:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

За свободна българска Македония

В условията на „сръбско робство” българите в Македония остават подчинени, но непобедени, те масово подигат Охридско-Дебърското въстание през септември 1913 г.
Дебър и Охрид (долу), заедно със Струга и околните села, са главните средища на Охридско-Дебърското въстание от септември 1913 г. Подигането на българите, съвместно с албански чети, по тия земи е естествено продължение на Тиквешкото въстание от юли същата година срещу решенията на Букурещката конференция и срещу несправедливата сръбска окупация на големи части от Македония след Балканските войни (1912-1913 г.); Алманах "Македония", 1931 г.; В средата - знаме с надпис "Свобода или смърт", извезано върху знаме от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). Същото изображение има и върху знамената на въстаниците от юли 1913 г. в Тиквеш, и върху знамената на четите в Охридско-Дебърското въстание.
Въпреки присъединяването на значителни по площ земи и след Междусъюзническата война, България не успява да осъществи главната си задача, заради която почва Балканските войни от 1912-1913 г. - обединението на българското землище в единна държава. Стотици хиляди българи от окупираните от Турция, Гърция, Сърбия и Румъния български земи, заливат свободното Царство България. Всички те до един изпитват изцяло черната участ на бежанеца, който оставя на новите поробители имотите и добитъка си, и е обречен на мъчително съществуване в свободните земи.

В Македония сръбската войска окупира приблизително 18 хиляди квадратни километра с над 850 хилядно население, от които повече от 660 хиляди българи, и нито един сърбин, без да броим малобройните сърбомани тук-там (Д. Гоцев, 1981). В тия земи започва незабавен терор, насочен точно към преобладаващата народностна група в областта. "Сръбският, както и гръцкият войник твърдо и наивно вярваха [заради пропагандата в техните страни], че в Македония ще срещнат свои съотечественици - хора, говорещи на техния език, викащи "живио" или "зито", но вместо такива те намериха хора, говорещи на друг език [български], които викаха "ура" . . . "(Карнегиевата анкета, 1913 г.).

Още в края на октомври 1912 г. започва масово преследване на всички, които заявяват българското си самосъзнание, разоръжени са българските чети, пълна забрана е наложена върху областното название "Македония", сменено навсякъде от "Южна Сърбия", свалени изцяло са даже указателните надписи на всички обществени места, подменени със сръбски. Забранено строго е църковното служене на български, арестувани и прогонени са българските митрополити в Скопие, Велес, Битоля, Дебър и Охрид, затворени са 761 български църкви с 833 свещеници. Веднага настъпват промени и в образованието - 641 български училища затварят врати, а техните 1013 учители са уволнени, на 37 хиляди малки българчета е забранено да учат на родния си език. През септември 1913 г. жителите на Крушево твърдят в писмо до митрополит Борис Охридски, че подложените на гонения български учители и свещеници все пак можело да останат по родните си места, но само ако подпишат нарочни декларации, че са "чисти сърби". Това било новото "сръбско робство" (в. "Работнически вестник", октомври 1913 г.).



* * *



Жестокото потушаване на Тиквешкото въстание от юли 1913 г. не обезверява македонските българи, подготовката на ново въоръжено въстание се премества на запад, в Битолско, Охридско и Дебърско. Точно най-югозападната покрайнина на българското землище е относително най-слабо пострадала от сръбския терор, там са съхранени десетки складове с оръжие, сръбската власт очаква ново подигане на изток, покрай границата с България, а и тук се очаква взаимодействие с албанските въстанически чети.

Подготовката на въстанието е възложена на члена на ЦК на ВМОРО Петър Чаулев, на задграничния представител на ВМОРО Павел Христов, на Милан Матов. През август 1913 г. в тия земи се разгръща значителна подготвителна работа - възстановяват се организациите на ВМОРО и куриерската мрежа, изготвят се плановете за действие, разпределят се задачите.

През юни 1913 г. Яне Сандански е изпратен в Албания от българското правителство за преговори с временното албанско правителство, което впрочем още през април вече е направило предложение за съвместно въстание срещу сръбската власт в тоя край. В изявление пред италианския в. "Секоло" в Тирана Сандански обявява, че е постигнал цялостно споразумение с албанците за съвместна въоръжена борба срещу сръбската власт във Вардарска Македония, за да бъде осъществена "съкровената мечта [на македонските революционери] - свободна българска Македония".

Сръбското и гръцкото правителство, узнавайки за българо-албанското споразумение, започват да наддават, за да откажат Тирана от постигнатата договореност. Сръбските пратеници предлагат на Албания Дебър и Дяково, а гръцките Корча и Аргирокастро. Тирана временно се отказва от споразумението с България, но излъгана в очакванията си след Междусъюзническата война, сама търси сътрудничество с ВМОРО. На 17 август в Елбасан е постигнато съглашение между ВМОРО и Албанския революционен комитет за съвместно въстание срещу сръбската власт при политическото и военното ръководство на ВМОРО. Подготовката за въстанието е предвидено да завърши в началото на октомври и тогава то да се подигне.

Съдбата и случайността обаче решават друго. На 7 септември 1913 г. в с. Епишкопия е открит и обкръжен от сръбска войска долнодебърския байрактар Селим ага. Сърбите на свой ред са нападнати в гръб от селската милиция, съставена от българи и албанци, но новодошла сръбска част самата тя обгражда милицейските сили. Дебърско пламва нацяло, веднага след това - Стружко и Охридско. Два сръбски полка са обърнати в бягство, а 420 сръбски войници са пленени. Въстанието вече е започнало.

Дебър е превзет веднага от български и албански чети, а сръбската администрация - избита или прогонена. Под предводителството на ръководителите на въстанието от ВМОРО са освободени Стружко и Охридско, там е пленен напълно Четвърти сръбски полк - с всички офицери, свещеници и с командира им.

На 12 септември цял Охрид, окичен с български знамена, посреща с викове "ура" четите на Петър Чаулев и Павел Христов. Същият ден е установена революционна власт и в Струга, и във всички околни села.

В това време обаче въстаническите действия са неоправдано прекратени. Вместо бягащата сръбска войска да бъде преследвана към Ресен, Битоля и Кичево, въстаниците организират отбраната си едва на двайсетина километра източно от Охрид, по възвишенията на Галичица, в нейния северен дял Петринска планина.

Неописуем страх у сръбската администрация предизвикват първите смайващи успехи на въстаниците. За да предотврати разрастването му и за да смаже революционерите, е изпратена стохилядна редовна сръбска войска. Понеже това се сторило на Белград явно недостатъчно, са привикани и всички свободни чети на злокобната "Черна ръка" от всички краища на Вардарска Македония. Докато сръбския 19 пехотен полк още бяга безредно към Кичево, преследван от български въстанически чети, от Прилеп към въстаниците се насочва значима военна сила, съставена както от редовна войска, така и от чети.

В средата на септември в Охрид са събрани вече няколко хиляди въстаници, повечето българи от града и от околните селища. За главнокомандващ на всички въстанически сили е избран Петър Чаулев. Същият ден, 15 септември, по искане на сръбското правителство и в подкрепа на сръбските сили значима гръцка войска пресича границата за да нападне десния фланг на въстаниците.

Две мощни редовни войски, сръбската и гръцката, удавят в реки от кръв Охридско-Дебърското въстание. Струва си на последвалите злощастия да бъде отделено друг път нарочно място, за да се помни завинаги.



Извори



"Ако е истина, че тези земи [частта от областта Македония, присъединена към Сърбия след Междусъюзническата война] са освободени, защо тогава там се налага изключителен режим [подписаният от сръбския крал Петър I Караджорджевич на 21 септември 1913 г. Правилник за обществената безопасност] . . ., какъвто могат да създадат само завоевателите в завоювани страни? Дори човек и да не знаеше каква е Македония, обнародването на тези наредби го кара да се досеща. Явно е, че Македония не е "Стара Сърбия", защото отношението към населението й е като към бунтовници в постоянно въстание . . ."

В. "Радничке новине", орган на сръбските социалдемократи, септември 1913 г.



"Успокояваше ни малко мисълта, че при влизането в Охрид революционерите [от септември 1913 г.] се показаха крайни хуманисти. Те не позволиха на никого да вдигне ръка над пленените сръбски войници. Сърбите обаче се показаха невиждани варвари. Щом влязоха в града, взеха 40 души най-видни граждани и ги обесиха . . . По всичките села събираха селяните по мегданите и с картечници ги избиваха . . ."

Из писмо на неизвестен охридчанин до Кръстьо Станчев, главен редактор на в. "Камбана", Централен държавен архив-София



"Тук стават страшни работи. Ужасявам се от всичко това и непрекъснато се питам възможно ли е човек да бъде такъв варварин и да върши това . . . Мога да ти кажа, че [село] Люма [Дебърско] не съществува вече. Всичко е в развалини, стана на прах и пепел. Имаше село от 100-150-200 къщи, в които не остана нито един обитател. Нито един! Събират ги по 40-50 души и така вкупом, пробождат ги до един с ножовете [на пушките] . . . Ограбването е обичайно и се върши повсеместно . . ."

"И други по-страшни неща ни пише [в писмо до вестника] този приятел [сръбски войник, участник в потушаването на Охридско-Дебърското въстание], но това са толкова ужасни деяния, че вестникът не смее да ги обнародва . . ."

В. "Радничке новине", 9 октомври 1913 г.



"Най-голямата мъчнотия - състоянието на духовете на [българското] население [в Македония], подчинено, но непобедено - оставаше неразрешена. Страхът от смут сред българите кара сърбите да взимат все по-силни и по-силни драконовски мерки. Навсякъде те прилагат едни и същи способи за задушаване на всеобщото недоволство - постоянен терор."

Из Карнегиевата анкета, 1913 г.







Свързан текст:

http://www.segabg.com/article.php?id=655715
31
16627
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
04 Септември 2013 19:54
В Скопие за това въстание се говори и пише под сурдинка...
04 Септември 2013 20:02
Котка -
-----------------------------
Сайтът на Генек

04 Септември 2013 20:02
То пък чунки в България щото много е написано...

Нека четат сърболюбите - мразители на "шиптърите", пък да се пообразоват малко.
Нищо не е едноцветно.

Петрински - днес заслужено
04 Септември 2013 20:08
Петрински,
Време беше сърбоманите, гръкоманите и нихилистите по нашенско да се спихнат, кат спукани балони.
04 Септември 2013 20:20
Петрински кърти здраво!
Да отбележим само, че в България
сърбоманията е като некаква съпътстваща болест на задунайската треска.
04 Септември 2013 20:27
Нека четат сърболюбите - мразители на "шиптърите"


Аз пък не съм сърболюб, но съм шиптъромразител(най-вече косовските )

Нещо да кажеш Форца
04 Септември 2013 20:42
Иван Петрински
04 Септември 2013 20:42
генек 04 Септември 2013 20:02
04 Септември 2013 21:04
Котка не е ли Иван Петрински,че сам си вдига палче?Нов съм във Форума и някои работи ме объркват.Айде и аз.
Котка
анастаси сиров
04 Септември 2013 21:20
Браво, Бойко!
04 Септември 2013 21:25
Нещо ми се губи червената нишка на братската помощ на Русия в тези събития. Не може да я няма, а не знам защо е пропусната. Поне нещо обидно за македонците като поляците на балканите няма ли да има? То за киселото мляко се оказа че трябва да благодарим на руския човек, че тук ли няма.
04 Септември 2013 21:57
***
05 Септември 2013 02:26
И понеже ВМРО придобива невероятна тежест след такива събития е забранена под давлението на левите сили а след това наводнена с коминтерновски агенти и погубена ! Само скритите пари така и не можаха да открият , но опитите продължават ! За имотите да не говорим - разграбени от КаДеСе !!
05 Септември 2013 03:15
Bravo!
05 Септември 2013 03:18
Един път Петрински да напише нещо нормално и дежурните "патриоти" да се покрият.
05 Септември 2013 05:11
Един път Петрински да напише нещо нормално и дежурните "патриоти" да се покрият.


Поклон пред паметта на всички жертви от Балканската и последвалите я войни!
Дано доживеем да видим деня,в който всички на Балканите ще заживеем като комшии,а не като кръвни врагове ... и гърци,и турци,и българи,и сърби,и македонци...
Дано !
05 Септември 2013 05:51
Дано доживеем да видим деня,в който всички на Балканите ще заживеем като комшии,а не като кръвни врагове ... и гърци,и турци,и българи,и сърби,и македонци...
Дано!

Дано, бай Хасане! Обаче на кукловодите хич не им е изгодно, та затуй не престават да подклаждат огъня - я шовинизъм, я фундаментализъм, я някой друг -изъм - чрез марионетните си управляващи из балканските държавици. На балканците им е крайно време да си научат урока обаче. Скептична съм, уви.
05 Септември 2013 10:02
Обаче на кукловодите хич не им е изгодно, та затуй не престават да подклаждат огъня - я шовинизъм, я фундаментализъм, я някой друг -изъм


Забравила си за марксизЪма-ленинизЪма...
05 Септември 2013 10:22
хубаво е да се дават факти и подробности за българите в Македония, също така и в Беломорска Тракия, за да помнят поколенията, да се знае и да не се забравя!
05 Септември 2013 13:44
Петринси пак се е отдал на историческа фантазия по тема която продави винаги - многострадалната земя македонска. Особенно за мощните 200000 армии който потушават вьстанието. Явно 100000 срьбска не е била достатьчна та Петински нежно е добавил и грьцката предполагам поне 100 хилядна.
05 Септември 2013 13:45
nikola_tsanev 04 Септември 2013 20:27

Аз пък не съм сърболюб, но съм шиптъромразител (най-вече косовските )

Нещо да кажеш Форца


Ц.
Приятно мразене - щом това ти душа сака.
05 Септември 2013 15:49
Много е била силна идеята за независима Македония след първата световна война - мнозинството хора там, уморени от войни, битки и разделение, са се чувствали първо македонци, а после българи.
05 Септември 2013 16:56
Няма нищо по-глупаво от това да насаждаш омраза, но както гледам някои от българските историци и някои от македонските историчари правят точно това. Опитват се да изкарат различни фрагменти от историята доказващи тяхната теза и я размахват като хоругва насам-натам викайки си:‌Аха...доказах ли им на тия гадни копелета!!!
Да, де, ама накрая-к'во? Ами...едно голямо говно...и едните си лаят и другите си лаят, но с това не променят самосъзнанието на народонаселението...виж ако му дадеш на Миле паспорт с който да си крачи свободно из Европата - ще се пише ако трябва и монголец, да го еба...ама не - ти си вика такъв и такъв...и едни мечти за солунски митници като витаят из главите на нашите патриоти и едни такива мисли за три морета...като че ли ако са на три морета и ще я беджердисат - те лично, ама пусти инерции.
Млати, 'начи юмруци у тия ми ти космати гърди, бий калпака о земи и викай там разни атакистщини и ще видиш как ще ти стане едно такова топличко на душичката, а па ако можеш и да извадиш там и някакво си документче или препечатка от сръбски вестник ( ами сигурно от милиони писаници, барем стотина ще ти паснат на теорията...то гламави историци - по път и над път...
Тъй като съм писал толкова много през годините по този въпрос и не ми се повтаря, само ще ви дам няколко препратки за преговор:
Натисни тук
Натисни тук
05 Септември 2013 17:27
Грациане, скъпи!
Има една несъществена дреболия с българското гражданство за Миле.
Миле кандидат-монголецо требва да докаже БЪЛГАРСКИ произход...
05 Септември 2013 17:35
Некои дребни съображения по македонския въпрос:

1. На България Македония не и трябва - сега живеем 5 милиона на територия, която може да изхрани 20 и не можем да се оправим и с това, което имаме. Нови проблеми (а Македония е само проблеми) не ни трябват.

2. Не можем да очакваме македонците да се идентифицират с лузъри, от които 2 милиона вече се откъснаха и заминаха по света без намерение да се върнат когато и да е.

3. Ако България беше читава държава отдавна да са се присъединили към нас. Уви, България е потъващ кораб, от който си тръгват и българите или отказват да се размножават. До 30 години тази земя ще си има нов стопанин.

4. Ако албанците се отцепят, от Македония ще остане една кърпичка земя, която няма да може да съществува самостоятелно. Тогава Македония неизбежно ще поиска Пиринско или ще се слее със Сърбия, но не и с България.
05 Септември 2013 18:51
Eagle, за "гювеч" ще ти докаже даже, че е продукт на мъдните торбички на Чингис хан ( или поне на Юмжедин Цеденбал...или както му беше името там на онзи хубавец)...аз тук в Канада съм гледал мили картинки от подобен характер:
1.Чисти българи доказващи, че са македонци, за да бъдат приети като refuge в Канада поради това, че са били гонени в България ( в началото на 90 те години на миналия век много вървеше тази история и много българо-канадци са такива благодарение на подобни историйки)
2. Яки македонски пичове с по две-три деца се пишат хомосексуалисти или цигани (‌пак поради гореописаните причини) - избягали от страната поради дискриминация на сексуална или малцинствена основа.

Така че, знаеме за к'во става дума, един вид.
05 Септември 2013 19:33
Говори се, че давали хубави уелфъри и можело да си живееш в къщичка или стаичка в апартаментче, даже и да участваш във форумни дискусии, да си пийваш биричка и пафкаш цигарки и да станеш бъм за отрицателно кратко време или ако някой е бил такъв в България, продължава клошарската традиция и в Канада, а много, които не са били такива са станали и зобят от същата ясла.


ПП Горното е "as a general rule", но не касае вашата личност !
05 Септември 2013 19:45
Разбира се, че не се отнася за нашата личност, която освен че работи ( хем като качествен контрол през деня, хем като преподавател по музика няколко следобяда и вечери)‌...често по 60-70 часа на седмица, има време и да пише по форуми и да композира музика и да си "живее животеца с густо".
Просто - въпрос на организация и умения (‌особенно онези които включват multitasking)
Грациан Колев
(герой на Капиталистическия труд)
06 Септември 2013 05:35
Лично познавам един чист българин, Ангел И. от София (набор 1964), който някъде през 1992-1993 имигрира в Канада точно по тази линия - писа се "македонец", и то репресиран. Мисля че замина за Торонто, така че Грациан може и да го познава. Познавахме се от студенските години и знам, че го направи, за да избяга от България. Не че има някакви сантименти към Македония, просто това му беше "номера" тогава....
07 Септември 2013 11:58
Поклон пред паметта на всички жертви от Балканската и последвалите я войни!
Дано доживеем да видим деня,в който всички на Балканите ще заживеем като комшии,а не като кръвни врагове ... и гърци,и турци,и българи,и сърби,и македонци...
Дано ! Браво, Бай Хасане!!! Браво!
10 Септември 2013 10:41
жалвайте се на Кобургите и българските им политически прислужници 1887-1947
Таман 60 години хитруване, в резултата територията на Македони ясе напълни с македонци!!!
каквото сам сториш и Бог ве може да ти стори!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД