на по две-три години има. Има регистрирани и над 80 партии. Вярно мнозинството от тях са регионални и правени специално заради някакви местни избори в някоя община, но се намират и истински национални. Трудно е до невъзможност, но не всичко е загубено за България.
26 Февруари 2013 21:40
Според Дън "конституцията е лоша защото не се спазва". Странна логика! Дали не трябва да се изисква да се спазва за да бъде добра?
26 Февруари 2013 21:48
Галя
Все от някъде трябва да се започне и предложеното е добра отправна точка. А то иначе като фиркания Ото Кац - "Нещо ми се иска. Какво ми се иска? Абе, какво Ви влиза в работата какво ми се иска?"
26 Февруари 2013 21:49
Това е така, но само ако сега веднага се тръгне да се прави нова партия. Нови партии, с нови хора, на по две-три години има. Има регистрирани и над 80 партии. Вярно мнозинството от тях са регионални и правени специално заради някакви местни избори в някоя община, но се намират и истински национални. Трудно е до невъзможност, но не всичко е загубено за България.

Това е вариант.
Протестиращите могат да делегират права на някоя от тези малки партии да ги представлява с цел промени в конституцията след заработването на новото Народно събрание.
26 Февруари 2013 21:54
cisco,
Уви, това пародийно нещо, което в момента е "действащата конституция(всъщност по-вярно е напълно бездействащата анти-конституция)",за съжаление беше създадена на този преписваческо-преводачески принцип, под диктовката на група второразредни бракоразводни адвокатчета, разни джеровци, соколовци, татарчевци, гиньоганевци и т.н., а едва ли има нещо по-продажно и гнусно от бракоразводни адвокатчета. Резултата е налице, най-бедното, най-мизерстващото, най-мутризираното и криминализираното бананово-доматено колониално гау в немския ЕСсср, управлявано от една изкуствено създадена олигархична икономико-политическа глутница, която продава ежедневно сънародниците си за 3, а не за 30 сребърника...
Всяка национална конституция задължително трябва да отразява националния дух, морал, етика и нивото на националното развитие, нещо което напълно отсъства в текстовете на сегашната....
26 Февруари 2013 21:58
Ндааа... Никой не схваща защо е кризата. Затова пък всички забелязват симптомите. Само ще започна отгоре надолу.

Кризата е на доверие - доверие в институциите. Откъде дойде то? От лошо управление. Защо е лошо управлението? Поради липсата на контрол. Кой контролира институциите и управлението им? Народните избраници. Кой контролира народните избраници? В нашия случай ги контролират партиите. Кой контролира партиите? Не избирателят ги контролира. Избирателят е принуден да избира по-малкото зло. И вътре в тях самоте няма контрол - не се променят.
Следователно, жизнено важните въпроси за обществото са:

Как да бъдат накарани партиите да се развиват и променят? Кои са условията които ги капсулират и как да бъдат премахнати?

Ще попитате за доверието как да се върне? То е проста работа, но не е по силите на нито една партия точно поради горните принципни въпроси.
26 Февруари 2013 22:06
Уникална статия на Ясен Бояджиев в DW. Много ясно обобщава от къде идва скъпата енергия:
Тази цена се формира като средно аритметично от цените на енергията от различни електростанции, включени в т. нар. енергиен микс. Сега се канят да свалят тази цена, като извадят от микса три ТЕЦ-а, чиято енергия е относително по-скъпа заради направените от тях инвестиции в опазващи околната среда инсталации. За сметка на увеличаване на дела на относително по-евтината енергия от „Козлодуй". Тази операция обаче би предизвикала верижна реакция от твърде неприятни ефекти.
..Най-прекият ефект ще е за споменатите три ТЕЦ-а. Изваждането им от регулирания пазар ще ги изпрати на свободния. Заради цената на произвежданата от тях енергия обаче продажбите им там драстично ще намалеят. Те няма да могат да изплащат взетите заради инвестициите си кредити и накрая няма да е чудно, ако спрат. Последиците от това ще са катастрофални най-напред за семействата на хилядите работещи в тези централи, но и за цели градове - за Бобовдол и за Гълъбово, например. За да си представим ситуацията, е достатъчно да си припомним какво стана преди две години в Гълъбово заради опасността от затваряне на ТЕЦ „Брикел", в който работят 2 хиляди души. И който, на всичко отгоре, отоплява целия град.
С това обаче верижният ефект от евентуалното спиране на тези три централи не се изчерпва. Те работят с български въглища, тъй че неизбежно биха последвали големи затруднения за много от минните предприятия и хилядите работещи в тях. Само спирането на ТЕЦ „Бобовдол" би засегнало около 5 хиляди миньори. За да си представим възможните последици, е достатъчно да си припомним миньорската стачка от миналата зима.

Та значи сакън не купувайте евтино от Козлодуй че Американските ТЕЦ ще фалират и тогава ще има безработица в Гълабово! Те това ако не е комунизъм кое е? Благодарим ти Ваньо, благодарим ти Костов!
26 Февруари 2013 22:07
Галка мила,
Ти си доблестен Критик на "прехода" още от Екипа на Доктора, но тъй и не сещам, кога стана негов "експерт" ? До Иван Кръстев, Андрей Райчев и вси останали тарикати ли искаш се редиш ?
Знаеш от кучето, че обществото ни е обречено на Втора фаза на своя "преход", Политическата, сиреч, Към модерна система на Политическа демокрация от 21-я век. Какви ги пишеш днес, Галка ? Кучето те обича, не просто за публичен сеир, а защото не е научено да степенува думичките Чест и Доблест, които търси да намери, поне в твоите дописки...
26 Февруари 2013 22:08
Дай линк - Ясен е много добър аналитик.
26 Февруари 2013 22:13
Това са Изборният кодекс, законът за политическите партии и този за референдумите.


Галя
Много добър анализ. Даже бих стеснил още предложенията. Промени веднага само в Изборния кодекс и то само в частта му относно избор на депутати в НС/това предстои, после новото НС много по-легитимно ще направи евентуални промени и по други закони/. Тръгнем ли към Велико НС и нова Конституция забравете за икономическа стабилизация и социална политика. Да не сравняваме с 1990-1991г., тогава с конституцията се сменяше държавен обществено-политически строй, сега нямаме какво да сменяме/капитализма си е капитализъм, а нюансите му нямат нищо общо с промяната на конституцията/. Спасението е в икономическо стабилизиране на икономиката, възможно по-малко мизерия, безработица и бедност.
26 Февруари 2013 22:15
най-важното - за да имат ефект гореизброените стъпки, трябва партиите да бъдат притиснати да въведат активната регистрация за участие в избори.
именно. затова и съм върл противник на електронното гласуване. ако го направят през интернет, маймуните ще гласуват между два чата. гласуването не е само право, а отговорност. ще отделиш време, ще отидеш да се регистрираш...
26 Февруари 2013 22:16
Май има нужда да повторя това, което и вчера казах - що е то политика, граждани, партия.
Думата „политика“ идва от „полис“, което значи „град“, който при възникването на демокрацията е бил и държава (полития).
-
„Политика“ означава какво и как да се прави в полиса (града, държавата), за държавата, от държавата, т.е. във, от, за обществото на всички нейни граждани и от нейните граждани и техните институции. Политическо и гражданско е едно и също.
-
Понеже в условията на демокрация гражданите решават, какво да се прави, а гражданите са различни (с различно социално, професионално, имотно положение, интереси, с различен ум, образование, биография, опит, възраст, здраве и т.н. ), то и техните виждания (представи, идеи) за това, какво и как за се прави във, за и от обществото (полиса) са различни.
-
Тези виждания (представи, идеи) винаги са частични, защото не се споделят от абсолютно всички граждани. Те винаги са частични, т.е. партийни (парт = част).
---
Ако нещо се прави във, за, от обществото, то винаги е политика. Ако една идея не е споделена от абсолютно всички, то тя е партийна (частична), но дори и да е споделена от абсолютно всички, то щом се отнася за обществото тя е политическа.
-
Хората, които споделят еднакви възгледи по някакъв въпрос отнасящ се до обществото, са една партия в собственият политически смисъл на тази дума. И формалната им организираност няма никакво отношение към принадлежност или не към определена партия.
26 Февруари 2013 22:25
валтер57,
За обща култура, Франция за последните 100 години без да сменя политическия си строй, приема 12 нови Конституции, подчертавам нови.
Сега действащото "нещо като конституция", винаги ще възпроизвежда само мутро-олигархия, икономическа и социална несправедливост, политическа нестабилност, бедност, мизерия ,колониална зависимост и абсолютно нищо друго....Това "нещо като Конституция" беше създадена именно да възпроизвежда това и го прави перфектно под благосклонния и умилителен поглед на Берлин и немската колониална администрация в Брюксел, които са много доволни от статуквото у нас и го подкрепят безусловно на принципа, "подхвърляме едни евро-подаяния на управляващите, като законно възнаграждение, за да държат в страх и подчинение, бедното, мизерстващо и много гневно туземно население".....
26 Февруари 2013 22:34
Нова конституция може и трябва да има, но едва тогава, когато има гаранции, че ще е по добра от сегашната. Не в Конституцията е проблема, а в нейното нарушаване. Например сегашната Конституция гарантира равенството на гражданите и не допуска имуществен ценз за политическите права. Въпреки това имаме финансови ограничения, при това записани в Изборният кодекс. Сегашната Конституция гарантира здравеопазване и пенсии на всички, въпреки това 30% от гражданите са здравно неосигурени. И още много други такива работи.
-
Великобритания и Израел въобще нямат конституции. Това, обаче видно не им пречи.
-
Не е толкова важно какво точно пише в Конституцията и дори в законите. Важно е как се насища със съдържание. Как се прилага, дали се прилага, кога се прилага, спрямо кого се прилага.
26 Февруари 2013 22:34
Коя е „изходната точка”? Няма връщане назад. Пропуснатото няма да се върне, поне да извлечем поуки.
На коя база да стъпим за да градим? Няма икономика, няма армия, няма (българско, преследващо целите на България, а, чуждите са на лице: ЦРУ и МОСАД си действат като у тях) разузнаване, няма национална идея, няма суверинитет, нямаме право и на собственна външна политика.
Какво има тогава? НЕВЖЕСТВО до костите, народ, мечтаещ да „се махне”, разбирай да иде в „уредена държава”; западна пропаганда, рекламираща чужд, неосъществим начин на живот, който на практика го няма и на запад; интелигенция, смазана от необходимостта да помиярства; безродни космополити, рекламиращи чужди ценности, които не познават; морален и духовен упадък надминаващ материалната нищета.
Не може да се върви напред без да се огледаме, къде сме и как стигнахме до тук.
Голи факти: По данни на международния валутен фонд в началото на 80те години България е била на 42 място в свта по доходи на глава от населението, сега сме около 70то място.

Натисни тук

по данни на ЦРУ България е страната от източна Европа с най-голямо неравенство.

Натисни тук

След 1944 година с/у България беше наложено ембарго от страна на запада, хвърляха се не малко пари за ерозиране на ценностната система на българина с цел да заобича западната. Всички имаха работа, дори циганите не крадяха за да се хранят. Запада парадираше, че живее 3 пъти по-добре от нас, номенклатурата се научи да пие маркови питиета. Народа се научи да не си дава много зор – нали БКП гарантираше светлото бъдеще. В същото време трябваше да се отделят много хора и усилия за надпреварата във въоръжаването. Католиците от източна Европа не им харесваше да слушат инструкции от изток, те искаха да се върнат при бившите си господари от запад. Така, разпада на соц лагера започна от най-слабото място: Полша, Унгария и Чехия.
Най-успешна беше кампанията за т.н. „човешки права”, на чело на която застанаха някои „интелектуалци”, които сега си мълчат за човешките права. В България на практика опозиция нямаше, децата на „репресираните” завършиха висше образование (с малко изключения), нямаше алтернативна концепция за промяна ако не се брои носталгията по нивата.
Учихме на времето в училище, че империите използват принципа „разделяй и владей”. Да, така е, сега и не само от сега се прилага у нас, ама никой не го вижда. Има един не помалко разрушителен принцип: разпалване на неосъществими мечти. „Кога ще ги стигмем американците” – стигнахме ги по неравнство на доходите – виж горния линк.
Концепциятя, че при „социализма” сме живели лошо и като прегърнем капитализма ще имаме всичко както преди, плюс свобода, демокрация, западни (само маркови) стоки , много пари и ваканции из карибите, граничи с олигофрения. Фетишизирането на политическата състема (както и в тази статия) в комбинация с илюзията, че налучкването на „честни” управляващи ще доведе до благоденствие е кретенизъм. Запада има и в момента голямо зарнообразие от политически системи, но винаги са били на върха в материално отношение, значи и има нещо друго. Това са уважение и подчинение на гражданина и групата на държавния интерес, дисциплината и уважение на институциите, стремеж за потулване а не на раздухване на негативите, общественни механизми на контрол на управляващите органи (поне населението да вярва, че е така), законна корупция – канализиране на влиянието на парите в политиката чрез легални форми на лобиране.
Общество се гради от долу нагоре, ферма – от горе надолу. В САЩ казват,че ти трябва армия за да се пребориш с армия. Могат ли, справедливо демонстриращите граждани да се преборят с професионална, добре финансирана политическа кампания – НЕ. На края ще им се натрие на носа, че те са направили нещата по-лоши. Широкоия политически диапазон на исканията показва незрялост и обрича движението на провал. Най- вероятно цялата енергия на протестиращите ще отиде да се борят едни с други. Време е целите да се избистрят, да се появят знаещи лидери, които да могат да набележат реални за изпълнение цели. Най-вероятния изход е да изберат тези, които псуват най-звучно, защото българите са много по-силни в разрушението, отколкото в градежа.Какво може да се чака от хора, които не могат да се разберат кой да измете стълбите на блока, да изберат правителство????
Циганите имат един много точен лаф: „от куче курбан не става”. От нас (бял) американец или германец не става, така, че това го забравете. Един мъдър човек беше казал „ако искаш промяна започни със себе си”. Първо се научете да живеете със себе си и да се понасяте, а не да сте роби на дистанционното на телевизора. Не може да се чувствате добре само като гледате аберикански филми и всякакви сериали и да направите нещо за себе си и България.
Забравете кой какъв е бил, ДС, комунист, фашист. Всеки трябва да има право да направи нещо добро за България. Концепцията за „някой нов, неопетнен” е наивна. Това е и целта на враговете на България – всички да са маскари и те да им имат досиетата, така , че който и да изберете да му имат компримата. Важното е да гледате, не кой какво говори а какво прави. Да ама за това се иска интелект, знания, езици, много часове четене далеч от ракията със салатка.
Сами създавате обстановка да карате политиците да ви обещават нереални неща, а после ги плюете, като не станат!
Защо никой не смее да спомене за влиянието на запада в политическия живот? ББ беше ли одобрен от САЩ? Да. Следващия трябва ли да бъде одобрен от тях? Да! Къде ви е избора тогава?
Ако обичате децата си ще им оставите ли този батак? Не си ли струва да се пообразовате за да разберете какво се случва?


26 Февруари 2013 22:38
още веднъж линка да доходите на глава от населението
Натисни тук
26 Февруари 2013 22:41
Проблемът на България е, че 2005 г. съвсем официално политическата система в страната, въпреки Конституцията, бе официално заменена от демокрация в олигархия с въвеждането на финансовият ценз за пасивното избирателно право. Това доведе до представителството в Парламента само на една партия (в собственият политически смисъл на тази дума) - неоконсервативната (неолибералната). При засиленият процес на социална и финансова поляризация, на създаване и осъзнаване на класова диференциация, при това в полярни дистанции и пропорции, то това непредставителство на други партии, освен на партията на олигархията започна да се осъзнава, като обществен проблем.
-
Все още не се осъзнава, че протестите не са срещу партиите, а срещу партията на олигархията. Срещу неоконсервативната (неолибералната) партия.
26 Февруари 2013 22:43
26 февруари 2013, вторник
АТАКА напусна КСНС
Сидеров поиска медиите да останат по време на заседанието, за да няма заговор

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров напусна заседанието на Консултативния съветза национална сигурност минути след неговото начало. Националистът поиска медиите да присъстват до края на съвета в Президентството и всичко, което се решава там да бъде излъчвано на живо, а не да се правят задкулисни игри. Сидеров също така настоя президентът Росен Плевнелиев да покани представители на протестиращите на съвета.

Държавния глава обаче отхвърли исканията на лидерът на АТАКА. „Обстоятелствата са форсмажорни, можете да направите изключения“, настоя Сидеров и предупреди президента, че „скоро хората могат да го пометат“. В този момент звукът на микрофоните беше изключен, а човек на НСО закри камерата на телевизия „Алфа“, която излъчваше всичко на живо. След това лидерът на АТАКА напусна залата, заявявайки: „Аз в такъв заговор не участвам!“.

По думите му провеждането на закрито заседание е безотговорно. „Искате да направите заговор„, упрекна той Плевнелиев.

Сидеров беше категоричен, че е безмислено да стои 4-5 часа на заседанието. „Цветанов сега ще каже, че криминални структури са нахлули сред протестиращите и трябва да бъдат разпръснати. Това ми е ясно предварително, както и докладчето на ДАНС – безпомощното, в което има клишета и глупости, че националната сигурност е национална сигурност. Просто е безмислено“, каза лидерът на АТАКА. Според него смисленото нещо са неотложните мерки, с които да се отговори на исканията на протестиращите – отнемане на лицензите на ЕРП-тата, промени в изборния закон, промени в закона за енергетиката, ДКЕВР да се разформирова и да се направи нов. „Няма такива неща обаче в дневния ред на парламента“, подчерта Сидеров. Той каза още, че апелира президента, след като му бъде върнат и третият мандат – да даде 10-12 срок на парламента и да му препоръча конкретни решения. Лидерът на АТАКА раздаде предварително и становището на Плевнелиев, което ще бъде изчетено на стълбите в Президентството след няколко часа и по негови думи е „пълно с клишета“.

26 Февруари 2013 22:54
валтер57 мили,
Фор-умната дискусия задължава и към по-добро познаване на нейния лексикон. Вероятно смесваш доднешния ни "преход" , с мечтателното усещане на всички, за Историческо щастие ? България не се развива, тя е в безпътица, Приятелю, че и какви си ги говориш...
26 Февруари 2013 22:56
Преди време написах, че градската гериля в бананово-доматените колониални републики започват с опожаряване на най-омразните символи на колониалния грабеж. Ако не се стигне до бързото свикване на ВНС и приемането на работеща анти-мутроолигархична Конституция и анти-олигархично и социално-икономически справедливо законодателство, то обществото ще се радикализира политически за много кратко време. Пловдив беше пръв
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yatloH2rn3Y
Все повече хора ще правят това за да отвоюват страната си, държавата си и собствения си живот от мутроолигархичната примка....
26 Февруари 2013 23:02
BRIGHTMAN,
Да беше събрал куража и да беше си направил труда да кажеш(ако го знаеш, де), че партиите също са "сдружения на Граждани", но на Граждани, обединени по социално-икономически, КЛАСОВ признак- с цел реализиране и защита на КЛАСОВИТЕ им политически интереси, чрез управлението на Държавата! По тази причина има и Закон за политическите партии(ЗПП) и Закон за юридическите лица с нестопанска( и неполитическа- бел. моя, §39) цел. Няма законови пречки каквото и да е сдружение на Граждани да се регистрира(в СГС) като партия, стига да отговаря на изискванията на ЗПП! Главното е Целта на сдружението- ако тя е политическа, сдружението трябва да е партия!
Другият вариант е този от "Зелената книга" на Муамар Кадафи- ДЖУМАХИРИЯ : В света единствено Либия е провъзгласена за джамахирия - на 2 март 1977 година.
Характерното за джамахирията като форма на държавно управление е, че в него участва цялото пълнолетно население на страната, обединено в първични (основни) народни конгреси. Народните конгреси избират свои изпълнителни органи (народни комитети), чиито членове автоматично стават делегати на народните конгресови провинции.
Всеобщият народен конгрес е висшият законодателен орган в джамахирията. Въпреки това независими наблюдатели считат, че де факто страната е военна диктатура под властта на полковник Кадафи.
Но...Джумахирията НЕ се каресва на "демократичния" капиталистически Запад и "силните на деня" в Света- затова те избомбиха Джамахирията и убиха автора и създатея й!!!

26 Февруари 2013 23:12
Г-да, като китикувате нещо като като олигархията (в България), мислете какво е на запад – същото, даже по-лошо, защото те даже не знаят кои са олигарсите. У нас ще има и прставителна олигархия – подставено лице на чужда олигархия. Олигархията е предпочитана форма на политически живот на запад, защото реалната власт е в ръцете на тези, които не влизат в политиката и захранват с пари и влияние всички страни, за да се поддържа в населението интереса към цирка наречен „демокрация”.
26 Февруари 2013 23:15
Няма по-належащи решения от проектирането на нова Конституция, уважаема г-жо или г-це Горанова. Обърнете внимание, става въпрос за проектиране, което означава действително здраво да се занимаем, защото такива като Яне Янев, например, са се юрнали направо да приемат, преди още да е ясен проекта. Самото парламентарно управление е източник на проблемите в България, включително и за монополизирането в Икономиката. Продължаването на това управление носи допълнително още проблеми, и единственото решение, в т.ч. що се отнася до належащата фундаментална съдебна реформа, е да се премахне източника на проблемите. Междувременно, докато проектираме, може спокойно да си караме и с президентско правителство, тъй като и без това, една от първите работи, които впоследствие трябва да свърши съответното Национално учредително събрание, е да делегира на Президента, който гражданите сами избираме, пълномощието за осъществяване на Изпълнителната власт. Така, като се делегира и осъществяването на съдебната справедливост на един Върховен съд, какъвто може да бъде Конституционния, най-сетне и в Парламента ще могат да си поемат дъх и да се захванат с по-съществена дейност от непрекъснатите прения как да се месят в работата на другите и колко неспособни са самите те да отговарят за нея
26 Февруари 2013 23:22
Това е вариант.
Протестиращите могат да делегират права на някоя от тези малки партии да ги представлява с цел промени в конституцията след заработването на новото Народно събрание.

Дедо Симо даже управлява от имате на "Партията на жените ли беше" Ма колко съм възпитан .....
Авторката трябваше да се сети да изкоментира. Не беше толкова отдавна
26 Февруари 2013 23:23
maxilian,
Всъщност ВНС има точно тази функция, да проектира и обсъди нова конституционна уредба на страната. В случая това означава и край на мандата на президента и нови президентски и парламентарни избори. А идеята логорействащия полуграмотен клоун Чехльо да има някакво отношение към подготовката на ВНС е повече от лоша, тя е безсмислена, защото той със всички средства ще саботира свикването на ВНС и приемането на нова Конституция, по чисто егоистични причини......
26 Февруари 2013 23:27
... Междувременно, докато проектираме, може спокойно да си караме и с президентско правителство...

Може. На това му се казва Президентска република. Една идея под монархията.
Тъй щото, според хилядолетните монархически традиции на българите, президентската република би трябвало да бъде една успешна форма на упрлавление. Разбира се с всички модерни форми на парламентарен контрол и импийчмънт.
26 Февруари 2013 23:29
Последните три и половина години имахме де факто "скрита" президентска република.
Поне са понатрупа "експириънс". Не как е по-света а как работи тук.
26 Февруари 2013 23:30
... Междувременно, докато проектираме, може спокойно да си караме и с президентско правителство...

Може. На това му се казва Президентска република. ...

Не е вярно -- нарича се президентска изпълнителна власт
26 Февруари 2013 23:31
Параграфе,
познавам много добре Маркс и помня постулатите на комунистическата пропаганда. Непълни и кастрирани, като казионните им пропагандатори.
-
Партиите са виждания за това, какво да се прави в за и от обществото. Класовостта е само една причина, поради която гражданинът може да формира една или друга визия, но крайно недостатъчна и не изчерпва причините.
26 Февруари 2013 23:38
"трябва да се премахнат някои забранителни бариери в Изборния кодекс - големият брой подписи за регистрация, високите депозити за участие, неизброимите документи, необходими за регистрация в съда, и пр."
---
А, точно така трябва да е !
Затъжили сме се за Кире Либерало, оня с Танграта, Жорж Ганчев, Гошо Тъпото и комапания.

Всеки маймун трябва да им свойте 15 минути по талавизора, за да се чекне там с н-тата програма за "спасение/възраждане/възход" на народа/нацията/държавата.
26 Февруари 2013 23:39
Нещо много се разводниха нещата. Всички ние имаме нужда от работещи модели за обществото и държавата. Останалото са празни лакърдии. Галя е един от малкото хора предложили нещо конкретно.
26 Февруари 2013 23:43
По-лесният достъп до участие в политиката ще освежи политическия театър, който напоследък прилича повече на музей на восъчни фигури.защо ли се забравя, че всъщност, и НДСВ и ГЕРБ "освежиха" лицата във въпросния театър...
26 Февруари 2013 23:44
"обновяване на политическия елит "
---
Колко ще го обновяват, като от 2001 досега 2 пъти се смени почти изцяло.
Половината парламент е на ГЕРБ, и от тях само Лъчо Мозъка е старо куче от преди 2009.
Подобно 2001 година с НДСВ.

Атака, 2005 , РЗС- 2009 - нови.
И двете нови партии за чеп за зеле не стават.

Да не би добре работещите дъвжави да са такива щото си сменят "политическия елит"(каквото и да е това) на 5 години?
26 Февруари 2013 23:46
Обърнете внимание след 6-тата Натисни тук минута и кажете не ви ли прилича на днешна България ?
26 Февруари 2013 23:52
Пази боже някои от тези дето ги дават последните седмици от протестите да имат някакво влияние в следващия парламент.
Хвани единия, удари другия.

То ясно хората от бедност реват, и е разбираемо, ама значи ли това, че трябва да им се даде власт, като общо взето те решенията на проблемите ги виждат както са ги виждали БКП през 1944 година.
26 Февруари 2013 23:53
Чрез него те трябва да принудят износената политическа каста да приеме техните условия за предоговаряне на основни клаузи в обществения договор. Времето за това е точно сега, преди изборите, когато се пишат управленските програми. Протестиращите трябва да заставят всички потенциални участници в следващия парламент да преразгледат трите най-важни закона, които гарантират равноправното участие на всички граждани в политическия процес и създават възможности за пряко влияние на гражданството върху взимането на управленски решения.


"Те трябва..."
"Протестиращите трябва..."

А журналистите - какво? Не ви ли е неудобно само да раздавате акъл?
Нима смятате, че протестиращите няма да линчуват/линчуваме и вас? Кой ви ще?
27 Февруари 2013 00:02
"Държавната субсидия трябва да бъде сведена до приемливи размери или изобщо отменена"
---
И с какви пари ще правят агитация и реклама партиите?
С дарения.
А като "дарят" Цеко Минев, Цветан Василев, Валентин Златев, и т.н. по 1 милион за кампания колко ще очакват да получат кампанията?
10 милиона малко ще им се видят според мен. Само 1000% печалба.
27 Февруари 2013 00:11
анастаси сиров26 Февруари 2013 20:51

И тук опираме до най-важното - за да имат ефект гореизброените стъпки, трябва партиите да бъдат притиснати да въведат активната регистрация за участие в избори.
Само тук съм съгласен с Галя Горанова.
----

Сред многото улични кухи лозунги, това е от малкото смислени и практични идеи в статията.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД