:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,005,651
Активни 362
Страници 3,574
За един ден 1,302,066
Портрет

Папа Франциск - консерватор, отворен за света на бедните

През 2005 г. е обвинен за съучастие в отвличането на двама йезуитски свещеници от аржентинската хунта
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Папа Франциск поздравява събралите се на площад "Свети Петър" малко след като стана ясно, че аржентинецът е избран от конклава на Римокатолическата църква.
Като повечето аржентинци той е футболен фен, а любимият му отбор е "Сан Лоренсо". Известен със своето отношение към бедните в страната, той се отказва от резиденция и живее в малък апартамент, пътува с градския транспорт вместо с кола с шофьор и си готви сам.

Новият папа, 76-годишният Хорхе Марио Берголио, избра да се казва Франциск. В някои отношения той пише историята - той е първият папа от Йезуитския орден и е първият, който е от страна в Латинска Америка. Кардинал Берголио обаче не е нетрадиционен избор - консерватор теолог с италиански корени, който силно подкрепя отрицанието на Ватикана на абортите, еднополовите бракове, ръкополагането на жени и други важни въпроси - което доведе до ярки сблъсъци с президента на Аржентина, който е с леви убеждения.

Берголио обаче не е толкова активен, когато се налага да се изправи срещу военната диктатура в Аржентина през 70-те години на миналия век, когато страната беше раздирана от конфликта между десните и левите сили, станал известен като Мръсната война. Той е обвиняван, че е знаел за извършвани престъпления, но не е положил достатъчно усилия, за да ги спре, докато 30 000 души изчезват, подложени са на мъчения или са убивани от военната хунта. Въпреки критиките много хора хвалят кардинал Берголио - който обича да бъде наричан с доста по-обикновеното отец Хорхе - като голям защитник на бедните и хората, лишени от граждански права.

През 2001 г. той изненадва персонала в болница в Буенос Айрес - поискал леген с вода, с която измива краката на 12 от пациентите на лечебното заведение, които страдали от вируса на СПИН. След това целува краката им и казва на журналистите, че "обществото забравя болните и бедните". Съвсем наскоро, през септември 2012 г., той смъмри свещеници в Буенос Айрес, отказали да кръстят деца на самотни майки. "Не на лицемерието", казва той на свещениците. "Те са тези, които отделят Божиите хора от спасението".



Въпреки че е против теологията на освобождението,



която според него е повлияна от марксистката теология, кардинал Берголио придава голямо значение на грижите за бедните и като кардинал на Буенос Айрес допринася за увеличаването на социалните услуги и евангелизацията в бедните квартали. "Обнадежден съм от този избор. Според мен той е гаранция, че църквата ще се придържа към основните идеали", казва Леонардо Боф, който е създател на теорията на освобождението. Освен това кардинал Берголио идва от развиваща се държава и е "извън пределите на Рим".

Хорхе Марио Берголио е роден в Буенос Айрес на 17 декември 1936 г. Баща му Марио Берголио е имигрант от северната част на Италия, а майка му Регина е домакиня. Той сравнително късно избира да се отдаде на вярата, след като се записва в семинарията, когато е на 21 години. Преди това е учил химия. Имал е здравословни проблеми в младежките си години, като е претърпял операция на белия дроб заради инфекция.

Всички казват, че е бил изключително добър студент, който освен от теологията много се интересувал и от светски науки като психология и литература. Ръкоположен е за свещеник малко след като става на 33 години и след това израстването му в църквата е бързо: през 1973 г. става ръководител на Йезуитския орден в Аржентина. Той остава на този пост до 1979 г., а действията му по време на Мръсната война са обект на дискусии. През 2005 г., малко преди конклавът във Ватикана да избере кардинал Йозеф Рацингер за папа, кардинал Берголи е обвинен от аржентински адвокат, че е бил съучастник в отвличането от военните на двама йезуитски свещеници, чиито антиправителствени възгледи според него са били опасно отклоняващи се от църковните канони.

Свещениците, които той уволнил от ордена седмица преди да изчезнат, са открити месеци по-късно в покрайнините на Буенос Айрес, упоени и разсъблечени. По времето, когато е заведено делото, говорител на кардинала отхвърля обвиненията като "стари клевети". По-късно делото е прекратено, но дискусиите продължават, а аржентинските журналисти публикуват статии и книги, които са в противоречие с твърденията на кардинал Берголио. Медийните публикации се основават не само на документи от този период, а също така на разкази на свещеници, които били в конфликт с Берголио.



След като църквата години наред отрича каквато и да е връзка с диктатурата,





през 2010 г. той свидетелства, че се е срещал тайно с ген. Хорхе Видела, бившия водач на военната хунта, и с адм. Емило Масера, командващия флота, за да моли за освобождаването на свещениците. Следващата година прокурорите го призовават като свидетел за систематичните отвличания на деца от хунтата - нещо, за което той също е обвинен, че е знаел, но не успял да предотврати.

В обширно интервю за аржентински вестник през 2010 г. той се защитава за поведението си по време на диктатурата. Казва, че е помагал да се укриват хора, търсени за арест от военните заради убежденията си, че е помогнал на други да напуснат Аржентина и че е лобирал пред военните управници на страната за освобождаването и защитата на други хора.

През ноември 2005 г. кардинал Берголио е избран начело на аржентинската Конференция на епископите с 3-годишен мандат, който е подновен през 2008 г. По същото време аржентинската църква е поразена от политически скандал. Отец Кристиян фон Верних, бивш свещеник в полицията на Буенос Айрес, е обвинен, че е помагал при разпити, мъчения и убийства на политически затворници.

Църковните власти експедират отец Фон Верних извън страната и го настаняват в манастир в Чили под фалшиво име, но по-късно той е върнат в Аржентина и е изправен пред съда. През 2007 г. той е признат за виновен по 7 обвинения за съучастие в убийство, по повече от 40 случая за отвличане и други 30 за мъчения и е осъден на доживотен затвор.

На отец Фон Верних обаче е разрешено да продължи да служи литургии в затвора и през 2010 г. църковен представител заявява, че "в подходящ момент случаят на Фон Верних ще бъде разрешен в съответствие с каноничния закон". Но кардинал Берголио така и не изрича официално извинение от името на църквата, нито коментира пряко случая и по време на мандатите си в Конференцията на епископите запазва същото мълчание.

Едва през ноември 2012 г., година след като кардинал Берголио се е оттеглил като глава на Конференцията на епископите, тя коментира ролята на църквата по време на диктатурата. Това става в отговор на бившия диктатор ген.Видела, който по думите, използвани в изявлението на епископите, "помагат на тези, които ръководеха съучастието на Конференцията в криминални деяния". Декларацията на епископите отхвърля обвиненията на ген. Видела и заявява, че църковните лидери по онова време "са се опитвали да направят всичко по силите си за благото на всички".



Запитан в сряда за ролята на кардинал Берголио в Мръсната война,



архиепископът на Вашингтон кардинал Доналд Вюрл отвърна: "Не съм виждал нищо повече от предположения".

През последните години кардинал Берголио имаше сблъсъци с аржентинското правителство, предимно с бившия президент Нестор Кирхнер и неговата вдовица и наследничка на поста Кристина Фернандес де Кирхнер, по въпроси като гей браковете, абортите, осиновяванията от гей двойки. През 2010 г. той сравни подкрепяния от правителството закон за легализиране на браковете и осиновяванията на еднополови двойки с "война срещу Бога" и "дяволска маневра".

По същото време г-жа Кирхнер заяви, че "позицията на Берголио е средновековна". Но в сряда, когато той бе обявен за новия папа, тя изглеждаше вече склонна да изгладят различията си, поздрави го и заяви, че му отдава своята "загриженост и уважение".

Хорасио Вербицки, аржентински журналист, разследвал твърденията за връзки на кардинал Берголио с водачите на аржентинската хунта, очаква от новия папа "да бъде изключително консервативен по всички теми на доктрината, но въпреки това отворен за света и преди всичко за света на бедните".



Снимка: ЕПА/БГНЕС
През 2001 г. в болница в Буенос Айрес кардинал Хорхе Берголио изми и целуна краката на 12 болни от СПИН.
17
2453
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
14 Март 2013 20:07
Точно това трябваше да се каже - за Хорхе Видела, арестуваните свещеници и теологията на освобождението.
14 Март 2013 20:20
Ясно е целево избиране на кардинала-иезуит в контекста на левите режими в Латинска Америка. Същото каквото беше избиране на Войтила за папа преди краха на комунизма в Източна Европа. Бедните е целта, защото те подкрепят левите генерали.
14 Март 2013 22:02
Молитвата на Свети Франциск:

Господи, направи ме инструмент на своя мир,
където има омраза, нека сея любов;
където има рана – милост;
където има съмнение – вяра,
където има отчаяние – надежда,
където има тъма – светлина,
където има тъга – радост.
О, Боже Всемогъщи, дари ме
Да не търся утеха, а да утешавам,
да не търся разбиране, а да разбирам,
да не търся обич, а да обичам,
защото когато даваме, получаваме,
и в прошката ни прощават,
и в смъртта се раждаме
за вечен живот.


Натисни тук
14 Март 2013 22:04
с президента на Аржентина, който е с леви убеждения.
Да де, ала е ТЯ.
14 Март 2013 22:04
Успех на папа Франциск !
Киршнер вднага взе завоя .
Изборът на папата е свързан с лявата вълна в дългогодишните някогашни колониални владения на мултикомпаниите в Латинска .
Латинска тръгва по нов път, засега криволичещ. Но с ясно определена лява тенденция.
14 Март 2013 22:34
Точно това трябваше да се каже - за Хорхе Видела, арестуваните свещеници и теологията на освобождението.

Но са пропуснали, че през октомври миналата година, кардиналът се извини от името на Църквата, че тя не е успяла да предпази вярващите от светските власти.
На новия папа няма да му простят, че не е съюзник на левичарите, а често слага радикалните левичари наравно с десните военни хунти като носители на зло и че е безпощаден критик на "теологията на освобождението".
14 Март 2013 22:40
Станишев да не се ослушва, а да посети Негово Светейшество и му честити. Подир 12 май, Благословия няма да има...
14 Март 2013 23:44
Диругарите от "Ню Йорк Таймс" са критични към новия папа,макар че аргументите им са смешни.Питам се,обаче защо същият влиятелен вестник се отнесе с безразличие към другарите Пол Пот и Йенг Сари/последният почина тези дни без да дочака процес/,и към цялото това безумие,наречено Червените кхмери,или Кампучия.Там,в измислената държава, загинаха 1700000 души,предимно интелигенти.Ще дочакаме ли в световен план осъждане на комунизма в раличните му проявления през ХХ век?Не,разбира се,защото за комунизма,или добро,или нищо!
15 Март 2013 00:14
...Емили Шмал и Лари Рохтер, в. "Ню Йорк таймс"...


С Божията помощ имаме нов Патриарх. Също и нов Папа. Бог да им помога във всички начала и дела. Амин!!!
15 Март 2013 01:07
Снимката ми казва всичко за този Човек!
15 Март 2013 01:25
Към Великден 2013г. ще се състоят две знаменателни събития за света. Вероятно най-щастливи ще са католиците в Аржентина и нидерландците! Едното събитие е важно за християнския свят, а другото за светския. И в двете събития участват две личности с италиански корени. Те са родени в Аржентина: Папа Франциск; Принцеса Максима Нидерландска.
Първото знаменателно събитие ще бъде на 19 март, деня на Свети Йосиф, покровителя на Католическата църква. Интронизация на първия йезуит, латиноамериканец и неевропейски папа за периода от 1200 години насам, папа Франциск!
Второто знаменателно събитие ще бъде на 30 април 2013 г. Възкачване на кралския престол на нидерландския принц Вилем-Александър Орански и съпругата му принцеса Максима Нидерландска.
15 Март 2013 09:31
toronegro ме накара да се загледам в снимката.
Интересното е , че папата страшно много прилича на Тато , и самият Тато махаше с ръка по този начин.
Успех на новия папа !
15 Март 2013 09:41
Добър избор - напук на всички левичари и либерасти, вероятно очакващи по неясни причини папа, който да подкрепи (примерно) гей-браковете, ръкополагането на жени свещеници и борбата с фашизма в галактически мащаб.
Да, ама не.

Както каза папа Франциск, църквата не трябва да забравя, че има послание и мисия, иначе рискува да се превърне в най-голямата състрадателно-благотворителна НПО...

бонго
15 Март 2013 14:15
Папа Франциск - консерватор, отворен за света на бедните = A Conservative With a Common Touch By EMILY SCHMALL & LARRY ROHTER
По имената им ще ги познаеш, Господи.
15 Март 2013 17:50
Не знам кой как гледа на въпроса, ама латиноамериканец (и то аржентинец), за папа е доста издаващо нови тенденции. И той не е обикновен, а йезуит.
Това показва доста сериозен конквистадорски повей и той ще се усети бързо:
- южноамериканец - те имат сериозно желание да играят нова и голяма роля (имат си ясно изразен комплекс за малоценност), а като католици доста често използват името господне като очистително, преди да срежат нечия глава. Като се добави странната спойка между католицизъм с вуду при много голяма част от тези народи, резултатът често е странно отношение към всички 'нетехни'. Само един пример: познат, католик от Раковски, отиде в Мексико и първата работа на месното падре беше да го вкара в правилното разбиране на католицизма (по тяхно му). Доста странно звучало спрямо това ту.
- аржентинец - което има да се каже за тези е казано: испанец, който се мисли за немец и се държи като англичанин
- йезуит - ако йезуитите бяха доминирали преди 1000 г. битката за Йерусалим щеше още да се води.
Ще бъдат много интересни времена !
15 Март 2013 17:55
- йезуит - ако йезуитите бяха доминирали преди 1000 г. битката за Йерусалим щеше още да се води.


Това, че папата е йезуит има преди всичко значението, че Католическата Църква поставя като приоритет мисионерството и образованието. Това са двете запазени територии на йезуитския орден от самото му основане, полето на исторически и практически доказаната му компетентност и ефективност в рамките на католицизма.
Или както Форца цитира новия папа: "мисия и послание".
15 Март 2013 19:59
Добър избор - напук на всички левичари и либерасти, вероятно очакващи по неясни причини папа, който да подкрепи (примерно) гей-браковете, ръкополагането на жени свещеници и борбата с фашизма в галактически мащаб.


Форца, ти с истински сталинист. Сталин не позволи нито гей връзки, нито гей-бракове, нито жени свещеннички (след като възстанови Патриаршията) и най-много инвестира във фашизма от всички лидри.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД