:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 519
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България ” 1

Торта с 200 свещи

Димитри Иванов
Резюме:

На 22 май преди 200 години се родил Рихард Вагнер. Предстои гала вечер в операта -"Залезът на боговете", четвъртата и последна част от "Пръстенът на нибелунга". Един български триумф. Край на резюмето.

Наричат ЕС "европейското семейство". Ако беше европейското войнство, България щеше да е в наказателната рота. Но България има войници на духа и те победиха.

Не е важна някаква си дата. Говорещите за дати, нумерологични хороскопи и зодии не са излезли от умствения си пубертет. Сегашният български президент Плевнелиев се бил занимавал с хороскопи. Дано го е правил за пари като всеки мошеник в този мошенически бизнес. Но ако е било с вяра в хороскопите, президентът не олицетворява нацията, а невежеството й. Църквата отлъчвала, онези, които не в Бога вярват, а в дяволски кабали и в езически богове и ако президентът позира като християнин, той е лицемер. Това е по-лошо от невежа. Когато се женех, поисках сватбения марш на Вагнер от "Лоенгрин" вместо сватбения марш на Менделсон. Лоенгрин бил езичник във времето, когато римляните и вестготите воювали с хуните. После Валхала, обиталището на езическите богове, се провалила вдън земя и това е "Залезът на боговете". Gotterdammerung.

В "Лоенгрин" Вагнер е още повлиян от италианската опера, но в "Пръстенът на нибелунга" той е истинският Вагнер. "Пръстенът", както знаете, се състои от четири части: 1. "Рейнско злато" (встъпителна вечер, която Вагнер наричал Vorabend), 2."Die Walkuere" (слушали сте "The Ride of the Valkyries" на Вагнер, ако не на концерт, поне във филма на Копола "Apocalypse Now" с Марлон Брандо, когато US бойни вертолети изпепеляват едно виетнамско селце), 3. "Зигфрид" и 4. "Залезът на боговете".

"Пръстенът" от четири части в четири вечери трае 15 часа. Такова нещо не е имало на Балканите, в Европа рядко, в САЩ още по-рядко.

Тъй казвам аз в моята писаница. Хок. Аз казах! Винету ще ме разбере. Няма да ме разберат онези, които само Винету са прочели, казват пари за изкуства и култура няма, Вагнер не слушат, а за подслушване на чужди разговори дават сто милиона годишно. Винету казвал "Хок-но-да", ала "но-да" се загубило в превода и останало само Хок. Чакайте, че се ядосах; остава индиански езици да проговоря, вместо да кажа кое как беше. Ето как беше:

Когато бях малък, заведоха ме на "Рейнско злато" през 1943 г. После започнаха англо-американските бомбардировки, божем България беше обявила война на Англия и САЩ. Тогава бях абониран за цветното детско списание "Чуден свят", което препечатваше чуждестранни комикси. Имаше за Винету, имаше и "Песен за нибелунгите" (Nibelungenlied), макар че пръстенът е на един нибелунг - Алберих. Не можеха да ми затворят устата да обяснявам за Вотан, за Алберих и Миме, как Зигфрид убил дракона, потопил се в кръвта му, но едно дъбово листо паднало на гърба му, там мястото останало ранимо и там Хаген пронизал Зигфрид с копието си. Напомня за ахилесовата пета, но няма бисексуални като Ахил и Патрокъл в "Илиадата".

После, преди да следвам икономика, постъпих в ИФФ (Историко-филогически факултет на Софийския университет), но не носех значката ИФФ, понеже приятелите ми се смееха, че ИФФ значело Институт по фина флиртология. Влязох френска филология, изпъдиха ме, влязох в немска, пак ме изпъдиха, влязох в английска, пак неприятности поради досието ми. Но в ИФФ видях истински професори и затуй на сегашните им викам професоря. Когато Драгомир Драганов стана професор, аз му казах "Моите съболезнования", а той се засмя: "Професор значи изкуфял доцент".

В аудиторията на най-горния етаж на старата сграда на СУ професор Константин Гълъбов, учен от европейска величина, сега патрон на немската гимназия в София, ни запита знаем ли как се превежда Gotterdaеmmerung.

- Залезът на боговете - скочих аз, за да се изфукам.

- Вие, уважаеми колега, моля Ви забележете, че ...

Европейското светило Константин Гълъбов ме наричаше колега мен, вчерашен пикльо, и ми говореше на Вие за разлика от сегашните рекламаджии, които на "ти" ми говорят "Абонирай се, купи си такова, купи си онакова".

После изпъдиха от университета Гълъбов и жена му Жана Гълъбова, също светъл ум, която почина на сто и една години през 2009 г.

- На английски - продължи Гълъбов, уж на мен обясняваше, но достатъчно бавно, за да смогват студентите да записват - Gotterdaеmmerung е превеждано "The Dusk of the Gods", също "Doom of the Gods", също "Twilight of the Gods", а Джордж Бърнард Шо ...

- Шоу - поправи го една студентка.

- Не драга, колежке. Шо е ирландец от Дъблин. Името му е Шо. Шо превел Gotterdaеmmerung като Night Falls On The Gods. Но на немски Dаеmmerung може да означава и залез, и зора. Всъщност е превод на северни саги, където думата "рагнарьок" не е нито изгрев, нито залез, а е съдба - "Съдбата на боговете".

По-късно прочетох записките на Алберт Шпеер, архитекта на Хитлер. Шпеер разказва, че последният концерт на Берлинската филхармония, преди Червената армия да превземе Берлин, бил "Залезът на боговете". После с мрамора, с който Шпеер облицовал канцеларията на фюрера, облицовали паметник на Червената армия. Прилича на сегашния проект за реконструиране на паметника пред НДК. Не казвам, че е лош проектът на професор Старчев, казвам за какво той ми напомня.

След 70 години отново гледах "Рейнско злато" в София, след като го бях гледал като дете през 1943 г. Момченцето до мен прочете в програмата, че "Рейнско злато" е първата част на "Пръстена". То попита майка си дали ще гледат "Властелинът на пръстените". Майката каза "Не".

Въпросът на детето беше добър. Толкин (оксфордският професор J.R.R.Tolkien), който написа бестселъра The Lord of the Rings, неуспешно доказваше, че не е краднал от The Ring of the Nibelung: "Приликата е само в това, че и двата пръстена са кръгли", остроумничеше Толкин.

Българските постановки на "Пръстенът на нибелунга" мерят мегдан с постановките в Байройт и другаде, включително с нюйоркските, където Bryn Terfel, самодоволно ухилен и с тройна гуша, после отиде да се срещне с Lady GaGa.

На ничия външност не се присмивам, но като си с тройна гуша, стани прокурор, макар че няма да ти направят паметник. Джагаров в пиесата "Прокурорът" каза, че няма по света паметник на прокурор. Иначе паметници всякакви, македонците какви ли не паметници направиха в Скопие.

Операта е събирателно от изкуства. Тя е тотално изкуство. Щях да кажа тоталитарно. Що пък да не кажа?! Тоталитаризмът бе по-щедър към операта от демокрацията. Той построи сградата на операта на "Раковски" и "Врабча"; дотогава в Народния театър беше една вечер драма, една вечер опера. Операта не е само да пееш, ами и актьор (или актриса) да си на сцената. И на батут да скачаш синхронно с песента на трите дъщери на Рейн. И - като космонавт - да не си замаян, когато от търкаляща се капсула изскочиш на сцената. А колко е жестоко физическото натоварване на балетистите! В оркестъра ти с виолончелото предпочиташ едно темпо и тоналност, другият с валдхорна е на друго мнение, но не може кой както си иска, ще стане какофония. Диригентът е абсолютен диктатор, няма плурализъм, няма свобода и демокрация.

В София маестро Пламен Карталов, Вагнеровият диригент Ерих Вехтер, сценаристът ... Стоп. Няма да казвам имена. Една от причините да можем да мерим мегдан с най-добрите в света е, че най-добрите тенори, сопрани, баритони, баси и мецосопрани едно време са били българи и българки и сега пак са българи и българки. Не знам защо е така, но е така. Тези дни имаше годишнина на Борис Христов и като го чух отново, пак си казах, че е така.

"Напук на кризата", каза за "Пръстена" в България италианското списание "Опера". Вярно. Още по-вярно заглавие на статията щеше да е "Напук на безпаричието и на вилнеещата в България простотия".

Онзи ден видях фотос на мощохранилница (снимка: Росен Атанасов). Едно ковчеже, в което според професор Божидар Димитров има мощи от Св. Йоан Кръстител и на ковчежето пише "Дар от министър-председателя на Република България Бойко Борисов". Е то бива, бива простотия, ама чак толкова ... Ще се разплача. Но млъкни сърце. Бойко Борисов е експремиер, не бива против ексвластници. Само против действащите. Президентът Плевнелиев с хороскопите и временният премиер на България Марин Райков, дето се научили да казват думата "приоритети". И някои други работи да бяха научили. Вярно, не можеш всичко да научиш, но можеш да си мълчиш, като не знаеш. Най-лоши са тия, дето всичко знаят.

Не съм атеист, агностик съм, но О, Боже! Защо ни наказа простаци да ни управляват? Все по-прости и вече толкова прости, че вероучение в училище ще въведат. Господ е атеист. Щото видял как го проповядват попове и ходжи.

"Пръстенът на нибелунга" е приказка, четирите постановки са приказни. Приказките са вечно млади. Не им трябва подмладяване, осъвременяване.

Шоу ... пардон, шоу е шоуто на Слави ... Шо малко фабианец си падал. Против пазарния капитализъм. В книгата си "The Perfect Wagnerite" Бърнард Шо разглежда "Пръстена" като социалистическа критика на неправдите в обществото. Но Шо доживял 94 години и имал време да признае, че това са просто четири много хубави опери.

В Байройт през 1976 г. Патрик Шеро и Пиер Булез вместо във водите на Рейн сложиха рейнските дъщери във водонапорна станция на ВЕЦ. Боговете, чиято Валхала ще се срине вдън земя, са бизнесмени с вратовръзки и three-piece suits (панталон, сако и жилетка). През 2006 г. кралската опера в Дания представи феминистичен "Пръстен" - Брунхилда е по-силна от Зигфрид, тя изтръгва меча "Нотунг", не се самоубива, хвърляйки се в погребалната клада на Зигфрид, а оцелява и му ражда дете. В копродукция San Francisco Opera and Washington National Opera пренесоха нибелунгите в праисторическа Северна Америка като меланж от феминизъм и природозащитничество.

Е, аман от интелектуални преиначавания на приказката. В нея има любов, амбиция да си властелин на света, измами и убийства както в реалния свят. Българските постановки не преиначават Вагнеровата приказка за пръстена на нибелунга.



Jusautor DI copyright

104
23145
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
104
 Видими 
21 Май 2013 20:02
Чш, ти на кого ше викаш бисексуален бе, алоу?!
21 Май 2013 20:16
"Когато бях малък, заведоха ме на "Рейнско злато" през 1943 г." - Аман, бе Жими.....И там ли си бил? Ще ти бием табани, май....
21 Май 2013 20:33
"Пръстенът та Нибелунга" е велика тетралогия,особено под диригенството но сър Дьорд Шолти.Г-н Иванов за мен беше удоволствие.Господ здраве да ви дава,и още дълги години да ни радвате с Вашите есета.
21 Май 2013 20:40
Господ е атеист. Щото видял как го проповядват попове и ходжи.
21 Май 2013 20:46
Вагнер е обичан композитор в Германия. За него винаги се изказват ласкаво :
"Един човек никога няма да проумее идеите на Националсоциализма ако не познава музиката на Вагнер." И също : "Аз изградих своята религия от "Пърсифал". Божествена почит в най-величествена форма."
21 Май 2013 20:48

Има и добри филмови постановки, но един свестен Зигфрид не видях на екрана. Брунхилда, Кримхилда - красиви жени. Обаче Зигфрид...Нещо като Конан - див вид, липса на аристократизъм и мисъл.А в италианските филми за Троянската война /ония, от 60-те години, със Стив Рийс/ Ахил и Патрокъл си имат любими пленнички, дори ни обясняват, че много се обичат, защото са братовчеди.
А операта...Не мога да я схвана. Някак си ми е трудно да приема, че героят е пронизан, ама с нож в гърлото пее...И любимата му е клонинг на Фидосова. Той си умира по нея, ама чак толкова ли е гладен?
---------------------------------
Блогът на Генек
21 Май 2013 20:51
Добре де, кълвем. Ами равините как го дават? Само те са праведни значи...ех този сапун, направо промива мозъци.
21 Май 2013 20:57

В това писмо много богове.
Май са полудели.
21 Май 2013 20:59
Някак си ми е трудно да приема, че героят е пронизан, ама с нож в гърлото пее...И любимата му е клонинг на Фидосова. Той си умира по нея, ама чак толкова ли е гладен?

21 Май 2013 21:11
но не носех значката ИФФ, понеже приятелите ми се смееха


Ами то си е за смях. Такива чутури с каскети преди 44-та година и в гимназиите не са ги приемали. Пък те на тебе са преподавали. Драго Лекето, пък им е достоен наследник.
21 Май 2013 21:16
Между изгрева и залеза е съдбата
Джимо
21 Май 2013 22:08
Умни мисли на умен човек, чийто ум почва да му изневерява.
21 Май 2013 22:17
Не само мозъкът му пишеше чекове, които тялото не можеше да осребри. Проблемът се усложняваше от опитите на ходилата да вземат назаем пари, които краката нямаха у себе си, а мускулите на гърба му като че тършуваха за дребни монетки, търкулнали се зад възглавничките по дивана.
21 Май 2013 22:56
"Пръстенът..." са велики опери и е си искат постановки с мощна мултимедия и ефекти. Както концертите на поп и рокзвездите. За да се доразкрие цялата мощ, заложена в тях. Преадставям си го и потръпвям. Благодаря ти, Джимо
21 Май 2013 23:01
. М...хъм. Благодаря за удоволствието г-н Иванов. Дълго "чукча" бе читател...но този път...Дан Симънс - "Хиперион" - прочетете го уважаеми съфорумци - и 4-те книги от сагата, струват си... Странно ми е почти по "Вонегът", как така фантастиката може да е толкова реална... Да отдадем дължимото на Килгор Траут....
21 Май 2013 23:06
Много интересна статия.Рядко коментирам , въпреки че чета всичко. Gotterdaеmmerung , преплетен в повествование, в което става дума за експремиерът, но и за демокрацията и тоталитаризма. Борисов.Той, с "Винету" не е проблем.Той беше симптом.Един от многото, които се правим,ч е не забелязваме. Неук-да, неук.В Рейнско злато става дума за това, че Вотан Вотан е пил от извора на вечното знание, намиращ се под Дървото на живота, жертвайки едното си око като цена за мъдростта си.Борисов не даде нито едно око.Даде Дянков.Пфу.Пречупено през наблюденията ми от последните избори и от театърът, който се разигра днес в парламента окончателно се убеждавам, че г-н Иванов забелязва залезът на демокрацията в България. Ние просто вече не вярваме, че държавата и партиите се интересуват от нашите проблеми.Устойчивата тенденция да намалява избирателна активност,Това е най-страшното.Борисов днес е тук, утре го няма.Изобщо не е интересен.Страшното е ако го припознаем за "баща на народа".
21 Май 2013 23:59
Сватбения марш на Вагнер от "Лоенгрин" :http://www.vbox7.com/play:8d8d81a05b
Водопади/ Рейнско злато - Вагнер : http://vbox7.com/play:e2a3422262?p=collection&id=146202
Траурен марш за смъртта на Зигфрид от операта Залезът на боговете от Вагнер : http://www.vbox7.com/play:64e3abe8

Благодаря Димитри
Поздрави от Варна.
http://touchesofvarna.blogspot.com/
22 Май 2013 00:04
Страхотно есе! Димитри, този път
22 Май 2013 00:11
Много чело, много знае, ама що ли, колчем започне лакардия и все около Бойко ще го завърти, подобно на Мирча Кришан и краставицата...
22 Май 2013 00:44
Поредното писмо, висша класа. Бате Джимо, честит 24. 05. 2013г., Ден на Българската просвета и култура и на Славянската писменост!
Та, като въведение към този, чудесен, празник на духа, реших да посетя НИМ, в нощта на музеите. Исках да видя изложбата " Спасените букви ". Още на входа ме посрещнаха Бруната и Техем, с някаква томбола ли, какво ли..., едно оживено при тях, а въпросната изложба - десетина табла на гърба на въпросната рекламна кампания...... . Потърсих печатни материали, но преобладаваха книги на Б.Димитров, вярно, на Бълтарски и на Европейски езици, но за изложбата,заради която отидох нямаше нищо, в работещите магазини.
Радвам се, че поне видях Дарението на Боян Радев, този ВЕЛИК БЪЛГАРИН, който за пореден път ми стопли душата.
22 Май 2013 00:45
Да откриеш операта...
Колко ли любов е потребна за да останеш при приказните великани от миналите векове?
Малко преди да усетиш, че Слънцето е дошло на небосвода, ти си премигнал. Искаш да се върнеш в изпуснатия миг? - Отиваш на опера.
...
Димитри е видял повече, отколкото е живял. Защото е ползва много очи и гласът му речи, ечи. Ние четем и слушаме. Него ли, себе си ли?
- Нас си! Вие чувате ли как Ние пеем, ведно с вас? И мислим на глас. Само онези, които го могат.
Димитри го може - .
22 Май 2013 01:11
"Не съм атеист, агностик съм, но О, Боже! Защо ни наказа простаци да ни управляват? Все по-прости и вече толкова прости, че вероучение в училище ще въведат. Господ е атеист. Щото видял как го проповядват попове и ходжи."
Понеже във форума на "Сега" в никакъв случай няма цензура, ще подразбия поста си на няколко парчета, белким нещо остане. Извинявам се на колегите.
М-да-а-а, тоя път сериозно замириса на вероучение. Масонското мотаене на закона от 15 министъра и създаване на комисии вече просто не работи. Бойко се заигра с църквата и ще трябва да го подкрепи. Волен го вкара в "Плана". Масонските израстъци от ДПС колкото и да се подиграват с електората си, трудно ще му обяснят защо гласуват "против". Дори БСП, този лъч надежда на прогреса, изгни отвътре. Ей го на, Сергей се венча в църква, Румен Петков на стари години се кръсти, Мая Манолова всяка вечер е на службата в "Света Неделя", Велислава Дърева плаче по време на Света Литургия. Кофти работа. Та интелигенцията стяга челичени редици

22 Май 2013 01:27
Джимо преди година писа как митрополит Николай забахнал го гледал на масата, докато Светлин Русев си вземал от Нешка малко хлебец и сиренце и отивал да рисува стенописите в "църквата" на Ванга. Обясниха му, че тогава Николайчо прав е ходел под масата, че там митрополит е Натанаил и е такъв човек, че посмъртно не би се събрал с цитираните. Джимо наскоро пак преповтори случката, но вече беше нанесъл корекции в името. Той същият ни обясняваше как като малък семейството му постело всеки ВТОРНИК и петък, щото били християни. Място няма да ми стигне да изброявам другите му познания и ерудиции в областта на религията, по-специално християнството.
В разгара на изборите за патриарх "Сега" публикува коментар по темата на свой щатен журналист. Въпросният от последна истанция ни демонстрира познания и ерудиция по темата и ни обясни как стоят нещата. Е, само дето през цялото време бъркаше Ловчански Гавриил с Великотърновски Григорий, а те бяха основен акцент в умозаключенията му. Естествено, ни коректор, ни редактор си е убол окото в такава подробност.
Бойко Ламбовски отиде при Горан във "Вяра и общество" да се възмути от вероучението. Аргументи? Бойко и аргументи, вие сериозно ли? Та той е толкова дълбок, толкова артистичен, толкова над тези неща...
И, разбира се, Петрински. Перлата. Тук вече наистина няма да ми стигне мястото. "Иван Рилски не е светец, а врач и знахар. БПЦ е изживяла най-добрите си времена по време на соца, щото тогава са ремонтирани всички църкви и са плащани заплати. Изборът на Неофит за патриарх е тревожен, защото това ще доведе до възход на БПЦ и оттам - до гонения срещу атеистите, а те никак не са малко..." - това са цитати.
22 Май 2013 01:52
Пак към Джимо. По отношение на религията познанията ти са пълна нула. Под нивото на седмокласник, който от обща култура знае, че християните постят в сряда и петък. Пиша ти това като човек, който има някакви си научни публикации и някакви си научни степени в тази област. Язък ти за пре-хипер-мега-втръсналия ни се йезуитски колеж и стоте влака книги. Друго си мисля. Щом не знаеш нищо, но се изказваш като бащата /ба, глупости, дедото/ на вселената по тези въпроси, как ли стои положението с откровенията ти на тема международно положение, вътрешна политика, икономика, култура, размера на хобота на стоножките в Папуа Нова Гвинея и т. н. Ясно е как стои. Имаш си читатели, харесват те, лошо няма. Но два девствени читателя да отровиш, за теб е по-добре да ти надянат камик на шията и да те хвърлят в глъбинето морско. А, извинявай, забравих че си гносеосициоонтологоексхибиционист и цитати на Христос признаваш само когато ДС школата го изисква
22 Май 2013 03:22
"Приказките са вечно млади. Не им трябва подмладяване, осъвременяване.''
Колекционирах приказки в България. Като емигрант на чужда земя, опитах същото. Скоро се отказах. Оказа се, че в САЩ приказките с някакви тъжни моменти се преиначават щастливо. Само 100% щастливи приказки, само в САЩ!
Г-н Иванов, четенето на Вашите писма е удоволствие, за което благодаря!
22 Май 2013 03:29
"Не съм атеист, агностик съм, но О, Боже! Защо ни наказа простаци да ни управляват? Все по-прости и вече толкова прости, че вероучение в училище ще въведат. Господ е атеист. Щото видял как го проповядват попове и ходжи. "


Евалла майсторе!! За цялото писмо!
22 Май 2013 04:18
Не знам защо се сетих за богомилите и Боян Мага.
22 Май 2013 05:59
Иоан Ники
Не мога да се въздържа да не ти изтупам поне три палеца
Глей ся, ние, тук, в сряда, се събираме за лаф моабет и фън. Само некои, болшинството- за съжаление, търсят това, дето нямат.
22 Май 2013 06:18
IoanNiki,не та знам каква научна титла имаш и колко научни публикации си изпраскал ,ама ... ффнимавай в картинката и не ни отнемай удоволствието от срещите с писмата на бачу им Джиму.
Ние с нетърпение очекваме сека сряда и с вълнение броиме колко много изчитания ке имат неговите писма и колко много палци ке се дигнат в негова чест.
И сакън да не си посмял да го изкритикуваш ... в най-добрия случай ще бъдеш обявен за хейтър и ще бъдеш помолен да не читеш споделеното от него,щото това не е било за теб,а за дигащите за щело и нещело палци.
В най-лошия ... у некоя сряда ще видиш и себе си,споменат почти мимоходом нейде у края на едно от писмата.
Още веднъж-фнимавай в картинката и ...
22 Май 2013 06:28
А и на мен ми направи впечатление някаква двойственост у магистратите наши - Гугушева - Цацаров - той пък с двойна гуша.

Г-н Иванов ясно дава да се разбере, че да си преводач днес е необходимо да владееш повече от един чужд език. Щото аз седях в парламента в Брюксел и ги слушах нашите преводачки два часа - ами доста са зле. После разбрах, че сред българските преводачи в европейските институции имало доста без държан изпит по съвременен български език от университета. Явно затова в превода на образеца на европейската автобиография има смислова грешка. Ако преводачът беше сравнил превода си с френския или испанския вариант щеше да си поправи грешката.
22 Май 2013 06:36
А още нещо - хареса ми, че преди 9-ти у нас е имало свестни комикси. Комиксите имат много сериозно присъствие в Щатите, Англия, Франция, Сърбия и други страни. Аз съм израснал с Pif, Lucky Luke, Asterix, Les Marsupilamis, Tintin, Паja Паток, Политикин забавник и под.. Мисля, че липсата на комикси у нас отнема по нещо от детството на българските деца.
22 Май 2013 06:54
Напомня за ахилесовата пета, но няма бисексуални като Ахил и Патрокъл в "Илиадата".

Изводът е :Не позволявайте на подрастващите да четат Илиада или старогръцки митове - пълни са с извратености. Кой е..ал майка си, кой сестра си, кой убил баща си, друг пък изял децата си.Добре проповядваш, бачо Димитрии, ама като знаеш колко хора те четат, не е ли по-добре малко да се позамислиш, преди да...Защото проповядваш лош извод!
22 Май 2013 07:13
Илиада е библията на античния свят. Старогръцките митове са приказките с които всяко дете израства, даже и сега с всичките тези видео игри и комп - филми, които според мен са доста изкелифенчeни.Изобщо не могат да се сравнят със старата дебела книга "Старогръцки легенди и митове" издание на Народна Култура, където на всяка втора страница имаше илюстрация или фотос.Великолепно издание!!
22 Май 2013 07:31
Така, че идеята ти да изкараш Ахил и Патрокъл педераси хич не ми харесва.Аджеба, ти не си ли загубвал приятел, за когото наистина да жалиш?
22 Май 2013 08:15
******Смърт във Венеция
22 Май 2013 08:15
Ей, още един да извика - Кралят е гол! Ама кел файда...
22 Май 2013 08:17
Уважаеми, да се оплюва непрекъснато президента на държавата, с повод и без повод, с право и без, може да доставя някаква наслада и задоволство на елементарните хора, но ние които имаме претенции...?
22 Май 2013 08:30
Уважаеми, г-н Kunchev, дали преди " Старогръцки легенди и митове " е имало и някакви други митове?
22 Май 2013 08:46
"Професор значи изкуфял доцент".

Моите съболезнования на оня с плюсовете.
22 Май 2013 08:58
те т'ва:
Господ е атеист. Щото видял как го проповядват попове и ходжи.
е вторият ми любим циатат... яко!
а първият е:
On the eighth day, God started to debug...
ама малце се пада програмерски...

П.П.
ако някой не знае що е то debug (да, има почва у нас) да пита - ке разясним...
22 Май 2013 09:19
Но два девствени читателя да отровиш, за теб е по-добре да ти надянат камик на шията и да те хвърлят в глъбинето морско. А, извинявай, забравих че си гносеосициоонтологоексхибиционист и цитати на Христос признаваш само когато ДС школата го изисква

И за целия пост.
22 Май 2013 09:27
Der Zorn Gottes
22 Май 2013 09:31
Лоенгрин бил езичник във времето, когато римляните и вестготите воювали с хуните.

Рицарят на Свещения Граал, синът на Парсифал Лоенгрин - езичник! Наистина и агностик като мен може да възкликне "О, Боже!". Но не може да продължи по-нататък, ако не иска пътят му да го отведе в Мъртвите сибирски полета, докато дойде Рагнарок. Пък и няма смисъл, по-редно е ние простите боковаци да не говорим за опера, от която не разбираме, а да оставим това на Ентелектуалците.
22 Май 2013 09:36
слушали сте "The Ride of the Valkyries" на Вагнер, ако не на концерт, поне във филма на Копола "Apocalypse Now" с Марлон Брандо, когато US бойни вертолети изпепеляват едно виетнамско селце

Пак да благодарим за доверието, можеше и на рингтон да сме го слушали само!
22 Май 2013 09:50
Говорещите за дати, нумерологични хороскопи и зодии не са излезли от умствения си пубертет

Много точно и ясно.
22 Май 2013 10:18
Манрико, заяждаш се с Майстора , уважаеми! Че историята толкоз примери има..бащата примерен християнин ,рицар,цар ,крал ,министър и прочее , а синът я езичник , я пройдоха , я обикновен безбожник!!!
22 Май 2013 10:23
Виж,ся,Мемет/Стефко/,вертолети са само съветските съоръжения,произвеждащи шум и вибрации.Те би трябвало да се наричат вибролети.Вервай на човек,който е служил две години във и около тях.Добре,че бяхме на по 18 - 20 години,иначе щяхме да останем без пломби от вибрациите.Възпитаните държави ползват хеликоптери.
За древногръцките герои Ахил и Патрокъл,си има измислена пак от гърците думичка-педерасти.Знайно е,че гърците са измислили секса,а римляните са го доразвили,като в него са включили и жените.
Варна е прекрасна по това време,защото все още германски и френски пенсии не тропат с копитца насам-натам.А в Света Марина,на третия етаж,разнася касинка и оскъдна манта,един истински русокос ангел.Знам,че това е илюзия,но не е халюцинация-тя съществува!
Всичко добро!
22 Май 2013 10:33
Възпитаните държави ползват хеликоптери.
А възпитаните коментатори не пишат глупости за синонимите.
22 Май 2013 11:07
Здравейте бойци от наказателната рота!
...
Добре отговаряте!
22 Май 2013 11:36
Странно, че Джимо не е "вързал" някоя метафора с един филм на Висконти от 70-те "La caduta degli dei"..... като четях, за това се сетих.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД