:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,012,731
Активни 104
Страници 16,189
За един ден 1,302,066
ПОЛИТЕКЗОТИКА

Феминистка партия в Швеция иска забрана на брака

Броят на официалните семейства в скандинавската държава намалява драстично. Младите предпочитат да съжителстват и отглеждат децата си без подпис в гражданското
Традициите не са това, което бяха, се казваше в една стара реклама. Това с пълна сила се отнася и за брака, особено в скандинавските страни. Заради това и новината, че партия в Швеция планира да забрани браковете, се прие с овации и пълно одобрение не само от младите, но и от по-възрастните. Сред скандинавците от доста време на мода е съвместното съжителство без подпис в Гражданското.

-----

Новосформираната шведска партия "Феминистка инициатива" планира, ако спечели изборите през 2006 г., веднага да внесе в парламента закон, забраняващ брака и узаконяващ съвместното съжителство, без да са необходими безумните формалности, съпътстващи поставянето на два подписа. Партията очаква да получи около 20% от гласовете на избирателите догодина и специалистите съвсем не я подценяват, тъй като идеите им допадат на все повече шведи, въпреки че партията е съставена от жени.

Една от учредителките на "Феминистка инициатива" Тийна Розенберг, професор в университета в Стокхолм, твърди, че планираният закон ще позволява съжителството не само на двама души от различни полове, но и на такива от един и същи пол. Освен това, идеята не изключва и възможността заедно да живеят повече от двама души. Това, обаче, в никакъв случай не означава, че в Швеция ще могат да се създадат предпоставки и условия за установяването на патриархат, при който един мъж да има правото да живее с няколко жени, бъзмълвно и безропотно подчиняващи му се.

С въвеждането на новия закон Тийна Розенберг и "Феминистка инициатива" просто искат да помогнат на хоратада се оттърсят от чувството за собственост,което според тях неизбежно се създава по време на брака. Партията иска Швеция да се превърне в една от първите страни, доказали, че е в крак с новите световни тенденции в сферата на съжителството. Идеята за тайнството на брака отдавна се изпари, категорични са не само младите шведи, но и връстниците им по света. Огромният брой на разбитите семейства е истинското доказателство за това. Именно затова анализаторите смятат, че нестандартната идея на "Феминистка инициатива" ще съдейства за привличането на доста гласове следващата година.

В Швеция бракът отдавна не е на мода, показват многобройните проучвания на общественото мнение, направени в страната. Все по-малко скандинавци се осмеляват да застанат пред олтара, като в същото време драстично се е увеличил броят на двойките, които предпочитат да живеят без брак и така да отглеждат децата си.

Скандинавците, които все още не са се поддали на "изкушението" брак, условно се разделят на две основни групи: тези, които смятат, че институцията е безсмислена, и други, които мислят, че е прекалено сериозен ангажимент и трябва да съберат не само смелост, но и да бъдат достатъчно зрели, за да го поемат.

Шведски свещеник обяснява, че прави много кръщенета на деца, чийто родители не са женени и ги пита защо не са сключили брак. Сватбата била прекалено голяма стъпка в живота на един човек и те искали да бъдат абсолютно сигурни преди да я направят. А да бъдеш родител не е ли също толкова сериозен ход, като тук вече няма връщане назад? За шведите детето се оказва доста по-малка отговорност, отколкото брака.

В близкото минало, обаче, нещата съвсем не са изглеждали по този начин. Когато Маргарет Ноншауген забременява с първото си дете през 1966 г. без да е омъжена,семейството й я принуждава да узакони съжителствотоси с нейния приятел. Подписът съвсем не помага на семейството да живее в "мир и любов". Четири години след като Маргарет се е врекла във вечна вярност и е родила две деца, тя се развежда със съпруга си. Времената все още били такива, че за да живее с любимия мъж, бракът бил необходим. Така че Маргарет за втори път застава пред олтара, като този път "авантюрата" продължава цели 16 години. Но отново свършва" Убедена, че подписът съвсем не може да запази любовта и привързаността, шведката в момента съжителства без брак с любимия мъж.

В Швеция законите вече са променени и бракът съвсем не е задължителен и необходим за узаконяването на едно дете, например. "Избираш бащата, а след това можеш са си избереш и съпруг, който няма нищо общо с предишния мъж", категорична е 25-годишната Ане-Мари Хансен. Тя не вярва, че традиционното семейство - баща и майка, е най-добрата среда за отглеждането на деца. Ане-Мари не е омъжена и няма деца. Тя смята, че би било богохулство да се омъжи в църква. Според нея, пък гражданската церемония е "ужасно неромантична" и " освен това е безсмислено попълването на множество документи, както и самата церемония, през която човек трябва да премине за нещо, което може и да не продължи дълго".

Една от основните причини, допринесли за негативното настроение на хората към брака, е и социалната политика в скандинавските страни. Двамата родители, независимо от това дали са женени или не, имат еднакви права, обяснява Мария Лидстрьом, координатор за семейната политика към шведското подразделение за децата и семейните отношения. "Откакто стана доста разпространено хората да живеят заедно и да имат деца без да са сключили брак, властите приемат закони, които улесняват семействата, живеещи без официално да са узаконили връзката си", обяснява Мария Лидстрьом, семеен консултант.

Намаляващият брой на хората, сключили брак, в Швеция, може би тревожи само християнските организации. Те се обединяват около това, че "традиционната сватба в съвременното общество става все по-необичайна, отколкото съвместното съжителство".

В скандинавската страна един от последните стимули за сключването на брак си остават наследствените права. Ако единият от съпрузите умре, то другият го наследява. Но ако нямат брак,наследството се полага на дететоСамото сватбено тържество също е позагубило своя блясък. Днес хората се интересуват много повече от партито след подписването, отколкото от тайнството на самия ритуал. Традиционното тържество излиза някъде около 10 000 долара и завършва, естествено, в малките часове на деня, като преминава през вечери, безкрайните речи, песни, танци и т. н. Равенството между половете също води до нарушаването на някои от сватбените ритуали. Мъжът, например, вече не иска ръката на избраничката си от нейното семейство. В Скандинавието булката идва сама до олтара, а не както правят американците - задължително под ръка с баща си.

Бракът като институция с прогресивно заглъхващи функции се оказва, че вече съвсем не е по вкуса на шведите. Именно това може да се окаже печелившата карта за "Феминистката инициатива" в тестето сред обещанията на останалите политически партии в страната. Дали обаче приемането на закон за забрана на брака ще стане факт, ще разберем след изборите през 2006 г.
 
Много малко от жителите на скандинавската страна се осмеляват да застанат пред олтара.
 
Шведите предпочитат да отглеждат децата си без да са сключили брак.
 
Суетнята около сватбата не е по-вкуса на младите.
7
1175
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
01 Октомври 2005 03:04
жените като не искат патряхат не трябва да създават и матрярхат
т.е да избират от кои мъж ще са децата ами трябва да раждат деца от колкото се може повече мъже така ще се увеличат комбинациите и пермутациите на родените деца и възрастните ще чустват всички деца като свои и децата ще чустват всички възрастни като свои родители
01 Октомври 2005 11:00
Тези шведи са много крайни, всеки има право на личен избор дали да живее с някого на семейни начала или да постави подписа си в гражданското. Но чак пък да забранят бракът със закон?! Смела стъпка
01 Октомври 2005 13:26
Стъпка по стъпка - прекрасният нов свят
01 Октомври 2005 19:43
"Прекрасният" бъдещ свят на Антихриста...
01 Октомври 2005 23:36
Браво, отдавна трябваше.
02 Октомври 2005 11:56
Швеция е една от немалкото вече страни, където короната се наследява и от първородната дъщеря. Както е случаят със сегашната кралица и със сегашната престолонаследничка. Феминистки са, та дрънкат.
Що се отнася до браковете там, имам лични впечатления от две неща.
Първото е една зала в стокхолмското кметство (където стават тържествените вечери и баловете на нобеловите лауреати). Това е една малка зала, която е единствената, където е забранено фотографирането и където всяка събота се извършват бракосъчетания на желаещи. Церемониите са два вида - кратка и продължителна. Кратката трае 3 минути, продължителната - 6 минути.
Аз нямах възможност да направя сравнение, но предполагам, че в продължителната изчакват да чуят дали младоженците ще кажат ДА.
А второто е шведска сватба в малко ресторантче сред фиордите. Която ме потресе с това, че нямаше никаква музика през първите 2 часа, в които издържах, но пък всеки един от гостите ставаше и произнасяше тост-реч, в която проявяваше остроумието си. Не разбирам шведски, но знам какво смятат за смешно, поради което мисля, че начинът, по който протичат сватбите им е основна причина за намалелите бракосъчетания.
02 Октомври 2005 20:42
Кат я гледам дамата на снимката се е взела дала с пола си. Ква жена е бе и кой ще я пожелае.
Йори, хубаво си разказала за тия сватби там по шведско, ама да беше казала колко трае един брак между разнополовите там? Семейните навици и традиции са здари там, ама разводът струва скъпо, затуй е цялата патардия, драга

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД