:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,576,677
Активни 123
Страници 901
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Три крачки не вършат работа

Бойко Ламбовски
Не е парадокс, че Октай Енимехмедов се изживява като политическа жертва и се кандидатира за депутат, нито че пише писма с цитати от Васил Левски. Младежът явно е с вкус към жеста и демонстрацията, освен това кожа спасява. Парадокс е, че има такива, които смятат това за нормално и искат да правят от терориста политик. То ме кара да мисля, че политическата зрелост на обществото ни, или поне на големи сегменти от него, е на юношеско равнище.

Хайде да се върнем към трезвостта, а? Бях един от първите, които публично се възмутиха от грозния побой над Октай, но изцепките на терориста след това ме дразнят. Да се метнеш с три крачки до трибуната и извадиш аргумента на пищова срещу оратор, какъвто и да е ораторът, какъвто и да е пищовът,си е тероризъмВръщане към варварството. Може да си идеологически враг на християнството и на католицизма, но тръгнеш ли да стреляш невъоръжения старец папа, ставаш прост терорист. А после се превръщаш, ако обичаш приказките - само в радикален хахо (Агджа имам предвид) със склонност към театрални нелепици пред камери и микрофони. И нулева достоверност. Не пожелавам тази съдба на объркания младеж Октай. Това, което би трябвало да каже скоро, е: "Сгреших много, не е такъв пътят. Беше ми накипяло, не размислих. Извинявам се на засегнатите, ще си понеса наказанието, то е заслужено".

Но се питам: как няма да сме напълно объркани политически, като не само нашето дередже, но и светът непрекъснато ни праща парадоксални сигнали? Ние сме дотолкова объркани, че понякога ми се струва: вече нямаме сетива да разобличим тази парадоксалност. Както са нямали сетива да усетят парадокса гражданите на СССР в края на 30-те, прибирани с "Черный ворон"... Ти си си вкъщи, но вкъщи не е нещо неприкосновено. Идват в четири сутринта, влизат ти в стаята, издърпват те от леглото, товарят те на камиона, откарват те някъде, толкоз. И те няма 10-15-20 години или изобщо изчезваш. Комшиите не питат, защото новите норми са такива: "за тези неща не се говори". Новите норми са, че всяка минута враната може да те клъвне. Разказвали са ми, чеи с това се свикваПрез 80-те аз не бях свикнал, но московчани бяха, че ако искаш да влезеш в ресторант, преди всичко трябва да се редиш на опашка отвън. Цивилизованият човек знае, че ако искаш да влезеш в ресторант, преди всичко трябва да имаш пари. Западният човек знае, че собствеността му е неприкосновена. Примерно има пари в банката - те са желязно негови. Никой няма право да му ги пипа освен инфлацията. Обаче идва 2013-а, Кипър - и тръгват да прибират произволен процент от влоговете. Напълно законно. Досега парите били негови, сега - тц. Това е тъкмо "Черный ворон" - само че в друга система.

Някой знае, че ние, бедните, едва ли ще се кахърим за това. Взели от неколцина дебели чорбаджии, много важно. Сигурно са крадени. Опитът обаче показва, че когато един принцип се потъпква лесно, следва потъпкването на друг. Докато стане лавина. "Сигурно" не е никога сигурно. Нищо не значи. Сигурно и онези край "ворона" са си викали в началото: "Ха, прибраха Иван Иванич. Много важно. Сигурно е виновен. Бездруго беше кривоглед и не си изтриваше добре обущата на прага".

Изобщо системите се омешаха - и ние с тях. Навремето бях позачитал някои идеолози на конвергенцията - Ростоу, един Робърт Хайлбронер, мисля, че имаше и Тинберген. Социализмът щял да вземе нещо от капитализма - и обратното, и системите щели да си заприличат, пишеха тези хора преди около половин век. Настоящето сигурно надминава очакванията им - социализмът взе кризите и дивашкото социално разслоение, капитализмът взема чиновническия произвол над икономиката и успешно въвеждафинансов тоталитаризъмОнзи ден носим домашния котарак на ветеринар - беше силно закъсал с едната лапа горкият. Нокътят му беше задълбал навътре, оказа се невъзможно да се оправим с това вкъщи. Носим го до лечебницата в картонена кутия, затворена отвсякъде, с дупчици отгоре, разбира се. Котаракът не си харесва временния затвор, но не буйства особено, изтърпява десетината минути до доктора. Там вадят животното, хващат го здраво и се начеват няколко болезнени манипулации, включително инжекция, чиито ползи за себе си Котофац Гуга няма как да схване. Мъчене си е. Той мяука, иска да се изтръгне. По едно време за секунди го охлабват върху ламаринената маса. За мое велико изумление котаракът не рипва от нея и не хуква като луд през отворената врата навън, където растат тревички, пеят апетитни птички, цъфтят пъстри дървеса, а отгоре синее истинско голямо небе...

Знаете ли какво направи той? Направи три крачки - до кутията. И се намъкна в килийката си с обиден вид. Само това познаваше.

Мисля си, че и ние така. Бяхме тръгнали към свободата, а то - или маниашки жестове, или три крачки до най-малкото зло. Уж. Килийката.
25
5199
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
08 Април 2013 20:53
Наблюдаваме "превантивна" Контрареволюция, БЛ мили.
Световната демокрация предотвратява световната Революция...
08 Април 2013 21:47
Авторът наивно смята, че Октай е самодеец...
08 Април 2013 22:24
Котаракът е прав, г-н Ламбовски. Той си познава кашончето и знае, че като се върне в него, ще може да отмъсти за причиненото /обувки, книги, хартийки, знаете/. Друго може би ще е, ако го заведете в някоя баровска клиника, където ще му казват колко е красив /,какъвто е всъщност/, ще му дадат бисквитка с обещание да получава такава сутрин, обед и вечер, като през 2014 ще има една и за нощес, да му сложат играчка на някоя готина мацка /в прекия смисъл на думата/ и след това да му забият инжекцията по класическия начин. Това обаче, котаракът го знае.
08 Април 2013 23:51
Добро.
09 Април 2013 00:45
09 Април 2013 01:17
С уговорката за Кипър -
09 Април 2013 04:18
За пореден път - великолепен финал. Браво, Бойко.
09 Април 2013 06:57
Цивилизованият човек знае, че ако искаш да влезеш в ресторант, преди всичко трябва да имаш пари. Западният човек знае, че собствеността му е неприкосновена.
Кой е този Цивилизован човек? Ако мислите, че Кипър е единствения случай за прибиране на пари, жестоко се лъжите. Хубаво е да се запознаете как са се прибирали златото от емигрантите в САѝ по времето на Рузвелт с обещание, че ще им платят според цената на златото. Когато дошло времето за плащане са намалили с голям процент тази цена и така практически са ги ограбили. Тогава е започнало и премахването на златния стандарт на долара, като напълно това става през 1971г. от Никсън.
09 Април 2013 08:56
А, знаех си аз, че у Никсън трябва да е белята...
09 Април 2013 09:38
Поредните лигавщини на нашата безполезна ентелегенция. Мрън-мрън, никакви идеи.
09 Април 2013 10:19
Примерно има пари в банката - те са желязно негови. Никой няма право да му ги пипа освен инфлацията.

Не съвсем. Фалира банката и бай, бай парички! Депозитите се редуцират до толкова, колкото позволява ликвидността на банката. Акциите - също. А в кипърския случай е точно такъв, като отделим настрана гарантираните депозити до 100 000 евро.
09 Април 2013 10:43
Добре написано, но "не върши работа"!
Три крачки и ... се напъхваме в леговището на просветения субективен идеализъм, където всичко е познато и поради това по-малко опасно. А извън кутийката /вестничето, колонката и обичайните форумни безделици/ - навън е страшно. Ама много страшно! Текат някакви регионални и глобални обективни процеси, но нито желаем, нито можем да ги опознаем, още по-малко да ги осъзнаем! Усещаме с кожата и разума си драскотините и раните от насилието на тези процеси над нас, мъчително осъзнаваме разрушителните им последици за цялото ни българско племе, но ........
Хайде в кутийката!
09 Април 2013 11:40
Опитът обаче показва, че когато един принцип се потъпква лесно, следва потъпкването на друг.

Няма принцип тук, всъщност това трябваше да се случи отдавна и навсякъде, откъде накъде ще се спасяват банките и депозити над 100 хил., при положение, че е ясно указано, че те не се спасяват?
Ясно е указано, че се спасяват само тия до 100 хил, там, ако бръкнат, това е вече погазване на принципа и закона...

Знаете ли какво направи той? Направи три крачки - до кутията. И се намъкна в килийката си с обиден вид. Само това познаваше
.
Ами аз като ви говоря за птичките, пчеличките, извънземните, Галактическата федерация, плеядинците и вселената, вие точно това правите - намъквате се обратно присмехулно в кутийката.
09 Април 2013 11:55
Изобщо системите се омешаха - и ние с тях. Навремето бях позачитал някои идеолози на конвергенцията - Ростоу, един Робърт Хайлбронер, мисля, че имаше и Тинберген. Социализмът щял да вземе нещо от капитализма - и обратното, и системите щели да си заприличат, пишеха тези хора преди около половин век. Настоящето сигурно надминава очакванията им - социализмът взе кризите и дивашкото социално разслоение, капитализмът взема чиновническия произвол над икономиката и успешно въвеждафинансов тоталитаризъмКонвенргенция вече не може да има. Имаше я в някаква степен докато социалистическият лагер представляваше заплаха - социална, военна, политическа, идеологическа...Доказателство са много социалните доскоро европейски държави. Социализмът вече не е заплаха и капитализмът там се връща към старото си лице и с него нахлу и в тукашните "демокрации".
09 Април 2013 12:09
Великолепна статия, уважаеми авторе !

Макар че и само това да бе написано, стига:

"Изобщо системите се омешаха - и ние с тях... Социализмът щял да вземе нещо от капитализма - и обратното, и системите щели да си заприличат, пишеха тези хора преди около половин век. Настоящето сигурно надминава очакванията им - социализмът взе кризите и дивашкото социално разслоение, капитализмът взема чиновническия произвол над икономиката и успешно въвежда финансов тоталитаризъм".

Народът ни описва това състояние на обърканост и лутане като "пате в кълчища"... Светът съвсем се побърка напоследък, и ние барабар с него. От наглият супермошеник Мадофф та до психото Ким Чен Ун, и после обратно, та в кутията на авторския котарак.
09 Април 2013 12:14
"Мрън-мрън, никакви идеи"

Щурчо,

Какви "идеи" в един тотално побъркан и съвсем сбъркан свят ? В него само идиотизми могат да се родят... Ами хайде дай ги ти тия брилянтни, гениални идеи, та да обърнем пустата му палачинка и заживеем в страната на Алиса !!!

Критикарстването само за себе си не е полезно, когато не се предлагат алтернативи ...

09 Април 2013 12:20
...Критикарстването само за себе си не е полезно, когато не се предлагат алтернативи ...

Точно така. И пак ще кажа: ентелегенцията ни е абсолютно нефелна. Когато народа протестира и се бори, тя стои отстрани и дълбокомислено си чопли носа.
09 Април 2013 12:56
Доказателство са много социалните доскоро европейски държави. Социализмът вече не е заплаха и капитализмът там се връща към старото си лице и с него нахлу и в тукашните "демокрации".

Това не е верно, много от европейските държави са си все така социални и нямат и намерение да стават другакви.
09 Април 2013 12:57
Ами хайде дай ги ти тия брилянтни, гениални идеи, та да обърнем пустата му палачинка и заживеем в страната на Алиса !!!

Колко пъти да ги давам?
Основното, което трябва да се промени, е мисленето в частта за смисъла на съществуването. Нищо повече.
От печалбата като единствен или основен мерител на икономиката, трябва да се мине към общественото добруване като основен мерител на икономиката и всяка дейност.
09 Април 2013 14:40
Ми, не мисля така. Когато сложиш пари на влог в банката, те не са твои, а на банката. Ти имаш вземане към банката, ставаш кредитор, а банката - длъжник. Когато длъжникът стане неплатежоспособен, има ред по който се удовлетворяват кредиторите и този ред е определен в закона. Виж, ако някой реши да се избегне неплатежоспособност на длъжника чрез орязване на вземания на кредитора, вече е погазване на принципи.
А иначе за котарака, хубаво, хубаво ..
09 Април 2013 16:39
Бойко пише общо взето хубаво... ама неверно! И той, като болшинството българи е гледал много американски филми с ЛОШ ПРЕВОД!
На много места в САЩ около 5-6 часа привечер (early bird) хората чакат на опашки пред ресторанти.
Всички банки в САЩ гарантират "железно" само влогове до $100 000.
Българина, докато не си избие от главата социалистическите мантри като "морската столица", "синьото гориво", "компетентните органи" прехода няма да свърши. Да си припомним Маргарет Тачър: "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money"!
09 Април 2013 19:48
Защо бе Мурано, намеси покойницата Тачър в този иначе симпатичен разговор по писанието на Ламбовски? Защо разваляш добрата атмосфера?
09 Април 2013 22:04
Кайли,
има държави, които все още са социални, но тенденцията е да се отнемат все повече социални права и защо? За да бъдат спасени олигарсите, да бъде спасен капитала, които всъщност са виновни, но сметката трябва да платят обикновените хора. Това именно е неолиберализма, който избуя именно поради рухването на социализма.
11 Април 2013 10:20
Г-н Ламбовски, и по-малко от три крачки вършат работа ако сме достатъчно "умни" и мързеливи, а второто ни е в кръвта
11 Април 2013 12:16
Кайли,
има държави, които все още са социални, но тенденцията е да се отнемат все повече социални права

Абе пак ще кажа, че не е точно така, все давам за пример скандинавските държави...или една Франция например, че даже и Испания.
Светът, според мен, е разделен на няколко части, за едната нищо не знам - БРИК и подобни, за другата част знам, че западният свят е разделен на две - американси модел и скандинавски модел, най-образно казано.
Американският модел прави точно това, което описваш. Обаче скандинавският модел и не помисля да го прави...само че ние тук нямаме отзвук от скандинавските модели, на нас ни навират в очите само американския от преса, медии и институти на отровени общества.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД