:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Може ли "Фейсбук" да купи България?

"Атака", БСП и ГЕРБ се втурнаха да "спасяват" нивите ни от нездрави външни апетити. От цялата пушилка накрая ще се пръкне поредната държавна агенция
Снимка: БГНЕС
Протестиращи пред сградата на Министерството на земеделието настояха да се удължи забраната за продажба на ниви на чужденци. На импровизирана сергия те "разпродаваха" българска земя в саксии по 350 лева всяка.
Буреносни облаци се носят над ниви, лозя и градини и тревожат обществото ни напоследък. От новата година всеки чужденец ще може да купува българска земя и току-виж скоро сме осъмнали гости в собствената ни родина, запали фитила "Атака". Притесненията растат, подклаждани и от други партии. Досега ни пазеше мораториум за сделките с чужденци, но от 1 януари той отпада и плодородната ни родина ще остане беззащитна. Ами сега?

"Решението", което успяха да измътят дотук политиците ни - да се удължи забраната поне до 2020 г., - е колкото невъзможно за прокарване, толкова и неработещо. Дали съзнават колко е непочтено да експлоатират незнанието и страховете на хората? Нима не знаят, че забраната бе частично отменена още преди години, когато парламентът прие, че чужди граждани и фирми не могат да купуват плодородни парцели у нас, но ако са учредили дружество в България, пречка няма. С други думи, всеки Ханс, Хенри, Анри, Енрико или Хасан може да учреди ООД с 2 лева капитал в София, Каспичан или Горно Нанагорнище и през него да купи каквато поиска земя или гора, стига да намери продавач, разбира се. Такива инвестиции отдавна има.

Експерти на "Атака" били изчислили, че цялата земеделска земя у нас - около 37 млн. дка, струва само 8 млрд. евро по актуални цени. Въоръжен с тези сметки, Волен Сидеров разпалено обяснява, че при такава евтиния компания като "Фейсбук", която печели 100 млрд. евро за година, би могла да изкупи целия ни чернозем, без на акционерите й да им мигне окото. Няма да корим Сидеров, че не прави разлика между печалба, обороти и пазарна капитализация (100 млрд. евро се отнасят към последното). Иначе той е прав - печалбите на "Фейсбук", Аррle и много други фирми са милиардни и чисто аритметично всеки по-едър западен или източен инвестиционен фонд би могъл да глътне нивите ни за закуска.



Въпросът е защо не са го направили досега



При този полумораториум и "Ал Кайда" може да направи рояк фирми у нас и да пазарува на воля. Дали има инвеститори с непочтени цели и коварни планове не знаем. Но нали затова като данъкоплатци издържаме контраразузнаване, че и ДАНС. Да се надяваме, че спецслужбите ни не дремят. Видно е така или иначе, че масирано изкупуване на бг чернозем от чужденци досега не се забелязва. Правен ли е анализ защо е така?

Тревогите на политиците ни са закъснели, безплодни и неискрени. ГЕРБ зае възможно най-глупавата поза - хем подкрепи с две ръце удължаването на мораториума, хем призна, че това не може да стане. БСП пък бабува на ново административно недомислие - Агенция за земите, която щяла да сложи ред в хаоса с поземлената собственост у нас. Че нали имаме мега Министерство на земеделието и горите с всичките му подопечни агенции, дирекции, отдели, служби, фондове и комисии. Защо нова агенция трябва да прави поземлени регистри - цяла Агенция за кадастъра бе създадена тъкмо за да опише, дигитализира и поддържа актуални данни за всички видове недвижими имоти в държавата. Въпросната агенция не спира да се оплаква, че картографирането е много скъпо и все не й стигат парите. Поради което описването на имотите щяло да продължи още десетина, ако не и повече години. Като оставим настрана колко нелепи са тези срокове в ерата на компютрите, сателитите и интернет, ако Агенцията за кадастъра не се справя, защо БСП смята, че втора подобна агенция ще реши проблемите? А "Атака" продължава да иска мораториум до 2020 година. Само премиерът Орешарски изрече неприятната истина - надежда винаги има, но шансът забраната да бъде продължена е 0.01%. По отношение на срокове и от юридическа гледна точка този казус



напомня на патилата ни с малките блокове на АЕЦ "Козлодуй"



предното десетилетие. Тогава кръв ни капеше от сърцата, но Еврокомисията бе неумолима - затваряте реакторите на уречените дати и точка. Така научихме горчивия урок, че когато нещо е заковано в Договора за членство на България в ЕС, одобрен от 25 държави след гласуване от парламентите на всяка от тях, мърдане няма. Сега е почти същото - хипотетично удължаване на мораториума за нивите и горите е възможно само ако получим одобрението на всички страни от ЕС. И дори да допуснем, че всички са благосклонни, турът за събиране на 26 или 27 ратификации (ако броим и най-новата членка Хърватия) би отнел години. Обаче сегашната забрана така или иначе ще отпадне след седмици. Е, ако интересът е толкова голям, колкото някои се опасяват, нима до задвижването на новия мораториум ще остане неизкупена земя?

Ограниченията за плодородните декари датират от 2005 г., когато България преговаряше с Брюксел за влизането си в ЕС. Тогава в договора за членство бе записано, че страната ни може да държи затворен пазара си на ниви и гори за чужди фирми и граждани, но само до края на 2013 г. И други източноевропейски държави на влизане в ЕС договориха подобни срочни мораториуми. Логиката бе, че цените на продуктивните имоти са много ниски и западняците могат да ги изкупят под носа на бедното местно население. Европартньорите я приеха.

Само че цените са ниски и сега, въпреки че България, както вече стана дума, се оказа с доста хлабави ограничения за чужденците. У нас средната цена на декар е около 440 лв., или 220 евро, докато в Италия е 1430 евро, а в Холандия - 2930 евро, сравняват от "Атака". Само че в Холандия земята е уедрена, обработва се по най-модерни начини и напоителните системи не са нарязани за скрап. В България има 6.8 милиона собственици на земеделски имоти. По данни от края на 2009 г. най-големият владетел е държавата с 2.35 млн. дка, или 6.71% от земеделския фонд. Пустеещите земи са около 3 млн. декара. Българите обаче не бързат да продават. Чуждият капитал пък търси големи парцели, по възможност с по-малко съсобственици. При това положение цените няма как да пораснат бързо и с много.



Броени седмици преди края на полумораториума



агроминистерството прати писмо до Еврокомисията да моли за удължаване. ЕК обеща отговор до месец, но отговорът отсега е ясен - има договор за членство в ЕС и там ясно пише, че от 2014 г. забраната отпада. От Брюксел вероятно ще припомнят също, че още през 2010 г. са написали доклад, в който казват на България какви защитни действия би могла да предприеме. Мерките, които ЕК препоръчва, не са по-различни от това, което са направили други страни - членки на ЕС. В Испания например чуждестранното участие в едно землище не може да превишава 15%. Гърция е въвела ограничения за придобиване на парцели в погранични райони. Някои страни имат сложни разрешителни процедури. Други поставят изисквания за инвестиции.

Ето предложенията на Брюксел към София от 2010 г., за които никой не говори:

- да се позволи на чужденци от ЕС свободно да придобиват определена по размер площ от земеделската земя на държавата;

- да се позволи на чужденци от ЕС свободно да придобиват обработваема земя до определен максимален размер площ на сделка, като е възможно всяка сделка да е съчетана с изискване за извършване на известни инвестиции в технологични нововъведения;

- да се разреши на чужденци от ЕС, които са наели земеделски имоти в България, свободно да придобиват земеделски сгради и земята, върху която са построени.

Място за дискусии има в рамките на горните три предложения. Вместо да хабят време и енергия за невъзможно и ненужно удължаване на изтичащата забрана, политици и експерти трябва спешно да се запознаят с предпазните мерки, които другите страни от ЕС прилагат, и да подготвят подходящи за България решения.

Отделен въпрос е има ли смисъл да се налагат ограничения - например квоти за площите, които едно лице може да придобие. Да не бъдем наивни - такива лимити лесно могат да бъдат заобиколени с помощта на подставени лица. Освен това в държава като нашата ограниченията от инструмент за опазване на обществен интерес често се превръщат в средство за чиновнически рекет и корупция. Пък и ако искаме да спасим земите и горите си, първо трябва да ги опазим от местната олигархия.







Снимка: Архив "Сега"
Министър Димитър Греков първо откликна на обществените настроения и прати запитване до ЕК как може да се продължи мораториумът, после разбра, че това е невъзможно и безсмислено.
42
4106
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
21 Октомври 2013 19:47
Не чужденците, а ненормалният данък имоти ни е големият проблем. Заради криворазрана социалност богатите почти не плащат данъци, офшорките също, чужденците също. Да не говорим, че икономиката ни е неефективна и няма пари за инфраструктура, а пък в същото време има огромно количество неизползвани имоти. Мизерия навсякъде - скъпа мизерия.

Натисни тук
21 Октомври 2013 20:01
А мъниста и огледалцета ше раздават ли?
21 Октомври 2013 21:00
Има неща за които не се пита. Малко сте чели история, учителката на народите.
21 Октомври 2013 21:09
ЮЛИАНА БОНЧЕВА
ATAKA
21 Октомври 2013 21:38
Според мен много хора с удоволствие биха си продали имотчетата на приемлива цена.
Ако има кой да им ги купи.
22 Октомври 2013 00:18
СЕГА, малко разум в блатото от глупотевини!

22 Октомври 2013 00:31
Имам прост въпрос. Коя е тази партия, която предлага законопроекти, които нямат никакъв, ама никакъв шанс да бъдат приети, защото противоречат на икономическата логика, само и само за да се понрави на електората? Давам джокер - колко проекта на Атака са внесени, превърнали са се в закони и са решили някой проблем на обществото?
Каква е ползата от пребиваването на АТАКА в НС? С какво ще ги запомним - с градивни дела на ползу роду или с нападения на джамии, провокации срещу журналисти, блокиране на собствената партийна централа и други позорища?
И още един въпрос, ако българите не искат да си продават земята за жълти стотинки или изобщо, защо са тези истерии, че някои след 1 януари ще заграби земята на безценица? За всяка сделка трябват две страни - ако няма продавач, няма сделка, нали?
22 Октомври 2013 03:12
YUNI,
/:/"За всяка сделка трябват две страни - ако няма продавач, няма сделка, нали?"
............................................................................
Ако съпругата започне да проституира(за да спечели пари за изхранване на децата), ще има две страни и "сделка", нали?!
Разбира се, че НЯМАМ предвид съпругата ти!
Народът мъдро е казал: "Най-лесно се изнасилва бос в тръните и болен на легло!"
Когато 90% от Народа мизерства СЕГА, най-лесно е да му купиш земята на Народа- която "демократите"- демоКРЯКИ от СДС и сие распарчетосаха на неизгодни за конкурентно селскостопанско производство "наследствени" земеделски земи и ликвидирайки( и разграбвайки) ТКЗС-тата, АПК-тата, МТС-тата и т.н.!
22 Октомври 2013 03:12
...защо са тези истерии, че някои след 1 януари ще заграби земята на безценица? За всяка сделка трябват две страни - ако няма продавач, няма сделка, нали?

Ма разбира се.
С едно допълнение - тук все още живеем в условията на Wild Wild.. Еast.
22 Октомври 2013 05:17
Земята Българска да не се бара!
22 Октомври 2013 07:42
До "paragraph39" ! Интересно, недорасъл ли си или просто не помниш, какви щастливи години бяха с любимите ти ТКЗС, АПК, МТС и др. Ако съществуваха до сега, отдавна да си се споминал от преяждане! А партийните секретари и тогава и сега плачат за земята, за чуждата земя, за земята на дядо ми, на твоя дядо и др., а може би твоя дядо е комуняга, а !!!
22 Октомври 2013 08:03
От къде на къде , някой си Сидеров, ще кудкудяка за моята земя ? Какви права има той и други като него, неспечелили с честен труд и един кв. м., да ми забранява да продам собствената си земя на когото искам ? Първо е моя, на индивида, а после на държавата България. Ако умра без наследници - става държавна, но ако придобия примерно руско гражданство и се откажа от българско, чия е земята? Руска или българска - не, моя си е !!! Ами обратно, купувам земя в границите на България от собственик турчин! Чия е - моя е, а не на държавата. Но то се вижда какъв собственик е държавата, виж по-горния ми пост за преяждането и въобще за всичко държавно. Та така !!!
22 Октомври 2013 09:01
vekovst
22 Октомври 2013 08:03
От къде на къде , някой си Сидеров, ще кудкудяка за моята земя ? Какви права има той и други като него, неспечелили с честен труд и един кв. м., да ми забранява да продам собствената си земя на когото искам ? Първо е моя, на индивида, а после на държавата България.

Кой си ти, бе?
Първо е на държавата България и после на тебе. Така е и в Америка и английските колонии, какво си мислиш.
22 Октомври 2013 09:05
Тъкмо раздробеността на земята и много съсобственици я спасяват от разпродаване. Народът ни е казал, че бащини ниви не се продават, но явно много хора са зле, та разчитат на парите от тези ниви - я за учение, я за лекуване, я за данъци, кредити, ток и вода.
Народът е докаран до ръба на отчаянието и скоро ще става нещо...
22 Октомври 2013 09:52
Rakita, при тези цени в момента, ти ще можеш ли да продадеш две бащини нивици, и да пратиш детето си "да се изучи за дофтор в Германията"?
Примерно.
Щото тука гледам някои къртят фаянса - "Абе кой ще ми каже на мен, как и кому да продам земята си?!"
Без да се усетят, че покрай сегашното скапано законодателство, дилърите "работят" народеца на принципна основа - "Земята е безценна, затуй я изкупуваме на безценица".
22 Октомври 2013 10:03
Само че в Холандия земята е уедрена, обработва се по най-модерни начини и напоителните системи не са нарязани за скрап.

Не само това, там просто земята за обработване е много малко (холандците са около 15 млн. на 3 пъти по-малко територия) и затова е и безумно скъпа.
22 Октомври 2013 10:27
Чист популизъм, а от вътрешните кой ще ни спаси?
22 Октомври 2013 11:06
Драго българско л..но, в България има т.н. изключителна собственост на държавата върху подземни богатства, всички подземни и надземни води, крайбрежие и др. Земята и земеделска и урбанизирана / УПИ / бива : 1/ Държавна собственост, 2/ Общинска собств. 3/ Частна собственост и 4/ Неустановена но по презумция държавна или общинска. Никъде не е казано, че земята е "изключителна държавна собственост". Разбирам желанието ти да ползваш по навик чужда собственост, ама земята трябва отново да се национализира, да се одържави и после да се раздаде на малоимотни, малограмотни и мързеливи същества за да възтържествува единний светъл комунизъм. Е, няма да го бъде! Ха със здраве.
22 Октомври 2013 11:09
А мъниста и огледалцета ше раздават ли?

Нцъ - таблети и айподи
22 Октомври 2013 11:18
Господа пишманнационалисти,ами вие го казвате и после си противоречите-щом земята е първо на държавата и после на индивида,какъв е проблема собственикът да е чужденец?!
След като спазват законите на тази държава и плащат данъци е все едно кой е индивидуалния собственик.А държавата може да "репресира"и дори да конфискува,да експулсира,когато някоий не спазва правилата наложени от нея(т.е. от българите).И забележете,че земята за разлика от други активи не може да бъде изнесена,нито продадена за скрап .
Само трябват закони и контрол от държавата за спазването им.
Ако трябва да продам земя,ще ме интересуват услоята на сделката,а не личността на купувача.
22 Октомври 2013 11:47
А индианските резервати за народа на Сиуксите къде е?
Sitting Bull
22 Октомври 2013 12:09
е, не са пишманнационалисти, ами чиста проба комунисти...
22 Октомври 2013 12:16
Тая "драма" беше предначертана от безумното връщане в реални граници вместо раздаване на дялове в запазени ТКЗС-та и АПК-та. Това доведе до разпокъсаност и естествено нарастване на необработваемите площи, защото вместо акционери се появиха дребни собственици на по 10-20 дка разпилени на по 4-5 парцела. собственици, които естествено, че няма да зарежат поминък и работата си в града за неясната полза от обработка на 10 дка. И понеже никой не му се иска да участва в кооперация, че някой да не вземе да го излъже, сега болшинството от собствениците са излъгани - или не могат да вземат рента, защото иди гони селския бег дето ти я обработва без договор. или земята пустее, категорията й пада и рано или късно я разменяш за таблет примерно. и в крайна сметка да - комасацията ще се случи, само че вместо дребни акционери ще има ратай и кулаци - класика капитализъм! Честито на ционистите, масоните и турците, които ни изкупуват чрез подставени фирми.
22 Октомври 2013 12:16
Уважаеми vekovst, ако можехте да осъзнаете мъдростта на Вашите писания, сигурно бихте се запътили към най-близкото дърво.
Земята не е просто 'моя', 'твоя' или 'негова'. Тя е част от територията на държавата България и всеки един от нас има право да я ползва като такава. В същото време никой не трябва да може да злоупотребява с това право и да работи против целостта на България. Просто, нали?
22 Октомври 2013 12:19
Честито на ционистите, масоните и турците, които ни изкупуват чрез подставени фирми.
Те не са ли в конкуренция едни с други?
22 Октомври 2013 12:19
vekovst
22 Октомври 2013 11:06
Няма да отговоря на наглото ви изказване, тъй като няма начин да не задействам Бота.
Ама ти си знаеш......
22 Октомври 2013 12:35
малко му били 20 декара...
ми засей ги с арпаджик, вадиш тон от декар, продаваш го по 3000 лв. и си връзваш годишния бюджет.
ама, то само с едно лаладжийство не става...
22 Октомври 2013 12:41
малко му били 20 декара...
ми засей ги с арпаджик, вадиш тон от декар, продаваш го по 3000 лв. и си връзваш годишния бюджет.
ама, то само с едно лаладжийство не става...
Ако вътрешните бежанци не го извадят преди това.
22 Октомври 2013 13:11
Юлияна Бончева

Глей сеа какви локуми ще заразпъват ерзац патриотите.
22 Октомври 2013 13:28
А дали някой от вас си е задавал въпроса, че въпросния мораториум се иска, за да може по-дълго време да се изкупува земята ни на безценица и че в момента може би не е в тези размери изкупена, които биха удовлетворили някои външни кръгове?
22 Октомври 2013 13:52
vekov,
мязате ми на банскалия - и те искат зорлем да досъсипят Пирин. Планината е голяма, мощна, но пред безграничната човешка глупост е безсилна. Колко декара притежавате (съгласно коментар от по-горе - спечелена), как я обработвате? Или чакате само някой да размаха париците под носа и да я продавате? Къде живеете? Помислете, ако искате, над следния вариант - хваща се богата Турция, и започва да изкупува плодородна земя. Която си стои ей така, необработваема. Папо-то става по-малко, а ние - все по-зависими. Съсипахме си земеделието, което беше невероятно. В момента тези, които окрупниха парцели (било чрез закупуване и/или аренда), печелят, и то много. Не само от заветните субсииди, а и от продукцията. Обработката на хиляди декари носи стотици хиляди приходи, и движи икономиката. Е, ако вие живеете в чужбина, и не ви пука за България и земите й, е друга работа. Но ако сте тук, ако милеете за тези земи, нямате право на подобни изказвания.

В зависимост от отговорите, мога да предложа изкупуване на земя, да ви отърва от мъките по притежаването й.
22 Октомври 2013 14:10
Solace, май вие не разбирате! В статията много ясно е обяснено защо воплите за мораториума са "смешен плач".
Първо, защо според вас Турция досега не е изкупила плодородната българска земя - примерно чрез фирми, регистрирани у нас от български граждани, живеещи в Турция? Пречки няма и в тоз момент да се прави такова изкупуване - но изкупуване няма. Най-видимото доказателство е, че цените едва растат поради никаквото търсене.
Второ, защо смятате, че хората масово ще започнат да продават земите си след 1 януари 2014 г.?
Трето, собственици на земи и гори са държавата и общините - и то едри собственици. Тях кой ще ги задължи да продават масирано?
22 Октомври 2013 14:18
Първо, защо според вас Турция досега не е изкупила плодородната българска земя
Турците гледат на тази земя като на бивш вилает, който един ден евентуално ще се присъедини отново към Анаватан. Така учат и турските войници - всичко на юг от Дунав е тяхно. Те не смятат да купуват, те смятат да завладяват.
22 Октомври 2013 14:28
pigeon2 22 Октомври 2013 14:10



Въпроси, на които отговор не чакай
22 Октомври 2013 14:47
Турците гледат на тази земя като на бивш вилает, който един ден евентуално ще се присъедини отново към Анаватан. Така учат и турските войници - всичко на юг от Дунав е тяхно. Те не смятат да купуват, те смятат да завладяват.


Малей, поредният екшън сценарий. Има едни такива хора, които обичат да нагнетяват напрежение.
22 Октомври 2013 14:53
Kokaracho, не обяснявай, Шъ Тъ ЗамолЪ, дали ще има отговори, когато дори не си страна в даден диалог.

Pigeon,
Не репликирам статията, а коментар под нея. Воплите че са смешен плач - да, такъв са. Просто сега, по стара българска традиция, идва последният момент, и затова се реагира. Толкова години всички са спали, та сега вече е късно за реакция, камо ли адекватна.
Турция все още не е опряла до нашите земи. Изказах хипотеза, която в средносрочно бъдеще е абсолютно реалистична. Цените едва растат, но растат. Не ми се рови, че имам и друга работа, да търся точно с колко е скочила цената на земята за последните, да речем 5 или 10 години. В пъти, а не в проценти.
Второ, не очаквам, че ще започне масова продажба. но ако има масово търсене, по елементарен икономически механизъм, ще има и адеватно предлагане. Повтарям примера с Банско - де-що имаше ниви наоколо, се продадоха и застроиха (95% от имотите - с обезщетение; сега, понеже апартхотелите пустеят, банскалии са готови да жертват планината, която ги храни).
Трето - през ръцете ми минават достатъчно земеделски производители, и се интересувам и от това покрай работата ми, за да проследя каква част от земите са частни и каква държавни/общински. Задължение няма да има, но знаем как стават нещата - решение на МС (или съответното министерство) или местната власт, и земята е вече с друг собственик.
22 Октомври 2013 15:26
Solace,
разсъждаваш добре но мисля че едностранчиво. За инфо: Пред пенсия съм, роден врачанско, от 1971- след казарма живях в София, преди шест г. купих къща с двор в село близо до София и вече живея там. Отглеждам дребна стока /зайци , кокошки /, а фураж всяка година рентата от врачанско- наследствен имот около 25 дка. Не продавам, напротив, купувам докато е евтино. Защо ли да не продам тогава на някой ага със килограми злато всичката земя ? Нали всички тотава ще бъдем граждани на голямата общност ЕС. Е, земята ще си стои на мястото, а продукцията няма да пътува хиляди км. за реализация. Работна ръка ли, мислиш ли , че собственика ще внася чужденци ? Работа и работници българи колкото искаш. Не сме огладнели достатъчно. И така нататък.
22 Октомври 2013 16:35
През 1948 държавата Израел е създадена чрез масово изкупуване на земя и имоти от палестинците и заселване на полски, и др. евреи от европейските страни. Това като обща култура. Нищо ново под слънцето. В Саудитска Арабия все още има нефт, но никога няма да има вода.
22 Октомври 2013 16:45
Името Симеон-Хасан нещо така да Ви подсказва....
22 Октомври 2013 17:09
В Саудитска Арабия все още има нефт, но никога няма да има вода.
Те ли ще се заселват насам?
22 Октомври 2013 17:09
БРАВО на авторката. Най-сетне един наистина обективен анализ на проблем с който Атака спекулира.
22 Октомври 2013 17:26
"Те ли ще се заселват насам?"
Може и в Канада, но докато стигнат до там ще изтъпчат зелените площи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД