:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

„И беше възстановено почитането на идолите”

Западните славяни приемат християнството неколкократно, някои от тях остават с вярата на предците си дори след ХІІ в.
Чешкият княз Борживой I (след 870-преди 894) и княгиня Людмила извършват езически обряд. Вдясно - покръстването им след 877 г. (но преди средата на 879 г.) във Велеград от епископ Методий, според спорния латински трактат "Животът и мъченичеството на св. Вацлав и на баба му св. Людмила" (992/994 г.),; рисунка от третата четвърт на ХIV в.; Крумловски рисуван ръкопис; Австрийска национална библиотека - Виена.
(Продължение от миналия четвъртък)



Антихристиянската съпротива на Новгород през 990/991 г. продължава кратко, въпреки решимостта на защитниците на старата славянска вяра. Княжеската дружина, изпратена от Киев, удавя в кръв тоя бунт, но точно след 80 години, през 1071 г., новгородчани пак въстават. Тогава в града се появил езически жрец, който "започна да хули християнската вяра" и да заплашва с убийство епископа на града. Заплахите не били празна работа - малко преди това, през 1066 г., новгородчани удушили местния християнски епископ Стефан. Първоначално шумно подигнато, Второто новгородско антихристиянско въстание, е бързо потушено от княз Глеб Святославич (1069-1078).

Трудно върви християнизацията и по останалите руски краища. В земите около Ростов (в дн. Ярославска област) и около Муром (в дн. Владимирска област) съпротивата под една или друга форма продължава чак до ХII в. Славянската колонизация на североизточните краища на Древна Рус (между реките Волга и Ока) се свързва точно с бяството там на хиляди езичници. Този дял от Древна Рус е християнизиран не по-рано от последната четвърт на ХI в.

Пълната християнизацията на Древна Рус обаче не завършва още. През 1227 г. пак в непокорния Новгород архиепскоп Арсений нарежда да бъдат изгорени на клада четирима езически жреци, но на следващата година обитателите на града изгонили архиепископа, като го обвинили за неурожая. До ХVII в. в Русия се преписват църковните поучения срещу езичеството, даже в средата на ХVIII в. са отбелязани случаи на нападения на езичници срещу християнски свещеници, иноци и проповедници. Вероятно поради затегналата се християнизация, последователите днес на така нареченото неоезичество и в Русия (над 1, 5 % от населението на страната през 2013 г. или почти 1,5 млн. души), и във всички останали славянски държави, а и в цяла Европа, са така многобройни, че се налага час по час да бъдат обругавани от християнските пастири.



* * *



"От всички северни народи само славяните били по-непреклонни от другите и най-късно те се обърнаха към [християнската] вяра. А както бе казано вече, славянските народи са много", ни е известил Хелмолд от Босау (1120-1177) в своята безценна Chronica Slavorum. И наистина, западните славяни изглежда най-трудно стигат до християнството, те са покръствани неколкократно, в резултат на военни поражения най-често. При пръв подходящ случай славяните, особено тези в непосредствено съседство с германите, си връщат древните вярвания, строят още по-усърдно светилища и издигат статуи на езическите си богове. Под влияние и на християнството разпокъсаните вярвания, различни у отделните славянски племена, придобиват все повече черти на единна религия с общославянски характер, особено в края на Х в., а и през целия ХI в.

Официалното покръстването на Полша е при първия полски княз Мешко I (960-992), почти едновременно със създаването на държавата, която обединява част от западните славяни, в прилабските и в поморските земи. През 965 г. князът взема за жена Добрава, дъщеря на чешкия княз Болеслав I Страшни (929-972). Значително по-възрастна от съпруга си, с двама вече поотраснали синове от първия си брак, тя лесно се налага. Под нейно влияние и с усърдното й настояване, Мешко I, а и значителна част от полската аристокрация, която имала какво да губи при наличие на противоречие с владетеля, приемат християнството по западен образец през християнизираната преди век Чехия.

Въпреки това относително завършен е процесът на християнизация на Полша чак след три века. При първата по-значима политическа нестабилност, славянските племена в полските земи масово въстават срещу новата религия. Още в началото на 30-те години на ХI в. антихристиянските бунтове започват, като за повод се използват опитите за засилване на княжеската власт и централизацията на държавата. Въстанието е предизвикано и от установяването на стегната църковна организация по полските земи, което увеличава допълнително данъчната тежест особено за селското население. Във Великополша, ядрото на ранносредновековната полска държава, антихристиянското въстание добива най-голяма сила, разрушени са значителен брой замъци и крепости, обители, църкви и безчет часовни. Мощно е въстанието и в Силезия, където е унищожена изцяло църковната организация. От Полша се откъсва Мазовия.

Езическите въстания по полските земи са толкова мащабни, колкото и продължителни, те обхващат почти половината от земите на полското княжество в продължение на повече от десетилетие. Ще бъде необходимо много време, чак до средата на 40-те години на ХI в., за да се омиротвори страната - да се подложи отново на гонение езичеството, да бъдат разрушени новоизградените светилища, да се овъглят и разтрошат новоиздигнатите дървени и каменни статуи на езическите богове, да се изгради наново християнската църковна организация. С по-малка интензивност езическите бунтове ще продължат и през следващия, ХII в.

Днес се налага полската държава, вероятно поучена от историческия опит, да плаща сама, и доста скъпо при това, за религиозното възпитание на подрастващите, което започва организирано в най-ранна възраст, още в детските градини, и е абсолютно задължително за всички ученици.

Покръстването на Велика Морава, е даже преди покръстването на България. През 831 г., много скоро след първото достоверно сведение за създаваенто на тази мощна славянска държава през 822 г., първият й владетел Моймир I (830(?)-846) приел кръщение, а с него и поданиците му. През 845 г., под въздействието на немски духовници, 14 чешки князе, се покръстват в Регенсбург, според "Деянията на саксите" на Видукинд от Корвей (ок. 925-973), но този факт сякаш няма никакви последствия, вероятно новопокръстените били принудени на поемат пътя на изгнаничеството. Същинското християнизиране на Чехия става при княз Борживой I. Добре известен е и приносът на братята Кирил и Методий и тяхната просветителска мисия там след 863 г.

Антихристиянските въстания в Чехия и Велика Морава, някои от които успяват да унищожат вече създадената християнска църковна организация и да върнат за години езичеството, бележат несъмнено своя връх с управлението, като регентка, на чешката княгиня Драгомира (877 или 890-след 934). Чисто женска свада изглежда слага началото на бунта, възпитанието на децата на Драгомира от брака й с княз Вратислав I (915-921), било поверено на баба им Людмила, обявена за християнска светица по-късно. Скоро Драгомира нарежда бабата на децата й да бъде удушена, а немските християнски мисионери да бъдат изгонени.

Християнизирането на най-западните славянски земи протича на приливи и отливи. Племената във военно племенните съюзи на ободритите и лютичите ту приемат християнството, в резултат на военни неуспехи в борбата им с германите, ту се връщат към езичеството (вж. Извори), веднага щом това става възможно. Сложното им историческо развитие заслужава нарочен преглед, при това обстоен.



Извори



"Тогава [след 24 януари 1002 г.] и славяните . . . отхвърлили, накрая, игото на робството и принудени били със силата на оръжието да защитават свободата си. Като въстанали . . . славяните отначало с огън и меч разорили цяла Нордалбингия [по долното течение на Елба] . . . изгорили, разрушавайки до основи, всички църкви; измъчвали с различни способи свещениците и другите служители на църквата, и не оставили от тая страна [по десния бряг] на Елба [Лаба] и следа от християнството.

В Хамбург по това време и след това мнозина от духовниците и гражданите били пленени, а още повече люде убити поради ненавист към християнството. Кралят на даните [предците на днешните датчани] . . . ни разказа какво се е случило с християните в Олденбург [Старигард, столицата на славянското племе вагри] . . . "След като били изклани като добитък 60 свещеници, [телата им] били оставени [на показ] за забавление. Най-главен от тях бе Олдар . . . наш роднина. Него, заедно с останалите, мъчили по следния начин: с нож била срязана кожата на главата му във формата на кръст така, че се виждал мозъкът. После със завързани на гърба ръце божиите изповедници били разкарвани по славянските градове, [били ги и ги измъчвали по разни способи] докато те не умрели." . . .

И така всички славяни, които живееха между Елба и Одер и по време на властването на Отоновците [т. е. от 912 г. до 1002 г.] изповядвали християнството в продължение на повече от 70 години, отпаднаха по този начин от тялото Христово и от църквата, към която по-рано били привързани . . ."

Из "Деянията на архиепископите от Хамбургската църква" на Адам от Бремен (... след 1081)



"По това време лютичите . . . с всички сили нападнали Мстислав, господаря свой . . . и . . . опустошили голяма част от кралството му . . . а него самият . . . принудили да се укрие в града Шверин. После . . . местните, като въстанили срещу Христа и собствения си господар, го принудили да бяга от бащиното си наследство . . . Стана тая отвратителна дързост през февруари [1018 г.] . . . Всички църкви, които бяха построени по тези земи за почитането на Христос и за да му служат, бяха изгорени и разрушени . . .; беше възстановено . . . почитането на идолите . . ."

Из "Летопис" на Титмар (975-1018), епископ на Мерзебург



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=659469

http://www.segabg.com/article.php?psize=450&id=598307&command=fps

http://www.segabg.com/article.php?issueid=2985§ionid=5&id=0001301

23
23696
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
07 Август 2013 19:50
"След като били изклани като добитък 60 свещеници, [телата им] били оставени [на показ] за забавление. Най-главен от тях бе Олдар . . . наш роднина. Него, заедно с останалите, мъчили по следния начин: с нож била срязана кожата на главата му във формата на кръст така, че се виждал мозъкът. После със завързани на гърба ръце божиите изповедници били разкарвани по славянските градове, [били ги и ги измъчвали по разни способи] докато те не умрели." . . .

Брей, то комунизма бил като детска градина в сравнение с тогава..!
07 Август 2013 20:48
Другарете историци-марксисти ептен изтърваха козите и взеха да пишат некаква съвсем нова история на християството.
Цял свят знае, че България е първата държава разпространила християнството за "славянските" народи. Мисията на Светите братя е при българската р.Морава, намираща се на българска територия, за да учи българите на четмо и писмо. Таквози нещо като Велика Моравия е голема фалшификация, юще от времето на Австро-унгарската империя.
За другата голема империя, претендираща да бъде "Третият Рим" и нейните фалшификации, отричащи основният български принос за нейната християнизация, ето тук:

http://www.otizvora.com/2010/01/892/

Христовата истина, не може да се скрие.
07 Август 2013 21:59
„И беше възстановено почитането на идолите”

09.09.1944 при южните задунайци...
07 Август 2013 22:32
Щурчо.. я по полека... първо за "цял свят" дето знаел... много го интересува Света кирилицата и второ я попрочети пак историята да си я освежиш. Вече е лесно Гугълваш и информацията излиза..
07 Август 2013 23:14
Иван Петрински
08 Август 2013 02:48
Специалистите, може ли да кажете това верно ли е?



http://www.plevenonline.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1508&Itemid=98
08 Август 2013 03:19
И беше възстановено почитането на идолите

то христианството, горкото, хич си няма идоли - нито кръста почита, нито иконите, нито на попа ръка цалива...
че и богът и той хем един, ама троен, хем си има ангели, архангели, майка и светци...

всяка религия изобщо за да бъде приета, трябва да амалгамира предшествалите я. затова коптите са един тип христиани, българите са друг тип пак христиани, руснаците, поляците, немците, та докато стигнем до ирландците и келтския им кръст. най-впечатляващи са исландците - събрали се на Общо народно събрание, помислили и решили да приемат христианството. хем доброволно, хем от това по-демократично няма накъде. това, че много не си давали зор да си променят навиците, са подробности от пейзажа.
08 Август 2013 04:39
Пройчо
07 Авг 2013 22:32 Щурчо.. я по полека... първо за "цял свят" дето знаел... много го интересува Света кирилицата и второ я попрочети пак историята да си я освежиш. Вече е лесно Гугълваш и информацията излиза..
Щурчо си е седесарче .. и за политиката едва ли ще го поддържам .. ама като е ПРАВ ЗА ИСТОРИЯТА Е ПРАВ!
Гугълването е лесно .. ама не става само с него-трябва и акъл! ..
На събора в Цариград през 879 г. папа Иоан VIII изтъква, че Българската църква има апостолска приемственост още от времето на св. апостол Павел, който е просвещавал от Йерусалим до Илирик, който сега се владее от българския народ (ГИБИ:159). Може да се предположи, че българският архиепископ или митрополит Агатон е бил изпратен в българските земи на древната епископска катедра Маргус - сега Морава в Горна Мизия, а след него в същото седалище светителствува Св. Методий от 879 г. или 880 г. до смъртта му през 885 г., като е имал по-широки права върху цяла Панония и съседните славянски страни и народи, затова е в списъка “Архиепископите на България”. След 885 г. и преди 900 г. архиепископ Моравски става Иоан ....Това мое предположение се гради върху няколко сериозни бележки от страна на немски и австрийски учени, които посочиха, че св. Методий е имал град за епископско седалище и че гробът на св. Методий трябва да се търси в град Морава..."

Като въпроса Българска Моравия,за който въпрос,освен Кръстанов и Г.Ценов са писали и много други напр. Имре Боба или П.Юхас...-аз цитирах Кръстанов....
1. Провинция Мизия супериор НИКОГА НЕ Е БИЛА В ЧЕШКИТЕ ЗЕМИ тя е била на юг от Дунава и град Морава е бил на юг
2. Този град е днешния Пожаревац, който не е в Чехия!Всъщност държавите в които е бил този град са .. Римската империя .. най-дълго, след това Българското царство и сравнително кратък исторически период-Сърбия
3. Нито Moesia Inferior r нито Moesia Superior са имали, каквото и да е чешко присъствие. Били са си български, за определени периоди !
4. Моравската епархия е известна и от 3 век .. ТЯ Е НА ЮГ ОТ ДУНАВА със седалище ГРАД МОРАВА, В Мизиа Супериор!
5. Светът го интересува и Кирилицата .. светът го интересува и Глаголицата .. и унгарци, и американци и какви ли не, пишат и за Кирил и за Моравия и за Методий ... те пишат, ама ние май не четем .. Гугълваме ...
08 Август 2013 06:44
Православните изклали като добитък християните.
И така неколко пъти.
08 Август 2013 07:10
Православните изклали като добитък християните.
И така неколко пъти.
A след 1917 ги почнали в индустриални количества.
Со се храмовете и свещениците им...
След 1991 православните се върнали в църквите,
но без да признават Христос...
08 Август 2013 08:09
Странно, но в България и днес прочти не е християнизирана, остава езическа и се покланя на множество богове.
08 Август 2013 08:35
Това, което се набива в очи от интересната статия на Петрински е, че жените са играли ако не определяща, то много важна роля в християнизацията на Полша и Чехия-Моравия. Може би това е и причината тези два народа да не се обичат много-много. Впрочем, поляците с кого ли от съседите им се обичат?
08 Август 2013 09:36
интересно пък българите с кого ли от съседите си се обичаме
08 Август 2013 09:37
Gozambo, доколкото знам съвременните математически методи на разчитане и датиране на текстове, дават положителен отговор на въпроса ти. А пък какво общо имам със седесарските идеи, само Симчо си знае.
08 Август 2013 09:38
Насилие, насилие и пак насилие! Това е човешката история. Докога?!
08 Август 2013 09:38
интересно пък българите с кого ли от съседите си се обичаме

Още по- интересно е, че на всичките си граници граничим със себе си
08 Август 2013 09:46
Я се фокусирайте в съвпадението между имената, годините на управление на Боривой (Борживой по др. Петрински) и Морава - българска - Морава - чешка и "нашия" княз-"покръстител" Борис, с извинение. На това запалянковците му казват "хеттрик".
Всъщност български княз Борис в изворите няма. Има Бориша, Ворисис и къвто още се сетите, но Борис - няма. Та толкоз за "българския", измислен от фанариоти и московци княз покръстител. А онзи, който е писал писма до папата не е бил Борис, а Михаил, въпреки милиционерските фалшификации на съдружниците Златарски и митрополит Симеон, преводачът на отговорите на Папа Николай в ГИБИ.

Петрински, ти що си се регистрирал във форума като "Пройчо", ъм?
08 Август 2013 14:30
Ръководната роля на Русия е представена доста двусмислено. Слабо.
08 Август 2013 14:47
щурчо
08 Авг 2013 09:37 А пък какво общо имам със седесарските идеи, само Симчо си знае.
.. седерастче си , пирятелюю .. седерастчеее .. ама не за това иде реч ..
Става дума, как "в епохата на Интернет всичко се знае" ...
така ли??! Гугълваш??!
..и се вижда къде е Моравия??!.. ами ЗНАЕ СЕ, КЪДЕ Е МОРАВСКАТА ЕПИСКОПИЯ .. В ГОРНА МИЗИЯ.. до днешния Пожаревац ..
и се знае,чехи ли живеят там ..
Пишещият тези редове , е пътувал поне 3 пъти от Видин, накъм Белград и ГАРАТНИРА,ЧЕ НЕ Е СРЕЩАЛ НИКАКВИ ЧЕХИ ПО ПЪТЯ! Ерго, твърденията,че тази област е в Чехия са тъпотии ...
територията е била,много дълго време българска, абе то и Белград е бил български .. и щом имаме ПИСМЕНО СВЕДЕНИЕ ,че Свети Методий е заел "столът на свети Андроник" е явно,че това е старата епархийска структура, със старото седалище .. и къде е то??!.. ами по крайдунавския римски път, малко преди Белград ...
Пройчо
Вече е лесно Гугълваш и информацията излиза..

Та да четем, значи Гугъл??! .. да не вярваме на очите си и ушите си, да не мислим .. в град Велика Плана, например .. до Морава , преди Смедерево .. чехи ли има ??! Ами каквото каже Гугъл-това е!
08 Август 2013 17:08
И беше възстановено почитанието на идолите.
Звезди, сърпове, чукове и прочее утвар.
08 Август 2013 19:11
Gozambo
08 Авг 2013 02:48
Натисни тук
Специалистите, може ли да кажете това верно ли е?

Гозамбо, ТО ЗНАНИЕТО НЕ Е ГУГЪЛВАНЕ!
Иска се познание .. иска се сравнение на данни .. иска се МИСЛЕНЕ.. та не мога да ти кажа, дали е верно .. ама ако те интересува-прочети повече, па си направи извод САМ!
Надписи разчетени от Матей Бор
Корекция от Чудинов на разчитане на надписи
Български форум
Преди Павел-Спарток да започне да пише по темата .. Борислав Борисов-Боцман написа за плочките от Боторита ... а пък моя милост, взе участие в споровете по разчитането на "венетските надписи" в няколко чуждоезични форума ...
Та - няма гугълване приятелю, няма .. четеш, интересуваш се и МИСЛИШ! ако те интересува ... отвори сайта на приятеля ми Боцмана
Една от публикуваните статии на Боцмана
08 Август 2013 23:55
Пак да задам простой вопрос:
Почем же - Кубрат е патриций?
Внук му Тервел - кесар?
Пресиян - пише за единий БОГ?
Дали щото са се молели на рязана еднодръвка? Некой криво е чел историчките дании....
08 Август 2013 23:58
Ако вярваме на Вера Мутафчиева, учените:
По храста, по дървото и на раздумка с Тангра...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД