:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 637
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Бомби и др.

Калин Донков
Обещах да услужа на Ленчо (Елен) Баръмов с книгата "Бомбите" на Вера Мутафчиева. Някакво роднинско дете заминавало тези дни, щяло да му я отнесе, да не се харча за пощенски разноски. Ленчо открай време мрази да създава затруднения, а в емиграция съвсем се е усъвършенствал. Прерових рафтовете, шкафовете и килера, без да я открия. Защо му е на Ленчо "Бомбите", та ми е писал чак от Хановер, той не обяснява. Само е посочил, че не я намира между текстовете на авторката в интернет. Вероятно онези, които ги "качват", не са я сметнали за достатъчно "представителна" за писателката. А напразно. "Бомбите" е проза мускулеста, гъста, едновременно страстна и хладнокръвна, изповедна и, разбира се, увлекателна.

Спомням си, че я прочетох в някое от литературните списания, където бе отпечатана за първи път. (И именно "Бомбите", защото другите две части, за евакуацията и завръщането, се появиха по-късно.) Осъмнах с този опустошаващ, изтощителен текст, имам вкус към публицистиката и документалната проза, притеглят ме. Бях изкушен в това, умеех да се възхищавам. Знаех колко трудно е събития от действителността да заискрят, да добият магнетичност и блясък, които в литературата са привилегия на измислицата.

Още нагорещен, рано в предиобеда нахлух в кабинета на Вера на "Ангел Кънчев" 5. Тя беше секретарка по прозата на писателския съюз, идваше първа на етажа - да свърши нещо, преди да я затиснат всекидневните заседания и посетителите. Беше ме изпреварил кух и самодоволен романист, прочут с това, че дотягаше на всеки, който го заприказва, с подробните си творчески планове. Бе завършил институт за писатели в Москва и нито за миг не се съмняваше в значителността на всичко, което му хрумва. Не исках да говоря пред него онова, което имах да казвам, бе достатъчно да ни намрази и двамата. Вдъхновението му спадаше бавно, но накрая той все пак се изниза. Бях прекипял вече, но все пак изрекох онова, за което бях дошъл: колко съм поразен от "Бомбите", каква мъжка (?) проза е това и колко силно въздействаща - човек загубва съня си от един прочит. Беше ме поразила художествената сила, с която бе внушена човешката нищожност, незначителност и безпомощност пред идващата от небето смърт и се опитвах да го кажа. Казах го някак, наистина само донякъде - още не бях мислил по това, беше само плод на чувствата, реакция на майсторския текст и нищо повече...



Вера ме слушаше силно озадачена, предпазлива, дори някак стресната -



никога не съм се справял с комплиментите и твърде рядко ги практикувах. Накрая, по обичая си, извъртя нещата: "Защо - рече - не ги каза тези хвалби пред онова дрънкало? Сега ще трябва, за единия резил, сама да си ги разпространявам." Беше й приятно, разбира се, но и донякъде неловко...

Беше ясно, че никога няма пак да говорим за това, но след години видях името й под някакво писмо в подкрепа на американските бомбардировки над Югославия. За зла чест, срещнах я в тези дни по пътя й между Академията и "Раковски". Прехапах си езика, да не изтърся каквото мисля. Но тя ме изпревари: "Нищо не ми казвай - рече, - нищо не казвай. Всеки знае себе си." Гледаше ме тъжно, така, както само Вера Мутафчиева при нужда можеше тъжно да гледа. Който помни този поглед, знае за какво говоря...

Прочее, под онзи призив за бомби и ракети се бе подредил сума ти творчески свят. Може да не беше по-добрият, но със сигурност бе по-нахраненият. Както и един управник, който се изживяваше като представител на Бийтълс поколението в българската политика. По този повод писах в един вестник, че заради бомбите и ракетите над Виетнам четиримата от Бийтълс бяха върнали ордените си на кралицата. Съкратиха го, дяволите, това изречение, просто го драснаха...

Бил съм далече от всичко това. Но не съвсем. Никой не е могъл да остане далече от бомбите. Първият ми детски спомен, навярно първият ми спомен въобще, е свързан с падането на една летяща крепост над Плевен. Бил съм тежко болен, безнадеждно, на това се отдава, че тъй рано съм го запечатил. Някаква стая в чичовата ми къща, някакви мъже край прозореца, някакъв огън в небето. Виждам ли го или те говорят за него? Самолетът се връща от петролните полета край Плоещ, вероятно и там е ударен. Гори. Другото - за парашутите в небето, за падането му някъде отвъд града вероятно е добавено по-късно от коментари на възрастните в детството.

На бомбите обаче почти сигурно дължа избавлението си от болестта. Бил съм отписан, бъркали ми в окото, без да реагирам - разказваше майка ми. Местните лекари я утешавали, че ще си роди друго. Но недалеко, в Долни Дъбник, била евакуирана детската клиника на Александровската болница. Чичо ми Петко свързал със своя приятел и съученик Иван Бешков, министър на земеделието по онова време, брат на художника Илия Бешков. Министърът си бил в Дъбниците, услужил с автомобила си, докарали шефа на клиниката. Професорът се заел с мене и за няколко дена ме върнал в живота. После признал, че не е очаквал. И днес изпитвам неудобство да го кажа, но в моята съдба бомбите участват някак... нестандартно. Макар да не съм особено горд от това...



Всяко търсене на някаква книга в дома неизбежно изравя и забравени,



понякога отписани заглавия. Откриха се такива и този път, а едното от тях, според мен, не случайно. "Култура, цивилизация и демокрация" от Петко Войников е единствената книга след краткия живот на този блестящ културолог и народопсихолог, надежда на българската обществена мисъл. Есетата в тази книга стъписват с изчезналото днес умение сложните, "високи" теми да бъдат разглеждани образно и понятно, с широк обществен адрес. Само някои заглавия от книгата са достатъчни да подскажат нейния обхват и нейния философски прицел: "Културният елит", "Хляб и зрелища - провалът на народите", "Синтетичната" цивилизация", "Самобитна култура значи преди всичко самобитни идеи"... Незабравим акцент в книгата е предговорът на Петър Увалиев "На повратки в "Славянска" 22". На този адрес в София е известното интелектуално гнездо преди войната - домът на Михаил Маджаров, известният политик, дипломат и публицист, където се събира кръг от високопросветени, модерно мислещи изтъкнати дами и господа, повечето с име и с принос в новата история на България. Въздуха на това гнездо от деца дишат и приятелите на младия Войников, внук на домакините Маджарови. Това са будни, даровити момчета, обещаващи в изкуствата и в науките, със силно развито гражданско и патриотично съзнание, готови да изпълнят очакванията на обществото. От имената им днес познаваме Петър Увалиев и Живко Сталев.



На 10 януари 1944 г. къщата на "Славянска" 22 е ударена от тежка бомба



Петко Войников загива с цялото си семейство. Тогава е 32-годишен. Убити са баба му, майка му, съпругата му. Дядо му Михаил Маджаров умира от раните си след десетина дни.

През 1993 г. в издателската къща на сп. "Летописи" отпечатахме тази малка книжка. Създаде се необикновен интерес, възбуда витаеше около изданието. Затрупано под пластовете конюнктура, името на автора бе непознато, откриваха го с любопитство, имаше силна нагласа за възстановяване на имена, биографии и човешки дела. Отбиваха се група разтропани литератори, разпитваха, коментираха, ръкомахаха. После се изгубиха. Нямаше ги и на представянето на книгата.

Беше странно и - не. "В бързината - обясни ми по-късно буйният критик от групичката - сме изпуснали някои подробности. Той бил загинал в бомбардировките, а ние мислехме, че е убит след Девети. По инерция, братче: щом някой е дълго време премълчаван. Пък и бомбата - американска, пълен конфуз."

Вероятно след всяка бомба, както и след всяка житейска експлозия, дори когато се е взривила и разнесла, тиктака някакъв закъснител - само той знае своя срок. Носим ги в съзнанието си, в гърдите си. А те тиктакат. По странен начин участват в отмерването на времето - не това, което минава, а което остава.

Понякога все още, когато пластовете се раздвижат от дъждовете, при изкопи за нов квартал, за стадион или за мост в земята се озъбват неизбухнали бомби на войната, закъснели пратеници на смъртта. Обграждат ги, обезвреждат ги, откарват ги за скрап. Странно, но споменът за тях, мисълта, страхът дори, заседнал в паметта, не се поддават на обезвреждане. А и никой не се занимава с това. Би било комфортно, ако можеше. Но дали и честно?
Снимка: lostbulgaria.com
София, войници разчистват отломките на старата сграда на Софийска община, намирала се на ул. "Гурко" и пресечката с ул. "Дякон Игнатий", след бомбардировките на англо-американската авиация в нощта на 9 срещу 10 януари 1944 г.
38
6867
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
14 Март 2013 19:47
Докато повече хора не започнат да разсъждават като Калин Донков, няма да се оправиме. Много добре написано.
14 Март 2013 20:21
Чичо ми Петко свързал със своя приятел и съученик Иван Бешков, министър на земеделието по онова време, брат на художника Илия Бешков. Министърът си бил в Дъбниците, услужил с автомобила си, докарали шефа на клиниката. Професорът се заел с мене и за няколко дена ме върнал в живота.

Жив и здрав да е авторът!
Но и цитатът е бомба - за толкова непромененото, еднаквото, съпоставимото ни битие - тогава неговото като неизлечимо болно дете, както и сегашното ни.
Много вероятно сме орисани от изгравираните в манталитета ни черти - да се търси близък, познат, приятел, който да помогне. Защото държавата, администрацията, системата и бюрокрацията никога не са го правили.
Да не го забравят плачещите и радетелите за "онова" време преди 1944, когато според тях всичко е било прекрасно, както и тези на времето след 1944, когато няма никаква промяна в тези неща.
За сегашното време е излишно да се споменава.
14 Март 2013 20:31
Бачо Калине, дали има успоредни вселени не знам, но успоредно мислене - сигурно. &0 години след бомбите група незабравящи българи са се върнали на тази тема и чакат подкрепа с дума, a и може дори с дела.:

http://www.segabg.com/replies.php?id=216936&v=4548577#id_4548577
14 Март 2013 20:35
http://www.segabg.com/replies.php?id=216936&v=4548577#id_4548577

Бачо Калине, дали има успоредни вселени не знам, но успоредно мислене - сигурно. &0 години след бомбите група незабравящи българи са се върнали на тази тема и чакат подкрепа с дума, a и може дори с дела.
14 Март 2013 20:44
Но дали и честно?

Не, не е. Нито към мъртвите, нито към живите. Но човешката памет е понякога слаба и има нужда от подкрепа в материалния свят. Както казва един съфорумец, толкова изгубени живота заслужават повече от един сцепен камък. Затова е подета инициативата, която споменава idproxima.
14 Март 2013 21:24
..."Културният елит"...

Уфф. Замениха го с политически "елит".
14 Март 2013 21:59
Абе колеги, някой може ли да ме открехне кои самолети са утрепали повече софиянци през ония бомбардировки - английските или на янките?
14 Март 2013 22:10
... може ли да ме открехне кои самолети са утрепали повече софиянци през ония бомбардировки - английските или на янките?...

Ами открехни се сам. Колко общо самолети сме свалили. Кои как са го направили.
14 Март 2013 22:21
Абе колеги, някой може ли да ме открехне кои самолети са утрепали повече софиянци през ония бомбардировки - английските или на янките?


Има ли значение? Англо-американските със сигурност

Г-н Донков, моите почитания
14 Март 2013 22:23
Авторът,

14 Март 2013 22:29
карагьозов, ако ти е интересно, довечера мое време ще сложа на страницата Натисни тук списък на количеството бомби и къде са били пуснати, от книгата на г-н Руменин.
http://www.pamet-sofia.com
14 Март 2013 23:24
...И уникални щрихи към книгите и драматичните моменти в съдбата на Вера Мутафчиева. Поклон и пред нея, жертва на съвременните психо-бомби, унижаващи, понякога унищожаващи паметта на наши съвременници.

15 Март 2013 00:12
Г-н Донков да прочете съседното интервю - "Всички страни на Балканите живеят в демодиктатура" - по въпроса за "Югославия". Мутафчиева е била права, защото знае история.
15 Март 2013 00:24
67AF
14 Март 2013 22:29


Добра инициатив си подел! Ще чакам данните!
15 Март 2013 00:33
Добра инициатив си подел! Ще чакам данните!

Карагьозов, аз съм само една част от инициативата, на която Сократ-май даде начало. Мисля, че цялата дискусия ще ти е интересна Натисни тук, а освен това можеш да се присъединиш към групата.
---
Документите са добавени Натисни тук най-долу на страницата, има и по-четлив файл, който може да се свали.
15 Март 2013 03:20
След всяка бомба тика закъснител.

++++++++++++++++++++++

Отново елегантни мисли.


Натисни тук
15 Март 2013 03:40
Калин Донков
15 Март 2013 09:13
***
15 Март 2013 12:36
Благодаря, майсторе !

Започвам петъка с добра крачка !
15 Март 2013 14:52
Бомбите, г-н Донков, спряха в 1999 стотиците хиляди убийствата и изнасилванията на мирни граждани в бивша Югославия. Предполагам смятате позицията си за човеколюбива и морална, вие сте против всички бомби в света, това е поетично, нали? А поезията изчезва за миг когато четете докладите за убитите и изнасилените в Югославия. Бях един от хората, които научавах за съдържанието на тези доклади веднага и бях в тотален шок. Започнах да пиша за югославската гражданска война още във форума на "Монитор" (2000-2002) и после в "Сега" и винаги се намираха хора да твърдят, че грозните събития за които говоря били манипулация и лъжа. Тези доклади, уважаеми г-н Донков и уважаеми съфорумци, се пишеха от хора с безупречна професионална чест, хора от целия свят бяха избирани в тези комисии, те имаха лични интервюта и бяха седмици наред на местата на събитията и по горещите следи на ставащото. В българската преса години наред, до 2005 мисля, не се споменаваше и дума за Сребреница или за масовите изнасилвания на жени и деца в Югославия. Изнасилването е било използвано за масово потъпкване на честта и достойнството на мъжкото население, прийоми известни в края на 20 век само в страни като Либерия и Сиера Леоне. Някой има ли обяснение на този мълчалив граждански феномен в България? И коя нормална жена може да живее с мъж участвал активно в подобни безчовечни събития?

Имах приятелка от Сърбия, жена на един от тогавашните дипломати в мисията на Югославия в ООН, която спря да кани гости в големия си апартамент в Манхатън с изглед към Ист ривър. Каза ми, че се срамува от страната си. И тя, както и аз, знаехме всяка подробност от зловещите доклади за масови изнасилвания и убийства. Още тогава се питах какво ли щях да чувствам, ако в България бе станало подобно нещо. Тези бомби бяха единствения начин да се спрат безумните изнасилвания над жени, момичета и малки деца (десетки хиляди изнасилени от паратруперите на Милошевич), те спряха смъртта в северната ни съседка (200 000 убити до 1999, пак от тях). Къде бяхте вие, българските писатели и журналисти? Защо интелигенцията на България мълчеше по този въпрос? Вие имате ли поне едно есе написано между 1992 и 1999, а и след това, по този въпрос? Ще ви бъда благодарна да чуя от вас отговорите на въпроси си.

О да, и за Вера Мутафчиева: браво за подписа й, тя добре знаеше българската и балканската история.
15 Март 2013 15:08
Беше ме поразила художествената сила, с която бе внушена човешката нищожност, незначителност и безпомощност пред идващата от небето смърт и се опитвах да го кажа.

А пък аз не вярвам... - огромен процент от писанията на наши автори, през годините, през много години, нямат нищо ни художествено, ни силно, ни никакво.
15 Март 2013 15:56
Нели,Нели! От писане и четене на "доклади",сигурно сте забравили за географията... Сигурно имате обяснение, защо бомбите се ръсеха далеч от Сребреница, в Белград и на север,та чак до Нови Сад и Суботица,като бяха разрушени най големите мостове и др.инфраструктура... И убити невинни хора.
Когато американските войници избиваха и изнасилваха във Виетнам/в името на какво?/, трябваше ли някой да пусне бомби във Вашингтон и Ню Йорк, за да спре безумието..?
Впрочем,промитите мозъци /независимо от кого/ са по-опасни и от бомби, и от озверяла войска.
15 Март 2013 16:43
.
15 Март 2013 16:58
Впрочем,промитите мозъци /независимо от кого/ са по-опасни и от бомби, и от озверяла войска.

Интересното е че говорим за 2 мозька слети в 1. Каква беше народната мьдрост за краставите магарета?
15 Март 2013 17:07
.
15 Март 2013 17:23
Абе те и от Милошевич се отказаха, но след като един милион в бивша Югославия бяха изгонени от родните им места, 200 000 бяха убити (зверски) и десетки хиляди изнасилени (също зверски). Няма нищо поетично в хидроцефали като Милошевич и неграмотни мутри като Бойко Борисов. Само че след тях остава социална пустиня. Това, че българската пустиня е по-малка от сръбската малко ме топли. Държавата ни е доведена до просешка тояга с демократичните гласове на над 40% от гласувалите на 5 юли 2009. Има ли лек? Да, бавното и упорито повдигане на образованието, морала и социалния статус на българина.

15 Март 2013 17:53
.
15 Март 2013 18:09
Г-н Донков, пишете чудесно още от време оно. Вашите "частни случаи" и досега ги помня.
Не ми е ясно едно. Забележката е към автора на текста под снимката. Защо вместо английски и американски се пише измишльотината не знам от кого и кога- "англо-американски".
Много поздрави на брат ви Любо. Надявам се, че е жив и здрав. С него сме осъмвали в разговари по студентските бригади. Казваха ми Карата, може и да ме не е забравил.
15 Март 2013 18:15
Никой в тукашните дипломатически среди не беше чул подобно нещо, Boatswain Spyder. Не е ли странно?

15 Март 2013 19:06
.
15 Март 2013 19:54
Документите са добавени Натисни тук най-долу на страницата, има и по-четлив файл, който може да се свали.


много ти благодаря - американците значи са ни избивали с кеф и методично. Англичаните тъй, между два чая...
15 Март 2013 20:08
Късметлии са били родителите, дедите и бабИте ни, Карагьозов, че България се е разминала без въздушните визити на един от Стълбовете на Британската империя, маршал Артър Харис Касапина. Цивилните жертви не е броял (дори своите), изпадал в еуфория от изчезващите градове...

"I do not personally regard the whole of the remaining cities of Germany as worth the bones of one British Grenadier".


15 Март 2013 20:28
Не искам да коментирам събитията, които засяга Калин Донков, но не мога да отмина един от моите ментори - Вера Мутафчиева. Още когато бях хвъркат и незрял студент и си имах "работа" на ул."А. Кънчев", Вера беше тази, която за първи път ми даваше кураж като първокурсник, а после и като професионален историк. Тя, заедно с Весела Чичовска, Бистра Цветкова, Велизар Велков и още една цяла плеяда български историци ми дадоха онзи дух, който е изначален и незаменим!
Така че всяко споменаване на името й ми навява онези спомени, за които всеки един свободолюбив мъж мечтае.
15 Март 2013 21:01
GreenEyes
15 Мар 2013 20:28
Не искам да се заяждам, зеленооки, но ми се струва, че надали Велков и Мутафчиева са те учили да делиш в историческите си изследвания хората на "свои" и чужди". По скоро от Бистра Цветкова и Георги Марков ти е това.
15 Март 2013 21:41
но след като един милион в бивша Югославия бяха изгонени от родните им места,

Верно, познавам един такъв човек, който повече няма да стъпи в родните си места. Те са в това, което сега се води независима република Косово. Сега този човек живее в Белград, на пет минути пеша от онова китайско посолство. Болницата, в която са родени двете му деца, е вече възстановена. Той никога не е рекъл дума за българската подкрепа за бомбардировките на квартала му. Може би защото ми е чичо...
Нели, не зная колко сръбската дипломатка тогава я е било срам от нейната държава, която й е осигурявала апартамент в Манхатън с вид на Ист Ривър. Мен ме срам обаче от моята!
15 Март 2013 21:46
Верно, познавам един такъв човек, който повече няма да стъпи в родните си места.

Друго си беше да изгонят от там повече от половин милион човека....
15 Март 2013 22:08
"I do not personally regard the whole of the remaining cities of Germany as worth the bones of one British Grenadier".

Уважаема, дали знаете кой е писал следното (оригиналите, предполагам, не са на английски:

I wish the British Air Force further success, particularly in bombing Berlin.
-----
I welcome the stepped up bombing of Essen, Berlin, Kiel and other industrial centres of Germany. Every blow delivered by your Air Force to vital German centres evokes a most lively echo in the hearts of many millions throughout the length and breadth of our country
----------
We are delighted that you are giving Hitler no respite. To your vigorous and successful bombings of large German towns we are now adding our own air raids on German industrial centres in East Prussia.
--------
I am glad you intend to go on bombing German towns on an ever-increasing scale.
------------

В случай, че не се досетите, Натисни тук
15 Март 2013 22:25
Като ще си устройваме четене, поне да сложим и на езика на оригинала, нали, Манрико?
"Год сожженных детей" Натисни тук

В беседе с Бертольдом Брехтом, который тогда тоже жил в Британии, Манн высказался еще жестче: «Да, полмиллиона гражданского населения Германии должно умереть». «Я разговаривал со стоячим воротничком», — в ужасе записал Брехт в своем дневнике.


Мисля, че преди няколко дни четох на анлийски сравнение на книгата на Фридрих и книгата на Руменин, за която си хортуваме в "Теми на форумците", но ще ми трябва малко време да го намеря.
---
Господи, до къде сме се сринали, като ги караме човешките съдби по на небрежни купчинки по половин милион... И нищо не сме научили!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД