:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,489,763
Активни 112
Страници 26,971
За един ден 1,302,066

Страх и бедност душат протеста в провинцията

Застаряващото население се страхува от революции, те са привилегия на младостта
Галя Горанова
Защо не протестират в провинцията? Това се питат градските чеда по улиците на София с нескрит упрек в гласа. И наистина, провинциалните градчета на България са смълчани, няма вувузели и гняв, никой не протестира по улиците им. И не защото хората там са доволни. Няколко са причините за тази оглушителна тишина. На първо място - страхът. Страх, че местният феодал може да те уволни заради политически убеждения. Препитанието на голяма част от активното население в провинциалните градове зависи от местната власт, в която са представени най-различни партии. Често общините се явяват комай единственият работодател. Като в Антоново, например. Или в Бяла Слатина. Опасно е да заложиш прехраната на семейството си в град, в който всички се познават. И да няма натиск, пасивността е по подразбиране. За мястото на всеки чакат поне още трима.

И тук стигаме до втората причина, която е неразривно свързана с първата - бедността.Загубата на работа е равносилна на гладОтделно от това бедният човек няма мисъл за възвишени ценности - като свобода, равенство, братство, демократични принципи и правова държава. Единствената му грижа е как да закърпи месеца без заеми. Само посегателството срещу този екзистенц минимум може да го накара да забрави страха, както се случи с протестите срещу безобразните сметки за тока миналата зима. Тогава бе поставено под въпрос самото оцеляване на хората.

Третата причина да няма протести в провинцията е застаряващото население. А революциите са привилегия на младостта. В годините на прехода малките градчета постепенно се превърнаха в тъжни хосписи, напуснати от работоспособното си население. Превърнаха се във фабрики за гурбетчии - строители и болногледачи на Запад. Младежите, доколкото ги има, също бързат да ги напуснат след навършване на пълнолетие - кой в търсене на по-добра заплата, кой за да учи в университет. Малцина се връщат. Немалко гинат от порока на безвластието и скуката - наркотиците. В някои градове на Северозапада цели класове "се боцкат". Без преувеличение. Властта нехае за мащабите на бедствието. Расте цяло обречено поколение.

Преобладаващото възрастно население в малките градове на България се страхува от революции и нестабилност.Не разбира подскоците на младежта по софийските жълти паветаНедоумява за какво се борят. Чисто поколенчески старите нямат особено доверие в младите. Все им иде да им бутнат по една мотичка в ръката, вместо да подрипват бадева по площадите. А и цялата тази врява и "артистизъм" за тях е неразбираемо хулиганство. Единственото, от което се вълнуват бабите, е увеличението на пенсиите. Правителството на Орешарски им го обещава. Защо да го свалят тогава? За тях десетте лева върху парите за старост са по-важни от някакъв си там Пеевски. "Предишните да не бяха по-добри?!", свиват те рамене. Към скептицизма на възрастта им се добавя и предаността към Партията, при която са си живели по-добре. Дори не осъзнават, че тая Партия отдавна не съществува. Те не разбират принципите на демокрацията, а и няма за кога да свикват, че оттук нататък трябва сами да отвоюват правата си. Чакат - кой дъщерята от Италия, кой внуците от София, и държавата - да ги оправи. Молят се да не се разболеят, че няма кой да ги гледа, а болниците в българската провинция отдавна са се превърнали в заведения за еднолична търговия.

Най-лесното е да упрекнем тези хора, че не протестират. Че не разбират колко е важно да се сложи прът в колелото на мафията, която ги докара до това положение. Съчувствам им, разбирам ги, макар да ме гневят. Знам колко заети са с оцеляването си, за да се посветят на абстрактни каузи като "солидарност" и "справедливост". А пък и нали сега БСП щяла да намалява тока... Нищо че същата тая БСП преди време им го увеличи, като подари със закон огромни печалби на производителите на зелени енергии.

И все пак да не им се сърдят градските чеда от жълтите павета, които също носят своите вини. Когато тълпи от хора останаха на улицата в годините на прехода, когато зимата гладуваха във ВМЗ-Сопот и Мадан, когато затваряха болниците в провинцията, градските революционери не показаха особена активност. Сега берем горчивите плодове на подлото разединение. Нещо повече: от двете страни дружно забиват нов клин помежду ни. Дано са ни останали сили и разум да го преодолеем, та заедно - "жълтите павета" и "провинцията", "красивите, умните и интелигентните" ведно с "хората със специфичен зъбен статус" да изметем тия, които паразитират върху разделението.

Снимка: Борислав Николов
Преобладаващото възрастно население в малките градове на България се страхува от революции и нестабилност.
278
17444
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
278
 Видими 
30 Юли 2013 19:58
Не само страх и бедност душат протеста.

Галя Горанова
30 Юли 2013 20:02
Като цяло не е зле статията, но не мога да приема позицията на авторката, че е допустимо заради десет лева отгоре да се пренебрегват морални принципи. Ами утре някой от тези, на които тя съчувства, може за 10 или повече лева да пренебрегне и принципа "не кради" и да и бръкне в чантата. Пак ли ще му съчувства? А ако на някого неудовлетворените потребности не са финансови, а хормонални и я нападне по тъмно на улицата?
30 Юли 2013 20:09
Много уважавам г-жа горанова, но за съжаление мисля, че дълбоко греши.
Теорията е стройна, но понеже скоро се върнах от провинцията... нищо подобно не забелязах.
Да не забравяме, г-жо Горанова, че тези хора гледат протестите по телевизията, както и предишните . имам предвид 90-те години.
Знаете ли какво им е мнението.
Че това е трети сезон на един и същи филм, малко несполучлив в сравнение с предишните, като изключват трийсет и коя серия беше - тази с цицата..
30 Юли 2013 20:13
Нова професия-ибрикчийки?
30 Юли 2013 20:14
Бих се съгласил с авторката, ако само преди няколко месеца 50 000 във Варна не излизаха всяка вечер. Или може би тогава нямаше местни феодали? Някъде другаде е заровено кучето. Ще й подскажа - пак става въпрос за пари....
30 Юли 2013 20:16
Теорията е стройна, но понеже скоро се върнах от провинцията... нищо подобно не забелязах.


Дали стройната теория е проверена на терен?
30 Юли 2013 20:17
От София лесно се пишат статии
30 Юли 2013 20:18
бедният човек няма мисъл за възвишени ценности

Забелязвам намек, че небедните протестиращи притежават такива.
30 Юли 2013 20:20
Г-жо Горанова, статията Ви няма нищо общо с истината. Какъв страх от феодала у хора, които от 3-4 години са безработни?
Хората не протестират защото и с тези и с онези на власт по селата все ще е разруха. А вие се отучете да гледате на провинцията все през софийски очила.
30 Юли 2013 20:21
това е трети сезон на един и същи филм, малко несполучлив в сравнение с предишните, като изключват трийсет и коя серия беше - тази с цицата..

30 Юли 2013 20:23
Защо не протестират в провинцията?

Смислени разсъждения, но напълно излишен въпрос, на който не е посочен единственият ясен отговор. Кого, Галке, да освиркват и окупират в провинцията ? А и протести имаше, макар и не толкова масови - срещу областни и подобни онбашийски назначения.
30 Юли 2013 20:29
Една до друго са статия на български журналист и интервю с Адам Михник. И изведнъж ми става тъжно, много тъжно за българската журналистика.
30 Юли 2013 20:29
ако само преди няколко месеца 50 000 във Варна не излизаха всяка вечер.

Много моля, каква провинция е Варна! Варна има моренце и изобщо си е прекрасна, нищо, че са и изпочупени централните павета!
А статията е много тъжна - опити да се донесе от девет кладенеца вода, за да се оправдае липсата на подкрепа за скачащите по жълтите павета, като тези скачащи се отъждествяват с цялата столица. Като резултат - в провинцията са бедните, наркоманчетата, беззъбите старци, които не могат да си платят тока, и разни без възвишените стремления и идеали на противотнституционствувателствуващите. Теглим калема: хубавите, умните и имотни млади дават светъл пример на грозните, оглупели бедняци - и всичко това завършва с призив за обединяване! Сит на гладен вяра не хваща, ама кой помни такива провинциални поговорки.
Залебежително перо, само че топнато в несимпатично мастило...
30 Юли 2013 20:29
Галя, дано ти е сладък хонорара от тази простотия, която си написала. Според теб в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и другите големи градове живеят грозни и тъпи крепостни селяни управлявани от местен феодал. Тъпо, много тъпо и обидно.
30 Юли 2013 20:30
'Отделно от това бедният човек няма мисъл за възвишени ценности - като свобода, равенство, братство, демократични принципи и правова държава.' Боже, авторката, горката...
30 Юли 2013 20:32
Сега, в Харманли също не протестират.
Дали ги е страх от местния феодал или кмет?
За местни феодали не знам да има, има едни Зайчеви, дето произвеждат вино.
А кметът е от БСП.
Така че поне в Харманли страхът като мотив за липса на протести отпада.
30 Юли 2013 20:32
Опасно е да заложиш прехраната на семейството си в град, в който всички се познават. И да няма натиск, пасивността е по подразбиране. За мястото на всеки чакат поне още трима.

При такава ситуация, този с мястото да допуснем има мотив да не протестира, но описаните трима които чакат за въпросното място очевидно имат силен стимул именно за протести. Доста трудноразбираема логика за обясняване на спокойствието.
Това за малките градчета, но има и няколко десетки големи града в които също няма протести. Там логиката трябва да е още по-любопитна.
Все пак има време и Г-жа Горанова вероятно ще развие тези мотиви в следващи творби.
30 Юли 2013 20:39
И тук стигаме до втората причина, която е неразривно свързана с първата - бедността.
Загубата на работа е равносилна на глад
Отделно от това бедният човек няма мисъл за възвишени ценности - като свобода, равенство, братство, демократични принципи и правова държава.


Те това е идеала на червените феодали от 70 години насам. Заради тази своя фикс-идея погубиха цялата страна.
30 Юли 2013 20:41
Изключително точни наблюдения на авторката . за пореден път, бих добавил.
Другото е, че хората толкова са обеднели та да вярват на тия лъжливи негодници и корумпета цоциалистите и техните кукловоди - фесовете, че ща има социални програми, спешни мерки, пари за всички и прочие простотии.
Аз още чакам и до последно ще търся обещаните от розовите каскети 250 хил. работни места, 40-процентно увеличение на заплатите и пенсиите и възобновяването на "Белене"!
Иначе другата причина за велият протест в провинцията, е подкрепата за Орешака на групата 65+
години, които са основния избирател на цоциализма и неговите копелета...
Комплименти за автора!


30 Юли 2013 20:45
Галя, темата е сериозна, но не става с писане от жълтите павета - изредили сте клишета...
Как пък няма редакцията малко пари да Ви командирова из "малките градчета" - идете, вижте със собствените си очи, поговорете с различни хора, ако не друго, поне ще ни напишете нещо документално за забравената българска провинция...
30 Юли 2013 20:51
редакцията малко пари да Ви командирова

Времето сега е такова.
После пак ще четем прекрасни анализи, ама вече не с такова удоволствие ...
30 Юли 2013 20:51
забравената българска провинция...

Другарете се грижат там за разни малцинства, с които и си правят коалициите.
30 Юли 2013 20:52
Два свята, без допирни точки. Особено в селата - с какво се е променил животът на хората през последните повече от 20 год. ? Почти с нищо. Със сигурност обаче всички тях ги обединява един общ проблем - ограбването им от земеделски кооперации, които са взели земята им под аренда. 10 лв. за декар годишно е безобразие и селяните го знаят, но недоволството им си остава между тях и в крайна сметка се примиряват , че е нещо пред нищо. Нямат избор при тоталната липса на конкуренция. За разлика от тях , арендаторите добре знаят пътя до София и къде точно да протестират. Техните протести / когато ги има/ нямат общо със сегашните. Защото ценностите им са съвсем други и не включват нито свободата, нито демокрацията, нито националната сигурност.
30 Юли 2013 20:53
Галя Горанова
Чакаме Бат Петьо Цеков .
30 Юли 2013 20:54
Като прочетох този смехотворен разбор ми светна, че за авторката "провинция" трябва да са ЖК Младост и Люлин.
30 Юли 2013 20:55
Ей, Ловкий, по-внимателно за Харманли ,че ей сегаш ще скочат Насовците , а от амбразурата ще хвърлят любеници асолки, аекски и подобни вили.
30 Юли 2013 20:56
маргаритка2
30 Юли 2013 20:09
30 Юли 2013 20:57
Явно газетата сменя "уклона".Не са случайни статиите от последния месец. Жалко. Нека има различни мнения, ама такова лизане на протестиращите.....Бедните нямали идеали. Та нима богатия има.
30 Юли 2013 21:00
ограбването им от земеделски кооперации, които са взели земята им под аренда


Къде ги видя тези земеделски кооперации, някаква достоверна статистика? Доколкото знам, повечето арендатори са частници.
И под "ограбени" вероятно имаш предвид собственици - наследници, които живеят в градовете и дават под наем земите си, логично би било селяните да са в местната земеделска кооперация, ако я има.
30 Юли 2013 21:01
Ми, чети "Шума " , бе .
За Хохегерките , кръга Архитект, за семейните назначени на мястото на калинките , за Онбаши и Бимбаши, за дъшеричките и племенниците , Ананиева -щерка , Ваня Добрева - щерка, сем. Стоянович , Кирови и всички изпълзяли на розово .
30 Юли 2013 21:01
Абе аз защо като почнат да ми говорят за морал и нравствени ценности, все си мисля че става дума за повече пари, отколкото когато говорим за пари? И че когато някой се обяви за честен и неподкупен, просто си е сложил толкова висока цена, че няма кой да я плати!
30 Юли 2013 21:04
логично би било селяните да са в местната земеделска кооперация, ако я има.


В няколко населени места има все още подобни кооперации, но са рядкост. И те наподобяват едновремешните ТКЗС-та
Арендаторите са вече частници, по нашия край има такива които гледат по над 100 000 дка разположени на територията на 7-8 общини. Дават различна рента във вид на пшеница, а ако не искаш ти дава левовата му равностойност. В зависимост от земята рентата е между 70 и 120 кг. на декар.
30 Юли 2013 21:11
30 Юли 2013 21:13
Защо не протестират в провинцията? Това се питат градските чеда по улиците на София с нескрит упрек в гласа.Защо не протестират в провинцията? Това се питат градските чеда по улиците на София с нескрит упрек в гласа.


Госпожо Горанова, градските чеда по улиците на София с нескрит упрек в гласа, в по-голямата си част са провинциални чеда, които не гласуват, поради простата причина, че не са си сменили адресната регистрация и личните карти, и нямат сметка да се дотътрят до родното си място. Познавам поне десетина такива млади протестиращи колеги. Твърдят, че няма значение дали си гласувал, важното е да се протестира
Ръководени и подстрекавани от градски чеда, като Антоанета Цонева от Разград. Разград очевидно е град, щом името му завършва на "град"

Доста глупости сте написали Галя, но ви разбирам, защото иначе няма хонорар

ПП До модератора, коментирал съм статията, а не личността на автора, да не вземете нещо.......
30 Юли 2013 21:17
Галя

Ейййййй, как до тук никой от коментиращите не прочете
...когато затваряха болниците в провинцията, градските революционери не показаха особена активност. Сега берем горчивите плодове на подлото разединение. Нещо повече: от двете страни дружно забиват нов клин помежду ни...
ама то нали чукча писатель.... важно е да се изкоментира, постове да се трупат, за какво да четеш, че и до последния абзац
30 Юли 2013 21:20
30 Юли 2013 21:21
След като зърнах по диагонал коментарите на Станишевата семейно-кастова амбразура под флага на Кутев / за протокола, кво да им четеш..../
.... за Галя Горанова - още веднъж
30 Юли 2013 21:24
Особено в селата - с какво се е променил животът на хората през последните повече от 20 год. ? Почти с нищо.

Това е много далеч от истината. Явно нямаш идея от живота на село.
30 Юли 2013 21:26
Галя Горанова , доста отвратително писание.
Ето заради този менторски тон българите не обичат софиянци.
30 Юли 2013 21:28
Циганията и простотията в селата е музика в ушите на каскетаджиите.
30 Юли 2013 21:31
Еееехх.. г-жа Горанова засегнала най-болното място на енетелектуалците.. за това скачат...
Послепизз: Някои от констатациите (според мен) изглеждат малко "нагласени" поради авторовият подход към тях. Причината е, че се е тръгнало от съществуващото положение към причините за него, а не обратно...
А, текстът издразнил форумните интелектоалци:
"Отделно от това бедният човек няма мисъл за възвишени ценности - като свобода, равенство, братство, демократични принципи и правова държава. Единствената му грижа е как да закърпи месеца без заеми. Само посегателството срещу този екзистенц минимум може да го накара да забрави страха, както се случи с протестите срещу безобразните сметки за тока миналата зима. Тогава бе поставено под въпрос самото оцеляване на хората."
би станал по-ясен (пак според мен) ако вместо "бедният човек няма мисъл " бе написано "бедният човек няма време"
30 Юли 2013 21:34
Еееехх.. г-жа Горанова засегнала най-болното място
А то е?
30 Юли 2013 21:37
***

30 Юли 2013 21:39
Много вярна статия, реалистично описваща положението в провинцията.
Галя, този път -
На невярващото красножопие бих предложил да си помнят думите най-късно до зимата, когато по уличните стълбове ще висят техни съмишленици.
Ако не телом, поне на потрет.
И без лаврови клонки по главите.
Ще започват от София във всички посоки.
"И така - до края на света!"
30 Юли 2013 21:42
Германец
30 Юли 2013 21:39


Абе ти ако си в Германия, що коментираш, неща които гледаш по телевизията

Ако си тук, още по-зле за теб

Писна ми от германци от село Герман
30 Юли 2013 21:45
Още в първите редове се налага образът - ония, гладните, не протестират, понеже ги е страх да не останат и без постния си залък,
а тук, протестират тези, дето са си надвили на масрафа и нито някой ще ги уволнява, нито ще обеднеят, нито ще огладнеят. Могат само да се чудят на гладните, дето си мълчат.
Уж гледахме да заличаваме тази пропаст, а то какво излиза...
30 Юли 2013 21:46
Преобладаващото възрастно население в малките градове на България се страхува от революции и нестабилност.

Много ясно. То си е свикнало с бат Сали.
30 Юли 2013 22:01
Цанев, що квичиш, бе ? Човекът не казва ,че ти или кутевци, ще висите по фонарите ?На пренбоядисването копчеведите и хората на копаня около тях са царе.
Просто казва човекот, че зимата ще помете това неолиберастко правителство - а спасението е дело на давещите се .
Кво толкоз ?
30 Юли 2013 22:03
Писна ми от германци от село Герман


Не толкова отдавна и аз стигнах до абсолютно същия извод
30 Юли 2013 22:09
Как смее да каже Горанова,че няма протести в провинцията.
Ловкия,Щурчо,Германец читайте,завидуйте - Натисни тук
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД