:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,622,702
Активни 57
Страници 10,759
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Назря моментът да се експериментира с мажоритарното начало в изборите

Споделям един от популярните лозунги на протеста „Нека Бог да ги прости, аз не мога", казва професорът по конституционно право Георги Близнашки
Георги Близнашки
Георги Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Ботевградско. Член е на Националния съвет на БСП. Депутат в ото и 40-ото Народно събрание. Водещият конституционен експерт на БСП от времето на Кръглата маса и Великото народно събрание. Професор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски".

-----------------------

- Проф. Близнашки, вие сте сред разпознаваемите леви лица на протестите, които продължават вече месец. Всяка вечер крачите редом с активисти от ранния седесарски набор, които придават по-скоро десен, антикомунистически облик на шествията. Това притеснява ли ви?

- Не, ни най-малко, защото хората, които влязоха в политиката непосредствено след 10 ноември 1989 г., се ръководеха от своите идеали, а не от своите интереси, както това се случва в наши дни. Тези хора изкарват хляба си с честен труд и се държат като добри българи, загрижени за съдбата на отечеството. Въобще протестът не е оцветен политически, а се провежда на плоскостта на борбата срещу олигархията. Затова тук няма място за разделението между леви и десни, млади и стари, "сити и гладни" и т.н. На улицата можете да срещнете много социалисти, особено от по-младото поколение. Тук присъстват много интелектуалци, хора на изкуството и културата, спортисти, артисти... Особено приятни са срещите с моите студенти, които много често вървят в първите редици на протеста. Що се отнася до скандиранията "Червени боклуци", то те не ме притесняват, защото аз ги отнасям до върхушката на "Позитано" 20, а за някои от тези хора, самият аз съм склонен да използвам много по-силни изрази. Накратко казано, с назначението на Делян Пеевски начело на ДАНС Сергей Станишев успя да постигне един уникален страничен ефект, а именно - да обедини и сплоти гражданското общество срещу себе си и своята политика. Но да не забравяме, че това назначение беше само капката, която преля чашата, защото същинският проблем е правителството на Пламен Орешарски, което се оказа проекция на олигархията. Така или иначе, факт е, че това е протест на народа срещу олигархията.

- Както през февруари, така и днес отново се чуват възвания за промяна на конституцията като решение на политическата криза. Партии, синдикати и работодателски съюзи настояват за свикване на ВНС, без да се ангажират с конкретни предложения. Какво мислите по този повод?

- Поначало смятам, че не е работа на синдикатите и работодателите да се занимават с политически въпроси, още по-малко да повдигат въпроса за свикване на ВНС. Тези хора не си дават сметка какви големи рискове са свързани с едно подобно начинание. Свикването на едно ВНС може да доведе до разрушаване устоите както на социалната държава, така и на националната държава в България. Всъщност едно ВНС би било необходимо, за да се промени единствено формата на държавно управление, т.е. България от парламентарна република да се преобразува в президентски режим. Но поне засега нито една значима политическа сила не повдига подобен въпрос. И това е разбираемо, защото подобен режим по нашите географски ширини неизбежно ще приеме авторитарен облик. Така че нищо не налага свикването на ВНС. Твърденията на д-р Тренчев, че действащата конституция противоречи на Лисабонския договор, е несъстоятелно и няма нищо общо с истината.

- Може ли чрез процедури да се оздрави политическата система?

- Това не може да стане чрез пренаписване на конституционните правила, защото проблемите на националната политическа система са свързани със самите политически партии, които все повече придобиват облика на персонални партии или партии от лидерски тип. По същество става дума за квазидемократични структури, които нямат вътрешна циркулация на идеи и мнения, нито пък разполагат с ефективни механизми за отстраняване на лидери, които са се провалили или злоупотребяват с властта. Поначало трябва да се има предвид, че всяка крупна конституционна реформа трябва да се предхожда от задълбочени публични разисквания. Затова всеки, който настоява да се тръгне по този път, трябва да представи преди това своя политически проект за бъдещето на България. В сила е правилото "Седем пъти мисли, едни път режи". Всичко друго си е авантюра от най-чиста проба. Лично аз, в навечерието на 22-рата годишнина на конституцията, категорично стоя на позицията, че парламентарната демокрация няма алтернатива в България.

- И все пак след 22-годишна употреба считате ли, че конституцията се нуждае от промени?

- Очевидно е, че е назряла необходимостта от сериозни промени в сферата на съдебната власт. Самият аз съм на мнение, че по тези въпроси може да се произнесе и обикновеното Народно събрание, като за целта се преодолее едно твърде архаично тълкувателно решение на КС от 2003 г. Но тази реформа трябва да се направи премислено, без да се изпада в крайности, като се придържаме към съответните образци във водещи европейски държави. Странните идеи за избор на съдии и прокурори пряко от народа са несериозни и се дължат на прекомерното гледане на американски филми, където шерифите често вземат закона в ръцете си и прибягват до непосредствено въздаване на справедливост. Не трябва да се забравя, че филмите са едно, а житейските реалности - нещо съвсем друго.

- Да се върнем към текущите събития. Ще успее ли упорството на протестиращите да надделее над ината на управляващите?

- Убеден съм, че това ще се случи, защото избликът на народно недоволство надхвърли всякакви очаквания. Хората се организират спонтанно, излизат на улицата и дават израз на своя гняв срещу арогантността на управляващите. Децата на номенклатурата водеха досега политика на надлъгване с историята, но всичко това е на път да приключи: те или ще се вслушат в гласа на народа, или ще бъдат изхвърлени на бунището на историята. Лично аз съм на мнение, че не става дума за колапс на системата, а за катастрофа на "проекта Станишев". Затова обществото не трябва да се поддава на апокалиптичните внушения на отделни политолози и социолози, а да потърси трезви и реалистични решения. Хората от протестите са обединени около едно ясно и категорично искане - оставка на правителството и произвеждане на предсрочни парламентарни избори. Това е класическият демократичен изход от създадената политическа криза. Само по този начин може да се възстанови доверието между гражданите и институциите. Иначе казано: няма място за свикването на кръгли маси, както предлагат някои фактори от задкулисието, а кризата трябва да получи своята развръзка чрез механизмите на действащата демократична конституция. Впрочем точно тази конституция гарантира правото на българските граждани свободно да протестират и да се борят срещу олигархията. Ето защо за демократичната ни конституция трябва да се говори с респект и уважение. Затова съм на мнение, че колкото по-бързо се произведат предсрочните парламентарни избори, толкова по-добре за всички.

- Вие пледирате за въвеждане на смесена избирателна система - половината депутати да се избират пропорционално, а другата половина - мажоритарно. Какъв ще е ефектът от подобна промяна?

- Поначало смятам, че кризата от последния месец у нас е политическа, а не институционална. Това е исторически шанс за българския народ да даде урок на самозабравилата се олигархия. Нацията показа, че е жива и е в състояние да се сплотява около високи цели. Избликът на обществена енергия не трябва да бъде пропиляван напразно. Не трябва да се пропуска моментът за вливане на "свежа кръв" в националния политически елит. Назрял е моментът да се експерементира с мажоритарното начало в изборите: повече от всякога досега хората да могат да гласуват за изявени и авторитетни лица, за които, по общо правило, вратите на политическите партии са затворени. Доколкото обаче решението на този въпрос ще трябва да бъде прогласувано от самите политически партии в парламента, то аз смятам, че най-реалистичният вариант е да се върнем към смесената избирателна система от началото на 90-те години на миналия век, когато 50% от местата се разпределиха на основата на партийни списъци, а останалите 50% - въз основа на мажоритарното начало. Така традиционните партии ще бъдат гарантирани, че няма да изчезнат от политическата сцена, а заедно с това и гражданското общество ще получи възможност да излъчи собствени професионални и морални авторитети. Впрочем подобни законодателни промени могат да бъдат направени в рамките на една-две седмици.

- Основателни ли са исканията за импийчмънт на президента?

- Напълно несъстоятелни са. Президентът не само че не наруши конституцията, но изпълни своя дълг да изрази мнението си в една кризисна ситуация и така придаде дух и съдържание на своите конституционни правомощия. В качеството си на избраник на цялата нация той не можеше да направи друго, освен да защити демократичните ценности и да подкрепи легитимните искания на хората, протестиращи срещу произвола на олигархията. Достатъчно е да се вслуша човек в приказките на онези среди, които атакуват държавния глава, за да си дадем сметка, че става дума за персони, които живеят със своите спомени от миналото. Българската нация трябва да върви напред по избрания европейски път, а несъгласните е добре да бъдат отпратени в опозиция, за да потърсят и намерят своя морален катарзис поне за известно време. Не случайно един от популярните лозунги на протеста е "Нека Бог да ги прости, аз не мога", който изцяло споделям.

21
4822
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
11 Юли 2013 19:54
не очаквах, че има и свестни социалисти
11 Юли 2013 19:58
Близнашки е прав за повечето неща и му прави чест, че левите му убеждения не му пречат да вижда трезво.

Категорично не споделям обаче оптимизма му за мажоритарните избори - те ще са стъпка в грешна посока и загуба на енергия в обречени експерименти.
Айде няма нужда да експериментираме повече с нищо, че нещо много ексксременти от експерименти се нароиха...
11 Юли 2013 20:11
Образователен ценз и задължително гласуване – само това е справедливо!
11 Юли 2013 20:20
за професора и студентите му.
11 Юли 2013 21:31
Редовно следя изказванията на професора, понеже е единственият трезвомислещ и честен човек в бесепе. И един от малкото сред целия ни политически т.н. елит. Още текстове от Близнашки Натисни тук
11 Юли 2013 21:48
Уважаеми г-н професоре,
Съгласен съм с констатациите Ви. Те Ви правят чест, но предложенията Ви за запазване на конституцията определено противоречат както на собствените Ви изводи, така и на обективните обществени потребности.

Защо, за Бога!, ни е нужно да се запазва партийния монопол върху политиката, макар и орязан наполовина? Впрочем, дори признаваното с половин уста от Вас право на 95% от населението, което не иска и да чуе за партии, да има 50% от местата в "народното" събрание, не противоречи ли на член 12? Та нали в него изрично сте записали, че в България само партиите имат право на участие в политиката? Следователно, за да могат да се избират непартийни депутати, конституцията трябва да се промени поне в този член.

И тази промяна е програма минимум. Оптимумът е конституционна забрана на партиите. Изработването на политиките - смокиновият лист, оправдаващ на теория съществуването на партиите - следва да става с референдуми, а не с партийни събрания и неспиращи комплоти срещу народа.

Преди всичко, обаче, от конституцията следва да отпадне... не, това не е думата. Следва да се изгори с нажежено желязо... проклятието върху народа ни - член първи, алинея първа. Меко казано, Вие сте неубедителен с твърдението си, че "президентската" република би ни донесла едва ли не апокалипсис. Опровергава Ви примерът на множеството водещи и процъфтяващи нации, избрали президентската форма. Докато ние сме на последните места в света, благодарение главно на порочния монопол на "парламента" върху властта.

Порокът на българския вариант на парламентарна република е не само в грубото непризнаване принципа за разделение на властите. Управлението е координиране, ръководство и контрол. Всеки министър-председател, който не е избран пряко от народа, е обречен да бъде марионетка и заложник, а не управник. А всеки народ, поставен пред трагичния избор коя от властите - законодателната или изпълнителната - да подкрепи срещу другата, винаги избира работещата и независима изпълнителна власт. Такъв беше и изборът на българския народ цели два пъти през последните само десетина години. Нали не се заблуждавате, че има друга причина за избирането на Сакскобургготски и на Борисов, освен желанието на народа ни да получи най-сетне истински ръководител, еманципиран от партийните мафии?11 Юли 2013 21:48
Близнашки е прав за повечето неща и му прави чест, че левите му убеждения не му пречат да вижда трезво.

За кое е прав?
Ако ще сме парламентарна република, защо президентът има толкова много правомощия и защо се избира пряко?
Имало ли е досега президент, който да не е влизал в конфликт с правителство и парламентарно мнозинство?
Вече 20 години имаме проблеми със съдебна система и няма начин те да бъдат разрешени без промяна в Конституцията.
И защот тази Конституция гарантира нейното толкова трудно променяне вкл. този анахроничен институт на Великото народно събрание.
Конституцията трябва да може да се изменя с 2/3 мнозинство на НС и референдум.

11 Юли 2013 22:34
Конституцията трябва да може да се изменя с 2/3 мнозинство на НС

бонгич, не си прав. за какво да се мъчим с 2/3 мнозинство, като са достатъчни двама спортисти със 161 дупетатски карти. ще пребягат бързо по предварително втъкнатите пунктове за гласуване и можем да си сменяме конституцията по три пъти на ден.
11 Юли 2013 22:46
Професорът по конституционно право учил по правото на Вишински не знае, че мажоритарното начало не е нито важно, нито съществено , нито ще заработи преди българската избирателна система да приеме въвеждане на най-важния принцип на европейската реална демокрация и правова държава- "ДЕ-политизацията".Което значи да се премахне правото на партиите да правят, контролират и притежават изборите.
Този въпрос го разисквам в много мои анализи в последните 4 години, последния е ИЗБИРАТЕЛНАТА НИ СИСТЕМА КОЛОСАЛНО ИЗОСТАВА ОТ РАЗВИТА ЕВРОПА apostolova&Itemid=198 target=_blank id=url>Натисни тук

А в последната конституция на България правена в 1990 г. от БСП е залегнала политизацията по примера на старата тоталитарна комунистическа държава и бетонирана в т.измислената ЦИК, избираща се на партийния принцип и не съществуваща никъде другаде в Европа, освен в две страни-Турция и Русия, но никой не ги смята нито за "Европа", нито за "демократични"
Тцц, професрът това не споменава,видно е, че не знае..

Жалко, защото в интервюто с Близнашки никъде не се вижда да засяга този въпрос. Което за пореден път ме убеждава, че юристите в България продължават да се учат по правото на Вишински, т.е. по комунистическото право, където не се споменава нито ред за демокрация, нито за правова държава.
Комунистическата идеология не залага на демокрация и правова държава и затова се провали, но преди това осакати 2 поколения българи.
11 Юли 2013 22:48
Тцц. Конституционалист, дето не знае кво да се прави. Боже, опази и сохрани.
12 Юли 2013 01:40
Жал ми е за студентите му при такова ограничено мислене. Естествено, че за да промениш нещо значително, трябва да измениш нещо значително, а не да правиш козметичнни промени, които отдавна са доказали, че не водят до никакъв резултат. А това значи само едно - ВНС е необходимо. Трябва ни още една камара на парламента за да има по-добър граждански контрол както в САЩ, Англия, Франция и т.н И какво преподава тоя като не знае какво да се прави в тази ситуация, както казва горния? Аман от некадърни социалисти окупирали властта, пък и професорските места.

-------------------------
дистанционен парламент
12 Юли 2013 02:59
Ако не се премахне възможността икономически неактивните да гласуват, скоро в държавата няма да останат живи икономически активни, които да произвеждат баницата, от която лапат първите.

За да се предотврати възможността за купуване на гласове и да се увеличи шансът за избиране на можещи и умни хора трябва да се премахнат мандатите и избирателните райони - всички избиратели да гласуват за всеки кандидат. Така ако на село си го мислят за качествен, България може да мисли друго. Ако ще е задължително гласуването да бъде само "за " и "против", без "въздържал се". И избрани да се считат само получилите над 50% от гласовете. Колкото - толкова. Ако всички са под 50% - служебно правителство. И т. н., и т. н.
12 Юли 2013 07:08
Очевидно е, че от ВНС има смисъл само когато е ясно какво ще се иска от него, а в момента такова нещо няма. Разни хора, разни искания, често противоречащи си едно на друго. Професор Близнашки е прав - засега няма необходимост от ВНС освен ако не решим да станем президентска република, което едва ли ще промени нещата към по-добро. Не знам защо повечето хора си мислят, че само ВНС може да промени Конституцията, а всъщност и обикновеното НС може да промени много неща в Конституцията. Конституцията не е панацея, и по принцип една нова Конституция може да се окаже както по-добра от сегашната, така и да доведе до по-лоши резултати, като повероятното е, нищо съществено да не се промени.
12 Юли 2013 10:00
Снощи при Костенурата и Пъпеша, един специалист с нашийник, искаше 100% мажоритарни избори. Професорът казва 50%. Сигурно си струва да се обсъди, но как? С обсади и вувузели, май не става. Лично аз смятам, че промените в много от законите, които из@ра малоумничето Дянков, трябва спешно да се поправят, което може да стане само в парламента. В настоящата ситуция един консенсус за график на работата на Парламента и дата за предсрочни избори, в съответствие с евентуалния график са мислими решения.
12 Юли 2013 10:18
Сега не успявам да се информирам за десетина партийни програми и не си го слагам на сърце щото програмите са само до изборите, после никой не ги отваря. Как се очаква да се зпознавам със 100-200 кандидати. Освен това фактът че някой засега не краде и не взема подкупи, защото няма такава възможност, изобщо не значи че няма да го направи ако може. Включвам и протестиращите- нищо лично, само житейски наблюдения.
12 Юли 2013 10:29
Ех, в нашата държава всички искаме едно и също, но не сме съгласни с лицата, които да ни водят в демократичните блага. Всички са срещу олигархията, каквото и да означава това, но не се изпада в подробности кои са лошите и защо точно са лоши. Заклеймяването е достатъчно. Не ме радва идеята да слезем от единия клон на олигархията, за да се качим на другия. Казано с най-меки думи, глупостта и склонността към мошеничество в ГЕРБ, заедно с неподготвеността на новите или псевдообновяващи се партии, не ми дават реални основания да очаквам по-добро правителство след поредни предсрочни избори. Ако има истински граждански натиск върху властта, граждански натиск със справедливи подбуди за защита и развитие на общото благо, този натиск няма да отслабне в хода на управлението. Нека гражданите активно да контролират какво се случва, да предлагат по-добри идеи в инстерес на цялото общество. Според мен надеждата, че оставка на правителството и предсрочни избори ще свалят Станишев, граничи с илюзия. По-добре е гражданите да следят изкъсо работата на Станишев. Г-н Близнашки, дръжте го да ви работи, и то на светло! Така може и сам да се откаже.
12 Юли 2013 10:34
Само мажоритарните избори в два тура могат да прочистят политическата класа и партийните елити. Всичко друго е ала-бала. Я си представете Боцко и Съско на балотаж в некой избирателен район. Феерия.
12 Юли 2013 12:25
От обърканите приказки на проф. Близнашки, член на националния съвет на БСП, се налага изводът, че господинът мечтае да низвергне в своята партия омразния му председател Станишев посредством национални предсрочни избори до дупка. Пълен абсурд! А как да бъде овладяна корупцията в страната и бъдат преборени олигархията и монополите, идеи няма. Експериментиране с мажоритарни избори, както казва професорът? И при изборите за ВНС/1990 г. и за 41НС/2009 г. гласуването за мажоритарните кандидати беше 100% партийно. Особено във втория случай, когато никой не беше чувал дори имената на избраните кандидати на герб, а и надали някой ще си ги спомни днес.
Според мен, немската смесена избирателна система е добра, но само, ако внимателно се обсъди от експертите и приложи в оригиналния й вид, без обичайното пригаждане към родните условия. Прилагането й обаче ще наложи увеличаване на броя на избирателните ройони, като се цели във всеки да има приблизително еднакъв брой избиратели. Особеност на тази система е, че броят на избраните депутати няма да е виноги точено 240, а например 241 или 238.
Гласува се с две бюлетини - мажоритарна и партийна за национална листа в един тур. Избрани са мажоритарните кандидати, за които са гласували 50% от избирателите в един район. Мажоритарните кандидати могат да бъдат партийни или независими. Интересна особеност е, че малки партии, които имат избрани трима мажоритарни кандидати, влизат в Бундестага на база подадените за тях гласове независимо, че не са преминали прага, който за Германия е 5%.
12 Юли 2013 12:48
бонго-бонго 11 Юли 2013 21:48
Близнашки е прав за повечето неща и му прави чест, че левите му убеждения не му пречат да вижда трезво.

За кое е прав?


Определям го като преобладаващо прав в отговорите му на въпроси 1-5 и 7 (последния), не съм съгласен с него в отговора му на въпрос 6 (за мажоритарните избори).
12 Юли 2013 16:23
Само мажоритарните избори в два тура могат да прочистят политическата класа и партийните елити. Всичко друго е ала-бала.
14 Юли 2013 10:27
Само мажоритарните избори в два тура могат да прочистят политическата класа и партийните елити.
Спорен въпрос.От една страна-едва ли ще съберем 20 000 души,които персонално са гласували за Пеевски на последните избори,от друга-даваме лесен и сравнително евтин начин да се "купуват" персонално мандати.При 50% за мажоритарен кандидат шанса да видим малки партии и дори не толкова малки в Парламента клони към нула.Оплакваме се от дефицит на идеи и нови лица,а предлагаме начин т.н."олигарси" да си ги купуват на парче. Идосега имаше възможност за "независими" кандидати-някой да ми посочи един влязъл в Парламента?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД