:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРАВА

ЕС разширява правата на гражданите при спорове с измамни търговци

Малцина българи са наясно, че могат да поискат компенсации за загубен багаж или повредена стока, да получат 50% от билета си при забавяне на автобуса или да се споразумеят с некоректни компании чрез интернет
БГНЕС
Директорът на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов смята, че българите все още не са съвсем наясно с правата, които притежават като граждани на ЕС.
Правата ни като европейски граждани се увеличават все повече, но малко хора са подробно запознати с тях. Повечето не знаят как да се възползват така, че едно неприятно изживяване по време на път или пазаруване онлайн в крайна сметка да им донесе полза.

В единните правила на съюза вече ще попада и решаването на спорове между клиенти и търговци. Съвсем наскоро Европейският парламент гласува директива, с която на гражданите на ЕС се дава възможност да се справят с такива спорове дори от вкъщи. При измами с покупки от интернет ще се задейства механизъм за онлайн разрешаване на спорове, а при всякакви други случаи ще действа т.нар. помирителната (алтернативна) комисия. Директивата трябва да обхване всички държави членки до 2015 г.

Със сигурност на мнозина им се е случвало да поръчат и заплатят за добре рекламирана стока от интернет, която впоследствие се оказва далеч от обявеното качество или изобщо не пристига. В такива случаи ще се намесва своеобразна общоевропейска помирителна комисия. Нейната функция е да помага на потребителите да решат споровете си с търговци, които например са отказали да поправят стоката или да върнат сумата за повредена стока или непредоставени услуги. От ЕС целят структурата да е изцяло несъдебна и в нея да участва независима страна - помирител, посредник, арбитър, представител на съвет по жалбите или друг орган. Негова ще е отговорността да предлага решение на спора или просто да събира двете конфликтни страни, за да намерят компромис.



Сферите на здравеопазването и образованието



обаче няма да бъдат обхванати.

Ако въпреки намесата на комисията търговецът опитва да хитрува, откаже да съдейства или не може да бъде открит, ще се намесват органите на съответната държава, от която е той.

Съществуващите помирителни комисии у нас, които би трябвало да се занимават с подобни въпроси, са изключително неефективни, отбеляза пред "Сега" Богомил Николов, директор на Асоциация "Активни потребители". Тъй като търговците не са задължени да се явяват на мястото за решаване на спора, те не го и правят. "Потребителят подава жалба в Комисията за защита на потребителите (КЗП), тя образува производство и свиква страните, тъй като самата помирителна комисия е тричленка. Т.е. пращат писмо до всички. Ако една от страните обаче се откаже и не се яви, комисията се счита за непризована. И цялото усилие отива на вятъра", обясни Николов.

Най-отчайващи за потребителите са случаите, когато са излъгани със стока, купена от чужд сайт, а търговецът се намира на огромно разстояние от клиента. Евродепутатите планират да уредят възникналите онлайн проблеми с помощта на интерактивен уебсайт, с който ще се разглеждат подадените жалби. Той ще функционира на всички официални езици на ЕС. Онлайн решаването на спорове цели да улесни максимално потребителя, до степен да си подаде жалбата от вкъщи. Чрез платформата търговецът ще бъде уведомен, че срещу него е внесена жалба и са започнати процедури за решаване на спора. Предвижда се срокът за решаване да е 90 дни.

Проблемът в малка държава като България все още не е толкова остър, както в развитите страни, в които всяка година се трупат десетки хиляди жалби за всевъзможни измами. У нас те са едва няколкостотин. Положителното обаче според Европейския потребителски център (ЕПЦ) е, че те нарастват с всяка изминала година. Това показва, че и родните потребители все по-често търсят правата си.

Ако български гражданин е бил ощетен от търговец от чужда страна, е най-добре да потърси съдействието на българския Европейски потребителски център. "Имахме много проблеми и те все още продължават с търговци, които



отварят за кратко някакви страници в интернет,



закриват ги и просто прибират парите на клиентите си" - посочи един от честите проблеми консултантът в ЕПЦ Ива Боцева. Тя обясни пред "Сега", че сред най-популярните трансгранични измами попадат и лъжливите резервации за лятна почивка в друга страна, за която голяма част от хората спестяват и чакат дълго. За да са сигурни, че резервацията за мечтания спа комплекс е истинска и той няма да се окаже голо поле, е добре да се направи справка доколко е реален търговецът, притежава ли разрешително и т.н., съветват от центъра.

По-ефективното разрешаване на търговски спорове ще доведе и до стимулиране на икономическия растеж, смятат евродепутатите. Според ЕП ефективните процедури за онлайн решаване на спорове биха дали тласък на покупките в мрежата. Нарастването на трансграничната търговия в интернет от своя страна ще предостави по-голям избор на хората да сключат най-добрата сделка. Производителите пък ще получат допълнителни възможности за разширяване на своя пазар.

За разлика от механизма за търговските спорове, който предстои да се въведе, по-големите ни права при пътуване вече са факт. Става въпрос за Регламент 181 за пътуващите с автобус по градски и междуградски маршрути за целия ЕС. Документът бе приет още през 2011 г., но реално у нас влезе в сила на 1 март т.г. Пътниците в автобуси, които пристигат в крайната точка с над 3 ч. закъснение, например, ще получават обратно половината от цената на билета. Ако тръгването на автобуса се бави над 2 ч. и пътникът се откаже от пътуването, ако има дублирани резервации или курсът е отменен, превозвачът е длъжен да върне парите или да осигури превоз по друг маршрут.

До 1200 евро вече струва на транспортната компания



загубването или повреждането на багаж



До 200 000 евро е обезщетението за близките на човек, загинал заради инцидент на пътя. Списъкът със задълженията за превозвачите продължава с раздаването на храна и напитки при авария по време на пътуването, която продължи над 90 минути. При необходимост пътниците имат право да бъдат настанени и в хотел за две нощувки. Подобни гаранции са особено важни за международните маршрути, при които забавянето е често срещано.

По-засилена е и грижата за хората с намалена подвижност. "Всеки човек с трудна подвижност има право да бъде взет от дадено място и да бъде закаран до самата автогара, като тази услуга не му се таксува допълнително", обясниха от ЕПЦ. Но, преди да започнете да потърквате доволно ръце, е нужно да сте наясно, че обезщетенията важат само за дълги пътувания - на поне 250 км. "Потребителят не трябва да се лъже, че ако багажът му е унищожен или загубен, той може веднага да получи 1200 евро, защото трябва да го докаже чрез касови бележки", уточниха още от ЕПЦ. Винаги остава и едно "но" за изплащането на обезщетения. Транспортните компании няма да компенсират пътници, ако са налице форсмажорни причини - като лошо време или други непредвидими обстоятелства. Органът, който ще следи за спазването на регламента, е Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Претърпелите инцидент или измама на пътуване с автобусен транспорт могат да подават жалби към нея, но е нужно задължително да представят билет като доказателство.



В ЧИСЛА

От европарламента прогнозират, че ако в държавите членки действат прозрачни процедури за решаването на спорове, спестените средства биха могли да бъдат около 22.5 млрд. евро годишно. Това е 0.19% от БВП на ЕС. В сумата се включват единствено преките финансови икономии, като не се имат предвид сложни фактори като нарастване на доверието, отношения с клиенти и бизнес репутация на компаниите. Много малко от гражданите на ЕС търсят правна помощ при спорове с търговци. Според оповестените от ЕП данни за 2010 г. например всеки пети човек е имал конфликт при закупуване на стоки или услуги от единния пазар. Това от своя страна е довело до финансови загуби, оценявани на 0.4% от БВП на ЕС.



ТРИ НИВА НАДОЛУ

Според доклада за глобалната конкурентоспособност (2011-2012 г.), изготвен на Световния икономически форум, България не е подобрила позициите си сред останалите европейски държави по отношение на ефективността на правната рамка при решаването на спорове. Индексът ни по този показател спада с 3 нива от 2008 г. насам - от 119 на 122. Числата разкриват, че има проблеми с тромавото разрешаване на търговски спорове, както и с ниската степен на независимост на съдебната система.



СИГНАЛИ

През 2012 г. в българския Европейски потребителски център са получени около 900 жалби срещу измамни търговци. Българите са били подведени най-вече при самолетни пътувания заради закъснял или отменен полет, загубен или повреден багаж. В "Активни потребители" пък са се трупали най-много оплаквания за тока и парното, за разлика от 2011 г., когато са преобладавали жалбите срещу телекомите. Напоследък осезаемо е недоволството и срещу банките. Жалбите срещу тях са по-малко като брой, но залогът е доста по-голям, защото често става въпрос за хора с ипотечни кредити за десетки хиляди левове. Прогнозите на Богомил Николов са, че през тази и следващата година проблемите с банките ще навлизат все повече във фокуса на общественото внимание.



ЗАБРАНА

Европейската комисия забрани с евродиректива забавянето на плащанията към малките и средните предприятия над 30 дни, а при непредвидими обстоятелства - в срок от 60 дни. Изискванията на въпросната директива бяха отразени и в нашия Търговски закон в началото на тази година. "Ежедневно в цяла Европа десетки малки и средни предприятия изпадат в несъстоятелност поради неизвършени плащания по техни фактури. Това води до закриване на работни места и нереализиране на бизнес възможности, възпирайки ни по пътя към възобновен икономически растеж", отбелязаха от пресслужбата на еврокомисията. Ако страните не успеят да се разберат за срока на плащане, то автоматично трябва да стане в 14-дневен срок от получаване на фактурата или друг вид покана за плащане. Компаниите могат и да изискват лихва за забавяне на плащане, след което да получат обезщетение от поне 40 евро. Пред родните съдилища те могат да оспорят злоупотреби при договорни условия и практики.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Автобусните пътници вече притежават пълен набор от права. Досега защитата бе регламентирана само при самолетния и железопътния превоз.
 Пазаруването в интернет може да е удобно, но често води до неприятни изненади. От ЕС обаче са на път да уредят проблема, като позволят на хората да съдят онлайн нелоялните търговци.
2565
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД