:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,227,491
Активни 83
Страници 16,444
За един ден 1,302,066
Анализ

При земеделците обединение няма, Мозер под въпрос

В събота ще се състои третият опит за смяна на лидерката на БЗНС-НС
Снимка: Красимир Юскеселиев
В събота ще има два земеделски конгреса - 33-ия на БЗНС-НС с лидер Анастасия Мозер и 2-ия на НС-БЗНС с лидер Яне Янев.

А трябваше да има един. Цяла година земеделците от двете партии заедно с партийците от БЗНС на Георги Пинчев преговаряха за обединение. Контактната група, която трябваше да подготви обединението, бе почти докоснала решението - на Архангеловден да се проведе един конгрес, в който да се съберат партиите на Мозер и Янев, а месец по-късно те да се влеят в БЗНС на Георги Пинчев и по този начин името и сградата на "Врабча" 1 и да станат общи за всички земеделци.

Но това няма да се случи.

Както не се случиха още две очаквани събития в земеделското пространство - още през юли земеделците трябваше да обитават заедно съюзния дом на ул. "Врабча" 1, а до края на октомври т. г. управителните съвет на трите партии трябваше да проведат общо заседание за уточняване на обединителния процес.

Въпреки чеминаха през твърде важен Рубикон -съвместното честване в Славовица на 79-ата годишнина от гибелта на Александър Стамболийски, земеделците не се разбраха баш накрая и поредният опит за обединение се провали.

Накрая в БЗНС-НС надделя позицията на Анастасия Мозер, която твърдо не ще да се коалира с Яневите земеделци. Мозер е твърде доволна от годините след 1995-а, които прекара заедно със СДС в Обединените демократични сили. Тя явно не иска да се впуска в нова авантюра, каквато би била единният земеделски съюз.

Останалите й колеги от ръководството на БЗНС-НС имаха по-различна представа поне за бъдещите отношения със СДС. Спомняте си, че цялото Постоянно присъствие на БЗНС-НС застана срещу Мозер и отдели депутатите земеделци от ПГ на СДС. Но пък Мозер постигна тогава своята малка победа - този развод не бе пълен, защото обявилите се за независими депутати земеделци влязоха в т. нар. Парламентарен съюз на демократичните сили.

Впоследствие Мозер и колегите й от БЗНС-НС продължиха да си отбелязват голове, като резултатът от мача до момента сигурно е равен. На практика в момента в БЗНС-НС битуват два възгледа за развитието на партийната коалиционна политика, които се изповядват от две различни групи лидери. Партията следва политиката на Мозер по отношение на останалите земеделски формации - т.е. "никакво единство засега", но в същото време не се ръководи от нейните принципи за отношенията със СДС. Смесвайки тези две политики, на практика сега БЗНС-НС не е нито при СДС, нито при останалите земеделци.

Ако нещата в БЗНС-НС вървят в същия ритъм и ако се стигне до желаното от повечето лидери самостоятелно участие на местните избори, то пътят пред тази партия навлиза здраво в мъгляви територии.

Въпреки нездравите си твърдения, че са голяма партия с 40 000 членове, земеделците от БЗНС-НС са наясно със собствените си възможности за водене на самостоятелна политика. И затова мислят върху планове за оцеляване.

Дали БЗНС-НС ще тръгне в една или друга посока зависи от личността на Анастасия Мозер. Всички са наясно, че партията може да вземе завой само в зависимост от това дали Госпожата ще продължи да бъде начело на съюза.

В събота, на 33-ия конгрес на БЗНС-НС, ще бъде направен опит Мозер да бъде свалена от поста главен секретар.

Надеждите на вътрешнопартийната опозиция са насочени към 53-годишнияСтефан Личев, който ще бъде единственият конкурентна Мозер за лидерския пост. Роденият в плевенското село Койнаре Личев е известна личност в земеделското движение. Той е правист, беше депутат в 37-ото и 38-ото НС, но остана на 4-о неизбираемо място в листата си за този парламент. Личев е бивш зам.-председател на ПГ на Народен съюз и на парламентарната комисия по икономическа политика, едно време беше и говорител на БЗНС. През 1990 г. Личев бе мажоритарен кандидат-депутат на СДС в Ямбол, но загуби от Любен Корнезов. Дълги години е работил като юрисконсулт в Ямбол и в кметството в Несебър. Дъщеря му бе лидер на младите земеделци.

И преди, и сега Личев е организационен секретар на БЗНС-НС - ключовата длъжност във всяка една партия. Точно като оргсекретар Личев има идеална представа за структурите на партията, за настроенията сред земеделските дружби. Конгресната битка между Мозер и Личев ще бъде битка между популярността на Лидера и прагматизма на сивия земеделски кардинал.

Всъщносттова е третият опит за смяна на МозерНа 31-ия конгрес Личев бе издигнат за главен секретар, но той бързо си направи отвод. Същото се случи и на миналия, 32-и конгрес, когато Мозер бе избрана почти със сто процента от делегатските гласове.

Сега обаче Личев няма да се откаже от борбата. Твърде вероятно е БЗНС-НС да смени устава си и да въведе за първи път от десетилетия поста "председател". Сега партията се управлява от главен секретар - пост, който ще остане, но с изменени функции. Главният секретар на БЗНС-НС ще бъде реалният управляващ в организацията, а председателят ще има по-представителни функции. Възможно е Мозер да надделее в битката за председателското място, а Личев да се задоволи с поста на главния секретар.

Кандидатурата на Личев за лидер бе издигната първо от младежката организация на земеделците. Националният съвет на ЗМС обяви, че партията трябва да промени политиката си, но това не е по силите на Мозер. Младежите първи поиска БЗНС-НС да се отвори както към сродните формации, така и към СДС, Демократическата партия, ВМРО, партиите на Евгений Бакърджиев и Стефан Софиянски.

Подобно на МСДС, които първи издигнаха Надежда Михайлова за лидер, в ЗМС тръгнаха да рекламират Стефан Личев в областните структури на партията. Не след дълго цели областни организации заявиха, че са зад Личев.

Дружбата в Разград твърдо обяви, че не иска Мозер за председател. "Във върховните ръководства на БЗНС-Народен съюз трябва да влязат нови лица, в това число и на поста главен секретар", решиха местните партийци.

Разградската организация на БЗНС-НС еизвестна поборническа структура вътре в партиятаМестните земеделци бяха едни от първите, които поискаха партията да излезе от коалицията ОДС. Земеделците от града твърдо обясниха, че ОДС са изиграли вече своята роля в политическия живот, а всички български земеделци трябва да свикат бързо обединителен конгрес.

Примерът на ЗМС и Разград лесно намери почва и в други структури. Русенските земеделци например отдавна се обявиха за излизане от ОДС и за единна земеделска партия. Точно в Русе по време на областната конференция в края на миналата година земеделците дълго аплодираха делегатка, която заяви: "Време е Мозер да си тръгва! Тя наруши принципите и обезсмисли саможертвата на нашите истински лидери - Александър Стамболийски и Никола Петков!"

Още през миналата година недоволството в БЗНС-НС от Мозер бе достигнало до Видин, където председателят на областното настоятелство на местната структура Кирил Киров прогнозира оттеглянето на Анастасия Мозер и временното й заместване от друг член на Постоянното присъствие - докато не бъде избран главен секретар на конгрес през юни. Мозер не бе сменена, конгрес през юни нямаше, но пък видинските земеделци едва ли днес обичат Мозер повече отколкото през миналата зима.

Днес се очаква бунтът срещу Мозер да бъде подкрепен от организациите в Ямбол, Смолян, Пловдив, част от Стара Загора и т. н.Мозер едва ли се е предалаДве от най-многолюдните организации на партията - столичната и варненската, вероятно ще я подкрепят. Неотдавна Мозер коментира конкуренцията на Личев по твърде интересен начин. Тя заяви: "Никога досега не са ме обвинявали в корупция или в уронване авторитета на съюза, но не бих си позволила да препоръчам за негови ръководители хора, които се отнасят недобросъвестно към организацията, обещават нереални неща и хитруват."

В цялата тази земеделска драма го няма Яне Янев. Янев няма политически ход освен един - да изчака конгреса на БЗНС-НС и да се моли Мозер да не бъде преизбрана отново. Ако Личев поеме партията, то пътят пред обединението на земеделците ще стане по-ясен.

Много хора във всевъзможните БЗНС-та смятат, че обединението на земеделците трябва да се състои, но много внимателно да се прецизира кога да стане това - сега, след половин година или непосредствено преди местните избори. Тези земеделци се позовават на партийния опит - точно преди 10 години БЗНС се обедини, тогава социологическия рейтинг на партията за броено време скочи до над 12 процента, след което отново падна в познатите ни граници.

Ако БЗНС-та се бяха обединили сега, единната формация щеше да "дръпне" напред в рейтингите, но едва ли щеше да задържи нивото на популярност до местните избори догодина. Затова е по-добре обединението да се състои през късната пролет догодина.

Така е, когато се говори за земеделци, непременно трябва да се използва многократно условно наклонение. Та обединението на земеделците ще се състои, но ако Мозер не е начело на БЗНС-НС.
 
Анастасия Мозер продължава да държи на обединението със СДС.
 
Стефан Личев (вдясно) този път няма да се откаже от борбата за лидерското място в БЗНС-НС.
1089
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД