:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,002,021
Активни 173
Страници 23,887
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Няма съмнение, че "Хизбула" е замесена в атентата в Бургас

Ако организацията не бъде вкарана в терористичния списък, има опасност да реши, че нейните действия се толерират в Европа, казва експертът по антитероризъм Матю Левит
Матю Левит
Матю Левит е директор по въпросите на антитероризма и разузнаването в Института за близкоизточна политика във Вашингтон. Заемал е различни позиции в разузнавателни служби на САЩ, Държавния департамент и ФБР. Той е един от водещите специалисти по въпросите на тероризма и "Хизбула". Автор е на книгата "Хизбула: глобалният отпечатък на ливанската Партия на аллах". Матю Левит пристигна в България по покана на Центъра за изследване на демокрацията.

--------

- Г-н Левит, в България имахте срещи в разузнаването, с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, с представители на ДАНС, с които със сигурност сте разговаряли за евентуалното участие на "Хизбула" в атентата в Бургас. След проведените срещи можете ли да кажете дали българската страна продължава да допуска участие на групировката в атентата, или вече промени позицията си?

- Всичките ми разговори със службите за сигурност бяха неформални, така че мненията, които бяха споделени там, няма как да бъдат разкрити. Но формалните разговори ме убедиха в едно нещо - българската позиция продължава да бъде в унисон с европейския процес за изработване на обща позиция по отношение на "Хизбула".

От моя гледна точка няма никакво съмнение, че "Хизбула" е участвала в атентата в Бургас. По случая има две разследвания. Едното е на местните власти, което е свързано с разследване как е било изработено самото взривно устройство, как е бил организиран атентатът, как терористите са влезли в страната, индентифицирането им - единият е мъртъв, а другите двама са ползвали двойно гражданско. Освен ливанско те са имали австралийско и канадско.

Второ разследване е свързано с дейността на разузнавателни служби. Именно информацията, придобита по този начин ни дава основанието да твърдим, че "Хизбула" е замесена. Разузнаването си е разузнаване и тази информация няма как да бъде разкрита напълно пред обществото. Информацията, събрана от разузнавателните служби, се базира в голяма степен на подслушани телефонни разговори, които са провеждани с Ливан. Те ясно показват, че "Хизбула" е замесена.

- Какви са следващите стъпки, които трябва да се предприемат - признаване на "Хизбула" за терористична организация или само на военното й крило?

- Първото и основно нещо е България е да продължи разследването, докато то не бъде приключено. Доколкото разбирам, България преживява турбулентни политически времена, но независимо от това експертите, които работят по случая в Бургас, продължават да си вършат работата и се надявам, че това ще даде резултат.

Поставянето на "Хизбула" в терористичния списък не е задача единствено на България. Това е задача на Европейския съюз. България не е сама, тя трябва да разчита на своите партньори. Разбира се, няма как това да не е свързано и със сигурността на българските граждани, с българската икономика и туризъм, тъй като при атентата освен израелски граждани беше убит и българин. Но въпреки това не бива да се забравя, че заплахата е за Европа като цяло. Неслучайно преди това имаше подобен случай в Кипър, както и други не толкова известни случаи, които са свързани с "Хизбула". Това е общоевропейски проблем и трябва да се разглежда като европейски, а не като чисто български.

- Не смятате ли, че подобно решение ще превърне България в сигурна мишена на организацията?

- Европа трябва да отговори ясно и да постави "Хизбула" в терористичния списък. Разбира се, може да се подходи чисто политически и да се постави там само военното крило на организацията. Но "Хизбула" трябва да получи ясно послание, че тези действия са неприемливи и ще получат отпор от европейските страни.

"Хизбула" има практиката да прави малки стъпки, с които да предизвика съответните страни, и ако не получи отговор, след това се връща. Такъв е случаят с Аржентина, където беше извършен атентат през 1992 г., но властите не го разследваха сериозно. Две години по-късно се случи втори голям атентат с израелското посолството там.

Истинският проблем ще е, ако "Хизбула" не бъде вкарана в този списък и какво ще последва след това. Защото има опасност тя да реши, че нейните действия се толерират, и да ескалира действията си в Европа.

- У българските граждани остава усещането, че страната ни е играчка в ръцете на големите сили, които искат да използват атентата, за да демонизират "Хизбула"...

- "Хизбула" избра България, а не западните сили. Абсолютно грешно е възприятието, че западните държави имат интерес да използват България за вкарване на организацията в терористичния списък. Неслучайно "Хизбула" е избрала вашата страна. В крайна сметка в интерес на България е тя да защити своите граждани, туристите, които идват тук, сигурността си като цяло.

Още веднъж ще подчертая, че тази атака на "Хизбула" е общоевропейски проблем. Неслучайно тя се случи шест месеца след абсолютно подобен опит за атентат в Кипър. Затова към този проблем трябва да се подхожда като към общоевропейски.

САЩ имат ясна позиция спрямо "Хизбула". Те по никакъв начин не са я налагали на европейските си партньори. Но е факт, че във Великобритания военното крило на организацията е в терористичния списък. По същия начин е в Холандия. В момента Великобритания, Германия и Франция изработват обща позиция за вкарването на "Хизбула" в този списък. Така че България не трябва да се чувства сама, използвана или притисната. Тя е част от един общоевропейски процес.

Не бива да забравяме и ролята на Сирия. В момента еврокомисарят по външната политика Катрин Аштън е в Бейрут и води разговори относно участие на "Хизбула" в конфликта в Сирия. Този конфликт е с потенциални последствия за България, както и за всички страни от региона. Защото България е малка страна, но тук продължават да пристигат сирийски бежанци. На пръв поглед те може да изглеждат малко, но на фона на една малка държава са много.

- Като споменахте Сирия, какво смятате, че ще се случи в Турция след неспиращите протести срещу управляващите там? Дали Реджеп Ердоган ще подаде оставка?

- Човек по принцип не трябва да се опитва да предвиди неща, за които има малко информация и които са трудно предвидими. Но мога да споделя моето лично мнение, а то е, че Ердоган подцени ситуацията в Турция. Защото през последните години той поддържа курс на постепенна реислямизация на турското общество. Голяма част от турските граждани са религиозни хора, но не бива да се забравя, че Ердоган дойде на власт и успя да прокара всички тези реформи на фона на бум на икономиката. Този бум създава една силна средна класа, която винаги ще държи да й бъдат осигурени базисни права като свободни медии, право да изразява свободно мнението си и т.н. Отричайки тези основни права на средната класа, това няма как да не ти докара проблеми в бъдеще. Защото, макар че турското обществото е религиозно, средната класа го кара то да желае да живее в една светска държава.

Това, че Ердоган подценява всичко, което се случва, и не може да схване същността на протестите, си личи от отстъпките, които направи. Те бяха свързани единствено с преустройството на парка, който беше искрата за започване на протестите. През цялото време той не си дава сметка, че проблемът с парка е просто един повод. Докато основата на недоволството е лишаване на гражданите от основни права. И това е основното, което отличава случващото се в Турция от "арабската пролет". В Турция наблюдаваме протест на средната класа, която защитава правата си.

- При революциите, които тръгнаха от Северна Африка и сега продължават в Турция, само за желание за промяна ли става дума, или има и външни сили, които влияят?

- В основата на тези революции са чисто вътрешни фактори. Това, което видяхме в Северна Африка и специално в Тунис, беше породено от чисто икономически причини. Един човек се запали, защото не можеше да си осигури доход, за да изхранва семейството си. Подобни бяха причините и в останалите страни в Северна Африка.

В крайна сметка авторитарните режими не могат да съществуват вечно, защото не могат да осигурят базисни неща за народите си. Това може би сте го видели и във вашата страна. Това го видяхме веднъж в Северна Африка, а сега и в Египет, където един авторитарен режим беше заменен с друг - на "Мюсюлмански братя". Сега обаче хората в Египет си дават сметка, че при новия режим не е по-добре от стария, и се надигат и срещу него.

- Да се върнем към България. Бихте ли казали като експерт как влияе на отношенията ни с партньорите от НАТО и ЕС последното назначение в Държавната агенция "Национална сигурност", което предизвика масови протести?

- Смятам, че България има добри отношения с НАТО, ЕС и САЩ. Вътрешни въпроси като този не могат да влияят върху силата на тези отношения. Не съм в позиция да казвам какво трябва или не трябва да прави вашата страна. Но не се притеснявам, че нещо може да подкопае основите на тези отношения.
29
2204
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
20 Юни 2013 21:34
Но млъкни "експерте"...Видеото от атентата и от повторението му показва пълно НЕсъвпадение-При атентата взрив и 15 минути буйни пламъци и кълба от дим.При повторението-взрив,4-5 секунди слаби пламъци,няма дим...
20 Юни 2013 21:56
Левит пристигна в България по покана на Центъра за изследване на демокрацията.

Това е достатъчно за да не чета интервюто.
20 Юни 2013 22:34
Защо са дабавили буква към името на този човек?
20 Юни 2013 22:43
Трудно е да се повярва, че някакви правещи (може би и ако въобще) спорадично атентати, може да се конкурират със западните държави и с главният им водач начело - превърнали се в подпалвачи, организатори и поддръжници на модерния глобален тероризъм под маската на "демокрацията"...
20 Юни 2013 22:55
Най-сетне и главата на Вагенин да заври...
21 Юни 2013 00:06
Аман от "експерти" и "специалисти" ... И то от такива с тюбетейки на главите и с Леви имена...
21 Юни 2013 00:19
Разузнаването си е разузнаване и тази информация няма как да бъде разкрита напълно пред обществото
Така е, разузнаването си и разузнаване. Понякога се налага да изфабрикува информация (ония ми ти митични оръжия на Садаам), а понякога самото то прави атентатите. Тъй де, що да се обърква обществото с неоспорими доказателства като могат да му бъдат подхвърлени "обосновани предположения".
21 Юни 2013 00:26
Вие, дето разпнахте Христос, гадове, и ти, левит, идете на майната си да се биете с Хизбулла. Освободете ни от присъствието си нас, та и целия свят.
21 Юни 2013 00:42
Hans1:
21 Юни 2013 00:57
Hans1
Вие, дето разпнахте Христос, гадове, и ти, левит, идете на майната си да се биете с Хизбулла. Освободете ни от присъствието си нас, та и целия свят.

Като ни освобождават от присъствието си, да си вземат ли и Христос, щото и той техен?
21 Юни 2013 00:58
Не е.
21 Юни 2013 01:00
Христос, приятелю е Божи син, не е жид.
21 Юни 2013 01:06
Е, сигурно е голям експерт тоя, щом газетата го твърди ... Да можех, щях да попитам този експерт нещо просто.

Тези, дето обичат да убиват евреи, се делят на два вида - едните искат да се знае, че убиват евреи, другите не искат да се знае, че убиват евреи.

Простичкото ми питане е ... "Хизбула", дето обичат да убиват евреи, искат ли да се знае, че убиват евреи или не искат да се знае, че убиват евреи.

Имам "нездравото" подозрение, че отговорът, който ще получа, е ... "Хизбула" искат да се знае, че убиват евреи, но не искат да може да се докаже, че убиват евреи.

А "нездравото" ми подозрение иде от там, че оперативниците на "Хизбула" от една страна са си дали целия този зор с дегизировката и фалшивите шофьорски книжки, що изпосяха из България, за (не)радост на следствието, а от друга страна са звънели в Ливан да питат как е тези дни на учинайката на тъщата жлъчката и тетинчо простатата - за радост на разузнаването.
Съвсем неекспертно ще ви река - търсете някой, който обича да убива евреи и ... мрази "Хизбула".
21 Юни 2013 01:08
Бенджамин Харисън Фрийдман e американски евреин и писател. И по-точно с негова книга "THE HIDDEN TYRANNY" (ПРИКРИТАТА ТИРАНИЯ). Ето как започва той: "Повечето евреи не искат да го заявят открито, но нашият бог е Луцифер"
Горното твърдение е точен цитат на думите на Харолд Уолъс Розентал, бивш главен съветник на тогавашния американски сенатор Джейкъб Джавитс, който загуби изборите през 1980 година.
21 Юни 2013 01:13
Ами като е Божи син и вярваш в него, виж го какво проповядва и недей да плещиш глупости.
21 Юни 2013 01:15
Мужик, ТИ опитай да разбереш....
21 Юни 2013 01:24
А е и много полезно, да е така.
21 Юни 2013 06:55
В Сирия, в Сирия е разковничето. Хизбула помагат на Башар, а израелско сърце мъжко не трае да гледа такива работи.

Що се отнася до Божия син, да не забравяме все пак, че майка му е еврейка. Но не там е проблемът. Да не затъваме в лаишки теологични спорове.
21 Юни 2013 07:31
Хизбулаците са си терористи. Спор нема.
Спорът Е дали ни е удобно да се прайм на дръж ми шапката и да се надяваме че нема да ни гърмят или все пак ще се наложи да погледнем суровата реалност в очите.
Мнението на рубладжиите дет са наскачали първосигнално е лесно предвидимо. Хизбула е военен съюзник на Русия и те друг избор освен да ги вапцат в бяло нямат.
21 Юни 2013 09:47
Някой да не е обявил състезание за пещерен антисемитизъм във форума днес?
21 Юни 2013 10:03
Вместо мнение...

Левит (Библия)
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Левит (на гръцки: το Λευϊτικόν, на латински: Leviticus, а на еврейски език: Вайикра (וַיִּקְרָ – И повика) е третата книга от Библията, от Стария завет и от Петокнижието (петте Мойсееви книги).
Съдържание
Място и роля на книгата

Гръцкото, латинското, както и българското заглавие на книгата, показват, че това е книга на еврейските свещеници, които са от Левиевото коляно. Според теорията за четирите източника на Петокнижието, Левит е създадена изцяло от текста на преданието на свещениците. За третата книга от Петокнижието богослужението и свещеничеството са важно посредничество между Бог и хората, докато в други книги от Стария завет като посредник се представя царят или пророкът.

Втората книга от Петокнижиието, Изход, завършва с издигането на скинията, шатрата за срещане, която се изпълва от облака на Господната слава (Изход 40). Докато в Изход Бог говори на Мойсей преди всичко на върха на планината Синай, в Левит, с малки изключения, му говори от шатрата за срещане (напр. 1:1). Левит се различава от предходните книги на Петокнижието и по това, че в нея почни няма действие, а в двадесет и седем глави Бог предава на своя народ закони и заповеди, които „ако човек ги изпълнява, ще живее“ (18:5). Обяснява им как да използват скинията, за да бъде тя наистина място за срещане; никаква грешка в обреда, външна или морална нечистота не трябва да пречи на връзката между Бог и хората. Поради тази причина са дадени подробните описания в Левит.

Обаче Левит представя само някои от аспектите на еврейското богослужение. Голяма част от молитвите и песните, които съпровождат обредите, се откриват в Псалтира. Пророците и учителите по мъдрост предупреждават израилтяните, че за приятелство с Бог не е достатъчно само точно да се спазват неговите закони.
Възникване, източник и съдържание на книгата

Каноничният текст на Левит възниква по време на вавилонския плен (6 век пр.н.е.) и след това. Обединява в добре свързано цяло текстове от различни епохи, доста отдалечени във времето. Във времето, когато евреите вече нямат цар, свещениците укрепват властта си, а за нуждите на Втория храм в Йерусалим събират и допълват различни сборници със закони и правила за обредите.
Приноси

В първата част на Левит (1–7 глава) са представени различните видове приноси, които израилтяните могат или трябва да принасят на Господ при едни или други обстоятелства. Книгата няма за цел да въвежда неуките в богослужението, а да класифицира различните обреди в нещо като наръчник за хора, които вече са запознати. Затова оттук не се научава нищо за източниците и значението на приносите и другите обреди. Чрез предположения и сравнения може да се установи само, че израилтяните отчасти са заели начина на принасяне от други религии в древния Близък изток, обаче тези рамки са изпълнени с ново съдържание, съответстващо на техния светоглед и техните познания за Бога.
Посвещаване, права и задължения на свещениците

Втората част (8–10 глава) описва церемонията по посвещаването на Аарон и неговите синове. Предполага се, че тези три глави евентуално са били непосредствено продължение на Изход, като отговор на указанията в 29 глава на Изход.

В тази част свещеничеството (левитите) е представено като законен посредник между Бог и израилтяните. Със службата на свещениците се свързва и службата на тълкуване на Божията воля. Понеже свещениците действат в центъра на юдаизма (Храма), тяхното влияние е изключително силно върху обществения живот на израилтяните.
Обредна чистота и нечистота

В третата част (11–16 глава) се посочват различни видове чистота, както и нечистотата, която не позволява на човек да влезе в контакт с Бога: яденето на нечисти храни, проказата, половата нечистота на мъжа или жената. Глава 16 е своеобразно ядро на книгата: описва се обреда на умилостивяване (йом кипур — ден на изкуплението).
Закон за спазване на светостта

Четвъртата част, обхващаща 17–26 глава, обикновено се нарича Закон за спазване на светостта. В духа на преданието на свещениците, спазването на всички обредни закони, в които са включени и обществените, дават възможност на хората да се срещнат със светия Бог: „Господ говори още на Мойсея, казвайки: Кажи на цялото общество израилтяни...: Свети бъдете, защото Аз, Господ, вашият Бог, съм свет“ (Левит 19:1–2).

Глава 27 е допълнение към книгата и говори за как да се откупи човек или имот, когато някой ги обещае за дар (обрек) към Господ.
Левит и другите книги в Библията

На Левит се позовават: Книга на Езекиил (особено глави 40–48), Книга на Ездра, Книга на Неемия, както и Първа и Втора книга на летописите. Понеже дава преди всичко указания за обредите, Левит не се споменава често в Новия завет. Цитатите, които се срещат там, са преди всичко от закона за спазване на светостта.

Християните четат тази книга от Стария завет много малко, понеже се смята, че Новият завет е отменил обредите, описани в нея.
21 Юни 2013 10:11
Както е тръгнало, остава да прочетем, че евреите сами са гръмнали автобуса - да обвинят незаслужено онези овчици божи от Хизбула
21 Юни 2013 10:41
Поканен от някакъв си център, а пък се среща с държавни служби и институции ...
21 Юни 2013 11:50
Според такива аджами-спецове да не се окаже някой ден , че химическите оръжия на Садам са в Булгаристан ?
21 Юни 2013 12:04
"Някой да не е обявил състезание за пещерен антисемитизъм във форума днес?"
В смисъл...?
21 Юни 2013 12:09
БатВаню
Както е тръгнало, остава да прочетем, че евреите сами са гръмнали автобуса - да обвинят незаслужено онези овчици божи от Хизбула

Ами ако се разровиш из форума ще намериш сума ти таквиз дивотии, писани от прогресивните сили.
21 Юни 2013 12:39
"Поставянето на "Хизбула" в терористичния списък не е задача единствено на България. Това е задача на Европейския съюз."........Европа би се намесила в въоражен конфликт,ако има решение на ООН.Ако няма такова,историята познава използване на дезинформация.Перспективни политици често доставят.За това Европа е резонно да е резервирана. "Тайната операция на плана "Подкова" (целия филм) . Натисни тук
21 Юни 2013 17:07
Един френски философ - математик беше казал: "Подлагай всичко на съмнение!" А този Матю казва точно обратното - не се съмнявайте. Все пак избирам философа.
21 Юни 2013 18:39
Човекът е ерудит. Има развити способности като разузнавач и държавен служител. Всичко, което казва е вярно и няма политически натиск.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД