:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 123
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хоризонти

Левче по левче бизнес става

Груповото финансиране по интернет в никакъв случай не е милостиня и никой няма да ви го даде просто така - най-малкото защото има още хиляди други проекти, които може да подкрепи
Снимка: Wikipedia.org
Холандецът Пим Бетист е един от основателите на сайта Sellaband.com, който позволява на всякакви музикални формации да събират средства директно от феновете си.
Методът "финансиране от тълпата" (от англ. - crowd funding) съществува от векове под различни форми, но благодарение на интернет доби изключителна важност в последните години.

При неспиращата рецесия малкият бизнес среща постоянни затруднения да остане над повърхността и шансовете на новите предприемачи не са особено добри. Споделеното финансиране през мрежата обаче дава нови надежди на всеки да покаже своя бизнес или творчески проект пред целия свят и да събере необходимите средства, за да го реализира. Идеята е да се събират малки суми от много на брой дарители, които впоследствие да бъдат превърнати в клиенти или аудитория на съответното начинание. Методът има приложение в разнообразни случаи. Някои от тях са дарения на закъсали хора и райони след бедствия, подкрепа за проекти и творчески идеи на хора на изкуството, финансиране на независими журналисти, на политически кампании, научни изследвания и всякакви прохождащи компании и бизнеси.

Инициативите се провеждат на специално направените за целта уебсайтове като Kickstarter, Indiegogo, RocketHub и Rock The Post. Всяка от тези платформи си има свои особености, но общият принцип е един и същ. Създателите на проекта регистрират профил, на който описват подробно идеята си чрез видео, текст, снимки и обявяват какви ексклузивни награди ще получи всеки дарител в зависимост от отпуснатата сума. От ключово значение е цялата обява да бъде много атрактивна и



да бъде обвързана с някаква идея или кауза,



която има шанс да привлече повече поддръжници.

Всяка кампания обявява от самото начало точна сума, която цели да събере, и определен срок, в който ще се вмести. Всеки ден напълно прозрачно за всички посетители на сайта се отчитат събраните до момента пари. Смята се, че успешните проекти изкарват между 25 и 40% от нужните им пари от близкото обкръжение на предприемачите. То включва роднини, колеги и приятели от социалните мрежи. Но решаващ е приносът на случайните посетители, които просто търсят кампании, в които да повярват. Методът може да изглежда съмнителен и даже безнадежден, но историята показва, че чрез него спокойно могат да се съберат стотици хиляди долари, а по-дълги кампании са си докарвали и милиони. При най-успешните проекти се получава лавинообразно нарастване на популярността и всеки нов дарител привлича след себе си по няколко други.

Обаче привличането на достатъчно финансиране от публиката изисква доста работа и не е нито лежерно, нито хазартно начинание. Нужни са сериозни усилия и правилен подход на популяризиране чрез социални мрежи, мейли и всякакъв тип медии. Груповото финансиране в никакъв случай не е милостиня и никой няма ви го даде просто така - най-малкото защото има още хиляди други проекти, които може да бъдат подкрепени.

Не бива да се счита, че този начин за събиране на средства е подходящ само за малки и прохождащи бизнеси. Неведнъж са го използвали и утвърдени компании, за да разширят дейността си, да проверят нагласите към даден нов продукт и да си спечелят клиенти за него, преди да го пуснат на пазара.

Финансирането от тълпите наистина



може да представлява цяла рекламна кампания



само по себе си. Добър пример е американската компания за велосипеди Villy Custom. Тя се справяла достатъчно добре на пазара и нямала нужда от допълнителни пари. Но при пускането на нова серия велосипеди от Villy Custom решили да направят кампания в платформата RockThePost с цел да проверят нагласите на пазара. За тяхна почуда, успели да натрупат 10 000 долара и куп предварителни поръчки на новите си продукти.

Такива примери подсказват, че една от най-важните функции на колективното финансиране е да посъживи световния пазар. Всичко, което раздвижва пластовете дори минимално, е страшно необходимо на пълзящата икономика, а финансирането от тълпите вече се доказа като мощен инструмент. То е основен мотиватор предприемачите да продължават да бъдат креативни и инициативни в тези трудни времена. Затова по света се надяват популярността му да расте все повече.





------------каре---------------

Българи също опитват късмета си

Груповото финансиране трупа все повече популярност в САЩ и големите европейски страни. У нас това явление тепърва прохожда, но вече се появяват първите платформи, които могат да го реализират на българска почва. Такъв е например сайтът BGining.com. В България въобще не е развита културата да се дават пари по интернет, особено пък на непознати хора. Но мнителността може да намалее, ако се намери кой да развие няколко успешни кампании.

Някои българи пробват да съберат средства през чуждестранните платформи, макар че за тях има допълнителни затруднения. Най-популярният такъв сайт - Kickstarter, е американски и достъпът до него е труден, освен ако човек не е американски гражданин, не притежава номер на социална осигуровка, шофьорска книжка и не е над 18 години.

Пък и уловката е, че достигането на поисканата първоначално сума не е шега работа, защото е обвързано с краен срок. Ако той изтече, а цифрата не е достигната, платформата не таксува за даренията, а кампанията по финансиране си остава неуспешна.

Точно това се е случило с един от българските проекти в Kickstarter - комикса "Господари на Космоса" от Нико Попов. Целта на кампанията е била да покрие всички разходи по отпечатването и разпространението на книгата и бонус - материалите към нея, както и хонорара на автора. Комиксът изглежда атрактивно и забавно, а на всеки дарител са обещани и симпатични подаръци, като например фланелки, чаши и значки с героите от комикса, както и аудиодиск със саундтрак от 12 песни. Въпреки това за един месец - между септември и октомври 2012 г. - комиксът е успял да събере 1333 долара от 24 дарители при заложени цели 53 000, за да бъде кампанията успешна.
 -----------
2
3883
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
07 Август 2013 22:08
Статията е вярна. Но става дума за истински идеи,касаещи голям брой потребители, а не някакви локални проекти,които биха заинтересували малък брой хора . Това е като да продаваш хладилници на ескимоси - предварително си обречен на неуспех
08 Август 2013 18:12
Просия!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД