:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Соларните електроцентрали ще съдят държавата за 300 млн. лв.

На критиките, че с популистките си мерки кабинетът вреди на икономиката, министър Драгомир Стойнев отвърна, че така "ще върне енергетиката на народа"
Компаниите от Българската фотоволтаична асоциация ще искат да им бъдат възстановени парите, които енергийният регулатор им е събирал в продължение на около година под формата на цена за присъединяване - така наречената такса достъп, научи "Сега" вчера. Преди дни Върховният административен съд окончателно се произнесе, че таксата, която действа от миналия септември, е незаконна и ДКЕВР неправомерно е събирала пари от ВЕИ фирмите.

"Поискали сме юридическо становище, за да решим какъв ход да предприемем и да търсим правата си по съдебен път. Става въпрос за около 300 млн. лв., които ДКЕВР постановила да се събират от ВЕИ централите, за да ги присъедини. В момента изчакваме и становището на самата комисия, която все още се запознава с окончателното решение на ВАС", каза шефът на асоциацията Никола Газдов. В момента таксата се събира от трите ЕРП-та - ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН по разпореждане на ДКЕВР, като част от парите отиват в НЕК.

Такса достъп бе атакувана многократно от производителите на зелен ток. Налагането й отприщи поредица от протести и доведе до образуване на дело във Върховния административен съд (ВАС). Основният мотив на фирмите бе, че новата цена е определена несправедливо и "изяжда" около 40% от приходите им.

Юристи обясниха пред "Сега", че има няколко възможности соларните централи да си поискат незаконно събираните пари. Те могат да заведат дела за неоснователно обогатяване, за непозволено увреждане по закона за задълженията и договорите или за вреди по закона за отговорността на държавата.

Информацията за готвените нови дела в енергетиката дойде на фона на ударното бързане в парламента да бъдат приети поредни промени в енергийните закони и да се даде възможност на ДКЕВР да свали цената на тока с до 5% още от 1 юли. "Уверявам ви, по вестниците ще се пише какво ли не. Ще се излее голяма помия. Не отстъпвайте. Сега е моментът да върнем българската енергетика на българския народ и да докажем, че имаме достоен парламент и правителство, което мисли за техните интереси." С тези патетични думи се обърна към депутатите вчера икономическият министър Драгомир Стойнев. Народните избраници и без това бяха инструктирани от предния ден да бъдат в залата и да гласуват "за".

Част от промените в енергийните закони и новата методика за ценообразуване предизвикаха сериозно напрежение в енергийния бранш още щом бяха обявени. "Идеите на икономическото министерство не са били обсъдени с нас и не бяхме поканени на първото заседание на ресорната комисия в парламента", заяви Никола Газдов. Комисията се събра в сряда вечерта, часове след като бе сформирана. По думите на председателя й Рамадан Аталай ВЕИ фирмите не са били поканени, тъй като за заседанието се разбрало прекалено късно и на практика не е имало време те да бъдат уведомени.

Много от големите организации в енергийния сектор рязко се противопоставиха на промените в законите. Според тях опитът на управляващите да тушират напрежението е популизъм. В отворено писмо до медиите вчера те припомниха, че през март цените на тока вече бяха намалени с до 7%, а "сега се предлага намаляване на всички регулирани цени с нови 5%. Доказателства за подобни популистки решения има и в другите сектори на енергетиката - топло- и газоснабдяване", пише в писмото. Браншовиците не приемат, че за втори път тази година върху "независимия" регулатор се оказва натиск да сваля цените на тока. От сектора се опасяват, че дефицитът в енергийната система, който се изчислява на 1.5 млрд. лв., ще се увеличи с още 150 милиона и ще задълбочи енергийния колапс, вътрешната задлъжнялост и напрежението между компаниите.

Въпреки резервите и липсата на обществено обсъждане вчера на първо четене бяха променени двата основни нормативни акта в сектора - Законът за енергетиката и Законът за енергия от възобновяеми енергийни източници. С промяна в първия закон студеният резерв в топлоелектрическите централи ще бъде намален наполовина, с което ще се намалят разходите на НЕК за неговото заплащане. С втората промяна се дава възможност приходите от търговията с квотите за вредни емисии да отиват за покриване на част от стойността на по-скъпия ток от ВЕИ.

В отговор на възраженията за спешните промени икономическият министър Драгомир Стойнев заяви, че "първата цел е да спасим системата и след това да бъде изготвена стратегия". "Тук не става дума за 2-3 милиона, а става въпрос за стотици милиони. Не се поддавайте на този натиск. Мислете за хората, защото чрез това гласуване ще застанете доблестно срещу тях и ще им обясните защо не могат да ползват евтината енергия", разясни Стойнев. Само ден по-рано той допусна, че заради орязаните инвестиции в енергетиката може да се стигне до режим на тока в бъдеще. Според експерти в бранша форсираното намаление на цените също води до орязване на инвестициите и до необходимост от рязкото им повишаване впоследствие.

Стойнев бе значително по-умерен по-късно вчера, когато свика обществения съвет в министерството, за да бъдат обсъждани приетите вече на първо четене промени. Според заместник-председателя на икономическата парламентарна комисия Явор Куюмджиев новият ценови модел не е "последно решение", а само антикризисна мярка. Това призна преди дни и шефката на ДКЕВР Анжела Тонева, която заяви, че мерките ще работят само около година. После ще се търси ново решение. По изчисления на експерти след година цената би могла да скочи до 20%.
120
6428
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
120
 Видими 
21 Юни 2013 19:46
Тези капути първо да си засеят нивите, които нафъкаха със соларните си панелки
21 Юни 2013 19:47
А държавата за колко заведе дело срещу соларния парк, за който онзи опулен временен министър разтръби, че отчитал 32 слънчеви часа в денонощието?
А какво стана със съмненията, че ВЕИ вземат евтин ток от НЕК за вътрешни нужди и нищо не им пречи да го препродават (връщат) на НЕК по десетократни цени? Защо от подадения от тях ток не се вади получения и да им се плаща само разликата?
И изобщо кога държавата ще подгони "по устав" всички ВЕИ-та?
Или нашата държава не смее да се опълчи на Цветелинките?
21 Юни 2013 19:50
Stern
21 Юни 2013 19:47
21 Юни 2013 19:52
И изобщо кога държавата ще подгони "по устав" всички ВЕИ-та?

имате си министър - питай го.
21 Юни 2013 19:53
СЕГА да плаща герберастията дето ги е присъеденявала и събирала такси, а не държавата.
21 Юни 2013 19:53
Сега видяхте ли за какво са ревовете и революциите!?
21 Юни 2013 19:54
Тия наглеци не могат ли да преценят, че са много уязвими и ако на хората им падне пердето могат да им изпотрошат джамовете.
21 Юни 2013 19:56
Сега видяхте ли за какво са ревовете и революциите!?

и вие какво предприехте?
21 Юни 2013 19:57
Stern
харвардският възпитаник надигна леко завесата пред гигантските далавери. правени от всички без изключение във времето им на управление в свободните в същото време сектори на енергетиката. като абсолютен мимимум е ветропарковете, строени с перки втора ръка, да продават на свободни, а не фиксирани цени.
21 Юни 2013 19:58
В периода 2005-2009 присъединени 205 МW ВЕИ - вода, вятър и слънце
В периода 2010-2013 присъединени 1283 MW ВЕИ - вода, вятър, слънце, биомаса и други


Найс, а

Натисни тук
21 Юни 2013 20:06
Найс, а

танасе - какво правите за да отсвирите поне тези с нередовни договори и документи?
внесохте два законопроекта написани от видните експерти:
ЯВОР БОРИСЛАВОВ КУЮМДЖИЕВ
ДИМЧО ДИМИТРОВ МИХАЛЕВСКИ
КОРНЕЛИЯ ПЕТРОВА НИНОВА
РАМАДАН БАЙРАМ АТАЛАЙ
ХРИСТО ДАМЯНОВ БИСЕРОВ
АТАНАС ТОДОРОВ МЕРДЖАНОВ
и? дори и за парлама не сте ги съгласували формално с МС. пък и в двата законопроетка има само някакви козметични мерки насочени към това на матряла да му се разясни по-добре нуждата да плаща все по-високи цени на тока.
21 Юни 2013 20:09
найс я, и "студен резерв" за да няма недоволни, когато няма консумация. ми на много неща се лепи етикет "комунист" или "комунизъм", но истинския комунизъм е построен в енергртиката. всеки си заплюл какво да печели и електоратът длъжен да му плаща, иначе срив на националната сигурност?! не дай си боже любовницата да иска ново ламборджини... за какъв пазар, каква пазарна икономика става дума? да продават на свободния пазар и да фалират ако не са конкурентно способни!!! чини ми се, че ако внасяме ще е по-евтино. и ако наистина проблемите в енергетиката са проблем на националната сигурност, защо поразеният от чумбери не свика КСНС? да не би пеевси да е по-голям проблем?
21 Юни 2013 20:09
СЕГА да плаща герберастията дето ги е присъеденявала и събирала такси, а не държавата.

Не само ГЕРБ е присъединявал. Питайте Кадиев.Има си парламент,това ,че един път са приели безумието да се плаща,не значи че съвсем законно не могат после да "конфискуват" приходите. .Вместо "такса" -еднократен "данък" земеделска земя в размер на .....2 милиона на декар със срок за плащане 35 дни , с мотив "безвъзвратна загуба на земеделска земя - ресурс ,ползващ се с изключителна защита ,дори според Конституцията" ще е рочно толкова волунтаристично,колкото и безумието ВЕИ с гарантирани изкупни цени ,но си е тояга. Въпрос на воля-нали Кадиев искаше идеи "какво да се прави" , айде да го видим Да даде идея -нали е парламентарист и демократ
21 Юни 2013 20:12
дори и за парлама не сте ги съгласували формално с МС. пък и в двата законопроетка има само някакви козметични мерки насочени към това на матряла да му се разясни по-добре нуждата да плаща все по-високи цени на тока.


Ама къде е опозицията в парламента да пита
Цветелинка и Вальо Зл. с милионите от ВЕИ не дават да се пита по тези въпроси
21 Юни 2013 20:14
и? дори и за парлама не сте ги съгласували формално с МС.


Това изобщо не е необходимо. НС не е длъжно да съгласува закони с МС
21 Юни 2013 20:14
опозицията нали е свалена от власт - ся вие сте на топа на устата
ма кат ви гледам акъла и манталита се съмнявам че ще изкарате до есента.
21 Юни 2013 20:17
rki
то по-вече от есента не е нужно. бопа вече е в данс, още малко смени в меверето и изборите могат да започнат... защо иначе толкова ще бърза цвък?
21 Юни 2013 20:18
опозицията нали е свалена от власт - ся вие сте на топа на устата


Когато се гласуват изменения и поправки в законите не трябва ли да има обсъждания в комисиите и после в НС, къде бегаха другарчетата от герп
21 Юни 2013 20:19
Това изобщо не е необходимо. НС не е длъжно да съгласува закони с МС

извинете - бях останал с впечатление, че парламентът следва "план-програмата" орешарски, както наратива и съсело обявиха. явно съм се объркал - орешарски ще изпълнява чужди план-програми.
21 Юни 2013 20:20
Когато се гласуват изменения и поправки в законите не трябва ли да има обсъждания в комисиите и после в НС

ми вие и широко обществено обсъждане и пълна прозрачност бехте обещали - но не би
21 Юни 2013 20:21
Няма нужда да се извиняваш, останала съм с правилното впечатление, че си правно грамотен
21 Юни 2013 20:22
ми вие и широко общедствено объсждане и пълна прозрачност бехте обещали - но не би


Ама нещо ревете против направените поправки ли
Сигурно сте от красивите и интелигентните дето не искат намаление цената на ел. енергията
21 Юни 2013 20:28
Ама нещо ревете против направените поправки ли

тцъ - рева че не се и опитват да направят нужните поправки.
ма то май нямате и идея какво томно да правите.
21 Юни 2013 20:30
Нямате ли връзка с оня експерт Червенкондев, той може да прокара исканията ви в енергийната комисия.
Ако реши все пак да иде до парламента де
21 Юни 2013 20:35
Нямате ли връзка с оня експерт Червенкондев, той може да прокара исканията ви в енергийната комисия.
Ако реши все пак да иде до парламента де

виждам, че все още в главите ви не може да влезне мисълта, че хората не ви сравняват с герб и вие не сте алтернатива - те ви оприличават на тях.
21 Юни 2013 20:36
Другаря милионер КУРумбашев, с негово КУ-ку предаване от 1992г., също ли ще съди България!?
21 Юни 2013 20:38
От тия мърльовци, "соларни инвеститори" един няма да е инсталирал ФЕЦ без да е дал тлъст рушвет на някой бюрократ. А интереса на потребителите кой ще защити в тази ситуация. Трябва да бъдат разследвани и гонени със всички законни средства.

-------------------------
дистанционен парламент
21 Юни 2013 20:42
Най-добре е "да се счупят джамовете"!
21 Юни 2013 20:44
Най-добре е "да се счупят джамовете"!

накрая дотам ще я докарат - после ще ни изучават в учебниците по история
21 Юни 2013 20:48
У нас вече има изградени 940MWp ФЕЦ, които могат да произвеждат 2.8% от годишното ни производство на ток, което е 42ГВч. От тези мощности, 754MWp са свързани само през 2012г., а 440MWp от тях са свързани само през месец юни, преди цената на тока в подписваните дългосрочни договори да падне над два пъти.
--------------------

За тези 2.8% ток трябва да се плащат по 500лв/МВч колкото за 35% от тока по 44лв/МВч от Козлодуй. А тия щяли да си търсят "правата" в съда. С договори за които са плащали тлъсти рущвети. Търсете си парите обратно от тия дето са взели рушветите, бе. Нито съм за Белене, нито съм против ВЕИ, но за този криминален обир който бе направен първата половина на 2012-та някой трабва да плати. Ако трябва ще ги потрошим тези солари - да си търсят тогава "правата" в съда.

21 Юни 2013 20:51
Щом съдят държавата за неправомерна такса присъединяване - държавата да им тресне една правомерна такса отсъединяване и да се свършва с джамгешефта.
21 Юни 2013 21:08
Предоговаряне или национализация! - това трябва да предложи държавата на ВЕИ-тата.
Или токът трябва да стане 30 ст.
21 Юни 2013 21:09
Воци, нали знаеш, че те обичам
21 Юни 2013 21:13
"Ако трябва ще ги потрошим тези солари - да си търсят тогава "правата" в съда."

Този вариант е малко криминален, но е доста ефективен и изгоден за тези, които ще изплатят далаверата - народът!
21 Юни 2013 21:31
За възобновяемите е така, май трябва протестиращите да обърнат повече внимание на въпроса. Все ще се намери конвенция или международен закон по който решенията за твърда изкупна цена от 20-25 години да се окачестви като противонародно и водещо до геноцид в държавата и да се отмени тогава да си минат на пазарен принцип толкова
21 Юни 2013 21:33
затова това правителство ще си ходи не толкова заради гафовете с тоя или онзи. Целия студен резерв е приватизиран и е частен в НЕК са само основните мощности
21 Юни 2013 21:49
Ако искат европейски цени - европейски заплати, европейски приходи в хазната. Иначе , да си прибират панелите и перкита и "ариведерчи Рома". Верно е ,че БСП-то ви разписа договорите , и БСП -то ще ви реже главата. Верно е и ,че бай ви Драган бая пара изкара от проекти , но всичко си има край.
Пък ми е кеф , щото и други приходи дойдоха, пък и на тиферич с джин с тоник до водопадче пред компа, си е по-добре отколкото пред министерства ,парламенти да викаш ууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу ... Само комари има много. Мани,мани.
Само БСП!
21 Юни 2013 22:00
Соларите , и да ги потрошим, те пак ще подават ток.
Нали се сещате , че с такъв договор... ако ми давате тока в единия контакт на 5 стотинки а ми изкупувате от другия контакт по 10 ст.
Мога да произвеждам неограничено , от слънце , вятър и перпето мобиле ще ви убедя че съм измислил.
21 Юни 2013 22:04
Сега видяхте ли за какво са ревовете и революциите!?

Ти изобщо не вярваш в демокрацията и демоса, нали?
Това високомерие ви яде главата и ще я дояде.
21 Юни 2013 22:05
Friends и приятели,
Февруари т.г. когато бяха протестите за тока, някой сети ли се да попита откъде го скъпия такъв? Барем една елка и учебника по математика от 6 клас върху масата?
21 Юни 2013 22:10
Не ви ли прави впечатление ,че инсталираните мощности , са колкото от 1,5 атомни реактора .
Значи трябва да произвеждаме доста повече ток, а нещо не се получава .
Къде и кога се произвеждат тези 1500 mw ,нови мощности ... това си е почти колкото произвежда аец козлодуй.
Къде , кой в България , харчи повече ток , в близките 3 години?
От тогава ток не се изнася.
21 Юни 2013 22:12
Гледам че дотук само за ФЕЦ-овете се дърлите.
А кажете нещо и за такса пренос де.
21 Юни 2013 22:18
А кажете нещо и за такса пренос де.

требе се дигне поне двойно - ако не верваш питай хийт.
21 Юни 2013 22:29
такса пренос високо напрежение , такса пренос ниско напрежение , такса електромер и още няколко такси трябва да се вдигнат спешно поне 2 пъти.
Те обаче не влизат в цената на тока и за това народа да не се притеснява.
аааа наложително е да вкараме такса Нова ядрена мощност.
С която ще връщаме кредита , който управляващите ще теглят за аец беляне , и най - вероятно няма да построят. Но парите ще усвоят
21 Юни 2013 22:31
внесохте два законопроекта написани от видните експерти:
ЯВОР БОРИСЛАВОВ КУЮМДЖИЕВ
ДИМЧО ДИМИТРОВ МИХАЛЕВСКИ
КОРНЕЛИЯ ПЕТРОВА НИНОВА
РАМАДАН БАЙРАМ АТАЛАЙ
ХРИСТО ДАМЯНОВ БИСЕРОВ
АТАНАС ТОДОРОВ МЕРДЖАНОВ

Уважеми rki,
боя се, че няма да минем само с посочване.

Ще полюлеем изброените по върбите на "Света Неделя",
рано или късно
21 Юни 2013 22:43
В периода 2005-2009 присъединени 205 МW ВЕИ - вода, вятър и слънце
В периода 2010-2013 присъединени 1283 MW ВЕИ - вода, вятър, слънце, биомаса и други

Найс, а

Колку са присъединени не е интересно. Ако беше така да ги "отсъединят"
За колко мощности и кога са дадени разрешения. Що според закона приет га Седенкин се подвизаваше като минфин включването е на практика безусловно.

За найн не знам.
По скоро мощен катарзис моеше да се очаква и опашкокъсане.
Ма дъл е опашката или главата

А иначе по темата нема как да стане без да се разследва криминалния характер на договорите. В частност изискването за фиксирани в дълги периоди цени.
обаче даже наченките с ДКВЕР и ЕРП-тата бяха стопирани.
И се почнаа оперетите.
21 Юни 2013 22:52
Такси пренос , мренос , ниско , високо напрежение...
Ами едно време нямаше ли във фактурите и други разбивки, за ДПО" Септемврийче"? За кораба "Радецки?.... Такива таксички винаги ще има . Свиквайте . Те може и да не са написани, но са вътре в цената.
Ми като си купувате лека кола, да не би да пише в разбивката на цената , за реклама по БТВ, ....лв, по ТВ7 ...лв , за .... Ама плащаме и бягаме.
Ако не ги пък пише, сиренето ще е не 7 , а 8 лева. Тва е бате - от левия в десния джоб.
21 Юни 2013 22:53
Stern
21 Юни 2013 19:47

Прав си. Задължение е на държавата да ги гони "по устав". Но това е задължение на държавата спрямо всички български граждани - закони, наредби, договори и т.н. да се спазват. То си е принципно положение.
Но хората в случая са прави - държавата е създала едно безумно положение, което ги облагодетелства и се опитва постфактум да го поправи с репресивно законодателство. Аз съм скептичен доколко ще се получи.
В момента, правителство и паарламент ужасно държат да "засенчат" намаляването на цената на тока от служебното правителство. Намаляването на цената на тока, особено в това време на годината е политически, а не икономически обосновано.
21 Юни 2013 22:54
Искам да кажа - се в гъз.
21 Юни 2013 22:55
за колко мощности и кога са дадени разрешения

За 8 260 /осем хиляди двеста и шестдест/ мегавата,
към 31 март 2009 година.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД