:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Накъде след Орешарски?

Три възможни варианта за развитие на политическата криза и един розов
Ясен Бориславов


Един ден протестите срещу кабинета на Орешарски ще свършат и въпросът как ще изглежда България после звучи все по-актуално. Дали ще е по-добре, или по-зле? Какви ще са трайните политически ползи и вредите от тези 50 или 100, а може би повече дни на шумно освиркване и карнавално пародиране на властта по софийските улици и площади? Как ще се развива оттук насетне драматургията около белия роял, белия автобус и жълтите павета? Свободата ли ще води народа, или суетата ще се опитва да го води, както подметнаха някои коментатори по повод отделни артпрояви по мотиви от Вазов и Дьолакроа?

Дали ще се уморят и отегчат "умните и красивите", както вече ги иронизират, и дали ще си приберат свирките, или с нова енергия ще развеят знамената след лятната ваканция на парламента? Едва ли има съмнение, че през август тези въпроси ще се въртят не само в медиите, но и около напрегнато отдъхващите след юлския политически зной депутати и министри.

Как изглеждат възможните варианти за развитие на кризата от хоризонта на отпускарското примирие? За трайно измъкване от капана, в който управляващите сами се вкараха, все още е рано да се мисли.



Вариант 1



Протестите в София временно затихват. Част от протестиращите се преместват по морето, където спорадично през август припламва искрата на бунта, преди отново да се разгори в София през септември. (Между другото би било интересно да се разбере как така любимият на всички български правителства инвеститор бай Мутракис е успял това лято, нарушавайки грубо закона, да мутризира целия плаж на "Каваците" и да го превърне във ВИП зона с нахалните си чадъри, балдахини, шезлонги и шалтета. Има за какво да се протестира и там, и на други места.) През есента протестите се радикализират. Сблъсъците с полицията зачестяват. Откъм лагера на правителството се чуват фалшиви и лицемерни призиви за диалог, но усилията са закъснели. Към шествията на "умните и красивите" се приобщават "грозните и гладните", т.е. синдикатите. Правителството пада.



Вариант 2



Правителството разбира, че септември ще бъде юли и подава оставка. Президентът Плевнелиев назначава служебен премиер, вероятно безличен като Марин Райков. Към края на есента има нови избори, които частично сбъдват прогнозата на социолозите за възпроизвеждане на статуквото, макар и не точно в сегашните пропорции. Все още няма ясно припозната партия на протеста или тя не успява да влезе в парламента. Протестиращите (в критичната си маса) са принудени да признаят резултата и да преглътнат факта, че партийното строителство все пак е нещо по-сложно, скучно и не така ентусиазиращо, както карнавалното площадно пародиране на властта. Иначе казано, справедливостта на желанията не е достатъчно основание, за да се сбъднат. При по-оптимистично развитие реформаторите влизат в парламента, но не могат нищо да реформират, защото са малцинство.



Вариант 3



След договорки между парламентарните партии се определя възможният хоризонт на правителството. Обявява се дата за оставка, вероятно през май, както и точен график на основните неща, които да бъдат свършени дотогава. Обещава се прозрачност и диалогичност. Важно е този ход да не изглежда като отстъпка пред ГЕРБ. Протестите затихват, но остават в постоянна готовност отново да избухнат при всеки по-голям публичен гаф на правителството. Това е и най-вероятното развитие на кризата. По тази тема в БСП има разделение - за някои това е единственият разумен изход (Калфин, Румен Петков, Първанов), но за други (Станишев, Кутев, Янаки Стоилов и самия Орешарски) той е неприемлив. За ДПС вариантът е приемлив, защото те винаги са готови за избори. Изглежда нещата ще се решават с пазарлъци между партийно-олигархичните кланове по време на отпуската.



Има и вариант 4



Той обаче изглежда възможен само в розовите отпускарски сънища на отделни министри и депутати. Протестите заспиват в летните жеги и повече не се събуждат. Хората постепенно започват да харесват мъдрите управленски ходове на кабинета и той благополучно изкарва целия си мандат. А дано, ама надали.

Всеки от тези варианти има добри и лоши страни и нито един не предвещава политическа стабилност. При вариант 1 е възможно едно закъсняло и неизбежно преподреждане на политическия пейзаж, но има вероятност страната да изпадне в непредвидим хаос, а и сигурно има хора, които потриват ръце в очакване. При вариант 2 е възможно бъдеща партия на протестиращите отчасти да балансира политическото напрежение и да бъде представена във властта, но е твърде вероятно също БСП и ДПС отново да оседлаят държавата със или без подкрепата на трета партия. Рискът от завръщане на ГЕРБ също не е малък, въпреки че публичното им деградиране в идните седмици и месеци ще продължи и вероятно ще излязат нови срамни неща като тефтерчето на Златанов. Ролята на наивник, когото разни лоши хора като И.Ф. и Ц.Ц. са успели да мамят, но той все пак ги наказва, когато разбере измамата, ще става все по-трудна за Борисов дори пред най-простодушните му избиратели. Вариант 3 е по-скоро печелене на време и не предлага трайно решение. Вариант 4, както казахме, е розов сън.

Както и да се развият нещата, през август, медиите ще продължат да се взират в детайлите и да отразяват начинанията на противниците и защитниците на Орешарски. От което медийният образ на кабинета никак няма да спечели, защото проправителственият хербарий около пилоните на НДК стои твърде унило на фона вечерните манифестации между "Дондуков" и "Орлов мост". Двата протеста един до друг приличат на битката между Поста и Карнавала в картините на Стария Брьогел. Там Поста е мършава старица със сушена херинга в ръка, а Карнавала е весел дебелак, яхнал буре с бира или вино и обилно закичен с наденици и пушени свински бутове.

Може от време на време в жегата



отделни говорители да изпускат по някоя звънтяща глупост



Според Т. Буруджиева грешката с Пеевски била съпоставима с гафа около Румяна Желева през 2009-а, поради което и кабинетът заслужава да бъде пощаден. Ако наистина е така, с какво БСП е по-приемлива от ГЕРБ? Пред "Уолстрийт джърнъл" по повод скандалните си назначения Орешарски обясни, че и преди някои от тези хора са били на същите позиции, но не е имало протести. Но нали заради това тройната коалиция загуби от ГЕРБ? А да не би само да си предават щафетата? Възможно е да се поднови безсмисленият спор дали поляните на Бузлуджа събират повече хора от центъра на София и кое от двете символни пространства е по-важно за бъдещето на страната.

"Сега е по-добре да има правителство, което да действа под граждански натиск, отколкото избори до дупка", каза Янаки Стоилов ("Труд", 22 юли). "Казваме "да" на белия роял, но "не" на павето", патетично обобщи Лютви Местан след нощните сблъсъци около белия автобус. Иначе казано, нямаме нищо против да си протестирате, продължавайте да се забавлявате, стига гюрултията ви да не постигне желания от вас резултат. Подобно високомерие едва ли може да остане без последствия.

Трайно успокояване на обществото може да има само ако управляващите елити се опитат да разберат какво точно се е случило през пролетта и лятото, ако надникнат безпристрастно и без високомерие в автентичния свят на протеста. Протестиращите искат партньорски отношения с властта, а не властнически отношения между гражданина и държавата. Нищо повече от това.

През изминалите 23 години т.нар. демократичен преход раздели българското общество на две - на печелещи и губещи от промяната. Печелещи са политико-олигархичните и криминалните елити, които живеят сред обръчи от фирми и си разпределят порции. Тези елити със сходна политическа генетика бяха разклонени във всички парламентарни партии на прехода. Това са хора, които живеят като част от разни схеми за по-големи или по-малки измами. Живеят в хранителни вериги като описаните с инициали в тефтерчето на Филип Златанов и



изобщо не познават душевния уют на почтеността



За двадесет години те моделираха един силно отблъскващ и будещ погнуса образ на българския политик като алчно, крадливо и безсрамно същество. Няма значение дали истината е точно такава. Представата е такава. Реален резултат е опасното деградиране на идеята за властта като нещо по принцип разумно и добро.

Губещи са почти всички останали. От губещите се очаква да бъдат нещо като електорална тор, която периодично чрез квазидемократични избори да обогатява почвата на партийно-олигархичния метаболизъм. Протестите от февруари и юли показаха, че тази "феодална" политическа конструкция е пред разпадане. Политическата геометрия вече е различна. В България има и "трето съсловие", ако използваме едно малко архаично понятие от новата европейска история, и това съсловие трудно може да бъде залъгвано с квазилеви или квазидесни фразеологии, зад които се крият крадливи мутро-милиционери и партийни технократи. Това е средната градска класа, която не желае повече да бъде управлявана и ограбвана от съществото мутра, което т.нар. демократичен преход роди, отгледа и модифицира във всички обществени сфери - политически партии, държавна администрация, бизнес, съд, прокуратура, медии. Тя не желае това същество да й налага своите примитивни вкусове и етични стандарти и видимо е решена да не отстъпва. След юлските протести тази нова средна класа има друго самочувствие и е въпрос на време да заяви политически претенции. Тя цени своята чест малко повече от хляба. България вече не е същата, ако употребим едно от клишетата на прехода. По някаква ирония на случая в личността на Делян Пеевски се оказаха събрани в едно повечето характеристики на типажа мутра - френологични, биографични и поведенчески. И това преля чашата. Впрочем къде изчезна депутатът Пеевски? Някой знае ли къде е и защо никой вече не се интересува от него? Той все пак не е игла да се изгуби, макар че името му боцка. Около личността му все още витаят въпроси, на които обществото продължава да чака отговори.



Защо все пак беше избран за председател на ДАНС



Какви стратегически държавни интереси наложиха този налудничав подход? Държавни ли са или частно-корпоративни? Или партийно-корпоративни? Чии точно са? Какви очаквания са имали Орешарски, Местан и Станишев от това "нестандартно решение в нестандартна ситуация", както го нарече председателят на ПЕС? Защо е нестандартна? Кои моменти от биографията на Пеевски и по какъв начин показват, че точно той е правилният човек за шеф на ДАНС? И най-сетне един по-общ, но в действителност най-съществен въпрос. Възможно ли е упражняване на власт без задкулисие, т.е. без криминалност? И още един. Възможна ли е безнаказана глупост? Без ясни, открити и честни отговори на всеки от тези въпроси името на Пеевски ще мъждука като вечно кандило над политическия гроб на старата левица, която от лятото уверено отива натам, където стигна старата десница на 12 май т.г. Проблемът е, че откровените отговори сигурно биха били също толкова неприемливи, колкото и обтекаемото фразьорство, с което партийните лидери се измъкват от неудобни въпроси. Днес няма кой като Петър Стоянов да се обърне към Орешарски и да му рече: "Пламене, кажи си, те ще те разберат." А може истината да се окаже непоносимо грозна, за да бъде разбрана.

 "Борбата на Сирница с Поста", Питър Брьогел - старши. Двата протеста - пред НДК и на жълтите павета, приличат на битката между Поста и Карнавала в картините на Стария Брьогел. Там Поста е мършава старица със сушена херинга в ръка, а Карнавала е весел дебелак, яхнал буре с бира или вино и обилно закичен с наденици и пушени свински бутове.
Снимка: Юлиян Савчев
Протестиращите искат партньорски отношения с властта, искат партньорски, а не властнически отношения между гражданина и държавата. Нищо повече от това.
Снимка: Михаела Катеринска
Контрапротестът пред НДК
110
18629
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
110
 Видими 
07 Август 2013 19:08
Добра статия но........аз например искам едно изключително важно нещо. Ревизия на целият преход от 1989 г. до ден днешен. Без да се разрови 24 годишният грабеж,без да знаем кой какви ги е вършил и понасяне на съответната наказателна отговорност,без да знаем кой кой е в България,не можем да вървим напред.
07 Август 2013 19:35
azdebil_bg
07 Август 2013 19:08
Кой точно предлагаш и предполагаш, че може да извърши това ровене ?
За статията
Чакат ни години на нестабилност и тежки решения за изнасяне към ЗЕ, с варианти - северозапад, югозапад .
07 Август 2013 19:48
Аз няма да се уморя да питам :
Докъде стигнаха четиримата пешеходци и кучето?
Иначе мога да си пускам и това - Натисни тук
07 Август 2013 20:16
Първо ще отбележа че никой от предлаганите варианти не е оптимистичен.
Благодаря за анализите!
А сега ще напомня че журналистът не е само анализатор, а активен манипулатор участник в обществените процеси. Каква е ролята на господин Бориславов? Кой от вариантите препоръчва и за кой работи и ще работи? Може и да го послушаме.
07 Август 2013 20:30
За автора
07 Август 2013 20:33
сбърках, онзи Ясен в протестната мрежа бил друг
07 Август 2013 20:34
Протестиращите искат партньорски отношения с властта, искат партньорски, а не властнически отношения между гражданина и държавата. Нищо повече от това.
Тъй ли? Нали искаха само нещо простичко - оставка? Айде, определете се сепак.
А от друга страна, даже и да се приеме, че въпросът-заглавие е риторичен, сепак е време вече да се отговаря, а не да се пита. Пеесе деня са бая време.
07 Август 2013 21:11
Вариант 4


Още един скептик за Планът Олигарски 2017
07 Август 2013 21:24
Протестите от февруари и юли показаха, че тази "феодална" политическа конструкция е пред разпадане


Туй нещо и аз го казах през февруари. Кой разбрал, разбрал.
07 Август 2013 21:27
Танасе, не си актуален. Днешните танкове (Т72 например) преобладаващо имат:
Экипаж танка состоит из трёх человек: механика-водителя, наводчика и командира.

Аз зърнах само трима пешеходци - 2-ма мъже и жена. Кучето го не видях.
...
Винкелно-тръбният вариянт нещо е изпуснат... Надделява силната вяра в преклонената главичка.
...
Това е средната градска класа, която не желае повече да бъде управлявана и ограбвана

Средна градска класа се появи. Кое й е средното? Пък и от средното рядко зависи нещо. Всичко опира до кората. Мозъчната и особено тази на мазолите!
07 Август 2013 21:34
В мътните години на силовото застраховане един мой познат ми сподели следната история.В магазинчето ,в което продаваше конци , копчета и др.дреболии пристигнали едни яки момчета и си поискали 300 $ на месец за да бъде спокоен.Той, като примерен гражданин ,веднага отишъл в полицията и подал оплакване.
Там , на 4 очи , един лейтенант му обяснил , че приема за сведение жалбата , но надали нещо може да помогне.Даже и да знаят кои стоят зад заплахите и полицаите са обикновени хора , загрижени за здравето и живота на децата и жените си ... Като съвет го изпратил при едни други хора , които " застраховали " на по-нормални цени.Така моят познат успял да запази магазинчето си срещу 100$ на месец.
Борбата с мафията е много труден и сложен процес и често се налага използването на нестандартни решения.Съвсем друг е въпросът дали те са морални.Но понякога наистина стои диалемата 300 или 100 .До кой вариант ще доведат протестите ще видим наесен.
07 Август 2013 21:44
Като прочетох "Откъм лагера на правителството се чуват фалшиви и лицемерни призиви за диалог, но усилията са закъснели. " и се отказах.
Нагъл манипулативен подход.

Авторе,
Ако не си чул, именно т.нар. 'протестиращи' отказват всякакъв диалог.
07 Август 2013 22:02
.
07 Август 2013 22:03
Тъй ли? Нали искаха само нещо простичко - оставка?

Фанах края на репортажа от днешната пресконференция с надеждата да чуя накъде след Орешарски. Обаче нъц - протестиращият актьор Ивайло немупомняфамилията рече същото простичко - искали оставка и избори, а какво следва щели да ни кажат после.

07 Август 2013 22:04
През изминалите 23 години т.нар. демократичен преход раздели българското общество на две - на печелещи и губещи от промяната.

Отлично, г-н Бориславов, за втората част на статията, от цитираното изречение до края.
Анализът Ви в нея обаче сам подсказва, че трябва да има и трета част, а също, че и четирите варианта в първата не са нищо друго, освен пролог.

Пролог към главната цел на протеста - демонтиране на феодалния политически модел и изхвърляне на бунището, откъдето всъщност комунистите го изровиха, създаване на демокрация в България, нова конституция. Демократична конституция на и за гражданското общество.
Като страна-членка на ЕС имаме и ясно поставен краен срок в Лисабонския договор за това - 2015 година.

Прави ли Ви впечатление, впрочем, отношението на обществото ни към конституцията? В много страни Денят на Конституцията е официален празник, в някои е дори национален. У нас някои знаем, че има нещо такова, а мнозинството предпочита да не се сеща за нея.
Това е отношението на човек към тежкия му и срамен недъг. Наистина не е приятно да признаваш, че си роб, особено в компанията на свободни хора
07 Август 2013 22:08
Тази с патерицата некакси много добродушно гледа...
07 Август 2013 22:27
Калки
Като прочетох "Откъм лагера на правителството се чуват фалшиви и лицемерни призиви за диалог, но усилията са закъснели. " и се отказах.
Нагъл манипулативен подход


Ако случайно не си забелязал или не си разбрал, тази пародия на нещо като "правителство", съставено от нещо като "експерти", но не съвсем такива, след скандала "Мамин Прасчо" е фактически политически труп и представлява единствено и само част от дясноконсервативната БСП номенклатурна олигархия и нейните тъповати изтърсачета. И наистина актуалния въпрос за огромното мнозинство политически и икономически ативни българи е "Накъде след Олигархски ?". Социално-икономическия колапс на страната ни, плод на криминализирания "номенклатурно-партократски" капитализъм, естествено и логично прерасна в политическа, институционална и конституционна криза. Криза която , вероятно ще продължи няколко години, докато по един или друг начин бъде разрушен този мафиотско-номенклатурен крайно десен политико-икономически БСП-модел, обслужващ компрадорската номенклатурна олигархия, чуждите монополи и банкстери, и абсолютно никой друг...
07 Август 2013 22:32
Тъй ли? Нали искаха само нещо простичко - оставка? Айде, определете се сепак.
А от друга страна, даже и да се приеме, че въпросът-заглавие е риторичен, сепак е време вече да се отговаря, а не да се пита. Пеесе деня са бая време

Споко, ве, драги. Пеесе деня са нищо. 23 годин - цело поколение!- робство издаянихме, та пеесе деня.
Пък и за промените не се иска кой знае колко казване. Половин страница в новата конституция. Имам кореспонденти, които считат, че и три думи стигат - "Забраняват се партиите"

Но искам да те питам друго. За разлика от масата червен калдаръм, ти казваш, че имаш почтено занятие и можеш да разсъждаваш.
Наистина ли считаш, че робството трябва да остане и че камбаните не бият и за тебе?
07 Август 2013 22:34
докато по един или друг начин бъде разрушен този мафиотско-номенклатурен крайно десен политико-икономически БСП-модел, обслужващ компрадорската номенклатурна олигархия, чуждите монополи и банкстери, и абсолютно никой друг...
СДС-ДСБ-Сорос-реститутски, за да бъдем точни.
07 Август 2013 22:46
Драги Авторе,
Ловко спираш пред Вариант 5 :

Национална Кръгла маса за определяне Рамка на прехода ни към модерен Модел на Политическа демокрация !!!...


07 Август 2013 22:46
hamel
СДС-ДСБ-Сорос-реститутски, за да бъдем точни.


За да бъдем съвсем точни дясноконсервативната силно мафиозирана партия БСП, нейния етнически мафиотско-кланов клонинг ДПС и всички псевдо-десни партии и движения, които бяха политически проекти на полит-инжинерите от БСП - СДС, НДСВ и т.н.
Актуалният политически въпрос за България е създаването на автентична национално-отговорна лява партия/движение тип СИРИЗА, автентична национало-отговорна дясна партия/движение на средната класа тип Фидес и автентична дясноконсервативна партия тип ХДС. Едва тогава можем да разчитаме на нормален политико-парламентарен живот в страната и вземане на национално-отговорни решения в полза на българските граждани....
07 Август 2013 22:54
Екшън-план - "Клатене мъдете на коча 2017" Ша стане , ша стане , без съмнения ша стане.
07 Август 2013 22:57



Внимателния, и ти и автора лъжете и манипулирате. Щяла да дойде на власт някаква "средна градска класа" дето съществува само в писанията ви.В моя град, в съседния ,такова нещо няма . Бате ви Авакум няколко пъти писа във Форума ,че тези протести 1/1 са копие на протестите в Сърбия,Украйна, Грузия ,Беларус и Русия. В последните две не успяха. Ще ми кажете ли в тези в които пуТчовете успяха прокопсаха ли ? Станаха ли едни развити и проспериращи страни ?Няма да кажете! Защото ще трябва да обясните защо след подобен пуТч през 97г. България се срина до невиждани низини и да кажете колко милиарда спечели Сорос от това. Сега са се прицелили в енергетиката и жилищата на хората, да фалират енергетиката и да "санират" жилищата защото с мзерните ни доходи искат да ни направят вечни длъжници на банките. И суверенът вече не ще да е народа а феодалите на Сорос т.е ЦРУ.
07 Август 2013 23:06
1997 няма нищо общо със сега. Тогава на улиците излезаха стотици хиляди ... Сега са 3 файтона безделници. Тогава Жан оплеска икономиката и му спретнаха хиперинфлация... Сега икономиката си е оплескана от 4 години , хиперинфлация няма. Тогава имаше политическа алтернатива в лицето на СДС и Костов /Хубава-лоша но политическа ! Легитимна !/ ...Сега алтернативата са гангстерите от ГРОП , зад тях фалиралата групировка на Прокопиев. И още , и още разлики...Нищо общо между 1997 и 2013.
07 Август 2013 23:16




Muktadasaxkoburgidiotski
07 Август 2013 23:06


Мукта, може Виденов и да е направил грешки,но финансовият удар си беше на Сорос , като в Англия,Ю.Корея, Малайзия и пр.Трябва само да си припомниш и какво се случи после в икономически план и став ясно кой дърпа конците.
07 Август 2013 23:18
дън
07 Авг 2013 22:46

Може и да си прав, ама едно е да искаш, друго е да можеш...
Ти що не се опиташ?
А все пак имаме наличности.
07 Август 2013 23:29
Граждане мили,
Ориентирайте дебата по заглавието на дописката...
07 Август 2013 23:33
Има само два варианта: правителство със или без Тиквата. Който иска да върне Тиквата, той протестира. Това е разделителната линия.
07 Август 2013 23:46
Няма печеливш вариант за България. Без работеща икономика толкова.
07 Август 2013 23:50
Има нещо гнило в ДАНсИЯ
Кабинета Станишев-Орешарски е опит за реставрация на Банановата република, отречена през 2009
След това има два пътя:
а) Демократична република(може и Народна)
или
б) Президентска република
07 Август 2013 23:53
Последно, какво иска да ни внуши авторът? БСП не е по-добра от ГЕРБ и следователно ГЕРБ трябва да поеме отново властта? Да? Не си познал , как беше...! Изборите са тези, които определят кой е добър и кой аутсайдер и маргинал. Постепенно българите се научават да отделят по метода на пробите и грешките кой е стойностен и кой платен и зависим манипулатор. Какво остана от "...с малко, но завинаги"? А от "ще ви оправя за 800 дни"? А от лентореза? Всъщност, оправят ни вече 24 години. Но както е казал народът: "на голям бой и голямо е*ане насищане няма"! Сега да чакаме и Саша Безуханова ли да ни оправи?
07 Август 2013 23:55



" Граждане мили,
Ориентирайте дебата по заглавието на дописката.."


Ох, на кучето къде му залепнали очичките-в заглавието.Милото, дето отдавна изгуби обоняние ами и не вижда...
08 Август 2013 00:19
БСП не е по-добра от ГЕРБ и следователно ГЕРБ трябва да поеме отново властта?

Грешно разсъждение, LeDoyen. Изводът е, че БСП не трябва да е на власт, а не, че Герб да е. Или както безброй пъти ви обяснява Сократ "няма алтернатива на Герб", което просто означава, че Герб са зле, но другите са по-зле. Тогава накъде? Единственото работещо е да се тръгне от ОПАШКАТА към средното ниво в Европа, но това не може да стане без да се посегне на "недосегаемите" възпроизвеждащи Банановата република.
08 Август 2013 00:22
Внимателния, и ти и автора лъжете и манипулирате. Щяла да дойде на власт някаква "средна градска класа"

Съчиняваш си, Авакуме.
Аз нямам мнение /това е първото/, в което употребявам нищонезначещото словосъчетание "средна градска класа".
Та камо ли да твърдя подобни глупости по повод него.

Но за сметка на това съм обяснявал десетки пъти, че:

1/ Партиите отдавна не изпълняват каквито и да е общественополезни функции.
Отдавна са загубили дори значението си да формират най-общи политики. Исторически, това са политика на "държава universitas" - държава, която регулира всичко и политика на "държава societas" - държава на свободната инициатива и свободния пазар. Изгубен е дори смисълът на понятията, отразяван в имената на съответните партии. Ако беше запазен, "социалист" трябваше да се наричам аз, а червните ми опоненти - "универсалисти"

2/ "Българските" партии отдавна не изпълняват и функциите да представляват и защитават интересите на едни или други групи-малцинства /"класите" са едни от многото такива/ срещу интересите на обществото като цяло. Запазили са само защитата на противообществените интереси на партийните босове и на онези, които им плащат.
Ако не беше така, протестиращите щяха да са с две ръце ЗА Орешарски. Кой, ако не той е "средна класа", с неговите 5 апартамента, 2-етажна къща и 330 000 лева на влог? Прави ми впечатление, между другото, че напоследък няма филипики срещу "многодомци". Не е хубаво да забравяте какво сте писали само преди месеци, другаре.

3/ Дори без 1/ и 2/, при демокрацията партиите нямат правото на монопол върху властта и партийното робство трябва да бъде разрушено ASAP.


08 Август 2013 00:49
Иване, кажи си! А Иван да не би да си каза?
08 Август 2013 00:49
Я F*CK OFF на такива платени АНАЛ-ЛИЗАторчета!!! КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА СЪЩЕСТВУВА ПОДОБНА ПОМИЯ?!? ОТГОВОР: БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОДОБНИ ПОМИЯРИ, КОИТО СЕ ОКАЗАХА ТВЪРДЕ МНОГО!!!
08 Август 2013 01:05
внимателният

Вариант 5: За България надежда няма. Това ще бъде първата държава на света, в която всички нормални хора ще емигрират и в нея ще останат само бандити, политици, полицаи, паразити, комунисти и безкрайно ограничени умствено хора. Може би това е моделът на обществото на бъдещето в световен мащаб. Казва ли ти някой?
08 Август 2013 01:08
Протестиращите искат партньорски отношения с властта, а не властнически отношения между гражданина и държавата. Нищо повече от това.

Ех, авторе, авторееееее! Тотално си се изгубил сред новата политкоректност на газетата, която се опитваш да спазваш със старателността на малко чавдарче със синя връзка.
Привидели ти се трети съсловия, средни градски класи, скочили да се борят за народни правдини срещу "съществото мутра", и още не знам какви си творения на развинтено въображение. Ти къде живееш, уважаеми? Защо не отидеш в кварталите, където въпросните мутри обитават? Там ще намериш ли протестиращи срещу тях Х.У.И.-та? Ами по големите курорти, където се разхождат мутра до мутра? Да речем, край прочутото "Какао бийч" в "Слънчев бряг", където от мутри не можеш да се разминеш? Там Х.У.И.-та има ли? Ами край офисите им, край предприятията им, край любимите им заведения, край партитата им?
Има, ама друг път. Щото на тези разгевезени калпазани само един шамар ще им е достатъчен, за да си подвият куйрука и да избягат позорно. Както не смеят да припарят край офиса на "Атака", защото може и да отнесат някой тупаник.
Големи борци, няма що. Негодно, кекаво племе, което изобщо не знае какво върши и как именно такива олигарси, срещу които ужким се бори, го водят за носа. Почти четири години ни "управляваше" най-голямата мутра на Балканите, вършеше дивотия след дивотия, безобразничеше, нарушаваше закони и подриваше нравите, господарстваше като азиатски деспот и налагаше навсякъде примитивизма си, и нито едно възмутено Х.У.И. така и не мина с вувузела край офиса Му, край парламента Му, край министерския Му съвет. Ей-така, да изпротестира за чест и слава и народни правдини. Що така, бе, авторе, що не анализираш това?
Ами ти самият, авторе, на какво си заприличал? Като се поглеждаш в огледалото, не се ли позасрамваш малко, че си продаваш инак талантливото перо и добре тренирания ум дори не срещу сребърници, а срещу жалки грошовце?
Жалко, щом и "Сега" се отвърна от истината. Остава да я чуем от журналистическия изрод Ники Дудука...
08 Август 2013 01:12
Партиите отдавна не изпълняват каквито и да е общественополезни функции.


Много ясно. Техните цели са съвсем различни и немат нищо общо с националните интереси. Те затова на сите протести през тази година немаше партийни знамена.
08 Август 2013 04:51
дън
07 Авг 2013 22:46

Е, здрасти. Аз откога го пея тука туй за автентичната лява партия, наистина необходима на най-бедната държава в ЕС. Обаче туй със скачане по стъгдите, плещене за гьостерици, винкели, остаФки и долнопробни шоота по Джийн Шарп не става. Още по-малко става с париците на Пашата, ПрокопиеФ и Бориславовна, както и с платени грантови интелектуалци и НПОйци, зад които наднича мазната Бокоидна физиомутра. Гърците имат една поговорка (ще я преведа, както я превеждаше баба ми) "Мъж го искам, сега го искам". Обаче не става по тоя начин, с магическа пръчка, мигновено. На Меланшон му отне 3 години организация, за да спечели 17 %, а не циркаджилъци с кафепиене и ритане на коли. И как туй ще стнае, кога всички са дЯсни, щото им внушават две декади вече огнянминчевци-евгенидайновци-андКо., че ляво=БСП в най-добрия случай. В по-тежкия: "Комунистите са виновни за всичко... за глобалното затопляне..., etc." И всеки беден/идиот/ се пише на всяка цена дЯсен, щото е непрестижно да ровичкаш из контейнерите за смет или да бачкаш за 400 лв. и да се пишеш ляв, нели . Не, отнюд, "Айн фюрер, айн фолк, Айн Ранд" е политкоректният призив вече четвърт век
08 Август 2013 05:03
Писано тъй, сякаш Бориславов и Бориславова не е случайно съвпадение.
08 Август 2013 05:58
Авторе, много си спал и нищо не си разбрал! Проектите на олигарсите започнаха още от царя. Тази т.нар. мутра е тяхно творение! Защото те така разбират политиката и управлението: под милиционерски ботуш и мутренско изнудване. Но нещата се оплескаха и за тях. За това искаха да ни предложат Кунева, която е по-културна и опитна и повече може да баламосва. Но не я избрахме. Сега се чудят какво да сътворят..дали да си върнат старото протеже или да ни пробутат новия си проект Безуханова, която има същите характеристики като на Кунева. Или по-добре комплект от двете. Че взаимно да се допълват! последното трябва да е съчетано с убийството на БСП, която им пречи. Но те убиха и СДС първо. Така че онова, което ни чака, не е розово. Чакат ни само такива проекти! Няма да има нормални партии. Нито промяна в тях в посока демократизация. Само еднолични с много пари на определени кръгове, които чакат да ги осребрят. Запомни какво ти казвам!
08 Август 2013 06:36
Убийството на БСП !
Аууу, колко страшно звучи !
08 Август 2013 07:18
50 или 100, а може би повече дни на шумно освиркване и карнавално пародиране на властта по софийските улици и площади?

Колективен пропагндатор,подстрекател и организатор ли е вестникът?По Лениински!
София така да си сменя кметицата,ама правителството на България не е на софиянци.
Снощи във Варна 3/три/ таквиз на Измет Добромирова клечаха пред резиденцията.И?
Мафията на буда бе превърнала държавата в чирак.Сега НС,МС и министърът на МВР се освободиха.И някои медии.Други станаха ибрикчии на почетния на П.У.Т.К.А....Нормално за държава,която се измъква от примката на мафията.

08 Август 2013 07:26
Е, здрасти. Аз откога го пея тука туй за автентичната лява партия, наистина необходима на най-бедната държава в ЕС

И какво за "автентичните" леви партии?
Ако имаш предвид Комунистическата партия на България - КПБ, то тя си съществува, има си парламентарно представителство, членува си в Коалицията за България /доколкото разбирам, ти също си гласувала за КПБ в КБ/, издава си "Работнически вестник" и твърдо подкрепя Делян Пеевски и правителството на милионерите.
08 Август 2013 07:30
Ясен Бориславов Картинно описание на типажи и ситуации. Може и да не стане така, както и да е, но е страхотно описано.
08 Август 2013 07:56
Ясенчо върти , около, около и само най-вероятния вариант не споменава. Правителството насрочва избори печели ги и управляващите комфортно изкарват още 4 години. Трябва да се подбере точния момент. Точно, когато герберите окончателно се оттичат в канала, а новата десница още не е съществен фактор. Според мен това ще е есента на 2014.
08 Август 2013 08:06
Ами ти самият, авторе, на какво си заприличал? Като се поглеждаш в огледалото, не се ли позасрамваш малко, че си продаваш инак талантливото перо и добре тренирания ум дори не срещу сребърници, а срещу жалки грошовце?

Ами ти самият, Туткалчев, нима още не си забелязал, че една "нова" власт далеч задмина по дивотии предишната? Отнесе я като куцо пиле домат, като флагче за слалом, като малка спирка от бързия влак, като циганин бакър, като комунист чужда собственост.

Ти изписа томове за апартаментите на Цветанов, защо не пуснеш едно антрефиленце за тези на Орешарски?
Хем са повече, хем Орешарски има 330 000 лева на влог - повече от заплатата му за 15 години. Защо не използваш тренировките си върху Цвъки и многобройните си заготовки и да зададеш на Орешарски въпросите по списъка си?
Дори няма нужда да се поглеждаш в огледалото, просто "цопи-пасте"
08 Август 2013 08:07
... Правителството насрочва избори печели ги и управляващите комфортно изкарват още 4 години. Трябва да се подбере точния момент...

Уффф.. най-после... Управи ми съ настроението.. Амъ давайте го тоя момент, бе другари.. Ни съ мотайте... Верно, фчера беше рано.. амъ утре ще е късно
08 Август 2013 08:22
Ясенчо върти , около, около и само най-вероятния вариант не споменава. Правителството насрочва избори печели ги и управляващите комфортно изкарват още 4 години. Трябва да се подбере точния момент. Точно, когато герберите окончателно се оттичат в канала, а новата десница още не е съществен фактор. Според мен това ще е есента на 2014.

А защо трябва да го споменава този вариант?
Казва ти се ясно - целта е нова конституция, която да направи така, щото да няма особено значение коя именно клика ще се докопа до хранилката.

Това е целта на българските граждани, доколкото сме останали след 23 години див и противонароден партизански феодализъм, а целите на партиите-ОПГ си ги мусирайте в клубчетата по интереси.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД