:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,542,318
Активни 127
Страници 17,109
За един ден 1,302,066
Интервю

Минимум 15% от стоките в търговските вериги трябва да са български

Депутатът от "Коалиция за България" Спас Панчев смята да пише промени в Закона за конкуренцията, за да осигури по-лесен достъп на българските производители до хипермаркетите
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Спас Панчев
Спас Панчев е роден на 8 февруари 1950 г. в с. Илия, Кюстендилско. Завършва Висшия химикотехнологичен институт. Бил е директор на "Техноимпортекспорт" - София, и търговски представител на предприятието в Ирак. От 2005 г. е председател на ЗС "Ал. Стамболийски", коалиционен партньор на БСП. По време на тройната коалиция беше зам.-министър на отбраната. Втори мандат е депутат от "Коалиция за България". Филателист и масон. Заедно с колегата си Захари Георгиев от БСП пише законопроект за търговските вериги у нас, който вече предизвика широк отзвук заради идеите за затваряне на хипермаркетите през почивните дни и преместването им в покрайнините на градовете.

--------------------------

- Г-н Панчев, защо е необходимо да се пише нов закон за търговските вериги?

- В България през последните години влязоха много търговски вериги, което е много добре, защото дава възможност на българския потребител на едно място да напазарува всичко, което му е необходимо за вкъщи. Магазините работят до късно, включително и в почивните дни. Това, от една страна, е много добре. От друга - има неравнопоставеност между българските и чуждите производители, чиито стоки се предлагат във веригите. Предлага се предимно вносна продукция и само малък процент са местно производство. За съжаление в отношенията български производител-доставчик-търговска верига не всичко е достатъчно коректно по нашите разбирания.

- Какво имате предвид?

- Когато един български доставчик желае да влезе в търговската верига със своя продукция, има 95 допълнителни плащания, които трябва да направи - за бонуси, такси, санкции - процент, който производителят трябва да плаща на търговската верига през цялата година безотказно. И това са разходи само и единствено за сметка на доставчика, в които търговската верига не участва. Към тези суми веригата добавя и своята печалба и продукцията на нашите производители, макар да е много добра като качества и евтина, става неконкурентоспособна или сравнима с цените на западните вносители. Ние искаме да изравним възможностите на българските доставчици с чуждестранните. Да има регламент какво и защо трябва да плаща българският производител. Да има възможност българският производител, като подпише договор, да получи парите си съгласно регламента в ЕС в 30-дневен срок. В някои от търговските вериги парите, които има да получава българският доставчик-производител, обикновено се бавят два-три, дори четири месеца. А има една търговска верига, която вече има утвърдена практика да не плаща на доставчиците и да се съдят. Искаме тези неща да се регламентират със закон, за да не се злоупотребява с монополно положение, защото в случая става въпрос за монополно положение. Неслучайно ЕК през 2011 г. препоръча на комисията по конкуренция да обърне специално внимание на пазарната мощ на търговските вериги. Това е въпрос, който и ние искаме да регламентираме, и затова тръгнахме с колегата Захари Георгиев да работим по един проект за промяна на закона за конкуренцията, за да дадем възможност за равен достъп и да направим така, че да изолираме прекупвачите и доставчиците, а да дадем пряк достъп на производителите до големите търговски вериги.

- Последно да уточним - промени в закона за конкуренцията ли ще пишете или изцяло нов закон за търговските вериги?

- Според мен по-работещата и лесна за реализация идея е да се промени законът за конкуренцията. Макар че в повечето европейски страни вече се работи по специално законодателство, за да може тези отношения да са прозрачни, ясни и коректни.

- Какво показва опитът в други европейски страни? Кои са най-фрапиращите нелоялни практики на търговските вериги?

- Държави, сходни на България, в т. ч. и Румъния, успяха в последните години да си извоюват процент от стоките в търговските вериги, заделен за местни производители. Това е една много важна мярка. Истината е, че в последните години българските производители свиха производството си, защото няма къде да го реализират при тази огромна конкуренция на вносни стоки във веригите. Това е и една от причините за окаяното състояние на малкия и средния бизнес в България.

- Обсъждате ли със закон да се въведе определен процент, запазена квота за български стоки?

- Иска ни се да го има. Работим по тази идея. Защото това ще отвори хоризонт за развитие на българското производство. Не е тайна, че търговските вериги държат около 30% от пазара, а това е всъщност мястото, където се реализира българското производство. Нормално е да се даде възможност за равен достъп на българските производители до хипермаркетите, защото много фирми напоследък фалираха тъкмо заради липсата на реален пазар.

- Но ако бъде въведена специална квота за български стоки, това вече не е равен достъп, а вид протекционизъм, гарантирано изкупуване?

- Ако това гарантирано изкупуване е само 15%, макар и да изглежда като протекционизъм, то не нарушава равния достъп.

- Какъв процент за български стоки обсъждате?

- Ние бихме се радвали, ако поне 15-20% от продуктите в хипермаркетите са български. Предстои широка обществена дискусия по този въпрос с участието на търговските вериги, на потребителите и на българските производители. Ние по никакъв начин няма да се върнем назад към социализма, каквито реакции срещнах в интернет. Ние не искаме да връщаме назад времето, а да се ползваме от прогресивното в Европа и света, но не и за сметка на българския производител и доставчик.

- Тук веднага ще ви възразят, че налагането на квота за български производители ще ни навлече наказателни процедури от ЕС. Как други европейски страни са се преборили с тази заплаха?

- Ами в Румъния това се оказа работещо и не им е създало никакви проблеми с ЕК. Ние няма да пишем строго български закон, а ще черпим опит от европейската практика. Всичко ще бъде съобразено с регламентите на ЕК.

- Известно ли ви е дали и в други европейски страни да са налагани подобни специални изисквания към търговските вериги?

- Само в 18 държави в ЕС търговските вериги работят без прекъсване през седмицата, докато в останалите има някакъв регламент. Понеже много се разшумя около затварянето на хипермаркетите в почивните дни.

- Реалистична ли ви се струва идеята хипермаркетите да се изнесат от центъра в покрайнините?

- Това няма как да стане вече. Нито пък ще им забраняваме да работят в събота и неделя, както плашат някои, че сме щели да ги охраняваме с шмайзери. Ние нямаме намерение нито да закриваме търговски вериги, които са коректни към законодателството, нито да ги местим от там, където са.

- А ще предвидите ли някакви ограничения за местоположението на хипермаркетите оттук нататък?

- Това зависи от общините, от местата, където се изграждат търговските центрове, и е приоритет на кметовете на общини. От тях ще зависи къде ще предоставят терени и дали ще мислят за българските търговци и производители, или ще изпълняват други ангажименти, които им носят друг тип облага от отношенията с търговските вериги. В България вече са изградени 200 магазина на търговски вериги. И ние сега не можем да им кажем - досега можеше, отсега нататък не може.

- Дотук разбрахме какво няма да правите - няма да затваряте хипермаркетите през уикенда и няма да местите обектите им в покрайнините на градовете. А какво ще правите?

- Искаме да има пряк достъп на производителите до търговските вериги, да се регламентират отношенията между производители и вериги за това кой каква част поема от рекламата, брака, промоциите и т.н., искаме част от тези разходи да се поемат от търговските вериги. Искаме цената на продуктите да е справедлива, а не да се завишава изкуствено за сметка на българските потребители.

- И как смятате да наложите лимит на надценките?

- Това са търговски отношения, в които ние не можем да се месим, но искаме да има прозрачност и правила. Като взимат едни пари търговските вериги, трябва да е ясно за какво и дали действат по правилата. Ще настояваме също така контролът върху стоките от държавните органи да е еднакъв както към българските производители, така и към вносната продукция. Защото сме свидетели през последните години, че стоки, внесени от чужбина, не отговарят нито по качество, нито по съдържание на това, което е записано на етикета. Има случаи, когато идва контролният орган, спира някоя вносна стока от европейска държава, която не съответства на изискванията, и веднага идва някой от посолството да защитава тази стока и да настоява тя да бъде пусната във веригата. Контролът трябва да бъде действен, еднакъв и задължителен както за нашите, така и за чуждите стоки.

- Можете ли да посочите конкретен пример?

- Знам много такива примери, но няма сега да ги коментирам. Аз разбирам, че е нормално представителите в съответните посолства да защитават своята стока и своите фирми, но аз пък защитавам интереса на българския потребител. И искам да му гарантирам, че това, което яде, отговаря на изискванията и не уврежда здравето му.
45
3326
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
28 Август 2013 20:21
Като в приказката, нашият си свалил потурите и зачакал да му се... размине...
28 Август 2013 20:28
Спасе, Спасе,
Що ти требва на баир лозе, като не знаеш да копаш, дако си земеделец ужким?
28 Август 2013 20:36
За такива смешници - "земеделци" като този , Стамболийски е поръчвал оранжевата му гвардия да им изнесе беседа .
Кои български стоки, бе "земеделецо"? Какво остана българско ?
За какво демократизирахме БГ? За да има български стоики в търговските вериги, да имате пазари, работа ?
Че ти утре ще посегнеш и на симоволите на демокрацията в БГ- ЧЕЗ, ЕОН,ЕВН, Мариците 1 и 3, Дънди , банките.......
28 Август 2013 20:52
***
28 Август 2013 20:56
До оня ден ревахте,че няма преференциални условия за Бг-производителите, промяна на митата искахте - сега пак дружен магарешки рев.
28 Август 2013 21:21
поне 15-20% от продуктите в хипермаркетите са български.
Тия проценти върху какво ще се смятат - паричния оборот, стоковия оборот или конкретно за всеки продукт, било то портокали, минерална вода или автомобили? Да не стане така, че хипермаркетите да са задължени да внасят 80% от хляба!? Или да не продават портокали, защото няма родно производство?
Какво значи "български" - пакетирано (канадска леща, китайски боб) от "Крина" ООД, България; "произведено за собствена марка" на Хипермаркет-България? Или само тия, които не отговарят на европейските стандарти?
Няма, друже, дружен магарешки рев! Има само магарии на "работещи" депутати.
28 Август 2013 21:28
Няма, друже, дружен магарешки рев! Има само магарии на "работещи" депутати.
Как да няма, като не е ясно какво искате. Ето един по-горе пише, че нямало малък и среден бизнес в Бг. Е, как да му се даде възможност на този бизнес? По какъв начин?
28 Август 2013 21:36
Само в 18 държави в ЕС търговските вериги работят без прекъсване през седмицата, докато в останалите има някакъв регламент. Понеже много се разшумя около затварянето на хипермаркетите в почивните дни.

Значи са преобладаващ брой.
Има случаи, когато идва контролният орган, спира някоя вносна стока от европейска държава, която не съответства на изискванията, и веднага идва някой от посолството да защитава тази стока и да настоява тя да бъде пусната във веригата. Контролът трябва да бъде действен, еднакъв и задължителен както за нашите, така и за чуждите стоки.
...Знам много такива примери, но няма сега да ги коментирам. Аз разбирам, че е нормално представителите в съответните посолства да защитават своята стока и своите фирми, но аз пък защитавам интереса на българския потребител.

А, не така! Подобни прояви трябва да бъдат огласявани, а не прикривани. Българските контролни органи могат да върнат всичко, което не отговаря ба стандартите и никой в нищо не може да ги обвинява.
На мене друго ми е чудно: как така българските стоки били по-качествени, че и по-евтини пък потребителят купувал чуждите?
И за да докарат българските стоки до 15% търговските вериги какво трябва да направят? Да намалят асортимента?
Ако има пропуски и неравнопоставеност в закона между производителите и търговските вериги те трябва да бъдат отстранени и отношенията им да бъдат регламентирани ясно и точно. С това съм напълно съгласна.
28 Август 2013 21:42
Не ми се иска отново да обяснявам, че каквато и да е регулацията, ефектът от нея ще е повишаване на цените и влошаване на качеството.
Не ми се обяснява и защо избягвам да купувам "български" хранителни продукти.
Престъпността, господа, престъпността в търговската практика, е фактора, към който трябва да се насочат усилията на законодателя!
28 Август 2013 21:45
Бил е директор на "Техноимпортекспорт" - София, и търговски представител на предприятието в Ирак. От 2005 г. е председател на ЗС "Ал. Стамболийски", коалиционен партньор на БСП. По време на тройната коалиция беше зам.-министър на отбраната. Втори мандат е депутат от "Коалиция за България". Филателист и масон.


Номенклатурно-земеделски цръвен тулуп, масонски лобист.
28 Август 2013 21:45
Само бих желал да припомня един икономически закон - каквито са купувачите, такива са и стоките, които си купуват! Един платежоспособен, взискателен купувач няма да даде и стотинка за некачествен продукт! Обратното, един човек без претенции към себе си, няма и претенции към това, което консумира!
28 Август 2013 21:46
Престъпността, господа, престъпността в търговската практика, е фактора, към който трябва да се насочат усилията на законодателя!
Коя именно? Коя именно изисква специални "чрезвичайни" законодателни мерки?
28 Август 2013 21:46
Нашто семселе си пазарува от кварталната бакалия - при Дебелата на ъгъло. Евтинийка, пресничко... Сиренце от проверена мандра, кисело млеко от проверена мандра, жежок леп. Нема ширпотреба.
Като има повеке клиенти, Дебелата ке иде да заглади косъмо при фризьорката до нея. Фризьорката ке се види у пари и ке иде у фитнесо по-нанам. И тоа, ячиот маж у фитнесо ке се види у пари от фризьорката и ке иде да апне тройка кебапчета с четвъртинка лебец и пържени комбарки на караваната у градинката с/у него. Таа лепотица от караванката си пазарува при Дебелата и парите се врта у маалата. Квартална икономика.
Ако идеш да пазаруваш истите продукти у хипермаркето, тиа пароци нема да се врта веке из маалата, а ке потънат у джобо на леля Билла или чичо Кауфланд.
Логика, да го еба (здрасти, Грацко)...
28 Август 2013 22:06
28 Август 2013 22:17
Първо, не аз искам, а "работещият" депутат, даже двама, искат от отчетат дейност. Моето искане, откакто съм този форум, е само едно - спазване на законите, които да са направени така добре, че да не се налага промяната им поне за пет години, а някои (осигурителните) за минимум двадесет.
Колкото до "даването на възможност" на който и да е бизнес, винаги съм подозрителен. Защото:
- даде се възможност на "инвеститорите" ... и се бетонираха курортите;
- даде се възможност на сульо и пульо за дребен бизнес ...и се производоха млечни продукти с растителна мазнина;
- даде се възможност на застрахователния бизнес (по силата на закона и с контрола, КАТ, на държавата да се правят застраховки) ... и си накупиха луксозни лимузини (някои се и по застреляха);
- даде се възможност на общопрактикуващи лекари ... и се появиха списъци от лекуване на мъртви души;
- даде се възможност на туристическия бизнес (по-ниско ДДС) ... и се източи ДДС;
- даде се възможност на частни осигурителни фондове ... и реализираха "отрицателна доходност" (сиреч, окрадаха даденото).
- даде се възможност за квартални магазинчета (смесване на различен режим на собственост и дейност), вдигнаха цените ...и фалираха.
Винаги подкрепям и ще подкрепям инвестирането на държавата в инфраструктура с цел бизнесът (и потребителя също) да има бърз и икономичен начин за достигане на пазара, било у нас или чужбина, но съм върло против да се "гарантира" нечия печалба (ТЕЦ-овете и "вятърничавите" ) или нечий обем на продажба. Всъщност обема на продажба дребният бизнес, кварталните магазинчета могат да си го гарантират като спечелят доверието на потребителя. Например, винаги си купавам цигарите само от едно квартално магазинче, хляб и сирене от друго квартално магазинче, месото-трето. Така собствениците знаят какви са точно моите потребностите и на другите постоянни купувачи-съкварталци и ако са читави бизнесмени (а аз съм ги избрал, защото са читави), винаги има необходимата наличност. Нищо не се застоява, нищо не се бракува, а аз съм сигурен, че нещата от първа необходимост са ми "под ръка".
Е, има малко напрежение. Може би не купувам достатъчно големи количества, но всички в къщи са на диета , поболяха се от преследването на икономическа ефективност. Не е като енергийнта ефективност на президента, къде се харчат за лудо пари.
28 Август 2013 22:27
Законодателните промени за защита на българския производител са крайно необходими. Отделен е въпросът, че съмненията за лична корист и недоправеност на законопроектите са неминуеми, когато с тях се занимават хора като Спас Панчев и Захари Георгиев. Нещата, меко казано, са по-различни от идеите на др. Панчев.

Защо например се говори само за веригите хипермаркети? Нима само в тях се продават български стоки и нима само те са виновни, че доматите от 0,30 лв. при производителя стават 1,30 лв. на щанда? Законът следва да еднакъв за всички.

После, защо за въвеждането на протекционистки мерки следва да се "ремонтира" точно закона за защита на конкуренцията? Нужен е отделен закон, който да регламентира:
а/ минималните дялове българска продукция в предлагането на дребно. Тези дялове са различни за различните стоки - от 5-10% за някои промишлени изделия до 80-90% за малотрайните хранителни продукти
б/ минимални дялове търговски площи за спецконсигнация. Там са въпросните 15%. Самата спецконсигнация - например правото на държавата да изкупува стоки по декларираната митническа стойност - следва да се уреди в този нов закон.


28 Август 2013 22:38
Винаги подкрепям и ще подкрепям инвестирането на държавата в инфраструктура
Е, при желание това може да се разглежда като преференции към строителите на инфраструктурата. Защо към тях да има гарантиран държавен паричен поток, а към другите да няма? Осигурявали развитието на бизнеса - ми бакалийката осигурява изхранването на хората. И както написа и Беев, осигурява въртене на парите вътре в страната - на всяко оборотче се генерира печалба, а тя пък дава данъчни постъпления и т.н. Има данни, че големите вериги изнасят 500-700 млн. лева месечно - вместо да се въртят тук, излизат навън - изтича национално богатство. Сам сметни, колко парична маса се генерира от един оборот на тези 500 млн. Сепак никой не е отменил П-С-П', нищо че е от Маркс.
28 Август 2013 22:39
Ехх, Българийо.
Земеделец-масон от цоциалистическата коалиция дрънка за търговия.
Що нема некой да се сети за българското село, дето е ранило секакви нашенски търтеи, па и е изнасяло земеделска продукция за цяла Европа от памтивека.
28 Август 2013 22:49
Въпросът, който е важен е - поставени ли са малките търговци и българските производители от една страна и големите вериги и чуждестранните производители от друга, при равни условия, демек наистина ли пазарът е свободен и недеформиран. Оказва се, че не са поставени при равни условия. Тогава, гарантирането на 15% експозиция на бълг. производители без съмнение е стъпка с намаляване на деформацията на пазара. Нека да имат равни права да излязат на пазара, а там квото сабя покаже. Ми не били качествени бълг.стоки - ми няма да ги купуваме. То не е казано, че всеки трябва да сложи в потребителската си кошница 15% бълг. стоки.
При 7 млн. население и около 200-300 лв месечен харч за храна на калпак, това е пазар за около 1.5-2 млрд. лева. 90% е за чуждите производители - 1.35-1.8 млрд. лева.
28 Август 2013 22:53
Тогава, гарантирането на 15% експозиция на бълг. производители без съмнение е стъпка с намаляване на деформацията на пазара.

не е там проблема хамеле.
28 Август 2013 22:57
А къде? Аз така прочетох замисъла на въпросния Спас и не го намирам за тъп. Кажи къде е проблемът, може пък да четат и да ги подсетиш.
28 Август 2013 23:02
Малко странно звучи заглавието. И сега във веригите (може би без Метро) при храни и напитки над 50% от стоките са български или поне "български" - минимум опаковани тук. Даже и в по-специфични раздели като козметика и битова химия, българското е доста над 15%. Проблемът очевидно не е в квотите, а някъде другаде. Обикновен популизъм.
28 Август 2013 23:04
Фидел Беев
28 Август 2013 23:10
проблемът на българските производители с големите търговски вериги е в договорите които се налагат от страна на веригите - в тях има противоречащи на законодателството клаузи, както и изключително неизгодни за доставчиците условия. така че и държавата и самите производители са виновни за създалото се положение.
като регламантираш 15% от стоките да са български - какво ще постигнеш? - ми влез в метро, кауфланд, карфур, била, лидл, лекси, пикадили и почни да пресмяташ какъв процент от хранителните продукти са български - гарантирам ти че е минимум 60% от асортимента. от оборотите със сигурност е много повече.
за нехранителните пък тази мярка е смешна - не виждам как ще докараш 15% от бялата и черна техника например да е българска - просто няма откъде да се вземат. същото се отнася и за домакинските препарати, козметични продукти, дрехи, обувки и прочие.
28 Август 2013 23:28
Ето, на, виждаш ли колко добре става - пишеш спокойно, четем и се съгласяваме.
28 Август 2013 23:32
Не е тайна, че търговските вериги държат около 30% от пазара

И този иска 20 % от тях да са български стоки, сиреч -гарантирани цели 6 %!
Жестоко!
Такъв стимул българското производство от Освобождението до сега не е имал!
Проблемът на българската стока не е в канала й за реализация, а в тъпия й производител, искащ да прави с пръдня боя и да стане милионер (по възможност и милиардер) за една нощ...
Същият оревава орталъка, колчем някой посмее да гъкне нещо за качеството на стоката му или, не дай си Боже, да му поиска какви да е гаранции за нея.
Да не говорим за социалната политика, въведена от червеномутрието в производствените обекти.Първата грижа на шефа й е веднага щом се докопа до пари (дори и заемни) да се обзаведе с джип.Втората му мярка е да вади душата на главния си заместник , та онзи да тормози всички останали и да мачка работещите за него с възможно най-мизерните условия на труд, възможно най-висока производителност и най-важното - да се работи почти безплатно!

Ядосвам се и не ми се описва повече, но следващото сравнение не мога да пропусна:
Ще правим писта като за Формула-1 в българската търговия и ще пуснем куцото магаре на българския производител да надбягва по нея расовите коне на чуждите производители.
Но за да има "равнопоставеност", на чуждите атове ще приковем по едно гюлле към всеки крак и после ще гледаме "състезание на равни начала" ....

Смешници!
28 Август 2013 23:36
пишеш спокойно, четем и се съгласяваме.

аз винаги съм спокоен - след запетайката е проблема.
28 Август 2013 23:44
"Минимум 15% от стоките в търговските вериги трябва да са скъпи и долнокачествени".
29 Август 2013 03:20
Минимум 15% от шотландското уиски да е българско производство.
Честито, па се уредихте бе серсеми.
29 Август 2013 03:57
Минимум 15% от шотландското уиски да е българско производство.

Съмнявам се да е само 15%.
Обаче има хляб в идеята. Червените фенове трябва да бъдат задължени да пият само българско шотландско уиски.
29 Август 2013 05:35
А също да пият само българско френско шампанско и да замезват само с български черен, червен и зелен хайвер.
29 Август 2013 06:46
А има една търговска верига, която вече има утвърдена практика да не плаща на доставчиците и да се съдят. Искаме тези неща да се регламентират със закон, за да не се злоупотребява с монополно положение,


Ами, направете закон за фалитите, бре червен *****!...
29 Август 2013 08:05
Мнението ми за интервюрания - изкуфял червен дъртак, боядисан в оранжево за парлама, за позицията му - поредния екстремен популизъм, гарниран с накърняване и то драстично на демократичните правила...
Тоя олигофренявно не е чувал за принципите на пазарната икономика и че и най-добрите намерения в тая сфера, нарушаващи свободното търсене и предлагане води еднозначно до държавен монопол и планирана икономика - тука българско толкова, там работно време толкова, на есен - оставка на Орешака и неговата престъпна шайка плюс Гея/сер /с партизанско име - Момата/ и Моника, ама не Люински!
29 Август 2013 09:56
Агресивен идиотизъм в действие!
Гнусното ченге не се е посвенил да омърси детелината на Стамболийски и Н.Петков, като я закачи на ревера си.
За тая детелина има избити хора, червено говедо!
29 Август 2013 10:21
"Само в 18 държави в ЕС търговските вериги ..." интересно какъв израз ще използва за останалите 10 страни. В част от тези 10 страни събота и неделя не се работи по съвсем други причини. в Гърция и бензин не може да си налееш през почивните дни, а част от тези страни причините са чисто профсъюзни. Но какво да се очаква от такъв човечец. Само като му прочетеш биографията става ясно, колко може ...
29 Август 2013 10:42
...и всички чиновници да носят панталони от български шаяк!
29 Август 2013 12:14
Филателист и масон.


След горното повеке не продължихме с четенето за битието и съзнанието на номенклаткурнийо земеделец!


Условия създайте, равнопоставени на българския земеделец с колегата му от Гърция, Италия, .............................. всичко друго са пожелания и празни приказки!!
29 Август 2013 13:07
Темата е изключително важна. Авторът повдига важни въпроси, но явно не е в състояние да даде работещи, аргументирани и правилни решения.

Аргументите на Apolitichen (28 Август 2013 21:21), както и на повечето коментирали са много точни. Аз лично нямам решение на проблема, но не мога да приема за нормално това, което видях това лято на морето. В един супермаркет в Слънчев бряг (най-голямата верига там) не можах да намеря българско чисто масло. Имаше две-три имитации с незнам колко процента мляко и останалото бяха все немски продукти. Не ми е за цената на скъпите немски масла (която не беше никак малка), но се почувствах наистина прее*ан като купувач.

Трябва да проверя как е в Германия, но забелязвам на много стоки ярки етикети "Произведено в района". Така човек може сам да избере на какво да наблегне - качество, цена или солидарност към местните производители. не трябва да забравяме, че потребителят е основен субект на пазара. Докато голяма част от потребителите се хвърлят на чуждото (много често независимо, че е по-скъпо и с по-лошо качество), каквито и да са регулации няма да помогнат. Но определено трябва да се улесни достъпа на местните производители до купувачите.
29 Август 2013 14:47
Докато голяма част от потребителите се хвърлят на чуждото (много често независимо, че е по-скъпо и с по-лошо качество),


Ти, тез потребители за толкоз прости ли ги смяташ?
29 Август 2013 15:11
Не ми е за цената на скъпите немски масла (която не беше никак малка), но се почувствах наистина прее*ан като купувач.

Пакетче немско масло (не имитация!) 250 грама струва 95 цента (1,86 лв) в немски супермаркет при 7 % ДДС.
Направи си сам сметка откъде нагоре те лъжат в цената в български магазин......
29 Август 2013 15:53
В онзи магазин имаше само масла от класата на Президент. Проблемът ме беше, че единствените български алтернативи не бяха истински масла, защото растителните добавки отиваха към 40%.
29 Август 2013 16:02
Проблемът ме беше, че единствените български алтернативи не бяха истински масла, защото растителните добавки отиваха към 40%.

И не стават за нищо, един път се минах да си купя, вече не!
29 Август 2013 17:04
Хора, дайте да не преоткриваме топлите води.

Диспропорциите в българското ценообразуване са фантастични. Средно, във всеки лев от цената на дребно има 30 стотинки производствена цена, 17 стотинки ДДС и 53 стотинки търговски надценки.

Има само два начина за коригиране - сложен и прост.
Сложният е да се създават алтернативни, по-къси и по-евтини канали за дистрибуция. Простият е диференцирано облагане.
Нали не очаквате обаче точно тройните автори на плоския данък да направят нещо работещо?
29 Август 2013 17:22
Бра'о Спасе, чукундур си беше, чукундур си и остана, само че се га си по-зрял.
Като му четеш кратката биография ти е ясно що за партийно мекеренце е червенобузия наглец
30 Август 2013 02:00
Червенобуз, красножоп и празноглав.
Идеален за народен трибун от КБ
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД