:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Киното ни се отрови от скандали за пари

В гилдията са настървени един срещу друг - вместо да се говори за идеи, за филми, се говори за процедури и нарушения, разсъждава Димитър Дерелиев
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Димитър Дерелиев
Димитър Дерелиев е роден през 1956 г. в Асеновград. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски". Сценарист на 40 документални филма, между които "Дъщерята на Дод", "Черна хроника", "Епизоди от живота на Леон Даниел", "Поема за хлебарките","Неонови приказки", "В ателието (Георги Баев)". Основател и директор на Националния филмов център в периодите 1991-1999 и 2002-2003 г. Зам.-министър на културата в правителството на ГЕРБ 2009-2010 г. Адвокат. В момента е член на Съвета на директорите на "Ню Бояна Филм".
----
-Наскоро се разбра, че тази година няма да има "Златна роза", защото през последната година има само един готов български филм. Наблюдаваш отдавна процесите в киното - защо се случва това?
-Дали ще има или не "Златна роза", не е толкова страшно - и други години е нямало. Но съвсем логично е да си задават хората въпроса - след като през последните години са одобрени от НФЦ десетки филмови проекти, пуснати са в производство, отпуснати са им пари - къде са тези филми? Защо не са на екран? Това показва, че системата е задръстена, блокирала. Хората от киното постоянно говорят "малко са ни парите, малко са ни парите". За тази година в държавния бюджет са отредени 12,7 милиона, но имаше средства и в предните години. Разбира се, хубаво е да бъдат повече, но с тези пари могат спокойно да се създадат 8-9 игрални филма годишно с нормален бюджет. А няма нищо. Значи нещо в управлението на тези пари не е както трябва. И тук, вместо да се размива отговорността, трябва да посочим причините и виновниците. Законът за кино създава голяма автономия на кинодейците. Има конкретна институция, тя вече е Изпълнителна агенция - Национален филмов център. Като назначи министърът на културата изпълнителния директор на НФЦ, вече цялата власт е в неговите ръце. В последните 2-3 години НФЦ се управлява изключително лошо.
Властта на изпълнителния директор на практика е иззета от един странен орган, който се нарича Национален съвет за кино. Този съвет за кино, съгласно закона, е експертно-консултативен орган. Той може да дава акъл по всякакви въпроси, но не е юридическо лице, не може да носи отговорност и няма право да представлява Филмовия център. Вместо това, вместо навсякъде да ходи изпълнителният директор, да ръководи и контролира процесите, този Национален съвет от 12 души действа като някакво политбюро на българското кино, той пише писмата до президент, министър-председател, шеф на парламента и т.н. Всички решения, които се вземат напоследък, се вземат под натиск от тази група хора, една част от които - смея да твърдя - защитават своите лични интереси. Те самите произвеждат филми.
-Разговорът за киното ни в последните години сякаш изцяло се е изместил на платформата "едни пари дайте, може да са повече" и т.н., не тече разговор за идеи, за художествени стойности, за публиката...
-Да. Целият разговор е само за това. И неговият лайтмотив е, че държавата е постоянен длъжник. Всички кинаджии са настървени един срещу друг - защо на тоя 5000 лева повече, на оня - по-малко. Общо взето всичките разговори във филмовата общност започнаха да се свеждат само до финансови нарушения, до размер на парите, до нарушаване на процедури и какви ли не неща. Това вече не са творци, това са брокери на имущество! В последните години атмосферата в киното ни се отрови от скандали за пари. Връщайки се назад, бих искал да кажа, че хората в българското кино са привилегировани спрямо всички останали в културата ни. В края на 2003 г. бе приет Законът за филмовата индустрия, какъвто искат да имат и всички други изкуства. Но нямат - освен един по-общ Закон за закрила и развитие на културата, съществува единствено закона за кино. Слава богу, по щастливо стечение на обстоятелствата - споменавам с добро и Стефан Данаилов, който беше председател на Комисията по култура тогава, Коста Цонев, Явор Милушев, те изиграха решаваща роля този закон да го има. И той работи - видяхме как 2-3 години по-късно се появиха значително повече филми. Видяхме, че киното може да бъде процес. Резултат от това бяха няколко филма, които до момента остават ненадминати - "Дзифт", "Мисия Лондон" и "Love.net". И изведнъж, когато вече се появиха повече пари, започнаха скандали. В гилдията всички са разделени, постоянни боричкания - вместо да се виждаме да си говорим за филми, за идеи, за някакви решения. Чуждите продукции, с които работя сега, и които уж трябва да са по-комерсиално ориентирани - ами че там хората си говорят постоянно за идеи, това как може да се направи, пък да се получи по-добре. Друг свят. Като видиш Бандерас, който отива да пита нещо Морган Фрийман - ти получаваш уроци. Всичко това го имаше и в българското кино преди. Но то си отиде с класическите майстори. Цяла култура на общуване и морал си отиде. Някои от по-новите звезди на българското кино са като децата на лейтенант Шмид...
-А пък и 90-те като излязоха толкова ялови, се прекъсна връзката между поколенията...
-Киното е обичано в България, у нас има почит към киното. Появиха се много млади хора - къде завършили в България, къде в чужбина, които искат да се занимават с кино, да работят. Част от сблъсъците в кинообщността са стари срещу млади. Трудно може да се дебютира в българското кино - дори сега, когато има повече пари. Вярно, някои от по-възрастните казват - ама ние успяхме да направим само по един-два филма. Е, да, жалко, но това не значи, че трябва да спъваш младите. Те имат друго мислене, ново - по света това се цени. Дори като им гледаш филмите - усещането е различно. И някак са по-загрижени за зрителите.
Но най-дразнещото в цялата ситуация от последните години е ужасното самодоволство, което се демонстрира - все едно българското кино е обрало всички световни награди, и навсякъде по света чакат да се появи български филм. Нищо подобно! Не искам въобще да обиждам и да се сърдят колегите, но това е срамно - лъже се, та се лъже. По света има хиляди фестивали, не е никакъв проблем да се вземе някаква наградка. Но Берлин, Кан? Не награда, ние не стъпваме там! Нямаме селекциониран филм вече толкова години.
-Сега сте в "частния сектор" на киноиндустрията, но преди няколко години бяхте шумно уволнен от Министерство на културата след скандала "Мишел Бонев".
-Действителността в министерството се оказа доста различна от това, което очаквах, когато приех длъжността като експерт - никой нямаше желание нещо да върши, нещо да променя. Попаднах точно в една година, в която имаше съкращаване на целия бюджет за култура - 2009-2010-а. Започнаха първите скандали. Хората от киното поискаха оставката на Вежди Рашидов заради намаления бюджет. И понеже не можеше Рашидов да си отиде, си отидох аз. Филмът на г-жа Бонев бе само поводът за нещо, което зрееше с месеци.
- Как вървят нещата в "Ню Бояна Филм"?
- В контекста на досегашния ни разговор бих искал да кажа нещо, което не е известно и дори се прикрива - че "Ню Бояна" е копродуцент на 20 български филма в последните години: "Стъпки в пясъка", "Цветът на хамелеона", "Подслон", "Вяра, надежда и уиски", предстоящия "Буферна зона" на Дюлгеров и др., както и два сериала - "Седем часа разлика" и "Недадените".
Общо за една година в киноиндустрията в България влизат около 100 милиона лева, като 90 на сто от тях са от чужди продукции. В чуждите филми, които се снимат у нас - а те не са само на "Ню Бояна", също и на BUFO, които имат собствено студио, на SIA/Камера, и те снимат стабилно с чуждестранни партньори - се хранят 4000 души годишно, и участват с външни услуги 1500 български фирми. В цялото българско кино за една година я работят 1000 човека, я не.
А да работиш с най-добрите в света е школа. Те не крият нищо. Сутринта гледах една сцена от "Непобедимите", която снимаха Сталоун и Харисън Форд - нямаш представа каква енергия блика отвътре, просто го усещаш. Той ти го предава и от екрана. Ако го няма пламъкът - и на екрана го няма. Тази енергия, този дух - това е смисълът на киното. А нашите почват веднага - сесията такова, процедурата оня нарушил, грешно издадена заповедта... Това е тъпо! Хората на киното трябва да бъдат духовни водачи на нацията, да бъдат символ на морал... ако по-широко се разговорим, това важи в голяма степен и за цялата ни интелигенция.

5
3830
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
05 Септември 2013 11:00
Новото БГ кино е една жалка злободневна драма. Как пък толкова не се усетиха, че трябва да се правят повече филми "дъвки" тип немските курортни сериалчета, тип евтините фантастики по syfy channel (да не се бърка с излъчвания у нас Sci-Fi). ПИСНА ми от сълзливите трагедии на високоЕнтелигентния (но вечно прецакан) гастарбайтер, на загиващото село, на белите робини, на младото объркано лекенце в търсене на вътрешния му Аз, на чуждия пенсионер имигрирал в Долно нанагорнище и т.н. Въобще не знам кво ги учат в тоя НАТФИЗ, обаче основата на киното е забавлението постигано принципно или чрез бягство от реалността или чрез нейното усмиване. и обикновеният зрител в 9 от 10 случая иска да се разтовари, а не да се натовари с гореизброените трагедии. Така че да вземат малко да се осъзнаят и да го ударят на повечко фантастички, трилърчета и комедийки, а не всеки тръгнал да ми се прави на новия Ларс фон Трир - не става пичове и няма как да стане!
05 Септември 2013 14:42
Тоя пък кой е?
Пак ли един от демократите съсипали България след 1989-та година?
Като гледам написаното в СЕГА, май да.
05 Септември 2013 17:23
Този е един от хората, които продадоха 300 декара държавна земя и сгради в Бояна за 32 мл. лева.
Честито на печелившите
05 Септември 2013 17:24
Само за уточнение - 1 декар там струва 1 000 000 лева.
17 Септември 2013 16:20
НИЩО НОВО И НЕЩО СМИСЛЕНО!
Хем цялата власт е в ръцете на изпълнителния директор, хем някакъв неясен орган му е иззел властта. Или по-просто казано за последните пет години просто няма компетентен директор. Това просто е една заявка на Дерелиев иска да се върне на това място. Може би американските му господари са недоволни от трите му неуспешни опита да пробута допълнителни облаги за тях с парите на българския данъкоплатец? По-всяка вероятност това е "енергията, която блика отвътре". От 2007 г. "Ню Бояна" не плаща ДДС и корпоративен данък въпреки стотиците милиони, които уж са влезли в България. Споменаването на Камера/SIA е опит да се търси път за подкрепата на Стефан Данаилов (свързан чрез сина си със SIA и Камера) и БСП при нови опити за пробутване на Закон да данъчен кредит в полза на господарите му и за сметка на българския данъкоплатец
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД