:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,179,558
Активни 163
Страници 18,978
За един ден 1,302,066

Проблемът на НОИ продължава да е ранното пенсиониране

Партиите баламосват избирателите, че са възможни високи пенсии и че няма да се вдига възрастта. Без реформи осигурителната система със сигурност ще фалира
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
------
2.2 млн. български пенсионери са важен електорат - кажи-речи половината от гласоподавателите. Затова не е чудно, че дойдат ли избори, партиите първо се сещат за пенсиите. Дори ГЕРБ, които три години не пипаха никакви доходи, на четвъртата уж откриха някакви резерви, каквито всъщност няма, за да индексират парите на възрастните. В индивидуален смисъл увеличението е смешно - между 5 и 22 лв. според годината на отпускане на пенсията. Всички партии - от доскоро управлявалите до най-невзрачната опозиция, след протестите заради сметките за ток започнаха да говорят за политика на доходите и как да ги повишат.

Протестите, които свалиха Борисов от власт, се тълкуват от мнозинството партии като картбланш съвсем да забравят благоприличието, когато обещават. БСП обяви, че ще вдигне с 80% минималната пенсия (ще рече 265 лв. при 150 лв. сега). "Атака" ги надмина с обещание да я направи 500 лв.! Червените ще спират вдигането на възрастта за пенсия, но "Атака" и тук излезе с едни гърди напред - направо ще я върне назад. Около 600 000 души в момента вземат пенсии до 150 лв. без други добавки към тях. Дори по-разумното "червено" предложение ще струва към 800 млн. лв. на година, при това без да се увеличават паралелно останалите пенсии, които също не са забравени в предизборните празни приказки.

Откъде ще се вземат пари? От най-лесното място - джоба на работещите. БСП вече заяви, чеще увеличи вноската за пенсия с 1.2%Уви, всяко вдигане на данъчноосигурителната тежест, вместо да изпише вежди, вади очи. В условията на криза то означава само посивяване на икономиката или съкращения на работна ръка. Когато през 2011 г. увеличи вноската за пенсия с 1.8%, ГЕРБ очакваше 372 млн. лв. повече в НОИ, само че получи едва 286.5 млн. лв. Видно е, че няма как това увеличение да донесе огромните приходи, с които трябва да се покрият щедрите обещания.

За съжаление отново никой не говори за най-логичното решение - да се ограничи ранното пенсиониране, преди да се ограничават правата на хората, които работят до последно. Според данните на НОИ през 2012 г. над половината от новите пенсионери са взели пенсии преди общата пенсионна възраст (тогава 60 г. и 4 месеца за жените и 63 г. и 4 месеца за мъжете). Напротив, опозицията, че даже и част от бившите управници от ГЕРБ, които въведоха от т.г. минимална възраст за пенсиониране на военните, говорят за премахването й. Вместо да сложат такава и за останалите около десетина привилегировани категории, които се пенсионират независимо от възрастта при изключително малък стаж - 27 г. (срещу 37 г. и 8 месеца за мъжете и 34 г. и 8 месеца за жените), като полицаи, служители на ДАНС, на НСО, следователи, съдебна охрана и т.н. Според отчета на НОИ тези хора излизат в пенсия, преди да навършат 50 г. А вземат средна пенсия над 500 лв., докато редовната не достига дори 300 лв. за "обикновените" нови пенсионери.

В същото време от БСК постоянно повтарят, че не е нормално човекът с фуражка, който дава номерата на колите в КАТ, да има права за ранно пенсиониране заедно с колегите си на улицата например. "В МВР трябва да се разделят на специална и на обикновена администрация, което е над половината от хората там, и те да се подчиняват на основния закон за държавния служител", каза в една от последните си медийни прояви и бившият финансов министър Симеон Дянков, който призна като един от големите си провали невъзможносттада се пребори с привилегиите на полицаитеДруг проблем е смесването на две системи, което налага да се финансира по някакъв начин старата, след като част от осигурителните вноски изтичат към новата. При напълно солидарната система, която действаше до 2000 г., принципът е, че с осигуровките на днешните осигурени се плащат пенсиите на днешните пенсионери. Само че осигуровките на днешните осигурени, родени след 1959 г., които са близо 2 млн. от всичките 2.6 млн. души, са с 5% по-ниски. Толкова от парите им отиват по техните индивидуални партиди в универсалните фондове, които пък са част от т.нар. тристълбова система, въведена през 2000 г. Един ден НОИ ще им плаща по-малки пенсии, тъй като те ще си получават допълнително от втория стълб. Сега обаче в осигурителния институт влизат по-малко средства, а с тях трябва да се плащат пенсии на пенсионери, чието осигуряване е изцяло в първия стълб и те вземат пари само от НОИ. Към края на 2012 г. над 4 млрд. лв. не са в сметките на осигурителния институт, а в универсалните фондове.

Друг е въпросът защо се трупат пари там при напълно неясното законодателство, което не дава никаква възможност на хората да си управляват средствата. Не са създадени мултифондовете, които биха осигурили възможност за избор на инвестиционен портфейл - по-рисков за повече доходност, балансиран или по-консервативен за повече сигурност. Инструментите за инвестиции са твърде ограничени. През 2012 г. Комисията за финансов надзор провери всички 9 пенсионни дружества и им даде общо 129 препоръки за подобряване дейността им. Най-много - 55, са за подобряване на инвестиционната дейност, още 31 по отношение управлението на риска. За капак още не е уредена както трябва и фазата на изплащането, та хората не знаят какви пари и колко време ще получават и дали с техните партиди няма да се плащат пенсии на живелите по-дълго от тях.

Заради срива на доходността в кризата вноските в момента се топят от инфлацията, но и от таксите, които дружествата прибират от тях. Законодателството ни позволява и отрицателна минимална доходност, което също крие риск за бъдещите допълнителни пенсии на хората. След големите загуби на пенсионните фондове в кризата все повече страни подлагат на съмнение ефективността на втория стълб. В Унгария вторият стълб беше напълно закрит и парите от партидите на хората прибрани в солидарния.Задръстването на осигурителната системасъс социални плащания е друг голям проблем. И докато за т.нар. социални пенсии парите и без това идват от бюджета, то доста спорно е дали НОИ трябва да плаща т.нар. вдовишка добавка. В момента над 700 000 пенсионери, останали без съпрузи, вземат средно 55 лв. от пенсията на починалия (26.5% от нея). Това са 462 млн. лв. на година от парите от осигуровки.

Аргументът за въвеждането на вдовишката добавка е чисто социален. Експерти обясняват идеята с факта, че когато пенсионерът остане сам, има същите разходи за поддръжка на дома - отопление, осветление и т.н., но вече са за сметка на един. Но този проблем не може да лежи за решаване от осигурителната система.

Пенсионерите са най-упоритото протестиращо малцинство в София. Всеки четвъртък, независимо от времето, са зад парламента. Празните обещания към тях преди всеки вот са най-малкото недостойни. Вместо това партиите трябва да родят мнозинство, което да коригира дефектите на системата, за да се запушат пробойните в и без друго плиткото гърне.
Юлиян Савчев
Пенсионерите са най-упоритото протестиращо малцинство в София. Всеки четвъртък, независимо от времето, са зад парламента. Празните обещания към тях преди всеки вот са най-малкото недостойни.
47
6542
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
01 Април 2013 19:43
Доходността на пенсионните фондове е доста по-малка от тая на банков депозит, да не говориме, че немалка част от парите се прибират директно като такси. Ма аз пак не вярвам, че ще доживея да се пенсионирам и да получа нещо от тях, преди да фалират...
01 Април 2013 19:47
А по въпроса за доходите не знам какво има да се коментира - Германия си има Сименс и Фолксваген, затова германците имат повече. Ние имаме във всяко градче по 10-20 банкови клона, още толкова на застрахователни и осигурителни дружества, финансистите са 5 пъти повече от работниците, та затова пари нема и нема и да има...
01 Април 2013 19:57
А проблемът на държавата е липсата на работа.
И хем да работим, хем няма работа.
Тоя Гордиев възел ще дъде ли някой Александър барем да го изрече на глас, камо ли разреже, какво си зариват всички главите като пингвини?!?
01 Април 2013 19:59
"полицаи, служители на ДАНС, на НСО, следователи, съдебна охрана и т.н. Според отчета на НОИ тези хора излизат в пенсия, преди да навършат 50 г. А вземат средна пенсия над 500 лв., докато редовната не достига дори 300 лв. за "обикновените" нови пенсионери.
....не е нормално човекът с фуражка, който дава номерата на колите в КАТ, да има права за ранно пенсиониране" - Срамно! МВР е каста, която лежи на гърба на българския народ....
01 Април 2013 20:02
Как става тази хватка да отнемеш привилегии на милиционери в милиционерска държава?
Сами ли да си ги отнемат?
Айде, с военните мина леко - те нямат и 30000, така или иначе ще си седят и мълчат ("големият" им протест събра 200 човека, 100 от които журналисти), нямат лоби.
Ама с мильовците далеч не е така.
.
А за УПФ днес някъде излезе равносметката до сега - от юли 2004 г. сумарна доходност - 38%, сумарна инфлация - 58%. На спечелилите - честито.
01 Април 2013 20:30
Проблемът на НОИ продължава да е ранното пенсиониране

Една грешна теза, колкото и да се повтаря няма как да стане вярна. А статията е пълна с фалшиви тези.
-
Проблемът не е на НОИ, а на пенсионната система по сегашният модел и дори елементарна макроикономическа култура го показва ясно.
-
1. Всяка една стока, която потребяваме се произвежда от четири основни фактора за производство - труд (човешка дейност), капитал (машини, сгради, съоръжения), суровини (материалите, които са преработват), предприемачество (инициативата успешно да съчетаеш другите три фактора в производството на продукт и да го пласираш). Тези 4 фактора имат своя дял в продукта. С развитието на технологиите делът на труда в един продукт намалява, за сметка на увеличение на дела на капитала. Т.е. от крайната цена на продукта все по-малък дял отива за труд. А продължаваме да потребяваме цели продукти.

Същевременно, сега, пенсионната система, като замисъл облага само труда, чийто дял в продуктите намалява и ще намалява. Това, води до това, че в момента само 50% от пенсиите се изплащат от осигуровки, а финансирането на останалите 50% все пак става от други данъци. Последното, обаче е "по-изключение".
-
2. При прекалено дългият период при капиталовата система (вторият и третият стълб), и невъзможната ситуация на липса на естествените за капитализма кризи и постоянен икономически растеж, то капиталовата система няма как да осигури пенсии. Това се вижда ясно и от фактите при българските пенсионни фондове - те всички не само не са увеличили, но са и изяли за свои разходи и загубили част от внесените пари. От капиталовите стълбове са спечелили единствено собствениците и персонала на фондовете, а осигурените в тях са загубили. За тях щеше да е по-добре да си държаха парите под дюшека, отколкото да финансират разходите на фондовете.
-
3. Ранното пенсиониране се отнася само до 5% от пенсионерите и дори да се премахне изцяло ранното пенсиониране това нищо не променя. Отделно, че с увеличаване възрастта за пенсиониране намаляват пенсионерите, но и тези, които се надяват на пенсионната система. Последното пряко води до намаляване на приходите й, така, че не е ясно дали от увеличаване на пенсионната възраст пенсионната система финансово е на плюс или на минус.

Отделно, че смисъла на пенсионирането не е някой хора да правят бизнес с това, а да се осигури възможност на възрастните и болни хора да съществуват, защото не могат да работят. Пенсионната система е признак на хуманността и цивилизоваността на обществото.
01 Април 2013 20:44
Проблемът на НОИ е зверската безработица и почти никаквите пенсионни вноски. Да се казва, че проблемът било ранното пенсиониране е все едно за гладуваща Африка да се каже, че проблемът е, че непослушните деца не ядат редовно обяда си.
01 Април 2013 20:46


Картинка на 2 средни пръста. Вече нищо не плащам на пенсионната система. ДГД.
01 Април 2013 20:54
Откъде ще се вземат пари? От най-лесното място - джоба на работещите.
Авторката с изконно българското име "Дина", като споменава Атака поне да не лъже толкова безобразно. В. Сидеров хиляда пъти повтори за бавноразвиващите се, че пари за тази работа ще се търсят не от споменатото най-лесно място, а от едно по-трудно - като се спре грабежът от страна на чуждите "инвеститори"-монополисти като ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, Дънди прешъз и т.н.
И като говори с ирония на "червеното" предложение, да каже нещо с любов и слуз за "синьо" такова.
01 Април 2013 20:59
Хайде да си призная. За около 15 години, здраво, ама много здраво бачкане, не знам дали имам и месец трудов стаж. Но пък, сега общо-взето, мога да се `пенсионирам` на 40 с рентите от двата ми търговски обекта. Не е кой знае какво, но ток и вода ще мога да си плащам. А сега въпроса , от къде ги имам ли ? Простичко е. Не съм си наливал парите за осигуровки за заплати и пенсии на непотребна полицейска и военна паплач.
01 Април 2013 21:00
Пенсионерите са най-упоритото протестиращо малцинство в София. Всеки четвъртък, независимо от времето, са зад парламента.
Дина, сигурно, като залепи ухо на паркета, ги чува как пъплят.
01 Април 2013 21:06
Погледнала Дина пред прозореца и видяла Витошките върхари. Климатикът й работел, била го нагласила на 22 градуса. Отворила прозореца и в кабинета й нахлул свеж въздух с мирис на липи и кестени. Но... имало нещо, което й разваляло комфорта, чувствала се ощетена. И написала статия. Не можело ли и тя да се пенсионира като ония, които работят при 100 децибела шум, при температура над 40 градуса, при въздух с изпарения на нефтопродукти и примеси от въглеродни окиси?
01 Април 2013 21:12
А сега въпроса , от къде ги имам ли ? Простичко е. Не съм си наливал парите за осигуровки за заплати и пенсии на непотребна полицейска и военна паплач.Ощетил си сума ти милионери, които крадат от държавата та пушек се вдига...какъв гражданин си ти?!

01 Април 2013 21:33
Явно кашата в главите ни е станала пълна. Достойни пенсии за нашите родители, може да има само при достайни заплати на тези които работиме. А такива работещи българи ставаме все по-малко. Следователно, требе да се откриват нови работни места. За да стане туй нещо, требе да има държавна политика, законодателство и стратегия. Такива, юще нема. Те това е положението.
02 Април 2013 00:59
1. Всяка една стока, която потребяваме се произвежда от четири основни фактора за производство - труд (човешка дейност), капитал (машини, сгради, съоръжения), суровини (материалите, които са преработват), предприемачество (инициативата успешно да съчетаеш другите три фактора в производството на продукт и да го пласираш). Тези 4 фактора имат своя дял в продукта. С развитието на технологиите делът на труда в един продукт намалява, за сметка на увеличение на дела на капитала. Т.е. от крайната цена на продукта все по-малък дял отива за труд. А продължаваме да потребяваме цели продукти.
Брайти, това честно не го разбрах - машините, сградите, съоръженията, суровините от небето ли са паднали или някой се е ТРУДИЛ, за да ги произведе, построи, добие? Предприемачеството не е ли ТРУД?
02 Април 2013 02:28
Weed361,
трудът е преработка на нещо в нещо. От дървото да направиш стол, например. Да отидеш да отсечеш дървото е труд, но не и самото дърво. Ако например дървото е в моят двор, то то е моя собственост и ти ще ми платиш за да го отсечеш, нищо, че аз може и да нямам никакъв принос дори за посаждането му. За разстежът му със сигурност, тъй, като тази работа си я върши природата без човешко участие.
-
Предприемачеството също е труд, но дори, когато говорим за нает мениджър (на заплата), а не само за собственика, то не е труд в тесният смисъл - преработка на един природен продукт от нещо в нещо. В общият случай предприемачеството се приема за отделен фактор за производство, защото има особената роля да обедини останалите, а и да разполага с продукта. Да има власт да се разпорежда с продукта. Освен това за възнаграждение за предприемачеството се приема печалбата, а не работната заплата.
-
А за целите на сегашната пенсионна система се облага само работната заплата и то регресивно, (поради осигурителните минимуми и маскимум), но не и печалбата. Облага се само възнаграждението за труд, но не и за предприемачество.
И нека счетоводните формалности, например, че собственика си плаща и заплата, да не те бъркат.
02 Април 2013 07:23
Проблемът на НОИ продължава да е ранното пенсиониране

Точно така е. Защо НОИ не публикума каква част от разходите отиват за раннопенсионираните? Защото ще се окаже, че е доста над 50%.
Което пък означава, че ако не бяха те, НОИ нямаше да има никакви проблеми и пенсиите щаха да бъдат значително по-високи.
Изобщо не е правилно хора в работоспособна възраст да бъдат пенсионирани!
02 Април 2013 07:55
"Ранните" пенсии не се гарантират от НОИ, а от бюджета. Вместо да обвинявате раннопенсионираните, по-добре питайте "Цун-кай-джи-джи" какво направи с резерва на НОИ и Здравната каса още през първия месец от министърстването си.
02 Април 2013 08:47
Водопроводчик! Лъгането не е хубаво.
Поради огромния дефицит на НОИ се налага бюджета да го финансира. Въпреки това НОИ страда от такъв недостик, че не успява да увеличи минималните пенсии на 800 000 души от 145 лева до приемливи размери.
----
Наистина ще бъде много добре да се отделят ранните пенсии от НОИ. Даже преди две години се опитаха, макар и за един набор. И знаете ли защо се отказаха? Защото се оказа, че така ранните пенсионери ще трябва да взимат по 15 лева пенсия. За да не мислите, че е грешка - повтарям - по 15 лева пенсия на месец!
Смятайте за какво источване на системата става дума.
02 Април 2013 09:00
За "лъгането" благодаря. Тези, които се пенсионират рано, са или на някакво държавна служба, или в някое вредно производство. Те сключват трудовите си договори с клаузите за ранно пенсиониране не с НОИ, а с работодателите си. Тяхна е грижата да се осигуряват на общо основание, а частта, която не достига за ранната пенсия, трябва да я гарантират работодателите. Държавата, като работодател, може да субсидира ранните пенсии единствено от държавния бюджет. Защо не го прави, а вместо това дори отне резерва на НОИ, питайте не раннопенсионираните, а ексминистър Малък Пицко.
02 Април 2013 09:13
...Атака" ги надмина с обещание да я направи 500 лв.!...

По-големи мошенници от сидеровци няма. В досегашния парламент, нито веднъж не са подкрепили увеличаването на пенсиите. Протоколите в НС го потвърждават.
02 Април 2013 09:34
Много лесно се решава проблемът с ранните пенсии - просто, когато човек работи не трябва да получава пенсия или ако това е прекалено крайно, може да се въведе намаляване/спиране на пенсията когато заплата + пенсия надхвърли някакъв доход/например максималната пенсия/. Все пак пенсията е за времето когато хората не могат да се издържат сами, а не както е сега хем пенсия хем заплата, така и подбиват пазара на труда. Отделно ако се въведе такова намаление, ще има повече пари за останалите пенсионери, тези които наистина не могат сами да се издържат и не работят.
02 Април 2013 09:41
Брайти, къде в твоята система е интелектуалния труд (щото там не се преобразува едно нещо в друго нещо)? Ами интелектуалната собственост? Тя при сградите и машините ли? Просто за допълване на тезата питам, щото съм съгласен, че само с облагане на труда, пенсионната система не може да съществува. То и сега не може, след време пък - хич, и никакви гимнастики с възрастта и вноските няма да помогнат.
02 Април 2013 09:43
Mick, стига се мъчи да мислиш- ето ти това, което се опитваш да измислиш – при назначаване в държавна или общинска институция не може да се получава едновременно заплата и пенсия.
Частните фирми са си башка и да со правят каквото си искат
02 Април 2013 09:48
3. Ранното пенсиониране се отнася само до 5% от пенсионерите и дори да се премахне изцяло ранното пенсиониране това нищо не променя


Brightman явно има роднини милиционери. Да наречеш черното бяло...
02 Април 2013 09:53
Проблемът на НОИ е по-общ - че пенсиите не отговарят изцяло на вноските за пенсия. Много малко от пенсиите са по-малки от полагащото се според вноските заради тавана, а огромна част са по-високи - и ранните пенсии, и минималните, вероятно има и други. Ако всеки си получава пенсия точно според приноса към пенсионната система и бюджетът на НОИ ще се върже по-лесно, и хората по-малко ще крият доходи, а ще внасят повече, защото ще знаят, че ще си получат пенсия според внесеното.
02 Април 2013 10:11
Аз нямах възможност да крадна, а и нямах предприемачески нюх. Бях държавен служител/ ВГУ/ и през свободното си време печах кафе и проектирах ел. инсталации. Инвестирах всичко в образованието на трите си деца. Последователно изпратих първите две да завършат висше в УСА-та - за третото нямах и лев. Тогава продадох единственото си жилище, пенсионирах се , и давайки му всичко и една сутрин го качих на самолета за Ел Ей... Бяха тежки дни за прехранване .Но просто аз имах информация и предвиждах какво ще стане тук.
А ние с жената-в една вила на село. И не съжалявам. Сега и трите получават шестцифрени заплати там и инжектират от време на време. Отделно ни осигуряват почивка Турция, Гърция, Бахамите, Ки Уест....А и никога не съм останал и няма да остана без пари.
Ако очаквате на държавата, то пенсията ще стига само за ядене, ама не съм сигурен.
02 Април 2013 10:12
komar1 02 Април 2013 09:43 - Благодаря за помощта в мисленето. Но мисля, че това което предлагам е по-добро В момента сигурно 80% от раннопенсионираните не работят в държавната администрация, а работят при частници.
02 Април 2013 10:16
Бай Драган 02 Април 2013 10:11 - Добре си направил. Макар, че е тъжно - можещи хора да бягат от България, даже родителите им да ги гонят от тук. Проблемът е, че така се разпадаме като държава. Бягайки от проблемите.
02 Април 2013 10:21
За разстежът му със сигурност
Мдаа....някои са спали в час по български.
02 Април 2013 10:52
Проблемът на НОИ е точно ранното пенсиониране. Ако тезата за първа категория труд е, че те работят 3 пъти по-гадна работи излиза, че трябва да умират и три пъти по бързо. ДА, АМА НЕ. В момента имаме забрана на един хора да се пенсионират, но пълнят касичката тези 3 категория и други 1 и 2 които реално не са внесли пари, а ползват осигурителната система не 18 години колкото е средното време за получаване на пенсия, а 30 години, та и 40 години дори. Полиция и всички изброени в статията не внасят ДОО. Другия проблем на НОИ и че повече от половината пенсии не са осигурителни, а са ТЕЛК. Чак след това идват другите проблеми. т.е ако в НОИ останат само да взимат тези които пълнят няма проблеми дори сега. Едно решение е просто да се махнат първа и втора категория труд. Ако ги има (1 и 2 категория) на 6-година (18/3) на пенсионера първа категория да му се спира пенсията докато се изравни с този 3-та категория + 6 години дето е лапал на аванта. Ако наистина работата му е толкова гадна той трябва да е умрял в рамките на тези 6 години, в които е взимал пенсия за първа категория.
02 Април 2013 11:36
Проблемът на НОИ продължава да е ранното пенсиониране

Това е пренебрежимо малка част от проблема. Но от журналист толкова.
Проблемите на НОИ са:
- демографската криза, задълбочавана от младежката безработица и емиграция на интелектуалната част от нея, най-вече инженерно-техническата;
- маргинализиране на раждаемостта и унищожаване интелектуалния потенциал на нацията с намаляване раждаемостта на средната класа, създаващ принадената стойност;
- задържане растежа на доходите, следствие вредната неолиберастка политика, провеждана в последните 23 години;
- неспособност на бизнеса за развие конкурентно производство, поради липса на капацитет за това, в т.ч. интелектуален;
- ниско ниво на преразпределение на БВП.
- други с второстепенно значение, в т.ч. и ранното пенсиониране, продажни ТЕЛК-ове, работещи пенсионери в администрацията и т.н.
02 Април 2013 12:05
Проблемът май Брайти го е напипал най-точно.
Ниски заплати, върху тях ниски осигуровки и в резултат малко пари в пенсионната система.
Значи пак опираме до ниското заплащане на труда като източник на всички беди.
А е ниско, защото работодателите се обидиха, като ги накараха да изсветлят доходите си.
Има един идион Иван Нейков, бивш министър на труда, той каза наскоро, че понеже заплатите са ниски, трябва пенсионната възраст да се увеличи.
Ето как българските политици и бизнес оправят проблема - службата беше тежка, но за сметка на това продължителна.
И колкото повече го режат, толкова по-късо ще става.
02 Април 2013 12:07
БирникЪ
2013-04-02 11:36:02,
Скоро България ще е само име на държава, създадена и градена от българи, но останала без тях. Краденето от хората и държавата, което е същото, за 23 години обезлюдиха т. нар. РБ. И все по-зле ще става. Сега, с цел "социализация" на малцинствата, българчетата ще трябва да посещават по 2 години предучилищна подготовка. Така се изхвърлят зад борда и образованите баби и дядовци, защото "не могат да научат децата" на училищния материал. А истината е да се намери работа на детски и начални учителки. И това се заплаща пак от останалите тук работещи. В горните класове образованието едва ли ще си струва. Защото всички непослушни и мислещи са изблъскани. И какво ще се осигури? Посредствено образование, съобразено с възможностите на преобладаващото ромско население. И за да не са още по-натоварени, останалите малко млади хора с възможности, ще се изнесат в емиграция. Жалко, но факт! И как ще се "подобри" така пенсионната система?
kaily
2013-04-02 12:05:21,
02 Април 2013 13:18
mick, ами държавната и общинската администрация да дадат пример Все пак те цоцат пари от бюджета, а не частниците
02 Април 2013 13:29
БирникЪ
02 Април 2013 11:36
Проблемът на НОИ продължава да е ранното пенсиониране

Това е пренебрежимо малка част от проблема.

Добре де, как ще е пренебрежимо малка част от проблема, при положение, че официално отчитат, че миналана година над 55% от новите пенсионери са ранно пенсионирали се? И второ - средната им пенсия е около 500, докато за масовата категория 300 лева?
И пак питам: Защо толкова старателно се крие какъв процент от разходите за пенсии отиват при ранно пенсиониралите се?
02 Април 2013 14:09
Аргументът за въвеждането на вдовишката добавка е чисто социален. Експерти обясняват идеята с факта, че когато пенсионерът остане сам, има същите разходи за поддръжка на дома - отопление, осветление и т.н., но вече са за сметка на един.


Този аргумент не важи ли и за самотните пенсионери, които не са се имали брак или са разведени?

И вдовците пенсионери с таван на пенсията получават ли добавка?
02 Април 2013 14:15
Aми така е според еспертите- продължава да се топли за двама, да си свети за двама и тн.... Така е свикнал..А тези, дето са били сами цял живот- е те са си свикнали да се отопляват и светят за сам човек.
Логика- тука ли си..там стой
02 Април 2013 14:17
вдовците пенсионери с таван на пенсията - гледат тавана и чакат или той да падне или те да паднат Зависи кое събитие ще се случи по-рано
02 Април 2013 14:44
9101 02 Април 2013 13:29

Добре де, как ще е пренебрежимо малка част от проблема, при положение, че официално отчитат, че миналана година над 55% от новите пенсионери са ранно пенсионирали се? И второ - средната им пенсия е около 500, докато за масовата категория 300 лева?

Не всички ранно пенсионирали се са военни и полицаи. Преобладаващата част са пенсионерите по болест.
02 Април 2013 15:08
Пак ранно пенсионираните виновни на някои. Те нямат никаква вина за това, че пенсиите им се дават от НОИ. НОИ трябва да дава пенсии единствено и само на осигурените и според вноските им. Допълнителните пенсии, обещани от държавата, трябва да ги дава държавата от отделно перо в бюджета. Как се пълни бюджетът е нещо съвсем друго. Питайте целувача на Джиджи по въпроса.
02 Април 2013 15:34
Преобладаващата част са пенсионерите по болест.
Основната част от инвалидите имат срок на инвалидност до 3 години.Значи, най-много през 3 години те се явяват на ТЕЛК. С това ново експертно решение на ТЕЛК те се явяват в НОИ, за да им отпусне пенсия за инвалидност.
НО!!! Отпуснатата пенсия НОИ си я брои като НОВООТПУСНАТА!!
Това е хватката защо се получава,че преобладаващата част от новоотпуснатите пенсии са инвалидни
02 Април 2013 16:04
Ранното пенсиониране и продажните ТЕЛК-ове не са проблеми с второстепенно решение. Те са ОГРОМЕН проблем.

От мен се очаква да плащам 40 години вноски, за да мога евентуално да се пенсионирам на 65 и да получавам пенсия 10 години.
От някои се очаква да не плащат нищо (до миналата година беше така), да се пенсионират на 50 и да получават пенсия 25 години.

Искам да видя актюерския разчет за военните и полицаите. Защото ще се окаже, че за да се гарантират техните 25 години пенсия при вноски 25 години в сравнение с моите 40 години вноски за 10 години пенсия - техните вноски трябва да се поне 4 пъти по-големи. И тогава ще лъсне истината, че например МВР не струва 1 милиард на обществото (както е по-официален бюджет), а реално 2 милиарда. Или - реалните разходи за един назначен полицай на заплата 1000 лева са по-големи от тези за един инжинер на 2000 лева.
02 Април 2013 17:43
Проблемът на НОИ е точно ранното пенсиониране. Ако тезата за първа категория труд е, че те работят 3 пъти по-гадна работи излиза, че трябва да умират и три пъти по бързо. ДА, АМА НЕ. В момента имаме забрана на един хора да се пенсионират, но пълнят касичката тези 3 категория и други 1 и 2 които реално не са внесли пари, а ползват осигурителната система не 18 години колкото е средното време за получаване на пенсия, а 30 години, та и 40 години дори. Полиция и всички изброени в статията не внасят ДОО. Другия проблем на НОИ и че повече от половината пенсии не са осигурителни, а са ТЕЛК. Чак след това идват другите проблеми. т.е ако в НОИ останат само да взимат тези които пълнят няма проблеми дори сега. Едно решение е просто да се махнат първа и втора категория труд. Ако ги има (1 и 2 категория) на 6-година (18/3) на пенсионера първа категория да му се спира пенсията докато се изравни с този 3-та категория 6 години дето е лапал на аванта. Ако наистина работата му е толкова гадна той трябва да е умрял в рамките на тези 6 години, в които е взимал пенсия за първа категория.


Не, идеята не е да се гарантира на съответните хора, че ще пукнат млади, а да се пенсионират преди да са си увредили здравето. Намери си некоя гадна работа и ти, вместо да точиш лиги. И не се моткай, след няколко години категоризацията ще отпадне.
02 Април 2013 18:03
Хайде да си призная. За около 15 години, здраво, ама много здраво бачкане, не знам дали имам и месец трудов стаж. Но пък, сега общо-взето, мога да се `пенсионирам` на 40 с рентите от двата ми търговски обекта. Не е кой знае какво, но ток и вода ще мога да си плащам. А сега въпроса , от къде ги имам ли ? Простичко е. Не съм си наливал парите за осигуровки за заплати и пенсии на непотребна полицейска и военна паплач.


Както е казал сръбският народен умотворец: "Samo kurac raste u chujdi ruce".
02 Април 2013 19:23
БирникЪ

Ех, Бай Драгане.. Отива си България...
03 Април 2013 00:33
Проблемът на НОИ продължава да е ранното пенсиониране


Проблемът на НОИ е твърде късната кончина на (про)клетите пенЦионери и това е медицински факт. Да се равняваме със Сомалия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД