:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,441,710
Активни 131
Страници 13,132
За един ден 1,302,066
Полемика

Не конспирация, а некадърност

Номенклатурата на БКП си възвърна позициите през 90-те г. на XX в., защото новите управляващи бяха некомпетентни
Снимка: Архив "Сега"
Новобогаташите у нас съвсем не са само получилите от Луканов или Дойнов пари в куфарчета. Нещо повече, те са пренебрежимо малцинство. Основната част от новите бизнесмени дойдоха от три направления: ръководителите в селското стопанство, висшата стопанска номенклатура в туризма и промишлеността, порочната масова и касова приватизация, създаваща нов стопански елит, близък до управляващите.

Прочетох статията на изключително уважавания от мен журналист Светослав Терзиев "Станишев провали конспирацията на прехода" и останах разочарован. Обичайните за автора блестящи анализи, когато става дума за международна политика, сега са заместени от серия клишета, които могат да бъдат прочетени къде ли не. И проблемът тук не е в оригиналността, а в достоверността. Всяко изкривяване на действителността в това отношение води до неверни заключения и неверни действия на обществото. Което обикновено нанася тежки вреди.
Без да правя цялостен анализ (за това няма място), ще се спра на два момента в статията: целта и същината на промяната от комунизъм към демокрация и ролята на задкулисието.
Г-н Терзиев пише: "Защото т.нар. преход от комунизъм към демокрация не бе нищо друго освен трансформация на старата кланова върхушка в олигархия".
Ще си позволя да опонирам на г-н Терзиев. Преходът от комунизъм към демокрация бе и си остава преминаване от едни стандарти на живот, производство, мислене и свобода към друг, по-висок стандарт във всичко това. И този преход не бе предизвикан от върхушката на БКП, а стана под натиска на гражданството. Някои части от номенклатурата си даваха сметка, че предстоят промени, но никой от тях чак до есента на 1989 г. не си представяше, че те ще бъдат толкова драстични и всеобхватни.

След свалянето на Тодор Живков от власт

нещата тръгнаха в пълно противоречие с очакванията им. Нещо повече, те бяха изпаднали в паника и смятаха, че може да има сериозни репресии към тях и семействата им, включително тежки присъди. Някои се опасяваха и за живота си. Затова и всичките им действия бяха за спасяване на поне нещичко от властта, съответно парите.
Причината, за да се върнат на бял кон, беше изключителната некадърност на новодошлите, които не само нямаха идея какво да правят с общество в преход. Те нямаха понятие от предмета, с който се бяха заели. Извършиха неща, които дадоха инструменти в ръцете на старата номенклатура. Ще спомена само два от тях: безумната поземлена реформа с връщането на земята в реални граници и ликвидационните съвети; невежеството как да преустроят банковия сектор.
Новобогаташите у нас съвсем не са само получилите от Луканов или Дойнов пари в куфарчета. Нещо повече, те са пренебрежимо малцинство. Основната част от новите бизнесмени дойдоха от три направления: ръководителите в селското стопанство, висшата стопанска номенклатура в туризма и промишлеността, порочната масова и касова приватизация, създаваща нов стопански елит, близък до управляващите.
СДС едва ли не натика в ръцете на управителите на ТКЗС и АПК имуществото на тези организации, докато превръщането на висшата стопанска прослойка в нова бизнес прослойка си беше до голяма степен естествен процес, в който бившите ръководители използваха познанията, връзките и деловите си контакти у нас и в чужбина за създаването на свой бизнес. За приватизацията няма да говоря, там всичко е ясно.

Оформянето на новия истеблишмънт започна не през 1989 или 1990 г.,

а някъде през 1992 г. при правителството на Филип Димитров. Начело застанаха новите господари на деня: сплав от част от висшите стопански ръководители, част от номенклатурата на БКП и ДКМС, I управление на ДС в съюз с новите господари отвъд океана, олицетворявани от ЦРУ, Държавния департамент и ДЕА. И всичко това - не без знанието на бившето КГБ. Защото едва ли някому не е ясно, че "нежните революции" от 1989 г. бяха извършени под общия контрол на ЦРУ и КГБ, договорен между Горбачов и Рейгън в Малта.
Те успяха бързо да се наложат в новата обстановка и да овладеят всички лостове на властта: икономика, медии, силови структури на държавата, политически партии, правораздавателна система. Тази нова камарила съвсем не е единна, защото няма общ произход, общ център, обща идеология, дори и общи интереси. Борбата между отделните й кланове е често пъти крайно ожесточена. Понякога се стига и до съвместен сговор. Съвсем както при мафията.
Твърдя с убеденост, че образуването на новата камарила не беше замислено по сценарий, а възникна стихийно поради неспособността на излъчените от обществото нови ръководители на страната. Както и поради опитността и покварата на нейните създатели. Това бе извършено, тъй като новите управляващи не въведоха необходимите законови и административни мерки, така щото да отрежат всякакъв път на старата номенклатура към властта. И го направиха не защото редиците им гъмжаха от подставени лица, а защото изобщо бяха случайни лица, извадени на гребена на вълната и неподготвени за дейността, с която се бяха заели.
Така се създаде благоприятна среда старата номенклатура да си възвърне позициите под нова форма. По-нататъшните й действия до голяма степен отговарят на казаното от г-н Терзиев.

Но с едно изключение - ролята на задкулисието

Според мен едва ли има по-силни от овластените с реалната власт - сиреч от управляващите. От лицата на светло начело с министър-председателя. Той е най-могъщата фигура у нас, зад него стои и цялата мощ на държавната машина. В подкрепа на това мога да посоча два примера: лекотата, с която Станишев се справи с доста яростната съпротива на сочения за най-големия кукловод в България Георги Първанов; пълното пренебрежение, с което Бойко Борисов се справи с ментора си Бриго Аспарухов. Да не говорим за бързината, с която при всяка смяна на властта контрабандните канали - основната хранилка на мафията - сменят надзора си, а някои банки сменят притежателите си. Което е доказателство, че не свързаните с контрабандата лица или новите собственици на банките дърпат конците на политиците, а точно обратното, политиците дърпат конците на тези групи хора.
Какво е заключението: много е изгодно както на управляващите, така и на опозиционните партии да се говори, че зад тях стоят някакви тъмни сили, които са непреодолими и дърпат конците им. Така с лекота могат да оправдават всички безобразия, които сами вършат. Да, има сили, от които и те зависят, и това са партийните им структури, които ламтят да седнат на държавната копанка. Но всички те са видими, познати и лесно разпознаваеми.
От тях трябва да търсим и основната отговорност!

45
4720
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
20 Юни 2013 20:07
Глупости. Терзиев е прав, въпреки че наистина не стига далеч в анализа си.
Единственият източник на милиардите на олигокрацията е монополът й върху политическата власт.
"Кадърни" - "некадърни" е от друга опера
20 Юни 2013 20:25
Много верни тези.

Автора -
20 Юни 2013 20:40
Яаа, това е интересна форма! Верни, според мен, са и много от нещата, написани от Владимир Атанасов . Но има някои постоянни величини : Златев, Божков, в последно, но продължително време ТИМ. Така че, според мен, и Терзиев е прав.
20 Юни 2013 21:04
Ами огледайте се! Колко от "олигарсите" идат от стопанската номенклатура (т.е. експертите) и колко от ДС и милицията. Впрочем от силовите структури дойдоха мутрите, а не бизнесмените.
20 Юни 2013 21:18
Много верни тези.

Ма как да не са. Верни и много интересни
Например Желязко Христов, Фьодор Горанко, Тошо Тошев - видни дейци на БКП, ЦСПС и ДС, който не знае - станаха мултимилионери само защото бяха много кадърни ръководители на АПК, ТКЗС, ДЗС, МТС, ДСО, ВТП и СМЕК.

Без да имат нищо общо с несметната бивша общонародна собственост на профсъюзите

20 Юни 2013 21:27
Преходът от комунизъм към демокрация бе и си остава преминаване от едни стандарти на живот, производство, мислене и свобода към друг, по-висок стандарт във всичко това.
Я, вървели сме в обратната посока! С това "преминаване" стандарът на живот спадна (БВП по паритетна покупателна способност още не е достигнал този от 1987 г.); производството спадна (68% от БВП са услуги, хидроинженерно-филосовски, консултански и др. "фризьорско-офшорни" ); мисленето спадна - ограничи се до "едни кукловоди" или "другите ни пречат". Е, свободата се е повишила ... в прецакването на всичко. Нищо, че едни там уочовци (Индустри уотч, Хелзински комитет) твърдят, че сме били изпаднали в международните класации по степените на свобода.
20 Юни 2013 21:30
Разбира се, че г-н Терзиев е прав, а не днешният автор, който ми прилича на форумец-носталгик, който вярва в невинността на БСП, бивша БКП.

БКП никога не е спирала да управлява, а криминалният й преход от комунизъм към капитализъм започна от договарянето й на Кръглата маса, където тя разпредели ролите: ти си капиталист - работодател, ти си синдикат, ти си опозиция, ти си управляващ, ти си десен, ти си ляв и за парлама ще се сменяме. Единствената ни цел всъщност е да крадем, а на публиката ще предлагаме зрелището на това как уж сме опоненти, че дори и врагове. Тя ще се раздели на агитки, а под техните викове ние
ще си крадем ли крадем на спокойствие. И заговорът им успя. За цели 24 години, а за колко още зависи от порастналите деца на прехода, които изобщо не са носталгици, а прагматици.

Крадоха, крадоха, но то взе, че се свърши, а те взеха, че наистина се скараха. И не само се скараха, ами се сдавиха, за все по - намаляващото кокалче. Битката сега е кой да остане на държавната софра, техният бизнес, прехрана и бъдеще.

Те друго нямат и не могат и да имат поради вопиюща некадърност да се справят в истински капиталистически условия на конкуренция, риск и несигурност.
И без баламурници, от които да крадат, докато им обясняват, че по-важното е не кой изкарва парите, а кой ги разпределя.

20 Юни 2013 21:36
Този съвсем разтури комиконспирацията -
Беров 1.
Сега се напъват за Беров 2.
20 Юни 2013 21:38

Де да беше само г-н Терзиев. Бях постнала тук интервюто на в. Вацев в две части, ама кой да ти чете.

Ще трябва да го повторя:


"Някъде към края на 90-те г. на миналия век системата, която беше измислена от колективния български Луканов, достигна едната от своите реални цели, подчертавам - реалните, а не огласените пропагандно цели. Още към края на Костовото управление аз видях, че те успяха да направят първото от двете неща, които искаха, а не това, което обещаваха да направят. Те присвоиха държавните имоти, обявиха ги за своя частна собственост и така решиха, че са изминали пътя от прослойка до класа, че са наистина вече класа, и то капиталистическа класа.

Реалният субект на българския „преход” е българската държавно-партийна комунистическа номенклатура от 80-те г. на ХХ век, това, което аз наричам „колективен Луканов”. Тя е реалният субект, и тя плати на социолози, психолози, политолози, журналисти, за да създадат аурата и видимостта на преход. В това номенклатурата успя. Първо, успешно присвои държавния имот, но с втора точка не можа да се справи. Просто защото това беше невъзможно мечтание – то е неизпълнимо и във физически, и в логически смисъл. Та те вярваха, че ще станат класа! Но това става по друг начин."

Натисни тук


20 Юни 2013 21:40
Има едни животни които могат да бъдат причислени към категория "безсмъртни" - това са хидрата, медузата и червеят. Правят, стурват тия ми ти тарикатски живинки и току се делнат - една част умира ужким, а другата - баш като чисто новичка.
Та си мисля, че случаят с нашите животни е подобен.
20 Юни 2013 21:43
Без да имат нищо общо с несметната бивша общонародна собственост
Има и такива. Един бил забогатял от "рязане" на руски подводници (Илия Павлов, кое да каже: че е бил търговско атеше в Западен Берлин или само, че е зет на червена номенклатура?); друг строеше "Градът на мечтите" (Соломон Анжел, па и Барбуков не му остъпваше с "обещанията" за светло бъдеще); трети се вживяха в ролята на фараони (Лайф чойс интернешънал и "вива" Майкъл Капутин), пръкнаха се съзвездия банкери на базата на народните частни влогове - Орион, Бистра Димитрова (ДСК), Емил Кюлев, Краси Ангарски (к'во стана с тоя велик главен данъчен екперт? Не случи ни на ОТП група, ни на Росексимбанк, да не е в някоя кооперативна банка на сянка?)
20 Юни 2013 21:55
"Ако правиш секс с монстър, ще забременееш от монстър и ще родиш монстър. Кръглата маса беше секс с монстър и затова се роди монстър. Управляващата тогава прослойка, не класа, а държавно-партийно-комунистическа номенклатура от 80-те години се договори със собствените си отрепки, че ще бъде вечно на власт, ще се променят за една нощ, от комунисти ще се превърнат в антикомунисти, като арестуват този, който най-много им пречеше - Тодор Живков. Ще царуват безпроблемно следващото хилядолетие.

Хилядолетният райх на българската номенклатура се състоя и ние живеем в него.


Превратът, който българската номенклатура успя да извърши, беше успешен само защото Съветският съюз се издъни.

В България нямаше никаква революционна ситуация. Това в България беше ехо на грандиозния процес по разпадане на Съветския съюз, в който съветската държавно-партийно-комунистическа номенклатура стана собственик на не по-малко от 15 трилиона долара, като е изнесла на Запад около 4,5 трилиона долара. Да, ние правехме каквото можехме.

Те грабеха с влакове, ние с куфарчета."


"Но днес БСП е тежко объркана.

Половината от елита на й желае да е на власт, но още не е решил точно как да стане. Другата половина обаче категорично не желае да идва на власт. Защото днешното статукво напълно ги задоволява. Няма другаде по-висока концентрация от милионери като във Висшия съвет на БСП. Това са хора, които всъщност живеят добре. Не виждам причини, които да ги накарат да поемат отговорността на властта. Разбира се, хубаво е да си на власт, но това е свързано с крайно неприятни отговорности. Сега какво му е на положението? Върви ли бизнесът? Върви! Значи все някак ще се разберем - по беровски, или иначе...

Но ако кръговете, които желаят БСП да е на власт, успеят да се наложат - а за това няма много време - те ще бъдат фаворитът на предстоящите избори.

Единият вариант е БСП да пожелае властта, но никак не съм сигурен, че това ще стане. Не бива да се водите от това, че между Борисов и Станишев се състоя почти личен скандал, който на места имаше забавното звучене на разправия между сефарадим и ешкеназим, че се разгоряха страсти, че и двете страни демонстрираха „хуцпа”. Днешният елит на БСП никак не живее зле в опозиция.

Разбира се, това не важи за червената бабичка, но нали това е нейната роля."

Натисни тук


Е, БСП пожела да вземе властта.

Но както каза днес една гражданка от протестиращите на митингите: "Ще се наложи улицата да я сваля за трети път от там. Бях дете с родителие си по митингите, сега съм пак там вече с децата си ".

Дано обаче този път улицата смени не само табелата "БСП", а всички табели, под прикритието на които БКП управляваше 24 години.

20 Юни 2013 22:43
Елементно вярна ти е тезата, Хавторе, а поради туй и омерзително ЦИНИЧНА иде към днешна дата !
Нищо ли не си разбрал какво се случва днес у нас в неговата сърцевина, като синтез на Олигархичното и ОлигоПОЛИТИЧЕСКОТО /ЧЕ И ДАНО ТИ Е ПО-ЯСНО/, 23 ГОДИНИ ПО-КЪСНО, като Системен продукт на Българският ни социално-икономически и собственополитически, Процес ???
Фотото на АЛуканов, Бог да си го прости, считам за неслучайно, а твоята "критика" над казаното от Терзиев, елементарна до неудържимост !!!
Недобросъвестен наглец до отвращение, идеш с този си Циничен анализ !!!
Съжалявам за остротата, защото кучето ми не е Зло, а само се стреми да мисли по-задълбочено.
И той се бил променял с нас, Компетентникът, че дано сети и разбере, поне последните ми думи...
20 Юни 2013 22:50
Един въпрос. Каква е приликата между американската борба и нашата политическа борба.
Много хора си мислят че са истински и неаранжирани.
Но има и някои които си мислят че при толкова истинско млатене все някой щеше да пострада. А то пострадали няма. В единия случай няма кръв, в другия влезли в затвора. Въпреки лютите закани и умопомрачителните удари.
20 Юни 2013 22:56

Lasciate ogni speranza, авторе! Тук няма кой да ви разбере, перачки от Марсилия и чревоугодници от Канада надали биха надали ухо за трелите, които всуе се опитвате да втълпите в главите им.
Все пак, благодарности! Толкова рядко се случва човек да прочете умно писание, сполай ви.
20 Юни 2013 23:05
Всички на Подписка, Паметници на признателност да им дигнем...
20 Юни 2013 23:31
Един от най-смислените анализи напоследък.
Дали обаче обхваща цялана истина или само част от нея е въпросът?
20 Юни 2013 23:40
Дончо,
пак си се поизхвърлил,мой човек!
Не се надувай толкова,ще се пръснеш!
Или наистина си мислиш,че само който е в БГ има право на мнение за нея и историята й?
Останалите сигурно трева пасем?
Дончо, разочароваш ме!
Като пътеписец си страхотен, ама ......

И двамата автори са прави, но и двамата - само отчасти, а истината, както винаги, е по средата...... и малко встрани!
Но и двамата са се постарали да направят обективен - всеки от неговата си камбанария - анализ на случилото се дотук.
Затуй и на двамата -
20 Юни 2013 23:45
Lasciate ogni speranza, авторе! Тук няма кой да ви разбере, перачки от Марсилия и чревоугодници от Канада надали биха надали ухо за трелите, които всуе се опитвате да втълпите в главите им.
Все пак, благодарности! Толкова рядко се случва човек да прочете умно писание, сполай ви.

Дончо,
Сполай ви и Lasciate ogni speranza може да напише всяка перачка от Марсилия. Ще рискуваш ли обаче с малко трели
Знам, че няма.

Ето ти една историйка от мен, една от стотиците

1991 година, лятос. Правех влакова композиция за износ, търсех много стоки и - не щеш ли - почнах да получавам различни оферти от много български частни фирми. Интересното бе, че всички имаха по една обща дума в имената си.
Накратко, голямо наше търговско предприятие, допреди година държавно, вече станало икономическа група от 16 частни холдинга.
Повтарям, че това става през 1991- ва и за никаква приватизация още никой не беше и чувал.
Най-интересното бе, че собственикът на един от холдингите се оказа мой близък приятел - човек, който преди да стане "другарят президент" /така им викаха на баш капиталистите до приемането на Търговския закон/ с абсолютна сигурност не само че нямаше и един долар, но дори не бе държал в ръка подобна диверсия на гнилия капитализъм
20 Юни 2013 23:58
Оформянето на новия истеблишмънт започна не през 1989 или 1990 г.,
а някъде през 1992 г. при правителството на Филип Димитров. Начело застанаха новите господари на деня: сплав от част от висшите стопански ръководители, част от номенклатурата на БКП и ДКМС, I управление на ДС в съюз с новите господари отвъд океана, олицетворявани от ЦРУ, Държавния департамент и ДЕА.

В този турлю-гювеч, само Ф.Д. не стана господар на деня.
21 Юни 2013 00:03
П.С. Това предприятие, както и всички български предприятия, без двайсетината стратегически - за чиято тъжна съдба знае мало и голямо -, е приватизирано в съответствие с две секретни тогава постановления, от МАРТ и СЕПТЕМВРИ 1989 година!

Сега си лягам, но ако искате да се разберем така: вие продължавате да си слушате трелите, а аз при случай ще пусна постановленията
Лека
21 Юни 2013 00:11
Дончо,
Сполай ви и Lasciate ogni speranza може да напише всяка перачка от Марсилия. Ще рискуваш ли обаче с малко трели
Знам, че няма.


Внимателния,

Ако не беше цитирал нещастния човечец, нямаше да разбера, че пак се е пробвал да ме контактува / възпитано/,
Отдавна ми е на игнор, не се занимавай и ти с него, такива наративи и душевности като него тук с лопата да ги ринеш - плюй и отмини. Или се засмей, то в края на краищата си е най-вече смешно.
21 Юни 2013 00:46
Статията не само описва миналото, ни и дава рецепта за светло бъдеще.
Когато матряла къндиса, че успелите, богатите и можещите са такива благодарение на единствено на кадърността и ума си, придобита по наследство или полов път - тогава нещата ще си дойдат на мястото, всяка жаба ще си знае гьола и ще настъпи нирвана, като висш и последния стадий.
21 Юни 2013 03:06
Apilitichen "С това "преминаване" стандарът на живот спадна (БВП по паритетна покупателна способност още не е достигнал този от 1987 г.); " Трагично е,но такива са ни били стратезите....Наи значимото и двете статии премълчават.Договорките от Малта.Те устроиват идеално по хлъзгавите от "соцялистите".Всяка западна страна оказва пълна логистична подкрепа на олигарси в износ на пари.За 20 години само Испания арестува Акрам(кредитен милионер),или го уби-още не е установено.В бъдещ период ,може би?
21 Юни 2013 05:44
Авторът не е живял в България, а е бил на друга планета. Моля, не си сваляйте нивото с подобни агитпроповки лекции като за пред аудитория на "Георги Кирков"
Този пасаж от текста показва пълно непознаване на материята, заместено с клишета
СДС едва ли не натика в ръцете на управителите на ТКЗС и АПК имуществото на тези организации, докато превръщането на висшата стопанска прослойка в нова бизнес прослойка си беше до голяма степен естествен процес, в който бившите ръководители използваха познанията, връзките и деловите си контакти у нас и в чужбина за създаването на свой бизнес. За приватизацията няма да говоря, там всичко е ясно.
ВНС прие закона за земята на 18.03.1990-може да направите справка от кого е било доминирано НС. ЛС бяха създадени през юли-септември 92. Правителството на СДС падна на 27 ноември 92 и на власт дойде Беров(коалиция, доминирана от ДПС и БСП). Връщането на имуществото стана основно по времето на Жан. Земеделието и хранителната промишленост и всички останали монополи бяха в техни(БСП) ръце-ток, енергетика -квото се сетите.
Описаните от него категории забогатели отдавна фалираха. Фалираха три вълни(най-малко) бг бизнесмени. Най-много забогатяха гравитиращите около БСП, но и СДС се опита да направи своя-разбирай, около Костов и близките до нему СИК-класа. Друга вълна се нажаби около С2, трета-около ГЕРБ. Единственото вярно нещо в статията е, че оцеляха и забогатяха само близки до управляващите. Разбирай-близки до държавата. Разбирай-близки до единствено нереформирания и непокътнат репресивен апарат на държавата. Разбирай-близки до ДС.
Не на БСП-те всички искат да плащат на БСП и или на който е на власт-трябва да си наш за ДС
Няма понастоящем нито един бизнесмен, дето да не е целувал ръка там-както казва агент Сава в прословутата му реч-държавата-това съм аз, и няма бизнесмен, който да не е искал моята благословия. Щото може, докато твоите са на власт да се нажабиш много, но като си отидат, бизнесът за теб свършва. Защото политиката в БГ определя кой ще е богат- и кой не-просто, не е имало власт, през която управляващите да не са гледали да се налапат, рекетирайки бизнеса и хранейки такива, които да им отчисляват пари, а още по-добре да са само фантоми, касички, за тях самите. Само за шестаците край няма жабенето. То това е тяхна територия, а населението-временно-тор. Щото как става номера-естествено, с инструментите на държавата, естествено-падни, тъй като си престъпник- а там, както знаете, ние сме били и пак ще бъдем
21 Юни 2013 06:32
Не виждам противоречие между статиите. Просто всеки си гледа от неговата камбанария! А от нашата май никой..? Не е интересно кой и как е забогатял повече, а защо се допусна това! И най-вече защо продължава?! Защото след тези избори се върши същото, каквото през миналите 20 години. Но сега не се стрелят по улиците, защото ЕС не дава, а се стрелят с компромати по телевизиите и с лъжи към публиката. И с протести! Как тези ми напомнят онези през 89-та! Колкото тогава се преборихме за демокрацията и за бъдещето си, толкова и сега ще стане! И тогава щяхме да сменяме системата, но никой не ни каза нито с какво, нито как и нищо за цената. Подкараха овцете на заколение, а те радостно си блееха лозунгите! Сега е още по-зле! Защото на площада са орел, рак и щука и всеки иска кокала за себе си! А протестиращите пак са масовка и никой за нищо не ги пита. Има десни, има фашисти, има комунисти и даже олигарси! И всичките им партии заедно да влязат в НС, пак нищо няма да се получи. Хората са жертви, разберете го!
21 Юни 2013 07:07
Обективен поглед.
Който помни как ликвидационните съвети се съставяха от хора от кол и въже, и се огледа при кого отидоха под една или друга форма предприятията, в които е работил и са работили неговите близки, ще се съгласи.
Аз си имам прости примерчета - няколко ликвидационни съвета, няколко сегашни земеделски кооперации, Танкерен флот, Океански риболов, Проектантска организация, Паркстрой, приватизационните ни бонове.
21 Юни 2013 07:11
Тези юнаци работеха отделно от "революционерите".
Оперативки си провеждаха, решаваха, кого да пуснат, кого да стопират, а твърде вероятно и кого да разстрелят...
21 Юни 2013 08:56
Нито Терзиев, нито Атанасов посочва МЕГА-греха на всички, които от 1989 насам държаха руля на катамарана български (икономика-държава) в бурния глоблен океан - компрадорщината им! Те разпродадоха за жълти стотинки всичко съществено от българската икономика (първо банките, после медо-добивната промишленост, содовите заводи, Нефтохима в Бургас /сигурно има и още неща/, или пък го бастисаха безплатно в угода пак на чужди икономики - българското селско стопанство бе удушено за да може да се заемат неговите позиции на руския и арабските пазари...
21 Юни 2013 09:14
Зе Мария е прав.
ДС държи под шапката си всеки печеливш бизнес.
21 Юни 2013 09:56
В статията се говори за новобогаташите, но не се споменава нито едно име, дайте именцата им, господине, а не ми говорете за Луканов, Рейгън и Горбачов
21 Юни 2013 10:32
Трансформиране на власт ...
Властта си трансформира този, който може, а този който не може, се оправдава с марсианците и ДС.
Принципно след 1989-та година на преден план изкочиха така наречените демократи - в голямата си част, комплексари и некадърници, които не вирееха преди 1989-та година. Друга голяма част от демократите изпълзя от затворите, където беше заради криминални престъпления. Много бързо тези две групи демократи се сдушиха, разрушиха правоохранителната и правораздавателните системи в България използвайки умело протестиращите тогава и започнаха да грабят. Грабежът им продължава и сега. Към тях разбира се се включиха и много хора, които имаха знанията, уменията и най-важното - нагласата да правят пари. Съвсем естествено е, че голяма част от тази група бяха от номенклатурата, но това е разбираемо - в номенклатурата имаше два типа хора - малката група на наследствените номенклатурчици, което не значи непременно некадърни и голямата група на кадърните, които точно затова бяха в номенклатурата, защото с кадърността си са се издигнали, а като се издигнат, практически автоматично влизат в номенклатурата. Малко по-подробно писах за номенклатурата, защото много хора не знаят за какво става въпрос и реагират първосигнално. Такa в България се роди мафията - криминални престъпници, комплексирани некадърници-демократи и хора с нагласата да прaвят пари. Разбира се не са само те, но другите са малко. Мафията напълно завзе държавата през 1997-2001 години, но 2009-2013-та беше връх в господството на мафията в България.
21 Юни 2013 10:33
По моето съвсем скромно мнение тази "полемика" е нещо като машината на времето.
Това което пише Терзиев би било новина някъде към 1998 г. - 2000 г. Това което пише Атанасов би било новина към 1991 г. Иначе и двамата по своему са прави. А нещата стават не толкова трудни за разбиране когато наблюдаваш подобни феномени в други източноевропейски страни и сравняваш.
21 Юни 2013 10:38
Не е много умно да разсъждаваме за сегашните протести срещу правителството като намесваме прехода и идеологическото противопоставяне демокрация - комунизъм.
Преходът като възстановяване на частната собственост, многопартийната система, свобода на словото, печата и пътуванията е затворена страница.
Сега проблемът изобщо не е демокрация или комунизъм. Никой няма интерес да се връща предишната система.
Проблемът е в почтеността на управляващите и оттам за тяхната легитимност като такива. Защото фактите за конфликт на интереси, корумпираност, злоупотреба с власт бол...
А защо са ни такива управляващите, зависи от правилата по които ги избираме. Дошло е време за мажоритарни избори на хора, които вдъхват повече доверие.
Проблемът не е нито в конспирацията, нито в некадърността на политическия елит, а в неговата неморалност. Техният фес се клати само от личният им интерес, а нашият интерес е в киреча...
21 Юни 2013 11:04
И двамата автори са прави - просто наблюдават нещата от различни ъгли. Според мен всичко започна практически с "Великото" народно събрание.
"Великото" народно събрание беше заченато в грях - такова фалшифициране на избори и Алеко Константинов не е описвал.
Тогава ДС не допусна властта да премине в други ръце и след това вече нямаше как да се изтръгне от тях.
Всички сте много близо до истината, но цялата истина никой няма да ни позволи да узнаем. Нито за Малта, нито за куфарчетата, нито за подаряването на най-апетитните производства, нито ... и т.н.
21 Юни 2013 11:14
Авторът си противоречи в рамките на отстояние от няколко изречения. Какво остава, ако трябва да направи някакъв по-сложен анализ. Първо казва, че преходът бил осъществен под натиска на прогресивното гражданство, малко по-нататък пък казва, че всичко било договорка между КГБ и ЦРУ. После - тия с куфарчетата били пренебрежимо малцинство, повечето били тези с фабриките и заводите. Сякаш има някаква разлика, а тя май е в големия диоптър на автора. Никакви връзки не са имали старите стопански ръководители, след като не остана нищо и бяхме тотално деиндустриализирани. Старите стопански ръководители просто разграбиха, каквото бе останало в ръцете им по силата на горното обстоятелство - така направиха своите големи пари. Ако Брежнев беше още жив, към днешна дата гражданството щеше да пазарува дънки в Кореком, а в Интернет да гледа единствено програмата за телевизията и прогнозата за времето. Толкоз за гражданството - то е аудитория за ето такива статии и нищо повече.
21 Юни 2013 11:47
Причината, за да се върнат на бял кон, беше изключителната некадърност на новодошлите, които не само нямаха идея какво да правят с общество в преход. Те нямаха понятие от предмета, с който се бяха заели. Извършиха неща, които дадоха инструменти в ръцете на старата номенклатура. Ще спомена само два от тях: безумната поземлена реформа с връщането на земята в реални граници и ликвидационните съвети; невежеството как да преустроят банковия сектор.


Поземлената реформа. Колкото и безумна да се струва на някои , не тя даде инструмент в ръцете на старана номенклатура. АПК и ТКЗС започнаха масово да се разграбват непосредствено след преврата. В резултат на това само за 1 година, между 1989 и 1990 г. земеделската продукция на страната падна с около 10%. До идването на правителството на СДС, земеделската продукция на България беше паднала с около 18%.
В селското стопанство се получи процес, аналогичен на промишлеността. Непосредствено след преврата регистрирани по Указ 56 фирми на номенклатурчици в завера с председатели на АПК и ТКЗС станаха "посредници" между земеделското производство и пазара. Тази нездрава завера те създаде хранителната криза при "Лукановата криза", създаде небивала спекула и "черен пазар" и купонна система, и в крайна сметка доведе до либерализация на цените и "За Бога, братя, не купувайте!". Поземлената реформа просто им позволи да изкупят на безценица онези активи на кооперациите, на които не бяха успели да сложат ръка.
Когато се говори за преструктурирането на банковата реформа, авторът има известни основания, но отново пропуска някои факти. Христоматийният пример е създаването на първите милионери 1990-1991. Договаряш да изкупиш наличната продукция на, да речем, "Булгартабак Благоевград". Сключваш договор. Договаряш заем от 1 млн с някоя банка за да реализираш сделката. Като залог предоставяш договорената стока, още в склада на Булгартабак. Същите сделки ставаха с горива (имаше и криза на горивата), с хранителни стоки и с какво ли не. Това стана основата на бъдещата "предприемаческа класа", на "честните частници" и "национално отговорния капитал". По същото време проходиха и първите рекетни банди, които с момчета в анцунг и бухалка "застраховаха" всичко наред - коли, магазини, жилища. Някои то тях фалираха, но други оцеляха с приспособленчество и патронаж от ДС.
===
ПП. Зе Мария
21 Юни 2013 11:48
мноооого слабо. анализ ли, сбиротък от клишета и мантри ли е, просто ужасно четиво, некакъв мармалад между писанията на маркс++, параграфа и брайтмана
21 Юни 2013 19:22
Реалният субект на българския „преход” е българската държавно-партийна комунистическа номенклатура от 80-те г. на ХХ век, това, което аз наричам „колективен Луканов”.
ма Сибила, ти кой си очакавала да стане капиталист? Тебе ли да повикат. Или да започнем да строим капитализъм както се е строял през 16-17 век. На вас този капитализъм ви е в главата. Само да напомня какво каза държавния секретар на САЩ - няма нищо лошо, ако бившта номшклатура станат капиталисти. Ето тъова отпуши нещата.
Преходът трябваше да бъде либерализиране на социализма, т.е., да се позволи на тези, които могат да направят частни фирми, които не могат - в държавните предприятия. Тогава, около работещата промишленост много лесно можеха да се създадат малки частни предприятия.
Азсъм имал фирма и сега имам две неработещи знам колко е трудно е да намериш какво да се работи, при разрушено производство.
Соц. страните трябваше да създадат пазарна икономика в рамките на СИВ по китайски модел. Но това САЩ никога не биха допуснали - да се създаде един нов Китай в Източна Европа. Така, че цялаъта промишленост не само у нас, но и в другите страни беше подарена и разсипана. Някои заводи, като пример - Ямболена бяха закупени за жълти стотинки и спрени за да конкуритрат съответните производства ( в случая в Турция). Може много да се говори за начина по който Филип Димитров ликвидира селското стопанство и браво Ванюо браво Костов - промишлеността.
21 Юни 2013 21:39
Apolitichen 20 Юни 2013 21:27
Преходът от комунизъм към демокрация бе и си остава преминаване от едни стандарти на живот, производство, мислене и свобода към друг, по-висок стандарт във всичко това.
Я, вървели сме в обратната посока! С това "преминаване" стандарът на живот спадна (БВП по паритетна покупателна способност още не е достигнал този от 1987 г.); производството спадна (68% от БВП са услуги, хидроинженерно-филосовски, консултански и др. "фризьорско-офшорни" ); мисленето спадна - ограничи се до "едни кукловоди" или "другите ни пречат". Е, свободата се е повишила ... в прецакването на всичко. Нищо, че едни там уочовци (Индустри уотч, Хелзински комитет) твърдят, че сме били изпаднали в международните класации по степените на свобода.- Без коментар
21 Юни 2013 21:45
БКП никога не е спирала да управлява, а криминалният й преход от комунизъм към капитализъм започна от договарянето й на Кръглата маса, където тя разпредели ролите: ти си капиталист - работодател, ти си синдикат, ти си опозиция, ти си управляващ,
До тука глупости .По-нататък също.Сибила,гадай светлото бъдеще на капитализма,за историята има помнещи дъртаци като мен и бъдещи нормални историци.
21 Юни 2013 21:53
Но и двамата са се постарали да направят обективен - всеки от неговата си камбанария - анализ на случилото се дотук.
Затуй и на двамата -
-
21 Юни 2013 23:30
Авторът само поправя някои неточности на Терзиев, но също така допууска и грешки.Задкулисието на първо време беше възможно, поради извода, че спестяванията на населението към 1988 г. бяха 22 милиарда лева, своего рода тлъстини в тялото; ако всички спестявания в ДС бяха изтеглени за един ден, намаше какво да се закупи с тези пари.Благата някакси вече бяха изтекли извън България. Така по обща преценка на политиците от СССР и от България се стигна до нов извод, че човек следва да се освободи от тлъстините си. И точно тогава от печатницата на пари от Ленинград потеглиха към България 22 милиарда лева в новите петдесетолевки.Луканов заяви, че прави хората си милионери, като им заповяда да сменят валута в долари и да правят фирми. Така парите от едни отидоха в ръцете на други.Докато се усетят хората на къде духа вятърът, и спестяванията им рухнаха.А преди това, БНБ беше разбита на няколко банки по ПМС №19 от 89 г.Бяха държавни, но като ги продадоха, другарите отново спечилиха от собствеността на народа.Беше ли възможно това според повелите на КНРБ от 1971 г.Да, беше възможно, тъй като нямаше клауза, която да защитава републиканската собственост.В сегашната, отидоха още по-далеч, че затвърдиха частната, която преди това беше републиканска и отново дадоха възможност на лумпени да си присвояват републиканската собственост.Та толкова за задкулисието.
22 Юни 2013 00:48
ВНС прие закона за земята на 18.03.1990-може да направите справка от кого е било доминирано НС
Веднага правим справка ... за живелите в България ... безпаметно:
"ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ
Обн. ДВ. бр.17 от 1 Март 1991г., попр. ДВ. бр.20 от 12 Март 1991г., изм. ДВ. бр.74 от 10 Септември 1991г., изм. ДВ. бр.18 от 2 Март 1992г..."
"ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ НЯКОИ МАГАЗИНИ, РАБОТИЛНИЦИ, СКЛАДОВЕ И АТЕЛИЕТА
Обн. ДВ. бр.105 от 19 Декември 1991г."

"ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ КОНФИСКУВАНИТЕ С УКАЗ № 88 НА ПРЕЗИДИУМА НА НС ОТ 1953 Г. (НЕОБНАРОДВАН) НЕДВИЖИМИ И ДВИЖИМИ ИМОТИ, ПРИНАДЛЕЖАЩИ НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЧЕРКВА В ПРЕДЕЛИТЕ НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Обн. ДВ. бр.104 от 24 Декември 1992г"

"Осемдесетото правителство на България управлява от 30 декември 1992 до 17 октомври 1994 с мандат на третата по големина парламентарна сила ДПС . Правителството е съставено от граждански експерти с министър-председател Любен Беров и се ползва с парламентарната подкрепа на ДПС и БСП."
Връщането на имуществото стана основно по времето на Жан.
Още продължава - съдебните дела се точят от 20 години.
До идването на правителството на СДС, земеделската продукция на България беше паднала с около 18%.
А след идването направо се срина. Е, ако се броят компенсаторките, раздадени от Александър Божков, може да се отчете ръст на земеделската земя, надхвърляща 111 кв. км.
Христоматийният пример е създаването на първите милионери 1990-1991
. Това е по времето на СДС
Договаряш да изкупиш наличната продукция на, да речем, "Булгартабак Благоевград".
Нещо блуждаеш във времевото пространсво с грешка от една петилетка. Началото бе със Златимир Орсов (ПГДЛ - "велик" дупедав на земеделските кооперации, търгуващи с цигари, начело с баща му) от 1995 г. А по- късно, на 20.03.1999 в доклад Красимир Премянов пред открит червен форум твърди:
При тоталното ръководство на синята партия-държава и нейната номенклатура във всички сфери на обществения живот през 1997 г. спадът на БВП е 7.8 на сто спрямо 1996 г., като спадът на индустриалното производство е 15 на сто; през 1998 г., въпреки спекулацията за официален ръст на БВП с 4.5 на сто, индустриалното производство е спаднало допълнително със 7.4 на сто; за първото тримесечие на 1999 г. катастрофата бе ускорена и промишленото производство спадна с 15–20 на сто в сравнение със съответния период на миналата година.
Стагнацията е тотална, тъй като обхваща всички отрасли. Поради липсата на индустриална политика продуктовата структура е остаряла, с лошо качество и висока енергоемкост, с ниско технологично и техническо равнище. Да вземем например тютюневия отрасъл. Той окончателно рухна под ръководството на зетя на Йордан Соколов и кума на Иван Костов като преди това, благодарение на безсрамна цигарена афера, милиарди левове влязоха в джобовете на сини активисти и в партийната каса на СДС. Около 11–12 млрд. лева се вливат в джобове на синята номенклатура само от заплати от директорски бордове. При това правителство, с неговите сини директори, с неговите роднински присъствия в директорските бордове, едно след друго рухнаха такива определящи за българската икономика предприятия, като „Стомана“ – Перник, Варненската корабостроителница, „Марица – Изток“, ДЗУ, „Химко“ – Враца, „Видахим“, „Родопи“, „Тежко машиностроене“, „Кремиковци“ и десетки други. При това правителство българската промишленост умря

Та циркът не е от днес. Разбирам фанатиците, било сини или червени, че не могат да обхванят цялото му многообразие, особено при високата температура тия дни. Но последното изречение Премяново уйдордисва на всяко правителство.
22 Юни 2013 04:32
Това, което стана и става в БГ е красноречив пример за пълната несъстоятелност на тезата на статията. Правителство, съставено задкулисно преди 6 месеца от олигархията, трябваше да се наложи над управляващите, създадени от същата олигархия и ДС и за камуфлаж да се подкрепи от т. опозиция-ДПС и БСП и Атака-всичките, финансирани и подкрепяни, а последните и създадени специално от нея. Да, ама проектът ГЕРБ освен че се издъни и е ненужен, ами си и повярва, че може без нея. Следва стрелба с всички цеви на държавата-прокуратура, служби и пр. Същите само преди месеци се кълняха, че всичко е наред, че апартаментите на Цецо са Ок.Съдиите съдеха без доказателства правилните хора, издигаха ги на принципа морков и тояга. Кандидатурата на най-младият олигарх, крепял по заповед на ДС и олигархията БСП, а после и текущия проект ГЕРБ за шеф на ДАНС показва само изключителната сила на мафията-кой политически лидер би си загубил главата, освен ако няма как да откаже.
А ето типичния пример как се забогатява в бг от политика. От агент Павел, през седесар, от обикновен слувител в отдел "Просвета" в Кърджали, през митингите срещу БСП-обратно в котилото на ДС-до върха Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД