:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,311,713
Активни 86
Страници 24,510
За един ден 1,302,066
Парадокс

"Клонът" на шофьорския курс ще се счупи от структури, които трупат милиони

Всеки кандидат-водач дава 44 лв. за 6-часов задължителен курс в БЧК, 20 лв. за медицинско, отделни банкови такси за книжка и талон и немалки суми за всеки изпит по теория и практика
Снимка: ЮЛИАН САВЧЕВ
В столичния КАТ се събират милиони от глоби, такси за нови книжки, за контролни талони, за регистрации, банкови комисиони.


Кандидат-шофьорите вече ще могат да решават листовки на таблети. Това е нововъведението на транспортното министерство. Оттам разясниха, че вече има електронна система за попълване, както и че дори били купени 300 устройства. Те щели да се предоставят на автошколите от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (именно към нея са и всички звена, известни като ДАИ - Дирекции "Автомобилна инспекция"). Новата система щяла "да замени хартията за теоретичните изпити пред КАТ".Защо се твърди, че те са пред КАТ, след като са пред ДАИ - никой и не разбраВсеки, който се е явявал напоследък на изпит, знае как някакви хора от ДАИ с огромни куфари идват, правят изпит с листовки, пускат ги през едно устройство и веднага казват има или няма успех. И за цялата тази работа всеки плаща по 60 лв. Но в тази грешка да е проблемът.

Според обещанията на транспортното министерство до 2016 г. поне една четвърт от изпитите на автошколите трябвало да стават по електронен път. След това препитването за водачи на МПС щяло да премине изцяло на таблети. Това от своя страна пък щяло да елиминира възможността за манипулации и ще затрудни максимално корупцията на средно ниво в автомобилната администрация, отбеляза при представянето на системата тогавашният зам.-министър Валери Борисов. Нещо, което постави веднага въпроса дали това означава, че продължава да има корупция при този изпит. Защото, когато се въведе изпитът с камера и с вече посочения "куфар", пак ни бе казано, че с това се слагало край на подкупността. Явно сега таблетите ще "довършат" корупцията. Но очевидно към 2016 г., когато изпитите ще са изцяло електронни. Дотогава ще има три четвърти корупция, а останалата една четвърт ще се води преборена с таблети.

Така или иначе бе обещано, че новата система нямало да се отрази по никакъв начин на цената на курсовете и изпитните такси. С мисълта, че няма да поскъпне.Защо обаче не поевтинява?Не е ли нормално, след като се намаляват хартията и човешкият фактор? Още повече че според самото транспортно министерство "таблетите представляват по-скоро опростени станции, няма никакви приложения и операционни системи и чрез тях ще могат да се решават единствено листовки".

В крайна сметка дойде признанието, че годишно у нас се провеждат 130 хиляди изпита. С внедряването на технологията щяла да отпадне необходимостта от печатането на 65 хиляди изпитни формуляра, което се калкулира като най-голям разход. Спестените средства обаче щели да отидат за покупка на електронните устройства. Значи само за този изпит хората годишно ще вадят по около 6 млн. лв.

И някъде тук човек започва да се замисля всъщност за какъв бизнес става дума. Още повече че дори само отгоре-отгоре сметнато,в него се въртят поне 130 млн. лв. годишно, и то съвсем легалноЗащото долу-горе средно цената да си шофьор включва шофьорски курс, полагане на вътрешен теоретичен изпит, на вътрешен изпит по практика, на изпитите пред ДАИ - теория и практика, курс по първа помощ в БЧК, за медицинско, за шофьорска книжка, за талон, за банкови такси за тях... Като изобщо не е ясно защо всъщност се трошат толкова много пари на хората. Нещо повече. Ако човек се зарови, то може да открие, че всъщност шофьорският курс в България е нещо като многолика ламя и от него захлебват много хора и институции.

Да вземем например ДАИ. Може ли някой да обясни защо изпитът трябва да струва 60 лв. - и то и теорията, и практика. Какво в тези изпити струва толкова много? Или пък какво налага шофьорските курсове да струват толкова скъпо на самите фирми? Но, хайде, те са на пазарен принцип и който иска да плаща - плаща, който не иска - просто не става шофьор. Въпреки че очевидно и при тях може да се говори за нещо като картелно споразумение,след като успяват да държат долу-горе едни цениКакто и че очевидно има места, през които се минава лесно. Например виждал ли е някой ром на теоретичен изпит или пък в учебна кола? А пък те карат например една трета от такситата в София - или, иначе казано, значи са издържали всички изпити, и то пред ДАИ, пак същата инспекция им е разрешила да карат таксита, МВР им е издало книжки, изобщо... Но това е друга тема.

Все пак фирмите за шофьорски курсове имат някакви аргументи - все пак влагат усилия, плащат на инструктори, организират помещения за изпити, поддържат коли, сипват бензин, все могат да докажат разходи. Затова и тук основно става дума за легалното трошене на парите на хората, коитоса карани да изваждат суми, без да е ясно защо точноДАИ например е длъжна да посочи какви точно са й разходите, за да иска тези пари за изпити.

Или пък да вземем необходимостта задължително да се мине през курс по долекарска помощ и да се вземе изпит. Те се организират от БЧК и струват цели 44 лв. Срещу това всеки трябва да стои задължително 6 часа с още 15-20 души в една зала два на два метра. И накрая трябва да положи изпит не върху какво да е, а върху това, което е гледал и слушал въпросните 6 часа. Ако пък не го вземеш този изпит, се явяваш пак, но плащаш още 22 лв. И в какво се състои въпросното нещо? Лекар обяснява как да се направи изкуствено дишане,как да се помпа върху гръден кош, за да се възстанови сърдечна дейностТова става обичайно в тишина или пък в обясненията на един или друг, че той такива неща не може, не може да гледа изобщо и кръв, а камо ли да се втурне да спасява някого. Следва филмче, на което младеж ходи да взима дъска от навеса на случайна къща, за да обездвижи крака на "ранен" при катастрофа. Или пък случка с изгаряне при катастрофа, при която жертвата се оказва близо до чешма. Все неща, които всеки може да изгледа и научи от интернет за половин час, при това напълно безплатно. Защото едва ли има човек, който да твърди, че след въпросния курс и след съответния изпит може да направи по-ефективно изкуствено дишане. Или че вече ще може да гледа кръв, ако дотогава не е можел.

Няма спор, че в тази работа с долекарската помощ има нещо благородно. И че може би няма нищо лошо в идеята.Но задължително и срещу цели 44 лв. си е обикновена търговияВсеки може да изчисли, че ако новите шофьори за година са 130 000 души, както твърди транспортното министерство (а те вероятно са и повече, а и със сигурност се увеличават всяка година), то това означава, че от тези курсове се събират 5.7 млн. лв. годишно. При това без да се смятат парите (по още 22 лв.) за евентуалните допълнителни изпити за невзелите от първия път, защото те наистина са малко.

Или пък да вземем историята, която се разиграва с медицинските. Също задължителни, те трябва да указват, че съответното лице поне вижда. Струват обичайно 20 лв. и сигурно всеки, който си го е вадил, знае кой колко го преглежда всъщност.

Но и това не е всичко.После по веригата идват КАТ и банкитеСлед като се изръси с достатъчно пари, след като си вземе всички изпити, човек стига до изваждането на шофьорска книжка. При обикновена услуга - за един месец, се плащат 25 лв. Ако е за 10 дни, сумата набъбва до 50 лв., като услугата се води бърза. Става дума за документи, които се водят собственост на държавата и които след изтичането на срока на валидност трябва да се върнат задължително под страх от глоба.

Но да се върнем към обикновената услуга - 25 лв. за шофьорска книжка. За нея трябва да се платят 2 лв. банкова такса. Разстоянието между гишето, на което се подават документите, до това на банковия офис е по-малко от половин метър. Служителката на КАТ не може ли заедно с останалите неща да приеме и таксата? Защо? Не става ясно.

Още по-голяма е изненадата, чесъщият КАТ издава и контролен талон и за него взема отделна таксаот 2 лв., върху които се плащат 60 стотинки банкова такса. Всичко това е оформено върху една хартийка, на която са разположени две вносни бележки. Ако това не е абсурд, какво е? Едно и също ведомство издава два отделни документа, без да е ясно защо. Нали в шофьорската книжка има много информация и в нея има машинно читаема зона, има и биометрична снимка дори. Защо не се вкара цялата информация в нея, а не да се издават всевъзможни документи само за да се събират пари и такси?

Повече от очевидно е, че на клона на шофьорския курс са се наредили много структури и хора, които трупат милиони годишно. При това на гърба на обикновения човек, който е решил легално и законно да се научи да кара кола и да получи държавния документ за това.
Снимка: Михаела Катеринска
За последните няколко години държавата направи луди хората и ги накара да извадят много пари - то не бяха нови шофьорски книжки, не бяха нови регистрационни табели на колите...
13
9217
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
01 Април 2013 20:14
Преди 2-3 г. малката ми дъщеря изкара курса. Самият курс, изпитите, курс за първа помощ, книжка и талон, такси - всичко отиде към 900 кинта (мина от раз и без допълнителни часове).
По съшото време фалшива книжка, вписана в регистрите на КАТ, и талон вървяха по 700 лв.
01 Април 2013 20:59
Ами по-евтино е фалшивата, защото е нямало курс БЧК, изпити
01 Април 2013 21:26
Любимата работа на българската администрация е да създава сложна документация за да симулира работа,да си осигурява хранилки и работни места!Българската администрация е над 200 000 чиновника от около 7 млн. население, докато в Холандия на 12 млн. население, 40 000 от тях са чиновници?Държавната такса за явяване на изпити е 20 лв. плюс 2 лв. за банката!При 130 000 изпитани, това е над 3 000 000 лв. на година. Данните могат да се вземат от сайта на министерството на транспорта и да се разбере, че изпитаните са повече!Бюрократите от МОМН и ИААА-София не позволяват на хората да се явят на изпити, преди да са си купили пакета от услуги? В България няма свобода на договаряне на стоки и услуги, както е в страните с пазарна икономика?Получава се нещо като "салата токов удар" , защото за всяко изискване или тежест създадени от чиновниците плаща потребителя?Пакетът за категория"В" съдържа следните услуги:курс теория 40 часа стоене в кабинет,курс практика в автомобил,вътрешен изпит и оформяне на документи по теория,вътрешен изпит и оформяне на документи по практика , допълнителни часове по практика по преценка на фирмата, която има интерес да върне обучавания,изпит пред ДАИ по теория,изпит пред ДАИ по практика,разходи за издръжка на офис,кабинет,сътрудник, предпоставки за нарушения по сложна документация с възможности всеки държавен служител да спре дейноста на фирмата по свое усмотрение,глоби от 500-7000 лв. -десетки пъти по-големи от заплатите на държавните служители?Ако се позволи на потребителя , както е в чужбина да учи сам по теория, да се обучава с придружител по практика,ако премахнат тежестите и изискванията непознати в чужбина при доставката на подобни услуги и цените на шофьорските курсове ще бъдат по-ниски! Достъпът до изпити ще е по лесен, хората няма да карат без книжки!В чужбина не се интересуват къде и как ще се обучавате, а дали изпитите се провеждат качествено !Всяка година над 5000 водачи на МПС причиняват ПТП поради слаба квалификация, защото не са върнати за още обучение!Администрацията предпочита всяка година да губим над един милиард лева от ПТП, но да не плати на екип от специалисти да разработи нови, по-качествени изисквания към водачите на МПС?Така ще е докато имат възможност чиновници да предлагат законопроекти без независима оценка за въздействие върху бизнеса,пазара и потребителя!
02 Април 2013 00:52
Резултатите се виждат по шосетата.
02 Април 2013 09:33
Всички изпити, талони, книжки и пр бумаги са само за измъкване на пари, това е ясно. Сега всеки който има лична карта, има право да гласува без никакви изпити, но няма право да кара някаква ламарина. Това е абсурдно.
Правилника, трябва да е препоръчителен, а не задължителен. Всеки който е пълнолетен и се е фанал да кара, може сам да прецени къде може да даде газ, къде трябва да намали. Който направи птп, се проверява коя от препоръччките на закона е нарушил и си отговаря както и сега. Само дето, ако се опрости живота сума ти народ няма да има откъде да цоца.
02 Април 2013 10:35
Сега всеки който има лична карта, има право да гласува без никакви изпити, но няма право да кара някаква ламарина. Това е абсурдно...

По тази логика щом има лична карта защо пък да не кара и самолет?
02 Април 2013 10:36
Не може да се разбере какво предлага авторът- да се издава шофьорска книжка без медицинско и курс на БЧК или БЧК и лекарите да работят безвъзмезден труд.
02 Април 2013 10:39
За тези които искат да се минава без цивилизационни формалности да хващат пътя за Африка. Там мисля режимът е по-либерален.
02 Април 2013 11:07
По тази логика щом има лична карта защо пък да не кара и самолет?

Ми да кара, ако има някой да му даде самолета.... и да си отговаря ако го потроши. Къв е проблема.
02 Април 2013 11:09
Истинският проблем в момента е че законите не се спазват, а просто се конвертират в пари. Е, да го е@а, дайте по-добре да официално да опростим живота, след като е видно и с просто око, че от формалностите само се изкарват пари, а практическа полза за хората /с изключение на тея дет цоцат/ няма.
02 Април 2013 12:32
При професионалните шофьори нещата са още по-зле. Това, че имаш шофьорска книжка с цялата азбука в нея, все още не означава, че можеш да упражняваш професията. Необходими са още един куфар документи на стойност около 2000лв. Тези документи не са безсрочни. Подновяват се след период от 3 до 5 години. Това си е чист държавен рекет. Някои колеги започнаха да си вадят документите в други държави от ЕС, защото е по-евтино. За периодичното подлагане на тестове за психологическа годност не ми се говори. Оказва се, че точно такова чудо май няма никъде по света. И защо професионалните водачи са длъжни да доказват, че не са луди за да упражняват професията си, а хората управляващи цялата държава - не? Може би все за това я докарваме до национални катастрофи.
02 Април 2013 14:46
Хората искат да си пестят времето,нервите,здравето и живота!Защо в останалите страни от ЕС може с една лична карта да ти намерят всички данни, а тук чиновника изнудва данъкоплатците, своите работодатели безнаказано? Дали защото все още позволяваме на чиновника да "твори" нормативни актове, без да се съобразява с нас? Дали защото позволяваме на депутатите да приемат и гласуват законопроекти без независима оценка за въздействие върху бизнеса? Всеки документ , разрешително, претекст за глоба, принудителна мярка или документ става хранилка за корумпираните служители! Фирмите са готови да дадат парите за документите нужни за работата им накуп, само да не се пречи !Парите загубени от бездействието, докато чиновникът пречи са много повече от таксите и подкупите!Администрацията не желае да премахне контакта между държавния служител и потребителя, защото секва хранилката!Сивата икономика не е в бизнеса, а в администрацията!Случайно ли е принудата към желаещите да се явят на изпити за получаване на свидетелство за управление на МПС да си купуват определен брой часове по теория и практика, след като получаването на свидетелството зависи единствено и само от изпитите,изискванията определени от министъра на транспорта към водачите на МПС?
03 Април 2013 21:31
Данните от сайта на министерството на транспорта са :карти квапификация на водачи - 35516 бр. и проведени изпити на кандидати за водачи на МПС- 251934 изпитани! Таксата за изпитване на водачи на МПС е 20 лв. плюс 2 лв. за банката!Останалите пари се взимат от фирмата за разходи по задължителния сътрудник,офис техника,материали, заетост на служители на фирмата,офис,попълване на документация която ако не е нагласена са предвидени над 30 причини за глоби от 500- 5000 лв. и спиране на дейноста?Парадоксът е , че дейноста на фирмата може да спре всеки държавен служител от ДАИ, когато реши, че има нарушение, до изясняване нещата в съда?Последиците са за сметка на фирмата и нейните клиенти, които както винаги плащат всичко!В другите страни от ЕС, които имат в пъти по-малко жертви на милион жители осигуряват алтернатива на желаещите да се обучават у дома си по теория и с придружител по практика?Всеки трябва да има свобода да договаря стоки и услуги след като претендираме да сме държава с пазарна икономика, всеки да си прави сметката!След тези факти не е странно, че България е страна с най-много корумпирани чиновници, най-бедна и на първо място по самоубийства?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД