:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 219
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Портрет

Кои са "Ранобудните студенти"

Спонтанната група започва преди година със засаждане на дръвчета, литературно четене в парка и организиране на студентски куизи
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Една от първите изяви на студентското движение е четенето в парка на Студентски град през пролетта на 2012 г.
В сряда сутринта младежи, представящи се за спонтанна група "Ранобудните студенти", прекъснаха лекцията на проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд (КС), и окупираха 272-ра аудитория на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Кои са те и каква е каузата им?

На 17 октомври във "Фейсбук" се ражда група "Ранобудните студенти", за която до сряда знаеха не повече от 200 души. Днес феновете им в социалната мрежа са към 3000. В информацията за себе си групата формулира: "Ние, студентите, решаваме да изправим гърбовете и да надигнем вой: "Стига!" Защото достатъчно живяхме прехода. Защото ни омръзна от мамини детенца, закърмени с каймака по нечестен начин". Студентите питат: "Имаме ли народ, който да свали поредната корумпирана власт и да дебне грешките на всяка следваща?".

Преди да се появят "Ранобудните студенти", през април 2012 г.част от тях са в основата на движението "Промяна за студентите"То се ражда в парка на Студентски град като алтернатива на чалгата, алкохола и тежките криминални случаи, които са всекидневие в младежкия квартал. Тогава първо се засаждат дръвчета, а по-късно е организирано студентско четене на тревата. Десетки идват с любимите си книги и показват, че Студентски град и неговите обитатели имат и друг образ и не бива да бъдат дискредитирани и обявявани за ненадеждни.

Четенето става част от инициативата Sunday Art Report, след като управителят на клуб "Строежа" Мартин Михайлов кани четящите да се включат в програмата му, която вече се утвърждава като едно от най-значимите събития в младежката култура в страната. Там се слуша модерна музика, говори се за литература, гостуват артисти. Провеждат се и особено популярните напоследък студентски състезателни игри, т.нар. куизи, които са доказателство за сериозните интереси на участващите към различните науки.

"Искахме да покажем, че студентите могат да се забавляват и да демонстрират, че са интелигентни пълнолетни хора, които могат да взимат решения за себе си. Имахме проблем с медиите, защотостане ли сбиване в Студентски град, идват всички,а когато направим нещо подобно, не го отразява никой", казва управителят на "Строежа". Друг от организаторите му - Росен Шарков, студент по право в УНСС, споделя: "Идеята беше да покажем на хората, че не всички студенти са пияници и простаци".

Друг член на "Промяна за студентите" и водещ на куизите - Даниела Врескова, студентка по социология в УНСС, подкрепя мнението на Росен: "Това е алтернатива за Студентски град. Младите хора не могат да видят алтернатива на чалга културата, а куизът е съчетаване на полезното с приятното. Малка стъпка, с която да покажем, че чрез купон и забавление може да се случи нещо полезно".

Популярността на студентските куизи расте. Първото събитие се провежда в историческия факултет на СУ през 2011 г. Концепцията е взета назаем от Великобритания. Идеята на състезанието е след четири квалификационни кръга първите отбори да мерят сили на големия финал, който тази година е на 3 декември. Въпросите са от сферите география, наука, изкуство и литература, спорт и нововъведената култура на съпротивата, която предложи актуални въпроси. Например: "По време на гражданските протести в България беше изиграна сцена от известна картина. Кое събитие изобразява тя?".Наградите за участниците са книги и списанияот издателствата партньори и напитки от основните спонсори, които правят възможно на събитията да присъстват музиканти, без да се налага да има вход за публиката. Шампионите от финала ще получат ваучери за разнообразни образователни курсове. Миналата академична година куизи са били шест, като два от тях - тематични. Участниците са от различни университети в София, повечето споделят, че си прекарват страхотно.

"Промяна за студентите" работи и по редица други събития в последните години като емблематични са фестивалът на изкуствата "Артмегдан", проведен миналата година в СУ, инициативите за промяна на студентските представителства в университетите и подпомагане на желаещите да участват в международните обменни програми.

Първата изява на "Ранобудните студенти" еокачването на плакати в Студентски град преди седмица,на които пише с големи букви "Оставка", "1968-1997-2013. Наш ред е!", "Моралът не е порок", "Студенти, бдете!", "Политиците на общежитие". За тази акция научават само живеещите в квартала и приятелите на групата във "Фейсбук".

Известността им дойде на 18 октомври, когато по време на заседание в Народното събрание трима студенти опънаха плакат с надпис "Не ви ли е срам?". Според Ангел Златков, който е студент IV курс в историческия и е един от участниците в акцията заедно с Ивайло Динев и Румен Стоев, тя е продължение на 130-дневното недоволство, изригнало на 14 юни заради избирането на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

След случката участниците в нея бяха поканени на среща с председателя на парламента Михаил Миков. Медии не присъстваха на нея, но по-късно пред "Нова телевизия" Стоев и Златков разказаха, че не са получили отговор на въпроса "Не ви ли е срам?" и че Миков им заявил, че не му пука за тяхното мнение, както и за мнението на избирателите от Видин. Дори го повторил няколко пъти. На въпроса "Има ли друга власт зад официалната власт" той отговорил: "Навсякъде има и винаги е имало".

Този епизод, в контекста на решението на КС за Пеевски от 8 октомври, вероятно е послужил катотрамплин за окупацията на 272-ра аудитория на 23 октомвриГлавните действащи лица са десетина души, които чакат Токушев в сряда сутринта за лекцията му, за да му зададат въпроси за правните аргументи относно Пеевски. Като чул какво го питат, професорът си тръгнал, а "Ранобудните студенти" обяснили на колегите си в залата, че я окупират и че я превръщат в публична трибуна за дискусия на важни национални теми. Отговор на тези, които недоволстват заради пропуснатите лекции, даде доц. Кристиан Таков, самият той преподавател в юридическия факултет на СУ: "На колегите, които искат да учат и не са съгласни с окупацията, искам да кажа, че те ще си научат, но не знам как ще си приложат знанията в рамките на тази система". "Тъжно е, че именно хората с научни титли от университета върнаха Пеевски в Народното събрание", каза друг преподавател от факултета - проф. Георги Близнашки, по адрес на колегите си.

Засега "Ранобудните студенти" имат разрешение да останат в 272-ра аудитория до петък, като през нощта там остават само 2-3 души поради изисквания на пожарната. "Чрез окупацията трябва да наберем сила, която да изкараме на улицата и да получим отговор от властта", обяви Ивайло Динев. Групите във "Фейсбук" - "Протестна мрежа" и "NOрешарски", които съсредоточават интересите на протестиращите вече над 130 дни с искане на оставката на правителството, подкрепиха морално студентите и за първи път в сряда протестното шествие мина с викове "Окупация!" по ул. "Шипка", накъдето гледат прозорците на 272-ра аудитория.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Окупацията на 272-ра аудитория на СУ напълни банките със слушатели на алтернативните лекции, организирани от самите студенти.
СНИМКА: РОСЕН ШАРКОВ
Целта на студентските състезания е да покаже интелектуалния потенциал на участниците. Канят се и популярни изпълнители, които са алтернатива на чалгата, като Миленита, PIF и др.
Снимка: Юлиян Савчев
Ангел Златков, Ивайло Динев и Румен Стоев разпънаха в парламента плаката "Не ви ли е срам?" и бяха поканени на кафе от Михаил Миков. Той им казал, че не му пука за мнението на избирателите.
137
11686
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
137
 Видими 
24 Октомври 2013 19:30
Организирана спонтанна група...
Неплатени проститутки...
Морални продажници...
Не се учудвам на нищо...
------------------------------------
Сайтът на Генек
24 Октомври 2013 19:43
Веднага повярвах!
24 Октомври 2013 19:45
Само цитати:
във "Фейсбук" се ражда група "Ранобудните студенти"...движението "Промяна за студентите" То се ражда в парка на Студентски град.
Организирана спонтанна група..


Наградите за участниците са книги и списания
Неплатени проститутки...


алтернатива на чалгата, алкохола и тежките криминални случаи,
Морални продажници...
24 Октомври 2013 19:49
студентски куизи

инициативата Sunday Art Report


За български студенти ли става дума? Не си личи. А ако не са български, защо ни занимават с тях? И защо те си позволяват да ни занимават със себе си? Кръжоците си по ликбез могат да провеждат, без да ангажират цялата нация. Разбрахме вече, че са открили съществуването на книгите онзи ден.
24 Октомври 2013 19:53
И мен тези куизи в заглавието първо ме озадачиха, после си рекох, нали съм им свикнала на Горещите на грешките в заглавията, пак са изпуснали Р-то, пък после си рекох - ама кога време за круизи, нали ходят на лекции.... та добре, че прочетох надолу, та разбрах. Век живи, век учись, сега им викала Куизи, значи, хубава българска дума, то от тия протести колко се обогати родната лексика, че хаштагове ли не щеш, че тинктанкове, абе.... дано както сте се пръкнали, така и да си изчезнете, та да си остане родният език с минимални щети.... Амин.
24 Октомври 2013 19:54
Здран,
ти умееш само да преписваш?
Добре, обяснявам като на малко боковче. Провери какво означава "спонтанен", прочети как се представят - и ще разбереш иронията.
Евентуално...
--------------------
Сайтът на Генек
24 Октомври 2013 19:58
По време на гражданските протести в България беше изиграна сцена от известна картина. Кое събитие изобразява тя?".
Пищовче: "Юлската революция в Париж от 1830 г." Натисни тук
Ако се явя,ще взема ли втору вишшу?
24 Октомври 2013 20:00
A за моралните продажници ще ме светнеш ли?
Само се пазете от куизи да не минат на скуизи, че тогава ще стане лошо, да не почнат да замерят със снежни топки величествата, зима иде? Вагабонди с вагабонди... С книги ще ми се награждават.
24 Октомври 2013 20:01
Тези ранобудници очакват отговор на въпроса "Не ви ли е срам?"! На така зададен въпрос се отговаря с въпрос "Вие идиоти ли сте?" Очаквам отговор!
24 Октомври 2013 20:01
Комсомолци от СКЕВ (Студентски клуб за естетическо възпитание)
24 Октомври 2013 20:03

Скука смертельная.
Едно време Висоцки пя:
Ребята, напишите мне письмо,
а то здесь ничего не происходит
.
24 Октомври 2013 20:09
"По време на гражданските протести в България беше изиграна сцена от известна картина. Кое събитие изобразява тя?".Тези "интелигенти" показват удивително невежество. Споменатата картина не изобразява събитие, защото е алегория (трудна дума). Тя е нарисувана по повод събитие, а не го изобразява.
24 Октомври 2013 20:11

А аз продължавам да съм втрещен от тези куизи. Обяснението по-долу в текста нищо не обяснява. Предположението на Геновева, че това можело и да изчезне с времето, не ми изглежда "валидно". Моето впечатление е, че това е като истинската любов - всерьез и надолго.
24 Октомври 2013 20:14
Световните Куиз Шампионати са винаги индивидуални и писмени. Провеждат се в различни точки на света винаги по едно и също време. Всеки участник отговаря на въпроси преведени на неговия роден език. Това са 240 въпроса, разделени в 8 категории и два часа за отговор на тези въпроси (две части по един час и почивка между тях). В края на даденото време листите с отговори се маркират и резултатът се образува от сбора на седемте най-силни категории на участника.

Категориите и техните подразделения включват комбинации от академични въпроси и въпроси свързани с популярната култура:

Култура [Архитектура, Изящни изкуства, Философия, Музеи, Религия, Митология]
Развлечения [Музика (Класическа, Блус, Филмова, Джаз, Рок, Уорлд), Балет, Мюзикали, Опера, Радио, Телевизия]
История [(<450пр.х.),(450-1492),(1492-1900),(1900-до днес), Съвременни дела, Изследвания, Известни личности, Цивилизации]
Лайфстайл и бит [Носии, Дизайн, Мода, Храни и Напитки, Занаяти, Здарве и Фитнес, Човешкото тяло, Продукти и Марки, Туризъм, Нови вярвания]
Медии [Филми [(1900-1980), (1980-2000)], (скорошни), Литература [(<1900),(1900-1980),(най-нова)], Поезия, Драма, Комикси, Езици]
Наука [Химия, Математика, Физика, Социални науки, Фауна, Флора]
Спорт [Писти и Игрища, Отбори, Моторни спортове, Зимни спортове, Игри, Хобита и Развлечения, Рекорди]
Свят [География, Градове, Места, Технологии, Транспорт, Открития]
24 Октомври 2013 20:16
Настрана политически пристрастия и възгласи от типа "това поколение не струва", но така описаната група е приятен контраст на либертинците в Срудентски град.
24 Октомври 2013 20:17
Дон, очевидно думата викторина им изглежда недостатъчно политкоректна. А най-вероятно - никога не са я чували.
И на кукловодите им отърва да заличат напълно нашия език и да го заменят с подобни уродливи транскрипции. Девствените умове на гореказаните ранобудници са благодатна почва за пъкленото им дело.
24 Октомври 2013 20:18
и че Миков им заявил, че не му пука за тяхното мнение, както и за мнението на избирателите от Видин. Дори го повторил няколко пъти.

Така небрежно вмъкнато, че без да се усетиш, си повярвал. А аз четох какво казаха - оправдаваха се, че не бил казал такова нещо.

А този куиз (Геновева, и аз помислих за круиз ) трябва да е едновремешната викторина, така ли? Много просто ли им звучи, какво ли?

ПП Аблепсия, мислим едновременно
24 Октомври 2013 20:21
Ранобудните студенти, след 1 година няма да са студенти:

1. Защото няма да си вземат изпитите, поради заетост с обществена НПОшка работа
2. Защото ще им писне да се будят рано

24 Октомври 2013 20:24
Куиз, круиз...
Няма значение.

Ожениха ли се?!?
24 Октомври 2013 20:24
2. Защото ще им писне да се будят рано

3. И да четат като комсомолско поръчение.

Жалки опити да ни ги представят като образовани, будни (не само рано-такива) и любознателни млади хора. Цялата ПР акция на съветничката на онуй расимче е точно толкова нескопосна, колкото и самото расимче.
24 Октомври 2013 20:26
Драго ми стана, по-горе прочетох, та си спомних за УКЕВ-а....
24 Октомври 2013 20:27
Куизи сигурно е изписване на куидич, а не на круизи
24 Октомври 2013 20:27
На комшията и двамата му сина са в СУ, големия в трети(юридически), а малкия в първи курс математика и информатика.
Одеве на чашка си разговаряхме на тази тема, и той спокойно ми обясни - "Живеят в общежитие заедно, всеки месец им пращам по 800 лв, като бурканите не ги броя. Ограниченията са три - никакви курви, пиенето да е по норматив, и далеч от политиките. Иначе ги режа моментално."
И тъй като бизнеса му е такъв, че всяка седмица трябва да ходи до София, синовете му изпълняват като войници.
24 Октомври 2013 20:36
и че Миков им заявил, че не му пука за тяхното мнение, както и за мнението на избирателите от Видин. Дори го повторил няколко пъти.

Стара традиция. Мешат се истини, полу-лъжи и откровени лъжи. Важното е да се пробутват едновременно. В повечето случаи минава. От този бъдещ "елит" ми се гади днес. А най-вече ми е гадно от това, че сред тях явно има свестни деца, които не могат да си намерят приложение, занимание и отиват в общата маса. Дано се лъжа.
24 Октомври 2013 20:37
Безделието ражда порока!
24 Октомври 2013 20:42
Ограниченията са три - никакви курви, пиенето да е по норматив, и далеч от политиките. Иначе ги режа моментално

ОЛДМАД, извинявай, ама твоят съсед е зифтар и кретен.

24 Октомври 2013 20:51
Мето, аргументи някакви?
Или ше си ги пляскаш ей така, за разнообразие.
24 Октомври 2013 20:58
Браво, момчета и момичета!
И запомнете главното: хич да не ви пука от вкиснатите изкуфеляци, дето ще ви обясняват колко не сте прави и колко не струвате.
Човекът се ражда за две неща - да срещне Бога и да промени света.

П.С. Като сте почнали с въпросите от френската история, стигнете по-бързо до темата за Четвъртата република.
Какво е представлявала /тука можете да разказвате от натура и като свидетели/, как е довела французите до национална катастрофа и как именно е спасена Франция? Bon Voyage!
24 Октомври 2013 21:02
внимателният
24 Окт 2013 20:58


Лянча, ти бил ли си студент
Лянча, ти ранобуден ли си

Или само си лянчиш внимателно
24 Октомври 2013 21:03
очевидно думата викторина им изглежда недостатъчно политкоректна. А най-вероятно - никога не са я чували.
И на кукловодите им отърва да заличат напълно нашия език и да го заменят с подобни уродливи транскрипции. Девствените умове на гореказаните ранобудници са благодатна почва за пъкленото им дело.


Бабешки аргументи.
24 Октомври 2013 21:11
"Ние, студентите, решаваме да изправим гърбовете и да надигнем* вой: "Стига!" Защото достатъчно живяхме прехода**. Защото ни омръзна от мамини детенца***, закърмени с каймака по нечестен начин****".----------------
* нададем вой.
**живяхме в/по време на прехода.
***няма такова множествено число.
****каймакът се образува при охлаждане на топло мляко, което няма как да стане при орален контакт на кърмения с кърмещата, защото имат горе-долу еднаква телесна температура.
24 Октомври 2013 21:16
Както и по времето първите студентски окупации, отвратителните отново са на власт и са отворили ненаситните си зурли да крадат и загробват останалото от българите на територията ни. Дано сега студентите са по-радикални, безкомпромисни и ненаивни.
24 Октомври 2013 21:16
Примерен куиз за любители! Става за партита, вкл. форумни. Пипнах съставителите в 1 грешка в отговор - machintosh, 1 излишна буква, но пък да видят техничарите, че то не било сал' компютър.

...Така, де. Що да се куизват стюдънтите на бългериански, като гуглето гъмжи от готовост с десетки идейници?

Или не им "скуизва" (каламбур!) да се пробват?

Натисни тук

24 Октомври 2013 21:19
Мето, аргументи някакви?

Еми тия три ограничения може да са за калугери, ама не и за студенти. Освен ако не иска един ден да заприличат на пеевски.

24 Октомври 2013 21:23
Мисля, че се прекалява с тази предубеденост към младите, припомня ми старото поколение, когато ние бяхме млади. И аз се дразня от чуждиците, но речниковият фонд на всеки език непрекъснато включва думи от други езици и изобщо се развива под "чуждо" влияние. В речника ни до преди 20 години имаше много русизми, например. И много думи, които ни изглеждат исконно български, като "викторина" са си чуждици от преди 1 век. Хайде да не се хващаме веднага за думите, колкото и да не съответстват на нашето езиково чувство, и да се порадваме, че тези точно млади не се бият и не чупят банките. И да се опитаме да разберем какво ги вълнува. Пък може и да се ограмотим взаимно, млади и стари.
24 Октомври 2013 21:25
исконно български
24 Октомври 2013 21:25
Не знам чия езикова небрежност обсъждаме тук - на ранобудните, или на журналистите, които ги представят.
Мисля, че изместихме острието неправилно към първите.
24 Октомври 2013 21:26
Хайде да не се хващаме веднага за думите, колкото и да не съответстват на нашето езиково чувство, и да се порадваме, че тези точно млади не се бият и не чупят банките.


Не знам защо трябва да се радвам, че неграмотните чукундури не чупят инвентара.
24 Октомври 2013 21:32

Най-добре е тези работи да се научават от първа ръка.

Единственият лозунг на "ранобудните", който е хванал дикиш сред ?поспаланите? е -
всъщност няма да ви го кажа, битовизъм е -

и няма нищо общо с "Кой?", оставки и политически системи.
24 Октомври 2013 21:33
Въпрос: кога е писан следния вопъл:
Не си можал да въплътиш във теб
създаньята на творческата мисъл!
И не за песен геният ти слеп -
за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света!
Сè туй ругателство ужасно, модно,
сè тоя отзив, низка клевета,
що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам
и той ще стане мойто вдъхновенье,
и в светли звукове ще те предам
на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий бляск ще те покажа,
и с удара на твойта красота
аз хулниците твои ще накажа.


Отговор: Точно преди 130 години. Предполага се, че ранобудната младеж не е живяла в онзи преход, но знае ли човек.
24 Октомври 2013 21:33
Пък може и да се ограмотим взаимно, млади и стари.


И като как точно ще ни ограмотят тези талибанчета?
24 Октомври 2013 21:35
Дедо Вазов явно е бил набрал на някого...
24 Октомври 2013 21:38
Еми тия три ограничения може да са за калугери, ама не и за студенти.

Я пак прочети какво съм написал, а?
Всичко трябва да е с мярка.
Толкоз!
24 Октомври 2013 21:38
Дедо Вазов явно е бил набрал на някого...

И тогава е имало опити да пробутват "куизи" в родната реч омайна сладка.

Геновева, един път да не са криви журналистите
Не те са кръстили инициативата Sunday Art Report, нито пък са провесвали от прозорците на СУ плакати на чист английски език.
А защо все на английски ги избива? Как пък веднъж за разнообразие не си написаха плакатите на суахили?
.
24 Октомври 2013 21:39
Не знам що не му е окупирал дюкяна или къщата, а се е юркал да пише стихотворение.
24 Октомври 2013 21:42
а се е юркал да пише стихотворение.


Щото мойте песни все ще се четат, а от дюкява му и помен не е останал.
24 Октомври 2013 21:43
Я пак прочети какво съм написал, а?

Пак го прочетох. Не видях нещо, което да ме накара да се откажа от мнението си. Не се заяждам. Това е.
24 Октомври 2013 21:44
Кои са "ранобудните студенти" вече се ориентирахме. Светът е малък, а информацията достъпна
24 Октомври 2013 21:45
Ако аз бях на дедо Вазов щях да окупирам до зуко.
Щях да вися в къщата на душманина, да го зяпам като дедо Йоцо и отвреме-навреме да го замерям с препарираното куче, което в момента събира прах в къщата-ми-музей.
24 Октомври 2013 21:48
исконно български


И това е чуждица - в случая със с-то! Даже по-лошо - русица! Рашънизъм!

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД