:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Версии

Българските студенти - активни, пасивни или всякакви

Снимка: Юлиян Савчев
---------
В края на миналата седмица от балкона за посетители в Народното събрание се спуснаха два транспаранта с надпис "Не ви ли е срам?". Оказа се, че авторите на тази акция са трима студенти. След като охраната прибра транспарантите и изведе младежите от балкона, те бяха приети от председателя на парламента Михаил Миков. След срещата с него студентите казаха, че според тях депутатите работят за интересите на олигархията. Изразиха възмущението си от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и поискаха оставка на правителството и нови избори. Как трябва да се интерпретира всичко това? Като обнадеждаваща проява на активност сред студентите? Или пък точно обратното: като доказателство, че те са аполитични, щом са могли да излъчат само трима представители?



"Първият извод е по-уместен",



смята доц. Петя Кабакчиева, която ръководи катедра "Социология" в Софийския университет. "Днес студентите се включват по различен начин и се организират мрежово, а не както сме свикнали - чрез установени структури. За мен проявата в Народното събрание е много интересна, защото студентите демонстрираха своя протест в рамките на законността и лице в лице с тези, срещу които протестират - депутатите. Те бяха поканени на разговор с председателя на парламента и след като излязоха от кабинета му, не си бяха променили мнението за разлика от много други, които са били поставени в същата ситуация на разговор лице в лице. Досега такова нещо не се е случвало", казва доц. Кабакчиева.

Според нея не може да се твърди, че протестиращите студенти са само трима, защото през това лято на площадите е имало и други студенти. "Те се организират поединично в мрежите, наплашени са от организации, които да говорят от тяхно име", казва доц. Кабакчиева.

Според други обаче гражданското участие на студентите в каквото и да било е скандално слабо. "Ключовият проблем на днешните студенти е страхът", смята Стелиян Стойчев, един от лидерите на студентското движение през 1989-1990. "Днес те не се страхуват от репресии или от Държавна сигурност, разбира се, а от битови неща - дали няма да им пишат двойка например или пък дали животът им няма да се промени, ако пропуснат чалготеката довечера", казва той. Той прокарва една основна разделителна линия между студентите от 1990 г. и студентите днес: "Ние нямахме достъп до никаква информация и знаехме много точно какво искаме да научим. Днес студентите са удавени в информация и не могат да намерят важното в нея. Ние имахме далеч повече основания от тях да мразим организациите, стачните комитети и лидерите, защото бяхме живели в тоталитарна система. Просто знаехме, че без организация не можем да сме ефективни в каузата ни. А сега студентите не могат да създадат отбор, нямат общи каузи. Какво биха могли да постигнат при това положение?". Петя Кабакчиева има друг поглед върху различните поколения протестиращи студенти. "През 1990-а ставаше дума за взрив, това беше ентусиазиран протест. Протестът през 1997-а пък беше провокиран от глад, тогава студентите бяха артистично активни - всеки ден измисляха по нещо. Сега са рефлексивно активни", казва тя.

За други преподаватели обаче



рефлексивността е по-скоро дефицит, а не обратното



Екатерина Макавеева, която преподава френски език в елитно софийско училище, твърди, че нейните ученици - и бъдещи студенти - с всяка изминала година стават все по-неактивни. Тя говори не само за гражданската им (не)активност, а за общата им неспособност да се ориентират сами в търсенето на информация и различни форми на изява. "Усещането им за отговорност закърнява все повече и повече", подчертава учителката по френски език.

Що се отнася до гражданската активност обаче, Екатерина Макавеева не е склонна да разделя студентите от всички останали. Според нея цялото общество демонстрира "ужасна липса на елементарна човешка съпричастност". "Съмнявам се, че някъде в елитни софийски гимназии ще се вдигнат на бунт заради изгонването на тяхна съученичка от ромски произход например", казва учителката, намеквайки за бунтовете на гимназистите в Париж в края на миналата седмица срещу екстрадирането на двама техни съученици роми.

21-годишната Ния Лютакова, студентка в Холандия, заедно с други български студенти там подкрепя софийските протести срещу кабинета и активно следи новините по тази тема, знае много добре какво иска от българските власти. Казано с думите от един студентски плакат, развят в Мюнхен, искането й звучи така: "Махнете се вие, за да се върнем ние!".(Заглавието е на "Сега", със съкращения.)
16
2657
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
21 Октомври 2013 19:34
"Днес те не се страхуват от репресии или от Държавна сигурност, разбира се, а от битови неща - дали няма да им пишат двойка например или пък дали животът им няма да се промени, ако пропуснат чалготеката довечера", казва той
Ех този пуст страх от изпуснатата чалготека... Иначе, нашите студенти открай време показват агресия и претенциозност пропорционални на невежеството им. Тези тримата от парламента ги гледах в един от сутрешните блокове - една смислена приказка не можеха да вържат - мрънкаха, че Миков не бил съгласен с тях и казал, че не му пукало какво мислят трима келеши. Просто бяха показателни за краха на висшето ни образование. А онази 21 годишната учеща в чужбина видите ли имала претенции тукашните народни избраници да си ходят та да идват тя и аверите й, гаче ли точно до тях сме опрели. Такива неща като партии, избори и пр. неудобства на демокрацията тях не ги вълнуват.
21 Октомври 2013 19:44
Българските студенти - активни, пасивни или всякакви

Не се триумете-свръхактивни са-от 180,000 цели 3-ма боковаци на екрана.Иначе-НОРМАЛНИ СА С
21 Октомври 2013 21:10
Yantar
21 Октомври 2013 19:34

21 Октомври 2013 21:28
Вила мила,
Изглежда ви посъкратиха нарядите, ама споко, преврата побеждава и повече волонтири няма да се налагат...
21 Октомври 2013 22:05
След срещата с него студентите казаха, че според тях депутатите работят за интересите на олигархията
Хе-хе, а по бойкоборисово време къде бяхте?
Или тогава депутатите работеха за интересите на приятелските олигарси, а тия сегашните си позволяват да работят за вражеските?!
Добре дошли в една модерна демокрация - България. Построена по всички правила на западните консултант-либерали.
Не ви харесва? Емигрирайте.
Те затова са измислили така правилата на "демокрацията" - за да работите за тях, а не за родината си.
21 Октомври 2013 22:57
Han
2013-10-21 22:05:11
Добре дошли в една модерна демокрация - България. Построена по всички правила на западните консултант-либерали.
Не ви харесва? Емигрирайте.
Те затова са измислили така правилата на "демокрацията" - за да работите за тях, а не за родината си.
ми щом не сме в състояние сами да градим държавността си и щом не можем сами да вземаме решения, вместо да ги възлагаме на "западните консултант-либерали"...
22 Октомври 2013 04:18
"Дойче веле"
22 Октомври 2013 05:43
Студентите определено са неграмотни с малки изключения. Плашещо е, че утре ще имаме такава интелигенция. Единствените им смислени протести бяха за таксите. Да, те могат в услуга на някой манипулативен преподавател да спретнат някоя акция, но нямат никаква организация и искания. Да, срам ги е от депутатите. Но и нас ни е срам от студентите. Знаете ли, че моят студент завърши без през живота си да е прочел нито една книга? А повечето са така.. Наизустяват някакви анализи и избутват някак. Знаете ли, че те и телевизия не гледат и не знаят какво става по света? Тези хора ли ще създават общество и как? Това, което си мислят, че знаят за държавата си е онова, което са подочули, че мислят родителите им в къщи. Те нямат собствена информация, не я търсят и осмислят.
22 Октомври 2013 08:01
А то имало студенти в България? Аз си мислех, че просто има едни четири, в общия случай, години гимназия, щото няма никаква промяна от гимназията като усилия и очаквания.
22 Октомври 2013 08:37
Айдеееее!
Подир шофьорите, фризьорките, пожарникарите, физкултурниците и египтолозите, дойде ред и на студентите като цяло.
И как тъй няма някой да каже, че е видял - по изключение - читав студент?
22 Октомври 2013 09:00
"
Ние нямахме достъп до никаква информация и знаехме много точно какво искаме да научим. Днес студентите са удавени в информация и не могат да намерят важното в нея. Ние имахме далеч повече основания от тях да мразим организациите, стачните комитети и лидерите, защото бяхме живели в тоталитарна система. Просто знаехме, че без организация не можем да сме ефективни в каузата ни. А сега студентите не могат да създадат отбор, нямат общи каузи. Какво биха могли да постигнат при това положение?".


Сократе,
що не коментираш това?
22 Октомври 2013 09:07
Драга Асол,
Текстът е твърде аморфен, за да го коментирам. Дай някакво уточнение, защото със сигурност ще се окаже, че коментирам не в желаната от теб посока и ще кажеш, че бягам.
22 Октомври 2013 10:13
Много голям процент от българските студенти са абсолютно неграмотни в пряк и преносен смисъл, най-много поради липса на всякаква конкуренция-броят на местата в университетите е по-голям от този на завършващите средно образование.
22 Октомври 2013 10:21

21-годишната Ния Лютакова, студентка в Холандия, заедно с други български студенти там подкрепя софийските протести срещу кабинета и активно следи новините по тази тема, знае много добре какво иска от българските власти. Казано с думите от един студентски плакат, развят в Мюнхен, искането й звучи така: "Махнете се вие, за да се върнем ние!".


Тая девойка е най-вероятно дете на ония, дето преди години викаха на площада USA - SOS.
22 Октомври 2013 12:13
От времето на НДСВ, когато съвсем сериозно се заговори и се направиха стъпки за връщането на юпитата, българското студенство е немотивирано да участва в обществения живот.
Диплома от западен университет дава много повече възможности от българска такава, като оценките вътре нямат никакво значение.

Поради това българските студенти са "всякакви", особено в хуманитарните науки, от които се предполага да с обществено ангажираните хора, тъй като студентите в природните специалности нямат време за глупости.
22 Октомври 2013 13:29
Не злоупотребявайте с члена! СтудентиТЕ не са всичките еднакви. Студенти има всякакви.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД