:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 231
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сага

Двете армейски сгради, предвидени за съда, ни излязоха златни

Военното НДК и бившето ГУСВ няма да бъдат довършени скоро заради обжалване на поръчка за ремонт, претенции за авторски права и липса на пари за обзавеждане
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Военното НДК все още не е готово, въпреки че този месец в него трябваше да заработят наказателната колегия и прокуратурата.
София от години има тежък проблем със съдебните сгради. Най-остър е този с помещенията на Софийския районен съд и районната прокуратура, разположени в неподходяща постройка, строена някога за Биологическия факултет на Софийския университет. От години съдии и прокурори се тъпчат и гледат дела в тесни кабинети и зали, правени за лабораторни опити.

Всички министри на правосъдието досега проявяваха голяма загриженост по въпроса. Никой обаче не намери решение. Миналия ноември тогавашният премиер Бойко Борисов и правосъдният министър Диана Ковачева обявиха проблема за решен - наказателното отделение на Софийския районен съд (СРС) и районната прокуратура да се нанесат до изборите (които трябваше да са в началото на юли) в Националния армейски комплекс, известен като военното НДК, на бул. "Скобелев". В друга сграда - на бившето ГУСВ на бул. "Цар Борис III", трябваше да отидат гражданските съдии и архивът. ГЕРБ планирахатържествено рязане на лентите на обектите точно преди изборитеРазширението на двете най-натоварени звена в съдебната система обаче се отлага поне за следващото лято, показват фактите. Дотогава те ще продължат да се тъпчат в тясната сграда на Римската стена.

Най-знаковият замразен строеж в столицата е този на военното НДК. С данъчна оценка от 71 062 777.80 млн. лв. и глътнало неизвестен брой милиони досега, то продължава да стърчи пета година без никаква промяна. Комплексът беше замислен и построен без никакъв смисъл, след като правителството на Симеон Сакскобургготски бутна някогашния Военно-исторически музей. Проблемната сграда продължава да гълта милиони, без да има полза от нея, а плановете на правителството на ГЕРБ удариха на камък.

Не по-розово е положението в сградата на бившето ГУСВ на ул. "Цар Борис III". Там ремонт е правен, но има купища нерешени проблеми, а няма и обзавеждане, което по сметките на председателя на районния съд Методи Лалов ще струва 5.2 млн. лв., които не са осигурени. Освен това пренасяне е възможно само през лятната ваканция заради дългия около 18 км архив на съда.Това лято явно ще е невъзможно,което означава - най-рано следващото.

Поради тази ужасна перспектива съдиите и прокурорите предупредиха Висшия съдебен съвет (ВСС), че са готови да спрат работа и да излязат на стачка. Наложи се министърът на правосъдието Зинаида Златанова да отиде да ги успокоява, че "наистина остава съвсем малко". Фактите обаче сочат друго.

Преустройството на военното НДК, например, не започва вече половин година заради забавяне на обществената поръчка поради обжалване. Казусът се усложнява допълнително от претенции на проектанта на сградата "Мактер консулт" срещу Министерството на правосъдието за авторски права върху проекта. За половин година той е писал много пъти до министъра, но не му е обърнато внимание. Сега е сезирал и министър Златанова и чака отговор от нея. Проектантът смята поръчката за преустройство на комплекса за незаконна и прогнозира, че загубата за бюджета от нея ще бъдат не по-малко от 8 млн. лв. Той възразява, че на 27 февруари министерството е сключило договор с консорциума РСРП-София за проектиране и извършване на строително-монтажни работи за 8 885 700 лв., без ДДС. Това е станало въпреки изпратените становища от "Мактер консулт" и Камарата на архитектите, че носител на авторското право върху основния проект на сградата е фирмата "Мактер консулт".Сградата не е завършена от 9 годинии няма издадено разрешение за ползване.

Проектанската фирма е била избрана чрез конкурс през 2004 г., когато започва строежът. Строител е дружеството "Хуфу". През 2009 г. проектът беше спрян от МО заради промяна в инвестиционните намерения. Строежът е на етап Акт 10. Тогава управляващите лансират идеята сградата да се ползва от Агенцията по вписванията и военните. Заради новата идея МО обявява поръчка за преустройството й с пряко договаряне с "Мактер консулт" с аргумента, че те са носители на авторското право на проекта. "Хуфу" обаче обжалва и поръчката пропада. Така се стига до прехвърлянето на сграда на правосъдното министерство и провеждането на новата процедура, спечелена от РСРП-София.

"Припряното възлагане на проектирането на лице, което не е носител на авторските права върху основния проект, предизвиква възникването на основателни съмнения за неправомерно толериране на избрания изпълнител, както и за непрозрачност и необективност на тръжната процедура", категоричен е управителят на "Мактер консулт" арх. Марин Бакалов. По думите му реализацията на договора е малко вероятна поради сключването му в противоречие със закона и условията на самата поръчка. Най-вероятно проектът за преустройство ще бъде спрян, тъй като е в противоречие със задължителната инструкция на регионалното министерство от 31 юли 2007 г. Тя е изпратена до главните архитекти, които се посочва, чене трябва да се одобряват проекти, когато има съмненияза нарушения на авторските права.

Арх. Бакалов посочва, че процедурата вероятно ще ощети бюджета, тъй като Министерството на правосъдието ще трябва да плати обезщетение на носителя на авторското право върху основния проект, в размер най-малко на толкова, колкото е стойността на проекта за преустройство съгласно договора. Според него е неприемливо и цинично което и да е звено на държавната администрация да не зачита закона, още повече ако това е Министерството на правосъдието. Архитектът очевидно обмисля следващ съдебен ход.

От министерството са на коренно различно становище. "Нямаме информация да са завеждани съдебни дела заради нарушени авторски права на проектантите на военното НДК", заявиха пред "Сега" от пресцентъра му. Обществената поръчка за преустройство на сградата била проведена в края на миналата година и спечелена от консорциума РСПР. Според министерството обжалването се е проточило 4-5 месеца, но в крайна сметка съдът е решил, че обществената поръчка е правилно проведена. В момента РСПР подготвя проект за преустройството, като междувременно е проведен и търг за строителен надзор.

От министерството обясниха още, че на авторите на проекта е платено още през 2004 г., когато са спечелили поръчката на отбраната. Според тях няма как архитектите да имат претенции към тях, защото вече са си получили парите. Не стана ясно обаче защо, ако преди 9 години са били платени всички права, през 2011 г. се прави пряко договаряне с "Мактер консулт" именно като носител на авторските права.

Това, разбира се, не е единственият проблемНеобходими са около 4 млн. лв., за да бъде изграден подземен паркингна военното НДК. Подземният паркинг и на другата сграда не става за ползване - наводнен е и е опасен. Там и покривът е проблемен - няма система против обледяване, което според председателя на съда до 5 години ще наложи поставяне на нов покрив. Миналата есен за целта беше отпуснат 1 млн. лв., но очевидно той не е стигнал. По думите на Зинаида Златанова Министерството на правосъдието вече е свършило голяма част от работата си по преместването на магистратите и администрацията на СРС в новите сгради. Обзавеждането пък било ангажимент на ВСС. В отговор съветът поиска министерството да се отчете как са похарчени отпуснатите 6.9 млн. лв. от бюджета на съдебната власт през 2010 и 2011 г. за ремонт на сградата на ГУСВ. А докато трае цялото разтакаване, само брачната колегия, която е под наем на ул. "Съборна", струва по 10 500 лв. на месец на съдебната власт, тоест на данъкоплатците. Без да броим милионите до момента.

Още през януари гражданската и брачната колегия трябваше да бъдат прехвърлени в сградата на "Княз Борис III".

 Още през януари гражданската и брачната колегия трябваше да бъдат прехвърлени в сградата на "Княз Борис III".


Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Условията за работа в районния съд са, меко казано, абсурдни.
4
3415
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
27 Юни 2013 21:24
В съда всичко е златно. Всеки един ремонт, всяка техника. Всичко. Винаги е било така.
27 Юни 2013 23:07
Какво им пречеше да вземат казармите на 4км? Масивни, здрави, широки, но ... евтини. Пък то магистратите ни ще се обидят, ако не се потрошат безсмислено милиони за тях.

-------------------------
дистанционен парламент
28 Юни 2013 07:02
Доколкото си спомням Борисов беше този, който реши да даде тези сгради на съда.
Утре удрям с чука по масата и ви давам военното НДК

Натисни тук
28 Юни 2013 12:34
Това тъй наречено военно ндк май ще е по-евтино да го разрушат и да построят нещо ново. Самият начин по който го строиха, не е читав. Оттук и всички планове за модернизация са фантазии. Бившият министър Свинаров, дето го започна тоя строеж, е направо за кауша.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД