:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,272,651
Активни 134
Страници 24,346
За един ден 1,302,066

България е в капана на средните доходи

За целта трябва да се промени икономическият модел, като от производство на стоки и услуги с ниска добавена стойност се премине към такова с висока
Снимка: БГНЕС
България падна в капана през 2008 г., когато по данни на Световната банка брутният национален доход на човек надхвърли $10 000. През 2009 г. икономиката на страната влезе в рецесия и оттогава е в застой.
България е в капан. При това капан, от който измъкването е почти невъзможно.

В развитието на всяка икономика има два ключови момента. Първият е, когато брутният национален доход, разпределен на човек от населението, надхвърли границата на бедността, която условно е определена като 1000 долара. Тогава икономиката се превръща в развиваща се.

Вторият момент е, когато брутният национален доход на човек скочи над границата от 10 000 долара. Ако той продължи да расте и след това,икономиката става от развиваща се - развитаПод тези две ключови нива обаче се крият капани - на ниските и на средните доходи. Капанът на ниските доходи е свързан преди всичко с индустриализацията и урбанизацията. Преместването на хора от селата към градовете е основен фактор за развитието на всяка икономика.

Ако този процес не се ускори, след като БНД достигне 1000 долара на човек, следва криза. Примери за това има много, като повечето от тях са от историята на Африка през втората половина на XX в. Ако не успее да прескочи капана на ниските доходи, икономиката си остава земеделска и не успява да се индустриализира.

Капанът на средните доходи е също толкова опасен. Когато БНД на човек надхвърли 10 000 долара, това обикновено означава, че в страната се е формирала средна класа, че делът на земеделието в икономиката е намалял за сметка на индустрията и че секторът на услугите расте и се развива с бързи темпове. След като и този капан бъде прескочен, развиващият се пазар става развит.

Е, България не само не успя да прескочи капана на средните доходи, но падна в него, без да се усети, и сега няма никаква представа как да се измъкне.Какво представлява капанът на средните доходи?Развиващите се индустриални страни обикновено разполагат с изобилие от евтина работна ръка, което позволява да се реализират икономии от производствен капитал, като например машини.

С увеличаването на доходите обаче необходимостта от инвестиции в производствен капитал нараства, а броят на заетите в промишлеността намалява. За сметка на това се откриват все повече работни места в сектора на услугите.

Налице е и глобален процес, при който трудоемките производства се изнасят към развиващи се икономики. Например в заводите на Foxconn в Китай, където се произвеждат смартфоните и таблетите на Apple, работят над 1 млн. души. Тайванската компания обаче започна през миналата година промени в производствения процес, като целта е да замени повече от половината си служители с роботизирани машини.

Последното е пример за това какво става, когато доходите на служителите достигнат нива, при които инвестициите в производствен капитал стават по-изгодни от инвестициите в работни места. Само че повечето компании не купуват стотици хиляди роботи, а просто преместват производството в друга, по-евтина, развиваща се икономика или пък ограничават новите капиталови вложения и насочват инвестициите си към други пазари.

След като дадена икономика падне в капана на средните доходи, тя обикновено влиза в рецесия и продължителен период на застой. През това време доходите на населението намаляват, конкурентоспособността на икономиката нараства, в даден момент инвеститорите се връщат и следва нов опит да се прескочи капанът.

България падна в него през 2008 г., когато по данни на Световната банка брутният национален доход на човек надхвърли $10 000. През 2009 г. икономиката на страната влезе в рецесия и оттогава е в застой.

Налице са всички признаци за това, че страната се намира в капана - висока структурна безработица, спад на инвестициите, понижение на доходите на населението в реално изражение, застой на икономиката, която според прогнозата на Министерството на финансите ще нарасне само с 1% през тази година.

ВсъщностБългария вече се е препъвалав капана на средните доходи заедно с целия съветски блок през 80-те години на XX в. Тогава високите разходи за заплати при субсидираната от държавата пълна заетост доведоха до икономическа криза и в крайна сметка до рухването на комунизма.

През 50-те и 60-те години на XX в. капанът на средните доходи щраква и за много страни в Южна Америка, където проспериращи икономики като Аржентина не успяват да го прескочат.

Просперитетът на Аржентина се дължи на износа на суровини, необходими по време на Втората световна война и при възстановяването на разрушена Европа след това.

Но когато цените на суровините започват да падат, с тях пропада и аржентинската икономика. Страната така и не успява да се превърне от развиваща се в развита.

Гърция също се провали на този тест. За около десетилетие финансираните с дълг и европейски средства публични разходи създаваха илюзията, че страната е преодоляла капана на средните доходи. Но финансовата криза разкри истината, а именно, че Гърция все още е развиваща се икономика, както през миналата седмица обяви MSCI.

Турция в момента тества капана на средните доходи. През 2011 г. БНД на човек от населението в южната ни съседка надхвърли 10 000 долара.Протестите за повече демокрация в моментапоказват наличие на достатъчно голяма средна класа, но дали икономиката ще успее да постигне баланс, или България като Аржентина и Гърция ще изпадне в продължителна криза, при която доходите ще намалеят, конкурентоспособността ще се повиши и вероятно десетилетие от развитието на страната ще бъде изтрито, предстои да видим.

Излизането от капана на средните доходи не е лесно. САЩ успяват да го направят благодарение на Втората световна война. А страните от Западна Европа и Япония го прескачат с подкрепа от Вашингтон. За целта трябва да се промени икономическият модел, като от производство на стоки и услуги с ниска добавена стойност се премине към такова с висока. България за разлика от Гърция все още може да се измъкне от капана на средните доходи.

Няма да е лесно, но е възможно. Как? Първо, необходими са реформи в образованието, които да стимулират притока на инвестиции в производства с висока добавена стойност и съответно с високи заплати. Това обаче е дългосрочен процес. Той трябва да започне веднага, но междувременно са нужни и други мерки с по-кратък срок.

Държавата трябва да се превърне в инвеститор, за да привлече частни вложения и да започне да провежда данъчна и фискална политика в подкрепа на отраслите с по-висока добавена стойност. Трябва да се изградят бизнес паркове, които да предложат готова инфраструктура на инвеститорите.

Банката за развитие трябва да финансира с предимство и при преференциални условия иновативни проекти, в които се използва или създава оригинално ноу-хау. Необходими са инвестиции в технологични паркове и привличане на водещи чуждестранни компании за партньори на българските предприятия и учени.

Т.е. нужни са още пари и гаранции от държавата, дори и с цената на увеличаване на външния дълг. Дълго чакани реформи като намаляването административните пречки през бизнеса и създаването на електронно правителство трябва да бъдат рязко ускорени. Това са средносрочните мерки.

Нещата, които трябва да се направят веднага, имат не толкова икономически, а политически акцент. Необходимо еправителството да излезе с план за следващите 20 години,който включва не високопарни обещания, a подробно разчетени действия в подкрепа на икономиката, аргументирани прогнози, срокове за реформите и най-важното, да бъде посочено как ще бъдат финансирани отделните мерки.

Преди това обаче трябва да е ясно дали това правителство може да изкара поне един мандат. В момента най-големият икономически проблем е политическата несигурност. Тя също е свързана с капана на средните доходи. Подобна ситуация наблюдаваме в Турция и Гърция.

Какво поражда протестите в тези две страни? За Гърция отговорът е лесен - кризата, съкращенията на публичните разходи и растящата безработица.

В Турция обаче икономиката просперира и въпреки това хората протестират срещу правителството - поведение, което засега за жалост е неразбираемо за голяма част от българите.

Принадлежността към средната класа означава, че гражданите не само могат да покриват първичните си нужди и да спестяват, но и да планират по-дългосрочно живота си. Това поражда стремеж към повече демокрация и индивидуална свобода.

Според анализ на Института за пазарна икономика хората от домакинствата, влизащи в средната класа в България, са 46.9% от цялото население на страната, или около 3.5 млн. души.

Проблемът е, че повечето от въпросните хоранямат гражданско самосъзнаниев резултат най-вече на дефектите в нереформираната образователна система.

Въпреки това протести има и в България. Ролята на държавата в тази ситуация е много важна. Тя трябва да отстъпи и да даде подкрепа на средната класа. Ако го направи, демократичните реформи ще се ускорят, общественият натиск върху политиците ще се засили. Гражданското самосъзнание на населението ще нарасне, както и доверието в държавността и във възможностите на отделния човек да изгражда и планира бъдещето си.

Това е ключов момент в прескачането на капана на средните доходи. Уверените в бъдещето хора купуват, планират, инвестират, проявяват предприемачески дух. Тези, които се страхуват за перспективите пред себе си, спестяват и не рискуват. Т.е. демокрацията се явява ефективен двигател за икономическо развитие, както и обратното. (Със съкращения)

26
4869
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
20 Юни 2013 19:58
На нашите политици и м се струва,че и това което имаме ни е много.
20 Юни 2013 20:43
Пак същите клишета от букварче! Коя е средната класа в България? Тази със средни за страната доходи? Т. е двама родители с 2 деца и 2 заплати от по 800 лв? И това са хората, които "могат да задоволяват не само първичните си потребности, само дето са необразовани"? Да развиваме високотехнологични производства, а кадри? Някой да е чувал че под определено ниво на доходите работната сила не се възпроизвежда качествено( или просто качествената не се възпроизвежда).
20 Юни 2013 20:52
Пичове, не може да бягаш преди да се научиш да ходиш. Казано по друг начин не може да правиш бизнес с високи технологии преди да си усвоил бизнеса с ниски технологии. Живеем в мизерия .. не си метем пред къщите образно казано, къщате ни падат, не ги поддържаме... живеем в кочина. И това не е защото сме бедни.
Та погледнете 90% от българите са се нагрухали със собственост за десетки и стотици хиляди по сегашни цени. Не правят нищо с тая собственост.. не печелят от нея, не я поддържат. И при държавата и общините е така. Всички стоят и искат някой да им даде пари.

Всички искат стоки и бизнес с висока добавена стойност. Как го разбират - с колкото се може по-малко работа да спечелиш повече пари. Без естествено да се гледат престоите, те са далавера, стоиш и си чоплиш носа.

С тая политика на все по-големи такива доходи я докарахме до тук: Натисни тук

Без работа не става. А кой трябва да създава работни места? Натисни тук

20 Юни 2013 21:09
Проблемът на България, е че прекалено много си ценим труда. Всеки гледа да изхитрее да излъже, да работи по-малко. От другата страна работодателите пък хитреят и те.. плащат по-малко. Всичко е надлъгване. Малко са фирмите където хората си вършат съвестно работата. Собствениците също. Редовно - всеки стои и чака... може час, може месец.. обаче появи ли се клиент гледа да му отреже главата с цена. Ден година храни. Колкото повече стои.. толкова повече вдига цената. Че и се ядосва на държавата.

Защо е така? Ами 23 години все ни обясняват, че доходите ни са ниски и трябва да се вдигнат. Никой не говори за повече и по-качествена работа. В повечето фирми спечеленото отива най-вече за заплати - дали на персонала или на собственика.. все се изяжда. Или се купуват имоти.. 1, 2... 3 .. колкото се може повече, стоят празни, не се използват, буренясват, ама все някога ще потрябват/така си мислят собствениците/. Нали имота - вода и храна не иска. Това всъщност е големият проблем. Трупането на неизползвани имоти. Всеки който се види с малко повече пари - трупа имоти или скъпи коли.

Така икономика не може да има. Затова в развитите държави има това: Натисни тук Което кара хората да не стоят без работа и да не задържат активи.
20 Юни 2013 21:47
Има разумни неща в статията, но и тя попада в капана на средната класа, но не този капан за който пише в нея, а в неразбирането какво е средна класа и има ли я в България.
Според анализ на Института за пазарна икономика хората от домакинствата, влизащи в средната класа в България, са 46.9% от цялото население на страната, или около 3.5 млн. души.
Проблемът е, че повечето от въпросните хора
нямат гражданско самосъзнание

Тези от фондация ИПИ осъзнават ли каква глупост всъщност са написали?! 3,5 милиона средна класа в България практически означава, че според фондация ИПИ в средната класа на Бълхария са всички работещи на заплата от минималната работна заплата до примерно два-три пъти средната заплата. Който взима повече, примерно 2000 лева месечно вече ще е не в средната класа, а в висшата класа или както там се казва! Освен тези 3,5 милиона българи има и една 2,5 милиона пенсионери, които не знам към коя класа ги причислява фондация ИПИ. Има и примерно около милион цигани и циганизиращи се българи, които не работят, както и няколко десетки хиляди хора с доходи над две средни работни заплати. Реално в България хората, които наистина са в средната класа са толкова малко, че е по-вярно да се каже, че в България няма средна класа. Това за липсата на гражданско самосъзнание няма да го коментирам, защото и то е върховна глупост дължаща се най-често на силен национален нихилизъм.
Втората грешка в статията е разбира се в тези граници 1000 долара, 10000 долара, ако изобщо има нещо вярно в съществуването на такива граници. 1000 долара и 10000 долара кога? Днес, преди 20 години, след 20 години? 1000 и 10000 долара не са едни и същи през годините, а и изискванията на хората се повишават, така, че който преди 50 години се е считал, че е добре с 1000 долара, то за същото ниво сега му трябват примерно 20000 долара. Другата зарaди, което са грешни тези граници е в разпределението на този среден брутен национален доход. Съвсем различно е какво е това разпределение в България, каквото е и в банановите републики и какво е в почти всички останали държави от ЕС, а това дава огромно отражение по отношение темата на статията.
20 Юни 2013 22:32
Ако имаш собственост за 100-200 хил. лева и 200 лева доход - в коя класа се водиш?????? А ако нямаш собственост и имаш 2000 лева доход на месец - в коя класа си?

България - страна на абсурдите.
20 Юни 2013 23:02
Ако имаш собственост за 100-200 хил. лева и 200 лева доход - в коя класа се водиш??????
Бедняк, откраднал диамант, който всеки момент ще изгори.
А ако нямаш собственост и имаш 2000 лева доход на месец - в коя класа си?
Бедняк, заработващ преханата на семейството си.
Коя е средната класа в България?
Аз пък винаги питам: Коя е висшата класа, творецът на производствено-технически прогрес? И коя е низшата класа - умиращите от глад или "мургавите предприемачи", търгуващи с цветни метали? Ако се установят границите, може да има още въпроси като колко са всъщност общия брой класи и класи ли са или касти.
20 Юни 2013 23:46
България е в капан. При това капан, от който измъкването е почти невъзможно.

Тук няма да се въздържа и ще цитирам (по памет!) любимия герой от юношеството ми Емил Боев:

"От всяка ситуация има изход.
Което съвсем не значи, че изходът винаги е в желаната от нас посока и непременно встрани от гробищата".

От "Умирай само в краен случай" - Богомил Райнов (лека му пръст!).

20 Юни 2013 23:55
Толкова глупава и невярна статия не бях чел! Някой решил че една страна за да е развита трябвало да е индустриална , а не земеделска и от подобна глупост направени хиляди грешни изводи...
Да се опитваме да произвеждаме нещо с висока добавена стойност е лудост, самоубийство!Никога, ама никога не можем да се конкурираме с произвеждащите вече такива стоки, нито им имаме парите, нито инфраструктурите, нито образованият и способен персонал, нито опита...все едно бедняк да се стреми да си купи последен модел мерцедес, че богатите такива карали...е, , дори да успее някакси да си го купи пак няма да забогатее, само ще има и непосилен заем да изплаща.
Другото малоумно твърдение - че доходите изчислени в АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРИ определяли нещо!!!!! За валутни курсове не са ли чували, не са ли учили? И какво значение има че китаец в фоксконн взема юани обменяни за около 3 долара дневно , като с тези пари ТАМ живее 5 пъти по добре от работника в друга страна , където получава по 90 долара на ден и не му стигат само за храна и лекар?
България може да постигне много в земеделието, има всичко необходимо все още, само политическо решение и кадърен министър липсват, докато от технологии и висока добавена стойност няма никакъв , ама абсолютно никакъв шанс да спечели.Липсва всичко..Ако си спринтьор нямаш работа с маратонците, ако си маратонец не ти трябва спринт, просто е.
Пропуснат е и другият важен момент, златното правило от финикийско време- силна икономика със силна валута, слаба икономика със слаба валута, така отслабне ли много обезценената валута прави дъмпинг и износа създава развитие, докато засили ли се много оскъпените от силната валута стоки стават непродаваеми и следва спад! Това е икономическото равновесие по естественните си правила, наложи ли се изкуственно силна валута като левчето ни на слаба икономика виждате резултата - глад и мизерия, а "глупавите" китайци си обезценяват юана и забогатяват с нечувана скорост
21 Юни 2013 01:52
Е добрЮтро! Докато туризма ни е единствен приоритет, ще си останем най бедната държава в Европа!

21 Юни 2013 06:29
Бедняк, откраднал диамант, който всеки момент ще изгори.
Всъщност не е откраднал диаманта, а си го има. Обаче само го стиска и се оплаква, че няма какво да яде. А в същото време диамантът струва, поне 10 средни годишни заплати. Дали от глупост, дали от скъперничество.. стои гладен, и все мисли какво щял да прави след 10 години ако го изолзва в момента?? Умира от глад в момента, но пък стиска и това е. Всъщност тук е проблема - държавата е милозлива и спасява такива "бедняци"/щото парите не са нейни/.. резултатът всеки месец трябва да ги спасява. Да не говорим, че много често тия "бедняци" купуват по още един диамант и пак се нареждат на опашката за помощи.

Даже още по-лошо вижда че диаманта ще изгори.. но не прави нищо с него, държи го и това е, унищожава го.. и това е.. и се оплаква, че нямал пари и доходи.

21 Юни 2013 10:01
Бях се приготвил за сериозно четиво и размисъл, докато не попаднах на следното:
Тогава (при социализма през 80-те години) високите разходи за заплати при субсидираната от държавата пълна заетост доведоха до икономическа криза и в крайна сметка до рухването на комунизма.

при което ми падна кръвната захар и отивам да пия едно капучино
21 Юни 2013 10:05
Господарите на Прехода нямат интерес да прескочим този капан. Те приватизираха голяма част от българската индустрия, която след това разграбиха и ликвидираха, вместо да я развият и това за тях беше върхът на предприемачеството. В същото време не допускат конкуренция до себе си, в т.ч. и чуждестранна. За да прескочим капана на Прехода, който за мен е по-тежък от капана на средните доходи, е необходимо тази класа от псевдобизнесмени и новобогаташи с партийни и милиционерски карти в джобовете да отпадне по някакъв начин.
21 Юни 2013 11:06
България може да постигне много в земеделието

Може да постигне, но се изисква привличане на знания, капитал и преминаване към производства с висока добавена стойност.
21 Юни 2013 12:06
galia2 21 Юни 2013 11:06 - Виждала ли си циганска къща, от тия дето прозорците избити, кал навсякъде.. но пък вътре телевизор последен модел/е почти/, , сателитка, отиват да си вземат помощите от общината с такси. А циганката цялата окичена със злато. Та горе долу за 23 години държавата заприлича на такава къща. И всички бате бате - доходи няма, дай пари. Искаме високи технологии и да се образоваме, и пари отвън. Нищо, че за да си изметеш къщата няма нужда нито от високи технологии, нито от образование, просто трябва някой да хване метлата. Ама това е под достойнството на хората явно - искат направо да се занимават с високи технологии, грешка искат просто да взимат много пари за нищо работа. Щото за повечето българи - високите технологии са точно това - много пари за малко работа. И някой друг да им измете.
21 Юни 2013 12:09
струва 10 годишни заплати, мики, ако има кой да му ги даде. стига си писал глупости.
21 Юни 2013 13:34
За земеделието не трябва нищо, достатъчно е да се дават подкупи или да се оказва натиск на еврокомисарите. В момента какво се прави - слагат мито на китайските фотоволтаици да се защители европеиските произвоодители на фотоволтаици и китайците слагат мито на европейското вино като реципрочна мярка! Е, ние вино произвеждаме, фотоволтаици - не! Кой е прецаканият?После пак ще си измислят разни капани и малоумни обяснения.
Колко пъти може да се настъпи едно и също гребло?
21 Юни 2013 14:55
mick,
с такова настървение от дълго време предлагаш хората да останат без жилища, че чак нямам думи. Да не би да си си харесал някой имот, но не ти го продават и искаш с закон да ги задължат да ти го продадат?!
21 Юни 2013 15:35
XYZxyz 21 Юни 2013 14:55 - Имотите не са за да стоят неизползвани, разрушаващи се. Това са активи - т.е. създават доход. Без тях няма икономика. И колкото и да хленчим за по-високи доходи, това няма да стане без ефективно да се използват и поддържат имотите.

По вода ходим, жадни стоим. И само се оплакваме, че няма кой да ни даде вода.21 Юни 2013 15:57
По вода ходим, жадни стоим. И само се оплакваме, че няма кой да ни даде вода.
mick, нещо специално за теб от Меката на рентиерството: Натисни тук
Защо имотите в Детройт не носят приходи?
21 Юни 2013 16:53
Както казваше баба ми: my underpayment can never match my underperformance.

Т.е.: Я колко мо'ем да не работим, те толкова не мо'ат да не ми платят.

Mick
21 Юни 2013 17:25
Абе mick то и бъбреците ти са като имот, някой ден ще те закопат със здрави , защо не продадеш поне единият?
21 Юни 2013 20:25
mick,

стига с тези имоти!
Остави хората сами да преценят какво да правят с имотите си! Ти се разпореждай със своите!
21 Юни 2013 21:15
Mick,
Сътворил си огромна глупост. Ако утре ти подарят бизнес парка или яхтата на Абрамович (все едно кое от двете) - не можеш им плати само измиването на стъклата примерно.
Нийде по света нема таквоз чудо - собственост, която в пъти да надвишава доходите.
ПП. Има две определения за средна класа. Първото е европейското - устойчиви доходи, покриващ широк кръг от материални и СОЦИАЛНИ потребности, които са независимо от ЛИЧЕН труд. По европейската схема скъпо платен адвокат или лекар НЕ е средна класа, защото ако заболее, ще си вади от спестяванията (ако ги има). Типичен пример за средна класа по европийския модел - рентиерство, акции.
По американската система - средна класа е над определена сума на дохода. Федералната статистика ги преизчислява всяка година, можеш да си ги погледнеш на сайта им. Имат подробна интервална статистика на целокупното американец по доходи. Отчитат набор от стоки и услуги като необходими, вкл. посещението на спортни състезания го водят за жизнена потребност. Лошото на този метод е, че след началото на кризата се задави да каже какво става с високоплатен специалист, който се е грухнал със заем за скъпа къща, но пътьом е изритан от работа.
Най-ясна картина що е то средна класа се получава, когато се ползва първо европейския метод (устойчиви доходи, независими от личен труд), и после се лепне американското интервално деление.
22 Юни 2013 01:00
Остави хората сами да преценят какво да правят с имотите си! Ти се разпореждай със своите!
Той няма. Затова гледа чуждите, дори и наем плаща.
22 Юни 2013 07:32
mary1001
21 Юни 2013 20:25
mick,
стига с тези имоти!
Остави хората сами да преценят какво да правят с имотите си! Ти се разпореждай със своите!

Хората са оставени да правят каквото искат с имотите си. В резултат на това кварталите и селата ни са заприличали на цигански гета. mick, на прав път си с имотите. Не се отказвай.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД