:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,005,667
Активни 367
Страници 3,590
За един ден 1,302,066
Тенденции

Бунтът срещу системата разтресе и местната власт

Кирил Йорданов бе само началото. Оказа се, че оставката на Бойко Борисов събаря цялата управленска къща - от стените до керемидите
снимка: Булфото
Не един или двама варненци желаеха оставката на Кирил Йорданов.
Месец след началото на протестите срещу енергийните монополи страната е залята от искания за кметски оставки. В повечето случаи на мушката са градоначалници на ГЕРБ. Някъде вълненията срещу кметовете са инспирирани от БСП, другаде са естествено следствие от хаоса в желанията (иска се всичко, веднага). В крайна сметка се оказва, че Бойко Борисов е бил най-важният темел в структурата не само на изпълнителната, но и местната власт. Оставката му събаря цялата управленска къща - от стените до керемидите.



Първа бе Варна,



която единствена до момента върви към предсрочни избори за градоначалник. Именно оттеглянето на дългогодишния кмет Кирил Йорданов стимулира протестите срещу колегите му от другите градове - щом той може да падне, значи всеки може. Демонстрациите във Варна започнаха с искания за по-ниска цена на тока, но постепенно главна мишена на гнева стана сградата на общината.

Йорданов заяви тези дни, че пренасочването на недоволството е станало под давление на лидера на БСП-Варна Борислав Гуцанов и фармацевта Веселин Марешки. В думите му има истина, но малка част от нея - няма как двамата, или която и да е партия, да изкара няколко недели поред десетки хиляди варненци по улиците. Всички те искаха кмета да си ходи.

Йорданов подаде оставка заради "моралния дълг" към самозапалилия се Пламен Горанов. Останалите събития във Варна са известни, едва ли може да се добави повече. Но е редно да бъдат очертани перспективите: блокиране на общинския съвет (гражданските комитети са разединени, едни искат разпускане на съвета, други - да остане. Процедура за разтурване на местен парламент няма, би било юридически прецедент); неяснота около реализирането на инфраструктурни проекти за стотици милиони левове; кметски избори, при които фаворити ще бъдат дискредитирани и вече отхвърлени от варненци хора (добре известните им и омръзнали общинари); хаос, популизъм, усърдно раздаван от т.нар. лидери на протестите (много са, непрекъснато се карат взаимно). В крайна сметка Варна въстана срещу олигархичния кметски модел, свали градоначалника, но дали ще се управлява по-честно и компетентно не се знае. Мечтаният розов хоризонт тъне нейде в мъгла.

Жителите на другите градове се възхищаваха от смелостта и гражданската будност на варненци, но е добре сега, след революцията, да погледнат с техните очи. Напред е безпътица. Не по-различна от досегашната. Нищо чудно тя да се настани и в други населени места, ако кметовете паднат. Това не е подтик към пасивност, а опит за трезва преценка за бъдещето. Добре е да събориш стар прогнил властови модел, но не е добре, когато не знаеш какво да вдигнеш върху него.

След морската столица бунтове срещу кмета настанаха и в Пловдив. Те, както и протестите в другите градове, са по-малобройни, с доста по-нисък заряд. Най-вероятно Кирил Йорданов ще остане единственият детрониран кмет. Но любопитни сценки пред и зад кулисите се разиграват на много места.

Преди седмица оставката на пловдивския градоначалник бе поискана от Сергей Станишев. След Йорданов



трябва да си ходи и Иван Тотев,



заяви лидерът на БСП. Кметът контрира: Това е упражнение по събиране на електорат. Атаката на Станишев се оказа удобна за Тотев, защото така соцлидерът партизира обществените настроения. А знае се, хората по площадите не обичат партиите.

Протестиращите срещу Тотев не са многобройни. Но пък са гласовити и лозунгите им са ясни: "Оставка", "Кмета вън", "Тотев, не забравяй, че няма да си вечно кмет. Бъди мъж, подай си оставката", "ГЕРБ пада заради хора като кметовете на Пловдив и Варна", "Бойко си отиде, Тотев е на ред", "Метла народна. Пролетно почистване на корумпирани политици". Част от протестиращите недоволстват от наредбата за рекламните табели в центъра, която изисква архитектурен проект. Други се гневят на увеличените местни налози. Общата данъчна тежест според протестиращите скочила непосилно - с 40%-50%. Ставките са съизмерими с тези в другите градове, отговориха от общината.

Тотев засега демонстрира хладнокръвие, но не се знае дали и протестът срещу него няма да ескалира постепенно. Това зависи от общата ситуация по улиците и площадите в страната.

Вълненията в Пловдив са пряко следствие и от една предизборна хрумка на стария кмет Славчо Атанасов. В началото на 2011 г. той премахна таксите за ясла. През 2012 г. Тотев ги върна. В условията на криза бе увеличена и сумата, която родителите плащат за малчугани, давани на детска градина. Сега не малко пловдивчани искат старото положение - по-евтина забавачница и безплатна ясла.

Пловдивски медии развиха тезата, че оставка на Тотев е по вкуса на Атанасов, тъй като той смятал да се кандидатира отново.



Исканията за оставка не подминаха и Йорданка Фандъкова



Столичният протест на 10 март взе и нея на мушка. Причината - произволът в "Топлофикация".

Засега редиците на протестиращате срещу Фандъкова са рехави, липсват всекидневни демонстрации под общинските прозорци, както бе във Варна срещу Йорданов. Антикметските вълнния в София носят белезите на стихийност, приличат на инерция, която малко насила се е довлякла в столицата. Но е факт, че проблемите, заради които хората въстанаха срещу местната власт в страната, ги има и в София. Често в тройно по-големи размери. В този смисъл Фандъкова до момента е галеник на съдбата. Може би защото е научила добре от Борисов някои популистки уроци. Така например преди седмица тя поиска оставките на двама районни кметове. На ръководителя на "Изгрев" Димитър Димитров заради неясно увеличение на възнагражденията на подчинените му, а на Стоян Начев ("Триадица") заради шофиране в нетрезво състояние. И двамата бяха лични назначения на Фандъкова. Тя поиска оставките при правителство в оставка, при очертаващи се предсрочни избори. Дали щеше да бъде така твърда, ако площадите не бяха изпълнени с хора, а трусовете не бяха разклатили из основи ГЕРБ?



Кметски оставки бяха поискани още в Хасково и Добрич



Събитията в южния град наподобяват варненския сценарий. Преди няколко дни на централния площад "Свобода" бе стартирана подписка за оставка на Георги Иванов. Той управлява града четвърти мандат, бе издиган и подкрепян от различни партии. Местни медии цитират Иванов да казва, че би сдал поста, ако противниците му съберат 26 000 подписа - толкова, колкото е спечелил той на последните местни избори. В резултат на което във "Фейсбук" е отворена страница, която призовава хасковлии да съберат нужните парафи.

В Добрич скандиранията "Оставка" срещу Детелина Николова са заради високата такса смет и скъпата вода. И тя е дългогодишен кмет - в момента тече 3-тият й мандат.

Рехаво недоволство се появи и срещу 35-годишния градоначалник на Видин Герго Гергов (БСП). Проблеми, макар от друг характер, има и срещу Златко Живков в Монтана. Кметът, който управлява четвърти мандат, е обвиняем за отклоняване на средства от такса "Битови отпадъци" и нарушаване на правомощия при провеждане на обществена поръчка. На 4 март състав на Софийския градски съд реши искането за отстраняването му да се гледа от магистратите в Монтана.

България едва ли ще бъде залята от повсеместни предсрочни избори за кмет. Но е факт, че в много градове има основателни негодувания срещу общинарите. В страната ври и кипи. Протестите събориха правителството, предизвикаха предсрочни парламентарни избори, изгониха и кмета-емблема Кирил Йорданов. Логично е да треперят доста негови колеги.

26
4501
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
14 Март 2013 20:03
"Бунтът" бе буря в чаша водка
14 Март 2013 20:04
Никой не им е виновен на Герб, че реанимираха разни политически слънчогледи!......"Детелина Николова е дългогодишен кмет - в момента тече 3-тият и мандат" - Детелинката е родом от Плевенско, но кмет на Добрич, бивш комсомолски платен работник, член на БКП, член на БСП, член на Евролевицата, кмет от НДСВ, а сега 2-ри мандат кмет на града от Герб. Сложна личност...
14 Март 2013 20:13
Оказа се, че оставката на Бойко Борисов събаря цялата управленска къща - от стените до керемидите

Че тогава Борисов да беше по-рано подал оставка, по тази логика
14 Март 2013 20:41

..Тенденции
Бунтът срещу системата разтресе и местната власт...


Ами така ще е. Вече няма да има недосегаеми. Включително и анонимни депутати.
14 Март 2013 20:45
Айде малко реализъм в журналистическия плам, а.
Въобще не е вярно, че многохилядните митинги принудиха Киро да подаде оставка. Напротив, той 2 пъти каза, че няма да подаде оставка под уличен натиск.
Но подаде оставка веднага, след като ГЕРБ сне доверие от него, а Боко (или беше Цвък) каза, че изборът му за кандидат на ГЕРБ е бил грешка. Не че Киро би се стреснал от снето доверие, той така и така е свикнал да се подлага на силните в даден момент партии, но вероятно са му подсказали, че не подаде ли оставка, ще се намери някой кашон с документи за неща, за които отдавна се говори във Варна.
14 Март 2013 20:49
Йорданов подаде оставка заради "моралния дълг" към самозапалилия се Пламен Горанов.

Акулите нямат морален дълг към дребните рибки. Но имат добър инстинкт за оцеляване.
Тоя може и да е дърт пребоядисван гейзер, но не е малоумен и си има едно наум какво може да му стори недоволният град.
14 Март 2013 20:59
За Киро Киртака се говори, че има къща в Швейцария. Дали това е истина, не зная. Тези, които паднат, трябва задължително да бъдат разследвани по обвиненията. Не забравяйте Цецко - 6-те апартамента. Фандъкова нищо не направи за проблема с бездомните кучета, професор Ботев умря в страшни мъки, имаше и други жертви, всичко се позабрави. Ако се докаже злоупотреба с властта, в Германия отнемат пенсиите на чиновниците. В момента на мушката е бившия президент Вулф, на когото ще му разкажат играта. У нас всички са невинни и с добри намерения, а народа продължава от отчаяние да се самоубива.
14 Март 2013 21:08
Чаша водка! Разбира се, грижливо поставена на нужно място от ГЕРБ
14 Март 2013 21:16

Рюмка водки на столе
14 Март 2013 21:56
Туй -днешното, може и да е било чаша вода , ама идващото през 2014 г, при празна хазна и същите алабализми от Брюксел- ще бъде българският принос към началото на смяна на Системата в Централноевропейските страни.
14 Март 2013 22:05
Протестът днес е твърде далеч от Системата, Мили Авторе. Не я бъркай с Модела, който я изразява. Не е едно и също, но твоето стига да заблуди "публиката".
Впрочем, считай, че рече ли българинът срещу Системата да тръгне, публика няма да има...
14 Март 2013 22:17
"Бунтът" бе буря в чаша водка


Ти си мислиш, че е в чаша вода. Проблемите не само не се решават, но и се натрупват до степен, че и господ на дойде не може да ги оправи. А изход от кризата няма да има - това е "новата нормалност". Ще има още паднали преди края на мандата правителства под натиска на улицата, вервай ми.
15 Март 2013 08:51
Това, че 50 човека искат оставката на кмет не значи, че ще му я вземат. Особено на голям град.

Всъщност целите протести са измислени. 1000 човека се представят като "народа". Че и искат оставки.

Има си избори, има си референдуми. Който е недоволен, да събере съответните подписи и да организира референдум. А не да плати/организира на 100 човека и готово.
15 Март 2013 08:55
Много правилно! Хубаво е да протестираш! Но в края на крайщата, какво предлагаш в замяна! Хаос! Мътна вода и рибата отгоре! Да живеят риболовците!
15 Март 2013 10:26
Проблемът който ни завеща Герб в местната власт е системен, не личностен.
Цялата политика на партията бе да завземат всички позиции във властта.
На обикновен език това се казва диктатура, а не демокрация.
Оставката на Борисов целеше единствено да запази партията му за следващите избори. Самия Герб от началото бе граден като полу-военна организация, а не като партия. Строгата субординация отгоре надолу нямаше нищо общо с каквито и да е демократични принципи. Именно заради това по властовите нива бяха поставяни зависими хора от всякакъв характер, прононсирани некадърници готови на всичко и всякаква измет за пет лева. Това компрометира напълно не само управлението на държавата, а особено силно местната власт. И няма как да е по друг начин, защото Герб копира 1:1 БКП от годините когато се изграждаха основите на Народната власт. До близките избори ще изникват още по-позорни факти. И напълно естествено съдебната власт няма да им обръща внимание, защото е изтъкана от хора на Герб.
Лошото е, че за да се запази Герб като партия, ще трябва окончателно да се разруши цялата държава.
А трагичното в сценките на целия този театър на кукловодите е, че няма модел за после! Виденов бе свален заради налагане на новия нео-либерален модел. А след герб - какво? Отново герб? Борисов и Борисовици на бял (катър) кон?
На 12 май ще станем свидетели на пълна комедия - изританата от властта партия ще получи парламентарно мнозинство, дадено й от същите тези, които протестираха срещу нея. Всъщност герб отново ще спечели от платения по традиция от него вот.
15 Март 2013 10:38
PS: Помнете винаги три важни факта:
1. Планът "Ран - Ът".
2. Думите на Луканов, когато раздавал парите в куфарчетата:
" Сега ви даваме пари, но искаме България да проплаче..."
3. Думите на Тато по повод на един охранител:
"Помнете какво ви казвам - това момче един ден ще ръководи България!"
Е, видяхме всичко това....
Който има глава, да мисли.
15 Март 2013 11:35
Не искам да те разочаровам малечко, но съм съгласен само с точка 1. Останалите са някакви градски легенди. Истината е, че българският народ е един много прост народ, ако изобщо можем да наречем това племе народ. Другото са някакви самозалъгвалки. Вечните оправдания, че не ние, а някой друг ни е срал в гащите.
15 Март 2013 12:02
Малечко
Данте
А туй за оставките....
Оставката не е толкова важна-важно е след това да се промени нещо, ситуацията в България да не е такава, както я описва Малечко.........и каквато я виждаме всички
15 Март 2013 12:20
Данте,
По т. 2 това го каза един форумец, който е присъствал на самата случка, дори е взел куфарче. За това не се наемам да споря.
По т. 3 това лично съм го чул от самото интервю с Тато във вилата - градината му. по канал 1.
15 Март 2013 12:35
Обява:

Търси се българският Орбан!!!
15 Март 2013 12:51
Данте,
Вечните оправдания, че не ние, а някой друг ни е срал в гащите.

Ако с това визираш мен и скромните 5-6 изречения, дето съм написал - не съм такъв човек. Подредил съм живота си с труд, знания и ум. Къде успешно, къде не. Разчитал съм и разчитам само на себе си, както са ме възпитали родителите ми.
За другите "ние" не се наемам да отговарям. Побеснявам истински, когато чуя изречението "Ако партията реши!" - повторено от учительницата на два пъти в публичното пространство. Първият път - по време на интервю, дали ще става министър на просветата и втори път пак в интервю - дали ще се кандидатира за кмет. Това може да го каже човек ( доколко жената може да се приеме за човек, де! ) или само ако действително вярва в някакви чугунени партийни идеи, или е адски тъп слагач. А понеже Герб никога не са лансирали и защитавали идеи, изводът е ясен.
А в моите гащи си сера сам. За другите - вход забранен. Да си серат в техните!
15 Март 2013 13:54
Общинарите от ГЕРБ са готови на всичко да ги оставите на местата им,защо ли?
Може и общинарите от ГЕРБ да не са се наяли достатъчно,обаче реализирането на инфраструктурни проекти и обществени поръчки за стотици милиони левове не могат да бъдат изоставени на някой друг.Не могат да бъдат изоставени добре действащите касички точно преди парламентарни избори.
Да не забравяме,че техния мандат не свършва през юли,а години по-късно.
Натисни тук
15 Март 2013 14:29
Малечко,
съжалявам ако си се почувствал лично засегнат в постинга. Изобщо не съм имал предвид теб, говоря по-принцип. Конкретни неща не съм цитирал, просто взех като основа за своето мнение твоите два постинга. Без да съм искал да те засегна персонално. Все пак по точка 3 би ми било любопитно да разбера откъде си взел този цитат.
15 Март 2013 14:30
Малечко и Данте,
Радвам се на патоса ви, но разликата между вас и протеста е, че той се случва на асфалта и паважа, а вие стоите на тротоара...
Мислите ли, че това е достатъчно, Момци мили ???...
15 Март 2013 19:49
Данте,
Все пак по точка 3 би ми било любопитно да разбера откъде си взел този цитат.

По канал 1, в късната пролет на годината когато почина Тато. Беше правено в градината на вилата, дето го бяха въдворили. Седяха с журналистката (дали не беше Велева?) Тато беше с една дебела сива жилетка и ония очила с лупите. Изръси го някак между другото и се изсмя с привичния си смях. Б.Б. стоеше изправен зад тях в кадър. Тогава, честно, помислих си че се шегува, но години след това беше факт!
Между другото, не само на мен ми е направило впечатление. Ако следиш този форум, цитата си го срещал и от други форумци.
15 Март 2013 19:55
Бигъл, участвах на четири пъти в протестите в София, макар да съм трудно подвижен като човек в неравностойно положение.
Даже по Раковска двама полицаи се опитаха да ме отстранят, щото съм с канадка (бастун), което сигурно за тях е някакво оръжие.
Има ме и на две места в репортажите на Канал 3.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД