:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Далаверите в енергетиката няма да бъдат наказани с изрезки от вестници

Обвиненията на прокуратурата срещу ЕРП-тата, ДКЕВР и неизвестни представители на икономическото министерство едва ли ще издържат в съда
Снимка: БГНЕС
Протестите срещу ЕРП-тата доведоха до набързо скалъпени обвинения, които не биха издържали в съда.
Много шум за нищо. Това излезе от доклада на прокуратурата за проверките в ЕРП-тата, в ДКЕВР и в енергийния холдинг. За да се състави въпросното писание, представено публично миналата сряда, нямаше нужда нито показно да се нахлува в централите на енергоразпределителите с жандармерия, нито седмици наред да се ангажират квалифицирани и високоплатени магистрати. Можеше само да се пусне един филтър през вестникарските публикации, и то само от началото на тази година. Попретоплената постна манджица, която ни сервираха с гарнитура от увъртени юридически термини, наистина не е нищо повече от отдавна прочетен и безкрайно остарял вестник.

Когато се четат аргументите за резултатите от шумно прокламираните проверки и за започналите пет досъдебни производства, лъсва очевидното - че се изпълнява някаква поръчка. Прикрита зад социална загриженост и борба за справедливост, тя вероятно има за цел или да убеди масовата публика, че прокуратурата е добрият независим играч, или да оневини бездействието на управляващите в последните четири години. Изводите всеки да си прави сам.



Какво откриха магистратите?



В огласените си заключения те казаха, че контролът върху ЕРП-тата от страна на ДКЕВР е бил занижен в продължение на години. Че това на практика показва бездействие. Показва още, че комисията е неефективен контролен орган. Освен това комисията не е съставила нито един акт на енергоразпространителите заради удължените срокове на отчитане на тока. Следва напомняне, че магистратите не могат да отнемат лицензи, това може да направи регулаторът.

Нещо не е наред? Очевидно. Откога прокуратурата, в нормалния свят, има право да раздава окончателни присъди по възникнали съмнения или каквито и да било там основания и да ги обявява публично - преди дори да е отправила обвинение спрямо когото и да било? Откога има право да диктува решенията на който и да било орган в една държава? Без да е представила какъвто и да било приемлив аргумент? Магистратите ни май още не са разбрали, че в цяла Европа, а и в България, съмненията в независимостта и в обективността на нашето правораздаване продължават да се усилват.

Иначе изключително умилително е "откритието", че ДКЕВР е неефективен орган. Та нали той е създаден от държавата в този си вид именно с тази цел.



Комисията на практика никога не е била независима,



а се използва за политически или за социални цели. Резултатът от такива намеси е пълен хаос в енергетиката, който застрашава съществуването на самата система като цяло. Манипулирането на цените, уж със социални цели и в интерес на гражданите и на мира в страната, и антипазарното поведение на комисията всъщност в крайна сметка винаги са водели до повишаване на цената на енергията и до загуби за държавните дружества.

Колкото до лицензите - тръгнала е само процедура за ЧЕЗ, а разглеждането на казуса е насрочено за 16 април. Но ако в прокуратурата бяха чели информации, щяха да знаят, че поводите за процедурата са формални, лесно поправими и че този лиценз трудно може да бъде взет по реални причини. Може да се отнеме с политически или свързано-икономически мотиви. Това, впрочем, знаят и навън и неслучайно чешкото правителство и централата на чешката ЧЕЗ изразиха съмнение в независимостта на нашия контролен орган и изпратиха съответните сигнали към Брюксел. А председателят на еврокомисията Жозе Барозу в прав текст заяви, че ще се направи всичко възможно, за да се защитят правилата на единния пазар в ЕС.

Парадоксът е, че искането за отнемане на лиценза на ЧЕЗ се основава на проверка на държавния финансов контрол с констатации за опити за заобикаляне на обществените поръчки. Затова впрочем, и пак в съгласие с изводите на финансовия контрол, прокуратурата започва едно от петте обявени досъдебни производства. Но макар да се цитират възлагания на външни поръчки за стотици милиони лева, в доклада на финансовия контрол за ЧЕЗ се говори за нарушения през 2011 г. за едва 350 000 лв. без ДДС... А мотив за стартирането на процедурата се оказа и неиздаването на актове при подмяната на електромерите. Дали нарушението е непоправимо?

От доклада на прокуратурата се разбра още, че "Енерго-Про" също е възлагало поръчки на външни фирми, но съгласувано с ДКЕВР. Същата е практиката и при ЧЕЗ. Възлагането на поръчки на свързани външни фирми, впрочем, може да е укоримо от морална гледна точка, но не е нарушение на никакъв закон. Това бе обяснено в медиите още в началото на тази година, когато бяха оповестени резултатите от проверката на финансовия контрол. Фактът, че "улицата" преди седмици посочи "врага" поименно,



едва ли означава, че той непременно е нарушител



Впрочем за ЕВН се констатира, че са напълно изрядни. Но пък са най-губещи и неотдавна заплашиха да дадат страната ни на арбитраж заради сбърканата държавна политика в енергетиката. Одобряването на поръчките и механичното признаване на разходите на ЕРП-тата е едно от обвиненията срещу ДКЕВР.

Перфектният хаос в прокурорския доклад обаче стига до ръба на абсурда с второто обвинение срещу ДКЕВР - за въведената такса достъп на централите на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Решението е взето набързо, без обосновка или анализ на тези временни цени. От една страна, решението предизвика остра реакция от собствениците на ВЕИ, а неотдавна и бе обявено за незаконно от тричленката на ВАС. От друга страна, ако бъде отменено, ще натовари финансово отново ЕРП-тата, а оттам на практика - оказващата се пред фалит структура на Българския енергиен холдинг. Абсурдът се състои във факта, че ДКЕВР е колективен орган, в него не се вземат еднолични решения. Самите решения преди това се подготвят от експерти на самата комисия и от външни експерти. Неслучайно и прокурорите обясниха, че не са наясно кого конкретно ще обвинят. Но не обясниха причината за вдигнатия шум и за видимия натиск, който упражняват върху иначе обявената за неефективна, но пък независима контролна структура.

Пак срещу неизвестен извършител е и друго дело - за непотърсен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма дивидент от ЧЕЗ за времето, в което държавата държеше 33% от дружеството. Защо не се говори за дивидент от другите дружества - не е ясно.



Кой ще бъде обвинен - мъгла



Прокуратурата не може да не знае, или поне е длъжна да знае, че държавата още при приватизацията на енергоразпределителните дружества през 2004 г. не си запази контролен дял в тях. Така представителите на министерството в дружествата, дори да са настоявали, не биха могли да наложат разпределянето на дивидент. А ЕРП-тата обикновено декларират, че са използвали неразпределената печалба за инвестиции в мрежата. Впрочем реинвестирането на печалбата е стандартна бизнес практика за всяка печеливша фирма, която държи да се развива. Прокуратурата пресмята неразпределената печалба от 2007 до 2012 г. на 593 милиона лева, от които в държавата трябвало да влязат около 200 милиона лева. Съобщението дойде с такъв тон, сякаш това са едни пари, които се търкалят в касата на ЧЕЗ. Само че числото е механичен сбор на счетоводни записи година по година и тези пари отдавна са изразходвани. Дивидент държавата получи само веднъж - при предишната вълна на сатанизиране на ЕРП-тата през 2010 г. Тогава лично експремиерът Бойко Борисов ги обяви за изедници, срещна се с тях, а ЧЕЗ плати дивидент около 41 милиона лева. Другите две дружества се отчетоха с по около милион и половина.

Всъщност не е работа на премиера да притиска едно търговско дружество - още повече, че десетки други фирми с държавно участие също не плащат дивидент, ако имат печалба, а никой нищо не предприема. Впрочем и в трите ЕРП-та от миналата година държавен дял вече няма.

С любопитство ще следим и друго дело - за умишлена безстопанственост заради договорите с двата американски ТЕЦ-а - "Марица-изток" 1 и 3. Факт е, че заради дългосрочните договори с тях на фиксирани високи цени се натоварват сметките на потребителите - както ги товарят също така ВЕИ-тата, заводските централи, столичната "Топлофикация"... За това дело сигнал даде бившият икономически министър Делян Добрев, който в сетния си работен ден откри едни особени залози в договорите. Тези особени залози са стандартна практика в търговските договори. Като капак също са описвани в медиите, а са и публични - могат да бъдат проследени в годишните финансови отчети на НЕК, до които пък може да се стигне през сайта на самото икономическо министерство... Колкото до цитираното от магистратите повишение на цените на тока с 10 до 30%, то не се дължи само на тези централи, естествено. И просто няма как да бъде доказано.

Сагата с двете маришки централи се точи още от 1998 г., развива се при цели 4 правителства. Срещу кого ще бъде отправено обвинението в умишлена безстопанственост засега е загадка. Макар че в крайна сметка удобен виновен, който да бъде хвърлен на медиите, винаги ще се намери.

Проблемът е, че за пореден път прокуратурата ни спретна публично мероприятие, с което да хвърли малко прах в очите на хората, да отчете дейност, да отклони вниманието. Виждали сме го неведнъж при серия от шумни арести и дела срещу конкретни хора - и от ръководствата на фирми, и от министерства. Резултатът от тях е, че дори да се стигне до обвинения и до съд, повечето от тези дела приключват с оправдателна присъда. А в сегашния случай магистратите надминаха върха - те просто събраха група журналисти, за да им прочетат изрезки от стари вестници. Част от тези дописки са писани от самите присъстващи журналисти.
Снимки: БГНЕС
В последните седмици главният прокурор Сотир Цацаров е залят със сигнали и искания за всякакви разследвания. Резултатите в енергетиката засега не са обнадеждаващи.
8
3394
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
07 Април 2013 20:11
За съжаление и от статията нищо ново не научихме.
07 Април 2013 22:32
В огласените си заключения те казаха, че контролът върху ЕРП-тата от страна на ДКЕВР е бил занижен в продължение на години. Че това на практика показва бездействие.


Ние обаче добре знаем - бездействие от НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ. И затова няма смисъл въобще да се търси, щото е като да търсиш игла в копа сено. Защото всички останали СА ИЗВЕСТНИ. Нъл тъй бре гавроши?
08 Април 2013 01:05
Всякакви лобисти си намират трибуна в СЕГА. Хубаво, лобирайте си, изкарвайте се ангелчета. И за вас ще има Видовден.
08 Април 2013 10:46
В крайна сметка на печалба са само Цветелинки, Златевци и Прокопиевци. Все пак тълпата е още тук, проблемите са тук и е въпрос на време да избият нанякъде.
08 Април 2013 12:13
Що се отнася до сегашното състояние на енергетиката - изводът е много прост - тя отдавна е изпусната да се търкаля безстопанствено по нанадолнището и отдавна е достигнала до това необратимо състояние, в което много малко неща в нея вече могат да бъдат поправени. И този извод не е работа на прокурорите - работа е на тези, които бягат от него и прехвърлят задълженията си на прокурорите - политиците и управниците от последните години. За да се оправи българската енергетика, трябват много смели и много резки промени, които никой днешен български политик няма да посмее да направи никога. Ще изброя само някои от тях за илюстрация:

- да се прекрати незабавно признаването на кражбите за технически загуби и да се признават за допустими и да се приемат в икономическите разчети не повече от 8% технически загуби в ЕРП-тата - този финансов удар ще накара собствениците им сами да избягат панически от държавата,
- да се сложи невероятно висок данък върху ползуването на подземните богатства на страната от небългарски фирми - това ще накара американските Марици и канадските златодобивници сами да се откажат от грабителския си бизнес върху гърба на държавата,
- да се задължат законово фотоволтаичните и ветроперковите хрантутници да намерят технически и финансов начин да изградят мощности за "складиране" и "съхранение" на електронергията, която се произвежда от техните внезапно изскочили като циреи в системата на енергетиката огромни небалансирани мощности,
- както, например, това се прави чрез Павец Чаира за атомната електростанция и докато хрантутниците не направят това - просто да не бъдат повече включвани в мрежата,
- и така нататък ... има още много, което може да бъде измислено, за да бъдат веднага изхвърлени грабителите от гърба на нещастните редовни платци и потребители,
- примерно, да се въведе повсеместно измерване на качеството на електроенергията и съответно зависещо от него реципрочно и съществено намаляване на цената на услугата,
- да не говорим за моменталното прилагане в изпълнение на съществуващите отдавна европейски директиви, препоръки и изисквания за повсеместно въвеждане на смарт грид системи за енергийна ефективност и управление на потреблението, което ще накара ЕРП-тата да пролазят веднага на 4 крака поради липса на средства за необходимите инвестиции ...

И много още може да бъде направено, стига някой да има воля за истински реформи в отдавана забатачената енергетика. Но ... всичко отдавна е ясно - това няма да се случи никога, защото никой няма да посмее да го направи. По-скоро трябва да се подготвим в най-близко бъдеще да чуем култовата реплика от един много стар виц - "на съда всичко е ясно, да влезе убитият". И кой е той, драги зрители? Много ясно кой - потребителят, на чийто гръб в продължение много и много години бяха непрекъснато стоварвани всичките криви дърва на отдавна забатачената от крадливите тъпанари в бранша българска енергетика.

08 Април 2013 14:23
Водещият на семинара на "Партия на протеста “Орлов мост”,който се оказа шефа на младежкото ГЕРБ от дунавски град обявява, че всички заедно трябва да осигурят около 30 000 застъпници.
В записа се говори за минимална работна заплата,която е 310 лева и по още 30 лева в деня на изборите,за купуване,за пиене,за пари за черпене и за горива.
Говори се и за момичетата на един герберски депутат и тайни въпроси и отговори.Вероятно и на момичетата се плаща?
Че,въпросът ми е за тези пари.
Грубата сметка дава 30000 x 340 = 10 200 000 лева.
Да не са пък от ЕРП-тата и от високите сметки за ток?
Натисни тук
08 Април 2013 20:48
Обвиненията на прокуратурата срещу ЕРП-тата, ДКЕВР и неизвестни представители на икономическото министерство едва ли ще издържат в съда


Странни са тези неизвестни представители - нали има имена, подписи, дати?
08 Април 2013 21:48
ЕРП са организирана престъпна група за източване на България
ДКЕВР е проводникът, по който трите последни правителства източват икономиката
...На 1 април партия АТАКА внесе сигнал до Европейската комисия за нарушенията на българското законодателство и на лицензионните договори от страна на чуждите монополисти ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Комисията е сезирана и за всички други случаи на злоупотреба с господстващото положение на вилнеещите на българския пазар монополи и картели в комуникациите, банковото дело, чуждите търговски вериги. Искаме среща и дискусия с комисаря за конкуренцията и свободния пазар Хоакин Алмуня, комисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер и с всички останали служби и чиновници в Брюксел, които по длъжностна характеристика трябва да действат срещу варварщината на монополите в България. Искаме среща и с брюкселските служби, които уж трябва да се борят срещу корпоративните злоупотреби, престъпления и корупция, например прословутата ОЛАФ.
Дали те ще ни освободят? Едва ли. Знаем сентенцията на Апостола за чуждия освободител. А и неслучайно просветените хора извън България наричат корупцията „брюкселска ендемия“. Но ние сме националисти, което освен всичко останало означава, че сме длъжни да се борим. Пък нека те откажат да направят необходимото.
Всички останали ходове, които АТАКА предприе в последните 8 години с цел да сложи край на енергийния грабеж, удариха на камък.
В този и следващите броеве на в. „Атака“ публикуваме сигнала, подаден от партия АТАКА до Еврокомисията. Той представлява синтез на най-важните констатации и заключения на одита, назначен от ДКЕВР през 2010 г...
...............................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД