:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Що за глупава дилема? Незаконна магистрала или задръстване

Тъй като обходните трасета на отсечките в строеж са ад, на управляващите често им се налага да правят компромиси със закона
СНИМКА: БГНЕС
Всеки строеж на пътя е гарантиран тормоз за шофьорите заради т.нар. временна организация.


След тежката катастрофа минути преди откриването на пътен възел "Яна" на входа на София преди седмица споровете кой колко магистрали е пуснал и дали са били законни съвсем се заплетоха. През последните години, откакто строителството по пътищата се поотпуши, непрекъснато бивши и действащи управляващи си разменят обвинения за незаконни строежи. Например БСП упрекваше ГЕРБ, докато беше на власт, че строи незаконни магистрали и ги открива също незаконно - без акт 16. От регионалното министерство тогава изразиха готовност да проведат безплатен образователен курс на депутатите от БСП как се строят магистрали. Това лято ГЕРБ два пъти упрекна БСП, че нарочно тормози шофьорите, като не пуска предварително - с акт 15 и с временна организация на движението - вече готовите участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус". БСП обаче пусна "Хемус" точно по този начин, както го правеше и ГЕРБ. За какво тогава е спорът?

Реалността е, че поради гигантското изоставане на строителството на пътищата в страната те се



строят и пускат предимно в нарушение на правилата,



изрично описани в Закона за устройството на територията. А той е категоричен, че пътят е законен, когато има акт 15, акт 16 и са направени 72-часови изпитания по него. Институциите обаче отдавна са му намерили цаката - с временна организация на движението, разрешена от КАТ и регламентирана в една наредба. Благодарение на тази вратичка те могат да отворят или затворят който път пожелаят, когато решат. Контролният орган ДНСК се застрахова, че нямало как да санкционира предварителното пускане на незаконна магистрала, понеже тези обекти били "големи, инфраструктурни и с голямо обществено значение". Сякаш това ги прави по-законни или по-безопасни.

Популисткият момент идва оттам, че тъй като обходните трасета на отсечките в строеж са един ад, на управляващите често им се налага да правят компромис със закона и да режат предварително лентите. Така печелят любовта на народа и му облекчават мъките в километричните задръствания. Само че погазват закона, тъй като акт 15 не означава завършен строеж. Ако означаваше, нямаше да има акт 16, да не говорим за пробите. Порочната практика да се реже набързо лентата след акт 15 може да повлече доста правни последици. И сигурно ги влече. Най-малкото защото строителят не отговаря за гаранцията на пътя преди окончателното му узаконяване. Чия ще е отговорността, ако загинат хора на незаконен път или пък ако пътят даде някакъв дефект - ами на тези, които са го пуснали.

Колкото до причината всеки един ремонт да се превръща в мъка за пътуващите, причината е във въпросната временна организация на движението, която



обикновено не е съобразена с тежкия трафик



и заради която винаги се получават инфарктни ситуации. Когато например пътен възел "Яна" започна да се строи през пролетта, в първия уикенд се образуваха огромни опашки на изхода на града. Никъде не беше налична информация защо това е така и чак когато стигаха до знаците за стеснение на пътя в ремонт, шофьорите разбираха какво ги очаква. Задръстването обаче започваше много по-рано и никой не посъветва предварително водачите да избягват изхода чрез обиколни пътища. Самата временна организация беше просто затваряне на платното в едната посока, без никакви други екстри. В интерес на истината, единственият начин за бързо преминаване на няколкото километра участък в колона по един на първа скорост с чести и продължителни спирания беше катаджии да стоят и на място да организират движението. Това обаче не се случваше всеки път и пет месеца пътуването през уикенда беше кошмар.

Липсата на удобни обходни маршрути винаги съсипва шофьорите при ремонти на пътя. Миналото лято заради ремонт на "Хемус" при Шумен и Девня обходният път включваше, макар и кратък участък, върху който нямаше асфалт, а само буци пръст и камънак, подходящи за преминаване предимно с верижни машини. Освен това указателните табели бяха абсолютен дефицит и не беше ясно откъде да се включиш отново в магистралата. Човек можеше да си обикаля Девня в безплодно търсене на табела как да се включи обратно на главния път за Варна. Вече половин година през Велико Търново се минава по обходен маршрут заради строеж на водопровод. Пътуващите към София и Варна обикалят над 10 км из града, за да излязат отново на главния път. Указателните табели, доколкото ги има, са объркващи или са закрити от прораснали храсти.

Сега ремонтът на тунела "Траянови врата" на "Тракия" повтаря в разгара на лятото ужаса при ремонтите на тунелите на "Хемус" преди няколко години.



В неделя задръстването в посока София достигна 15 км



Защо? И кой може да изтърпи този тормоз в разгара на сезона на морето?

В цялата работа с временните организации има нещо сбъркано и отвсякъде прозира лоша организация и липса на всякаква мисъл за пътуващите. Така наречените "тапи" със сигурност биха могли да бъдат намалени, ако хората са предупреждавани предварително - преди всички да излязат от София в събота в 10 ч. и да се приберат едновременно в неделя към 17 ч. Да не говорим, че ако имаше електронни табла, които да информират за трафика, ситуацията щеше да е съвсем друга - ако 100 км преди тапата научиш за нея, може и да успееш да я заобиколиш, нали?

Във връзка с това някой сеща ли се на какво разстояние на магистрала "Хемус" в посока София и строящия се пътен възел "Яна" започваше сигнализацията, че пътят е в ремонт?

На магистралата впрочем всичко е възможно. Не бих повярвала, ако не го бях видяла с очите си, но в първите дни на юли на същото това място - на слизане от "Витиня" към София в крайнолявата лента насрещно се появи стара волга, натоварена с боклуци и движеща се с около 50 км/ч. Откъде се беше взела и как успя да се придвижи, при положение че след 3-4 км, на отбивката за с. Кремиковци, имаше спряла полицейска патрулка? Как не стана зверска челна катастрофа в лентата, в която всички хвърчат?



Да кажат специалистите по временната организация



на движението. Отговори на всички тези въпроси дължат от транспортното министерство, агенция "Пътна инфраструктура", ДНСК и КАТ. Там трябва да се търси отговорността и за всичко, което става на пътя, независимо дали е задръстване, лош обходен път или напълно незаконна магистрала. На тях им плащаме от данъците си именно за това.

Проблемът е, че когато всички свикнат да си затварят очите за правилата и непрекъснато се търсят вратички за заобикалянето им, се стига до онова беззаконие срещу което всички роптаем. И да - всички искаме пътищата да се строят и ремонтират максимално бързо и качествено, само че не искаме това да става за сметка на правилата и сигурността. Затова популистите да не ни пробутват тази дилема, а да създадат нормални условия за пътуване, дори когато пътищата са задълго в строеж.
Снимка: БГНЕС
Откриването на пътната връзка между софийския околовръстен път и АМ "Хемус" се превърна в политически скандал.
11
4425
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
26 Август 2013 20:11
Абе другари журналисти. Вие не разбрахте ли, че 72часова проба на магистрала е една тежка глупост,.....Това, че в последните 4 години в ДНСК се напълни с с бивши шапкари и милиционери дето нямат хабер от строителство и искат глупости не е повод тези глупости да се повтарят по вестниците....
26 Август 2013 20:56
Ти само това ли прочете gay?
Браво за статията. Ама тия дето трябва, като четат както gay чете Playboy!
26 Август 2013 21:56
Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще.

Пенча го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
търси да играй.

Време се мина,
Пенчо порасна,
иска да яде,
няма откъде.

....хуманитар .ете му се ПЛЕЙБОЙ
26 Август 2013 22:55
Незаконна магистрала или задръстване?
Правилният въпрос е: или Живот?
За тези, които загиват заради няколко параграфи и алинеи!
Наистина това е Въпросът!

На 2012.12.19 пътувах от Варна в посока София.
Благодарение на Човеци, направили компромиси със закони, параграфи, алинеи и т.н, но не и със Съвестта си, бе предсрочно отворен участъкът Невша-Каспичан на АМ 'Хемус'.
Бог да ги благослови, голямо Благодаря и от мен.
Благодарение и на тяхното решение много хора/вкл. и аз / се добрахме до Шумен.
Натисни тук
27 Август 2013 06:47
Анализа е обективен. Не можем да откриваме пътища, които не са готови. Или никога да не ги ремонтираме. КАТ да си вършат работата, пътната агенция също! Ако те не го правят, катастрофи и недоволни ще има! След като тези кретени са допуснали в неделя при голямото задръстване товарните автомобили да се качат на магистралата и са рискували друг ТИР да помете колоната, за какво говорим?!
27 Август 2013 08:30
Що за глупава дилема? Незаконна магистрала или задръстване


Нормална е тая дилема. В крайна сметка законите изостават от живота, а и не могат всичко да предвидят нали? Който си мисли, че може да живее постоянно по правила написани от хора без необходимата квалификация, "на коляно" в повечето случаи... явно се объркал много.

27 Август 2013 10:45
mick, ,
Законът си е закон, животът си е живот.
27 Август 2013 14:47
'Начи, ше ви го обЯсним много просто, за да престанете с разните му анализи. Много е просто:
ТУКА Е ТАКА!!!

Това ни е националното мото - тука е така.
27 Август 2013 16:05
Благодарение на Човеци, направили компромиси със закони, параграфи, алинеи и т.н, но не и със Съвестта си

аман от платени клакьори! ода за "Вратата у поле", както й ока шопо.

другарко възторжена почитателка на Партията и Правителството, къде бяха тия "човеци" толкова години, че още не намират време да спазят законите, параграфите и алинеите? ако каручката Ви пропадне в дупка на пътя, пак ли ще крещите "Осанна"? защото участъкът до Шумен е пуснат преди доста време. точно овчият възторг на мат'риала е описан правилно в статията - ще минат 3, 5 или 8 км малко по-бързо и затова ще цаливат властимащите до загуба на съзнание.
27 Август 2013 16:30
БозьоКифлев, ,
Писането на сляпо не е добра черта.
Човеците си остават такива без разлика от партийната им принадлежност.
И когато някой поставя закона над Живота не може да претендира да е от тях.
27 Август 2013 17:55
dobadoba, тогава не пишете на сляпо и ни спестете патоса си!

по принцип България има доста добри закони и проблемът е в приложението им. процедурата по приемането на строителни дейности не случайно е сложна, защото от нея зависят много животи. включително Вашия, който гордо титулувате с главно "Ж". ако мостовете нямат мантинели, това е заплаха за живота, защото дребно подхлъзване при дъжд може да доведе до смърт. ако пътното платно е неравно, това е опасно за живота, защото превозните средства могат да бъдат хвърлени настрани или във въздуха. ако проверките за безопасност са претупани, строителният обект и околностите му са опасни за живота.

законът задължава да спазвате строителните нормативи даже когато строите в частен имот, защото така предпазва другите и Вас от Вашата небрежност. когато се отнася за строителни обекти с голямо обществено значение, изискванията неслучайно са още по-строги. тези изисквания са изработвани с години и с цената на много човешки жертви, но едноклетъчните са готови да ги зачеркнат и да започнат еволюцията от нулата... в името на чуждия "Ж"ивот, защото не им стиска да залагат своя си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД