:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

За СтатУя и статуйчовците

Бойко Ламбовски
Понякога мисля, че паметниците на човеците ще надживеят човеците. Ще кажа защо - защото имам хубав пример на умалената Земя. Това е Великденският остров в Тихия океан. Оня същият - с истуканите. И досега учените спорят каква е била точно ролята на въпросните истукани, но няма съмнение, че тези загадъчни идоли ли, монументи ли, не само са надживели своите строители, но свидетелстват как гъсто залесеният някога остров е паднал жертва на ирационалността и ерозията. (Горите там са изсечени и заради придвижването на статуите). Смята се, че каменните великденски истукани са били нещо като защитници на отделните родове. Всеки род си е вдигал свой истукан, вярвали, че "СтатУят" ги покровителства.

Не са ли и нашите паметници нещо като защитници? И като врагове - ако са на съседния род. Не са ли символи с претенции за дълговечност на историческите пристрастия, въжделения, заблуди? Не сме ли готови да ги мажем с боя, взривяваме или защитаваме до смърт?

Хванах се с тази тема, защото взе да ми омръзва. За кой ли път боядисват Паметника на съветската армия, за кой ли път медиите и електронните форуми загъмжаха от дискусии и псувни. За кой ли път бедното ни общество се самозатика към примитивна катализация от типа "фили" и "фоби". Русия не ни е освободила, а заробила - викат на възбог русофобите и им излиза синкава пяна по устите от комплекс за мисионерство. Не - вечна дружба, да живей, - викат русофилите, сякаш дружбата е контракт и канон, а не доброволна лекота на симпатията..."Ти си завършил в Русия, не си ли русофил?" - попита ме дама наскоро, с което ме хвърли в дълбок философски ступор. Какво значи русофил, замислих се. Какво значи фил изобщо? Американофил, германофил, туркофил? По етимология любов има тук, но то и в педофил има любов...Голям фил съм на Толстой, на сума ти приятели в Москва и другаде, понякога на маринованите гъби, съчетани с добре рафинирана водка, на красивата Маша Шарапова (не колкото наш Григор, разбира се), на Врубел и Репин, на Аркадий Райкин...В същото време съм фоб на имперската арогантност, на мръсните тоалетни, на чиновническата надменност, присъщи често на тази велика нация. Но така съм фил и фоб на всичко - примерно фил съм на Фил Колинс, но на Джордж Буш - не. Фил съм на Декларацията за независимост, но на американското подслушване на Бундестага и света - тц, фоб съм му. Ще си остана такъв.

А паметниците какво са - монументални знаци за вечно филство. Има ли вечно филство? Може би само към собствените деца има такова на този свят. Никой народ не внимава достатъчно какви монументи си съгражда и къде ги курдисва. Особено са бъркали тези, вдигнали монументи приживе на своите вождове. Тях тълпите събарят насетне с особено ожесточение - също вид справедливост. Както и вид компенсаторна глупост. Една глупост винаги поражда следваща. Как само бутаха "статУя" на Саддам, а? А колко паметници на Сталин са събаряни нощем - и в СССР, и у нас? Има едно стихотворение на Александър Галич на тази тема "Нощен разговор във вагон-ресторанта". Всъщност оттам ми дойде тази хубава дума - "статУй". Пияндур във влака си разправя лагерните перипетии. Веднъж в бараката през нощта дошъл "кумът" - шефът на лагера. Строили всички, важна новина. Кумът яде краставица, не бърза:

Скажет слово и поест,

Морда вся в апатии.

"Был, - сказал он, - говны, съезд

Славной нашей партии.



Про Китай и про Лаос

Говорились прения,

Но особо встал вопрос

Про Отца и Гения".



Кум докушал огурец

И закончил с мукою:

"Оказался наш Отец

Не отцом, а сукою..."*



Веднага се дава заповед "статУя" да се бутне. Нощем, тайно. Между другото професор Никола Георгиев наскоро по този повод припомни как младият анархист Георги Константинов заедно със съмишленик през 1952 слага малка бомба под паметника на Сталин в Борисовата градина. Осъждат го на 20 години затвор. Константинов излежава 10, после емигрира в Париж. В същия Париж Александър Галич умира при съмнителен нещастен случай, както си включва телевизора в контакта. В стихотворението на Галич след рухването на огромния статУй е потресаващо:

А это ж Гений всех времён,

Лучший друг навеки!

Все стоим, ревмя ревём,

И вохровцы, и зэки.**

При паметниците има сантимент, ирационалност, естетика - а преди всичко политика. Хич не е умно да се строят бързешката. Не е хубаво и да се мажат. И да се бутат не е хубаво. Ала всичко това е част от глупостта на статуйчовците, тоест от нашата. Скулпторът ни Александър Дяков имаше идея не да се разруши този паметник, нито да се мести, а да се трансформира. Фигурите да останат - те са дело наши скулптори, като Любомир Далчев, Иван Фунев, Васка Емануилова, Мара Георгиева. Но да се надстрои с по-вечни символи отгоре. Одобрявам.

Всеки статУй е отражение на мъглата, фобиите, обсесиите в главите на статуйчовците. За мен лично няма по-гиздав статУй от големия дъб. Само че статуйчовците винаги са мнозинство. Докога ще устои Великденският остров на Земята - неизвестно.

------------------

*Гризне тъй, без интерес,

Мутрата - в апатия.

"Стана, дришльовци, конгрес

в славната ни партия.



За китайските съседи

текоха дебати.

Но отделно бе разгледан

Геният ни - Тато."



Краставицата докрай

лапна и изпъшка:

"Тато се оказва май

не Бащица - въшка..."



**И Гения ли да дадем?

Вожда, Великана?

Всичките стоим, ревем -

пандизчии, охрана...

(Превод: Б. Ламбовски)



73
6832
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
73
 Видими 
26 Август 2013 19:31
Красив град е София. Мен ако ме питат, просто бих преместил монумента. Композицията в Княжеската градина не е паметник, г-н Ламбовски. Истинският паметник на бойците от Червената армия е Мемориалът-костница в Лозенец. Естествено, на никой и през ум не му минава да прави демонстрации или да протестира срещу него. Безспорно ние сме нормални хора и безспорно Русия е единствената страна, която е направила нещо добро за България.
Но съоръжението в Княжеската градина е твърде, излишно спорно.
26 Август 2013 19:40
Ламбовски!
26 Август 2013 19:40
А, не е въшка, а кучка!

Все пак хем сме учИли хем сме и фили на руския.
26 Август 2013 19:47
Скулпторът ни Александър Дяков имаше идея не да се разруши този паметник, нито да се мести, а да се трансформира. Фигурите да останат - те са дело наши скулптори, като Любомир Далчев, Иван Фунев, Васка Емануилова, Мара Георгиева. Но да се надстрои с по-вечни символи отгоре. Одобрявам.


И аз смятам, че не трябва да се разрушава, нито да се мести. Не смятам обаче, че трябва да се трансформира Но има по-внимателни лянчи(лаляджии), които си искат княжеската градина, за която обаче, могат да претендират Змея и наследници

26 Август 2013 19:59
Не смятам обаче, че трябва да се трансформира


И аз!

/Хеле от Александър Дяков акъл да взимаш... В други измерения е - по-точно беше - сърцат пич и майтапчия. Навършил е 80! Миналата година./
26 Август 2013 20:00
Паметниците на Левски и Ботев - от скромни, по - скромни, а в Бс - само бюстове. Но на всеки централен площад в големите градове - съветски паметник с шмайзер с размерите на кулите близнаци дето кайда ги срина. Та да питам автора, аз може ли да съм българофил / ка / ?
26 Август 2013 20:13
Не е въпросът до фили - фоби. До елементарна култура и съвременна цивилизация е...
----------------------------------------------
Сайтът на Генек
26 Август 2013 20:14
Та да питам автора, аз може ли да съм българофил / ка / ?


Приятелко, - нали станахме дружки?, - може. Подайте на общинските власти идея за малък Онгъл и в центъра - конен паметник на Аспарух на мястото на Мавзолея на Валяк Бакърджиев. Срещу Двореца - Кхан Юбиги. Да ги убие! На място!



26 Август 2013 20:22
не само са надживели своите строители

Лека корекция - Тур Хейердал у "Рапа Нуи" е описал подробно как неколко местни модела изчукваа един моаи за две-три седмици с рекламна цел...
26 Август 2013 20:24
Лека корекция - Тур Хейердал у "Рапа Нуи" е описал подробно как неколко местни модела изчукваа един моаи за две-три седмици с рекламна цел...

Ма малечок беше тоа, и трътлест, къде три метра май...
26 Август 2013 20:30
Книгата имам предвид. Комай не беше "Рапа Нуи", а "Аку Аку" или нещо таквоа.
Иначе вигингот си е ортомар отсекъде...
26 Август 2013 20:33
СтатУя говориш? Хм! Вот тебе и СтатУя

.........................

Кругом подножия кумира
Безумец бедный обошел
И взоры дикие навел
На лик державца полумира.
Стеснилась грудь его. Чело
К решетке хладной прилегло,
Глаза подернулись туманом,
По сердцу пламень пробежал,
Вскипела кровь. Он мрачен стал
Пред горделивым истуканом
И, зубы стиснув, пальцы сжав,
Как обуянный силой черной,
«Добро, строитель чудотворный! —
Шепнул он, злобно задрожав, —
Ужо тебе!..» И вдруг стремглав
Бежать пустился. Показалось
Ему, что грозного царя,
Мгновенно гневом возгоря,
Лицо тихонько обращалось...
И он по площади пустой
Бежит и слышит за собой —
Как будто грома грохотанье —
Тяжело-звонкое скаканье
По потрясенной мостовой.
И, озарен луною бледной,
Простерши руку в вышине,
За ним несется Всадник Медный
На звонко-скачущем коне;
И во всю ночь безумец бедный,
Куда стопы ни обращал,
За ним повсюду Всадник Медный
С тяжелым топотом скакал.
И с той поры, когда случалось
Идти той площадью ему,
В его лице изображалось
Смятенье. К сердцу своему
Он прижимал поспешно руку,
Как бы его смиряя муку,
Картуз изношенный сымал,
Смущенных глаз не подымал
И шел сторонкой.

..........
(А. С. Пушкин, "Медный всадник"


Еще? Получай

..........

Я, командор, прошу тебя прийти
К твоей вдове, где завтра буду я,
И стать на стороже в дверях. Что? будешь?
Статуя кивает опять.
О боже!

...

Статуя
Я на зов явился.
Дон Гуан
О боже! Дона Анна!
Статуя
Брось ее,
Все кончено. Дрожишь ты, Дон Гуан.
Дон Гуан
Я? нет. Я звал тебя и рад, что вижу.
Статуя
Дай руку.
Дон Гуан
Вот она... о, тяжело
Пожатье каменной его десницы!
Оставь меня, пусти — пусти мне руку...
Я гибну — кончено — о Дона Анна!
Проваливаются.
..........
(А. С. Пушкин, "Каменный гость"

26 Август 2013 20:38
Онези глави са портрети на цецо - един вид предупреждение какво ни чака. Как местните са предвидили, че един ден цецо ще ни стане министър остава загадка, башка че ако бяха написали писмо, щяхме да сме по-подготвени за пришествието цецово.
26 Август 2013 20:39
И аз не помня как се казваше, май "Рапа Нуи" все пак, купих си я от Руската книжарница до китайския ресторант, дето се взриви оня ден.
Струваше сума ти пари, беше формат А4, с твърди корици, изключително красиви илюстрации и фотоси.
Тате, като видя колко струва, ме надра първо, а после седна да я чете, та едвам хванах ръка после.
26 Август 2013 20:50
И аз не помня как се казваше, май "Рапа Нуи" все пак


Бе островът верно така се казва. За заглавието др. Фидел е прав - "Аку-Аку". Туй са малки лични духове на рапануйците - има и добри, и зли... Пазят им гробниците на предците... Обожават - аку-акутата - печени кокошки!

Дано помня правилно, де. Ма и да не е - тоже красиво.

Божествени книги, хейердалските. Колко много полинезийски думи бях научила покрай тях... Маимаи например е прасенце! Туй от първата книга, "В поисках рая" - за острова Фату-Хива.

Ех.

26 Август 2013 20:54
То съде сън не ме хващаше, ама не било зле, да ви река, щото ми се присъниха едни по първи петли... Тичат египтяните, та се препъват и модифицират пирамидите. На хотели ги направиха, тургнаха надпис "Царска отпочивалня" и като надойдоха туристи, ще се избият кой да е по-нависоко. Иракчаните – да не видят, настоиха пред вратите на Ищар едни малки храмчета, до всяко храмче – жрица, автентичен обслужващ персонал. Ся, малко не се виждат мозаиките, ама кой гледа, важното е жриците да са дългокраки. Е, не е такваз екзотика като онези от пирамидите на маите, там жриците са с кюлчета злато увесени на носовете им, но няма съвършенство.
Събудих се, изтрих потно чело и реших да дрямна до втори петли. И ми се присъни Дворцовият площад, Александровската колона дадена под наем на Пепси, а те, гадовете, една надувна бутилка отвън направили, а вътре, по онази спиралната стълба що била потребена за издигането на колоната - ресторант! Екслузивен, ексклузивен, ама не толкоз, щото то това вече е франчайз, същите ресторанти в Рим и Париж, и Колоната на Траян, и Вандомската колона - и те така. Като споменах Париж, о, там Айфеловата кула също е дадена под наем, ама на Швепс, и те са си я декорирали като бутилка от Оранжина, много свежо, имат вечерни представления с мятане на портокали от различна височина. Париж, ах, Париж, какви са изобретателни парижани, тяхното кмество веднъж годишно наема гробището Пер-Лашез за Хелоуйн, за привличане на американски туристи, защото международните отношения трябва да се развиват. Няма да са по-назад от гърците, я, те имат тематични вечери на Акропола, можете да си поръчате костюм на какъвто искате бог, но с предварителна резервация, че миналата година се сбили два Зевса кой е по-истински, голяма патаклама било.
И пропяха втори петли, и ме събудиха, но реших да поспя до трети петли. По-добре да не бях... То бива кошмари, бива, ама да седиш да белиш златното яйце, в който е запечатан Альоша, да дрънчат веригите на паметника на Александър Втори отсреща, а пък Спас Гърневски да те гълчи – това може да разстрои и най-здравия организъм. Хора, не си модифицирайте паметниците, че някои сме впечатлителни натури, сън няма да ни хване!
26 Август 2013 20:55




Аз викам, да затрием всички паметници. И тез от Освободителната война защото за сега ги държим само от куртоазия, пъ к какъв е един паметник държан от куртоазия? Накрая да взривим и Шипченския, по глобализационни причини пък и по исторически , санким те руснаците не дойдоха да ни освобождават а за контрол на проливите. Мъда! Даже и тоалетните си да разрушим, за какво ни са-и без туй си осрахме страната.

Щях да забравя, сал един паметник да остане-пред Амбасадата , за да благодарим ,че са ни избивали като тахтаби. Щото ний друго май и не сме заслужавали.
26 Август 2013 21:05



Абе не вярвам всички да сте забравили:


Стоит статУя с болшого ....я
в рука поднята держит граната.........
26 Август 2013 21:08
За Ламбовски - фила Натисни тук
26 Август 2013 21:10
Русофобско подсказване:
Книжарницата на кьошето на Раковска и Царя се казваше "Ленин",
а тази на кьошето Гр. Игнатиев и В.Левски - "Циолковски".
Ние русофобите не сме влизали там -
само си плюехме у пазвите и бегахме надалеко...
P.S. Безкрайно ме радва фактът, че представите ни за руско и руска култура -
моите и на уважаемият автор не се покриват дори частично.
Аз, като русофоб, не бих цитирал нито едно име от неговия списък.
Моят списък е по-дълъг и напълно различен.
26 Август 2013 21:15
P.S. Безкрайно ме радва фактът, че представите ни за руско и руска култура -
моите и на уважаемият автор не се покриват дори частично.
Аз, като русофоб, не бих цитирал нито едно име от неговия списък.
Моят списък е по-дълъг и напълно различен.

Хм, не мога да разбера какво имаш против Маша Шарапова...Освен ако не си фен на братята Уилямс, но всеки с вкусовете си...
26 Август 2013 21:22




"Аз, като русофоб, не бих цитирал нито едно име "

Ей тез бяха най големите слагачи!
26 Август 2013 21:24
Божествени книги, хейердалските.

И филми.
Времето на Бернхард Гжимек и "Серенгети не трябва да загине", Жак-Ив Кусто и "Калипсо", и сладкодумният проф. Тянко Йорданов и "Атлас"...
26 Август 2013 21:26
Аз викам, да затрием всички паметници.

Паметника на Съветската армия не си го давам. Не!!! Няма по-голяма сила от присмехът и подигравката. Няма по-голямо удовлетворение от това, да наблюдаваш как вчерашни комунисти - днес капиталистически социалисти - се гърчат между зова на Капиталът, и повика на партийните си книжки. Все едно, че гледаш на забавен каданс, как Гоце и гоцетата - гърчейки се вътрешно - се кръстят в Храма под присмехулните погледи на вярващите
Не, не си го давам
26 Август 2013 21:27
Божествени книги, хейердалските.


26 Август 2013 21:29
Ся, Хейердал може и сладко да разказва колко са готини статУите на Великденския остров, но за по-сериозно обяснение на ролята им за упадъка на острова, както и за упадъка на други цивилизации, дето са гледали повече статУите и "духовното", вместо да си гледат земеделието, е по-добре да се прочете "Колапс" на Джаред Даймънд - аз иначе не го харесвам много, щото ми е прекалено политкоректен.
26 Август 2013 21:42
С целью найти следы морских путешественников, приплывших из Юго-Восточной Азии в начале каменного века, но так и не достигших Полинезии ранее начала второго тысячелетия нашей эры, Тур Хейердал отправился в Канаду, где стал знакомиться с жизнью местных индейцев. Там его застала Вторая мировая война.

Как истинный патриот, он желал сражаться с врагом и, в конце концов перебравшись в США, завербовался в армию. После окончания диверсионной радиошколы в Англии Хейердала и его товарищей из так называемой «I Group» подготовили к заброске в оккупированную немецкой армией Норвегию. В звании лейтенанта он отправился на американском лайнере в составе конвоя в Мурманск. В конце похода конвой подвергся атаке немецких подводных лодок, которая была отбита с помощью советских кораблей...

Тва - когато Съветите и Сащ бяха съюзници, а Норвегия - окупирана от германците.

Та мисълта ми е, че Хейердал би си преместил ауку-акуто в отговор на мислата на форумеца Преместихго.

Но ми дойде идея! Абе, що някой вестник или телевизор не попита посланик Марси Рийс какво мисли по въпроса за Паметника на Съветската армия? Знам, че българинът, Който Все Си Го Мести, си умре да знае какво ще каже новият Голям брат. Тъй че да питаме Кака, а?



26 Август 2013 21:43



преместихго
26 Август 2013 21:26



Ами премести и моя! Паметник де....
26 Август 2013 21:46
Тъй че да питаме Кака, а?

Кака ми е на мене, на тебе ти е новобранка...
26 Август 2013 21:48
Красив град е София.

София не е красив град.
26 Август 2013 21:48
А проф.Любомир Далчев,един от авторите на ПСА избягал на Запад.
26 Август 2013 21:55
На мен доста ми харесва новият паметник пред Народната библиотека, представляващ Ашурбанипал, гушнал Лъв* като малък.(снимка: натиснете тук)
-------------
*бащата на Кирил и Методий
26 Август 2013 21:57



"А проф.Любомир Далчев,един от авторите на ПСА избягал на Запад."

И стана известен с някъкъв шедьовър може би ???
26 Август 2013 22:03
Поинтересувай се и ще научиш.
26 Август 2013 22:09
Тъжно е да се наблюдава за пореден път колко далеч са другарчетата и от емоционалното, и от рационалното осмисляне на нещата.

Паметниците на Съветската армия в България са издигани, за да отбелязват две дати: Девети май 1945 г. и девети - или може би пети? - септември 1944 г.
Първата дата е Ден светъл и безспорен, втората ...
Накратко, в София има Мемориал в Лозенец, където впрочем чества Девети май и Посолството на Руската Федерация. Мястото на монумента от Княжеската градина е в музея. Не бива да се мести още утре, не и докато има живи ветерани от Първа Българска армия, но и без преместването да се отлага прекалено дълго. Ветераните са все по-малко, а монументът не се поддържа от двадесет години.

Разумното и човечно решение е да се гласуват пари за преместването и за ежегодната му поддръжка като част от националното културно наследство.
26 Август 2013 22:44
Внимателни, понеже почти 30 години живях на 100-ина метра от паметника-костница в Лозенец, мога да ти кажа, че в типичен български стил, успяхме и него да осерем. Когато го построиха, към него водеше алея от колелото на 6-ицата нагоре и наистина приличаше на паметник. По времето на Янчулев и СофияМски пред него започнаха да строят мутренски заведения и сега трябва GPS-навигация за да го откриеш. Толкова за почитта ни към костите на загиналите.
26 Август 2013 22:56
Като е спорно хсъоръжението, нека го оставим още 20-на години. Те ще го сапунисват, ние ще го мием...
Следващите ще се включат в състезание, подобно на традиционната регата по гребане в Темза, между студентите от "някакви си" две училища в ОК ...
БЛ, споко и толкоз, засега само "късото" от историята ни се случва.
За "дългото" си в длъжност, сам да сетиш и споделиш, каквото...
26 Август 2013 23:11
Веке минаха илядо и сто годин от връщането на гр.Сердика в българските земи от княз Крум Страшни.
И негов паметник нема и нема.
26 Август 2013 23:18
Живея в близост до паметника "Семейство" на Любомир Далчев в "Дружба", който преди десетина дни изчезна от мястото си...
Можете да го видите само на това филмче, и то свързано със събитията през 1968 г. в Чехословакия, връстници на паметника и квартала...

Натисни тук

Както се вижда от клипчето, добри деца го бинтоваха.

Когато бях дете, бетонът бе покрит с парчета... олово, струва ми се, но циганите го обелиха поне 20 години по-късно, не и преди 1989 г.
В продължение на години бе само място, където отрудени метачи на улици поставяха сандвичите и кафетата си, докато лакомо ги унищожават...
Но обект на арт акция не е бил.

Впрочем, струва ми се, че отношението на децата, които боядисват пам. на съв. армия е повече любовно, отколкото разрушително, и донякъде (ми) напомня отношението на брюкселци към Манекен пис.

Любопитно какво ли са замислили нашите момчета за 9-ти септември? И за 7-ми ноември!
26 Август 2013 23:25
И аз като Авакум най-напред се сетих за онова стихотворение... "стоит статУя с...."..... Паметниците затова са паметници, за да ни припомнят да не забравяме какво е било. И Мавзолея не трябваше да махат - да се знае. А то виж, още малко ще се окаже, че 45-те години соц и тях ги е нямало.
26 Август 2013 23:29
Г-н Манрико /графе?/, ама Diamond says Easter Island provides the best historical example of a societal collapse in isolation. Туй - башка дефорестацията.

Да не би и Аттлантида тъй? Самотна, изолирана, Америките още неоткрити...

Пък Платон ни пробутва разни апокалиптични бебешки дрънкалки.

26 Август 2013 23:34
Малко из арт енциклопедията за Л. Далчев:
Натисни тук

През 1979 г. Далчев прави изложба във Виена. Заминава със съпругата си Ана, която също е скулптор, сина си Любомир Далчев и Петър Атанасов, който е техен помощник и шофьор (а според мнозина и по-близък на Ана). Далчев подарява цялата изложба на родината си, но това е прощален подарък – той никога повече не се завръща. Заминават за САЩ, прекарват 10 г. в Кливланд, щата Охайо, после - Съни Вали, в околностите на Сан Франциско.
Любомир Далчев прави две изключително успешни изложби в Кливланд, всичко е откупено, включително и от Джордж Буш, токагава президент на САЩ, който има пластики на Далчев в дома си. В Сан Франциско Далчев се връща към живописта. Създава около 3000 картини акварел и графика, пише мемоари.
В писма до вестниците моли да бъдат разрушени неговите монументални произведения у нас – Братската могила в Пловдив, Паметника на Съветската армия в София.
Далчев почина през юли 2002 г. в САЩ малко преди да навърши 100 години, без да се прости с родината си.

Награден с ордените "Народна репубника България" – ІІ ст. (1959) "Кирил и Методий" - І ст. (1963). Лауреат на Димитровска награда (1971 ).


Произведения на Любомир Далчев:
"Пробуждане", "Движение", "Тоалет" (1934, НХГ) и др.; портрети на съвременници: "Майка ми" (1934),
"Д-р Натева-Узунова" (1935), ”Активистката Ружа Делчева" (1939), "Нина" (1938) и др.; големите фигурни композиции за Съдебната палата” в София (над 55 фигури от бронз, 1937-1942), за Съдебната палата в Русе (камък 1939-1940), фигури за места , "Паметник на загиналите през войните" и чешма в Дряново (1942-1944, камък). Между по-значителните творби през периода (1944-1960) са: паркови фигури и композиции в София, Пловдив, Варна, Русе; "Орфей" - фигура в лятното кино в "Златни пясъци" (1956, цветна кepaмика); паметници: "Гоце Делчев" - Скопие (бронз, 1947), "Васил Левски" В. Търново (1948, камък), във Bapнa - увенчаващата композиция на паметника на "Братската. Могила" (1959, камък), композицията "Октомври" по pисунка на Б. Ангелушев - от "Паметника на Съветската армия" в София (1950-1953, бронз); керамичен релеф върху фасадата на Летния театър Варна (1966), керамична фигура "Плодородие" пред хотел "Варна" Варна (1962).
Композицията "Кирил и Методий" (1966, камък и метал – Пушкински музей, Москва) и циклите "Съвременници", "Хора от моето детство", "Баща", "Децата на Виетнам. Реализира много фигури и композиции над естествена големина: "Поп Богомил" (каменина), "Майка", "Гостенка", "Големият и малкият Любомир"всички теракота, "Семейство" - Жилищен комплекс "Дружба", София (ковано олово, 1968), "Пиета" (1968, бронз, ХГ - Баку), "Коперник" (1969, кована мед, Планетариума, Варна), "Орфей и Родопа" (1970, кована мед, Смолян), паметник "Ленин" (1970, Пловдив), "Паметник на загиналите антифашисти", мемоариален комплекс "Братска могила" в Пловдив (1967-1974, композиции от камък и метал с арх. Вл. Рангелов, арх. Л. Шинков и колектив скулптори, "Паметник на трите поколения" в Перущица (1976, с колектив) и др.


Всъщност, възможно е да е искал да се разруши и "Семейството" в Дружба..., и без това бе ежедневно обругавано...
26 Август 2013 23:35
Слаба статия! 15% , 85%
26 Август 2013 23:44
Към произведенията на Л. Далчев - нещо, в близост до което живях половин година:

Паметник на победата, Хасково

Внушителен монумент от бронз и камък е поставен на входа към емблематичния за Хасково парк “Кенана”. Фигура на жена с устремно вдигнати ръце, викаща “Ура” – израз на възторга от свободата. Общата височина на монумента – постамент и статуя е 8 метра. Посветена на Деня на победата – 9 май, тя е част от оформлението на подхода към парк “Кенана”. Архитектурното решение на целия ансамбъл е дело инж. Валентина Атанасова – паркостроител, а техническото изпълнение – на бригагада от “Благоустройствени строежи” – Хасково с ръководител Никола Любенов.


Автор на статуята е световноизвестният български скулптор проф. Любомир Далчев (роден на 27 декември 1902 г. в Солун, починал на 11 юли 2002 г. в Съни Вели, САЩ).


На 9 май 1977 г. се провежда тържествен митинг на хасковски граждани по повод откриването на “внушителния монумент на победата”. Присъстват Господин Корцанов – първи секретар на Окръжния комитет на БКП – Хасково, Петър Колев - първи секретар на Градския комитет на БКП – Хасково, Стефан Пашов – кмет на Хасково (тогава председател на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет). Тържеството е открито от Петър Колев, слово за съветската армия произнася Стефан Пашов, а Г. Корцанов обявява решението на Изпълнителния комитет на Окръжен народен съвет – Хасково за преименуване на парк “Кенана” в “Парк на победата”.


За жалост не умея да пускам снимки.

Лека нощ на вси.

27 Август 2013 00:19
Константин Велики, Юстиниан- Управда,Исперих, Аларих, Теодорих, Телерих, Крум СТрашни.. кой от тези велики българи има паметник в столицата, ъм!?
27 Август 2013 00:28
,Исперих, Аларих, Теодорих, Телерих


Портних.
27 Август 2013 02:39
Монумента си е много на място. След като Червеното знаме роди де що има олигарх и паша, защо Кораба Майка да не е там където е, с подобаващ на наследството и ролята си мащаб. За радост и признателност на родените от него зомбита.
27 Август 2013 05:58
Срещу Двореца - Кхан Юбиги. Да ги убие! На място!


(Ама в двореца в момента седят етнолози, що пък точно тях да убиват, знаеш ли к`ви са готини, никому зло не са сторили.)
27 Август 2013 08:47
За обезлесяването на острова, освен хората принос имат и плъшоците, които ядат плодовете на палмите - основният дървесен вид в крехката островна екосистема. Но пък тези плъшоци са ги донесли пак хората.
А с паметниците, които не са паметници трябва да се направи нещо - рушат се, никой не ги поддържа (а то няма и за какво). Подобна е ситуацията и с капището на Бузлуджа. Ама пък какво искаме от социалисти - за да дадат, те първо трябва да вземат, като при това като вземат да дават - дават предимно на себе си.
27 Август 2013 08:47
повторение, пардон
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД