:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 566
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Единствено жилище не може да се вземе принудително заради кредит

Имам проблемен кредит и се страхувам да не ми продадат жилището. Разбрах, че не всичко може да се взима. Апартаментът ми е единствен, може ли да остана на улицата?

Ж.Ч., София



В действащият Граждански процесуален кодекс (ГПК) е записано, че принудителното изпълнение може да се насочи "върху всяка вещ или вземане на длъжника". Законът допуска възможността длъжникът да предложи изпълнението да бъде насочено върху друга вещ или вземане или да бъде извършено само чрез някои от исканите от взискателя начини на изпълнение - например само от заплатата или само от продажба на имот.

Пак в ГПК обаче са определени конкретни вещи и части от заплатите, които не могат да са обект на принудително изпълнение - т.е. те се считат за несеквестируеми и не могат да бъдат отнети по никакъв начин. Така според чл.444 от кодекса изпълнението не може да бъде насочено върху необходимата храна на длъжника и неговото семейство за един месец, а за земеделските стопани - до нова реколта или равностойността й в други земеделски произведения, ако няма такава. Не могат да бъдат взети и необходимите горива за отопление, готвене и осветление за три месеца. Както и машините, инструментите, пособията и книгите, необходими лично на длъжника, упражняващ свободна професия, или на занаятчия за упражняване на неговото занятие. Несеквестируеми са и земите на длъжника - земеделски стопанин: градини и лозя с площ общо до 5 дка или ниви или ливади с площ до 30 дка, и необходимите за воденето на стопанството машини и инвентар, както и торовете, средствата за растителна защита и семето за посев - за една година.

И тук идваме до конкретните въпроси и техните отговори. Така според ГПК не може да се пипа и жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище независимо от това дали длъжникът живее в него. Точният запис в кодекса е, че не може да се насочи принудително изпълнение: "жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността".

Това означава първо, че задължително длъжникът или друг член на семейството му не трябва да има друго жилище, включително и идеална част от такова. Освен това единственото жилище остава за длъжника изцяло, ако не надхвърля жилищните нужди. Това се определя от специална правителствена наредба за жилищните нужди на длъжника и членовете на неговото семейство. В нея са посочени и конкретни размери на жилищните нужди. Така при едночленно семейство те са 25 кв. м жилищна площ. При двучленно семейство са 40 кв. м, тричленно семейство - 55 кв., четиричленно семейство - 70 кв. м.

Освен това, за да се продаде надвищаващата част, трябва да са налице и условията на чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността. Това означава имотът, жилището да е реално поделяемо. Законът казва, "ако отделните етажи или части от етажи могат да се използуват самостоятелно без значителни преустройства и без неудобства, по-големи от обикновените".

Важно е да се знае, че принудително изпълнение не може да има върху единственото жилище за кредит, но това не е така при други случаи. Изрично е записано, че от забраните за насочване към тези имоти не могат да се ползват длъжниците по задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и от финансови начети.

В същото време ГПК е категоричен, че никой длъжник не може да се откаже от закрилата за несеквистируеми вещи, включително и от тази за единственото жилище. Това означава, че не може някой да отиде и да каже, че иска съдебният изпълнител да му вземе въпросния имот. Отказът от тази закрила е недействителен. За това следи изпълнителя. И още нещо. Възможно е съдебният изпълнител да предприеме всякакви действия - блокиране на банкови сметки, възбрани на имоти. Ако бъде възбранено единствено жилище, то с възражение до съдебния изпълнител тази забрана трябва да бъде вдигната.
8
23061
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
22 Май 2013 00:59
Много благодаря за тази статия!!!
Едва сега разбрах защо банката не ми взема малкото апартаментче(боксониера), за което повече от година не плащам ипотеката.
22 Май 2013 09:15
Все пак е странно, защото даже и малко , едно жилище може да струва много, ако е на хубаво място и луксозно изпълнено.

--
Натисни тук
22 Май 2013 09:49
Великият адвокат е пропуснал една "малка" подробност. Жилището е несеквестируемо, но не и ако си имал глупостта сам да го ипотекираш, тогава ще ти го изнесат на публична продан на общо основание и ти ще имаш единствено правото отстрани да наблюдаваш тази прекрасна гледка.
22 Май 2013 11:07
Владов ме е изпреварил.


ГРАЖДАНСКИ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС


В сила от 01.03.2008 г.


Обн. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.50 от 30 Май 2008г., изм. ДВ. бр.63 от 15 Юли 2008г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г., изм. ДВ. бр.12 от 13 Февруари 2009г., изм. ДВ. бр.19 от 13 Март 2009г., изм. ДВ. бр.32 от 28 Април 2009г., изм. ДВ. бр.42 от 5 Юни 2009г., изм. ДВ. бр.47 от 23 Юни 2009г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.13 от 16 Февруари 2010г., изм. ДВ. бр.100 от 21 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.5 от 14 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.45 от 15 Юни 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.49 от 29 Юни 2012г., доп. ДВ. бр.99 от 14 Декември 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.15 от 15 Февруари 2013г.
Отпадане на несеквестируемостта


Чл. 445. (1) От забраните по чл. 444 не могат да се ползват длъжниците относно вещи, върху които е учреден залог или ипотека, когато взискател е заложният или ипотекарният кредитор.

(2) От забраните по чл. 444, т. 5 и 7 не могат да се ползват:

1. длъжниците по задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и от финансови начети;

2. длъжниците за случаи, предвидени със закон. Натисни тук
22 Май 2013 12:55
До първия коментирал

Статията не казва, че ако жилището е ипотекирано с цел обезпечение на задължението, несеквестируемостта отпада и то МОЖЕ да бъде продадено. Но от Красимир Добрев не може да очакваш изчерпателност, аз едно негово мнение не съм чел, в което да няма някоя глупост или пропуск.
22 Май 2013 13:20
за което повече от година не плащам ипотеката.


Недей да бързаш да благодариш. Ще ти го вземат. По-горе описвам как. Колкото до колегата автор на материала...оставям без коментар.
23 Май 2013 00:26
Аранита,

вече не ми дреме за нищо!
Да му мислят тези, които остават да живеят в България.
18 Февруари 2014 16:46
Искам да попитам как стои въпросът с несеквестируемото жилище.Ако аз имам апартамент и 1/6 ид.ч. от друг недвижим имот. Може ли да се започне изпълнение и евентуална продажба на цялото жилище-апартамента при положение, че вземането не е ипотечно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД