:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Разпад

Емил Хърсев
Предупрежденията от реалния живот трябва да се посрещат с повишено внимание и с приоритет пред всички теоретични модели, политически пактове и изсмукани прогнози. Особено когато са изречени с болка и ако ги потвърждават различни източници. От две седмици виси във вакуум откровението, че страната е залята от чиста контрабанда, маскирана като "вътрешнообщностни доставки". Българският производител няма друг изход, освен да закрие производствата, разбити от нечистата конкуренция на необложената чужда стока. Преди дни сериозен всекидневник започна челната си страница със шеговитото заглавие "Миро изяде картофите". И изнесе под него десетки факти за инвазията на чужда земеделска продукция на местния пазар. Според Съюза на българските аграрни организации само през 2011 г. 140 хиляди души са напуснали селата. В историята ще останат наложените само на българския производител забрани - за преработка на "дупета", надуване на бройлери със солни разтвори и да се произвеждат едновременно млечни продукти и техните "палмови" имитации. Това са все ярки примери на



ялова икономическа политика,



на антилогика, която поставя местния участник в по-лоши пазарни условия от чуждестранния. Държавата се зае да учи на "европейски ред" нашите производители. Докато чуждите необезпокоявано заеха мястото им на щандовете. С години ще търсим данни какво ни е струвало натягането да минем за най-правоверни поданици на Брюксел и да получим тъй желаните congratulations от някой нищожен еврочиновник. За съжаление, никога няма да съставим дори приблизителна калкулация на загубите, защото нямат оценка закритите работни места и мизерията, понесена от хората, останали без поминък и издръжка тъкмо в най-лютите години на криза и депресия. Декламаторите ще ревнат, че щом сме в Европа, трябва сляпо и чинно да спазваме всичките й "правила" и "стандарти". Ще обяснят, че който не е в състояние да ги спази, е неефективен, неконкурентен и затова заслужено е изхвърлен от пазара. Това е вярно - неефективен е. Но ни храни. Крайно време е да разберем, че



пазарът трябва да се брани



от нашествия на всяка чуждестранна продукция, съсипваща местния производител. Особено от конкуренцията с нечисти средства. И децата разбраха, че т.нар. "вътрешнообщностни доставки", т.е. стоките, купени от други страни в ЕС, ловко избягват облагането с ДДС и акцизи (където ги има). Стоки, уж транзитно преминаващи България на път от една страна в ЕС към друга, тайничко се стоварват тук и поемат към черния пазар. Доставки пътуват към наши фантомни, но регистрирани по ДДС фирми, които "чистят" налога и чуждата продукция излиза на пазара поевтиняла с 20%. Подменят фактури, за да занижат доставяните количества и цени, та да се плати по-малко ДДС. И това са само няколко най-разпространени измами. Ако имат разум десетките сдружения на бизнеса, трябва да напишат и да подарят на властите наръчник за всички подобни трикове и номера. Те ги знаят всичките. Знаят и как могат да се хванат. Време е



да се поучим от англичаните,



които при най-малката заплаха за трудовия си пазар се заеха да градят истинска защитна стена срещу нежеланата имиграция. Включително със специални административни мерки с единствената цел да забавят, затруднят и оскъпят преселението на трудови и социални мигранти към острова - но без да ги лишават от правата им, за да избегнат санкции за Обединеното кралство. Подобни мерки веднага трябва да предприеме България срещу пороя от "вътрешнообщностни доставки". Нищо не пречи да се накичи всеки камион и вагон с чужда продукция - "транзитна" и за която у нас още не е начислен ДДС - със следящи устройства, да се проверяват по-обстойно отговарят ли стоките на обявеното количество и качество, да се сверяват обявените цени с референтни цени за същия вид и качество стока. Може да изменим законите, за да се вземат ефективни мерки срещу дъмпинга и да се предвиди конфискация на стоките - обект на данъчни измами. Ако не се вземат бързо такива мерки, скоро пороят на контрабандата от ЕС ще предизвика истински



разпад на икономиката и платежния баланс



Трябва да се разберат и обуздаят два процеса, различни по икономическа природа, но сходно вредоносни и рушителни за малкото и отслабено от кризата национално стопанство на България. Единият е разпадът на реалната икономика под натиска на контрабандните доставки от Европа: чуждият, изкуствено поевтинен продукт руши местното производство и затваря работни места. Контрабандни или не, "доставките" се плащат. Те източват милиарди евро валутни резерви и подкопават платежния баланс. При валутен борд дефицитът в платежния баланс пряко влияе на паричното предлагане. Верижен ефект е повишеното ниво на лихвите в страната, а оттам - оскъпяването на местното производство и нетен износ на финансов доход от страната. Независимо колко подробно познаваме и колко ясно разбираме тези пагубни процеси, особено финансовите, вредата е видима. Време за губене няма, отдавна е време за действие.
70
9414
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
07 Април 2013 19:34

07 Април 2013 19:36
По-лесно е да сложим джипиес на всеки чувал с картофи, отколкото да заловим и осъдим далавераджията, укриващ данъци? Господин Авторът очевидно е добре запознат с (не)ефективността на съдебната ни система по отношение на финансовите гешефти. Самият той е живо доказателство.
07 Април 2013 19:38
Г-н Хърсев,

Преди време под снимка на в-к СЕГА, заснела ВМРОвци да "гърмят" с черешово топче пред Партийния дом, впечатлен от духа им и бройката, предложих да направят, заедно с хората на Янко, Дончо и Ангел, след всяка казионна бариера (митническо-гранична) още една - втора, на гражданите! ГРАЖДАНСКО-КОНТРОЛНА БАРИЕРА (ГКБ)! И д започнат наред да проверяват всеки ТИР, минал през казионната бариера! Явно само с такъв втори контрол след славните митничари и граничари, стоката в ТИР-овете ще стане ясно истинска ли е или менте, платено ли е митото, акциза или не е! И всичко, дето е менте, и,или пък не е но е минало на "вдигната бариера", без да се обложи, веднагически да се се секвестира - за нуждите на протестиращото гражданство! Явно на държавните лемури вече не може да разчитаме - те погробиха българското селско-стопанско производство, хранително-вкусова и леката промишленост! Всичко бастисаха!
07 Април 2013 20:21
Ей, Хърсев най-накрая се усети за какво става въпрос. Хърсев, не е ли по-лесно направо да излезем от ЕС, а?
07 Април 2013 20:30
Той Хърсев май това казва - излизане от ЕС , ама твърде деликатно.
В Кипър и Гърция вече го искат публично.
07 Април 2013 20:36
Откак ЕС зе да бие банките по ушичките, Ърсев зе да иска да излизаме от ЕС, странно, нали?...
07 Април 2013 20:41
Що бе кайло, не виждам дори и намек за излизане от ЕС. Само призив да се отстояват стопанските интереси, както това правят други страни членки и особено онези, които четат лекции на БГ.
07 Април 2013 20:55
разпадът на реалната икономика под натиска на контрабандните доставки

Той мисли, че реална икономика има
Време за губене няма, отдавна е време за действие.

След месец г-н Борисов поема премиерския пост и започва да действа.
07 Април 2013 20:59
Нещо не доразумявам, г-н Хърсев, малко манджа с грозде се е получило.
Че нали за вносните стоки, ДДС се заплаща, когато чукнеш касовата бележка и на определена дата от събралия се оборот в касовия апарат приспаднеш 20% - дажбата на НАП?

Защо ти е да сменяш фактури, да разтоварваш уж транзитен камион със стока в БГ, ако продаваш легално, в легален магазин с касов апарат, който почтено отчиташ пред НАП?

За евентуалния мошеник, който иска да си спести предварителното плащане на ДДС за цялата стока, която минава през митница, без още да е продадена, единствено за него има смисъл да сменя фактури. За стоките, които идват от ЕС, ДДС се отчита чрез касовия апарат, както вече споменах, само когато стоката е продадена, а не предварително накуп, както е ако не идва от ЕС.

Така че, каква е далаверата тук? Чудна работа.

Да Ви кажа. Далаверата е единствено, ако не издаваш касови бележки, какъвто е случаят с всички продавачи на пазари, малки магазинчета, будки и така нататък хитреещи търговски обекти, които си слагат целия оборт в джоба. Тях трябва да следят, а не идващите от ЕС камиони само по предположение, че снабдявали черния пазар. Черният пазар е липсата на касов апарат, независимо дали продава вносни стоки от ЕС или извън ЕС и нищо друго, според мен, разбира се.
07 Април 2013 21:02
Добре казано и добре написано. Само примерът с напомпаните с вода пилета не е на мястото си, но за останалото
07 Април 2013 21:02
... Крайно време е да разберем, че
пазарът трябва да се брани
от нашествия на всяка чуждестранна продукция, съсипваща местния производител. Особено от конкуренцията с нечисти средства...


Чрез БДС, митнически и санитарен контрол срещу всякаква чуждестранна продукция, застрашаваща нашето здраве. Само, че първом требе да възстановим производството на българската продукция, щото тя е само 5-6%.
07 Април 2013 21:03
сибила хърсев - таз седмица си нещо недобре с мозъка
07 Април 2013 21:07
Смешно и нелепо. При куриозно ниските заплати в България, какво повече иска българският производител? Може би да им се плаща "диш парасъ", оная дан, която домакинът- християнин плащал на хранения от него турчин, като компенсация, че последният, ядейки си е износил зъбите?
07 Април 2013 21:14
Г-н Хърсев в гражданската листа на Атака !
07 Април 2013 21:15
Мехуди, нали?

Струва ми се, че г-н Хърсев се е предоверил на бръщолевенията на един пишман бизнесмен /когото май съдиха за укриване на ДДС/ при Цветанка Ризова и Димитър Цонев, който твърдеше, че "контрабандата" от ЕС му разрушила бизнеса, а те го гледаха опулено и тревожно шептяха : ама верно ли, как може, ауууууу?

Той ги развиваше тия теории, в които никаква логика няма, ама и сега г-н Хърсев като ги повтори почти мот-а-мо, рекох да попитам.


ПП. Всички наивни читатели, които ползват случая за пореден път да цъкат и да се тюхкат под тая дописка на иначе уважавания от мен автор, приятели, разбирате ли за какво изобщо става дума?

Не, но поводът за тюхкане си го бива.
07 Април 2013 21:28
Сибилата 2-3 часа да постои на ГКПП Кулата или Ново село - и ще се усети за какво говори Хърсев.
За другите вътрешни ГКПП - няма смисъл да се хаби.
Пък за външни граници на ЕС - хич.
07 Април 2013 21:31
Сибилата 2-3 часа да постои на ГКПП Кулата или Ново село - и ще се усети за какво говори Хърсев


Е, и за какво става дума? Би ли обяснил?
07 Април 2013 21:36
Голяма част от стоките и СЕГА са снабдени с RFID тагове. Това е политика на големите търговски вериги. Проблемът е, че никой не ги ... "чете". Алоуу, Цецоуу, като изпука толкоз пари за СРС, що не даде на Танов четци за RFID?
07 Април 2013 21:42
Аз, потребителят, купувам това което е по-евтино и качествено и не се интересувам българско ли е или вносно. Проблем на производителя и евентуално на държавата е дали родното производство е конкурентоспособно и дали вносното си е платило данъците.
07 Април 2013 21:47
Сибила,
най-вероятно проблема е с фирма, от която купува магазина преди да продаде стоката през касата. То верно като се продаде през касата ще се начисли ДДС, но също така трябва и да се приспадне ДДС за покупката, което пък трябва да се плати от предния доставчик. И точно там се къса веригата - магазина е чист, но ще плати ДДС само за своята надценка, а предната фирма се оказва фиктивна и не плаща нейното ДДС.
07 Април 2013 21:49
Ми,кво да обяснявам- ако започна от контрабандата на горива, цигари, лека химия,чепик, че ако щеш и за майтап- чесън и т.н, трябва да кибича до утре сутринта на компа.
07 Април 2013 22:04
Кокарачо,

Стоките, които влизат от ЕС по вътрешноевропейски спогодби, наредби и изобщо законов ред, са без начислено ДДС.
То се начислява и отчита чрез любезния касов апарат, свързан с НАП / когато продадеш стоката на каквато цена /надлежно обоснована/ е продаваемо, колкото по-висока, толкова по-добре за НАП и за бюджета, но толкова по-зле за потребителя.
Единствено за внос извън ЕС на митницата ти събират предварително ДДС-то въз основа на цената на стоката от издадените от доставчика фактури.

07 Април 2013 22:08
Zande,

виж отговора ми до Кокарачо.

Стоките от ЕС са без начислено ДДС и то не се заплаща предварително на граничния пункт.
Така че от никаква смяна на фактури със занижена стойност няма нужда.




07 Април 2013 22:22
И кога най-после българските пишман-политици, икономисти и бизнесмени ще прогледнат и ще разберат, че в България имаме всички условия за производство и износ на необятния европейски пазар на наша екологично чиста продукция, която се търси под дърво и камък?
07 Април 2013 22:39
Сибила,
стоките от Европа не е задължително (от Европа) да влизат направо в магазина (и от там на касата). Може да минат през повече фирми преди да стигнат до магазина.
07 Април 2013 23:16
Кокарачо, ДДС-то е данък плащан от крайният потребител - клиента и събиран от продавача за държавата.Ако щеш и 20 пъти да препродадеш стоката, нищо не се променя.ДДC е точно това , "ДОБАВЕНА" стоиност.
07 Април 2013 23:43
Хърсев пак е направил манджа с грозде. Нерде "дупетата" - където едни български колбасари си платиха, за да изхвърлят други колбасари от пазара (щото бедните си купуваха пакетирани наразяните "дупета", а не българските колбаси), нерде напомпаните с вода пилета. Да не говоря за т.нар. контрабанда и за вътреобщностните доставки, с които той или не е добре запознат, или просто лъже. Ама почва да ми се спи и няма да го анализирам подробно. То няма и смисъл. Който разбира, разбира. То се вижда с без микроскоп
07 Април 2013 23:57
cisco,
ти май освен учебник друго не си отварял?! И не си чувал за неща като приспадане, дневник за покупки, дневник за продажби, ДДС вериги и т.н.?! Да обясня ли по-бавно?
08 Април 2013 00:11
Циско,

Данък добавена стойост не се плаща от крайния потребител /това е благозвучното му и разпространено обяснение от държавата за пред вярващите потребители/, а се плаща към държавата само, когато е отчетен от касовия апарат. Потребителите на стоки от търговски обекти, които не са регистрирани по ДДС /тоест не го приспадат от оборотите си/, означава ли, че не плащат такъв?
ДДС се дължи/ и това е истината/ само при наличието на касов апарат, отчитащ продажбите. Ако нямаш такъв или не е свързан към НАП..опааа, няма ДДС. Което крайният потребител хич не го интересува. Да му мислят търговците, на които всеки месец от оборотите им се приспадат 20 процента, уж плащани от крайния потребител, а да се радват тия, на които НАП им е дал правото да се скатават.

Мижи да те лажем, държавата го е измислила как да крадне оттук-оттам.

Иван Нейков веднъж разказа виц за един, който се въртял под един фенер и търсел нещо. Попитал го друг какво прави, а той отговорил, че си загубил някъде пет лева. Ама защо ги търсиш точно под фенера, а? Ееее, защото тук е светло. Тъй е то и в нашата държава.. Който е на светло, стрижат го, който е в сумрака, подминават го, разсейват се.
Важи отлично за регистрирани по ДДС и нерегистрирани такива, за изрязни платци и скатавки, и изобщо.
08 Април 2013 00:13
Кокарачо
08 Април 2013 00:39
Що става въпрос за стоките, внасяни от ЕС, които са хем по-качествени, хем по-евтини от българските напомпани пилета и уж млечни произведения от палмови масла, то причините са много. Хората - стари европейци отдавна са измислили топлата вода, а пък и /земеделците им/ са повече субсидирани от по-богатите си държави.
Нашите искат с трици маймуни да ловят. Конкуренцията им пречи, защото отдавна е измислила топлата вода и ни води с доста обиколки.
При отворен пазар е така. Доверието производител-/ търговец/- купувач се създава дълго и няколко фала могат да те изхвърлят от пазара задълго и завинаги.

Ако чуждите вериги магазини се напълнят по принуда / и чрез вопли за протекционизъм спрямо родното /с български "произведения"- ментета, към които наплашеният български потребител няма никакво доверие, то ние всички общо ще загубим. И веригите, и потребителят, а българският производител на ментета - също.

Даааа, г-н Хърсев.
Защото всъщност от потребителска гледна точка само качеството е важно - на поносима цена.
08 Април 2013 00:51
Един по горе купувал само евтино и качествено?Не сте ли разбрали вече,че не може да е хем евтино,хем да е качествено.
08 Април 2013 01:04
Аз пиша фактури , та знам какво е регистър ДДС, приспадане и верига.
Ако продаваш стоки или услуги на черно (без фактура или касова бележка) няма как да накараш клиента да ти даде ДДС-то.При редовна продажба ДДC-то се плаща от крайният потребител, а на всеки по веригата се възстановява платеното ДДС.
08 Април 2013 01:05
Г-н Хърсев, а какво става със свободното движение на хора и стоки? Със свободния пазар, въобще? Това за което говорите, не е по специалността Ви. Иле е? Понеже става дума за криминални престъпления - данъчни и документални измами, митнически нарушения, повсеместна корупция и слаба, неработеща или направо съюзена с криминалитета, полиция и съдебна система... Все неща, за които на Европа и излезе пришка на езика да ни обяснява, че трябва силно да ограничим. Може би в Северна Корея е по-добре! Или в Куба... Не очаквах да чуя от финансист( с претенции, при това) такива национал-пролетарски призиви! Остава да ни обясните и кой и какво ще ни пази от родния "бизнес" и управленския и чиновнически произвол. Какво ще се продава на този Ваш затворен и окаян, но уж-роден пазар? И за колко? Излишно е да казвам, че пак на Вас ще се паднат лъжиците, а пак на нас-мотиките. То е по подразбиране, нали? Наистина ли случващото се в кипърските банки Ви разтърси толкова "искрено и лично"?
08 Април 2013 02:02
Емил Хърсев за първи път. Един талант не СТРУВА ПУКНАТА ПАРА , ако не служи на своя народ, на справедлива кауза. Може пък Хърсев да е узрял най- после за тази извечна истина, да сложи професионалния си меч в нозете на измъчения ни народ. Няма по велика служба от тази на онеправданите.
Робът Езоп, чиито блестящ талант прескочи вековете и който изпи цялата отрова на унизените, положи своя трънен венец в нозете на поколенията и те го оцениха по достоинство. Няма ли поне една шепа българи да поемат по този достоен път, или всички се наредиха в кохортата на мошениците, такива като Симеон, който подведе хиляди със своите благородни обещания за да падне до нивото на редови мошеник. Още по- долу пропадна неговия телохранител, който също така слезе бързо от пиедестала на националните надежди до нивото на презрян лакей, продажен чуждопоклонник с неутолим нарцисизъм с безкрайна жажда за чужди похвали и едно необяснимо безхаберие, един морал оставящ мръсни следи в съвременната ни история.
08 Април 2013 03:25
пазарът трябва да се брани от нашествия на всяка чуждестранна продукция, съсипваща местния производител. Особено от конкуренцията с нечисти средства
Дали тази бран от нашествия трябва да е насочена към една такава продукция като "нечисто" прясно напечатани долари/ценни книжа; банкиране с двойни стандарти в лихвите, амортизирани фрегати и самолети; чуждестранни идеологии ("свободен пазар" ) и научни теории!?
Ако не се вземат бързо такива мерки, скоро пороят на контрабандата от ЕС ще предизвика истински разпад на икономиката и платежния баланс
Взети са мерки - Здравната каса не плаща за "контрабандно" лечение в чужбина, освен ако няма изрично одобрение от компететен орган и пациентът е все още жив при даването на одобрението. Пък след като пенсионното и здравно осигуряване са "национални" (сиреч европейците не споделят с нас техните си здравни и пенсионни фондове ), що търговията и валутата да не са национални!?

Ако щеш и 20 пъти да препродадеш стоката, нищо не се променя.
Това е само при положение, че:
- количеството на стоката не е намаляло по документи при втора/трета продажба, все едно че част (по-голямата) е реекспортирана за страна извън ЕС, но "промоционално" е продадена с друга стока;
- цената на стоката не е понижена от "благородническа" фирма-фантом, загрижена за бедния краен потребител и паднала жертва в негова защита от ръцете на НАП, когато не са "вързани";
- ако по средата на веригата няма някой разностранно търгуваща фирма като многоръкия Шива със стоки от различен характер, когато вносът на 1т газьол и 100 тона нафта на митница за кратко време си разменят количествата; или когато вносът на краен продукт под "острия" поглед на митничаря става полупродукт, който пък многоръкия Шива преработва с голяма "отрицателна доходност" до изначално закупеният продукт.
Но всичко това попада под закрилата на търговската тайна . Пък какво го интересува крайния потребител какъв е бил "пътя на стоката". Нали на етикета пише "екологично чист" (сиреч няма извънземен произход), "клинично тестван" (пет жени изразили одобрение, за останалите се мълчи), "оригинален дизайн" (правоъгълен ръб като всички останали), "модерна освежаваща напитка" (газирана вода както винаги). Не му стигат на крайния потребител изборните задължения (да се чуди за коя мафия, опс партия да гласува), сега ще се товари с отговорности от де иде безработицата, пък ще се подлага на съмнение разбирането му за качество тоест способността за четене на етикети.
Може би в Северна Корея е по-добре! Или в Куба...
Ако говорим за свободен пазар, то най-добре е да се сравняваме с най-свободните пазари - Сомалия и Зимбабве. Всичко се търгува - свобода, демокрация, оръжие, живота, че дори и смъртта. Да разбирам, че нашият път е Зимбабве!?
08 Април 2013 06:00
Късно е чадо мангалото хлопна.След като разбихте земеделието и помпените станции се сетихте, че има проблем, така ли?И вие сте виновен за голямото ограбване на прехода не се правете на ментор гледайки отстрани, а благодарете на корумпираната съдебна с-ма, че не се намери един свестен прокурор да ви вкара в затвора или на барата да чукате камъни докато не ви остави кръста.
08 Април 2013 09:07
Емил Хърсев: Европейският съюз е рекетьорска институция!
Натисни тук
Интересно, не за първи път пише против Европейският съюз...
08 Април 2013 09:19
За Емо
Из цикъла „Калинките на нашето време”
Миро

Миро мършата възкликна
към Европа ни подтикна,
със сюрия Бе Де Се-та
за млека и за прасета.

Нов контрол въведе даже,
та на всеки да докаже
липсата на Ге Ме, О
във фураж, месо, млеко.

Вярвяме ли -наша грижа.
Важното е да подстриже
де що пъкне конкурент
на монтански контрагент.

08 Април 2013 10:14
Много рядко коментирам статии на автора, защото в повечето случаи не съм съгласен с него и то по основни постановки. Този път обаче е написал наистина нещо добро и е по-добре да се замислите. Няма да влезна в подробности ( по разбираеми причини), но ще кажа на всички, които поне от коментарите във форума си личи, че не са се докосвали до митница. На определена митница примерно, един кораб със захар от Бразилия срещу 50К се превръща европейска захар и тръгва на пътешествие. Когато мине през четири-пет преработвателни предприятия ( вафли, сладка, бонбони...) се изпарява. Няма мита, няма ДДС-та, няма нищо. Да, от вафлите на касата ще се дръпне ДДС, но....фактурата? Стойности? Тук дори не става въпрос за игрите по ДДС, а за вътрешнообщностните доставки. Полско телешко от Аржентина, гръцки ориз от Виетнам...а пък боб "Добруджанка" можете да си изберете от където ви е на сърце. За "бендзина" не ми се и започва да говоря. Проблемът който поставя Хърсев е страшно сериозен и наистина е европейски проблем, от който обаче най-много страдат страни като нашата. Навсякъде има такива игри, но тук те са национален спорт и за съжаление си имат и специална агенция. Така че, много моля всички които не сте се занимавали с митници и фактури, прочетете пак написаното от автора. Не е дал почти никакви примери, но е ясно защо. В този случай можете да му се доверите.
08 Април 2013 10:19
Всичко написано от първия до последния ред е вярно. Поздравления
08 Април 2013 10:27
Друго мнение, по същество ,съвпадащо , за нещата с бизнеса/икономиката в страната -в интервюто на Гриша Ганчев
    http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/650381139-Grisha_Ganchev_Po_edno_vreme_byah_mnogo_yadosan_na_Yane_Yanev_no_sega_sam_mu_fen.html
08 Април 2013 10:39
Eх, Хърсев...
08 Април 2013 11:00
Сибила, Бенедикт, Руди, ,
Статията е пълна с неясноти и бъркотии.
08 Април 2013 11:34
mi6osp., ,
Гришата е формулирал много по-добре случая. Заслужава си да се види:
http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/650381139-Grisha_Ganchev_Po_edno_vreme_byah_mnogo_yadosan_na_Yane_Yanev_no_sega_s
08 Април 2013 11:52
Прав е г-н Хърсев. Дори само като погледнем пазарите и разни стокови борси - всичко е основно гръцко, после идва турското...а качеството не струва.
08 Април 2013 13:45
Сибила,
Пропускаш факта че освен потребител всеки един от нас е и производител. Едн произвежда тикви, друг знания, трети кисело ляко - все едно, но произвежда и въз основа на това което продава купува други важни неща. Нали разбираш че може да се спре да се произвежда, но не - да се консумира. И ако някой дойде с дъмпингови цени, ще те изхвърли от пазара като производител, а след това - и като консуматор. А това води до свиване на пазара, до намаляване на цени и избор и т.н. - все неща които в крайна сметка сриват системата на търговски отношения.
08 Април 2013 17:57
Така че, много моля всички които не сте се занимавали с митници и фактури, прочетете пак написаното от автора.

Прочетох пак. Накрая пише:
Време за губене няма, отдавна е време за действие.

Затова предлагам едно действие, което и друг път е предлагано, но явно сега вече е дошло време за действие. А именно: всеки митничар да бъде оборудван със видео и звукозаписваща техника, която да работи по време на цялото му дежурство. И ако някой бъде засечен без техниката следва незабавно уволнение. Това е. Сериозното положение изисква сериозни мерки.
08 Април 2013 18:00
...Може да се помисли за монтиране на част от техниката в специални гривни за ръцете, които се заключват и не могат да се свалят (докато трае смяната).
08 Април 2013 18:01
Браво за статията. Пазарът трябва да се брани. Оставете Британия, погледнете какво прави съизмеримата с България Дания. Дания е читанка за това как трябва да мисли, да се развива и да си търси мястото една малка европейска държава в света. Дания има положителен търговски баланс със страни като Япония и Корея. Девизът на земеделското министерство е "От фермата до вилицата" т.е. качеството се контролира до касата на магазина. Дания след петролната криза 1970те въвежда нещо като данък иновации. Дания е водеща в екоинсталации и ВЕИ. Копенхаген получава огромен процент от електроенергията си от горене на боклук, ако не се лъжа над 50 на сто. В Дания има само един вид немско бебешко мляко на прах и един вид шведско и това е защото Дания не произвежда такова. Изискванията и стандартите за качество на храните са толкова високи, че долнопробен внос е невъзможен. Дания има най-вкусните ягоди на света, заклевам се, колкото и невероятно да звучи. И до днес Дания единствена в Европа прави сладка като на бабите ни. Gamle Fabrik прави най=доброто сладко от касис, което може да се купи с пари. В Дания има протекционизъм кой каквото ще да ми говори. Не е никак случайно, че Дания се утвърждава и като гурме дестинация. Всичко това от една държава, в която са газили кал и са миришели на риба само допреди половин век.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД